![]() |
#2101 | |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Ciaza i porod w UK
Cytat:
polecam ten slownik ![]()
![]() |
#2102 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Rozyczka to rubella. Nawet jesli chorowalas to dobrze sprawdzic poziom przeciwcial. ![]() Powodzenia na spotkaniu z polozna i glowa do gory, wszystko bedzie dobrze. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2103 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Mysle, ze ciaza pozamaciczna nie utrzymalaby sie tak dlugo. Poza tym tak jak pisze Aaliyah - bol podbrzusza bylby nie do zniesienia. Jeny, ja sobie nic takiego nie wkrecalam, po co sie zadreczac?
Tu jestem- w mrokach ziemi i jestem- tam jeszcze. W szumie gwiazd, gdzie niecały w mgle bożej się mieszczę, Gdzie powietrze, drżąc ustnie, sny mówi i gra mi, I jestem jeszcze dalej poza tymi snami. (...)I trwam, niby modlitwa, poza swa żałoba, Ta, co spełnić się nie chce, bo woli być sobą. |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2104 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Oczywiście cieszę się jak wariatka, że wszystko inne w porządku no ale tej płci było nam szkoda. Takie uczucie rozczarowania. Więc na gorąco umówiliśmy się na prywatna wizytę na scan 3D w Zielonej Przychodni w Manchesterze ![]() Słyszałaś coś może o tej przychodni i lekarzach tam pracujących? Pozdrowionka dla Wszystkich |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2105 |
Zakorzenienie
|
Zapomniałam wczoraj dodać, ze zasczyt mnie spotka, bo ciążę będzie prowadzić mi i gin i położna.
![]() Poza tym dziś się zmierzyłam. W talii przybyło 10cm ![]()
#2106 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2107 |
Zakorzenienie
|
Przydzielono, gdyż w pierwszej ciąży miałam zatrucie ciążowe, a mały na swiat przyszedł przez cc.
Teraz chciałabym urodzić naturalnie i w przygotowaniach do porodu naturalnego, będzie pomagał gin. ![]()
#2108 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Choć i ja byłam pod opieką gina,ale niczym szczególnym się ten lekarz nie wykazał... ![]() A ja jutro ostatni dzień do pracki...i jakoś się wcale nie cieszę... ![]() ![]() Zgaga coraz bardziej mi dokucza...Do tego mój synuś pod żebra nóżki swoje mi wpycha.... ![]() Coś czuję,że już teraz do końca to tylko narzekać będę... |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2109 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Poza tym-możemy sobie podać ręce: mnie też zgaga coraz bardziej dokucza, a dziecko czuję głównie pod żebrami. No i mam naturę narzekacza ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2110 |
Zakorzenienie
|
matra dziekuje za słownik bardzo mi sie sprzydał.
A tak pozatym byłam u położnej na pierwszej wizycie i co i mam mieszane nadal uczucia generalnie to podejscie mnie bardzo wkurza i chyba to sie nie zmieni. No ale dobra wysiedziałam sie u niej 2 godziny i w sumie guzik sie dowiedziałam . Oczywiscie mnie nawet nie dotkneła , jak zapytałam o usg to powiedziała ze ona mi skierowania nie wystawi, bo to szpital mi je przysle powiedziała ze nie wie kiedy ale mysli ze do 5 tyg .Tak wiec wczoraj znalazłam sobie klinike prywatna i piernicze ide na usg . Wyczytałam ze to bardzo dobra lekarka tak wiec moze ona mi cos powie konkretnego i moze cos doradzi. Zreszta moja połozna powiedziała ze w UK bede miała tylko dwa usg bo wiecej nie robia - dla mnie paranoja no ale ok. Jak jej powiedziałam jak wyglada opieka koebiety w Pl to powiedziała ze wie bo ma znajome i wie ze tam podchodza poważnie do tego i nic nie poradzi ze w UK jest jak jest. No w sumie fakt co ona może. Juz nie wspomne ze ten kabinet połoznej to wygladał jak kantor , pełno dziadostwa -bez komenatrza poprostu. Pobrała mi krew az 3 fiolki oczywiście tutaj też musiałam jej zwrócić uwagi bo zabrała sie za pobieranie krwi nie raczac nawet umyc sobie rąk , juz nie mówie o dezynfekcji miejsca w ktore sie wkuła. Wiec jej zwróciłam uwage i raczyła to zrobić ![]() Mam nadzieje ze lekarz jak odbiera poród to sobie myje rece a nie ze robi to brudnymi rekami . Genarlnie mnie przeraża to lajtowe podejscie . Ja sie czuje normalnie jakbym była gdzies w Afryce a nie w cywilizowanym kraju. Nie wiem co zrobie , bede bacznie obesrowawac dalej ich podejscie do mojej ciazy i jak cos mi sie nie spodoba to nie wiem czy nie bede rodzic w Polsce - napewno mam to pod uwaga. Nastepna wizyte mam 6 czerwca . Narazie to tyle.....
#2111 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Tutaj opieka jest inna niż w Polsce, ale to nie znaczy, że jest zła. Np. w Hiszpanii też nie robią tylu badań, co w Polsce.
![]() |
#2112 |
Zakorzenienie
|
Witajcie,
Sysunia ja jak się dowiedziała, że jestem w ciaży od razu pojechałam do polskiej ginekolog do Londynu. Potem było usg w uk a zaraz miałam usg w pl.Jeszcze się zastanawiam o kolejnym prywatnym usg przed porodem własnie. Wczorajsza noc nie przespana.Ząb nadal boli i nic nie pomaga.Nawet nie wiem czy jest sens brać te wszytkie leki bo nie działają.Poszłam spać o24.00 a do pracy wstawałam o 5.00 ale niestety od 3.00 do 5.00 nie spałam tylko ksiażkę czytałam i posprzątalam w kuchni.Do pracy nie poszłam.Licze, że dzisiejsza wizyta coś pomoze i wyczyszczą mi pożądnie kanały.Choc bez zdjęcia to może być syzyfowa praca. Szef dzwonił do mnie kiedy przychodze bo w weekend mam urlop ale jak jutro pójde to jednego sica sobie w sobote odrobię. |
![]() ![]() |
![]() |
#2113 | ||||
Zadomowienie
|
Sysuniu, podejscia angielskiej sluzby zdrowia do kobiet ciazarnych na pewno nie zmienimy! Mozna sie tylko do tego przyzwyczaic. Na pocieszenie powiem Ci, ze ja jestem z mojej opieki bardzo zadowolona, kiedys tu dziewczynom wyliczalam, ze spotkan z lekarzem i polozna bede miec wiecej, niz moja bratowa, ktora jest w PL.
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
Po prostu Twoje papiery ida do wybranego przez Ciebie szpitala i oni juz pilnuja, zeby Twoj skan przypadl na 12 a potem na 20 tydzien. No... czasem ich trzeba troche pogonic ![]() Oczywiscie, ze mozesz isc na prywatna wizyte, ale czy nie lepiej zostawic sobie ten luksus na pozniej? Tak wczesne usg - tak jak pisala Luna - nic w sumie nie wykaze. Poza tym, jak wszystkie wiemy, przez pierwsze 3 miesiace to nawet nie za bardzo Cie traktuja, jakbys byla w ciazy. Jak plod ma sie utrzymac, to sie utrzyma - sama nie wiem, czy to straszne, czy po prostu zgodne z natura... ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Nie chce, zeby TZa cos ominelo, a wiadomo, ze ma ograniczona ilosc urlopu, wole byc po porodzie we wlasnym domu, niz w domu moich (bardzo kochanych) rodzicow, bo wiem, ze bede sie czula z tym lepiej. A Wy rozwazalyscie mozliwosc porodu w PL?
Tu jestem- w mrokach ziemi i jestem- tam jeszcze. W szumie gwiazd, gdzie niecały w mgle bożej się mieszczę, Gdzie powietrze, drżąc ustnie, sny mówi i gra mi, I jestem jeszcze dalej poza tymi snami. (...)I trwam, niby modlitwa, poza swa żałoba, Ta, co spełnić się nie chce, bo woli być sobą. |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#2114 |
Rozeznanie
|
Zanim zaszłam w ciążę, to po opowieściach koleżanek jak tu jest beznadziejnie, przeszło mi przez myśl żeby rodzić w Polsce. Teraz stwierdzam, że wcale nie jest tu tak źle. Chociaż oczywiście czasami wkurzam się na ich podejście do niektórych spraw, ale z drugiej strony nie jestem pierwszą rodzącą i chyba wiedzą, co robią.
Gdybym pojechała do PL, to musiałabym jechać i rodzić sama, bo jak tu wycelować z urlopem męża, żeby był w PL na poród. Nie wyobrażam sobie, żeby go nie było przy mnie, czy żeby zobaczył dziecko za jakiś czas. W pierwszych tygodniach miałam bardzo silne bóle po lewej stronie, nie mogłam chodzić. Wystraszyłam się bardzo. Znalazłam w internecie, że u nas w szpitalu jest taki mały oddział dla kobiet w ciąży, które maja jakiś problem a do kolejnej umówionej wizyty jeszcze daleko. Pojechałam, powiedziałam, co jest grane, stwierdzili, że może to być ciąża pozamaciczna i zrobili USG, wyszło, że wszystko jest ok, ale na wszelki wypadek kazali przyjść jeszcze za dwa tygodnie i wtedy też zrobili USG. Więc nie wydaje mi się, że oni tak do końca wszystko olewają.
#2115 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2116 |
Rozeznanie
|
Czy jak wam naciskają brzuch, żeby sprawdzić jak jest ułożone dziecko, to czy mocno naciskają? Kurcze, ostatnio lekarz jak znalazł główkę, to tak mocno objął ją, naciskając dwoma palcami, że aż się wystraszyłam, że może uszkodzić ją.
#2117 |
Zakorzenienie
|
Mnie ostatnio położna pouciskała, żeby obadać jak dziecko jest ułożone-ale mówiła, że to przez moje twarde mięśnie. Ale nie ściskała główki i mnie to też jakoś bardzo nie bolało.
|
![]() ![]() |
![]() |
#2118 |
Zadomowienie
|
No wlasnie mi tez nie
![]() Moja polozna jest bardzo delikatna, absolutnie nie naciska na moj brzuch, raczej tylko go dotyka. Powinnas byla zwrocic lekarzowi uwage. Zmierzylam sie w talii ![]() ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#2119 |
Zakorzenienie
|
sysunia jesli sposób opieki cię wkurza to mozesz chodzić prywatnie.
To nie jest tak, że tutaj ciążę ignorują. Jeśli są wskazania możesz mieć nawet i 6 USG w czasie ciąży. Jeśli jednak nie ma potrzeby to po co ? Tylko po to by na dzidzię popatrzeć ? Higiena tutaj jest generalnie wielkim problemem, ale wiele zalezy od indywidualnych szpitali, klinik itd. Ja zgadzam się z Vedmą co do tych pierwszych 3 miesięcy ![]() Vedma ja nie rozważałam rodzenia w Polsce ![]() Zresztą ciężko byłoby to zaplanować.
#2120 |
Zakorzenienie
|
A ja się zastanawiam-jeśli ok 20. tygodnia robią ostatnie usg to jak mogą sprawdzić, czy ewentualnie dziecko owinęło się pępowiną???
|
![]() ![]() |
![]() |
#2121 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Włąśnie poszukałam na ten temat i większość dzieci rodzi się bez komplikacji nawet, gdy są owinięte pępowiną. Nie można przewidzieć wszystkiego. Gdybyśmy chciały mieć totalną kontrolę chodziłybyśmy z podłączonym non stop KTG i robiłybyśmy co kilka dni USG.
![]() |
#2122 |
Zadomowienie
|
Hej laseczki
![]() No i zakończyłam pracę....Tak pięknie mnie żegnali wszyscy. Dostałam kwiaty i piękną kartkę...Popłakałam się ze wzruszenia i smutno mi.... |
![]() ![]() |
![]() |
#2123 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Co do rozważań na temat porodu w Polsce a tu; to nawet przez mysl mi nie przeszło rodzenie w Polsce. Nie mam doswiadczenia i porównania bo to moja pierwsza ciąża ale z tego co wiem to w Polsce robi się chyba 3 usg w ciągu całej ciąży. Reszta jedynie w prywatnych gabinetach, więc jeśli jest to prawdą to niezbyt wiele to się różni od UK. A zresztą uważam,że zbyt wiele usg niczemu dobremu nie służy a właśnie podobno jest męczące dla dziecka. A tak sobie zeby tylko popatrzeć na dzidzie to bez sensu, nie powiem jest to miłe doświadczenie ale nie można przesadzać z tymi wszystkimi badaniami. Ostatnio jak połozna badała bicie serca to mała zaczęła strasznie kopać, podobno dlatego że to dla niej bardzo głośne badanie-tak stwierdziła położna - więc pewnie też nieprzyjemne. Moja koleżanka, która ma cukrzycę miała już 5 usg a teraz ma co 2 tygodnie. Potwierdza to fakt, ze jeśli trzeba to nie ma olewatorskiego podejścia ze strony służby zdrowia.
Olcia 2.06.2010 Kiedy śmieje się dziecko, śmieje się cały świat Edytowane przez thebestme82 Czas edycji: 2010-04-29 o 19:26 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2124 |
Rzabbocop
|
ja mialam USG w 8tc
![]() nie czulam sie zaniedbana ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2125 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Tak jak pisałam-zgaga ciągle mnie męczy (już dawno nie było dnia bez niej...), ale za to nogi i ręce mi nie puchną. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2126 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Co do ilości usg to moja połozna od razu mi powiedziała ze bede miała tylko 2 usg bo wiecej sie nie robi. Mi nie zależy na tym żeby usg mieć robione co miesiąc tylko po to żeby sobie dzidzie oglądnąć !!! Poprostu teraz chciałam mieć zrobione zeby sprawdzic czy sie dobrze sama ciąza rozwija , zeby byc spokojna . Potem bym poszła na te dwa standartowe i ok a przed samym porodem bym poszła na jeszcze jedno aby sprawdzic czy wszystko ok. Zresztą juz sie umówiłam na wtorek do prywatnej kliniki na takie usg i Pani powiedziała mi własnie ze wykonuja takie usg na poczatku aby sprawdzić to o co mi własnie chodzi. Cytat:
![]() Cytat:
No i tu jest problem bo ja też sobie nie wyobrażam zeby meża nie było przy mnie , on sie tak cieszy ze nie odebrałabym mu tej przyjemności. Co do pracy tez chce pracowac jak najdłuzej - wiec sama widzisz to nie jest takie proste. Ale alternatywe mam jakby co ![]() Bardzo pragnełam zajść w ciąże wiec bardzo sie z niej ciesze i bede robic tak aby było dobrze. A to , że sie martwie wydaje mi sie normalna reakcja. Gorzej jakbym olewała ![]()
![]() |
#2127 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Każda z nas bardzo chciała zajść w ciążę i każda z nas bardzo się z niej cieszy (Ja tak jak ty tez się bardzo martwiłam czy wszystko ok). Próbujemy Ci tylko wytłumaczyć, że to nie jest tak, że tylko ciebie olewają, oni po prostu maja inne podejście. My już po prostu przyzwyczaiłyśmy się do tego ![]()
![]() |
#2128 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#2129 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
dziewczyny dobrze Ci napisaly.jest za wczesnie,zeby stwierdzic cokolwiek. nie jestem zlosliwa,ale jak panikowalas tak samo jak na watku, to w tej prywatnej klinice jeszcze wiele badan moga Ci wcisnac ![]() w 5 tyg ciazy poszlam do ginekologa w PL bylam,wiec czemu nie ![]() Na nastepny dzien bylam juz u innego ginekologa na usg. fachowo wszystko wytlumaczyl,darwowal sobie teskty ,ze widzi dzidziusia, bo to dopiero 5tydz byl. wytlumaczyl,ze przez nastpne kilka tyg nie ma sensu na kolejne usg. EDIT w uk mialam ,tylko 1 usg, bo sie przyznalam do tego w pl .
![]() ![]() Edytowane przez maatra Czas edycji: 2010-04-29 o 22:51 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2130 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
A tak poza tym, to jesli te 2 dodatkowe usg maja Cie uspokoic, to jasne, rob je, czemu nie? Nam tylko chodzi o to, ze sa to dodatkowe i - z medycznego punktu widzenia - niepotrzebne koszty. Ale medycyna medycyna a emocje emocjami ![]()
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:28.