ile kosztuje aborcja? - Strona 17 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-04-29, 14:40   #481
Wyrak
Zakorzenienie

Dot.: ile kosztuje aborcja?

Cytat:
Napisane przez muszynianka Pokaż wiadomość
Lol, no tak 150 latka też sobie nie poradzi.
Ale jest organizmem samodzielnym który potrafi egzystować samodzielnie. Umrze z głodu jeśli mu nikt nie pomoże, ale jest osobnym organizmem.
Ciekawe kto powinien się cofnąć do podstawówki.
Jesli sobie nie poradzi, to nie jest samodzielnym organizmem, przeczysz sama sobie.

Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437

OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow.
Wyrak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-29, 15:19   #482
bezpaniki
Zadomowienie

czytałam gdzieś, w WO starych pewnie, artykuł-wywiad z kobietą, któa prowadzi fundację lub organizację pomagającą kobietom w niechcianej ciąży. Nie pamiętam jak oni je znajdują, czy one się same zgłaszają (ale chyba nie wszystkie).
W każdym razie ta kobieta mówiła, że na 10 kobiet, które są zdecydowane na aborcję kiedy do niej trafiają, 9 z niej zrezygnuje po otrzymaniu wspracia, zrozumienia, rozmowy, podpowidzi jak żyć, zarobić i problemem najczęściej jest właśnie kasa oraz brak wsparcia w najbliższej rodzinie (w tym najczęściej mąż "nie chce mieć z tym nic wspólnego") lub też dziecko jest wynikiem zdrady, o której partner nie wie. Ta jedna, która zdania nie zmienia, to kobieta, która zaszła w ciążę mimo poprawnie stosowanej antykoncepcji.
Aż znajdę ten tekst i podeśle wam tu linka, bo jest najbardziej obiektywny jaki czytałam w kwestii wyborów.

Z odpowiedzialnością za płód/dziecko jest tak, że owszem, sprawa dotyczy i dawcy nasienia i dawczyni macicy, jednak to ona na pozostaniu w tej ciąży więcej "traci" - poza fizycznymi, hormonalnymi, zdrowotnymi zmianami w jej organiźmie, są również problemy z utrzymaniem/zdobyciem pracy, z miejscami w żłobku/przedszkolu, różnicami w wynagrodzeniu i powrotem do czynnego zatrudnienia (bo jeśli partner zarabia więcej niż ona, to kto zostanie w domu?), samotna matka z dzieckiem społecznie nadal jest źle widziana, zwłaszcza, jeśli jest młoda i nie mieszka w wielkim mieście.
Jest prosta statystyka, też przeprowadzona na jakimś forum, ilu facetów "zmuszałoby" do urodzenia dziecka kobietę, która po rozwiązaniu oddałaby im malucha i płaciła na niego jedynie alimenty, ewentualnie w weekendy zabierała do zoo? Kobiecie nikt nie daje żadnego wyboru, bo każdy zakłada, że sobie poradzi.
Dlatego właśnie uważam, że jeśli "Wpadka" następuje w związku, partnerzy powinni temat przegadać, jednak to kobieta powinna mieć decydujące zdanie. W innych przypadkach - tylko ona.

A ogólnie rzecz biorąc przy obecnym stanie rzeczy, tj kompletnej nieświadomości i ciemnoty oraz fanatyzmu religijnego, aborcja powinna być dostępna na życzenie, przynajmniej wtedy byłaby wykonywana w odpowiednich warunkach, możnaby ludzi na jej temat edukować i pozostawiać im świadomy wybór. Wychodzę z założenia, że lepiej dokonać aborcji niż urodzić zdrowego noworodka i wsadzić do beczki w garażu....
Natomiast, ze względu na wszystkie możliwe powikłania zdrowotne, wolałabym, aby wprowadzono obietywną i obowiązkową edukację seksualną już w przedszkolach oraz ZREFUNDOWANO W 100% ŚRODKI ANTYKONCEPCYJNE. Sorry, ale ja doskonale rozumiem, że kogoś nie stać na 50zł miesiecznie na pigułki, albo około 150zł za recepte i pigułke po, gdy gumki zawodzą. Tak, tak, można się powstrzymywać i każdy świadomy konsekwencji wypije szklanke wody, niż pójdzie na żywioł, ale takie osoby, niestety, należą do wyjątków.
bezpaniki jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-29, 17:32   #483
Kocurasek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Wyrak Pokaż wiadomość
Jesli sobie nie poradzi, to nie jest samodzielnym organizmem, przeczysz sama sobie.
Wyrak to samozwańczy wyłapywacz braku konsekwencji i wyciągania czegoś z kontekstu
To jest normalne, że 150 latka jest organizmem samodzielnym (zdolna do przemiany materii, oddychania itp.) jednak bez pomocy osoby drugiej może nie mieć siły wziąć szklanki wody.
Chyba jak zwykle nie doczytałeś tego co było za Twoim pogrubieniem.
Cytat:
Napisane przez muszynianka Pokaż wiadomość
.
Umrze z głodu jeśli mu nikt nie pomoże, ale jest osobnym organizmem.

25.08.2012

Aparatka
08.04.2013 Damon Clear (góra)
18.11.2013 aparat metalowy mini (dół)

Kocurasek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-29, 19:51   #484
Wyrak
Zakorzenienie

Jesli ktos nie przezyje bez pomocy z zewnatrz, to nie jest samodzielny, przeciez to oczywiste.

Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437

OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow.
Stary 2010-04-29, 21:54   #485
Hawa
Zakorzenienie

GG do Hawa

Cytat:
Jesli sadzisz, ze plod jest czescia ciala kobiety, to polecam powrot do szkoly i zapoznanie sie z biologia
Argument "nie poradzi sobie", mozna tez o kant tylka rozbic - kilkumieseczny noworodek tez sobie bez matki nie poradzi, no i?
Po pierwsze, to nie ma czegoś takiego jak "kilkumiesięcnzy noworodek" , jest za to "niemowlak"
Po drugie, to chyba Ty powinieneś wrócić do szkoły, to się może dowiesz, że do pewnego momentu płód nie jest w stanie zyć poza organizmem kobiety. Dopiero później pojawia się taka szansa, mam na myśli inkubator.

http://www.angtest.pl
Testy z angielskiego!

http://wojnowski.net.pl
Blog o Wordpresie
Hawa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-29, 22:05   #486
Little miau miau
Rozeznanie

Cytat:
To slabo widzisz.

Alez ja pisze jak najbardziej na temat.

To zupelnie nie Twoja sprawa i nie od Ciebie zalezy co bede pisac a co nie.

- inny komentarz moim skromnym nie pasuje do tego fragmentu.

Juz Tobie pisalem - nic Tobie do tego gdzie, co i jak pisze

A co Ty chcesz, to mnie akurat srednio obchodzi.

Taa, jak zwykle, opinia nie po mysli autorki i takie teksty

Czyli aborcja powinna byc zakazana. Ze swoim cialem sobie rob co Ci sie zywnie podoba, chodzi o cialo Twoje a nie plodu.
Spoko, jak tylko wyjmą płód i wyhodują poza moim ciałem, w sumie... jestem za.
Stary 2010-04-29, 22:20   #487
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Hawa Pokaż wiadomość
Po pierwsze, to nie ma czegoś takiego jak "kilkumiesięcnzy noworodek" , jest za to "niemowlak"
Po drugie, to chyba Ty powinieneś wrócić do szkoły, to się może dowiesz, że do pewnego momentu płód nie jest w stanie zyć poza organizmem kobiety. Dopiero później pojawia się taka szansa, mam na myśli inkubator.
Zgadza sie, niemowlak.
Co do lekcji biologii - to Ty sie powinnas wybrac, skoro twierdzisz, ze plod to czesc ciala kobiety.
Pewnie, ze nie jest w stanie zyc poza ogranizmem kobiety, a ktos twierdzil inaczej ?

Stary 2010-04-29, 23:35   #488
mel89
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Blushy Pokaż wiadomość
jeśli aborcja rzeczywiście kosztuje 15 czy 20 tys, to w ogóle nawet nie ma sensu w przypadku, jesli matka chce usunąc ciążę z powodów finansowych. Te 14, 20 tys powinno raczej wystarczyć na utrzymanie dziecka.
Do 18stego roku życia?

Ja jestem zdania - zaszłaś w ciążę? Nie chcesz tego dziecka? Twój partner nie chce tego dziecka? Albo oddaj do adopcji (i licz się z tym, że zmarnujesz dziecku życie, bo domy dziecka to wcale nie są przyjemne miejsca- wiem, bo byłam kilkakrotnie jako wolontariuszka), urodź je, jeśli masz warunki, albo je usuń - decyzję powinna podejmować para.

Prawo prawem, ale mizoprostol istnieje i korzysta się z niego do 9 tygodnia ciąży. A wszystkie filmiki pokazujące aborcję są ZAWSZE z główką, rączkami, nóżkami czyli już w ciąży zaawansowanej. Jeśli ktoś usuwa ciążę w 7 czy 8 miesiącu to niech się nie dziwi, że to wygląda jak dziecko Ile jest kobiet które usuwają dziecko w 7,8 miesiącu życia? Ile jest takich, które usunęły w ciągu 3 miesięcy? Są jakieś statystyki? Dlaczego aborcja jest fe kiedy widzi się rączki i nóżki a tabletka "po" jest w porzo ? Bo takie przecież sytuacje się zdarzają kiedy dziewczyna z chłopem przybiega po tabletkę bo im pękła gumka. Wtedy o aborcji jakoś nikt nie myśli.
Dodam, że dochodzi do nawet 60% nieświadomych poronień niezagnieżdżonych , ale zapłodnionych komórek. Nie objawia się to zasadniczo niczym, czasami jedynie śladową ilością krwi. O.
Stary 2010-04-30, 11:00   #489
Little miau miau
Rozeznanie

Poza tym wybór - nie chcesz rodzisz i oddajesz = skazujesz dziecko na przykre życie. Tak jak napisała dziewczyna powyżej.

Aborcja niekoniecznie związana jest z kimś "komu nie chciało się stosowac antykoncepcji". Ale bywa, że gumka się zsunie, że pęknie, że stanie się coś!

A nikt mnienie namówi na jedzenie tabletek, używanie gumek i globulek jednocześnie.

Postrzegam możliwośc kontroli urodzeń jako cywilizację. To nie są czasy, że rodzimy dzieci i zasypujemy w dołku bo dziewczynka, bo mamy 3 albo bo partner nie mąż i szaman w naszej wiosce się wkurzy. Prawda jednak jest taka, że to się zawsze działo i będzie dziac. Ja wierzę, że przy odpowiedniej edukacji seksualnej, odpowiednich cenach środków antykoncepcyjnych nie będzie tych aborci tak dużo.

Chociażby dlatego, że żadna kobieta nie chciałaby tak się psychicznie i fizycznie obciążac. Mamy naprawdę za dużo niechcianych dzieci i ludzi, którzy nie powinni byc rodzicami, żeby zmuszac takich, którzy sa świadomi, że się do tago nie nadają to rodzenia tych dzieci. A odgórnie bzykac się im nie zabronimy raczej.

Edukacja, edukacja, edukacja. Łatwy dostęp do chocby gumek. Aborcja jako ostatnia deska ratunku ale najpierw wsparcie psychologa, który pozwoli nam ocenic czy podołamy rodzicielstwu czy naprawdę lepiej usunąc.

Taka kraina marzeń
Stary 2010-04-30, 13:06   #490
eyo
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Kocurasek Pokaż wiadomość
Wyrak to samozwańczy wyłapywacz braku konsekwencji i wyciągania czegoś z kontekstu
To jest normalne, że 150 latka jest organizmem samodzielnym (zdolna do przemiany materii, oddychania itp.) jednak bez pomocy osoby drugiej może nie mieć siły wziąć szklanki wody.
sugerujesz, że płód nie ma przemiany materii ?!

brak zdolności do samodzielnej egzystencji to brak zdolności i tyle bez względu na to gdzie ten brak zdolności występuje

rozważamy tutaj o usunięciu ciąży a nie o tym, czy ten płod bez matki sobie poradzi

gdybyśmy rozważały aborcję jak wykonanie cesarskiego cięcia i położenie płodu na stoliku, zostawienie samemu sobie i poczekanie co się stanie - to owszem ten durny argument "sam sobie nie poradzi" miałby sens

ale na boga jaki ma związek to czy sobie ten płod sam poradzi czy nie kiedy rozważamy o tym żeby go z rozmysłem, za pomocą różnych środków pozbawić życia - no jaki ?! jedno z drugim ma tyle co piernik do wiatraka
Płod nie ma tu opcji żeby znaleźć się w warunkach w których sam sobie poradzi lub nie a jedyną opcją jest to, że ktoś podejmuje decyzje, zaradność płodu nie ma tutaj nic do rzeczy

dziecinna zabaw w kryptofeministki po prostu z tym "argumentem"

ciekawe ile kobiet wykonało aborcję bo "płod sam sobie nie poradzi to sobie usunę"
tak trudno niektórym zrozumieć, że problem toczy się o kobeity które wpady, które dzieci mieć nie mogą, zostały zgwałcone, zaszły w ciąże za wcześnie albo w ogóle zajśc nie chciały - i w odniesieniu do takich problemów rozważa się aborcję a nie w odniesieniu do zaradności płodu

Prędzej czy później cmentarze są pełne wszystkich.

15.02.2017 ♥

Edytowane przez eyo
Czas edycji: 2010-04-30 o 13:08
eyo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-30, 13:20   #491
muszynianka
Zakorzenienie

Cytat:
Te 14, 20 tys powinno raczej wystarczyć na utrzymanie dziecka.

Chyba w Kambodży...
muszynianka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-30, 13:53   #492
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mel89 Pokaż wiadomość
Do 18stego roku życia?

Ja jestem zdania - zaszłaś w ciążę? Nie chcesz tego dziecka? Twój partner nie chce tego dziecka? Albo oddaj do adopcji (i licz się z tym, że zmarnujesz dziecku życie, bo domy dziecka to wcale nie są przyjemne miejsca- wiem, bo byłam kilkakrotnie jako wolontariuszka), urodź je, jeśli masz warunki, albo je usuń - decyzję powinna podejmować para.
Z tego co sie dowiedzialem, to to co piszesz nie ma sensu. Do domow dziecka trafiaja dzieci, ktore nie maja min. uregulowanej sytuacji prawnej. Jesli ktos odda dziecko do adopcji, to takie dziecko nie trafia do domu dziecka

Cytat:
Napisane przez Little miau miau Pokaż wiadomość
Poza tym wybór - nie chcesz rodzisz i oddajesz = skazujesz dziecko na przykre życie. Tak jak napisała dziewczyna powyżej.
Primo, to na stan mojej wiedzy nie jest prawda.
Secundo, a co to za argument? Rozumiem, ze tutaj wszystkie osoby, ktore nie maja super zycia, sobie zespolowo walna w leb, zeby sie nie skazywac na przykre zycie

Stary 2010-04-30, 14:26   #493
mel89
Zakorzenienie

Cytat:
Z tego co sie dowiedzialem, to to co piszesz nie ma sensu. Do domow dziecka trafiaja dzieci, ktore nie maja min. uregulowanej sytuacji prawnej. Jesli ktos odda dziecko do adopcji, to takie dziecko nie trafia do domu dziecka
A bo źle napisałam - nie o adopcję ale o dom dziecka mi chodziło.

Do domu dziecka trafiają nie tylko dzieci z nieuregulowaną sytuacja prawną (tu: patologia w domu) ale i też niechciane, porzucane, zostawione w szpitalu po urodzeniu itd itp.

Owszem, można dziecko oddać do adopcji od razu po urodzeniu już wybranej rodzinie (jak to się prawnie rozstrzyga to nie mam pojęcia).
Nie wiem też jak po urodzeniu czuje się matka, która swoje dziecko oddaje obcym ludziom na wychowanie Chyba niespecjalnie komfortowo.

Ja tylko postuluję za tym, żeby decyzję o swoim dziecku mogli podjąć rodzice.
Stary 2010-04-30, 14:30   #494
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mel89 Pokaż wiadomość
A bo źle napisałam - nie o adopcję ale o dom dziecka mi chodziło.

Do domu dziecka trafiają nie tylko dzieci z nieuregulowaną sytuacja prawną (tu: patologia w domu) ale i też niechciane, porzucane, zostawione w szpitalu po urodzeniu itd itp.

Owszem, można dziecko oddać do adopcji od razu po urodzeniu już wybranej rodzinie (jak to się prawnie rozstrzyga to nie mam pojęcia).
Nie wiem też jak po urodzeniu czuje się matka, która swoje dziecko oddaje obcym ludziom na wychowanie Chyba niespecjalnie komfortowo.

Ja tylko postuluję za tym, żeby decyzję o swoim dziecku mogli podjąć rodzice.
To jest wlasnie nieuregulowana sytuacja prawna, o tym pisze - porzucone dziecko bez zrzeczenia sie praw przez rodzicow trafia do domu dziecka, bo ma wlasnie nieuregulowana sytuacje prawna.

No bez zartow, a kto mowi, ze ona ma sie czuc komfortowo? Przeciez ani niechciana ciaza, ani oddanie dziecka sytuacja komfortowa z pewnoscia nie sa; ale skoro ona nie chce/nie moze dziecka wychowac, to tak wg mnie i dla niej i dla dziecka jest najlepiej.

Jesli "tak o" porzuci dziecko, to ma sie lepiej czuc ?

Stary 2010-04-30, 16:14   #495
Kocurasek
Zakorzenienie

Cytat:
Cytat:
Napisane przez eyo Pokaż wiadomość
sugerujesz, że płód nie ma przemiany materii ?!

brak zdolności do samodzielnej egzystencji to brak zdolności i tyle bez względu na to gdzie ten brak zdolności występuje

rozważamy tutaj o usunięciu ciąży a nie o tym, czy ten płod bez matki sobie poradzi

gdybyśmy rozważały aborcję jak wykonanie cesarskiego cięcia i położenie płodu na stoliku, zostawienie samemu sobie i poczekanie co się stanie - to owszem ten durny argument "sam sobie nie poradzi" miałby sens

ale na boga jaki ma związek to czy sobie ten płod sam poradzi czy nie kiedy rozważamy o tym żeby go z rozmysłem, za pomocą różnych środków pozbawić życia - no jaki ?! jedno z drugim ma tyle co piernik do wiatraka
Płod nie ma tu opcji żeby znaleźć się w warunkach w których sam sobie poradzi lub nie a jedyną opcją jest to, że ktoś podejmuje decyzje, zaradność płodu nie ma tutaj nic do rzeczy

dziecinna zabaw w kryptofeministki po prostu z tym "argumentem"

ciekawe ile kobiet wykonało aborcję bo "płod sam sobie nie poradzi to sobie usunę"
tak trudno niektórym zrozumieć, że problem toczy się o kobeity które wpady, które dzieci mieć nie mogą, zostały zgwałcone, zaszły w ciąże za wcześnie albo w ogóle zajśc nie chciały - i w odniesieniu do takich problemów rozważa się aborcję a nie w odniesieniu do zaradności płodu
eeeee ja pisałam o 150latce a nie o płodzie :/

25.08.2012

Aparatka

Stary 2010-04-30, 16:21   #496
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
eeeee ja pisałam o 150latce a nie o płodzie :/
No i w kontekscie tego co napisalas Eyo sie pyta, czy uwazasz, ze plod nie ma przemiany materii - bo to stawiasz jaka jedna z rzeczy ktore plod od 150letniej kobiety odrozniajacych

Stary 2010-04-30, 16:45   #497
Kocurasek
Zakorzenienie

Cytat:
No i w kontekscie tego co napisalas Eyo sie pyta, czy uwazasz, ze plod nie ma przemiany materii - bo to stawiasz jaka jedna z rzeczy ktore plod od 150letniej kobiety odrozniajacych
Nie Wyraku, w błędzie jesteś, nie jako odróżniającą rzecz tylko jako popierającą, że 150latka to organizm samodzielny - w znaczeniu - osobny.
A pisałam to bo podważyłeś post muszynianki, któa napisała że jest to samodzielny organizm - w sensie osobny.

25.08.2012

Aparatka

Stary 2010-04-30, 17:18   #498
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
Nie Wyraku, w błędzie jesteś, nie jako odróżniającą rzecz tylko jako popierającą, że 150latka to organizm samodzielny - w znaczeniu - osobny.
A pisałam to bo podważyłeś post muszynianki, któa napisała że jest to samodzielny organizm - w sensie osobny.
Przepraszam, ale skoro nie czytasz tego ze zrozumieniem, to nie wiem jak mamy dyskutowac

Plod tez ma przemiane materii, wiec ta rzecz popierajaca jest bledna. O to Eyo (zapewne) chodzilo, co juz wyzej tlumaczylem, ale nie zrozumialas.

Samodzielny a osobny to dwie rozne sprawy, co juz wskazywalem, a co tez jak widze nie zostalo zrozumiane.

Stary 2010-04-30, 18:42   #499
mel89
Zakorzenienie

Cytat:
Plod tez ma przemiane materii, wiec ta rzecz popierajaca jest bledna. O to
Ale co to za dyskusja o przemianie materii?? Płód od 3 miesiąca życia zaczyna pobierać pokarm z krwi matki i zaczyna ruszać kończynami. Finito!
Stary 2010-04-30, 21:48   #500
Kocurasek
Zakorzenienie

Cytat:
Przepraszam, ale skoro nie czytasz tego ze zrozumieniem, to nie wiem jak mamy dyskutowac

Plod tez ma przemiane materii, wiec ta rzecz popierajaca jest bledna. O to Eyo (zapewne) chodzilo, co juz wyzej tlumaczylem, ale nie zrozumialas.

Samodzielny a osobny to dwie rozne sprawy, co juz wskazywalem, a co tez jak widze nie zostalo zrozumiane.
Zauważyłam, że Ty masz monopol na czytanie ze zrozumieniem i argumenty nie do zbicia.

Ty nie rozumiesz o co mi chodziło. Mi chodziło tylko i wyłącznie o 150latkę a nie o płód. Tylko dlatego to napisałam bo tak zrozumiałam muszyniankę, której się o to czepiłeś.
NIe chodzi mi o porównywanie płodu do 150latki, tylko o to dlaczego uważam babcie w tym wieku za organizm samodzielny.
I wiesz co, dla Ciebie samodzielna staruszka to biegająca po kuchni i supermarketach - dla mnie - gdy oddycha i gryzie sama to już jest samodzielna, nie całkiem ale bardziej od Twojego wszech obecnego płodu.

25.08.2012

Aparatka

Stary 2010-04-30, 22:00   #501
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
Zauważyłam, że Ty masz monopol na czytanie ze zrozumieniem i argumenty nie do zbicia.

Ty nie rozumiesz o co mi chodziło. Mi chodziło tylko i wyłącznie o 150latkę a nie o płód. Tylko dlatego to napisałam bo tak zrozumiałam muszyniankę, której się o to czepiłeś.
NIe chodzi mi o porównywanie płodu do 150latki, tylko o to dlaczego uważam babcie w tym wieku za organizm samodzielny.
I wiesz co, dla Ciebie samodzielna staruszka to biegająca po kuchni i supermarketach - dla mnie - gdy oddycha i gryzie sama to już jest samodzielna, nie całkiem ale bardziej od Twojego wszech obecnego płodu.
Zapytaj sie Eyo o co jej chodzilo. Wg mnie nie zrozumialas.

Jesli wymaga pomocy i bez tego nie przezyje, to nie jest samodzielna, ciach bajera

Stary 2010-04-30, 22:16   #502
TmargoT
Zakorzenienie

Cytat:

Jesli wymaga pomocy i bez tego nie przezyje, to nie jest samodzielna, ciach bajera
dodam,że płód też odżywia się sam i oddycha ,jednak za pośrednictwem matki,a 150-cio letnia staruszka raczej nie zrobi sobie sama zakupów i nie ugotuje obiadu-jest zdana na pomoc,bo umarłaby z głodu
TmargoT jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-30, 22:29   #503
Kocurasek
Zakorzenienie

Cytat:

Ale to do czego się przyczepiłeś napisałam dużo przed postem Eyo, a chwilę po muszyniance. Więć dlaczego nie zrozumiałam?
Fakt, Eyo się do tego odniosła, ale śmiem nieśmiało myśleć, że odrobinkę rozpędziła się w domysłach, gdyż ja - tak poza tematem - dodałam jak rozumiem muszyniankę (nie wspominając o płodzie), któremu nie odejmuję funkcji życiowych Wyraku.

Eyo o co Ci chodziło ?

Wracająć do aborcji i obrony życia poczętego - płodu.
Zastanawiający jest fakt dlaczego księża oraz wielcy przeciwnicy aborcji i in vitro nie walczą o to aby dzieci urodzone martwo we wczesnych tygodniach ciąży nie były utylizowane jak brudny wacik tylko miały należyty pochówek, z mszą itp. Tylko gdy rodzice wykażą wolę pochowania dziecka poronionego np w 5 tc to do tego dochodzi a tak ...... Wasz płód, o który tak walczycie, że to człowiek, samodzielny itp jest - za wielkim przeproszeniem - spuszczany w kiblu.

25.08.2012

Aparatka

Edytowane przez Kocurasek
Czas edycji: 2010-05-01 o 16:30
Stary 2010-05-01, 16:43   #504
Kocurasek
Zakorzenienie

Wracająć do aborcji i obrony życia poczętego - płodu.
Zastanawiający jest fakt dlaczego księża oraz wielcy przeciwnicy aborcji i in vitro nie walczą o to aby dzieci urodzone martwo we wczesnych tygodniach ciąży nie były utylizowane jak brudny wacik tylko miały należyty pochówek, z mszą itp. Tylko gdy rodzice wykażą wolę pochowania dziecka poronionego np w 5 tc to do tego dochodzi a tak ...... Wasz płód, o który tak walczycie, że to człowiek, samodzielny itp jest - za wielkim przeproszeniem - spuszczany w kiblu.

edit - przepraszam za dubel

25.08.2012

Aparatka

Stary 2010-05-01, 19:34   #505
kennedy
Zakorzenienie

plod poroniony w 5 tyg jest ledwie widoczny
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”.
kennedy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-01, 20:24   #506
TmargoT
Zakorzenienie

i czesto kobiety nawet nie wiedza ,że to ciąża.ot taki skrzep w trakcie miesiączki
TmargoT jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-02, 06:37   #507
Kocurasek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kennedy Pokaż wiadomość
plod poroniony w 5 tyg jest ledwie widoczny
i?

Cytat:
Napisane przez TmargoT Pokaż wiadomość
i czesto kobiety nawet nie wiedza ,że to ciąża.ot taki skrzep w trakcie miesiączki
Chodzi mi o ciąże, której kobieta jest świadoma, obumarła i jest roniona w szpitalu. Do 12tc powiedzmy.

25.08.2012

Aparatka

Stary 2010-05-02, 10:08   #508
Little miau miau
Rozeznanie

Cytat:

Primo, to na stan mojej wiedzy nie jest prawda.
Secundo, a co to za argument? Rozumiem, ze tutaj wszystkie osoby, ktore nie maja super zycia, sobie zespolowo walna w leb, zeby sie nie skazywac na przykre zycie
Oczywiście chodzi mi o takie sytuacje, w których presja na zatrzymanie dziecka (alternatywą byłoby oddanie do domu dziecka) jest tak duża, że rodzice je zatrzymują, żeby nie wydac się sobie, sąsiadom, rodzinie itp potworami. Boją się, że dziecko kiedyś ich znajdzie i zapuka do drzwi, zapyta "Czemu mnie oddaliście? kim jesteście? chcę was poznac". A oni mogliby odpowiedziec tylko "sorry, kochaliśmy się ale planowaliśmy karierę, mieliśmy napięte stosunki z rodzicami albo byliśmy za młodzi, pękła nam guma i tak w ogóle to nie chcieliśmy miec wtedy dziecka, zdecydowaliśmy się 5 - 10 lat później i kochamy nasze dzieci ale ciebie byśmy nie mogli bo to było za szybko. postanowiliśmy jednak dac ci szansę na życie i oddaliśmy do bidula".

W takiej sytuacji łatwjej jest odpowiednio szybko usunąc niechcianą ciążę bez tego bagażu, że mimo, że oddajesz to jednak całe życie myślisz "co się z tym moim dzieckiem dzieje". Albo zostawiasz mimo, że go nie chcesz, z myślą, że "pokocham, jakoś to będzie, instynkty się obudzą".

Z życia znam dwa przykłady tego o czym mówię (nie żeby miały byc regułą ale dały mi do myślenia) właśnie małżeństwa, które usunęło pierwszą ciążę (on był z domu dziecka swoją drogą) bo nie mieli warunków mieszkaniowych, finansowych i nie czuli się gotowi. Potem mieli dziecko (moją serdeczną przyjaciółkę) i ich sytuacja finansowa też była średnia ale chęc posiadania dziecka zwyciężyła. Dziewczyna jest ukochaną jedynaczką, super osobą, wie o poprzedniej ciązy i decyzji swoich rodziców i jej nie potępia.

Druga sytuacja to sytuacja chłopaka, który się przydarzył swoim rodzicom. Definitywnie go nie chciano w tej rodzinie ale nie oddali go do domu dziecka, nie usunęli też ciąży za to i matka i babka całe życie mu wypominają, że zrujnował karierę muzyczną mamusi, że tata nie był gotowy, że małżeństwo rodziców się przez niego rozpadło itp.

Pytanie czy gdyby tą osobę zapytac "wolisz żeby cię nie było czy miec to piekiełko?" odpowiedz pewnie byłaby, że woli życ mimo wszystko.

Jednak mnie przekonuje pomysł, żeby dzieci miec i je kochac, dawac im z siebie naprawdę 100% i nie wpychac gówna za przeproszeniem do głowy, ktore potem będą leczyc u psychiatrów, przekazywac swoim dzieciakom czy po prostu całe życie walczyc z jakimś bagażem, którym obarczyli nas rodzice z braku zaangażowania, miłości, chęci... czegokolwiek.

Nawet w trudnej sytuacji kiedy dzieck ojest chciane - zazwyczaj jest szczęśliwe. I niestety nawet rodzice opływający w luksusy jeśli nie chcą dziecka, dziecko będzie miało problemy. Chodzi jednak o miłośc i uczucia a nie najnowszy modele telefonu. Dlatego myślę, że każda kobieta powinna sama podjąc dezycję przy czym państwo i rodzina powinny ją przekonywac do tego, że warto byc matką. Kiedy mamy poczucie bezpieczeństwa, sprawa wygląda nieco inaczej i łatwiej podejśc do małego nie jak do intruza i pasożyta ale jak do skarbu.
Stary 2010-05-02, 11:03   #509
magica
Wtajemniczenie

GG do magica

Ja jestem zdecydowanie przeciw aborcji i wszelkim tabletkom "po". Jeśli ktoś nie jest gotowy do macierzyństwa, nie ma warunków, by wychować dziecko-niech się nie bzyka, proste... jeśli pomimo tego robi to-niech zastosuje nawet potrójną antykoncepcję. A jeśli mimo to wpadnie-niech weźmie odpowiedzialność za swoje czyny, skoro taki jest dorosły!

Ludzie czasem naprawdę nie myślą! przecież te niechciane ciąże nie biorą się z niczego! Więc zamiast pomyśleć o konsekwencjach seksu, dziewczyny wskakują chłopakom do łóżek, a potem zabijają swoje dzieci... i jeszcze jest na to przyzwolenie... co się porobiło z tym światem, gdzie można określać kto już jest człowiekiem, kto nie, kto ma prawo żyć, kto nie... Wy tego nie widzicie? Ludzie , obudźcie się , do cholery! To mi przypomina hitlerowskie Niemcy- rasa aryjska może żyć, za to Żydzi-do gazu. A dziś jak jest? człowiek ma prawo żyć, ale ten mały dzieciaczek, tylko dlatego, że jeszcze nie wszystko ma wykształcone-może skończyć spokojnie spuszczony w toalecie-BO NIE JEST JESZCZE CZŁOWIEKIEM? ręce mi opadają jak patrzę co się wyczynia na tym świecie....

JESTEŚ PIĘKNIEJSZA NIŻ CI SIĘ WYDAJE-klik

to słowo(nie "te słowo")
bynajmniej=wcale, w ogóle
magica jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-02, 11:26   #510
Kocurasek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez magica Pokaż wiadomość
Ja jestem zdecydowanie przeciw aborcji i wszelkim tabletkom "po". Jeśli ktoś nie jest gotowy do macierzyństwa, nie ma warunków, by wychować dziecko-niech się nie bzyka, proste... jeśli pomimo tego robi to-niech zastosuje nawet potrójną antykoncepcję. A jeśli mimo to wpadnie-niech weźmie odpowiedzialność za swoje czyny, skoro taki jest dorosły!

Ludzie czasem naprawdę nie myślą! przecież te niechciane ciąże nie biorą się z niczego! Więc zamiast pomyśleć o konsekwencjach seksu, dziewczyny wskakują chłopakom do łóżek, a potem zabijają swoje dzieci... i jeszcze jest na to przyzwolenie... co się porobiło z tym światem, gdzie można określać kto już jest człowiekiem, kto nie, kto ma prawo żyć, kto nie... Wy tego nie widzicie? Ludzie , obudźcie się , do cholery! To mi przypomina hitlerowskie Niemcy- rasa aryjska może żyć, za to Żydzi-do gazu. A dziś jak jest? człowiek ma prawo żyć, ale ten mały dzieciaczek, tylko dlatego, że jeszcze nie wszystko ma wykształcone-może skończyć spokojnie spuszczony w toalecie-BO NIE JEST JESZCZE CZŁOWIEKIEM? ręce mi opadają jak patrzę co się wyczynia na tym świecie....
Ale przecież te dzieci nawet bez aborcji są spuszczane w toalecie o czym napisałam wczoraj. I to już za ogólnym przyzwoleniem zarówno Kościoła jak i obrońców płodów.

25.08.2012

Aparatka

Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości