nauczycielki:) - Strona 10 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Praca i biznes

Notka

Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-04-14, 22:28   #271
gusiak23
Zakorzenienie

GG do gusiak23
Dot.: nauczycielki:)

Das Salat, to chyba trafiłyśmy do tej samej szkoły bo ja też miałam w taki sam sposób rozmowę. No i jak Ci się tam pracowało??
Stary 2010-04-16, 11:56   #272
roksianaa
Przyczajenie

To ja się pochwale. Jak dobrze pójdzie w przyszłości będę oligofrenopedagogiem z uprawnieniami także do nauczania zintegrowanego. Póki co to dopiero pierwszy rok, ale jestem zachwycona tym kierunkiem
Teraz planuje złożyć papiery na filologie polską, jako mój drugi kierunek.
Mam takie małe pytanko.... Czy mając już uprawnienia pedagogiczne aby móc uczyć języka polskiego muszę ukończyć specjalizacje nauczycielską na filologii ?
roksianaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-16, 12:52   #273
primavera
Zakorzenienie

Czy orientuje się któraś z was, jak to jest (pod względem przepisów) z przyjęciem do przedszkola (nie integracyjnego) dziecka o specjalnych potrzebach? Została u nas przyjęta dziewczynka z autyzmem (nie mówi, nie kontroluje i komunikuje potrzeb fizjologicznych, ma wzmożoną potrzebę ruchu, nie nawiazuje kontaktu).Moja placówka jest „zwykła”,żadna z nas nie ma wykształcenia w kierunku pracy z takim dzieckiem. Nauczycielki, w których grupie jest ta dziewczynka – mają z nia duży problem (nie są w stanie poświęcić jej tyle uwagi, a jej cały czas trzeba pilnować). Dezorganizuje to pracę. Mała ma w opinii i orzeczeniu o niepełnosprawności zalecenie do przedszkola specjalnego lub integracyjnego…
Orientujecie się, jhak to jest wg przepisów?
primavera jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-16, 14:27   #274
a2fc2be9cd8d1027f8cb90d936276c49cf807c7d_655950424f87d
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez primavera Pokaż wiadomość
Czy orientuje się któraś z was, jak to jest (pod względem przepisów) z przyjęciem do przedszkola (nie integracyjnego) dziecka o specjalnych potrzebach? Została u nas przyjęta dziewczynka z autyzmem (nie mówi, nie kontroluje i komunikuje potrzeb fizjologicznych, ma wzmożoną potrzebę ruchu, nie nawiazuje kontaktu).Moja placówka jest „zwykła”,żadna z nas nie ma wykształcenia w kierunku pracy z takim dzieckiem. Nauczycielki, w których grupie jest ta dziewczynka – mają z nia duży problem (nie są w stanie poświęcić jej tyle uwagi, a jej cały czas trzeba pilnować). Dezorganizuje to pracę. Mała ma w opinii i orzeczeniu o niepełnosprawności zalecenie do przedszkola specjalnego lub integracyjnego…
Pracuję w zwykłej szkole, nie jest to ani szkoła specjalna, ani integracyjna. Mamy u nas chłopca z autyzmem. Ma orzeczenie o potrzebie kształcenia specjalnego, ale rodzice nie chcą, by uczył się w szkole specjalnej. Tak więc uczy się w normalnej i tyle. Bez zgody rodziców niewiele da się zrobić.
a2fc2be9cd8d1027f8cb90d936276c49cf807c7d_655950424f87d jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-16, 15:14   #275
201610310857
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez gusiak23 Pokaż wiadomość
mnie powiedzieli od razu.
a teraz dostałam pracę w szkole językowej to powiedzieli że zadzwonią. Ciekawe jak to będzie, bo jeszcze nigdy z dorosłymi nie pracowałam.
to super!
cieszę się
201610310857 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-16, 17:46   #276
mabi84
Zakorzenienie

GG do mabi84

Tak Was czytam i coraz bardziej jestem
widzę że już w marcu i kwietniu poskładałyście papiery do szkół a ja siedzę i sama nie wiem jak to ugryźc po pierwsze jakoś boję się tej szkoły /mam wątpliwości czy bym sobie poradziła/ chyba wolałabym zacząc od przedszkola? tak to jest jak się ma zero praktyki i nie wiadomo czy człowiek się nadaje...
poza tym jak mam teraz złożyc papiery do szkół jak jeszcze nie mam uprawnień do nauczania? jeszcze nawet nie znam terminu obrony mam napisac w papierach że niedługo będę miec "papier na nauczyciela"? jakoś to dla mnie takie dziwne jest
Stary 2010-04-16, 20:10   #277
Kasiarzynek
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez roksianaa Pokaż wiadomość
(...)
Teraz planuje złożyć papiery na filologie polską, jako mój drugi kierunek.
Mam takie małe pytanko.... Czy mając już uprawnienia pedagogiczne aby móc uczyć języka polskiego muszę ukończyć specjalizacje nauczycielską na filologii ?
Wydaje mi się, że jest to uzależnione od tego, które uprawnienia nauczycielskie masz (będziesz mieć). Ja na przykład jestem na kierunku "pedagogika specjalna", ale nie mam uprawnień żeby uczyć w szkole specjalnej, dlatego nie do końca jestem przekonana, czy będzie działać w drugą stronę - jeśli po filologii a np. z uprawnieniami specjalnego - chciałabyś pracować w zwykłej szkole. Bo jeśli chciałabyś kontynuować tylko w specjalnej - wydaje mi się że nie musisz.
A na jakiej uczelni studiujesz jeśli można zapytać?

Cytat:
Napisane przez mabi84 Pokaż wiadomość
(...)po pierwsze jakoś boję się tej szkoły /mam wątpliwości czy bym sobie poradziła/ chyba wolałabym zacząc od przedszkola? tak to jest jak się ma zero praktyki i nie wiadomo czy człowiek się nadaje...
Nigdy nie wiadomo czy się człowiek nadaje. Ja na przykład do IV roku absolutnie nie byłam przekonana co do pracy w szkole (bo tak się potoczyło, że wylądowałam na zupełnie innym kierunku niż na który chciałam się dostać, chociaż oba są na pedagogice). Marzyła mi się spokojna praca za biurkiem, ale kiedy do takiej poszłam - już wiem że siedzenie 8h przed komputerem jest nie dla mnie.
Cytat:
Napisane przez mabi84 Pokaż wiadomość
poza tym jak mam teraz złożyc papiery do szkół jak jeszcze nie mam uprawnień do nauczania? jeszcze nawet nie znam terminu obrony mam napisac w papierach że niedługo będę miec "papier na nauczyciela"? jakoś to dla mnie takie dziwne jest
Ja w liście motywacyjnym pisałam że w tym roku bronię magistra i w związku z tym ble ble ble...
Tylko na razie ci-sza w eterze...
Kasiarzynek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-16, 20:22   #278
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Kasiarzynek Pokaż wiadomość
Moja Mama rozmawiała jakiś czas temu z panią (mecenas?) pracującą w kuratorium, że szkoły/dyrektorzy, mają czas do kwietnia (i tutaj Mam nie jest pewna do kiedy konkretnie) na złożenie ofert do kuratoriów, więc dziewczyny, głowy do góry.
Małe sprostowanie
Dyrektorzy mają czas do końca kwietnia na złożenie planu pracy szkoły na kolejny rok szkolny. Natomiast oferty pracy mogą składać w kuratorium cały czas, aczkolwiek - nie muszą, mogą szukać pracownika na własną rękę.

Cytat:
Napisane przez Kasiarzynek Pokaż wiadomość
Do mnie jeszcze nikt nie oddzwonił a CV poroznosiłam z miesiąc temu.
W przyszłym tygodniu chyba przeprowadzę szturm na gimnazja...

Moja koleżanka była na jednej czy dwóch rozmowach, i oprócz takich standardowych pytań, pytano ją o to między innymi gdzie się widzi za 5 lat oraz poproszono by na następny etap rozmowy przyniosła całoroczny plan pracy świetlicy szkolnej.
Nie martw się, większość dyrektorów przyjmuje w wakacje dopiero - najpierw czekają na oferty, by mieć w czym wybierać. Bardzo często rpacę znajduje się 2-3 dni przed rozpoczęciem roku szkolnego.

Cytat:
Napisane przez niiika Pokaż wiadomość
O to super, gratuluje Moja znajoma pracowała w wakacje w szole językowej, prowadziła kursy i bardzo sobie chwaliła pracę z dorosłymi, więc Tobie pewnie też się spodoba
A ja dostałam maila, że zapraszają mnie na kolejną rozmowę, tylko muszę do nich zadzwonić, a głośnik w telefonie mi się zepsuł.
Ten mail ze szkoły niepublicznej, chyba na sam początek lepsza byłaby szkoła publiczna, żeby zacząć ten awans zawodowy, prawda?
Awans można robić też w szkole niepublicznej/prywatnej, jeśli tylko owa szkoła leci programem szkoły masowej.

Cytat:
Napisane przez niiika Pokaż wiadomość
Primavera jak mnie zapytają o jakiegoś autora czegokolwiek, to leżę trupem, bo po 1 wkuwanie takich wiadomości uważam za głupotę, po 2 ja mam problemy z zapamiętywaniem takich informacji, może właśnie dlatego, że uważam je za głupie a po 3 stres zrobi swoje, więc nawet gdybym wykreślić dwa pierwsze "bo" i tak nic nie będę w stanie powiedzieć, ale to podstawówka, więc nie sądzę, żeby takie pytania były, chociaż kto ich tam wie Wejdę uśmiechnę się i praca moja hehe
No akurat Majchrzakowa i Gruszczyk-Kolczyńska to podstawa, a nie głupie wiadomości. Ich programami pracuje większość przedszkoli i szkół podstawowych, bo są po prostu dobre. I jeśli chcesz znaleźć pracę, to radzę wiadomości uzupełnić, bo aż wstyd ich nie mieć

Cytat:
Napisane przez primavera Pokaż wiadomość
Dziecko specjalnej troski ma prawo uczyć się aktualnie w każdej szkole.

[1=a2fc2be9cd8d1027f8cb90d 936276c49cf807c7d_6559504 24f87d;18613578]Pracuję w zwykłej szkole, nie jest to ani szkoła specjalna, ani integracyjna. Mamy u nas chłopca z autyzmem. Ma orzeczenie o potrzebie kształcenia specjalnego, ale rodzice nie chcą, by uczył się w szkole specjalnej. Tak więc uczy się w normalnej i tyle. Bez zgody rodziców niewiele da się zrobić.[/QUOTE]

Bo nie musi być w szkole specjalnej, natomiast obowiązkiem nauczyciela jest dostosować treści nauczania do indywidualnych możliwości dziecka
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-16, 21:18   #279
primavera
Zakorzenienie

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;18622216]
Dziecko specjalnej troski ma prawo uczyć się aktualnie w każdej szkole.
[/QUOTE]

Dzięki, tego nie wiedziałam.
Czytałam papiery tej dziewczynki i ona ma wskazanie do p-la specjalnego i integracyjnego.
Moje koleżanki, które mają ją w grupie ( i reszta n-li) nie mają nic przeciwko niej jako dziecku - tylko zapewnienie jej opieki staje się ponad ic siły. Ja także uważam, że jest to ze szkodą dla niej -ciężko jej się odnaleźć w dużej grupie (20 os), a nauczycielka jest sama i naprawdę ciężko nad drupą wraz z tą małą zapanować (ona wciąż próbuje uciekać). Generalnie odkąd jest przyjęta (od marca) to praca polega na pilnowaniu, by nie uciekła, pilnowaniu, by nie niszczyła rzeczy (jest silna, dziś wyrwała deskę klozetową) i pilnowaniu, aby nie skrzywdziła dzieci (w napadach złości rzuca się na podłogę i wierzga nogami, a nosi cięzkie buciki ortopedyczne). Generalnie ciężko (jak na nasze zwykłe warunki - bez nauczyciela wspomagającego, przy licznej grupie)
Stary 2010-04-16, 23:54   #280
niiika
Raczkowanie

Cytat:
No akurat Majchrzakowa i Gruszczyk-Kolczyńska to podstawa, a nie głupie wiadomości. Ich programami pracuje większość przedszkoli i szkół podstawowych, bo są po prostu dobre. I jeśli chcesz znaleźć pracę, to radzę wiadomości uzupełnić, bo aż wstyd ich nie mieć
Przedszkole i klasy 1-3 to nie mój przedział nauczania, więc chyba nie tak głupio nie znać

Już jestem po 1 rozmowie. Wypadłam chyba ok, chociaż pewnie każdy tak myśli. Teraz trzeba poczekać tydzień na werdykt Jakoś inne szkoły nie palą się do zapraszania mnie na rozmowy, więc cieniutko. No cóż, zobaczymy.

mabi84 ja też dopiero w czerwcu się bronie i pisałam podobnie jak szajajaba Ci zaproponowała, więc wysyłaj śmiało
niiika jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-17, 15:32   #281
Konto usunięte

No widzisz, a z rozmowy tak wynikało Zwracam honor
Primavera, widzę obecnie 2 wyjścia - rozmowa dyrekcji z mamą dziewczynki i wskazanie innej placówki, z położeniem nacisku na fakt, iż tam może mieć różne indywidualne-rozwijające zajęcia dla siebie, lub - zatrudnienie przynajmniej oligofrenopedagoga.
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-17, 15:49   #282
primavera
Zakorzenienie

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;18637586]
Primavera, widzę obecnie 2 wyjścia - rozmowa dyrekcji z mamą dziewczynki i wskazanie innej placówki, z położeniem nacisku na fakt, iż tam może mieć różne indywidualne-rozwijające zajęcia dla siebie, lub - zatrudnienie przynajmniej oligofrenopedagoga.[/QUOTE]
Szaj - w tym problem, że dyrekcja problemu nie widzi - tzn ona nie ma zajęc z tą grupą, dziewczynki praktycznie nie widuje. Dziecko zostało przyjęte "po znajomości" i dyr chyba nie do końca zdawała sobie sprawę z trudności, a teraz nie chce się przyznać, ż epopełniła błąd. Karta kontynuacji już przez rodziców zgłoszona, więc mała będzie nadal uczęszczać. Rodzice do integracyjnego wozić nie chcą, bo jest dalej. na oligo nie ma kasy.

Cóż, chyba trzeba czekać nieszcześcia, aby dyrekcja i rodzice uświadomili sobie, że w normalnej (pod względem liczby dzieci-bo to jest główny problem) grupie mała nie na tyle opieki, ile wymaga
Stary 2010-04-18, 11:23   #283
das_salat
Raczkowanie

Cytat:
Das Salat, to chyba trafiłyśmy do tej samej szkoły bo ja też miałam w taki sam sposób rozmowę. No i jak Ci się tam pracowało??
wiesz co, dalej tam pracuje. mam raz w tyg. x90min z jedną babką indywidualne zajęcia. w sumie jest ok, nikt mnie nie kontroluje, nie robią mi nalotów niezapowiedzianych na zajęcia( tak jak miałam w poprzedniej szkole...). tylko na początku nie umiałam się doprosić a)o pomoc metodyka w wyborze książki b) w ogóle na przysłanie podręczników dla kursantki.
poza tym jest ok, umowe mam do października, tylko nie wiem do kiedy mam zajęcia prowadzić, czy przez wakacje tez
Stary 2010-04-18, 13:28   #284
gusiak23
Zakorzenienie

GG do gusiak23

no to ja mam tak samo,po 90 min, z tym że mam 2 grupy. Jak rozmawiałam na początku to mówili, że w wakacje też. Ciekkawe jak to będzie. Ja zaczynam 11 maja. Obawiałam się tego podpisywania, bo tak po nowoczesnemu, wszystko wydrukować, podpisać, zeskanować wysłać. Ale w końcu 21 wiek.
Stary 2010-04-18, 21:48   #285
das_salat
Raczkowanie

Cytat:
no to ja mam tak samo,po 90 min, z tym że mam 2 grupy. Jak rozmawiałam na początku to mówili, że w wakacje też. Ciekkawe jak to będzie. Ja zaczynam 11 maja. Obawiałam się tego podpisywania, bo tak po nowoczesnemu, wszystko wydrukować, podpisać, zeskanować wysłać. Ale w końcu 21 wiek.
też sie bałam zwłaszcza jeśli chodzi o rachunki. bo wymyślili sobie, że jak im przeskanuje raport to wtedy wysyłają mi rachunek (zawsze ok.20-25 dnia każdego miesiąca, czyli praktycznie 3 tygodnie póżniej :P ) mam ten rachunek wydrukować, podpisać że "PIENIĄDZE OTRZYMAŁEM DNIA..."
i oni dopiero mi wypłate przelewają na konto pare dni póżniej jak im rachunek poczta przyjdzie... ale do tej pory problemów żadnych nie było
Stary 2010-04-19, 16:37   #286
gusiak23
Zakorzenienie

GG do gusiak23

mam nadzieję, że u mnie też tak będzie.

Ciekawe jak tam dziewczyny po rozmowach
Stary 2010-04-21, 21:12   #287
Kasiarzynek
Zadomowienie

Ehhh... przyszłam się pożalić. Kumpela z grupy właśnie dostała pracę w świetlicy, zaczyna od września.
A u mnie nadal cisza. Zazdroszczę jej strasznie...
Kasiarzynek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-24, 00:19   #288
mabi84
Zakorzenienie

GG do mabi84

Chciałam się Was zapytac jak wysyłałyście dokumenty do szkół/przedszkoli? Czy wszędzie byłyście osobiście (wiadomo że tak najlepiej) czy w dalsze miejsca wysyłałyście listownie lub na maila szkoły? Myślicie że tak wypada?
gmina jak gmina, ale całego powiatu nie chcę objeżdżac
Boję się że papiery wysłane na maila mogą nic nie dac. A u Was jak było? Może właśnie z tych wysłanych na maila ktoś zaoferował Wam pracę?
W ten sposób wysłałam dokumenty do 9 szkół i 1 przedszkola, wydaje mi się że powinni potraktowac mnie poważnie bo oprócz CV i LM wysłałam też zeskanowany dyplom i zaświadczenie z aktualnych studiów...no ale może mi się tylko wydawac...
Stary 2010-04-24, 08:18   #289
Konto usunięte

10 placówek to mało.

I owszem, wypada mailem (nieraz to w wątku było poruszane), niektórzy szefowie wręcz życzą sobie tą drogą otrzymywać propozycje, a nie osobiście.
Stary 2010-04-24, 14:36   #290
mabi84
Zakorzenienie

GG do mabi84

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;18793146]10 placówek to mało.

I owszem, wypada mailem (nieraz to w wątku było poruszane), niektórzy szefowie wręcz życzą sobie tą drogą otrzymywać propozycje, a nie osobiście.[/QUOTE]
ulżyło mi
wiem że mało ale to takie pierwsze 10 których maile znalazłam bez problemu od poniedziałku zaczynam atak na cały powiat
Stary 2010-04-26, 14:08   #291
gusiak23
Zakorzenienie

GG do gusiak23

ale niektórzy też wolą osobiście i jeszcze żeby kilkakrotnie się przypominać.
Ja w szkole językowej tak dostałam pracę,wysłałąm cv, rozmowa przez tel i nawet mnie jeszcze nie widzieli tam
Stary 2010-04-26, 19:36   #292
Martoolka87
Zakorzenienie

Witam!
Jestem studentką V roku psychologii i jednocześnie robię podyplomówkę z przygotowania pedagogicznego, ponieważ chciałabym pracować w szkole, chociaż perspektywy są raczej marne Roznoszę CV, ale z tego co widzę po prostu nie ma w szkołach etatu dla psychologa, niestety...

No ale nie o tym chciałam pisać, więc do rzeczy: piszę pracę magisterską o nauczycielach i w związku z tym muszę przeprowadzić badania (ankiety). Jeśli któraś z Was chciałaby mi pomóc to bardzo proszę o kontakt na pw Z góry dziękuję
Martoolka87 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-27, 21:38   #293
mabi84
Zakorzenienie

GG do mabi84

No ja rozpoczęłam atak na przedszkola i podstawówki, wysłałam narazie 22 podania (mam zamiar wysłac 49) do wszystkich możliwych szkół na terenie powiatu przynajmniej będę wiedziec że zrobiłam wszystko co mogłam w tym temacie
Stary 2010-04-27, 22:05   #294
gusiak23
Zakorzenienie

GG do gusiak23

Mabimam nadzieję, że dostaniesz fajną pracę
Stary 2010-04-27, 22:07   #295
mabi84
Zakorzenienie

GG do mabi84

Cytat:
Mabimam nadzieję, że dostaniesz fajną pracę
dzięki oby pomogło
a Wy dużo podań poroznosiłyście nim się udało?
Stary 2010-04-27, 22:13   #296
gusiak23
Zakorzenienie

GG do gusiak23

ja już nie pamiętam ile, ale dużo
Stary 2010-04-27, 22:20   #297
mabi84
Zakorzenienie

GG do mabi84

wcześniej już wysłałam do 14 przedszkoli ale to już bardziej oddalonych od mojego miejsca zamieszkania
tak ogólnie to chyba jakiegoś mega pecha mam? pisałam tutaj o tym że dyrektorka jednego z przedszkoli chce mnie wziąc na staż (z PUP) na pomoc nauczyciela. Miesiąc temu złożyłam wniosek do PUP i latam tam co tydzień i pytam czy już coś wiadomo a oni ciągle mnie zwodzą że nic mają czas na odp. do piątku bo staż się zaczyna 4 maja...
(już drugi raz staram się o staż na tym stanowisku, poprzednim razem PUP wydał mi "lewe papiery") skandal!
Stary 2010-04-29, 02:23   #298
Rineja
Raczkowanie

Mój Tż szuka pracy jako nauczyciel wf. W tamtym roku, zaraz po lic., rozniósł ponad 50 cv - cisza. W tym roku też już zaczął roznoszenie - wprost mu mówią, żeby na nic nie liczył. Załamka.
Rineja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-02, 21:00   #299
tutmirlajt
Zadomowienie

Rineja, w-fistom ciezko znalezc prace.. W ogole czy to przyroda, czy matematyka czy inny przedmiot- ciezko znalezc prace.. U mnie w szkole wyglada to tak- jakis nauczyciel ma malo godzin- dyrektorka proponuje mu podyplomowke np. z przyrody, jmatematki, w-f u itd.. Nie bierze sie osob z zewnatrz tylko raczej ksztalci sie obecnych nauczycieli, zeby mieli pelne etaty..
tutmirlajt jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-02, 21:11   #300
Konto usunięte

No bo to też taniej wychodzi, niż zatrudnianie kolejnej osoby.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Praca i biznes

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości