|
|||||||
| Notka |
|
| Wizażowe Społeczności Wizażowe społeczności to forum, na którym poznasz osoby w swoim wieku, spod tego samego znaku zodiaku, szkoły. Dołącz do nas i daj się poznać. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3841 | ||
|
Konto usunięte
|
Dot.: Maturzystki 2010 cz. VI - ciemno wszędzie, głucho wszędzie,co to będzie,co to b
Cytat:
Ech, gdybym miała obok siebie Ciebie cały czas to bym była przeszczęśliwa Cytat:
|
||
|
|
|
#3842 | ||||
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Maturzystki 2010 cz. VI - ciemno wszędzie, głucho wszędzie,co to będzie,co to b
Cytat:
![]() Cieszę się, że na coś się przydaję 2 dni przed maturą ... Ok, kolejne słówka, dzięki którym zaskoczymy egzaminatora naszym wyszukanym słownictwem :disenchanted - rozczarowany romanticize - idealizować role model - wzór do naśladowania to feel put out - poczuć się urażonym puny - mizerny, żałosny (pathetic) meaningless- bez znaczenia mawkish - ckliwy heart-to-heart - rozmowa w cztery oczy (to jest całe wyrażenie, nic się już tu nie wstawia - it's time we had a heart-to-heart.) ghastly - koszmarny i bonus ![]() heck! - psiakość Ok, jutro na wizażu kartkówka ze słówek ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Ja też.. czuję presję. Cytat:
Służę radą ![]()
Edytowane przez Claaire Czas edycji: 2010-05-02 o 21:12 |
||||
|
|
|
#3843 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() leżę, kwicze i ryczę wenę, kurna, po prostu mówię to co trzeba powiedzieć o tych utworach, a mam ich zwyczajnie za dużo, głupia ja ![]() idź czytaj easycore nie przejmuj się, zrozumiesz to na pewno |
|
|
|
|
#3844 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Marta, w końcu coś z tym zrobisz. Może poradź się kogoś Miałaś chyba iść do jakiejś polonistki ?
|
|
|
#3845 |
|
Zakorzenienie
|
Dobrze, przygotuje się.
A ja się matmy pr boję
|
|
|
|
#3846 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Jest tam sporo szczegółów, a nawet przykładowe tematy wypracowań oraz wskazówki jak zacząć, co uwzględnić i jak zakończyć dzisiaj czytałam, wiec jestem na świeżo z Nie-boską, a muszę przyznać, że nigdy nie rozumiałam tych romantycznych dramatów-dla mnie wszystkie te dramaty zlewają sie w jeden ![]() Ala, a jak Ty się przygotowujesz do rozszerzonego polskiego?
Edytowane przez 201604200942 Czas edycji: 2010-05-02 o 21:20 |
|
|
|
|
#3847 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ona by chciała, żeby ta moja praca była idealna, żeby się popisać wiedzą, znajomością literatury przedmiotu - i o niej także coś powiedzieć, żeby wszystko dokładnie opisać... ale przez to własnie ta praca jest taka długa - mój wstęp ma stronę ![]() dziś jej powiedziałam, że muszę mieć 3,5 strony maksymalnie, bo jak będę miała więcej, to mogę po prostu nie zdać. niby będziemy ciąć jak już wszystko mi "poprawi". ale ile wytniemy? 2 strony maksymalnie... a jestem pewna na 90%, że nie mogę zmienić już nic w konspekcie i w bibliografii. jedna dziewczyna ode mnie z klasy też do niej chodzi, też ma dużo, chyba z 9 stron, nie wiem co ona zamierza z tym zrobić, ale niestety chyba ja mam przed nią ustny... nie stresuj się. nie myśl o tym teraz. za dużo stresu paraliżuje. jeśli jeszcze myslisz o warszawskie politechnice to tam się ludzie dostają i z matmą P
|
|
|
|
|
#3848 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
wszystko zapisuję sobie ![]() Cytat:
Cytat:
___ Powrócona jestem ze spaceru. Kurde, tak mnie zasypałyście tymi środkami styl. i słówkami.. miałam iść dziś w miarę wcześnie spać, ale chyba zaraz kubek z kawą i goł pałer rendżers do 1:00. Bo już myślałam, że polski skończyłam i ang. też (cisnęłam dziś cały dzień słówka, powtórzyłam przydatne zwroty i wszystkie czasy przejrzałam), i jutro miałam tylko wosem się zająć, bo potem nie będzie czasu. A tak to.. muszę. Nie ma zmiłuj. Jesteście straszne!
"Różne momenty wiszą w przestrzeni jak prześcieradła, jak ekrany, na których wyświetla się jakiś moment; świat składa się z takich nieruchomych momentów, wielkich metazdjęć, a my przeskakujemy z jednego na drugi." Studentka ![]() |
||||
|
|
|
#3849 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
wpisałam "Nie- Boska komedia" nie napisałam która część. Ale mój temat to "Różne sposoby kreacji bohatera dziecięcego w literaturze" czyli odnosi się do II części w większości i do końcówki z tą śmiercią Orcia.
|
|
#3850 |
|
Raczkowanie
|
Witam.
Miałam nadzieję tutaj nie zawitać nigdy, bo chciałam nie bać się matury - taka miałam być silna psychicznie i optymistyczna, ale nie wyszło... Właśnie rozwiązuję swoje 64 zadanie z matematyki... DZIEWCZYNY BOJĘ SIĘ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!! chociaż każdy mówi mi że nie ma co, bo każda szkolna matura zdana (matma najmniej 64%, angielski najmniej 70%, polski najmniej 68%), świadectwo z paskiem przy 32 przedmiotach średnia 5.0, laureatka olimpiady na szczeblu centralnym... Boję się matmy... taki paradoks, bo na koniec mam z niej 5 i jestem najlepsza z klasy... A jak sobie nie poradzę? Ej, macie jakieś sposoby żeby się odstresować? Zdaję tylko podstawową matmę, polski i anglik (później 2 ustne i tu obawiam się anglika...), a w czerwcu egzamin zawodowy... (tylko praktyka) - to wystarczy, by na studia się dostać, bo za olimpiadę mam max punktów, ale jak nie zdam matury?? oj tragedia będzie... A zamierzam iść na ZUT w Szczecinie dawna (PS)- mechanika i budowa maszyn, później zaocznie może Poznań Pancerna, bo chcę pracować w wojsku (Żandarmeria albo 12dz)... Kurczę, takie ładne mam plany na przyszłość, a jak nie zdam matury, to się załamię... <ryk>
|
#3851 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
i o łódzkiej i o każdej, co mnie zechce. |
|
|
|
|
#3852 |
|
Raczkowanie
|
dziewczyny mam problem i wielką prosbe do was. zdawalam mature w zeszlym roku, ale na studia wybieram się dopiero od pazdziernika. zdawalam jezyk polski, angielski i historię. Chcialabym studiowac historię sztuki na poznanskim uniwersytecie adama mickiewicza. Patrzac w tabelke przeliczania punktow maturalnych na punkty w rekrutacji, widze ze liczy się jezyk polski + jeden dowolny przedmiot. Czy dowolny przedmiot to moze byc angielski? Wy jestescie bardziej na biezaco z tym wszystkim, a ja się strasznie zestresowalam i dlatego prosze o pomoc...
(ps. trzymam za was wszystkie kciuki bardzo bardzo!)
|
#3853 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
nie od parady mam w prezentacji ![]() przestań już z tymi słówkami i polskim. jak będzie wiersz (wątpię), to wybierzesz drugi temat. poza tym, szczerze mowiac - ja na probnej opisywalam wiersze a nie tknelam w ogole analizy i to byla jedna z lepiej napisanych przeze mnie prac - chociaz ja raczej nie umiem wstrzelic sie w klucz ![]() Cytat:
no już pisałam, że rozmawiałam.ojej, na serio miałaś tak dużo z samych trenów? jakoś już sie uspokoiłam, tzn. tata mnie uspokoił - facebook chyba aż jutro spróbuje sobie to powiedziec, albo zaraz powoli przeczytać ![]() Cytat:
![]() angielski jak najbardziej moze być ![]() spójrz tylko czy dowolny dodatkowy - R czy P. ---------- Dopisano o 22:13 ---------- Poprzedni post napisano o 22:11 ---------- a poza tym, zapomniałam się wam pochwalić - tak się tym polskim zirytowałam ale teraz sobie przypomnialam - udało mi się kupić strój na maturitę ![]() sukno za 8 dyszek i koszulę spodnie by mi się przydały jeszcze, ale to mogę we wtorek czy środę
|
|||
|
|
|
#3854 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Kazdy poziom ma inny wspolczynnik, P liczy sie razy 0,2, R jako 0,4 (wiec dobrze ze zdawalam R). Po prostu balam się, że język nowożytny moze nie byc uznany za przedmiot, a wtedy musieliby liczyc historie podstawowa, ktora poszla mi beznadziejnie i wtedy na pewno bym sie nie dostala...Uspokoilas mnie troche
|
|
#3855 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
same czarne myśli)Tata jest niezawodny jak widać. widzisz Marta, mówisz, żeby się nie przejmować, a sama..! Gupol.Gratulacje talentu szukańczego i wytrwałości.
"Różne momenty wiszą w przestrzeni jak prześcieradła, jak ekrany, na których wyświetla się jakiś moment; świat składa się z takich nieruchomych momentów, wielkich metazdjęć, a my przeskakujemy z jednego na drugi." Studentka ![]() |
|
|
|
|
#3856 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
"Niech to się wszystko wreszcie skończy, przynajmniej będzie spokój... od 30.06 ![]() ---------- Dopisano o 22:37 ---------- Poprzedni post napisano o 22:31 ---------- Oczywiście nie zauważyłam drugiej strony Cytat:
|
|||
|
|
|
#3857 |
|
Zakorzenienie
|
Żołfik ja znałam aż 1, 'puny' to chyba z farmy. Fak ye.
|
|
#3858 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale okej - tylko panikuję. bez czarnych myśli. i jeszce tyleee mam streszczeń przed sobą, a od przyjscia do domu, czyli 3 godziny siedze na fcb ![]() no niezawodny czasem ![]() no jak zwykle kupiłam rzecz, która tak se przymierzyłam, już wychodziłam z tego sklepu Cytat:
![]() ![]() dlatego muszę zobaczyć jakim ja tempem mówię ![]() oj, skąd miałaś znać, skoro w szkole nic na R nie robiliście ja tez nie znam taki super słówek, a jak w szkole pisaliśmy wypracowania na R mialam zawsze odjęte ze 2 pkty. na prawdę, podstawa to nauczyć się tych typowych zwrotów. |
||
|
|
|
#3859 | |
|
Zakorzenienie
|
Pijona, ja też tych słówek nie znałam.
Ewa, mam do Ciebie prośbę, bo Ty chyba masz dobrą nauczycielkę od wosu albo Ala, albo ktokolwiek - może uczulała Was na jakieś konkretne tematy, co jest najważniejsze, itp.? No ja wiem, że organizacje, kompetencje władz, itp., ale chodzi mi o bardziej konkretne. ![]() ---------- Dopisano o 23:10 ---------- Poprzedni post napisano o 23:08 ---------- Cytat:
a tak samemu.. plącze się. Te czarne myśli są najgorsze. Też tak mam często, że spędzam w sklepie pół godziny, mierząc tonę ciuchów, a kupuję coś, co w ost. momencie mi wpadnie w oko.
|
|
|
|
#3860 | |||||
|
Wtajemniczenie
|
Hm.. wiesz co, ja po prostu interpretowałam wiersze od Horacego do współczesności. Znaczy - czytałam interpretacje i sama coś tam próbowałam
coś tam o twórcach, cechach ich poezji, epoce itp. aa i zapamiętywałam mądre zwroty typu psychizacja przyrody ale z prozy nic nie robiłam, noo nie licząc lektur. Cytat:
Ale na co to komu.. szczególnie że to nigdzie nie jest potrzebne. Spróbuj to jakoś skracać, nie ma wyjścia no. Cytat:
![]() Przeeepraszam! Nie zwracaj już uwagi na moje słówka myślę, że taki zapas nam wystarczy i wszystkie uda się wcisnąć do jednego wypracowania Cytat:
![]() Ja większości też nie.. ![]() Cytat:
), ale niewiadomo na kogo się trafi ![]() Cytat:
![]() Coś tam mówiła niby o stosunkach między państwami, o mapie (ona ma przypał na mapę) i miliard razy co ma być we wstępie w wypracowaniu i liczą się KONKRETY, nie ma lania wody także nic nowego się ode mnie nie dowiedziałaś
Edytowane przez Claaire Czas edycji: 2010-05-02 o 23:15 |
|||||
|
|
|
#3861 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
dlatego dobrze, że tż mi omawia (góra 15 minut na jedną ) te, co ich nie znam.wykurzamy więc czarne myśli ![]() na szczęście to był jeden z pierwszych sklepów
|
|
|
|
|
#3862 | |
|
Zakorzenienie
|
jak ja się cieszę, że przerobiliśmy wszystkie lektury i to szczegółowo.
a te słówka nawet nie staram się ich zapamiętać... wszyscy śpią a ja siedzę nad środkami artystycznymi. ---------- Dopisano o 23:19 ---------- Poprzedni post napisano o 23:17 ---------- Cytat:
![]() czarne myśli
|
|
#3863 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
chyba dokładnie jest tak, jak mówisz... na pewno ta praca byłaby super, tak jak ona mi doradza, no, ale wiadomo... tata obiecał mi też pomóc, zobaczymy. no i podobno można wprowadzić zmiany do konspektów i biblio, spróbuję we wtorek ![]() a jak nie, to jakoś cudem skrócę to co mam, ale skrócę. na pewno wszystkie do 1 wypracowania wsadzicie a ja akurat ten fragment o obozie najbardziej lubiłam ważne, żeby używać tego, co się umie. a lepsze słownictwo, bardziej wyszukanie wcale nie jest wyżej punktowane - bardziej liczy się to, czy wiesz jak wyglądają dane formy (rozprawka, recenzja, opowiadanie....) i umiesz zastosować odpowiednią gramatykę. gorzej gdy robi się coś na siłę i zrobi się w tym błędy - wtedy odejmowane są punkty. nie martwcie się tak tą formą pisemną ![]() skupić się na słuchaniu i czytaniu! o. i pamiętać, że mautry sprawdzają co najmniej 2 osoby, jedna po drugiej
|
|
|
|
|
#3864 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
no mam nadzieję, że się nie przyczepią tych walk.Marta, a no miałam 5 stron samych trenów,ale potem to zredukowałam do minimum, siostra mi pomogła bo ona treny uwielbia.[aha sorry przeoczyłam fragment o polonistce]
|
|
#3865 |
|
Zakorzenienie
|
ja rozkminiam lektury, na fejsbuku
|
|
|
|
#3866 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
#3867 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Właśnie mi się zdaje, że można wprowadzać wiem, że jakaś tam dziewczyna się pytała, czy może powiedzieć o książce której nie ma w biblio i spokojnie może. Ale nie wiem w sumie jak z usuwaniem książek.Pewnie mądra, ale już tych mądrości za dużo w lekturach i mi się to mieeesza. A bo właśnie ja dziś czytałam klucz oceniania opowiadania i było 5 pkt za bogate słownictwo, które się nie powtarza i w ogóle jest zarąbiste. Hehe jak się nauczycielki pytalam, jakie są schematy pisania wypracowania, to powiedziała mi, że nie ma A nauczyciel inny mi wypisał tyle podpunktów Ja się boje słuchania
|
|
|
#3868 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() spoko lookoooo. ![]() chyba mi się rzuuuciłoo na musk z wieczora, hehe ![]() mam ochotę na wino ![]() dobrze, że miałaś kogoś do pomocy ![]() ![]() Cytat:
nie pozostaje mi nic jak osobiście zorientować się jak to z tym usuwaniem jest... chociaż tak na prawdę usunięcie też nie załatwi całkowicie sprawy ![]() poza tym szkoda trochę usuwać coś, nad czym siedziałam, pisałam, poprawiałam... ![]() rozumiem, mi też, wszystkoo no to w opowiadaniu - opisy miejsc, ludzi, w tym faktycznie można zastosować bogate słownictwo, ale pani nam mówiła, że chodzi o to, żeby nie pisać, że coś jest nice np. więc bez stresu, nie wkuwać się słowników na pamięć! ![]() fajnie mieć parę takich super słówek, ale nie stresować się, że się nie znało wcześniej żadnego. no jasne, że są schematy, przecież nawet w podręcznikach są ![]() ze słuchaniem to nigdy nic nie wiadomo... żałuję, że nie zdaję ang R
Edytowane przez blue_apple Czas edycji: 2010-05-02 o 23:52 |
||
|
|
|
#3869 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Z Oxfordu wszystkich się uczyłam dzisiaj je przeglądałam i zobaczyłam, ile zapomniałam. Godzinę temu robiłam maturę sprzed dwóch lat i co było - look down on ale oczywiście ja tego nie załapałam. Nie lubię frazowych ![]() Jak moja babka od korków sprawdzała mi pod klucz, to niby 15-16 jej wychodziło że niby ze 4 za bogactwo ![]() muszę nadrobić czytaniem, czyli będę musiała się skupić Cytat:
Przypomniało mi się - kolega skądś wytrzasnął zbiór takich zwrotów do rozprawki. Nie jakiś powalający poziom, ale warto przejrzeć
|
||
|
|
|
#3870 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A wyślij : marti135@wp.pl Chociaż ja raczej nie będę pisać rozprawki. Opowiadanie albo opis. Opowiadanie jest zawsze, więc.. ![]() Dziewczyny od wosu - okej, dzięki za chęć pomocy.
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Wizażowe Społeczności
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:14.

: 

ale miałaś wenę. Ale spokojnie moja koleżanka przylazła do polonistki z 20 stronami.
ale Pani ją wygnała, nawet tego nie czytała. 

Gupol.

![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)