|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#331 | ||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: "Wszystkie sie rozpakowały- czas się sprawdzić w roli MAMY" - marzec/kwiecień
Cytat:
---------- Dopisano o 15:12 ---------- Poprzedni post napisano o 15:11 ---------- Cytat:
|
|
|
#332 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: "Wszystkie sie rozpakowały- czas się sprawdzić w roli MAMY" - marzec/kwiecień
nie chcę Cię martwić, ale na to nie ma lekarstwa
![]() Ania, śliczne te Wasze pociechy!!! jak tak na nich patrzeę to aż zaczynam myśleć o... no dobra, jeszcze nie teraz gratulacje kupiszczowe przyjmujemy z godnością i bez fałszywej skromności, bo naprawdę jest za co ![]() megi-megi, ja oszczędzam tzta nocami, w dzień jak tylko może to mi pomaga Cytat:
A jaka ładna ta Twoja mała! Megi, u nas cycek służy do jedzenia tylko, jak ssie w dzień i widzę, że przysypia na tyle, że już nie ciągnie to sama się odsysam i jak się obudzi wtedy to podaję smoczek i w 80% sytuacji okazuje się, że chodzi o samo ssanie a nie jedzenie. Rany, jak ja bym chciała konno pojeździć! Myślicie, że w wakacje będę mogła wsiąść na chwilę chociaż? No chyba tak, bo w sumie czemu nie??
|
|
#333 |
|
Zakorzenienie
|
my mamy jeszcze zdjecie z ktoregos tam spacerku
|
|
#334 |
|
Zakorzenienie
|
Darusia ona zrobila to bezwiednie
u nas na scianie wisza afrykanskie maski lezala w koszyku i cos tam memlala pod nosem patrzac na nie wzielam telefon i zaczelam nagrywac co tam memla i nagle zasmiala sie trwalo to kilka sekund i zaraz zasnela a ja mam radoche do teraz hehe slucham tego na okraglo zdjecie ze spacerku przeslodkie a my dzisiaj mielismy jechac do babci ale juz chyba zapozno by jechac i sobie odpuscimy pojedziemy jutro po lekarzu
|
#335 |
|
Zakorzenienie
|
aaa tak bezwiednie nam tez sie zdarzalo
cala mordeczka sie smieje i taki smieszny dzwiek wydaje- ehe ehe ehe:Pja to juz bym chciala zeby tak swiadomie sie usmiechala i jarzyla wszystko
|
|
#336 | ||||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
tylko jak ściągnę, żeby rozbujac laktacje, to ona jest głodna a do tego czasu cycki nie zdążą wyprodukować tyle ile mała potrzebuje, więc muszę jej dać to co odciągnęłam z butli, a nie chce jej znów butli podawać bo się przyzwyczai i cyca nie będzie chciała więc zrobię jak mrowak pisała, że będę ściągać tylko z tego co jadła a tamten zostawie na później... tylko kurna troche mi sie nie chce, bo jak ona potrafi jeść co 1,5 godziny to jeszcze tym laktatorem się odsysać na razie chyba jeszcze się wstrzymam i poprzyglądam czy serio tego potrzebuję Cytat:
![]() Cytat:
i musiałam się przebierać ![]() Cytat:
a przecież jak będzie głodna to da znać ![]() a Amelka chyba dorasta, bo wczoraj w nocy spała od 1 do 7 rano, a dziś to już w ogóle zaszalała... jadła o 22:30 i potem dopiero o 6 rano, masakra jakaś... powinnam się cieszyć, a ja się martwię czy oby na pewno wszystko z nią ok ![]() właśnie tz wymyślił z małą nową zabawę... wytyka do niej język a ona do niego i tak się cieszą do siebie na wzajem a ja się na nich lampię i też się cieszę ![]() ---------- Dopisano o 16:25 ---------- Poprzedni post napisano o 16:23 ---------- Cytat:
moja od jakiegoś tygodnia takie uśmieszki puszcza, że wymiękam
|
|
#337 |
|
Zakorzenienie
|
obys miala racje
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
|
|
#338 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
I powiedz mi kochana jak wiązac chuste z miesięcznym dzieckiem? masz jakies linki? Darusia.. ania boskie dzieci a Drcronku Mała ma przecudnego tego konika
|
|
|
#339 |
|
Zakorzenienie
|
o jej dziewczyny .... masakra jest was nadrobic....utnelam na 7 stronie...
a propo porodu.... ![]() trafilam do szpitala w srode...robili mi ktg i mialam czekac do czwartku...w czwartek o 4 obudzily mnie delikatne skurcze...ale co 15, 10 i zeszlo az do 6 min...o 11 mnie zbadali bylo 3cm rozwarcia a ja nie widzialam zeby mi czop nawet odszedl....sprawdzili wody - czysciutkie i powiedzieli ze widac czarne wloski poszlam na porodowke....z tezetem...bardzo sie ciesze ze byl przy mnie...podlaczyli mi oxy...zadzwonilismy po polozna....i tak do 15 mialam takie lekkie skurcze....przjechala polozna...i zajela sie troche mna...podrkrecila oxy i zaczela sie jazda....mialam takie bole kregoslupa ze ledwo wyrabialam....skakanie na pilce nie pomagalo...bardziej takie lezenie na niej i opierane sie na tezecie al bo kucanie....skurcze byly a rozwarcie nadal na 3cm....dostalam czopki....poszlam pod prysznic....tam ulga niesamowita....a moje kochanie caly czas ze mna....potem jeszcze dostalam zastrzyk rozskurczowy bo moja szyjka nie chciala sie rozwierac...i chyba 15 minut pozniej tj o 18 odeszly mi wody....czulam takie pukniecie...i mowie ze wody mi odchodza....a oni ze nie bo nic nie leci...zaczelam sie upierac ze zaraz poleca bo szulam pekniecie worka...i polecialy....wtedy zaczela sie jazda....ale dzieki poloznej wszystko pieknie szlo oddychalam...nie krzyczalam i skurcze szybko mijaly....a dzidzius byl dotleniony....ale gdy zaczely sie parte to ja juz sily nie mialam....uczucie rzeczywiscie jakby sie do toalety chcialo.....maly juz sie pchal na swiat...gdy wyszla polowa glowki...okazalo sie ze tzreba mnie ciac bo sam tak nie wyjdzie...ale nie bylo skurczu....wiec chcieli zebym dotknela glowki ja sie opieralam ale prawie mnie zmusili i jak poczulam te wlosy to takie paniki nasialam, zaczelam sie drzec, podskoczylam na lozku....lekarz sie wytraszyl az....a ja peklam...i cale szczescie bo tylko na 1cm(kosmetyczny szew ) a jakby cieli to by wieksza ran a byla i o 19.40 maly juz byl na swiecie....podobno skurcze parte trwaly tylko 20min....polozyli mi go na piersi nadal kazali oddychac bo natlenic maluszka potem tezet odcial pepowine ...poszli go wazyc a ja jeszcze lozysko rodzilam...ale to moment...potem szycie...nic nie bolalo....i polezalam troche na sali poporodowej tam dali mi maluszka na jakas godzine i probowal ssac piers....potem wrocilam na patologie- na poloznictwie nie bylo miejsc.....na poloznictwo przeniesli mnie dopiero w sobote...ale moje kochanie niesamowicie mi pomoglo caly czas wspieralo....a jak wrocilismy do domu to zrobil mi prezent....i do tego sliczna kartke dostalam az sie poplakalam po przeczytaniu jej... ehhh naszemu maluszkowi cos sie pepek brzydko suszy....ehh na jutro mamy umowiona wizyte domowa wiec lekarz moze cos poradzi... tylko zdziwila sie ze w szpitalu klamry mu nie sciagneli...i oczko cos mu ropiec zaczelo..ehh przemywany sola ale i tak to sie babrze troche... moze to po mojej grzybicy w ciazy??Madziwnia jabys mogla poprawic dane i dodac zdj mojego malucha ![]() 3760g i 55cm Edytowane przez mloda1989 Czas edycji: 2010-05-03 o 18:09 |
|
|
|
#340 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#341 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Ale fajnie, że się zaśmiała i że udało Ci się to nagrać młoda, gratuluję, dzielna byłaś i super, że tż był przy Tobie i tak dzielnie Cię wspierałA Dawidek przesłodki!!! Jaki fryz i takie piękne usta!!! Edytowane przez fasolka73 Czas edycji: 2010-05-03 o 18:44 |
|
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#342 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 19:19 ---------- Poprzedni post napisano o 19:15 ----------
|
|
#343 |
|
Zakorzenienie
|
Madziu wiec tak
najpierw wiaze klasyczna lozdke to znaczy przekladam na ramie chuste tak zebysrodek byl na ramieniu skladam ja na pol i na wysokosci biodra wiaze podwojny supel i to powinien byc koniec ten supel dac powinnam na plecy ale ze ja mam bardzo dluga chuste bo prawie 5 metrow wiec wkladam Jule do srodka a tymi dwoma rogami co mi zostaja obwiazuje ja tak aby ja jeszcze podtrzymywaly jeszcze ze dwa miesiace i bede ja siodelkowo wiazala albo przejde na nosidlo mei tei Mloda dzielna bylas a Dawidek przeslodki kurcze ja jednak nie zjadlam dzisiaj szczawiowej ale za to zjadlam schabowego i buraki z octem < dopiero potem doczytalam na opakowaniu ze zawieraja ocet mam nadzieje ze Juli nie zaszkodza >a botwinke juz jadlam mialam taka zamrozona
|
#344 |
|
BAN stały
|
Hej dziewczynki
![]() Odzywam sie i ja....standardowo juz po dluzszej aktywnej nieobecnosci...i takze standardowo melduje ze wszystko u nas ok....nie mamy narazie zadnych problemow (odpukac) z brzuszkami, kupkami, zasypianiem , uczuleniem itp...dochodze do wniosku ze moja mala jest zupelnie bezproblemowa....uff:brzy dal: GRATULACJE dla najnowszych mamusiek hehe doczekaly sie ![]() ![]() ![]() Mam jeszcze 2 ostatnie stronki do nadrobienia takze cofam sie zeby Was poczytac a na dole zalaczam wczorajsze przedspacerkowe zdjecia malej (u nas jest juz uuuuuuuuuuuuuuuupal Buziaki
Edytowane przez NaTaLaLa Czas edycji: 2010-05-09 o 08:46 |
|
|
|
#345 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#346 |
|
Zakorzenienie
|
z tym nocnym jednym nie mialam problemu bo mala sama wyeliminowala sobie posilek w sumie , nie kazdej nocy-to fakt ale tak to generalnie przesypia po 5 godzin w nocy,pozniej godzinke wiecej i posilek jeden ucieka jakos....
ale nie wiem jak to zrobic zeby jadla co 4h? macie jakis pomysl jak to zrobic?:P przy takim malym kałmuczku dzis sie w nocy budzila w sumie czesciej... sama juz nie wiem ---------- Dopisano o 20:40 ---------- Poprzedni post napisano o 20:38 ---------- natala swietne fotki ![]() mala jest takaaa cudna!!!
|
|
#347 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#348 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
. Cytat:
Dzieciaki śpią troszkę spokoju .
|
|
#349 |
|
Zakorzenienie
|
moje dzieciaki tez-(tż a obok nasz gremlinek) wszyscy mowia ze podobna do mnie jest, ale pewnie jeszcze sie zmieni, na szczescie rzesy ma tak dlugie jak tż!
|
|
#350 |
|
Rozeznanie
|
Natalala ależ masz śliczną czekoladkę!!!Ona twarz ma już jak starsza dziewczynka, nie jak niemowlę. Może to przez to mądre spojrzenie?Jest śliczna!
|
|
|
|
#351 |
|
Zakorzenienie
|
ania z tego co wiem szymek byl na sztucznym mleku prawda? daj nam z sis jakies sposoby na wyeliminowanie posilku przy głodomorkach:P oszukac woda czy co
---------- Dopisano o 20:58 ---------- Poprzedni post napisano o 20:57 ---------- czym moze byc spowodowane lapanie takiego szybkiego oddechu podczas snu?;/tak ni stąd ni stąd
|
|
#352 |
|
Zakorzenienie
|
A jak u Was dziadkowie reagują na najmłodsze wnuki? U moich i Tż to już ostatni wnuczek. To od tż za bardzo się nie interesują, ale jakoś mi nie żal. Ale mój ojciec to jak z nim ostatnio na miasto wyskoczyłam, a to wiek taki emerytalny to sporo znajomych spotykał, i każdemu do wózka kazał zaglądać jakiego to on wnuka ma, i że nawet po nim grupe krwi ma( no można tak sobie tłumaczyć jak się ma taką samą grupę jak zięć
). Na Jutro też się z nim na spacer umówiłam, ale aż mam stracha ![]() ---------- Dopisano o 21:08 ---------- Poprzedni post napisano o 21:05 ---------- Czy któraś z Was używa wody koperkowej? Tak trochę poczytałam, i ma dobre opinie, a ten mój synek to jak się przebudzi to strasznie ryczy, na szczęście chwilkę tylko jakieś 5 góra 10 min i idą wielkie bąki, czasem kupa, i cisza jakby tematu płaczu nie było. Więc tak się zastanawiam, czy mu nie podawać, to by mu kilka minut tego wrzasku odpadło.
|
|
#353 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() więc szukam lepszego sposobu , może właśnie AniaP nam pomożeMojemu Antkowi też drżą kończyny i lekarka mówiła, że trzeba skierowanie do neurologa, żeby zbadał napięcie kończyn i czy wszystko z układem nerwowym w porządku, bo dzieci często mają albo za słabe albo za silne napięcie. I jakby co to się rehabilituje. Ale ogólnie to nic poważnego. Mam w pracy dwie dziewczyny, które tak z dzieciaczkami chodziły na rehabilitacje i dziś jest wszystko w porządku
|
|
#354 |
|
Zakorzenienie
|
a czym dopajasz malucha miedzy karmieniami??
ja wlasnie herbatką koperkową, mala sama sie o picie dopomina, pkazujac ze jak jej zaraz nie dam pic to zje sobie rączki! i co teraz?;/ ---------- Dopisano o 21:19 ---------- Poprzedni post napisano o 21:15 ---------- np moja mala jadla przed 8 przed chwila 50 herbatki koperkowej i przed 11 na bank bedzie chciala teraz jesc;/ i co zrobic?;/
|
|
#355 |
|
Rozeznanie
|
Do wczoraj pił tylko herbatkę koperkową, a teraz wprowadziłam jeszcze herbatkę rumiankową. A jako, że już skończył miesiąc to jeszcze kupię jutro taką herbatkę uspokajającą, bo od tych problemów z brzuszkiem bywa rozdrażniony. Czasem też zwyczajną wodę dostaje
---------- Dopisano o 21:24 ---------- Poprzedni post napisano o 21:21 ---------- U mnie dokładnie tak samo Przed 8 jedzonko i teraz na banko między 11 a 12, później będzie 3-4 w nocy i tego bym się chciała pozbyć właśnie.Ja jeszcze zauważyłam, że ANtek sam sobie robi w ciągu doby taką dłuższą przerwę 5-godzinną - z tym że różnie czasem w dzień a czasem w nocy. I zaczłęłam go w dzień wybudzać co 3-3,5 godz., żeby w nocy tą dłuższą drzemkę uskuteczniał i zobaczę może to zadziała
|
#356 |
|
Zakorzenienie
|
no ale co wtedy?
np... tak jak moja w dzien... mleko-9:00 herbatka-10:30(domaga sie sama zawsze! po posilku!) mleko-12:00 to zrobic tak, ze np. mleko o 9:00 herbata o 10:30 woda o 12:00 mleko o 13:00??????????
|
|
#357 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#358 |
|
Rozeznanie
|
U mnie to jest tak
koperek lub woda lub inne płyny koło 7 mleko 7:30 i lulu później powtórka z rozrywki koło 10 i tak przez cały dzień wygląda to tak samo. I albo po jedzonku od razu spanko albo leży, noszę go lub marudzi ![]() Także ja daje na zmianę koperek lub rumianek lub wodę i samo jedzenie to też u mnie chyba troszkę szybciej - a w tych fazach marudzenia to zdarza się, że nie śpi od karmienia do karmienia. A od dziś wprowadziłam wybudzanie w dzień jak widzę, że przesypia swoją porę karmienia, żeby w nocy tak nie potrzebował jeść i zobaczymy czy to zadziała ---------- Dopisano o 21:56 ---------- Poprzedni post napisano o 21:49 ---------- próba mikrofonu.... ![]() ---------- Dopisano o 22:00 ---------- Poprzedni post napisano o 21:56 ---------- Ja chce zrezygnować z jednego posiłku bo pediatra jak zobaczyła moje notatki dotyczące jedzenia ANtka to stwierdziła, że troszkę za dużo jak na takiego malucha je , przejada się no a to w kolkach mu nie pomaga Tylko co poradzić jak on taki głodomorek
|
#359 |
|
Zakorzenienie
|
no wlasnie ja nie wiem dlaczego kaza tak stosowac;/
mojej malej w dzien trudno wytrzymac 3 godzinki nieraz , nie chcialabym tez jej utuczyc;/ sis dajesz miedzy kazdym posilkiem herbatke? ---------- Dopisano o 22:06 ---------- Poprzedni post napisano o 22:04 ---------- sis daj przyklad jedzenia ja tez pisalam i tez mi sie wydaje ze za duzoooo je! ![]() ---------- Dopisano o 22:11 ---------- Poprzedni post napisano o 22:06 ---------- sis moja miedzy karmieniami tez czesto nie chce spac
|
|
#360 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() A to przykład jedzonka Antka: 0:00 80 ml 4:00 110 ml 8:00 60 ml 10:00 60 ml 12:00 60 ml 14:30 90 ml 16:30 100 ml 20:00 60 ml plus do tego w ciągu całego dnia 100 ml herbatki koperkowej i to pediatra oceniała jako zbyt dużo, przede wszystkim pod względem częstotliwości, bo powinien jeść 6 posiłków dziennie po max 100 ml. Jak jest większy odstęp pomiędzy posiłkami to ma czas na strawienie i nie ma problemów z brzuszkiem takich drastycznych.
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:27.

Ale staram się kierować zasadą - jedna warstwa więcej niż reszta normalnych ludzi
bo się budzi i kwili. Ale pozwalam mu na to po wczorajszych ekscesach które mi urządził
no nic poczekam do jutra napisalam to na liscie pytan do Pani doktor 

![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)
tylko jak ściągnę, żeby rozbujac laktacje, to ona jest głodna a do tego czasu cycki nie zdążą wyprodukować tyle ile mała potrzebuje, więc muszę jej dać to co odciągnęłam z butli, a nie chce jej znów butli podawać bo się przyzwyczai i cyca nie będzie chciała
więc zrobię jak mrowak pisała, że będę ściągać tylko z tego co jadła a tamten zostawie na później... tylko kurna troche mi sie nie chce, bo jak ona potrafi jeść co 1,5 godziny to jeszcze tym laktatorem się odsysać
i musiałam się przebierać 

i super, że tż był przy Tobie i tak dzielnie Cię wspierał
Antoni Stanisław 30.03.2010