|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#361 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: "Wszystkie sie rozpakowały- czas się sprawdzić w roli MAMY" - marzec/kwiecień
tez bym chciała wykluczyc małej jeden posiłek... tylko ze moje dziecie waży juz ponad 5 kg... wiec tez jakies zapotrzebowanie ma... nie dopajam jej niczym, czasami wode dostanie ale pluje nią dalej niz widzi :d
A tak jadła Wiki dzisiaj... 1.35 120 ml 4.50 120 ml 8.30 120 ml 12.15 120 ml 15.40 120 ml 18.20 120 ml (tutaj była z babcią... która twierdzi ze mała się wierciła i dlatego dała jej jeśc.. , tłumaczyłam ze jak mała jest głodna to zaczyna płakac a nie wiercic się , no ale to babcia... i badz tu człowieku mądry i zastanawiaj się czy zostawic z babcią która nie słucha co ja do niej mówie, ja się staram a ona du**...)Po kąpieli: 21.30 70 ml i spi sobie smacznie, mam nadzieje ze przed 00.00 nie wstanie... Chciałabym zeby zjadła własnie o te 70 ml mniej... srednio jada co około 3h15min-3h45min (przy moim karmieniu) aa i przed karmieniem o 1.35 jadła dzien wczesniej o 19.30 pozniej kąpiel i sen (6h bez jedzienia) a i mała jak się urodziła to wazyła 4190... wiec to dopiero głodomorek...
Wiktoria 21.03.2010 4190g, 57cm Edytowane przez Mysia1234 Czas edycji: 2010-05-03 o 21:27 |
|
|
|
#362 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: "Wszystkie sie rozpakowały- czas się sprawdzić w roli MAMY" - marzec/kwiecień
a miedzy mlekiem dajesz piciu?
---------- Dopisano o 22:35 ---------- Poprzedni post napisano o 22:33 ---------- moja wciaga herbaty wiecej;/
|
|
#363 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
moze wtedy te przerwy były by dłuzsze albo mniej by jadła
|
|
#364 |
|
Rozeznanie
|
Ja raczej nie daje pomiędzy posiłkami piciu, chyba że coś zaczyna marudzić to daje żeby sprawdzić czy to oby o piciu włśnie mu nie chodzi, a czasem to o to chodzi. Raczej zdarza się to, gdy Antek między posiłkami nie śpi
|
#365 |
|
Zakorzenienie
|
a moja sie budzi-marudzi-daje piciu i zawsze o to chodzi;/
---------- Dopisano o 22:49 ---------- Poprzedni post napisano o 22:48 ---------- a moja sie budzi miedzy posilkami! ichce pic i to prawie miedzy kazdym posilkiem.
|
|
#366 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Moja mama trochę "zdziecinniała", nieraz daje "dziwne" rady, ale powiedzmy, że jej to wybaczam mój tato już w ogrodzie planuje wybudować plac zabaw (dodatkowo za niecałe 2 miesiące urodzi się ich drugi wnuk - synek mojej siostry). Jak przychodzę do nich z Kubusiem, to wręcz ich nie poznaję, tak są szczęśliwi, trochę narzekają że ciągle śpi bo nie mogą sobie z nim "pogadać", ale powoli to się zmienia, bo Mały coraz częściej nie śpi. Rodzice Tż'ta bardzo nam pomagają, także w opiece nad dzieckiem bo w sumie z nimi mieszkamy. W sumie już kilka lat temu wspominali że chcieliby zostać dziadkami Muszę to przyznać, teściowie mi się udali Ogólnie, cała rodzina z jednej i z drugiej strony jak na razie szaleje na punkcie Kubusia.Cytat:
![]() Przed chwilą nieźle się uśmiałam. Na innym forum przeczytałam wypowiedź "specjalisty", że "po miesiącu spania (nieregularnego ) 2 - 3 ba nawet 5 godzin na dobę organizm ludzki umiera a już po tygodniu nie jest w stanie logicznie myśleć" to nas już powinny robaczki jeść
|
||||
|
|
|
#367 |
|
Rozeznanie
|
No cóż pewnie tyle potrzebuje. A czy zauważyłaś coś takiego, że odkąd podajesz picie to siusia więcej? Bo Antek to normalnie siuśka na potęgę
![]() ---------- Dopisano o 23:11 ---------- Poprzedni post napisano o 22:58 ---------- Chyba zmykam póki co, bo zaraz będzie karmienie i później trzeba by się zdrzemnąć
|
|
#368 |
|
Zakorzenienie
|
sismuerte, darusi - Wy się martwicie że Wasze dzieci za dużo jedzą a ja się ciągle martwię że moje za mało.
Sismuerte - tak przeliczyłam Twój przykład i wyszło mi że Antoś waży (wg ilości jedzenia) coś około 4,4 kg. Kiedyś ktos podał taki przelicznik dot. ile dziecko powinno jeść: waga dziecka x 140. I to jest dzienne zapotrzebowanie. Moja waży prawie 5 kg z zjada 550ml/dobę. I musze to wnią wmuszać. A jeżeli chodzi o ilość karmień to moja też jakoś tak sama automatycznie zaczeła eliminować. Najpierw wyeliminowała to o 12-tej w nocy, a po jakiś następnych 2-3 tyg. to o 3 w nocy. W dzień dalej jest karmiona co 3 godziny. I sama się domaga jedzenia. A jeżli chodzi o to drżenie to ja mogę się spytać bo my w czwartek mamy wizytę u neurologa dzecięcego i u rehabilitantki i standardowo o pediatry. My byliśmy już raz na wizycie u neurologa i mieliśmy już zalecenia rehabilitacyjne, ale na początek tylko pielęgnacyjne. No ale (dobra strona) ze względu na rehabilitację dostanę 60 dni zwolnienia lekarskiego. Mi za dwa tygodnie kończy się macierzyński, a przecież moja mała będzie miała teoretycznie dopiero 2 miesiące Młoda - przystojniaka urodziłaś. I ma w sobie coś takiego pociągającego. NaTaLaLa - niby mała taka bezproblemowa a Ty tak rzadko się tutaj udzielasz. A Ta Twoja mała to jest po prostu małe czekoladowe cudeńko.
Moje słońce 16.12.2009 (28 tc. 900 gr) Moja stokrotka 21.02.2012 (27 tc. 700 gr) Edytowane przez P0P70 Czas edycji: 2010-05-03 o 22:26 |
|
|
|
#369 |
|
Zakorzenienie
|
pewnie, pampers ciagle ciezki
![]() JA JUZ NIE WIEM CO JEST DO CHOLERY!!! Mala dostaje leki, herbatke a przed chwilka znowu zaczela krzyczec, masowalismy brzcho i sie uspokoila prykla kilka razy a 2 mega kupy juz byly dzis.... polozylam ja na przewijaku na brzuszu koc 2 razy zwinity-zeby byl grubszy i zeby bylo cieplej jak bedziemy masowac i pomoglo , usnela( ale budzi sie co chwila-oddech przyspiszony poprzedzony odruchem moro), zdjelam ja razem z przewijakiem i lezy na tym przewijaku obok mnie bo boje sie jej ruszyc zeby znow sie nie zaczelo, ja pierrr! juz mi ma prawde brak pomyslow. ---------- Dopisano o 23:35 ---------- Poprzedni post napisano o 23:31 ---------- kochana zapytaj jak bedziesz u pediatry ten odruch moro, czemu ma tak czesto, czy to normalne, jakby sie straszie przestraszyla tak okropnie szybko oddycha i to sie cholernie czesto zdarza, z 4-5-6 razy w ciagu 3 godzinnego snu. Ja nie wiem kiedy polozna przyjdzie, pewnie w piatek a ty idziesz szybciej ... czyli wniosek- nie eliminowac,kiedy dziecko bedzie mniej potrzebowalo to bedzie widac, niby na nutramigenie jest napisane ze od 1 miesiaca do 2( my 1 mamy we srode) 150ml podawac, myslicie ze przeskoczyc tak na 150?? ---------- Dopisano o 23:37 ---------- Poprzedni post napisano o 23:35 ---------- moze byc super glosno mozna drzec sie krzyczec i mala nawet nie drgnie, a poloze szklanke delikatnie na stoliku i juz, a nieraz sama z siebie;/
|
|
#370 |
|
Zakorzenienie
|
Boże - obudził się po 18stej i nie śpi jeszcze. Nawet nie wygląda na sennego. Gada teraz z karuzelą. A ja chyba pójdę się pociachać. Cycek go usypia na jakieś 3 minuty
|
#371 | |||||
|
Raczkowanie
|
Moja ma 13 dni i 90 to wsysa na większość posiłków. A minimum to 60.
Cytat:
Cytat:
Ostatnie dwie noce nie kiwnęłam palcem. Tylko Tż wstawał (z własnej inicjatywy). Poza tym tylko Tż małą kąpie. Ale ona sam się rwie do tego i jest cały szczęśliwy. Gada do niej, śpiewa itd.Dzięki temu ja się mogłam wyspać, zrobić jakieś fajne jedzonko, wrzucić pranie itd. I jakoś dom funkcjonuje i nie muszę nic robić kosztem np mojego snu czy wybierać co i kiedy zrobić. Tż jest szczęśliwy, ja też i mała ma dwoje wyspanych rodziców ![]() Cytat:
) uszy też mam przebite (nie noszę) ale sama sobie o tym decydowałam. Poza tym jakoś boje się kolczyków u tak małego dziecka.Nie. Moja nie cierpi na brzuchu leżeć, po minucie jest płacz (w szpitalu musiała tak leżeć godzinami na naświetlaniach) wiec jej nie kładę na brzuchu. W sumie ma to chyba po mnie bo ja nigdy nie leżę i nie śpię na brzuchu bo mi okropnie niewygodnie, po 3 minutach mnie strasznie bolą żebra. Moja się przekręca z boczków na plecy jak jej się znudzi. Cytat:
Rodzice Tża są zachwyceni. Nawet "nieteściowa" wczoraj nam sprzedała, że jak dziadek (czyli ojciec Tża) zobaczył małą i potem wrócił do domu to aż się popłakał a on jest ogólnie bardzo opanowany i zdystansowany do wszystkiego. To jest ich pierwsza i jedyna (pewnie jeszcze długo - siostra Tża się nie spieszy ) wnuczka.Cytat:
Dziecko jest zadowolone, załatwia się regularnie, je mniej więcej regularnie, nie ma kolek ani problemów z załatwianiem itd. Więc wydaje mi się, że tak jest dobrze.
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#372 |
|
Zakorzenienie
|
no ja wlasnie tez karmie kiedy jest glodna, dlatego tez ciezko ustalic mi pory bo raz jest glodna o 15 raz o 16 itd...
nie przejmowalam sie tym, ale przeczytalam na puszkach mleka i tak jakos.... ze niby mniej posilkow powinno byc a co ja poradze jak jej sie chce jesc? jest duza silna baba niech je;p uciekam sie polozyc, malenstwo pomasowane po brzusiu tez wlasnie spi a ja ide sie poprzytulac do tza
|
|
#373 |
|
BAN stały
|
Sklamalabym gdybym narzekala na swa gwiazde
a ta nieobecnosc to raczej ze wzgledu na narzeczonego mej cory.... pierwsze randki, niewinne spojrzenia...jako ze pogode mamy piekna spacerujemy od rana do wieczora, do tego pranie, sprzatanie itp.....i tak jakos leci dzien za dniem i 'za momencik' wybije nam 2 miesiace ale jesetm na biezaco...jak w czyms sie orientuje to zawsze napisze chociaz w dwoch slowach....tylko nie bardzo mnie dotycza bole brzuszka,kupki itp wiec siedze cichutko![]() Dziekujemy wszystkim ciociom za mile slowa i zyczymy slodkich snow i PRZESPANYCH NOCY
|
|
|
|
#374 |
|
Wtajemniczenie
|
Dziewczynki! Co mi potrzeba żeby dostać akt urodzenia Młodego w usc? Ze szpitala dostałam tylko mój wypis, kartę do przychodni, dokument z badania słuchu i taką książeczkę zdrowia maluszka. ... ????
To wystarczy? Czy może szpitale też coś do usc wysyłają??? Kurde... całkiem jestem zielona a do usc się dodzwonić nie mogę. Help ^^' |
|
|
|
#375 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja laktatora nie używam często wcale. Jak miałam ten kryzys to częściej, ale poza tym to TYLKO wtedy gdy czuję, że ona nie zjadła wszystkiego i pierś jeszcze twardawa. A poza tym to laktator leży na "w razie czego".A co do snu długiego to na pewno wszystko OK. Gabrysia dziś przespała mi od 23.30 do 6 rano. Czy któraś ma chustę bebelulu LULU? Czy można jeść mango? Natalala, jakież ona ma oczyyyyy!!! Dobrze, że nie jestem facetem w wieku kilku tygodni ![]() Tak czytam i widzę, że wiele z Was dużo dopaja dzieciaczki. My robimy to wyjątkowo rzadko. Wczoraj dostała kperkowej herbatki bo w brzuszku coś siedziało, ale poza tym to jedzie tylko na mleku- to dobrze czy źle? ANIA??? U nas po mega kupie znów cisza kurdeIzumi, chwilowo nie pomgę bo u mnie papierologią zajął się wyłącznie TZ obecnie przebywający w pracy.
|
|
#376 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#377 |
|
Wtajemniczenie
|
Mój syn dzisiaj pobił rekord pobudek w nocy
![]() mrowak nawet nie wiesz jak ja Ci zazdroszczę tego Gabulcowego spania i nawet mogłabym się zamienić bo mój kupę robi regularnie ale za to nie śpi Mango bym spokojnie zjadła![]() Co do dopajania to ja nic a nic nie daję. W końcu z cycka najpierw leci rzadkie mleko żeby dziecię się napiło Na sztucznym podobnie jak pisała Ania też bym do ok 3-4 m-ca nie dopajała. Moja szwagierka w Szwecji jedzie na modyfikowanym i tez póki co nie dopaja, a mały ma już 3 m-ce.A mój wyjec właśnie ma koncert Izumi ja miałam tylko dowód swój i tżta i wystarczyło Szpital resztę przesyła do urzędu
Edytowane przez Gmyrelka Czas edycji: 2010-05-04 o 08:22 |
|
|
|
#378 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#379 |
|
Zakorzenienie
|
Mój może nie śpi przy cycu ale jak siedzę to na nogach. Oj jak czasem ciężko wstać jak mi nogi zcierpną. W planach dzisiejszych miałam iść mu leżaczek kupić żeby go oszukać. A u nas dzisiaj chmury że ciemno i tylko 5 stopni
|
|
#380 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
nfused:---------- Dopisano o 09:54 ---------- Poprzedni post napisano o 09:48 ---------- u nas tez dzis chlodno ale nie pada i ide z małą na spacer, mam pare spraw do zalatwienia a ona sie przekima akurat na dworku. Ubiore ja cieplej tak jak na zdjeciu co wczoraj wstawialam byla ubrana. Musze jechac kupic prezent na chrzciny bo idziemy nie w ten weekend tylko nastepny. Chyba kupimy zlote kolczyki z przywieszka, mala ma rok ale ma juz dziurki w uszkach a jak nie teraz to bedzie miala na kiedys. Ja oszaleje, zobaczcie, dzisiaj juz to za nami: Mleka jemy 120ml a od jutra jak bedzie faktycznie malo bedzie 150 Mleko-3:30 Herbatka-05:45 06:30-mleko 8:30-herbata teraz powinna jesc teoretycznie ale spi, dostanie jak sie obudzi
|
|
|
#381 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
sie mi kapsy wlaczyly bolewa reka pisze tylko
|
|
#382 |
|
Zakorzenienie
|
zastanawiam sie czy nie zalozyc mlodej dzisiaj takiej grubej kurteczki bo w sumie jest zimno 6 czy 7 stopni- jak myslicie?
---------- Dopisano o 10:05 ---------- Poprzedni post napisano o 10:02 ---------- BUTLOWE KOBIETKI! Jak karmicie maluszka to dajecie yle ml ile jest na pudelku? bo nasza gwiazda ma jutro miesiac i jest napisane na nutramigenie ze juz 150 przez miesiac powinna ciagnac.
|
|
#383 |
|
Wtajemniczenie
|
Darusia wcale Ci się nie dziwię że trochę nie wiesz co robić, bo modyfikowane podawane za często może powodować ból brzucha, bo dziecię wolniej to trawi niż mleko mamy i dodatkowo w dużej ilości może obciążać nerki malucha (białko) Dodatkowo dziecko teraz wytwarza adipocyty (komórki tłuszczowe) więc jak się je mocno dokarmia to powstanie dużo tych komórek i dziecię będzie mogło mieć problemy z nadwagą w przyszłości, bo zmniejszyć ilości tych komórek się nie da, a jedynie ich objętość poprzez dietę ... Oczywiście nie jest to regułą i dzieci jak tylko zaczynają biegać to w mig przestają być pulpecikami
ale ilość komórek tłuszczowych wytworzy się zanim zacznie biegać i może mieć trudniej w przyszłości ... a co na ilość posiłków pediatra?? Nie wiem co Ci doradzić bo wiem że chcesz dla Małej dobrze, a z drugiej strony trudno głodzić dziecko ...Myślę że wkrótce będzie jadła duuuużo rzadziej
|
#384 |
|
Zakorzenienie
|
w dzien dobry tvn jest o czworaczkach
ja swoja nieraz tez usypiam jezdzac wozkiem po progu;D
|
|
#385 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
za to pobudki w nocy co 1,5h zdecydowanie ocierają się o SADYZM A może on ma skok rozwojowy (leci nam 6tż) i stąd ta koszmarna noc
|
|
#386 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Darusia ja nie patrzę na to co jest na pudełku. Dla mnie ilość pokarmu jest uzależniona od wielkości i aktywności dziecka a nie od wieku. No bo popatrz na mnie. Moja Oliwka niedługo już ma 5 miesięcy i co mam jej dawać po 200ml. On z ledwością 100 ml wypija. To może My zrobimy jakiś mix jedzeniowy naszych Oliwek bo Twoja ciągle głodna a moja to niejadek.
|
|
#387 | |
|
Zakorzenienie
|
wlasnie dzwonilam zapisac moje malenstwo na usg bioderek, a pani mi wystrzelila takst - zapraszam 29 czerwca!!!!!!!!!!!!!!!!!
a ja yyyyyyyyyyyyyyy i zadzwonilam do naszej poloznej-idziemy jutro na 15;30 Kochana kobieta!---------- Dopisano o 10:20 ---------- Poprzedni post napisano o 10:19 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 10:20 ---------- Poprzedni post napisano o 10:20 ---------- wlasie przespala 4 godzinke bez jedzenia ale w miedzy czasie poplakala i pila...
|
|
|
#388 |
|
Wtajemniczenie
|
Mamuśki jak rozmrozić zamrożone mleko własne ??????????
|
#389 | ||
|
Zakorzenienie
|
Witaj mamusiu!
Śliczna Mała I ciesz sie że masz tak mało problemów z dzieckiem ja tez .. bo jak czytam dziewczyny to az mi ich szkoda! Cytat:
Ja sie czujesz w roli mamy./.. napisz cos do nas!!! Cytat:
---------- Dopisano o 10:31 ---------- Poprzedni post napisano o 10:29 ---------- najlepiej wyjąc wczesniej z zamrażarki zostawic w lodówce az sie rozmrozi i potem podgrzewasz jak kazdy inny posiłek. ale przyspieszac rozmrażania np. w mikrofali nie mozna stosowac .. samo musi sie rozmrozić. KARMIĄCE CYCKIEM.. mamusie czy wy dopajacie oprócz cycka .. bo poozn amiwła mi że nie ma takiej potrzeby narazie.
|
|
|
#390 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:40.

, tłumaczyłam ze jak mała jest głodna to zaczyna płakac a nie wiercic się , no ale to babcia... i badz tu człowieku mądry i zastanawiaj się czy zostawic z babcią która nie słucha co ja do niej mówie, ja się staram a ona du**...)

moze wtedy te przerwy były by dłuzsze
albo mniej by jadła
Antoni Stanisław 30.03.2010
) a jakby cieli to by wieksza ran a byla

kurde
Mango bym spokojnie zjadła
nfused: