|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#571 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: "Wszystkie sie rozpakowały- czas się sprawdzić w roli MAMY" - marzec/kwiecień
rozmawialam wlasnie z sasiad aktora w szpitalu pracuje i ma stycznosc z maluszkami ponad 20 lat, mowi ze teraz tyle dzieci ma skaze ile uczulenie na chusteczki - od tego nawet brzuszek moze bolec ja pojechalam wlasnie do apteki i kupilam gaze i bede ja podmywala
|
|
#572 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: "Wszystkie sie rozpakowały- czas się sprawdzić w roli MAMY" - marzec/kwiecień
My tez po wizycie. Dzieci osłuchowo dobrze ale maja wirusówke i Marcel dostał wit C i musze mu frida glutki odciagac
i wlasnie wył jak nie wiem jak mu odciagalismy i wcale jakos duzo tego nie bylo... Mamuski a gdzie mozna kupic ług???????? i co to w ogole???? musze koniecznie wyczyscic nawilzacz powietrza a tam jest napisane ze przy uzyciu roztworu ługu H E L P
|
#573 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Choć kto to wie - położna na szkole rodzenia ostrzegała, że może być baaardzo gwałtowna reakcja po nich. A kupką zieloną się nie przejmuj - moja taką robiła i pediatra powiedziała, że to nic groźnego, po prostu mój pokarm jest już dojrzały i mała może na zielono robić |
|
|
|
|
#574 |
|
Zakorzenienie
|
Gmyrelka - lepiej odciąga "KATAREK"
http://www.allegro.pl/item1015355996...eczka_hit.html Moja przy fridzie strasznie krzyczy a przy tym tylko trochę. I katarkiem mogę spokojnie sama odsysać a do fridy potrzebowałam TZ-ta. I tym dużo więcej wychodzi. Darusia - a może to nie była pomyłka. Może podświadomie potrzebujesz już psychiatry .
|
#575 |
|
Zakorzenienie
|
boziu moje dziecie mnie wykonczy
ona chyba jakis uklad ma z tatusiem jest na rekach spi tylko ja odloze oczy jak 5 zlotych i usmiech jockera a po chwili smok fuj i ryk w dodatku upodobala sobie do spania przewijak < dziwna jakas > jak ryczy poloze ja na przewijaku spokoj a za chwile spi no ale mi sie nie usmiecha siedziec cala noc i patrzec zeby nie spadla a i jeszcze mnie zas zestresowala bo zrobila wodnista kupke ale taka sama czysta lekko zolta woda narazie jeden raz poczekam co bedzie dalej myslicie ze ryba z grila w foli mogla jej zaszkodzic ??no i martwie sie synkiem szwagierki bo on zas ponoc ma zapalenie pluc to juz 3 w przeciagu 3 miesiecy od kad sie urodzil tesc mnie wystraszyl i nie wiem czy jutro jechac z Julka do babci
|
#576 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 20:46 ---------- Poprzedni post napisano o 20:40 ---------- Cytat:
A co do ługu to ług sodowy jest też pod nazwą wodorotlenek sodu(wodny roztwór wodorotlenku sodu)może łatwiej będzie znaleźć.
|
|
|
#577 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
[ Cytat:
Cytat:
|
|
#578 |
|
Zakorzenienie
|
jaki materac lepszy do łóżeczka dla dziecka ten taki kokos gryka i pianka czy coś podobnie, bo tak się zastanawiam nad kupnem takiego sprężynowego. Bo jak narazie w łóżeczku mam taki najzwyklejszy piankowy i chce jak najszybciej wymienić.
---------- Dopisano o 20:56 ---------- Poprzedni post napisano o 20:54 ---------- korzystając z chwili gdy synek śpi napełniam wanne do pełna wodą , ach jak mi tego brakowało, mam nadzieje że mi pozwoli trochę z tej kąpieli skorzystać
|
|
#579 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Pop dzięki za linka
Muszę się skusić bo tak jak piszesz sama fridą nie dam rady Mu odciągnąć Cytat:
A jak pytam w sklepach o ten ług to każdy na mnie oczy wielkie wytrzeszcza ![]() Cytat:
I napisane w instrukcji żeby wlać wodę, dodać roztworu ługu i wytrząsać, a ja za cholere nie wiem gdzie to nabyć
|
|
#580 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
|
|
#581 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
---------- Dopisano o 21:42 ---------- Poprzedni post napisano o 21:35 ---------- Cytat:
- kwaśny nie jest: słaby kwas, mocna zasada |
||
|
|
|
#582 |
|
Zakorzenienie
|
Drcron - gdzie jesteś?? Podłącz się została mi ostatnia do ściągnięcia a Ty niewidoczna
|
#583 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
|
#584 |
|
Zakorzenienie
|
ale mamy parszywy wieczor: mala jadla o 20.30 i do tej pory nie zasneła, ciągle przebudza sie z krzykiem, tz z nia siedzi, bo ja już wysiadłam psychicznie. Wcześniej jadla o 17.30 i tez pospała moze z 45 minut. Ja mysle, ze teraz to ona juz nie moze zasnac wlasnie dlatego, ze jest taka zmeczona
![]() a wczoraj i dzis jadla tak: 23.00 6.00 10.00 spacer 14.30 18.30 23.00 6.00 9.30 12.30 spacer 17.00 20.30 Biedna sie teraz meczy i nie wiadomo co jej jest. Dalismy nawet herbatki koperkowej-wypila jakies 20ml, ale srednio cokolwiek to dalo, a kupy po tamtej wielkiej nie bylo ani jednej
|
#585 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
kurcze wiedzialam ze tak bedzie poczta na o2 swiruje jutro wysle z poczty meza moze od niego dojdzie Cytat:
a u nas byla szwagierka z corcia obie maja angine do pokoju Juli nie dalam wejsc ale i tak boje sie ze moze sie zarazic ten maly zostal w szpitalu a ja kurcze nawet nie mam jak teraz wywietrzyc sypialni bo Jula spi a nie bede jej dotykala bo sie obudzi
|
|
#586 |
|
Zakorzenienie
|
Witam mamusie
![]() Wpadłam tylko na chwilke,moja malutka śpi to mam pare minutek. Poród mój to coś co wspominam jak horror:trwał 12 godzin-przez ostatnie 4 godziny miałam skurcze sięgające na KTG 127 co minute-że to można w ogóle przeżyc,do tego ciągły brak rozwarcia miałam tylko 4 cm-już po podaniu czegoś na rozwarcie i wody płodowe dalej nie przebite-gdyby nie mąż,który był przy mnie to nie wiem co bym zrobiła.Na szczęscie(szczęście w nieszczęsciu)malutkiej zaczęło spadac tętno i zrobili mi cesarke...boże co za ulga...i tu dziewczyny dla tych,które urodziły sn wielkie pokłony. Ja jeśli się zdecyduje na drugiego bąbla to tylko cc. Po 8 godzinach leżenia byłam już na całkowitym chodzie i dzisiaj ściągneli mi szwy. Moja córcia cóż-największe szczęscie jakie mogło mi się przytrafic. Na razie jest mało wymagająca:je,śpi i się śmieje jednym z najpiękniejszych bezzębnych uśmiechów. Mam nadzięje,że będę wpadała tu częściej do was,kurcze gdzieś zgubiłam kabel od aparatu i nie mam jak fotki wam wysłac;/
|
#587 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Kurcze, z tymi bioderkami to widzę że nie przelewki... tylko ze Kuba we wtorek skończył 7 tygodni... czyli za późno już jest? jutro zadzwonię do pediatry i zobaczymy co ona powie... W ogóle dzisiaj ponad godzinę odciągałam mleko, no masakra jakaś. Jakiś zastój mi się zrobił i nic nie chciało lecieć, ale jak ruszyło to ruszyło - chwila moment i 100m ściągnęło... Zaczynam się zastanawiać czy Mały się najada Dodatkowo to wszystko ręcznie musiałam robić... mam jakiś laktator - pożyczak i w ogóle nic nie ciągnie. Znacie jakiś dobry ręczny laktator?---------- Dopisano o 23:29 ---------- Poprzedni post napisano o 23:18 ---------- Cytat:
, ale to chyba od chusteczek, choć już teraz sama nie wiem...
|
||
|
|
|
#588 | ||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
choć odstawiłam wszystko i nadal jeszcze są krostki, musze poczekać jeszcze jakieś 2-3 tygodnie i próbować zjeść coś od krowy i zobaczymy, jak wyskoczy tego dziadostwa więcej to znaczy że mam przerypane a krem z Oilatum używamy i jakoś nie pomaga na kroski ![]() Cytat:
zazdroszcze kapieli, ja tez dziś chciałam wskoczyć, ale zapomniałam, że mam okres Cytat:
moja dziś cały dzień spała, budziła się na jakieś 15-20 min i dalej spała, oczywiście najbardziej pasowało jej spanie na moim ramieniu, aż się przestraszyłam, że może chora, bo jadła i odpływała na 2 godziny, potem się budziła, uśmiechnęła się 5 razy coś tam pogadała, cyc i znów spała. Mam nadzieje, że w nocy też będzie spała ![]() a co do kupki to moja Amelka chyba idzie w ślady Gabrysi zrobiła wczoraj rano o 6 jedną kupkę i do tej pory cisza, nawet z bączkami jej nic nie wyleci. sprawdzałam ale miękki ma brzuszek i bąki puszcza to chyba wsio ok. a twoja jak nie robiła kupki to dużo sikała?? bo moja co chwile ma pełnego pampersa
|
|
#589 |
|
Zakorzenienie
|
pop ty masz tez taka fajna hustaweczke dla Oliwki a my chcemy cos takiego na prezent ale nie koniecznie takie jak my mamy z fishera, masz moze linka do tego?
|
|
#590 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 23:43 ---------- Poprzedni post napisano o 23:38 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#591 |
|
Raczkowanie
|
Aixa - W temacie męskiego odnotowania płaczu niemowlęcego nocą głęboką czytałam ostatnio w jakimś dzieciowym magazynie, że to normalne. Przeprowadzono badania, podczas których kobietom i mężczyznom w najgłębszej ich fazie snu puszczano różne dźwięki. Kobiety budzą się natychmast przy płaczu niemowlęcia a meżczyźni przy... dźwięku alarmu samochodowego
![]() Asilek - ja mam bezdotykowy Microlife i jest rewelacyjny. Mierzy tyle co w pupie (zawsze około 37,1). Bardzo jest w tych swoich pomiarach stabilny i odnotowuje każde podwyższenie. Na gorączkę w razie czego kup sobie eferalgan w czopkach. Mi poleciła połozna przy pierwszych szczepieniach. Drcron - TEn śluz z kichaniem czy katarem to ma z nosa być czy taki śluz pieluchowy zielony?? I o czym to świadczy? A wniosek o przedłużenie macierzyńskiego skałdasz najpoźniej na 2 tygodnie przed upływem urlopu. Pl_madzia - materac lateksowy. Naprawdę warto. Mrowak - się nie przejmuj zanadto tym niespaniem. Moja mycha nie spała wczoraj ciągniem od 6AM do 10PM. Fanie? Dziś już jest normalnie. I dwie rady na problemy ostatnio się u nas przewijające. Na suchą skórę na buźce - Emoliom krem specjalny.Czyni cuda. Na właściwe bioderek kształtowanie - noszenie na żabkę. Jak trzyamcie dzieciaki do odbicia w pionie to nie za pupę je podtrzymujcie tylko za złączone stópki, a one sobie wtedy taką śliczną żabę zapodają. Pediatra przy okazji usg pokazała. U mnie się sprawdza bo moja gwiazka leżeć na brzuchu nie lubi a o robieniu przy tym żaby mowy nie ma w ogóle. |
|
|
|
#592 |
|
Raczkowanie
|
A ja dziś wymiękłam i jadę z Małą do poradni gastroenterologicznej... Cała noc stękania, wybudzania się co kilkanaście minut, a rano to juz wśieklizna totalna - młócenie łapami, nogami, wierzgoty straszliwe, ryki co chwila. Dostała Viburcol i jakoś tam śpi od godziny, choć też stęka. Jestem bezsilna, naprawdę nie wiem, co ona ma z tym brzuchem - wypija średnio 40, 50 ml w miarę spokojnie, a potem zaczyna się albo świrowanie (łącznie z chęcią połknięcia całego smoka od butli), albo robi dętkę i nie chce jeśc, oczywiście odłożona do łóżeczka od razu się wybudza
Rany, jestem bliska złożenia rekalmacji do bociana Pozdrawiam poranno-nieprzytomnie
|
|
#593 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Claire, od 6 do 10 bez spania-matko i córko!!!! Pobiłyście nas na głowę! Nie zazrdoszczę rekordu ![]() ja też o mało nie podałam wczoraj viburcolu wieczorem, ale wlasnie mialam obiekcje, ze podam jej to po raz pierwszy na noc i nie bede mogla zaobserwowac reakcji i w razie czego zareagowac jakby cos sie dzialo, no i nie podalismy. zdecydowanie wolalabym zrobic pierwsze podejscie w dzien, kiedy moge ja miec na oku, bo czuwania calonocnego nie dam rady wytrzymac dzis deszczowo i ciemno i zimno=spaceru raczej nie bedzie a ja mam nadzieje, ze ta pogoda sprawi, ze Gabrysia bedzie dobrze spala w ciagu dnia. teoretycznie powinna byla jesc teraz o 7.30, jest chwila po 8 a ona nadal spi- thank God.
|
|
#594 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
5.10 7.00 10.10 12.30 15.30 17.00 18.50 21.30 1.00 4.15... do... 5.30- tu przegięła. Zwykle jada ok 15-20 minut, czasem poł godziny do 40 w porywach a dziś przegięła i jeszcze jej było mało wiec na siłę usypiałam... Teraz spi ale właśnie słyszałam wielkie bąbelkowanie w pieluszce więc zaraz zabieram sie za przewijanie
|
|
#595 |
|
Zakorzenienie
|
tz jak przebieral mala tez znalazl giganta w pieluszce a nie bylo kupki od wczoraj od przedpoludnia.
Ja jade auto odstawic do mechanika a najlepsze jest to ze dzis taka pogoda i bede pominala od niego do domu. Po drodze wejde do złotnika powieksze sobie pierscionek i kupie pare pieluch tetrowych jeszcze i ze flanele do pieluchoszkowania bo wlasnie mielismy tylko tak aby byla jedna ale nie wiem jak tz to zrobil ze ja posiusiała.;p
|
|
#596 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#597 |
|
Zakorzenienie
|
o kurcze. nie było mnie jeden dzień i tyle zaległości..
---------- Dopisano o 08:50 ---------- Poprzedni post napisano o 08:48 ---------- a co do becikowego...byłam wczoraj w OPS i sie okazało że trzeba kupe dokumentów moich i Tża. się wkurzyłam jak cholera >
|
|
|
|
#598 |
|
Wtajemniczenie
|
U nas noc masakra
Ja mam całą w plecy bo Marcel charczał, kichał, kwękał, wiercił się, sapał itp itd więc jak głupia latałam do Jego łóżeczka sprawdzać czy wszystko ok aż w końcu wzięłam Go do nas do łóżka Moje biedactwo, serce mi się kraje Kurcze to ja spróbuje z tym odkamieniaczem do czajników, może nic się nie stanie tylko najpierw muszę go zakupić a póki co jestem uziemiona z dziećmi chorymi w domu, a mąż wraca o 20 buuuuuuuuuuu ollencja piszesz o takiej zwykłej sodzie oczyszczonej czy jak?? Kurka muszę wyczyścić tej nawilżacz i małemu powietrze nawilżać, bo jest masakra ![]() Jak ja Wam zazdroszczę tych określonych godzin karmienia!! U mnie to w cały świat jest. Marcel jakoś wcale nie zamierza się "ustabilizować" A Gabulcowego snu zazdraszczam najbardziej!!!! mrowak zamień się choć na jedną noc żebym się wyspała ![]() A no i jeszcze nasuwają mi się dwa pytania: czy jak jest podziębiony to dawać Mu wit K i D, bo zapomniałam o to zapytać?? I czy jak mam wrażenie że oczko Mu zaczyna ropieć to mogę przemyć rumiankiem czy zielem świetlika??
Edytowane przez Gmyrelka Czas edycji: 2010-05-06 o 09:08 |
|
|
|
#599 |
|
Zakorzenienie
|
Część Mamuśki,
za nami ciężka katarowa noc. Codziennie małego nad ranem męczą bąki i się trochę wybudza, trochę go noszę i w końcu zasypia, ale jak do tego doszedł w cholerę zatkany nos to zrobiła się masakra!!! Płakał strasznie jak odciągałam gluty fridą. Zapodałam mu potem Otrivin i zasnął. Lekarka nam przepisała do tego jeszcze Flegaminę, Sinecod (na noc przeciwkaszlowy), wit. C w kropelkach i wapno w syropie. Mam nadzieję, że dzisiaj już będzie lepiej. Wczoraj wieczorem był jakiś nieprzytomny - może po tym Sinecodzie. A miałam Was zapytać. Jak dzidziol przeziębiony, to kąpiecie? Ja wymyśliłam, że mojego rozbiorę, położę na ręczniku, przyniosę ciepłą wodę i wacikami szybciutko umyję, odsłaniając tylko ten kawałek dziecka, który ulega myciu. A my dzisiaj mamy ortopedę. W 8 tygodniu.
|
#600 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
i tak samo ubieram...Ja moejj sciagam srednio co 2 godziny to niestety taki wielki placzze ohohoh.. trudno rzeba przebolec by dziecku sie lepiej oddychalo
Edytowane przez Asiuulka89 Czas edycji: 2010-05-06 o 09:23 |
||
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:45.

i wlasnie wył jak nie wiem jak mu odciagalismy
musze koniecznie wyczyscic nawilzacz powietrza a tam jest napisane ze przy uzyciu roztworu ługu 

.
no ale mi sie nie usmiecha siedziec cala noc i patrzec zeby nie spadla
Jaki polecacie- byle nie taki do pupci 

A jak pytam w sklepach o ten ług to każdy na mnie oczy wielkie wytrzeszcza 

NATI 8.03.2010