"Wszystkie sie rozpakowały- czas się sprawdzić w roli MAMY" - marzec/kwiecień 2010r. - Strona 20 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-05-05, 19:49   #571
Darusiaaaa
Zakorzenienie

GG do Darusiaaaa Send a message via Skype™ to Darusiaaaa
Dot.: "Wszystkie sie rozpakowały- czas się sprawdzić w roli MAMY" - marzec/kwiecień

rozmawialam wlasnie z sasiad aktora w szpitalu pracuje i ma stycznosc z maluszkami ponad 20 lat, mowi ze teraz tyle dzieci ma skaze ile uczulenie na chusteczki - od tego nawet brzuszek moze bolec ja pojechalam wlasnie do apteki i kupilam gaze i bede ja podmywala
A.Camus
Darusiaaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-05, 19:57   #572
Gmyrelka
Wtajemniczenie

GG do Gmyrelka
Dot.: "Wszystkie sie rozpakowały- czas się sprawdzić w roli MAMY" - marzec/kwiecień

My tez po wizycie. Dzieci osłuchowo dobrze ale maja wirusówke i Marcel dostał wit C i musze mu frida glutki odciagac i wlasnie wył jak nie wiem jak mu odciagalismy i wcale jakos duzo tego nie bylo...

Mamuski a gdzie mozna kupic ług???????? i co to w ogole???? musze koniecznie wyczyscic nawilzacz powietrza a tam jest napisane ze przy uzyciu roztworu ługu H E L P

Gmyrelka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-05, 20:03   #573
catro
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez ASIULEK_23 Pokaż wiadomość
A wiesz, ze jadłam... ale przedwczoraj i to śladowe ilości bo smażyłam pokrojone na obiad i tylko smakowałam czy dobrze doprawione. Więc chyba by nie podziałało aż tak?
Na razie mala zrobiła ostatnią kupkę o 16-tej i chyba nie była pienista. Ale niestety troszkę jakby zielonkawa i z jakimś takim śluzem... cos czuje, ze to alergia na białko bedzie jednak ech... zobaczymy jaka będzie noc, a jutro śmigam znów do pani doktor
No to rzeczywiście wydaje się że za mała ilość jak na taką reakcję
Choć kto to wie - położna na szkole rodzenia ostrzegała, że może być baaardzo gwałtowna reakcja po nich.
A kupką zieloną się nie przejmuj - moja taką robiła i pediatra powiedziała, że to nic groźnego, po prostu mój pokarm jest już dojrzały i mała może na zielono robić

catro jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-05, 20:10   #574
P0P70
Zakorzenienie

Gmyrelka - lepiej odciąga "KATAREK"
http://www.allegro.pl/item1015355996...eczka_hit.html
Moja przy fridzie strasznie krzyczy a przy tym tylko trochę. I katarkiem mogę spokojnie sama odsysać a do fridy potrzebowałam TZ-ta. I tym dużo więcej wychodzi.

Darusia - a może to nie była pomyłka. Może podświadomie potrzebujesz już psychiatry.

P0P70 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-05, 20:37   #575
drcron
Zakorzenienie

boziu moje dziecie mnie wykonczy ona chyba jakis uklad ma z tatusiem jest na rekach spi tylko ja odloze oczy jak 5 zlotych i usmiech jockera a po chwili smok fuj i ryk w dodatku upodobala sobie do spania przewijak < dziwna jakas > jak ryczy poloze ja na przewijaku spokoj a za chwile spi no ale mi sie nie usmiecha siedziec cala noc i patrzec zeby nie spadla

a i jeszcze mnie zas zestresowala bo zrobila wodnista kupke ale taka sama czysta lekko zolta woda narazie jeden raz poczekam co bedzie dalej myslicie ze ryba z grila w foli mogla jej zaszkodzic ??

no i martwie sie synkiem szwagierki bo on zas ponoc ma zapalenie pluc to juz 3 w przeciagu 3 miesiecy od kad sie urodzil tesc mnie wystraszyl i nie wiem czy jutro jechac z Julka do babci

drcron jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-05, 20:46   #576
pl_madzia
Zakorzenienie

GG do pl_madzia

Cytat:
Napisane przez Darusiaaaa Pokaż wiadomość
rozmawialam wlasnie z sasiad aktora w szpitalu pracuje i ma stycznosc z maluszkami ponad 20 lat, mowi ze teraz tyle dzieci ma skaze ile uczulenie na chusteczki - od tego nawet brzuszek moze bolec ja pojechalam wlasnie do apteki i kupilam gaze i bede ja podmywala
Z chusteczkami to różnie, wkońcu sama chemia. Ja Erwiemu ostatnio w pośpiechu twarz przetarłam, bo po nocce miał zaschnięte mleko, to go wysypało. I jak położna przyszła to się mnie podpytuje czy przypadkiem za dużo mleka nie jadam bo on ma wysypkę.

---------- Dopisano o 20:46 ---------- Poprzedni post napisano o 20:40 ----------

Cytat:
Napisane przez Gmyrelka Pokaż wiadomość
My tez po wizycie. Dzieci osłuchowo dobrze ale maja wirusówke i Marcel dostał wit C i musze mu frida glutki odciagac i wlasnie wył jak nie wiem jak mu odciagalismy i wcale jakos duzo tego nie bylo...

Mamuski a gdzie mozna kupic ług???????? i co to w ogole???? musze koniecznie wyczyscic nawilzacz powietrza a tam jest napisane ze przy uzyciu roztworu ługu H E L P
Ja przed fridą zawsze mojemu nosek zakraplam, to mu tam rozmięknie i łatwiej schodzi.
A co do ługu to ług sodowy jest też pod nazwą wodorotlenek sodu(wodny roztwór wodorotlenku sodu)może łatwiej będzie znaleźć.

"Życie trzeba przeżyć tak żeby wstyd było opowiadać, ale przyjemnie wspominać"
pl_madzia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-05, 20:49   #577
ania p
Zakorzenienie

Cytat:
ponawiam pytanie co do termometru!! Jaki polecacie- byle nie taki do pupci
ja mam zwykły mierze pod pachą

[
Cytat:
Napisane przez MadCat Pokaż wiadomość
Kochana o jakiej mówisz decyzji? Bo pierwsze słyszę. Dostałam tylko świstek wielkości pudełka zapałek, że papiery przyjęte tego i tego dnia, podpis, pieczątka i nikt mi nic o decyzji nie mówił. Oświeć mnie
jak składałam z szymkiem to miałam tak jak Ty żadnej decyzji nie było trzeba a teraz babka kazała mi się zgłosić za jakies 2 tyg po decyzje wiec nie wiem czemu tak może to od OPS zależy . ale jak tobie nic nie mówili to znaczy wsio ok czekać na kasiore tylko

Cytat:

znam tylko ług czyli sode kałustyczną ale to zrące cholerstwo , a jak wygooglujesz to tych lugów ileś tam jest jakis potasowy itp.. więc nie mam pojecia ale daj znać bo sama się z ciekawości dowiem jak się cholere czyści a co grzyby jakieś w nawilżaczu ?
Stary 2010-05-05, 20:56   #578
pl_madzia
Zakorzenienie

GG do pl_madzia

jaki materac lepszy do łóżeczka dla dziecka ten taki kokos gryka i pianka czy coś podobnie, bo tak się zastanawiam nad kupnem takiego sprężynowego. Bo jak narazie w łóżeczku mam taki najzwyklejszy piankowy i chce jak najszybciej wymienić.

---------- Dopisano o 20:56 ---------- Poprzedni post napisano o 20:54 ----------

korzystając z chwili gdy synek śpi napełniam wanne do pełna wodą , ach jak mi tego brakowało, mam nadzieje że mi pozwoli trochę z tej kąpieli skorzystać

"Życie trzeba przeżyć tak żeby wstyd było opowiadać, ale przyjemnie wspominać"
pl_madzia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-05, 20:57   #579
Gmyrelka
Wtajemniczenie

GG do Gmyrelka

Pop dzięki za linka Muszę się skusić bo tak jak piszesz sama fridą nie dam rady Mu odciągnąć

Cytat:
Napisane przez pl_madzia Pokaż wiadomość
Ja przed fridą zawsze mojemu nosek zakraplam, to mu tam rozmięknie i łatwiej schodzi.
A co do ługu to ług sodowy jest też pod nazwą wodorotlenek sodu(wodny roztwór wodorotlenku sodu)może łatwiej będzie znaleźć.
Też Mu zakropliłam, ale wrzasku było co niemiara A jak pytam w sklepach o ten ług to każdy na mnie oczy wielkie wytrzeszcza

Cytat:
Napisane przez ania p Pokaż wiadomość
znam tylko ług czyli sode kałustyczną ale to zrące cholerstwo , a jak wygooglujesz to tych lugów ileś tam jest jakis potasowy itp.. więc nie mam pojecia ale daj znać bo sama się z ciekawości dowiem jak się cholere czyści a co grzyby jakieś w nawilżaczu ?
Grzybków nie ma ale jest taki jakby osad, a że ja mam ten nawilżacz pingwinka to nie da się przetrzeć niczym bo to tak w środku jest I napisane w instrukcji żeby wlać wodę, dodać roztworu ługu i wytrząsać, a ja za cholere nie wiem gdzie to nabyć

Stary 2010-05-05, 21:25   #580
tylkooliwka
Wtajemniczenie

GG do tylkooliwka

Cytat:
Napisane przez drcron Pokaż wiadomość
poszla pierwsza za 30 minut sprawdz prosze czy doszla
Drcronik nie doszło do mnie
tylkooliwka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-05, 21:42   #581
749d3470e67da5a340716cf11c99d98c9d41692a_5eab587331573
Konto usunięte

Cytat:
boziu moje dziecie mnie wykonczy ona chyba jakis uklad ma z tatusiem jest na rekach spi tylko ja odloze oczy jak 5 zlotych i usmiech jockera a po chwili smok fuj i ryk w dodatku upodobala sobie do spania przewijak < dziwna jakas > jak ryczy poloze ja na przewijaku spokoj a za chwile spi no ale mi sie nie usmiecha siedziec cala noc i patrzec zeby nie spadla
(
wstaw przewijak do łóżeczka

---------- Dopisano o 21:42 ---------- Poprzedni post napisano o 21:35 ----------

Cytat:
Pop
Grzybków nie ma ale jest taki jakby osad, a że ja mam ten nawilżacz pingwinka to nie da się przetrzeć niczym bo to tak w środku jest I napisane w instrukcji żeby wlać wodę, dodać roztworu ługu i wytrząsać, a ja za cholere nie wiem gdzie to nabyć
roztwór sody NaHCO3 nie może być ?
- kwaśny nie jest: słaby kwas, mocna zasada
749d3470e67da5a340716cf11c99d98c9d41692a_5eab587331573 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-05, 21:45   #582
P0P70
Zakorzenienie

Drcron - gdzie jesteś?? Podłącz się została mi ostatnia do ściągnięcia a Ty niewidoczna

P0P70 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-05, 22:14   #583
ania p
Zakorzenienie

Cytat:
jaki materac lepszy do łóżeczka dla dziecka ten taki kokos gryka i pianka czy coś podobnie, bo tak się zastanawiam nad kupnem takiego sprężynowego. Bo jak narazie w łóżeczku mam taki najzwyklejszy piankowy i chce jak najszybciej wymienić.

---------- Dopisano o 20:56 ---------- Poprzedni post napisano o 20:54 ----------

korzystając z chwili gdy synek śpi napełniam wanne do pełna wodą , ach jak mi tego brakowało, mam nadzieje że mi pozwoli trochę z tej kąpieli skorzystać
najlepszy jest lateks ale dośc drogi

Cytat:
Pop dzięki za linka Muszę się skusić bo tak jak piszesz sama fridą nie dam rady Mu odciągnąć

Też Mu zakropliłam, ale wrzasku było co niemiara A jak pytam w sklepach o ten ług to każdy na mnie oczy wielkie wytrzeszcza

a wiesz co ja bym zrobiła wlała wody w zbiornik ( i wsypała tam taki odkamieniacz do czajnika ) niech wyżre ten osad , bo rozumiem osad masz w zbiorniku tym na wode dobrze kumam ?
Stary 2010-05-05, 22:16   #584
mrowak
Zakorzenienie

ale mamy parszywy wieczor: mala jadla o 20.30 i do tej pory nie zasneła, ciągle przebudza sie z krzykiem, tz z nia siedzi, bo ja już wysiadłam psychicznie. Wcześniej jadla o 17.30 i tez pospała moze z 45 minut. Ja mysle, ze teraz to ona juz nie moze zasnac wlasnie dlatego, ze jest taka zmeczona
a wczoraj i dzis jadla tak:
23.00
6.00
10.00
spacer
14.30
18.30
23.00

6.00
9.30
12.30
spacer
17.00
20.30

Biedna sie teraz meczy i nie wiadomo co jej jest. Dalismy nawet herbatki koperkowej-wypila jakies 20ml, ale srednio cokolwiek to dalo, a kupy po tamtej wielkiej nie bylo ani jednej
mrowak jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-05, 22:19   #585
drcron
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez P0P70 Pokaż wiadomość
Drcron - gdzie jesteś?? Podłącz się została mi ostatnia do ściągnięcia a Ty niewidoczna
jestem jestem laptop sie zawiesil a ja sie kapalam bo Jula zasnela

Cytat:
Napisane przez tylkooliwka Pokaż wiadomość
Drcronik nie doszło do mnie
kurcze wiedzialam ze tak bedzie poczta na o2 swiruje jutro wysle z poczty meza moze od niego dojdzie

Cytat:

a moze spisze sie zwykly odkamieniacz do czajmikow elektrycznych ??

a u nas byla szwagierka z corcia obie maja angine do pokoju Juli nie dalam wejsc ale i tak boje sie ze moze sie zarazic ten maly zostal w szpitalu a ja kurcze nawet nie mam jak teraz wywietrzyc sypialni bo Jula spi a nie bede jej dotykala bo sie obudzi

drcron jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-05, 23:17   #586
anakazar
Zakorzenienie

Witam mamusie
Wpadłam tylko na chwilke,moja malutka śpi to mam pare minutek.
Poród mój to coś co wspominam jak horror:trwał 12 godzin-przez ostatnie 4 godziny miałam skurcze sięgające na KTG 127 co minute-że to można w ogóle przeżyc,do tego ciągły brak rozwarcia miałam tylko 4 cm-już po podaniu czegoś na rozwarcie i wody płodowe dalej nie przebite-gdyby nie mąż,który był przy mnie to nie wiem co bym zrobiła.Na szczęscie(szczęście w nieszczęsciu)malutkiej zaczęło spadac tętno i zrobili mi cesarke...boże co za ulga...i tu dziewczyny dla tych,które urodziły sn wielkie pokłony.
Ja jeśli się zdecyduje na drugiego bąbla to tylko cc.
Po 8 godzinach leżenia byłam już na całkowitym chodzie i dzisiaj ściągneli mi szwy.
Moja córcia cóż-największe szczęscie jakie mogło mi się przytrafic.
Na razie jest mało wymagająca:je,śpi i się śmieje jednym z najpiękniejszych bezzębnych uśmiechów.

Mam nadzięje,że będę wpadała tu częściej do was,kurcze gdzieś zgubiłam kabel od aparatu i nie mam jak fotki wam wysłac;/

"Kiedy decydujesz się na dziecko,zgadasz się,że od tej chwili Twoje serce będzie przebywało poza Twoim ciałem"Katharine Hadley
anakazar jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-05, 23:29   #587
Ferrou
Zakorzenienie

Cytat:

a i jeszcze mnie zas zestresowala bo zrobila wodnista kupke ale taka sama czysta lekko zolta woda narazie jeden raz poczekam co bedzie dalej myslicie ze ryba z grila w foli mogla jej zaszkodzic ??

no i martwie sie synkiem szwagierki bo on zas ponoc ma zapalenie pluc to juz 3 w przeciagu 3 miesiecy od kad sie urodzil tesc mnie wystraszyl i nie wiem czy jutro jechac z Julka do babci
Drcron, czasami się zdarza, że dziecko robi kupę samą wodą. Kuba też tak raz miał i z tego co się dowiedziałam to przy karmieniu piersią takie jednorazowe "wybryki" mogą się zdarzać i są normalne. Gorzej jeżeli takich kup poszło jednego dnia więcej, wtedy to już lepiej do lekarza iść.. Tak więc obserwuj Małą

Kurcze, z tymi bioderkami to widzę że nie przelewki... tylko ze Kuba we wtorek skończył 7 tygodni... czyli za późno już jest? jutro zadzwonię do pediatry i zobaczymy co ona powie...

W ogóle dzisiaj ponad godzinę odciągałam mleko, no masakra jakaś. Jakiś zastój mi się zrobił i nic nie chciało lecieć, ale jak ruszyło to ruszyło - chwila moment i 100m ściągnęło... Zaczynam się zastanawiać czy Mały się najada Dodatkowo to wszystko ręcznie musiałam robić... mam jakiś laktator - pożyczak i w ogóle nic nie ciągnie. Znacie jakiś dobry ręczny laktator?

---------- Dopisano o 23:29 ---------- Poprzedni post napisano o 23:18 ----------

Cytat:
Napisane przez machaj Pokaż wiadomość
dziewczyny ja na początku jadłam tylko wybrane produkty.. teraz jem wszytko.. mała miała wysypkę a teraz prawie po niej śladu nie ma.. pytałam 2 panie pediatryczki i mówiły że to z czasem zejdzie że to od hormonów.. tyle że ona jeszcze miała skórkę przesuszoną, aż jej z uszu schodziła;/ jedna kazała mi kupić krem z oilatum i po 2ch dniach stosowania kremu mała ma buzie jak pupcia niemowlaka (teraz już wiem dlaczego się mówi 'jak pupcia niemowlaka' a nie buźka )
i my też dogrzewamy przed kąpielą.. tak ok 25-27st mamy.. tyle że ja straszny zmarzluch jestem i mi sie wydaje że jej jest tak zimno jak mi...
teraz siedze z nia na werandzie (ona w wózku a ja na taborecie z komputerem na kolanach..) bo na dworze pada.. a ona nie chce mi spać w domu.. wczoraj cały dzień prześmiała sie i przegadał (oczywiście trzeba było z nią gadać bo sama ze sobą to 5 minut i ryk)... a jak spała to góra 15 minut... a teraz już 2 godziny śpi przy otwartym oknie..
a dziś udało jej sie złapać za zabawkę wiszącą nad nią hehe chociaż nie wiem ile w tym było łapania a ile przypadkowego zaczepienia łapka fajna jest jak tak próbuje tymi swoimi rączkami w zabawki uderzać... a dziś to nawet 5 przybiła swojemu odbiciu w lustrze
takie pocieszne te nasze dzieciaczki nic tylko je zjeść hehe a jak będą zbuntowanymi nastolatkami to pewnie będziemy żałować, że ich nie zjadłyśmy jak były małe
Kuba też ma takie przesuszone małżowiny uszne. Smaruję kremem emolium i jest niby lepiej, nawilża ale po kilku godzinach znowu jest to samo. Początkowo też myślałam że to wysypka spowodowana hormonami więc czekałam, a teraz ma na nią jakiś syropek i d... blada. no i ta wysypka na całym ciele.. pewnie też na coś alergia. Też bym chciała aby miał twarzyczkę jak pupcia niemowlęcia - tylko że na pupci to też ma pojedyncze krostki , ale to chyba od chusteczek, choć już teraz sama nie wiem...
Ferrou jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-05, 23:35   #588
minka26
Wtajemniczenie

Cytat:
ponawiam pytanie co do termometru!! Jaki polecacie- byle nie taki do pupci
ja mam taki jak ty i mierze pod pachą, ale trochę się boję, że źle mierze i przez to mogę przegapić np. gorączkę

Cytat:
Napisane przez machaj Pokaż wiadomość
dziewczyny ja na początku jadłam tylko wybrane produkty.. teraz jem wszytko.. mała miała wysypkę a teraz prawie po niej śladu nie ma.. pytałam 2 panie pediatryczki i mówiły że to z czasem zejdzie że to od hormonów.. tyle że ona jeszcze miała skórkę przesuszoną, aż jej z uszu schodziła;/ jedna kazała mi kupić krem z oilatum i po 2ch dniach stosowania kremu mała ma buzie jak pupcia niemowlaka (teraz już wiem dlaczego się mówi 'jak pupcia niemowlaka' a nie buźka )
i my też dogrzewamy przed kąpielą.. tak ok 25-27st mamy.. tyle że ja straszny zmarzluch jestem i mi sie wydaje że jej jest tak zimno jak mi...
teraz siedze z nia na werandzie (ona w wózku a ja na taborecie z komputerem na kolanach..) bo na dworze pada.. a ona nie chce mi spać w domu.. wczoraj cały dzień prześmiała sie i przegadał (oczywiście trzeba było z nią gadać bo sama ze sobą to 5 minut i ryk)... a jak spała to góra 15 minut... a teraz już 2 godziny śpi przy otwartym oknie..
a dziś udało jej sie złapać za zabawkę wiszącą nad nią hehe chociaż nie wiem ile w tym było łapania a ile przypadkowego zaczepienia łapka fajna jest jak tak próbuje tymi swoimi rączkami w zabawki uderzać... a dziś to nawet 5 przybiła swojemu odbiciu w lustrze
takie pocieszne te nasze dzieciaczki nic tylko je zjeść hehe a jak będą zbuntowanymi nastolatkami to pewnie będziemy żałować, że ich nie zjadłyśmy jak były małe
ja od początku jadłam wszystko, bo jak nic się z dzieciaczkiem nie dzieje, to bez sensu się zamęczać, ale u nas oprócz wysypki doszedł jeszcze śluz w kupie, może to zbieg okoliczności, ale już większa szansa, że to może być uczulenie na mleko krowie choć odstawiłam wszystko i nadal jeszcze są krostki, musze poczekać jeszcze jakieś 2-3 tygodnie i próbować zjeść coś od krowy i zobaczymy, jak wyskoczy tego dziadostwa więcej to znaczy że mam przerypane a krem z Oilatum używamy i jakoś nie pomaga na kroski

Cytat:

ja poczytałam trochę i zdecydowałam się na lateksowy. kupiliśmy tańsze łóżeczko, żeby zainwestowac więcej w materac

zazdroszcze kapieli, ja tez dziś chciałam wskoczyć, ale zapomniałam, że mam okres

Cytat:
Napisane przez mrowak Pokaż wiadomość
ale mamy parszywy wieczor: mala jadla o 20.30 i do tej pory nie zasneła, ciągle przebudza sie z krzykiem, tz z nia siedzi, bo ja już wysiadłam psychicznie. Wcześniej jadla o 17.30 i tez pospała moze z 45 minut. Ja mysle, ze teraz to ona juz nie moze zasnac wlasnie dlatego, ze jest taka zmeczona
a wczoraj i dzis jadla tak:
23.00
6.00
10.00
spacer
14.30
18.30
23.00

6.00
9.30
12.30
spacer
17.00
20.30

Biedna sie teraz meczy i nie wiadomo co jej jest. Dalismy nawet herbatki koperkowej-wypila jakies 20ml, ale srednio cokolwiek to dalo, a kupy po tamtej wielkiej nie bylo ani jednej
pewnie ze zmęczenia nie może usnąć
moja dziś cały dzień spała, budziła się na jakieś 15-20 min i dalej spała, oczywiście najbardziej pasowało jej spanie na moim ramieniu, aż się przestraszyłam, że może chora, bo jadła i odpływała na 2 godziny, potem się budziła, uśmiechnęła się 5 razy coś tam pogadała, cyc i znów spała. Mam nadzieje, że w nocy też będzie spała
a co do kupki to moja Amelka chyba idzie w ślady Gabrysi zrobiła wczoraj rano o 6 jedną kupkę i do tej pory cisza, nawet z bączkami jej nic nie wyleci. sprawdzałam ale miękki ma brzuszek i bąki puszcza to chyba wsio ok. a twoja jak nie robiła kupki to dużo sikała?? bo moja co chwile ma pełnego pampersa
Stary 2010-05-05, 23:37   #589
Darusiaaaa
Zakorzenienie

pop ty masz tez taka fajna hustaweczke dla Oliwki a my chcemy cos takiego na prezent ale nie koniecznie takie jak my mamy z fishera, masz moze linka do tego?
A.Camus
Stary 2010-05-05, 23:43   #590
Ferrou
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez anakazar Pokaż wiadomość
Witam mamusie
Wpadłam tylko na chwilke,moja malutka śpi to mam pare minutek.
Poród mój to coś co wspominam jak horror:trwał 12 godzin-przez ostatnie 4 godziny miałam skurcze sięgające na KTG 127 co minute-że to można w ogóle przeżyc,do tego ciągły brak rozwarcia miałam tylko 4 cm-już po podaniu czegoś na rozwarcie i wody płodowe dalej nie przebite-gdyby nie mąż,który był przy mnie to nie wiem co bym zrobiła.Na szczęscie(szczęście w nieszczęsciu)malutkiej zaczęło spadac tętno i zrobili mi cesarke...boże co za ulga...i tu dziewczyny dla tych,które urodziły sn wielkie pokłony.
Ja jeśli się zdecyduje na drugiego bąbla to tylko cc.
Po 8 godzinach leżenia byłam już na całkowitym chodzie i dzisiaj ściągneli mi szwy.
Moja córcia cóż-największe szczęscie jakie mogło mi się przytrafic.
Na razie jest mało wymagająca:je,śpi i się śmieje jednym z najpiękniejszych bezzębnych uśmiechów.

Mam nadzięje,że będę wpadała tu częściej do was,kurcze gdzieś zgubiłam kabel od aparatu i nie mam jak fotki wam wysłac;/
Ważne, że już masz Małą przy sobie. Z czasem o porodzie zostanie tylko mgliste wspomnienie

---------- Dopisano o 23:43 ---------- Poprzedni post napisano o 23:38 ----------

Cytat:
Napisane przez minka26 Pokaż wiadomość
ja od początku jadłam wszystko, bo jak nic się z dzieciaczkiem nie dzieje, to bez sensu się zamęczać, ale u nas oprócz wysypki doszedł jeszcze śluz w kupie, może to zbieg okoliczności, ale już większa szansa, że to może być uczulenie na mleko krowie choć odstawiłam wszystko i nadal jeszcze są krostki, musze poczekać jeszcze jakieś 2-3 tygodnie i próbować zjeść coś od krowy i zobaczymy, jak wyskoczy tego dziadostwa więcej to znaczy że mam przerypane a krem z Oilatum używamy i jakoś nie pomaga na kroski
U nas mniej więcej w jednym czasie wystąpiła wysypka na buzi i problemy z brzuszkiem - wzdęcia i kolki - ponoć to też występuje przy skazie. I to też potwierdził lekarz, tylko że nie kazał mi całkowitego odstawienia wszystkiego co ma z mlekiem jakiś związek, jedynie ograniczenie. I tak robiłam przez ponad tydzień, zmian brak więc się zdecydowałam że jednak odstawię wszystko - dopiero idzie 6 dzień więc tak czy siak trzeba jeszcze poczekać na ewentualne rezultaty.
Ferrou jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-06, 03:25   #591
Claire9
Raczkowanie

Aixa - W temacie męskiego odnotowania płaczu niemowlęcego nocą głęboką czytałam ostatnio w jakimś dzieciowym magazynie, że to normalne. Przeprowadzono badania, podczas których kobietom i mężczyznom w najgłębszej ich fazie snu puszczano różne dźwięki. Kobiety budzą się natychmast przy płaczu niemowlęcia a meżczyźni przy... dźwięku alarmu samochodowego

Asilek - ja mam bezdotykowy Microlife i jest rewelacyjny. Mierzy tyle co w pupie (zawsze około 37,1). Bardzo jest w tych swoich pomiarach stabilny i odnotowuje każde podwyższenie.
Na gorączkę w razie czego kup sobie eferalgan w czopkach. Mi poleciła połozna przy pierwszych szczepieniach.

Drcron - TEn śluz z kichaniem czy katarem to ma z nosa być czy taki śluz pieluchowy zielony?? I o czym to świadczy?
A wniosek o przedłużenie macierzyńskiego skałdasz najpoźniej na 2 tygodnie przed upływem urlopu.

Pl_madzia - materac lateksowy. Naprawdę warto.

Mrowak - się nie przejmuj zanadto tym niespaniem. Moja mycha nie spała wczoraj ciągniem od 6AM do 10PM. Fanie? Dziś już jest normalnie.

I dwie rady na problemy ostatnio się u nas przewijające. Na suchą skórę na buźce - Emoliom krem specjalny.Czyni cuda. Na właściwe bioderek kształtowanie - noszenie na żabkę. Jak trzyamcie dzieciaki do odbicia w pionie to nie za pupę je podtrzymujcie tylko za złączone stópki, a one sobie wtedy taką śliczną żabę zapodają. Pediatra przy okazji usg pokazała. U mnie się sprawdza bo moja gwiazka leżeć na brzuchu nie lubi a o robieniu przy tym żaby mowy nie ma w ogóle.
Stary 2010-05-06, 07:34   #592
Kritana
Raczkowanie

A ja dziś wymiękłam i jadę z Małą do poradni gastroenterologicznej... Cała noc stękania, wybudzania się co kilkanaście minut, a rano to juz wśieklizna totalna - młócenie łapami, nogami, wierzgoty straszliwe, ryki co chwila. Dostała Viburcol i jakoś tam śpi od godziny, choć też stęka. Jestem bezsilna, naprawdę nie wiem, co ona ma z tym brzuchem - wypija średnio 40, 50 ml w miarę spokojnie, a potem zaczyna się albo świrowanie (łącznie z chęcią połknięcia całego smoka od butli), albo robi dętkę i nie chce jeśc, oczywiście odłożona do łóżeczka od razu się wybudza
Rany, jestem bliska złożenia rekalmacji do bociana
Pozdrawiam poranno-nieprzytomnie
Stary 2010-05-06, 08:12   #593
mrowak
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez minka26 Pokaż wiadomość
a twoja jak nie robiła kupki to dużo sikała?? bo moja co chwile ma pełnego pampersa
tak, tak, tak

Claire, od 6 do 10 bez spania-matko i córko!!!! Pobiłyście nas na głowę! Nie zazrdoszczę rekordu

ja też o mało nie podałam wczoraj viburcolu wieczorem, ale wlasnie mialam obiekcje, ze podam jej to po raz pierwszy na noc i nie bede mogla zaobserwowac reakcji i w razie czego zareagowac jakby cos sie dzialo, no i nie podalismy. zdecydowanie wolalabym zrobic pierwsze podejscie w dzien, kiedy moge ja miec na oku, bo czuwania calonocnego nie dam rady wytrzymac

dzis deszczowo i ciemno i zimno=spaceru raczej nie bedzie a ja mam nadzieje, ze ta pogoda sprawi, ze Gabrysia bedzie dobrze spala w ciagu dnia. teoretycznie powinna byla jesc teraz o 7.30, jest chwila po 8 a ona nadal spi- thank God.
mrowak jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-06, 08:14   #594
ASIULEK_23
Zakorzenienie

Cytat:
Dzieci tak maja. Moja też ma tak bardzo często. Przy cycku mi tak zasypia, ze głowa jej spada, wydaje się, że śpi twardo, a jak tylko odlożę do łóżeczka... oczy wielkie i nerwy...

Cytat:
Napisane przez mrowak Pokaż wiadomość
23.00
6.00
10.00
spacer
14.30
18.30
23.00

6.00
9.30
12.30
spacer
17.00
20.30

To mało juz ją karmisz, mam nadzieje, ze i u mnie tak niebawem będzie. Choc na razie to sama staram sie ją jak najczęściej przystawiać do cyca co by ładnie przybierała na wadze... moj spis z wczoraja:

5.10
7.00
10.10
12.30
15.30
17.00
18.50
21.30
1.00
4.15... do... 5.30- tu przegięła.
Zwykle jada ok 15-20 minut, czasem poł godziny do 40 w porywach a dziś przegięła i jeszcze jej było mało wiec na siłę usypiałam...

Teraz spi ale właśnie słyszałam wielkie bąbelkowanie w pieluszce więc zaraz zabieram sie za przewijanie

"Ktoś" ( tp. 3.12.2014 )
ASIULEK_23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-06, 08:32   #595
Darusiaaaa
Zakorzenienie

tz jak przebieral mala tez znalazl giganta w pieluszce a nie bylo kupki od wczoraj od przedpoludnia.
Ja jade auto odstawic do mechanika a najlepsze jest to ze dzis taka pogoda i bede pominala od niego do domu.
Po drodze wejde do złotnika powieksze sobie pierscionek i kupie pare pieluch tetrowych jeszcze i ze flanele do pieluchoszkowania bo wlasnie mielismy tylko tak aby byla jedna ale nie wiem jak tz to zrobil ze ja posiusiała.;p
A.Camus
Stary 2010-05-06, 08:39   #596
Asiuulka89
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Darusiaaaa Pokaż wiadomość
tz jak przebieral mala tez znalazl giganta w pieluszce a nie bylo kupki od wczoraj od przedpoludnia.
Ja jade auto odstawic do mechanika a najlepsze jest to ze dzis taka pogoda i bede pominala od niego do domu.
Po drodze wejde do złotnika powieksze sobie pierscionek i kupie pare pieluch tetrowych jeszcze i ze flanele do pieluchoszkowania bo wlasnie mielismy tylko tak aby byla jedna ale nie wiem jak tz to zrobil ze ja posiusiała.;p
ja mialam zalecenie pieluszkowania przez 6 tygodni ale stiwerdzilam ze nie bede tegorobic kladlam ja jak najwiecej na brzuszku nosilam na zabe lezala mi na klacie uwalazalam zeby na nozki nie podnosic do przewijania i co ?? na ostatniej kontroli grupa 1A i juz wogole nie trzeba pieluchowac t
Asiuulka89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-06, 08:50   #597
klaudusk_a
Zakorzenienie

o kurcze. nie było mnie jeden dzień i tyle zaległości..

---------- Dopisano o 08:50 ---------- Poprzedni post napisano o 08:48 ----------

a co do becikowego...byłam wczoraj w OPS i sie okazało że trzeba kupe dokumentów moich i Tża. się wkurzyłam jak cholera >

Zapraszam na mój blog
http://kikalifestyle.blogspot.com/
klaudusk_a jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-06, 09:04   #598
Gmyrelka
Wtajemniczenie

GG do Gmyrelka

U nas noc masakra Ja mam całą w plecy bo Marcel charczał, kichał, kwękał, wiercił się, sapał itp itd więc jak głupia latałam do Jego łóżeczka sprawdzać czy wszystko ok aż w końcu wzięłam Go do nas do łóżka Moje biedactwo, serce mi się kraje

Kurcze to ja spróbuje z tym odkamieniaczem do czajników, może nic się nie stanie tylko najpierw muszę go zakupić a póki co jestem uziemiona z dziećmi chorymi w domu, a mąż wraca o 20 buuuuuuuuuuu

ollencja piszesz o takiej zwykłej sodzie oczyszczonej czy jak?? Kurka muszę wyczyścić tej nawilżacz i małemu powietrze nawilżać, bo jest masakra

Jak ja Wam zazdroszczę tych określonych godzin karmienia!! U mnie to w cały świat jest. Marcel jakoś wcale nie zamierza się "ustabilizować" A Gabulcowego snu zazdraszczam najbardziej!!!! mrowak zamień się choć na jedną noc żebym się wyspała

A no i jeszcze nasuwają mi się dwa pytania: czy jak jest podziębiony to dawać Mu wit K i D, bo zapomniałam o to zapytać?? I czy jak mam wrażenie że oczko Mu zaczyna ropieć to mogę przemyć rumiankiem czy zielem świetlika??

Edytowane przez Gmyrelka
Czas edycji: 2010-05-06 o 09:08
Stary 2010-05-06, 09:14   #599
megi-megi
Zakorzenienie

Część Mamuśki,
za nami ciężka katarowa noc. Codziennie małego nad ranem męczą bąki i się trochę wybudza, trochę go noszę i w końcu zasypia, ale jak do tego doszedł w cholerę zatkany nos to zrobiła się masakra!!! Płakał strasznie jak odciągałam gluty fridą. Zapodałam mu potem Otrivin i zasnął. Lekarka nam przepisała do tego jeszcze Flegaminę, Sinecod (na noc przeciwkaszlowy), wit. C w kropelkach i wapno w syropie. Mam nadzieję, że dzisiaj już będzie lepiej. Wczoraj wieczorem był jakiś nieprzytomny - może po tym Sinecodzie.

A miałam Was zapytać. Jak dzidziol przeziębiony, to kąpiecie? Ja wymyśliłam, że mojego rozbiorę, położę na ręczniku, przyniosę ciepłą wodę i wacikami szybciutko umyję, odsłaniając tylko ten kawałek dziecka, który ulega myciu.

A my dzisiaj mamy ortopedę. W 8 tygodniu.
megi-megi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-06, 09:22   #600
Asiuulka89
Zakorzenienie

Cytat:
A no i jeszcze nasuwają mi się dwa pytania: czy jak jest podziębiony to dawać Mu wit K i D, bo zapomniałam o to zapytać?? I czy jak mam wrażenie że oczko Mu zaczyna ropieć to mogę przemyć rumiankiem czy zielem świetlika??
z tymi nockami biedna mi pediatra zalecala przemywanie albo zielem swietlika albo zwykla sola fizjologiczna ja z kolei przemywalam sola (nam strasznie oczko ropialo) i mialam nawet krople od oklusty ale chybajedak ta sol pomogla bo tym czesto robilam
Cytat:
Napisane przez megi-megi Pokaż wiadomość
Część Mamuśki,
za nami ciężka katarowa noc. Codziennie małego nad ranem męczą bąki i się trochę wybudza, trochę go noszę i w końcu zasypia, ale jak do tego doszedł w cholerę zatkany nos to zrobiła się masakra!!! Płakał strasznie jak odciągałam gluty fridą. Zapodałam mu potem Otrivin i zasnął. Lekarka nam przepisała do tego jeszcze Flegaminę, Sinecod (na noc przeciwkaszlowy), wit. C w kropelkach i wapno w syropie. Mam nadzieję, że dzisiaj już będzie lepiej. Wczoraj wieczorem był jakiś nieprzytomny - może po tym Sinecodzie.

A miałam Was zapytać. Jak dzidziol przeziębiony, to kąpiecie? Ja wymyśliłam, że mojego rozbiorę, położę na ręczniku, przyniosę ciepłą wodę i wacikami szybciutko umyję, odsłaniając tylko ten kawałek dziecka, który ulega myciu.

A my dzisiaj mamy ortopedę. W 8 tygodniu.
Tak ja normalnie kapie i w takiej samej temperaturze jak zazwyczaj i tak samo ubieram...Ja moejj sciagam srednio co 2 godziny to niestety taki wielki placzze ohohoh.. trudno rzeba przebolec by dziecku sie lepiej oddychalo

Edytowane przez Asiuulka89
Czas edycji: 2010-05-06 o 09:23
Asiuulka89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości