|
Notka |
|
Wizażowe Społeczności Wizażowe społeczności to forum, na którym poznasz osoby w swoim wieku, spod tego samego znaku zodiaku, szkoły. Dołącz do nas i daj się poznać. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4831 | ||
Zakorzenienie
|
Dot.: Maturzystki 2010 cz. VI - ciemno wszędzie, głucho wszędzie,co to będzie,co to b
Cytat:
![]() Inny coś że się na.je.ba.li nad jeziorem i skakali do wody i jeden nie był pijany to ich ratował. Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4832 | |||||
Konto usunięte
|
Dot.: Maturzystki 2010 cz. VI - ciemno wszędzie, głucho wszędzie,co to będzie,co to b
Cytat:
![]() Cytat:
![]() gratuluję. Cytat:
![]() też nie słyszałam o tym. ale jestem pewna że Twoja nauczycielka się pomyliła. nie mają zmian wprowadzać w maturze do 2015 r. dla mnie byłby to absurd. Cytat:
![]() Cytat:
Ciekawe jak tam poszło drugiej Martynie i Justynie ? ![]() no ja chciałam się pochwalić że zdać na pewno zdałam ![]() ![]() nie zacytowało mi wszystkiego. Peggy wbijaj się , wbijaj każdym sposobem ![]() coś jeszcze chciałam napisac, |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
#4833 |
Zakorzenienie
|
[1=940aaead32a02128bb608a6 b94f04b4806a21ce5_60383a2 a3bc41;19088152]
my oglądaliśmy film ![]() Ciekawe jak tam poszło drugiej Martynie i Justynie ? ![]() [/QUOTE] rzułf ! chyba nas czytają, ale próbują się przebić przez te wszystkie strony ;D |
![]() ![]() |
![]() |
#4834 | ||
Zakorzenienie
|
Jestem zła wściekła i nie wiem co jeszcze
![]() I na razie mam gdzieś angielski. Z P 3 błędy w zamkniętych, raczej >90% będzie. Z R czytania spoko, w trzecim słuchaniu dwa przegapiłam, słowotwórstwo dokładnie jak Karolina, gramatyka chyba jedno źle, rozprawka - pewnie za proste słowa. Ale matma ![]() Cytat:
Cytat:
![]() ![]() Kur.wa, nie ma to jak mieć 10 rozwiązań raczej dobrych i jedno zje.bać przez swoją własną głupotę ![]() Jeśli tam rzeczywiście było to pie.rdolone AB=BC, to modlę się, żeby chociaż część punktów dali ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4835 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() spoko. Cytat:
![]() napisałam, że Jacob był nielubiany bo był nieśmiały i bardzo się cieszył, że pojedzie na wycieczkę z klasą w góry. Pojechali i chłopcy chcieli iść nad martwe jezioro żeby zobaczyć jedyny okaz czarnego tuńczyka ![]() poszli i Jacob zapytał o co cho z tym tuńczykiem i wtedy Colin go wybrechał, że jest debilem bo nie wie. A Jacob mu powiedział :"go and jump to the lake !" ![]() ![]() i bardzo krzyczał ! I płakał ! I na domiar złego z lasu wyszedł wilk ! a wtedy Jacob krzyknął, że jest synem Księżyca ![]() ![]() Jacob przeprosił Colina, wziął go na plecy i zaniósł do schroniska, a tam wszyscy mu pogratulowali odwagi i podziękowali za uratowanie im życia ![]() [1=940aaead32a02128bb608a6 b94f04b4806a21ce5_60383a2 a3bc41;19088152] Ciekawe jak tam poszło drugiej Martynie i Justynie ? ![]() [/QUOTE] no mi dobrze ![]() podstawa - myślę, że jak na podstawę to było dosyć ciężkie ![]() Ale bardzo się zdziwiłam, że był list nieformalny (chociaż jak na taki temat to za mały limit słów ![]() ![]() a rozszerzenie - na cuda nie liczę, jeszcze jak mi pracy nie sprawdzą to w ogóle masakra ![]() ale podobał mi się bardzo ten długi tekst o tej dziewczynce ![]() Za to nie podobał mi się ten tekst o Fordzie, nie lubię takich zadań ![]() a gramatyka, dowaliłam literówkę, zamiast "psychiatrists" wpisałam "psychiatrist" ![]() ![]() ale może jakieś punkty złapię ![]() nie jest źle ![]() ogólnie już nie myślę, a łeb mnie boli jak nie wiem co.
![]() |
#4836 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4837 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() no też się zdziwiłam że był list formalny, ale to dla mnie lepiej. jakieś punkty będą ![]() teraz tydzień wolnego ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4838 |
Przyczajenie
|
Cześć dziewczyny, mam wielką prośbę. Jakby któraś z Was się natknęła na jakieś forum, gdzie ludzie podają wstępne odpowiedzi z tego angielskiego R, to bardzo proszę, niech zamieści tutaj... Bo ja chyba zawaliłam listeningi ... i jedyne miejsce w którym znalazłam jakiekolwiek inf. o tej maturze, to to forum. Wszędzie mówią o podstawie.. Z góry bardzo dziękuję.
|
![]() ![]() |
![]() |
#4839 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Bo ja przez to nie umiałam tego do końca doprowadzić i sobie myślę, nie mogli już dać AB = BC to bym już bez problemu zrobiła. Cytat:
ale ja taka spanikowana, bo jakaś laska też nie zaznaczyła i wyła na korytarzu, no normalnie z płaczu się dusiła. a story masz zarąbiste ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4840 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Inteligencja w „Tangu” Jest to obraz pesymistyczny, negatywny. Inteligencję cechuje brak jedności, gdyż Artur nie mógł znaleźć sprzymierzeńców, bierność, pasożytniczy i bezproduktywny tryb życia, przyjmowanie masek, nacechowanie dekadentyzmem, brak patriotyzmu, niechlujstwo, nieład, fascynacja brutalnością, prostactwem, negowanie wartości rodzinnych, brak zasad moralnych, pozowanie na wyzwolonych. Inteligencja jest niedojrzała i w nieodpowiedni sposób dąży do władzy. To warstwa zdegenerowana, schodzi z areny dziejowej, jest w rozkładzie, dziedziczy po szlachcie wady, nie spełnia się w roli ojca narodu. Autor krytykuje skłonność do kompromisów, służalczość, zmienność postaw, fascynację prymitywizmem i brak patriotyzmu i tradycji. Inteligenci powinni przekazywać patriotyzm, tradycję, zasady, moralność, a sami świadomie z nich rezygnują, nie widzą zagrożenia ze strony siły i prostactwa. Inteligencja powinna być uosobieniem kultury, wykształcenia, powinna stać w kontraście do prostactwa. Klęska Artura to klęska inteligencji. Eugenia i Eugeniusz to najstarsi przedstawiciele inteligencji, powinni uczyć młodszych, przekazywać im tradycje, wzorce i normy, powinni kształtować młodych, a cechuje ich swoboda obyczajów, są leniwi, hołdują nowoczesności; nie sprawdzają się w swojej roli. Eleonora i Stomil powinni zachowywać się jak rodzice, wychowywać syna, kształtować jego osobowość, a są leniwi, buntują się, chcą wprowadzać rewolucję, manifestują swą nowoczesność i brak zasad. Edek to morderca, zwolennik siły, człowiek niewykształcony i chamski. Symbolizuje władzę, którą cechuje terror i zastraszanie, dyktatura, triumf siły (np. Stalin). Inteligencja powinna się przeciwstawić takiej władzy, a jest bierna, nie stawia oporu i jest zapatrzona w tę siłę. Na miejsce inteligencji wstępuje proletariat.
![]() |
#4841 | |
Zakorzenienie
|
[1=940aaead32a02128bb608a6 b94f04b4806a21ce5_60383a2 a3bc41;19088953]jakie opowiadanie
![]() ![]() [/QUOTE] To samo pomyślałam, zmierzchowe imiona. Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4842 | |
Zadomowienie
|
Też tak mam.
![]() W słotowórstwie mam jeszcze : improvement, resistance ( to źle chyba, bo przymiotnik miał być), psychiatrists, unfortunately i treatment. Ala, powiedz, że się zgadza. ![]() Cytat:
Tylko nie miałam za bardzo argumentów przeciw, oprócz tego, że państwo wyda dużo kasy, to nic mi nie przychodziło do łba. Wymyśliłam, że mogą być unrests i inne takie pierdoły. ![]() U mnie też dziewczyny przerażone. Ja zamiast w kółko po prostu jedynkę przekreśliłam, ale to też w ostatnich minutach się skapnęłam. Myślę, że na pewno zaliczą, skoro tylko osób się kopsnęło. ![]() Tym bardziej, że moja koleżanka, która zdawała w tamtym roku również zapomniała zaznaczyć, ale po wyniku można uznać, że zalczyli. Także spokojnie Żbiczki. ![]()
![]() |
#4843 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Młody, ma 25 lat, jest przystojny, elegancki, ale też przebrany – chodzi cały czas w garniturze. Student medycyny i filozofii, zdolny. Musi być przerysowany, by mógł być przeciwstawiony reszcie rodziny. W jego wieku powinien już być ukształtowany, wiedzieć, czego chce, a on przeżywa spóźniony bunt. Bohater groteskowy, niedojrzały, o cechach romantycznych. Jest aktywny, stara się podjąć działanie, ma swój plan związany ze ślubem, który ma przywrócić ład i porządek, ale plan ten nie ma szans powodzenia, gdyż jego rodzina jedynie przyjmuje pozy, a w rzeczywistości nic się nie zmienia. Potem Artur chciał podporządkować sobie rodzinę siłą, poprzez zastraszanie, używał do tego Edka (tragedia zmienia się w farsę), ale się kompromituje. Artur zobaczył, że się pomylił, że nic nie może zrobić. Jego postępowanie to odmiana prometeizmu, nic się nie sprawdza, żadna idea nie ma racji bytu, oprócz władzy: pozostało mu jedynie wprowadzenie władzy siłą. Przypomina Konrada z III części „Dziadów”. Ginie podczas górnolotnej mowy od uderzenia Edka rewolwerem, nie umiera jak romantyk, jak bohater, powinien umrzeć podczas walki lub poprzez samobójstwo. To śmierć przypadkowa, paradoksalna i beznadziejna, nikt się nią nie przejął. Artur jako jedyny nie ulega deformacji, to buntownik przeciwko artystycznej i dziwacznej rodzinie i jej poglądom, jako jedyny jest aktywny, na końcu rozumie, że powrót do formy jest niemożliwy. Z góry skazany na klęskę, gdyż działał sam. Idea Artura została skompromitowana przez śmierć, władzę przejął Edek, a symbolem władzy było tango. Edek przebrał się w marynarkę Artura, co oznaczało przejęcie władzy. W tańcu dominował Edek, Eugeniusz był uległy, podporządkował się mu, gdyż wiedział, że może z tego mieć korzyści. Tańczyli nad zwłokami Artura, był to taniec triumfu. Artur - syn Eleonory i Stomila, młody, przystojny, zadbany. Ubiera się porządnie, czysto, elegancko: w ciemny garnitur, jasną koszulę i krawat. Ma 25 lat, studiuje trzy fakultety, w tym medycynę i filozofię, poszerza więc wiedzę dotyczącą człowieka, jego duchowości i fizyczności. Jest energiczny, zdecydowany, nawet władczy. Nie jest jednak zdolny do głębokich uczuć, co staje się jedną z przyczyn jego klęski. Porównywano go z Szekspirowskim Hamletem i Mickiewiczowskim Konradem. Na pewno jest to buntownik, nie mogący pogodzić się ze złem świata, nie wyrażający aprobaty dla chaosu i zaniku wartości, samotnie podejmujący wysiłki, by świat naprawić. Zamiary jego są szlachetne. Pragnie przywrócić godność i szacunek przedstawicielom starszego pokolenia - Wujkowi i Babci. Broni honoru Stomila - rogacza. Ubolewa, że nie może szanować, Eleonory, bo zapomina ona o zachowaniu, które przystoi matce. Jak wielu podobnych mu bohaterów literackich, nie wie jak to zrobić, jakimi sposobami dojść do celu. Szuka, często po omacku, na oślep, popełnia błędy i ponosi porażki. Wujek nie chce pisać pamiętników, Babcia broni się przed leżeniem na katafalku i myśleniem o wieczności, Ojciec nie chce się „pozapinać” ani zabić Edka. Gdy tylko Artur wyjdzie z domu, robią dalej co chcą: Stomil eksperymentuje w sztuce, Eleonora zdradza go z Edkiem, wszyscy stale grają w karty. Wysiłki Artura w groteskowej rzeczywistości też stają się parodią wysiłków wielkiego buntownika. Wydaje mu się przez moment, że znalazł sposób, ma nim być ożenek z Alą z całym tradycyjnym ceremoniałem. Teraz Artur ośmieszył się i skompromitował sam. Wszyscy ulegli jego pomysłom, zaczęli realizować zamiary, mógł osiągnąć cel, ale sam w niego zwątpił. Zrozumiał, że ślub to pusta, przebrzmiała forma, że nie zastąpi ona norm i zasad. Sam był przyczyną swej klęski. Słabość, zwątpienie, brak wiary w sens działania zgubiły go. Na gwałt szuka ideologii, a gdy nie może jej znaleźć, dochodzi znowu do mylnego wniosku, że jedynie władza, oparta na terrorze, może doprowadzić do pozytywnych zmian. Nie zauważa niebezpieczeństwa w bezwzględnej dyktatorskiej władzy, która wynika z poczucia własnej wyższości i pogardy dla innych. Nie widzi sprzeczności między nikczemnością środków (zabijanie), a wzniosłym celem, którym jest wyprowadzenie świata z chaosu. Ludzie są dla niego niczym, najwyżej środkiem do celu. Traktuje ich instrumentalnie, chce ich zbawiać, uszczęśliwiać wbrew ich woli. Przypomina tym działaniem Konrada z III części Dziadów A. Mickiewicza. Miłość do Ali, zazdrość wydobyły z niego ludzkie cechy, ocaliły go jako człowieka i uchroniły przed popełnieniem zbrodni. Stały się też przyczyną śmierci buntownika. Został ofiarą zbrodni popełnionej przez Edka. Ale czy samotny buntownik mógł skończyć inaczej? Zgodnie z konwencją literacką musiał ponieść klęskę.
![]() |
#4844 | |
Wtajemniczenie
|
Martyna Twoje opowiadanie jest mega
![]() Cytat:
![]() ![]() Ja minusy mam takie, że mieszkańcy mogą źle się czuć w takim tłumie i zostanie ich spokój zakłócony hehe a drugie że mogą się nie przygotować i nie zbudować np. stadionów ![]() ![]() Ja w kółko, niewiele brakowało i też bym nie zaznaczyła.
Edytowane przez Claaire Czas edycji: 2010-05-06 o 18:22 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4845 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() 5 000 post ![]() Edytowane przez Karmenka Czas edycji: 2010-05-06 o 18:21 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4846 |
Rozeznanie
|
Cześć maturzystki, nie czytajcie tych kluczy, nawet tych na oke, albo czytajcie ale nie bierzcie ich dosłownie
![]() Btw: jak to w końcu teraz jest: polski, jezyk, matma obowiazkowe, a 4 przedmiot jak ktos chce? A i czy z wszystkiego najpierw jest podstawa, potem rozszerzenie? Pytam z ciekawości ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4847 |
Wtajemniczenie
|
A napisałyście na karcie ile Wam wyszło słówek ?
![]()
![]() |
#4848 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Nie ma dodatkowego obowiązkowego przedmiotu, a na obu poziomach zdaje się tylko te trzy obowiązkowe. ---------- Dopisano o 19:25 ---------- Poprzedni post napisano o 19:24 ---------- Nie, niech se liczą. Bo i tak by ponownie liczyli |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4849 |
Zakorzenienie
|
do rozprawki moja G. napisała o zamachach terrorystycznych
![]() mój pomysł, na geo o tym mówiłam ![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 19:27 ---------- Poprzedni post napisano o 19:26 ---------- nie, bo to chyba tabela dla egzaminatora ![]()
#4850 |
Zakorzenienie
|
Nie, co ja jestem, liczydło ?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4851 |
Wtajemniczenie
|
Zgadzam się
![]() ![]() ![]() O kurcze nawet na taką tabelę dla egzaminatora nie patrzyłam ![]()
![]() |
#4852 |
Zakorzenienie
|
Mój kolega tak samo. Ja że turyści zostawiają dużo śmieci, że spokojne życie ludzi, szczególnie starszych jest zakłócone, że jest hałas, zamieszanie w dużych miastach i coś tam jeszcze.
|
![]() ![]() |
![]() |
#4853 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4854 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Wspomniałam właśnie o Euro w Polsce. ![]() Dokładnie. ![]() Mi wyszło 275 słów, czyli chyba w sam raz. Największe wątpliwości mam do: o tych fordach, ostatniego zadania i pierwszego słuchania.
![]() |
#4855 |
Zakorzenienie
|
no bo tam chyba była taka tabelka pod miejscem na napisanie
![]() ale tam było od razu :"ilość błędów ort. int." itd ![]() i właśnie też ilość słów była. więc niech sobie sami liczą. i weźcie powiedzcie bo mnie Justyna zaintrygowała w smsie. jak jest np. : I'm albo I'd .. itd. to jest liczone jako jedno słowo czy jako dwa? Ja byłam święcie przekonana, że jako jedno, a jak zapytałam ludzi to zdania są podzielone ![]()
#4856 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Mnie uczyli, że 2. No bo I'm to I am a to już są 2. |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#4857 |
Zakorzenienie
|
Nie wkurzaj mnie, bo i tak już kipię. Bo kreśliłam, kreśliłam i z isn't liczonymi jako jedno wyszło mi w tym liście 163.
|
![]() ![]() |
![]() |
#4858 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() właśnie ten fooord matko jak się ucieszyłam, a tak nie lubię tych zadań. ale pierwsze słuchanie rzeczywiście niepewne ![]() a w T/F miałam chyba : F F T T F Cytat:
jedno raczej, bo nam zawsze mówili, że każde słowo oddzielone spacją traktuje się jako jedno (głupio to jakoś napisałam ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#4859 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ale oczywiście nie mówię, że tak jest u Basi. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4860 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
To trzeba już egzamonatora spytać. ---------- Dopisano o 19:41 ---------- Poprzedni post napisano o 19:39 ---------- Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:32.