Uroki ciaży czujemy, a jesienią się rozpakujemy. WRZESIEŃ-PAŹDZIERNIK 2010 cz.II - Strona 89 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-05-06, 22:40   #2641
agata81
Przyczajenie

Dot.: Uroki ciaży czujemy, a jesienią się rozpakujemy. WRZESIEŃ-PAŹDZIERNIK 2010 cz.I

Cytat:
Napisane przez xxSHINeexx Pokaż wiadomość
jak wyniki leca to lepiej brac witaminy i nic sie nie bac o wage dziecka, bo zdrowie jest najwazniejsze.
Cytat:
Napisane przez Butterfly83 Pokaż wiadomość

To ty niczego nie bierzesz ???
Już sama niewiem co z tymi witaminami.
Na tarczyce tabletki biore, no-spe biore, na podtrzymanie ciąży biore Luteine i teraz te witaminy.
Ja nie pisałam tego w tym sensie, żeby nie brać wit., to tylko takie spostrzeżenie mojej mamyJa biorę Falvit mamma i folik.
Myślę, że to czy brać czy nie zależy też od tego jak się odżywiamy. Gdybym odżywiała się ''książkowo'' i dostarczała dzidzi dużo witaminek w pożywieniu to pewnie bym nie brała, ale niestety tak nie jest.
Stwierdziłam, że jak już przyjdzie lato i będzie więcej owoców i warzyw sezonowych mniej ''chemicznych'' niż teraz to odstawię witaminy i będe jadla więcej tych dobroci (o ile będę miała na nie ochote).
W pierwszej ciąż brałam feminatal przez 3-4 m-ce i oczywiście żelazo i synek ważył 3400g , a koleżanki, które brały wit. porodziły dzieci od 3900 do ponad 4kg, nie twierdzę, że to akurat przez wit. ale kto wie.

Także kobitki niech każda robi jak uważa, aby tylko maleńśtwa były zdrowe

---------- Dopisano o 23:40 ---------- Poprzedni post napisano o 23:32 ----------

Cytat:
Lecę nyny

---------- Dopisano o 23:21 ---------- Poprzedni post napisano o 23:15 ----------

Co napiszę że idę spać to ktoś sie odzywa.
agata81ja też sie boje bo mam na plusie 19 kg przez tarczyce i teraz ta ciąża uregulowałam hormony po 6 latach leczenia szansa na dziecko sie pojawiła a ja mam sie przejować kg. Musze poczekac i w pózniejszy czasie zabrać sie do roboty.
Oczywiście, nie ma co sie stresować kg, teraz najważniejsza jest dzidzia a kg zawsze zdążysz zrzucić jak bardzo będziesz chciala
agata81 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-06, 22:41   #2642
Ray
Zakorzenienie

Dot.: Uroki ciaży czujemy, a jesienią się rozpakujemy. WRZESIEŃ-PAŹDZIERNIK 2010 cz.I

ja bralam witaminy w pierwszej ciazy od poczatku i mialam male dziecko 2,5 kg i 50 cm ale ja mialam jakies niewydolne lozysko i to niby dlatego

teraz witamin nie biore jeszcze, jem owoce, warzywa i wyniki mam dobre wiec nie potrzeba widocznie. Jutro ide na wizyte to sie dowiem czy wciaz mam nie brac czy brac zobaczymy
Stary 2010-05-06, 22:49   #2643
miskowa22
Raczkowanie

Cytat:
Ja na poczatku ciazy mialam dobre wyniki. Pozniej troszke spadly. Lekarz przepisal Zelazo 85mg. Znowu spadly (z 11,6 do 11). Codziennie pilam soki witaminowe i bralam tabletki. To bylo 3 tygodnie temu. Wczoraj zrobilam badania i... Wyniki spadly
Lekarz kazal sie nie przejmowac. Pic soki z witaminami, brac tabletki (przepisal jeszcze jakies ale za chiny nie moge sie doczytac, jutro po nie pojde) i odpoczywac
xxSHINeexx , agata81, niezapominajkaa2 dziękuję, pójdę jutro do rodzinnego, on też chyba może jakieś żelazo przepisać.
Dobrej nocki wszystkim

http://www.suwaczki.com/tickers/bl9ce6ydqrk7b23m.png

Edytowane przez miskowa22
Czas edycji: 2010-05-06 o 22:55
miskowa22 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-07, 06:20   #2644
aaneczka1984
Zadomowienie

Cytat:
Dziewczyny ale sie przestraszyłamlekarz zapisał mi witaminy Centrum Materna DHA już mi się kończą więc pomyślałam że teraz wypróbuje inne bo te cenowo 80 zł na miesiąc. No wiec czytam w nece o tych witaminach aż tu nagle przeczytałam wypowiedzi innych dziewczyn na temat tych witamin które obecnie biore i okazało sie że :
"w szpitalu położne zauważyły że koiety które brały witaminy Centrum Materna DHA rodziły bardzo duże dzieci w granicach 4500 i więcej i że to nie jest normalne".
Teraz to już na pewno zmieniam te witainy.
A wy jakie bierzecie???
Słyszałam te opinie o duzych dzieciach... ale ja w poprzedniej ciąży brałam, witaminy w całej ciąży, no i dziecko miałam normalne 3450.g

Teraz biorę Prenatal Classic,

Mam pytanie....jak bierze się witaminy dla kobiet w ciąży to jest jeszcze potrzeba brania osobno foliku?? No bo niby w tych witaminach jest ta dawka 0,4mg? Ja odstawiłam folik jak zaczełam brać witaminy .....

Dominiś mi dziś w nocy urządził koncert.....
Obudził szię ztakim płaczem w nocy że szok.... nie można było Go uspokoić... jakieś 15 min tak strasznie płakał i usnoł..
taraz wypił flache na śpiku i śpi dalej

A i pochwalę się że poj dziennej ciszy dzidziuś tak sie rozruchał że szok..
wczoraj wieczorem dostałam takie dwa pierwsze, porządne kopniaki... i teraz też się wierci..
aaneczka1984 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-07, 06:37   #2645
angelikaw
Zakorzenienie

Cytat:
Dziewczyny znowu (już 3 dzień) mam takie szyranie w brzuszku jakby stado mrówek chodziło . Czy to może dzidzia buszować ???
całkiem możliwe

Cytat:
Napisane przez miskowa22 Pokaż wiadomość
Dziewczyny czy któraś z Was ma stwierdzoną anemię?
ja mam dobre wyniki (póki co), ale większośc moich koleżanek musi brac żelazo z powodu podejrzenia anemii... to normalne w ciąży.

Cytat:
A wy jakie bierzecie???
ja biorę Prenatal Classic - 36zł na 3 miesiące (100 tabl.) . i czuję się po nich dobrze. Żadnych mdłości, czy problemów z żołądkiem.
Jest też wersja Complex - u nas kosztują 35zł/1miesiąc (60 tabl. (1tx2 razy dziennie).

Cytat:
Napisane przez aaneczka1984 Pokaż wiadomość
Mam pytanie....jak bierze się witaminy dla kobiet w ciąży to jest jeszcze potrzeba brania osobno foliku??
z tego, co wiem, to nie... wręcz przeciwnie.
Zalecana dawka wynosi 0,4mg, a sam Prenatal Classic ma aż 0,8mg.

Edytowane przez angelikaw
Czas edycji: 2010-05-07 o 07:50
angelikaw jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-07, 06:44   #2646
kliwia7
Raczkowanie

Aaneczka,moja córcia(7l) w wieku twego synka też zrywała się w nocy na jakieś 15 min,i nic nie uspokajało.Najczęściej tak działo się jak mieliśmy gości w dzień lub poprostu dużo wrażeń za dnia.Miałam wrażenie że organizm nie radzi sobie z nadmiarem emocji.Wtedy martwiło mnie to i wyrzucałam sobie że to przez moje zamartwianie się i nerwy w ciąży.Dziecko płacze,ani przytulić się nie da,ani pić nie chce,odezwać się-jeszcze gorzej.Na szczęście to mija bez uszczerbku na zdrowiu.

Mpik piękny filmik,dzidziuś ruchliwy,to może po porodzie będzie spokojny.Normalnie zazdroszczę-super pamiątka.Ja chodzę na NFZ i niestety takiego nie dostanę.Ale mam USG co 2tyg,to chociaż w realu się naoglądam.

Edytowane przez kliwia7
Czas edycji: 2010-05-07 o 06:59
kliwia7 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-07, 07:13   #2647
kasienka1701
Zadomowienie

Dzień dobry dziewczyny

Byłam wczoraj u ginki prowadzącej i tak jak przypuszczałam po obejrzeniu moich wyników stwierdziła jakieś nieciekawe bakterie w moczu Teraz mam łykać Żurawit i zrobić posiew moczu...ech.
W dodatku wypytałam ją o ten szpital co mam niby w nim rodzić(kilka stron temu pisałam) i potwierdziła to czego się obawiałam...Teraz już nie wiem co robić,lekarza w połowie ciąży nie zmienię,więc lipa ze szpitalem.
Powiedzcie mi czy to naprawdę jest tak,że trzeba rodzić w tym szpitalu,w którym ma się lekarza prowadzącego?Czy można sobie wybrać inny?Lub może podczas porodu pojechać do innego?Odesłaliby mnie??

Zaczęłam 22 tc i ma 3 kg na plusie,to dużo?

kasienka1701 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2010-05-07, 07:15   #2648
waniliaania2009
Wtajemniczenie

Cytat:
Słyszałam te opinie o duzych dzieciach... ale ja w poprzedniej ciąży brałam, witaminy w całej ciąży, no i dziecko miałam normalne 3450.g

Mam pytanie....jak bierze się witaminy dla kobiet w ciąży to jest jeszcze potrzeba brania osobno foliku?? No bo niby w tych witaminach jest ta dawka 0,4mg? Ja odstawiłam folik jak zaczełam brać witaminy .....
mi lekarka powiedzila zebym brala teraz sam folik, ze mam dobre badania wiec aby witamin nie brac.
Ale jezeli bede chciala jesc witaminy, to wtedy folik nalezy odstawic bo ponoc w witaminach jest juz jego dawka.

kasienka1701- wiele osob sugeruje lepiej rodzic w szpitalu z ktorego ma sie lekarza. Ja sama mam lekarza ze szpitala ktory jest daleko i tez sie nad tym zastanawiam. Moja kuzynka mi poradzila ze mozna zaczac w ostatnich 3 mies zaczac chodzic prywatnie do lekarza ze szpitala w ktorym chcesz rodzic (ona tak robila). Ponoc jak ma sie lekarza to sie lepiej zajmuja, ale czy to prawda to nie wiem, bo przeciez lekarz moze miec wolne....
Ja zaczelam 21 tydz i mam 1 kg na plusie, teraz moze nawet i dwa beda bo wazylam sie dwa tyg temu Mysle ze twoje 3 to w sam raz

Edytowane przez waniliaania2009
Czas edycji: 2010-05-07 o 07:19
waniliaania2009 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-07, 07:30   #2649
ninaad
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez NIKaP-n Pokaż wiadomość
Mi powiedziała Pani doktor na 90% w 14 tc. To było w szpiatalu na superczułym sprzęcie. Choć miałam opory, czy to nie za wczesnie, ale połówkowe potwierdziło.
Z chłopcami łatwiej.
"Dziewczyneczka" zawsze może schować peniolka między nóżkami, więc dziewczęta nie nastawiajcie sie na 100%. Nie chcę Was straszyć, ale znam 3 przypadki chłopców z różowymi wózkami... No, ale żaden z nich nie był obserwowany na 3d, to chyba daje większą pewność?
no ja nie miałabym nic przeciwko, żeby nasza córa okazała się synkiem A za różowym i niebieskim (przynajmniej jeśli chodzi o ciuszki niemowlęce) i tak nie przepadam, więc nie będzie problemu. A nawet jakbym miała ubierać chłopaka w same różowe śpiochy to jakoś mnie to nie rusza- a dziecku też wszystko jedno
Cytat:
Napisane przez miskowa22 Pokaż wiadomość
Mam pytanie do dziewczyn po połówkowym usg, to się dostaje skieroanie od gina? ja chodze do mojego na nfz i on u siebie ma stary aparat, na pierwszym usg byłam prywatnie w klinice genetycznej ale to kosztuje 200zł, bo nie miałam wskazań. Jak jest z połówkowym? Refundowane tylko powyżej jakiegoś wieku matki jak są wskazania?
ja na pierwsze usg (to niby "genetyczne") dostałam skierowanie, ale okazało się potem, że moja lekarka była akurat na zwolnieniu i nie chciało mi się szukać innego lekarza na nfz i poszłam prywatnie. Co do połówkowego- na poprzedniej wizycie lekara mówiła mi, że trzeba zrobić, ale nawet nie wiem, czy by mi wypisała skierowanie, bo powiedziałam jej, że już się umówiłam prywatnie (zresztą do jej męża)

Cytat:
Napisane przez niezapominajkaa2 Pokaż wiadomość
Powiedzcie mi bo jakoś mało się orientuję czy to USG połówkowe to jakieś szczególne jest ?? Jakoś inaczej wygląda ??
wygląda tak samo, tylko lekarz bada trochę inne rzeczy niż na poprzednich usg- np dokładnie ogląda i mierzy narządy wewnętrzne..

Cytat:
Napisane przez elenka1 Pokaż wiadomość
Zastanawiam się czy iść na 3 D/4D wszystkie zamierzacie iść??? bo troche szkoda mi kasy ale z drugiej strony upewnic sie czy to na 100 dziewczynka bym bardzo chciala sama nie iem co zrobic tyle tych pieniędzy na lekarza idzie a tu jeszcze kolejne 200 zl na 3D
mój lekarz robi w zasadzie tylko łączone-2/3/4 D. U nas akurat wyglądało tak, że płeć dobrze było widać na 2D, a po przełączeniu na 3/4D- dużo gorzej
Cytat:

Jeszcze chcialam dodac, ze zapisuje sie do szkoly rodzenia
będziesz chodzić sama czy z TŻ?
Cytat:
Napisane przez agata81 Pokaż wiadomość
Moja mama jest położną z wieloletnim doświadczeniem (ponad 30l.)i jest zdania, że kobiety które biorą jakiekolwiek witaminy rodzą większe dzieci , tak jakbyte dzieci były sztucznie dokarmiane i mają większą masę ciała.
też się spotkałam z takimi opiniami, ale to chyba nie jest regułą.
Ja (i mój lekarz zresztą też) wychodzę z założenia, że póki wyniki są dobre a ja odżywiam się w miarę zdrowo to nie ma potrzeby łykać tabletek
Cytat:
Napisane przez Ray Pokaż wiadomość
teraz witamin nie biore jeszcze, jem owoce, warzywa i wyniki mam dobre wiec nie potrzeba widocznie.
no właśnie o to mi chodziło

Cytat:
Napisane przez kasienka1701 Pokaż wiadomość
Powiedzcie mi czy to naprawdę jest tak,że trzeba rodzić w tym szpitalu,w którym ma się lekarza prowadzącego?Czy można sobie wybrać inny?Lub może podczas porodu pojechać do innego?Odesłaliby mnie??
możesz iść do dowolnego szpitala- nawet jechać na drugi koniec Polski jak chcesz
ja mam już jakieś 6 na plusie i to niby jeszcze norma w 22/23tc

W ogóle to od kilku dni czuję się jakaś taka ociężała. Brzuszek rośnie w oczach i może to dlatego? Czuję się tak jakbym cały czas była baaardzo najedzona i mam wrażenie, że jeszcze trochę i pęknę jak balonik Tak sobie myślę, że pewnie brzuch się rozciąga i od tego takie uczucie???
ninaad jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-07, 07:31   #2650
Astorianka
Raczkowanie

Złapałam grypę żołądkową. Masakra... Przez noc straciłam chyba z 2 kg i zastanawiam się czy powinnam iść do lekarza, skoro jest lepiej i już organizm nie odrzuca płynów? Nie mam gorączki, tylko latam... W necie piszą, że to nie jest groźne dla bejbiaka, pod warunkiem, że się nie odwodnię. Piję jak smok więc raczej się nie odwodnię, tylko żeby to latanie się skończyło... Macie jakieś rady?
Astorianka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-07, 07:46   #2651
szokoladka74
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Weronisia Pokaż wiadomość
A moje maleństwo ma już 8,8 cm
Dziś miałam pierwsze USG przez brzuch, więc od razu jakoś gorsza. Ale i tak widziałam buźkę, oczka, rączki, mózg, brzuszek... Wszystko jest OK. A na 3D to normalnie jak obcy z innej planety, normalnie przestraszyć się idzie
Super! Ważne,że zdrowe i duże Fajnie zasłania się tą rączką i jaki ładny ma profil
Nerki współczuję strasznie, bo ból niemożliwy. Też bym poczekała na opinię urologa. Mam nadzieję że to przejściowe

Cytat:
Napisane przez Mpik82 Pokaż wiadomość
Lekarz powiedział na początku jak rozłożyło nóżki, że to DZIEWCZYNKA?? , ale potem powiedział, że nie jest pewny i lepiej żebym sie jeszcze nie chwaliła eheehh
Filmik cudny Jak pięknie biło serduszko

Cytat:
A wy jakie bierzecie???
Ja Prenatal Clasic (tylko po nich mnie nie mdliło), ale opakowanie 100szt. to mi chyba na całą ciążę starczy, bo stale zapominam.

Cytat:
Napisane przez kliwia7 Pokaż wiadomość
Ja chodzę na NFZ i niestety takiego nie dostanę.Ale mam USG co 2tyg,to chociaż w realu się naoglądam.
Jak byłam na NFZ to nagrywałam na aparacie krótki filmik, a można by jeszcze spróbować na telefonie. Lepsze to niż nic.

Cytat:
Pierwsze słyszę. Rejonizacja już dawno się skończyła i jak ci pasuje (lub jest lepszy) inny szpital, to z rozpoczętą akcją porodową przyjmują wszędzie. We Wrocławiu np. odsyłają z 40-lecia (jeden z najlepiej wyposażonych), bo nie lubią mieć tłoku, a wszystkie tam by chciały, ale ja urodziłam tam obu synków, więc, sama rozumiesz

http://www.suwaczki.com/tickers/n59yhdgemrlojvrp.png
szokoladka74 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-07, 08:02   #2652
tifio
Rozeznanie

Cytat:
Jeżeli zażywasz witaminki przeznaczone dla kobiet w ciąży to kwas foliowy już jest niepotrzebny, ponieważ skład witaminek jest dopasowany do potrzeb przyszłej mamusi - także w kwas foliowy

Cytat:
Dzień dobry dziewczyny

Byłam wczoraj u ginki prowadzącej i tak jak przypuszczałam po obejrzeniu moich wyników stwierdziła jakieś nieciekawe bakterie w moczu Teraz mam łykać Żurawit i zrobić posiew moczu...ech.
W dodatku wypytałam ją o ten szpital co mam niby w nim rodzić(kilka stron temu pisałam) i potwierdziła to czego się obawiałam...Teraz już nie wiem co robić,lekarza w połowie ciąży nie zmienię,więc lipa ze szpitalem.

Nie wyobrażam sobie sytuacji, którą przypuszczalnie opisujesz. W moim mieście jest tylko jeden szpital i w dodatku moja lekarka tam nie pracuje, a chodzi do niej bardzo dużo kobiet w ciąży i nie ma żadnego problemu ze szpitalem. Chociaż słyszę czasem opinie, że pacjentki są inaczej traktowane niż te, które chodziły do innych lekarzy - PRYWATNIE - przyjmujących w szpitalu, gdyż owa Pani doktor zwyczajnie nie chciała się zgodzić na pracę w szpitalu i teraz się mszczą. Dla mnie to jest śmieszne podejście, bo i tak i tak nikogo z rozpoczętą akcją porodową odesłać nie mogą...

A te Twoje 3kg to nie jest dużo - ja na początku 18tc miałam już 3,5kg do przodu ciekawe ile będę miała w 22 :P

Życzę Wam miłego dzionka! A ja lecę na ostatnie zakupki przed jutrzejszym weselem Ale będą tańce

Ps. Pogoda na Mazurach fatalna

tifio jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-07, 08:18   #2653
waniliaania2009
Wtajemniczenie

Mam pytanie- jaki rozmiar ciuszkow kupujecie dla dzidziusia- 56 czy 62. Duzo osob twierdzi aby mniej kupowac tych 56 poniewaz starczaja na doslownie 3 tyg. A co wy uwazacie?
waniliaania2009 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-07, 08:24   #2654
malwina1204
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez waniliaania2009 Pokaż wiadomość
Mam pytanie- jaki rozmiar ciuszkow kupujecie dla dzidziusia- 56 czy 62. Duzo osob twierdzi aby mniej kupowac tych 56 poniewaz starczaja na doslownie 3 tyg. A co wy uwazacie?

tez mi mowili zeby nie kupowac 56 poniewaz zaraz wyrosnie jedynie 1 pare kupie wieksze

---------- Dopisano o 09:24 ---------- Poprzedni post napisano o 09:21 ----------

Cytat:
Dzień dobry dziewczyny

wydaje mi sie ze waga w sam raz ale podaje link oblicz sobie

http://zdrowie.onet.pl/1219200,2413,...alkulator.html

Amelia 2.11.2010-53cm,2900g
malwina1204 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-07, 08:26   #2655
angelikaw
Zakorzenienie

Cytat:
dobrze mieć ok.3-4 komplety na 56, bo nie wiesz, jakie duże urodzi się dziecko, ani tego, w jakim tempie będzie rosnąć. Oczywiście nie warto kupować za dużo, bo po co..a jak braknie, to zawsze można dokupić
z tymi ciuszkami na 62 tez bym nie przesadzała z ilością... na początek wystarczy ok.5 kompletów. Potem sama zobaczysz, w jakim tempie rośnie dziecko i czy trzeba dokupić 62, czy Ci wystarczy.

warto też zwrócić uwagę na rozmiarówkę - każda firma stosuje swoją i tak np. rozmiar 62 (np. H&M) odpowiada 68 innej marki (mothercare).
Stary 2010-05-07, 08:26   #2656
malwina1204
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Astorianka Pokaż wiadomość
Złapałam grypę żołądkową. Masakra... Przez noc straciłam chyba z 2 kg i zastanawiam się czy powinnam iść do lekarza, skoro jest lepiej i już organizm nie odrzuca płynów? Nie mam gorączki, tylko latam... W necie piszą, że to nie jest groźne dla bejbiaka, pod warunkiem, że się nie odwodnię. Piję jak smok więc raczej się nie odwodnię, tylko żeby to latanie się skończyło... Macie jakieś rady?

zadzwonn do swojego ginekologa tak bedzie najlepiej.Lepiej zapobiegać!

Stary 2010-05-07, 08:29   #2657
angelikaw
Zakorzenienie

kasienka1701 - wcale nie trzeba rodzić w szpitalu, którym pracuje Twój lekarz Wiele lekarzy ma przecież TYLKO praktyki prywatne i nie pracują w szpitalach, to ich pacjentki nie miałyby gdzie rodzic? bez sensu Oczywiście kazdy lekarz chwali "swój" szpital, ale wybór należy do Ciebie.
Ja wybrałam lekarza ze względu na jego kompetencje, a nie to, gdzie pracuje. Szpitala w naszym mieście póki co wcale nie biorę pod uwagę.
Stary 2010-05-07, 08:33   #2658
Mpik82
Rozeznanie

GG do Mpik82

Hej dziewczynki
Witam sie z rana przy kawce i juz po sniadanku

CO do witamnek to jak zaczelam brać folik w sierpniu 2009 tak skaczyłam brac chyba jakos w marcu, wtedy gin przepisał mi jakiś kompleks dla kobitek w ciąży, prenatal czy cos.. nie pamiętam i to jest jedyne co biore

Jesli chodzi o ciuszki to ja mam zaledwie 5szt bodziakow, z czego 3 sa takei malutkie, że nie wiem czy nawet to załoze ale dostalam od mamusi 3 pajacyki w kolorze rozowym. Moja mama tak chce wnusie ze kupila wlasnie w rozowym kolorze ale trudno jak Milenka okaze sie Miłoszkiem bedzie chodziła w rozowym:-P ehhh

Wyniki bede robila za jakis czas, na nast wizyte 2czerwca - Madzia bedzie pić glukoze
Opiszcie mi jak wyglada to badanko????
Pobieraja krew na czczo, potem pije sie glukoze i po godzince znow pobieranko krwi?
Stary 2010-05-07, 08:37   #2659
malwina1204
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez angelikaw Pokaż wiadomość
haha u mnie
Wynik:
Na 22% będzie to chłopczyk.
Na 78% będzie to dziewczynka.
ale pytania sa strasznie głupie
u mnie wyszło z testu że dziewczynka 59%
chłopczyk 41%
ciekawe

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-05-07, 08:44   #2660
dash
Raczkowanie

Dzien dobry dziewczyny!!!!!!
miskowa ja mam hem. 10 i jem żelazo, oczywiscie pije soki, jem owoce, warzywa, ale wlasciwie nic sie nie podniosło, wręcz przeciwnie. Lekarz zmienił mi hemofer na takie żelazo do żucia bleee a jak to nie pomoze i dalej bedzie spadac to juz zastrzyki ale jestem dobrej mysli.

Ogólnie to jestem taka blada a mam jeszcze czarne wlosy i wyglądam beznadziejnie, ale juz sobie powiedziałam, że jak urodzę to idę do fryzjera aby mi rozjaśnił włosy. Nieważne jak ale musi i koniec. Ja właśnie piję kawkę i tak rozmyślam sobie o moim dzidziusiu. A od dwóch dni boli mnie miednica (?) chociaz to moze nie miednica bo boli tak z tyłu na dole plecow, moze to przez to ze bardzo duzo siedze? No a co do ciuszków to ja kupię kilka tylko 56 a wiecej 62 bo kolezanka mowila, że 56 to nawet niektórych dziecku nie zdazyla ubrac. Ja jestem w 20 tc i od poczatku ciazy przytylam 3 kg, to tak podobnie jak wy. ale mam takie ciągoty do słodkiego, właśnie jem maxi king mmmmm pyycha

Edytowane przez dash
Czas edycji: 2010-05-07 o 08:47
dash jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-07, 08:49   #2661
malwina1204
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez dash Pokaż wiadomość
Dzien dobry dziewczyny!!!!!!
miskowa ja mam hem. 10 i jem żelazo, oczywiscie pije soki, jem owoce, warzywa, ale wlasciwie nic sie nie podniosło, wręcz przeciwnie. Lekarz zmienił mi hemofer na takie żelazo do żucia bleee a jak to nie pomoze i dalej bedzie spadac to juz zastrzyki ale jestem dobrej mysli.

Ogólnie to jestem taka blada a mam jeszcze czarne wlosy i wyglądam beznadziejnie, ale juz sobie powiedziałam, że jak urodzę to idę do fryzjera aby mi rozjaśnił włosy. Nieważne jak ale musi i koniec. Ja właśnie piję kawkę i tak rozmyślam sobie o moim dzidziusiu. A od dwóch dni boli mnie miednica (?) chociaz to moze nie miednica bo boli tak z tyłu na dole plecow, moze to przez to ze bardzo duzo siedze? No a co do ciuszków to ja kupię kilka tylko 56 a wiecej 62 bo kolezanka mowila, że 56 to nawet niektórych dziecku nie zdazyla ubrac. Ja jestem w 20 tc i od poczatku ciazy przytylam 3 kg, to tak podobnie jak wy. ale mam takie ciągoty do słodkiego, właśnie jem maxi king mmmmm pyycha
trzymam kciuki żeby wszystko się umiarkowało..))
ja jeszcze nic nie kupilam bo jestem w 15tc ale ogladałam juz sobie i po prostu chciała bym b.dziewczynke ale co bedzie to bedzie wazne zeby zdrowe))

Stary 2010-05-07, 08:50   #2662
martynka81
Rozeznanie

cześć dziewczynki pamiętacie mnie jeszcze? rzadko się odzywam, ale czytam was na bieżąco jakoś nie miałam weny na pisanie
Dzidzia moja rusza się od 19 kwietnia czyli od skończonego 19 tygodnia Czasem rusza się i kopie jak szalone, a czasem ma cichsze dni, ale moja przyjaciółka mówiła mi że lekarz jej powiedział, że dzidzia też czasem ma gorszy dzień tak jak i my i wtedy może się mniej ruszać, więc staram się nie martwić
Ja muszę się umówić na usg za jakieś 2 tyg. lekarza powiedział mi że najlepiej robić usg połówkowe około 23 tyg. bo wtedy wszystko lepiej widać, więc czekam cierpliwie, ale szczerze powiem, że już się nie mogę doczekać i ciekawa jestem kto jest moim lokatorem.
Poza tym to zaczynam 2 tyg. urlop od poniedziałku no i będę się byczyć. A z dobrych wiadomości to najprawdopodobniej przedłużą mi umowę na dłużej niż tylko do porodu , ale cieszę się tak po cichu, bo dopóki nie dostanę umowy do podpisania to nie uwierzę .

Ależ się rozpisałam....może wenę złapałam i teraz to już będę pisać
Dziewczyny gratuluję udanych wizyt, dobrych wiadomości i ślicznych zdjęć .
Jaga strasznie ci współczuję, trzymaj się kochana .

wkładam kilka aktualnych fotek do albumu, jakby ktoś chciał zerknąć na mój 21 tyg. brzuchol.
martynka81 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-07, 08:57   #2663
czekajaca na fasolke26
Zadomowienie

Witam Was Kochane i Wasze maleństwa!!!!!:cmok :

Jaga- strasznie mi przykro, normalnie łez nie mogłam powstrzymać jak to wczoraj przeczytałam! cały dzień o tobie myślałam , a w nocy wogle nie mogłam spac!!!! to coś strasznego bardzo ci współczuje

Wczoraj na dodatek pokłóciłam się z mama i tz mnie zdenerwował, że normalnie tak mnie brzuszek bolał, że byłam w stanie się ubrać i jechać do szpitala, na szczęcie wypiłam herbatkę melisę z pomarańczą i jakoś się uspokoiło, ale stracha miałam strasznie dużego!!!!!

Edytowane przez czekajaca na fasolke26
Czas edycji: 2010-05-07 o 08:58
czekajaca na fasolke26 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-07, 09:21   #2664
aaannnnnnaaa
Raczkowanie

Witam po długiej nieobecności i biorę się za nadrabianie ostatnich stron
Pisałyście o witaminach..ja mam za to wrażenie, że moje coś słabo działają.
Biorę Feminatal, kwas foliowy i wit b12, odżywiam się najlepiej jak potrafię a wyniki lecą w dół bezustannie..i jestem jakaś taka słaba..
Dziś po pobraniu krwi popędzilam do sklepu po jakieś śniadanko i prawie zemdlałam, wychodząc szłam na pamięć, bo miałam biało przed oczami, oblałam się zimnym potem..na szczęście ławka była blisko. Okropne uczucie..dzidzia też musiała to odczuć, bo ostro szalala w brzuchu..
Na szczęście we wtorek idę do lekarza i mam nadzieję, że nie powie mi i tym razem, że w ciąży to normalne
Jakoś nie chce mi się wierzyć, że witaminy maja aż taki wpływ na wagę noworodka..
Moja mama nie brała nic a obie z siostrą ważyłyśmy 4,6 kg! (mama rodziła naturalnie!!!)
Za to siostra stosowała od poczatku materne complex i córeczka urodziła się z wagą 2,9kg

Pomidoro ja też bym już chciała iść do szkoły rodzenia, ale wszędzie gdzie dzwoniłam przyjmują dopiero od 26 tygodnia..
aaannnnnnaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-07, 09:23   #2665
Klarissa
Zakorzenienie

Smile Dot.: Uroki ciaży czujemy, a jesienią się rozpakujemy. WRZESIEŃ-PAŹDZIERNIK 2010 cz.I

Cześć Dziewczyny

Ja mimo fatalnego dzisiaj samopoczucia i braku snu (już znam przyczynę moich wczorajszych skurczów - zatrucie pokarmowe + zapalenie cewki moczowej gratis ) mam dzisiaj świetny humorek. Byliśmy rano na USG połówkowym. Okazało się, że mój maluszek jest całkowicie zdrowy, kompletny we wszystkich częściach, ja również jestem zdrowa, ciąża rozwija się prawidłowo i jakby nie małe niedogodności jelitowo-moczowe to świat byłby piękny.

Okazało się, że mój Dzidek jest Dzidką

Załączam wam zdjątka - pierwsze to dowody rzeczowe między nogami a na drugim buzia mojej Hermenegildy
Stary 2010-05-07, 09:28   #2666
abz
Zakorzenienie

Mpik to duża już twoja prawie Dziewczynka

Butterfly dzieci sie rodzą różne, ja nie wierze, ze to od witamin. Ja biorę Prenatal classic, bo cenowo najlepiej wypadał i na długo starczy.

Cytat:
Napisane przez agata81 Pokaż wiadomość
Też bym chciała 3d ale u nas to takie zdzierstwo, że szkoda gadać. Usg 3d/4d kosztuje 250zł,a z nagraniem na płytę 300zl, więc na pewno sie nie wybiorę, a jest tylko jedno w mieście
Żeby doliczać za nagranie płyty to juz naprawdę przegięcie!

cellaris miałaś już nie panikować! Sama widzisz, ze nadal wszystko OK

Cytat:
Ja cykl miałam co 26 dni a lekarz liczy TP każdej kobiecie zakładając że cykl co 28 dni.
nieważne ile ma cykl, najwyzej zapłodnienie moze być parę dni wcześniej/później, ciąża i tak trwa tyle samo.

Cytat:
Ja dokładnie tak samo, najpierw sam kwas foliowy, potem same witaminy. W prenatalu jest podwójna dawka kwasu, nie wiem ile sie z tego wchłania, ale ja bym juz foliku nie brała.

Cytat:
Napisane przez angelikaw Pokaż wiadomość
z tego, co wiem, to nie... wręcz przeciwnie.
Zalecana dawka wynosi 0,4mg, a sam Prenatal Classic ma aż 0,8mg.
Trzeba by juz lekarza zapytać, kwasu niby nie można przedawkować, ale jak na oko widać, ze jest podwójna dawka to po co jeszcze brac trzecią?

Cytat:
Możesz wybrać dowolny szpital. Najczęściej chyba wybieramy te, gdzie pracuje nasz lekarz, ale szansa, ze się na niego trafi na porodówce i tak jest mała....

Cytat:
Doświadczone mamy mówią, ze lepiej nie kupować za dużo tych maleńkich. Ostatecznie pod koniec ciąży na usg lekarz mówi mniej wiecej jakie duze jest dziecko wiec mozna sie jeszcze przygotować.

Cytat:
Napisane przez Mpik82 Pokaż wiadomość
Wyniki bede robila za jakis czas, na nast wizyte 2czerwca - Madzia bedzie pić glukoze
Opiszcie mi jak wyglada to badanko????
Pobieraja krew na czczo, potem pije sie glukoze i po godzince znow pobieranko krwi?
Z tego co słyszałam to właśnie tak wygląda. Tylko nie wiem czy krew biorą z żyły czy tylko z palca, ale wydaje mi sie, ze z palca mierzą.

abz jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-07, 09:28   #2667
Mpik82
Rozeznanie

GG do Mpik82

Klarisa super się cieszeTwoja Hermenegilda wyglada świetnie Nigdy bym nie zgadla co znajduje sie na pierwszym zdjęciu
Moj lekarz na poczatku tez powiedzial ze to dziewczynka, a potem zwatpił i sam powiedział ze nie wie..bo dzidzia nie chciala sie za bardzo obrocic

A ty kochana odpoczywaj duzo pij i sie nie odwadniaj już..bidulko..

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-05-07, 09:32   #2668
szokoladka74
Raczkowanie

Klarisko- masz śliczną córcię

http://www.suwaczki.com/tickers/n59yhdgemrlojvrp.png
szokoladka74 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-07, 09:35   #2669
enis84
Zakorzenienie

hej dziewczynki, ja dopiero się obudziłam pospałam troszeczkę

mam do Was pytanie bo Wy tyle piszecieo foliku i witaminach, ja folik brałam na 3 miesiące przed ciążą i teraz do 15 tygodnia, folik się powinno brac tylko przez pierwsze 3 miesiące, tak słyszałam, czytałam i mój lekarz też nie kazał mi już brać, potem można go zastąpic witaminami a ja witamin teraz też żadnych nie biore bo wyniki mam dobre , więc żadnych tableteknie biore oprócz luteiny bo kazał mi skonczyc opaakowanie. co o tym sadzicie??

Edytowane przez enis84
Czas edycji: 2010-05-07 o 09:42
enis84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-07, 09:43   #2670
aaannnnnnaaa
Raczkowanie

Ja ciągle mam przepisywany kwas foliowy i to taki 5mg, mimo że w Feminatalu juz jest go sporo..Podobno nie zaszkodzi a zwieksza wchłanianie żelaza

Klarisso super fotki Ale słodki buziak
aaannnnnnaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości