Aparaty ortodontyczne cz. IX - Strona 47 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Medycyna estetyczna

Notka

Medycyna estetyczna W tym miejscu znajdziesz pytania i odpowiedzi z zakresu medycyny estetycznej. Wejdź i zobacz jak możesz podnieść jakość swojego życia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-05-07, 20:31   #1381
mazia23
Raczkowanie

Dot.: Aparaty ortodontyczne cz. IX

to bardzo fajny sposób ciekawe co mi powiedzą dziwne mam te zęby, a najdziwniej to wygląda ogromna dziura po wyrwanej prawej szóstce dolnej nie wiem jak je ułożą
mazia23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-07, 21:13   #1382
natewa
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez yourenglish Pokaż wiadomość
Dzieki serdecznie! Milo mi.

A powiedz, czy rozmawialas z orto o swoich obawach i jaka dostalas odpowiedz? Co z ta szostka, ktora przesunela sie w miesjce usunietego zeba?
Wysłałam PW, a nawet 2xPW
natewa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-07, 22:01   #1383
201604190949
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez sincarne Pokaż wiadomość

już to widzę. idę sobie ulicą, a tu laska podchodzi "pani mi otworzy piwo zębami, bo ja nie daję rady!" zaczęłabym się rozglądać za kamerą i kimś, kto tylko czeka, żeby krzyknąć "mamy cię!"
Butelek z wodą, z wodą! Nie mogę odkręcać 'rencami' bo mi tam skóra daje do wiwatu ostro (AZS) i zawsze odkręcałam zębami. Tylko to pierwsze odkręcenie sprawia mi problem, potem już nie muszę ludzi nagabywać
201604190949 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-07, 22:48   #1384
Lousie
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez izusia1234 Pokaż wiadomość
Niebawem dołącze do Waszego grona- moja pierwsza wizyta odbędzie się 22 maja 2010! Nie mogę się już doczekać Moim ortodontą jest dr Kawka, która przyjmuje we Wrocławiu na ul. Ślicznej

ooo, moja Pani ortodontka
genialna kobieta, bardzo sympatyczna.
jutro zakładam u niej aparat

---------- Dopisano o 22:48 ---------- Poprzedni post napisano o 22:40 ----------

w ogóle dziewczyny, sorry, bo pewnie już pisałyście milon razy, no ale w FAQ tego nie znajdę jakie Wy macie wady?
ja mam chyba głownie te durne kły, bo zawsze miałam bardzo zdrowe ząbki i nie chciały mi w ogóle mleczaki wypadać, dlatego z góry zaczęły mi rosnąć stałe, a mleczne jeszcze sobie mocno siedzialy takie prościutkie miałam te mleczaki, wrr...
jeszcze nieprawidłowa rotacja, czy coś takiego.. zamiast górnego zęba na dwa dolne zęby, ja mam ząb na ząb no i co tam jeszcze.. Pani stwierdziła, że mam trochę cofnięte te zęby do środka..
nie wiem, nie znam się na tym chcę już mieć te aparacidło, im wczesniej tym lepiej

jezu, dziewczyny, ja to sie ciesze takimi pierdołami jak nienormalna.
trochę się pomęczymy, ale będziemy miały hollywoodzkie usmiechy
Lousie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-07, 22:53   #1385
idontknow13
Raczkowanie

witam was. wczoraj byla moja pierwsza wizyta u ortodonty trafila mi sie bardzo mila pani ortodontka i widac ze zna sie na rzeczy zdjecia juz mam zrobione teraz tylko musze pojechac z nimi do dentystki zeby zobaczyla czy zeby sa napewno zdrowe. jak beda chore to trzeba bedzie je wyleczyc no i potem na druga wizyte do ortodontki. na tej drugiej mam miec wykonany odcisk moich zebów no a na trzeciej juz chyba aparat tylko jeszcze nie wiem jaki. mam do wyboru metalowy i kosmetyczny. wiadomo ze bym wolala kosmetyczny no ale nie zawsze na to budzet pozwala. wiec raczej napewno bede miala oba łuki metalowe.
ale co najwazniejsze mam do was pytanie... Czy przed zalozeniem aparatu moge sobie wybielic zeby? mam wielka chec na to ale sie obawiam ze przez to zeby sie oslabia no i takie oslabione nie powinny byc w aparacie... nie wiem poradzcie mi
Stary 2010-05-07, 23:15   #1386
alutka001
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez natewa Pokaż wiadomość
Chciałam się Wam pochwalić, że w czerwcu zakładam aparat na dół
Jednak nie po wakacjach, nie jak góra się ustawi, lecz jak najprędzej, bo góry nie można ustawić bez dołu. Czyli zmiana o 180 stopni

Cieszę się z tego bardzo, ale wciąż odczuwam gdzieś tam w głębi niepokój...
Mam chwilowo u siebie swoje własne wyciski i niestety nie myliłam się - asymetria się powiększyła 7 miesięcy z aparatem, a asymetria zamiast zniknąć lub zmniejszyć się to się powiększyła. Eh, nie chcę myśleć o najgorszym...
Mam nadzieję, że jak już będę miała ten dół to zacznie się w końcu układać. Jedyny ból jest taki, że umówiłam się na to zakładanie dołu na piątek, a w sobotę mam wesele a terminu już raczej nie zmienię, bo pewnie następny wolny byłby za miesiąc.
oj no to mnie zmartwiłaś teraz bo ja zaczęłam chodzić do tej samej orto co Ty i przymierzam się do założenia aparatu u niej...tez mam asymetrie, dół bardziej pokrzywiony niż górę i zdziwiło mnie że orto powiedziała że najpierw góra a potem po 4 miesiącach dół....tak jakby bała się od razu na raz dwa łuki założyć żeby je razem koordynować.....widzę że Ty samą górę nosisz już kilka miesięcy....pytałaś jej czemu dopiero teraz góra?
alutka001 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-08, 02:02   #1387
201604190949
Konto usunięte

Dziewczyny i rodzynki, znacie może jakąś taką teorię, że jak widać na zębie próchnicę i nie jest ona głęboka to należy poczekać aż ząb będzie zaatakowany żeby leczyć bo nie ma sensu rozwiercać zdrowego zęba?
Wiem, że to brzmi głupio i nielogicznie ale to cytat.
Stary 2010-05-08, 10:40   #1388
Lousie
Raczkowanie

uwaga, uwaga... za jakieś 3 godziny oficjalnie wstąpię w Wasze Grono!
trzymajcie kciuki ;p
Stary 2010-05-08, 11:00   #1389
Asiek121
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez alutka001 Pokaż wiadomość
oj no to mnie zmartwiłaś teraz bo ja zaczęłam chodzić do tej samej orto co Ty i przymierzam się do założenia aparatu u niej...tez mam asymetrie, dół bardziej pokrzywiony niż górę i zdziwiło mnie że orto powiedziała że najpierw góra a potem po 4 miesiącach dół....tak jakby bała się od razu na raz dwa łuki założyć żeby je razem koordynować.....widzę że Ty samą górę nosisz już kilka miesięcy....pytałaś jej czemu dopiero teraz góra?

większosc orto chce najpierw założyc góre, a po kilku miesiącach dół, poniewaz z reguły dół krócej sie nosi, i wtedy obydwa łuki sciągasz jednoczesnie. Np. góre po 2 latach a dół po 1,5 roku.
Asiek121 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-08, 11:36   #1390
monii15
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Lousie Pokaż wiadomość
w ogóle dziewczyny, sorry, bo pewnie już pisałyście milon razy, no ale w FAQ tego nie znajdę jakie Wy macie wady?
ja mam chyba głownie te durne kły, bo zawsze miałam bardzo zdrowe ząbki i nie chciały mi w ogóle mleczaki wypadać, dlatego z góry zaczęły mi rosnąć stałe, a mleczne jeszcze sobie mocno siedzialy takie prościutkie miałam te mleczaki, wrr...
jeszcze nieprawidłowa rotacja, czy coś takiego.. zamiast górnego zęba na dwa dolne zęby, ja mam ząb na ząb no i co tam jeszcze.. Pani stwierdziła, że mam trochę cofnięte te zęby do środka..
nie wiem, nie znam się na tym chcę już mieć te aparacidło, im wczesniej tym lepiej

jezu, dziewczyny, ja to sie ciesze takimi pierdołami jak nienormalna.
trochę się pomęczymy, ale będziemy miały hollywoodzkie usmiechy
ja dopiero będę miała zakładany aparat. no, ale wadę mam taką, że mam lekką rotację(?) dolnego łuku, tzn, zęby są przesunięte w prawo i przez to nie układają się dobrze z górnymi zębami. poza tym mam zbyt wąską górną szczękę (nieproporcjonalną do dolnej). no i jeszcze muszę mieć wprowadzonego do łuku przez aparat górnego kła, bo dopiero zaczął mi się wyrzynać ;p

51kg-50-49-48-47-46-45kg

APARATKA- góra,dół - metal - 29.06.10r.

monii15 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-08, 11:47   #1391
izusia1234
Raczkowanie

Cytat:
uwaga, uwaga... za jakieś 3 godziny oficjalnie wstąpię w Wasze Grono!
trzymajcie kciuki ;p
I jak wrażenia o dr Kawce? Nie mogę się doczekać pierwszej wizyty długo czekałaś od pierwszej wizyty do założenia aparatu? A tak właściwie to ile kosztuje u tej dr jeden łuk? Trzymam kciuki za Ciebie
izusia1234 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-08, 11:48   #1392
landrynkova
Przyczajenie

GG do landrynkova

a ja mam pytanie . :
czy ktoś wie, czy ładnie wyglądają kolorowe gumki w aparacie .?
tak zwana tęcza w buzi .
landrynkova jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-08, 12:07   #1393
monii15
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez landrynkova Pokaż wiadomość
a ja mam pytanie . :
czy ktoś wie, czy ładnie wyglądają kolorowe gumki w aparacie .?
tak zwana tęcza w buzi .
jest osobny wątek o gumkach, więc możesz tam poszperać, bo aparatki powrzucały też swoje zdjęcia mi osobiście podobają się kolorowe gumki, ale wszystkie w jednym kolorze :p

51kg-50-49-48-47-46-45kg

Stary 2010-05-08, 12:41   #1394
zuczek2023
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez 1000days Pokaż wiadomość
Dziewczyny i rodzynki, znacie może jakąś taką teorię, że jak widać na zębie próchnicę i nie jest ona głęboka to należy poczekać aż ząb będzie zaatakowany żeby leczyć bo nie ma sensu rozwiercać zdrowego zęba?
Pierwszy raz słyszę o takiej teorii. Wprawdzie ja miałam taką dziurkę w zębie i moja dentystka powiedziała, że można poczekać, bo znając moje zęby to ze 2 lata by minęły, żeby nie aparat, ale skoro mam możliwość i fundusze na leczenie to jak najbardziej wyleczyć.
Stary 2010-05-08, 13:37   #1395
neska22
Zakorzenienie

GG do neska22

Hej
Przygarniecie mnie do swojego frona? w polowie czerwca będę mieć aparacik i przyszłam się troszkę podszkolić teoretycznie
neska22 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-08, 13:38   #1396
Paulaa1994
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez monii15 Pokaż wiadomość
jest osobny wątek o gumkach, więc możesz tam poszperać, bo aparatki powrzucały też swoje zdjęcia mi osobiście podobają się kolorowe gumki, ale wszystkie w jednym kolorze :p
hmm a ma ktoś może link do tego wątku? Bo raczej trudno go będzie znaleźć.
Paulaa1994 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-08, 13:38   #1397
yourenglish
Raczkowanie

Cytat:
Tak, ja slyszalam te teorie od swej dentystki, ktorej ufam w 100%. Mi tez sie ona wydaje nie bardzo logiczna, ale czasem naprawde wiemy mniej, niz specjalisci. Moze chodzi o to, ze jesli to odwapnienie, to moze jeszcze to naprawic. Watpie, zeby lekarz czekal, az bedzie wiecej do leczenia.

No ale ja zawsze mialam mozliwosc wyboru. Czyli gdybym nalegala, to moge miec wyleczona dziure, oczywiscie. I tak wlasnie bylo przed zalozeniem aparatu z dziureczka miedzy zebami. Wolalam ja wyleczyc, niz po sciagnieciu pierscienia miec niespodzianke.

Paula, klikaj https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=206999

Anne Morrow Lindbergh

APARATka

Góra 09 czerwca 2009
Dół 02 października 2009

Edytowane przez yourenglish
Czas edycji: 2010-05-08 o 13:39
yourenglish jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-08, 14:30   #1398
karadisa
Raczkowanie

GG do karadisa

Cytat:
Ważne jest zeby w 100% ufac swojemu dentyście! Ja np. mam na dwóch zębach takie ciemne kropeczki. Za każdym razem je bada i mówi, że są takie i takie, trzeba obserwować ale leczenia te zmiany nie wymagają "bo są twarde" cokolwiek to znaczy Czyli wychodzi na to że nie każda dzurka to dziurka
Po mojemu jeśli to zmiana próchnicza to każda dentystka weźmie sie za leczenie. Bo co to za teoria żeby czekać aż ząb całkiem sie popsuje? Lepiej rwać niż leczyć - z tego wynika w dłuższej perspektywie
Stary 2010-05-08, 14:32   #1399
yourenglish
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez betti_888 Pokaż wiadomość

na 2 zęby to nie wiem czy opłaca się aparat
Profanacja. Przeciez to aparat do usuwania szpary miedzy zebami twin block.

Anne Morrow Lindbergh

APARATka

Góra 09 czerwca 2009
Dół 02 października 2009

yourenglish jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-08, 14:40   #1400
Lousie
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez izusia1234 Pokaż wiadomość
I jak wrażenia o dr Kawce? Nie mogę się doczekać pierwszej wizyty długo czekałaś od pierwszej wizyty do założenia aparatu? A tak właściwie to ile kosztuje u tej dr jeden łuk? Trzymam kciuki za Ciebie
hej
Pani Kawka jest genialna, przesympatyczna, bardzo profesjonalna.
na razie mam tylko górny łuk, Damon, okroopny jest, no ale będę go nosić niecałe półtora roku no i wizyty są co dwa/dwa i pół miesiąca, czyli jakieś tysiąc zlotych mniej niż przy na przyklad kosmetycznym... chciałam wziac kosmetyczny, no ale jak mi powiedziały o kosztach i w ogóle, że damon lepszy, to wzięłam damona.. wyglądam komicznie haha ale nic nie boli, jest ok

co do Twojego pytania, to po pierwszej wizycie miałam egzaminy, potem był weekend majowy, wiec trochę to się odwlekło, ale generalnie raczej nie ma problemu z rejestracją i tak dalej.. tylko trzeba się sprężyć i wybrać sobie dzień i godzinę. za górnego Damona zapłaciłam 2500, czyli dość dużo, no ale .. cóż

Edytowane przez Lousie
Czas edycji: 2010-05-08 o 14:43
Stary 2010-05-08, 14:50   #1401
Hebe5
Raczkowanie

Cytat:
hej
Pani Kawka jest genialna, przesympatyczna, bardzo profesjonalna.
na razie mam tylko górny łuk, Damon, okroopny jest, no ale będę go nosić niecałe półtora roku no i wizyty są co dwa/dwa i pół miesiąca, czyli jakieś tysiąc zlotych mniej niż przy na przyklad kosmetycznym... chciałam wziac kosmetyczny, no ale jak mi powiedziały o kosztach i w ogóle, że damon lepszy, to wzięłam damona.. wyglądam komicznie haha ale nic nie boli, jest ok

co do Twojego pytania, to po pierwszej wizycie miałam egzaminy, potem był weekend majowy, wiec trochę to się odwlekło, ale generalnie raczej nie ma problemu z rejestracją i tak dalej.. tylko trzeba się sprężyć i wybrać sobie dzień i godzinę. za górnego Damona zapłaciłam 2500, czyli dość dużo, no ale .. cóż
wstaw zdjęcia
Hebe5 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-08, 15:13   #1402
Lousie
Raczkowanie

wstawię, wstawię, ale jeszcze nie dziś, bo nie mam dostępu do swoich sprzętów teraz
Stary 2010-05-08, 18:02   #1403
Merry1984
Przyczajenie

1000days, jesteś palącą aparatką... to powiedz mi jak smakuje papieros w aparacie? Ja rzuciłam palenie parę lat temu, ale czasami mam ochotę zapalić, tylko właśnie aparat mnie powstrzymuje... Czujesz różnicę w smaku papierosa w aparacie i bez? Jakieś problemy z żółknięciem zębów?

betti_888, też mam podniesiony zgryz (czy tam podwieszony), bo zgryzałam bym sobie zamki dolne i też mam wyciągi. Długo już masz ten zgryz podniesiony? Pytam, bo chciałabym wiedzieć jak długo jeszcze moja szczęka będzie się nie domykać Trochę to denerwujące ale idzie się przyzwyczaić :P

niedoczyność tarczycy
23.07 IUI - nieudane
19.08 IUI - nieudane
18.08 IUI - nieudane
Merry1984 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-08, 19:37   #1404
BLONDI18xD
Raczkowanie

dzisiaj bylam wyrwac 2giego zeba i za 2 tyg aparat ;D;D
BLONDI18xD jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-08, 21:07   #1405
monii15
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Paulaa1994 Pokaż wiadomość
hmm a ma ktoś może link do tego wątku? Bo raczej trudno go będzie znaleźć.
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=206999

51kg-50-49-48-47-46-45kg

Stary 2010-05-08, 21:07   #1406
betti_888
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Merry1984 Pokaż wiadomość
1000days, jesteś palącą aparatką... to powiedz mi jak smakuje papieros w aparacie? Ja rzuciłam palenie parę lat temu, ale czasami mam ochotę zapalić, tylko właśnie aparat mnie powstrzymuje... Czujesz różnicę w smaku papierosa w aparacie i bez? Jakieś problemy z żółknięciem zębów?

betti_888, też mam podniesiony zgryz (czy tam podwieszony), bo zgryzałam bym sobie zamki dolne i też mam wyciągi. Długo już masz ten zgryz podniesiony? Pytam, bo chciałabym wiedzieć jak długo jeszcze moja szczęka będzie się nie domykać Trochę to denerwujące ale idzie się przyzwyczaić :P

ja mam od 10 lutego i 3wydaję mi się że będe mieć do końca leczenia albo do noszenia wyciągów... nie powiedziała mi kiedy to zdejmie a ja się nie pytałam bo zbytnio mi to nie przeszkadza

ps. wyciągów jeszcze nie mam... mam je w planie leczenia ale nie wiem kiedy je dostane

Edytowane przez betti_888
Czas edycji: 2010-05-08 o 21:08
betti_888 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-08, 21:55   #1407
paulina.t11
Zadomowienie

Dziewczyny, ściągam aparat 8.06!!! Super, cieszę się... Orto mi powiedziała, że ściagnięcie aparatu kosztuje 800 zł. W tym są płytki retencyjne i czyszczenie zębów. Też tyle płaciłyście? Dowiedziałam się o koszcie ściągnięcia aparatu dopiero teraz...

wątek wymiankowy
paulina.t11 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-08, 22:15   #1408
Demola97
Raczkowanie

GG do Demola97

Cytat:
Napisane przez paulina.t11 Pokaż wiadomość
Dziewczyny, ściągam aparat 8.06!!! Super, cieszę się... Orto mi powiedziała, że ściagnięcie aparatu kosztuje 800 zł. W tym są płytki retencyjne i czyszczenie zębów. Też tyle płaciłyście? Dowiedziałam się o koszcie ściągnięcia aparatu dopiero teraz...
Po 1. po ściągnięciu FOTY !!
Tyle kosztuje ściąganie?? Myślałam że max 150...

Takie małe, upierdliwe i plączące się pod nogami coś to właśnie ja

Demola97 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-08, 23:15   #1409
201604190949
Konto usunięte

Dzięki za odpowiedzi To nie moja dent tylko TŻa. A że już raz miałam co do niej wątpliwości (naciąganie na kasę) to wolałam się upewnić. Tak czy inaczej będzie robił czyszczenie więc może wtedy okaże się, że to tylko kamień (bo jak dla mnie to tak to wygląda).

Cytat:
Napisane przez Merry1984 Pokaż wiadomość
Okropnie. Zęby mi żółkną 5x szybciej, a fajki mają obrzydliwy posmak i dłużej zostaje 'kapeć' w paszczy. Nie próbuj nawet!
A tak serio to tylko mi żółkną szybciej, smak się nie zmienił ale jak rzuciłaś to po co znów ryzykować? Może Cię wciągnąć. A teraz fajki kosztują co najmniej dychę...

Stary 2010-05-08, 23:17   #1410
kliwia
Zakorzenienie

paulina gratuluje!
Troche drogie te plytki, czyszczenie powinnac miec za darmo, a za retencje max 500 powinno byc wg mnie. Chyba ze ma takie drakonskie ceny
Ja za swoja placilam 250zl i mam przezroczysta szyne do wkladania na noc, i wklejony drut na dole.

ps. Aparatki poratujecie kliknieciem w banerek lub link
kliwia jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości