|
Notka |
|
Szkoła i edukacja Szkoła i edukacja, to forum dla osób, które chcą się uczyć. Tu dowiesz się wszystkiego o szkołach, uczelniach, kursach. Na forum NIE odrabiamy prac domowych! |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1201 |
Raczkowanie
|
Dot.: Akademia Pedagogiczna Kraków :)
ach
![]() ![]() ![]() ech,a propo wczorajszego polskiego-też chciałam wiersze do intepretowania (najchętniej Młodą Polskę-Tetmajer,Kasprowicz), noo, ale w końcu wybrałam temat 2. Może dostanę maksymalną liczbę punktów za walory,bo napisałam tyle, ile pamiętałam :P ale były trudne tematy,porównując do tych z poprzednich lat -tak uważam ![]()
#1202 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 21:04 ---------- Poprzedni post napisano o 21:03 ---------- Ja myślałam nad nienauczycielską. A jest na tyle chętnych żeby w ogóle otwierać takie specjalizacje? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1203 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ale to wszystko niepewne niestety. Także jutro muszę coś wykombinować żeby mieć .. sporo % ![]() Chciałam wiersze z tej samej epoki co Ty, zdecydowanie. Niestety nie wyszło ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#1204 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Poza tym specjalizacje nauczycielskie juz od 1 roku maja elementy dydaktyki itp itd wiec podzial pozniejszy bylby bez sensu ![]() ![]()
![]() |
#1205 |
Raczkowanie
|
Kurcze...zaczynam się teraz zastanawiać nad tym
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1207 |
Raczkowanie
|
Wczesnoszkolnej w specjalnej
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1208 |
Zakorzenienie
|
no to tak: z wczesnoszkolna w specjalnej nie masz pewnosci ze ja w ogole otworza. Na roku rownoleglym do mojego duzo osob wybralo j.polski ( mam z nimi wyklady:P).
Oprocz tego sa to tak zwane drukierunkowe studia wtedy i siedzi sie na uczelni tak ze ma sie ochote juz polozyc gdzies pod lawka najchetniej ( musi byc wyrobiona odpowiednia ilosc godzin , tak jakbys studiowala 2 kierunki). Co do samego czy wczesnoszkolna czy rehabilitacja to juz samemu trzeba zdecydowac co chce sie robic poźniej. Bardzo ciekawa jest np. potem specjalizacja na mgr nienauczycielskiej wczesne wspomaganie rozwoju , sama nawet o tym mysle w przyszlym roku ![]()
#1209 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1210 |
Zakorzenienie
|
absolwent ( rehabilitacji) jest przygotowany do pracy terapeutycznej z osoboami z glebsza niepelnosprawnoscia intelektualna.Jego zadaniem jest okreslenie kierunkow rehabilitacji spolecznej i zawodowej tej grupy osob.Uzyskane kompetencje umozliwia podjecie pracy w ramach Warsztatow Terapii Zajeciowej, w Srodowiskowych Domach Samopomocy , W Osrodkach adapatacyjno-rehabilitacyjnych itp.
to fragmnet ulotki z UP. Mysle ze spokojnie grupa osob z nienauczycielskiej na 2 spacjalnosci sie podzieli , gorzej jak do wyboru jest wiecej specjalizacji:P
#1211 |
Raczkowanie
|
No to postanowione
![]() ![]() ![]() Dziękuję Ci za pomoc ![]() ![]() |
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#1212 |
Przyczajenie
|
A to ja w takim razie z całkiem innej beczki..
Zdawałam matematyke podstawową + rozszerzoną. Jesli chodzi o podstawową jest szansa na 100% chyba ze mi sie dopieprzą gdzieś ze zapomniałam założeń czy cos ;p A z rozszerzoną.. ehh, tak patrząc na odpowiedzi na necie to zrobiłam kilka głupich błędów i tak na oko licze na +/- 80% Wystarczy na matematyke nauczycielskie? |
![]() ![]() |
![]() |
#1213 |
Przyczajenie
|
Hej
![]() Czy jest tu ktoś kto się orientuje co do tego kierunku? ![]() Czy to jest ciekawe?? Czy trudno się dostać? Jakie są wymagania co do teczki na ten kierunek?? Nie powiem, zdolności plastyczne, jakieś tam posiadam, jednak nie mam zbyt dużo porządnych prac, które nadawałyby się do teczki, zamierzałam startować na ASP, ale że właśnie nie zdążyłam zrobić porządnie tej teczki... A wyniki egzaminu maturalnego, jaki jest próg na ten kierunek, ktoś się orientuje?? Bo zdaję polski i historię podstawowe, a polski poszedł mi nie najlepiej... I czy może ktoś wie jaka jest mniej więcej konkurencja, ile jest kandydatów na jedno miejsce??? Pozdrawiam A.
#1214 |
Zakorzenienie
|
O znajoma uczelnia
![]() ![]() ![]() ![]()
#1215 |
Raczkowanie
|
Nikt się nie wybiera na TiR?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1216 |
Przyczajenie
|
Ja się zastanawiam
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1217 |
Raczkowanie
|
Ja sie wybieram na TiR
![]() W sumie angielski rozszerzony mam już za sobą, ale nie wiem... nie spodziewam sie fenomenalnego wyniku. Tak na 60 procent licze. A z podstawowego na ponad 90. No i teraz jeszcze tylko ta geografia rozszerzona... boje sie, bo nie czuje sie przygotowana za bardzo. ![]() Jeszcze sie zastanawiam czy zaoczne czy dzienne, bo w sumie chetnie zaczęłabym już pracować, bo co jak co ale doświadczenie zawodowe w naszych czasach jest bezcenne. ![]()
![]() |
#1218 |
Raczkowanie
|
Elyzka myślę, że możesz być więcej niż spokojna, że się dostaniesz
![]() Jak tak patrzę jakie macie wyniki, to chyba mogę pomarzyć o TiRze ;((( Seila, ja chyba nie będę miała wyboru i pójdę na zaoczne. Z drugiej strony może faktycznie dobrze popracować ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1219 |
Wtajemniczenie
|
Czy jeśli zdawałam dwa poziomy to na turystykę liczy się i podstawa i rozszerzenie (skoro sumują wszystkie wyniki z matur) ?
![]() |
#1220 |
Raczkowanie
|
Osobiście mam dwie siostry.
Jedna studiuje dziennie, a druga zaoczne i obie są zadowolone. Ja coś czuje, ze nie zdam tej gegry tak jakbym chciała i czekają mnie zaoczne tak czy siak ;P Ale... jak co to się spotkamy Suzzi na wykładach ![]() A slyszalyscie moze jakies opinie o TiRze na AP? Bo mi trudno cokolwiek wyszukać... a w sumie wszyscy mowia ze jak Pedagoficzna to tylko jesli chce sie być nauczycielem... ;/
![]() |
#1221 |
Raczkowanie
|
Mi w zeszłym roku brakło 1 punktu (!) żeby dostać się na UP ..
Przez ten roku studiowałam co innego + poprawiłam maturę (tzn właściwie nie poprawiałam, a dorobiłam sobie rozszerzenie z angielskiego). Wychodzi mi również jakieś 60% (tak szacuje ![]() Myślicie, że przez tegoroczne ( i nie oszukujmy się - raczej proste, a przynajmniej podstawy, matury) progi znacznie wzrosną? Bo teraz widzę, ze nawet mój rozszerzony angielski mi chyba nie pomoże xD |
![]() ![]() |
![]() |
#1222 |
Raczkowanie
|
Suzzi a zdawałas geografie?
![]() ![]() 1 punkt mówisz... masakra. To jest chyba najwiekszy ból ;/ Ja sie boje bo z matmy nie jestem orłem i pomimo tej prostej matury nie licze na spektakularny wynik. ![]() Ale... wszystko się okaże jak dostane wyniki.
![]() |
#1223 |
Przyczajenie
|
Hey
![]() Jeśli chodzi o maturę wybrałam 1 temat z Olgą Tokarczuk i Rejem, również się zamotałam w połowie.... skończyłam w półtorej godziny i stwierdziłam, że już nic nowego nie wymyślę... Teraz jak patrzę na ten temat to mi się prostu wydaje, a podczas wybierania i pisania dosłownie zamarłam, nie spodziewałam się kompletnie takich tematów. Liczyłam bardziej na "Proces" Kafki albo coś współczesnego. Mam zamiar składać papiery z UP na filologię polską. Mam świadomość, że pewnie już gdzieś tutaj padło to pytanie, alee zapytam ![]() Jakie były progi punktowe w poprzednim roku na Filologie Polską? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1224 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() na iberystykę są większe progi niż na anglistykę..? bo ja NIGDZIE nie mogę znaleźć informacji o progach,aaa ! ![]() hm,coś czuję,że się na chęciach moich skończy.. bo ja z polskiego rozszerzonego -hmm nie mam pojęcia,czuje,że poszło mi dobrze i liczę na 80 %, a angielski rozszerzony-70% pewnie max.. i jak Tobie poszedł angielski?? ![]()
![]() |
#1225 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Ja kiedyś szukałam, ale rzeczywiście cięzko coś znaleźć, trzeba latać po forach niestety i w jakimś temacie może ktoś napisze. z polskiego R nie mam pojęcia ile mogę mieć, z angielskiego max.90%. teraz mam powazne dylematy nad studiami ![]() ostatnio baardzo zastanawiałam się nad niepublicznymi studiami w WSE Tischnera w Krakowie kierunek lingwistyka stosowana w biznesie międzynarodowym. ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#1226 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() no,proszę! bardzo ciekawie zapowiadający się kierunek ![]() ![]() ![]()
![]() |
#1227 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Oj fakt, studiowanie filologii wiąże sie z bardzo szybkim tempem nauki no i zdecydowanie trzeba być systematycznym ![]() Właśnie patrzę też na to żeby kierunek był perspektywiczny, bo nie chcę po 5 latach nagle dojść do wniosku, że niewiele mogę zrobić ![]() z tego co sie kiedyś orientowałam, bułgarski to najrzadziej wybierany język na słowiańskiej, bo twierdzą, że nieprzyszłościowy ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#1228 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#1229 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Na słowiańską tak wysokich progów na szczęście nie ma, chyba 70 pare punktów ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#1230 |
Raczkowanie
|
Chciałam, oj, bardzo chciałabym dostać się na pedagogiczny
![]() Mam pytanie, może ktoś orientuje się, jakie były progi w poprzednich latach na kierunki: 1. pedagogika wczesnoszkolna i przedszkolna 2. wychowanie przedszkolne i opieka nad dzieckiem 3. administracja 4. filozofia z elementami wosu 5. filologia polska 6. filologia rosyjska albo hiszpańska 7. bezpieczeństwo narodowe 8. bibliotekoznawstwo :P ? ![]() Matury poszły mi strasznie cienko, poniżej wszelkich oczekiwań. Zdawałam polski rozszerzony (ciężko oszacować, ile będę miała, myśle że powinno być ok 55 - 60 %, a z podstawy koło 65%), angielski podstawowy (koło 80%), historia podstawowa jeszcze przede mną ;p Tylko te przedmioty mi są potrzebne na te kierunki. Orientuje sie ktoś może czy w tym roku jest egzamin praktyczny na dwa pierwsze kierunki? Nigdzie nie moge znaleźć czy jest, i kiedy. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:50.