![]() |
#2971 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Dda
Ja z moim pierwszym TŻtem bylam prawie 3 lata, o ile to mozna nazwac zwiazkiem. Z obecnym jestem juz 7 miesiecy, ale... czuje ze ten zwiazek zaczyna mnie nudzic
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2972 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Wg mnie możesz powiedzieć że czytałaś kiedyś o takich osobach, które miały takich rodziców i nazywają się właśnie tak a tak....
![]() ![]() |
![]() |
#2973 |
Zadomowienie
|
julijaa - powiedz, że się niego martwisz. Powinien to docenić, tym bardziej że sam się boi jak to się może skończyć... Więc dostrzega problem a to najważniejsze...
życie z DDA jest możliwe, chociaż nie jest łatwe, ale może jakaś terapia? Oczywiście nie każda osoba wychowana w rodzinie dysfunkcyjnej/alkoholowej ma problemy...może się okazać, że wcale terapii potrzebować nie będzie ![]() A ja się wreszcie dodzwoniłam i mają wolne terminy, jutro idę do ośrodka na rozmowę, jestem taka podekscytowana, może wreszcie będę normalna...
#2974 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Hm...to może też pomyślę o takiej terapii....bo mam też poskręcaną psychikę....
![]() ![]() |
![]() |
#2975 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Tylko czy warto?? ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2976 |
Zakorzenienie
|
Mój TŻ jest DDA. Jego rodzice rozwiedli się gdy był mały, matka piła na umór. Wraz z nia babcia, dziadek i jego cioteczny brat. Z tego co mówił (a mówi niechętnie a ja nie wyciągam) wychował się w pijackiej melinie. Dopiero przed maturą, gdy okazało się że nie ma warunków na naukę zamieszkał z ojcem i jego nową rodziną. Z ojcem relacje miał tragiczne, traktowany był ostro, jak śmieć a nie jak syn. Gdyby nie jego macocha (kobieta starsza od niego około 10 lat) to nie wiem jakby wyglądało jego życie. Ona dała mu trochę ciepła rodzinnego i normalności. A przynajmniej próbowała. Kiedy zaczynalismy się spotykać on mieszkał z ojcem. Wyprowadził się za moją namową. Przekonałam go że da sobie radę, że nie jest az taki bezradny. Odzyskał spokój ale ma czasami problem z samym sobą, dopadają go echa przeszłości. Ma obniżone poczucie własnej wartości. Dziś ma 25 lat, po tym wszystkim co przeszedł dla mnie jest czułym, ciepłym partnerem. Czasami ma zapędy "dyktatorskie" ale go temperuję i na to nie pozwalam. Jego mama zmarła 3 lata temu. Po tym jak się od niej wyprowadził sporadycznie ją odwiedzał ale był gnojony przez jej kolejnych kochasi. Nienawidzi jej a przynajmniej tak mówi. Na pogrzebie był bo zmusil go do tego ojciec. Grobu nie odwiedza. O matce wspomniał może ze 3 razy. Martwi mnie to bo kiedy widzę jak sobie podśpiewuje "LIST DO M" Dżemu i zamysla przy tym, to mam wrazenie, że jednak cały czas to gryzie. Zasugerowałam kiedyś psychologa. Nie był nawet taki bardzo przeciwny ale i nic w tym kierunku nie zrobił. Nie wiem czy powinnam w tym kierunku działać. Na co dzień tematu jego przeszłosci nie ma. Czasami tylko dopadają go wspomnienia. Nie chciałabym drążyć ale jednoczesnie chciałabym pomóc, wiem że trzeba delikatnie. Może jednak przesadzam?
Czasami bywa się gołębiem a czasami pomnikiem. ![]() ---------------------------------------------------------- PRETENSJONALNY nie oznacza "pełen pretensji" Za słownikiem PWN: pretensjonalny to 1. «zachowujący się sztucznie, krygujący się» 2. «zbyt wyszukany, świadczący o złym guście» Edytowane przez Paprotka_ Czas edycji: 2010-05-06 o 17:32 |
![]() ![]() |
![]() |
#2977 |
Zadomowienie
|
Paprotka_ że się posłużę uniwersalną odpowiedzią na każde pytanie "to zależy"
![]() Nie wiem tak naprawdę w którym miejscu masz problem. Czy z tym, że jego przeszłość stoi między wami, obrasta mchem i jest dla ciebie problemem w budowaniu bliskości?? Czy masz obawy co do przyszłości związane z jego przeszłością (wspomniane zapędy dyktatorskie)?? Widzisz, że sobie nie radzi i ci go żal?? A może jeszcze coś innego?? |
![]() ![]() |
![]() |
#2978 |
Zakorzenienie
|
Najbardziej boli mnie jak widzę że go to gryzie, kiedy miewa swoje "chandrowe dni" właśnie w tym temacie. Kiedy mowi, że chciałby wymienic głowę bo już nie może o tym myślec. Czasami odnosze wrażenie, ze sie obwinia trochę o jej smierć. Że ją zostawił w tym bagnie. Moze to byc moja nadinterpretacja bo zaprzeczył kiedy go o to zapytałam wprost po jego monologu na ten temat.
Z bliskościa problemow nie ma. To ja byłam mniej przytulaśna niż on. Nie dał mi powodów do obaw co do przyszłości, oprócz wspomnianych "zapedów". Ma je po ojcu. Mam jednak nadzieję, że jeżeli będziemy walczyć z tym od początku to się nie rozwiną. Nie należę do kobiet ktore się podporządkowują łatwo (mój ojciec całkowicie zdominował matkę, ja na to nie pozwolę)
Czasami bywa się gołębiem a czasami pomnikiem. ![]() ---------------------------------------------------------- PRETENSJONALNY nie oznacza "pełen pretensji" Za słownikiem PWN: pretensjonalny to 1. «zachowujący się sztucznie, krygujący się» 2. «zbyt wyszukany, świadczący o złym guście» Edytowane przez Paprotka_ Czas edycji: 2010-05-06 o 18:00 |
![]() ![]() |
![]() |
#2979 | |||
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Choć wierzę, że nawet wieloletnie związku można przeorganizować i zmienić: tylko trzeba chcieć, konsekwentnie pracować nad sobą i być bardzo, bardzo dzielną ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#2980 |
Zakorzenienie
|
Wiecie, dla mnie najgorsze jest to, ze ludzie uzależnieni od alkoholu to niekoniecznie żule pod sklepem, ich czesto od razu nie poznasz, pozory można długo utrzymywać
naprawde dziwie się sobie jak bardzo można kochać kogoś kto krzywdzi i troche się tego boje...
#2981 | |
Przyczajenie
|
![]() Cytat:
![]() Brakuję mi jeszcze około 7 wypelnionych ankietek ![]() Pozdrawiam was serdecznie! Trzymajcie się mocno!! |
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#2982 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2983 |
Wtajemniczenie
|
U mnie dziś jak zwykle... Gdy goście walą czymś o podłogę wszystko jest ok - uśmiech, gadka szmatka, gdy ktoś z domowników niechcący uderzy i przeprosi, to zaraz 'może ja cię walnę tak w łeb". Milutko... aż mi się przypomniało, że muszę każdy grosz odkładać na wyprowadzkę.
![]() |
#2984 |
Zakorzenienie
|
U mnie kiepski dzień, po prostu smut mnie jakoś dopadł
![]() Widziałyście wyznanie Ilony Felicjańskiej? i wystąpienie w Dzień Dobry TVN? Wypowiedź: jestem chora i się swojej choroby nie wstydzę; a w sumie choruję od jakiś 10 lat i znowu mam nawrót, nieco mnie ... zirytował. Niech się kobieta ogarnie i przestanie wciskać ludziom kit. ![]() ( a może tylko przez moją nadwrażliwość odebrałam jej wypowiedź w taki sposób?)
#2985 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
Edytowane przez E.J. Czas edycji: 2010-05-08 o 21:21 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2986 |
nyan nyan ^^
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2987 |
Zakorzenienie
|
Jutro jest ślub mojej siostry a ojciec już wstawiony. Tyle przygotowań, żeby on wszystko zepsuł...
naprawde mam go dosyć, mam jeszcze nadzieje, że jakoś się zachowa...
#2988 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() chociaż ostatnio wszystko się "poprawiło", bo ja nie okazuję tego co się we mnie dzieje. czuję że z mojej strony będzie to tym większe świństwo, w momencie kiedy jemu się wydaje, że wszystko wraca do normy...chciałabym żeby mój TŻ był psychologiem, żeby byl kims mądrzejszym ode mnie. a on jest "tylko" okropnie we mnie zakochanym, bardzo kochanym chłopcem. on nie jest w stanie zrozumieć tego emocjonalnego zoo. czuję się jak potwór i czuję, że zasługuję na kogoś równie pokręconego jak ja... nadchodzą juwenalia, a ja myślę o tym że potrzebuję się mocno upić,zabawić,zapomnieć o tym wszystkim...cudowna jestem, nieprawdaż ![]() i widzę potworną analogię do mojego poprzedniego związku, czułam się tak samo pod koniec i w końcu go zdradziłam i odeszłam...tylko, że tym razem, z tą świadomością jest mi jeszcze trudniej to zakończyć.
![]() ![]() |
![]() |
#2989 |
Wtajemniczenie
|
Wypełniłam ankietę
![]()
#2990 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#2991 |
nyan nyan ^^
|
Dziewczyny, bardzo chciałabym Wam coś doradzić, ale chyba nie potrafię. Pamiętam, że jak mieszkałam z obojgiem rodziców i ojciec w ciągu alkoholowym wpadał w fazę "kocham was wszystkich" wkurzałam się i czekałam kiedy w końcu będzie "normalnie" czyli kiedy znowu będzie agresywny i zacznie mnie poniżać.
Natomiast w kontaktach z TŻtem bardzo cenię sobie spokój nie wyobrażam sobie, żebym mogła go w jakiś sposób skrzydzić, jest kochany. Ale sądzę, że to umiłowanie spokoju wynika z tego, że jestem dość spokojną osobą, a moja mama, chociaż nie pije, nadal pewnie ma zakodowane niektóre zachowania. No i często zmienia jej się nastrój, czyli miewam w domu "karuzelę" tylko bez alkoholu. |
![]() ![]() |
![]() |
#2992 |
Konto usunięte
|
Można dołączyć?
|
![]() ![]() |
![]() |
#2993 |
Zakorzenienie
|
#2994 |
Konto usunięte
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2995 |
Zakorzenienie
|
blueone wszystko zależy od ciebie.
To jest takie koło destrukcji. Jeśli chce coś zmienić czeka cię terapia i ogromna praca nad sobą. Może wyjściem z sytuacji jest związek z kimś, kto zapewni dużą dynamikę, ale nie w tak strasznie destrukcyjny sposób. Niestetynie ma łatwych rozwiązań. Ja nadal mam okresy,w których jestem okropnie wybuchowa, bez powodu i reaguję zupełnie nie tak jak trzeba. Moim marzeniem jest spokój, z drugiej strony nadal wiąże się z poczuciem nudy i braku wyzwań. ![]() Ale staram się. Edeldredzia napisz coś o sobie może . ![]()
#2996 |
Konto usunięte
|
więc tak, mieszkam sobie w centralnej polsce, Uczę się w szkole średniej,. od5 lat mieszkam tylko z Mamą i siostrą, co jest wielkim szczęściem
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2997 |
nyan nyan ^^
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2998 |
Przyczajenie
|
Witam...
Ja też DDA... |
![]() ![]() |
![]() |
#2999 |
nyan nyan ^^
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3000 |
Wtajemniczenie
|
Witam nowe dziewczyny
![]() Doszłam dziś do wniosku, że nie znoszę, gdy mój ojciec jest miły, bo wtedy jest gorzej gdy zaczyna być agresywny. Mój dystans się trochę zmniejsza, żeby się powiększyć jeszcze bardziej, taka cisza przed burzą, i większe wyrzuty sumienia, bo przecież dobry dla mnie jest, to nie mogę zwrócić uwagi, że zachowuje się jak cham. Jedyne co mi się udaje, to mój związek z TŻ. Też wszystko zaczynało mi się nudzić, ale przeszłam przez ten etap i nie wyobrażam sobie życia bez niego. Widzę, jaka jestem okropna, ile żądam, a on za nic mnie nie krytykuje, to najlepszy facet, jakiego mogłam spotkać.
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:27.