![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Kompulsyjki i dziwactwa ;)
Witam
![]() Tak się zastanawiam jakie są Nasze kompulsyjki i dziwactwa? Wszyscy chyba znają postać detektywa Adriana Monka – najbardziej kompulsywnego i znerwicowanego mężczyznę na całym świecie ![]() ![]() ![]() Tak naprawdę każdy ma własne dziwactwa, to czyni nas wyjątkowymi (oczywiście osobom w wymiarze doganiającym Adriana Monka radzę udać się do specjalisty). Jakie są Wasze odruchy, niezależne od Was i które musicie, po prostu musicie zrobić? ![]() Ja np. irytuję się kiedy sztućce po umyciu nie są poukładane osobno wg typu ![]() ![]() ![]() Więc, jak to jest? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zadomowienie
|
Dot.: Kompulsyjki i dziwactwa ;)
Ja mam coś takiego, że zanim zacznę czytać książkę (mówię o dłuższym posiedzeniu) muszę posprzątać swój pokój. Nie wiem dlaczego, ale po prostu muszę. Inaczej źle mi się ją czyta. Dodam, że mam zawsze czysto i nie hoduję pleśni na biurku
![]() Takich konkretnych obsesji już nie mam (jak np. ta z kubkami) ale owszem zdarza się, że muszę coś poprawić, ułożyć "po swojemu", bo jak jest choćby troszkę krzywo to czuję się nieswojo. Przyzwyczajam się do swoich rzeczy (ciuchy, biżuteria) i często się martwię, że one mi się zniszczą, dlatego zawsze jak je zdejmuję, to je oglądam i patrzę czy nie mam dziury, czy gdzieś nie jest zmechacona ![]() To chwilowo chyba na tyle, jak sobie przypomnę coś jeszcze, to napiszę A detektywa Monka oglądam i uwielbiam ![]() Edytowane przez Black Rainbow Czas edycji: 2010-05-10 o 13:02 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zadomowienie
|
Ja też muszę mieć sztućce poukładane według mojego schematu, nienawidzę gdy wszystkie są razem w kupie. Muszę mieć osobną szufladę na majty i skarpety. Do jednego piwa spalam (tylko albo aż) 2 papierosy, nigdy więcej ani mniej. Pijam tylko jedną markę piwa. Maluje się tylko w weekendy. To narzie tyle co pamiętam, jak mi się coś przypomni to dopiszę
![]() A Monka oczywiście też oglądam.
![]() |
#4 |
Wtajemniczenie
|
Chodzę tylko i wyłącznie po czyjejś prawej stronie
![]() Nie pytajcie dlaczego, po prostu mi wygodniej
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Hahaha, ja mam w sumie jedną taka obsesję, z której sama się śmieję
![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
nie moge wytrzymac jak ktos kruszy, smarka podczas jedzenia, albo wyciera rece w obrus( tak sa tacy) lub w spodnie. chce mi sie wymiotowac:/
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
O matko..... ja też kilka mam takich
![]() No więc tak, zasadniczo najgorsze są moje "odpały herbaciane" ![]() - sypanie herbaty. Parzę herbatę w zaparzarce i wsypuję do niej dokładnie 2 szczypty. A czasem, jak weźmie mi sie za dużo/za mało kilka listków wyjmuję/dodaję ![]() -słodzenie herbaty. do kubka tzw. "pół-półtorej łyżeczki" ![]() -kubek. u mojego TŻta piję herbatę tylko w jednym kubku. Zielonym ![]() -poza tym jak chodzę z TŻtem za rękę moja zawsze musi byc od spodu. Nie wiem, czy wiecie, co mam na myśli... ale inaczej nie umiem ![]() -do tego czystośc szyb w samochodzie. Zużywam nadnaturalne ilości płynu do spryskiwaczy... bo szlag mnie trafia, jak cos na tej szybie jest! ![]() -przy myciu zębów, gdy nałożę pastę na szczoteczkę moczę ja 5 razy. Czyli tak szybko wkładam pod kran ![]() ![]() -przy odkurzaniu dywanu musi zostac idealnie gładka powierzchnia (czyli odkurzam tylko z włosem)... co potrafi zając dużo czasu ![]() Jak cos sobie jeszcze przypomnę, to dam znac ![]()
Żałuje się wyłącznie bezczynności, niezdecydowania, wahania. Czynów i decyzji, choć niekiedy przynoszą smutek i żal, nie żałuje się. Śledź też pies! - blogujemy ♥ Edytowane przez klempaa Czas edycji: 2010-05-10 o 13:55 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Rozeznanie
|
ale z was dziwaki
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
![]() |
#11 |
Zadomowienie
|
Też oglądam Monka
![]() ![]() A teraz kolej na mnie: - wieszaki w szafie muszą być wszystkie powieszone w jedną stronę (nie na przemian!) - każdy ciuch musi być powieszony na oddzielnym wieszaku, całej rodzinie podkradam wieszaki :P - układam równo sztućce w szufladzie i kubki - mam obsesję na punkcie idealnie pomalowanych paznokci, zawsze mam jakieś intensywne kolory i szlak mnie trafia jeśli lakier chodź troszkę odpryśnie, rozmaże się itp. potrafię wstać w środku nocy i poprawiać paznokcie.. - i kolejne: ważenie jedzenia. jeśli w przepisie pisze 100g cukru to musi być idealnie 100, broń boże 101g! Gdy jem płatki to zawsze odważam równiutkie 50g, bo zawsze chce zjeść tyle samo, denerwuje mnie gdy dochodzę do końca paczki, a tam zostaje jakaś dziwna, niepodzielna ilość, za mało na jedną porcje np ![]() na razie tylko tyle sobie przypominam, ale jest tego na pewno więcej |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja z kolei nie lubię, jak gdziekolwiek leży zużyta chusteczka kogokolwiek, po prostu aż się trzęsę ![]()
Blog o życiu w Walii z przymrużeniem oka: #23. Cieszę się ze złej pogody i wrzucam moje motywujące linki! http://blondiewales.blogspot.co.uk/ |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
Podczas picia piwa zawsze żuję gumę miętową.
Kiedy rysuję kwiaty, najpierw zaczynam od narysowania trawy wokół nich, później łodygi, a na końcu sam właściwy kwiat. Mówią mi, że zbyt często myję dłonie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Konto usunięte
|
jesli ubranie upada na podloge podnosze je z panika i otrzepuje (mialam huskyego, to mzoe sporo wyjasniac)
nie wychodze z domu bez podniesienia i zaokraglenia tyłu fryzury (ostatecznie w czapce) nie wyjde bez pedicure i depilacji, nawet jesli to popijawa na tarasie u koleżanki, albo zakupy w galerii ubrania musza byc zlozone pod linijke nie schowam prania jesli wczesniej nie przejade go wałkiem odkłaczającym nie siadam w autobusach - jest brudno nie zrobie makijażu bez wcześniejszego peelingu twarzy, dostaje szalu czujac te martwe komorki ![]() nie poloze mokrego prania na podlodze w lazience (patrz punkt 1) jak biore sie za sprzatanie zajmuje mi to kilka dni... kazdy cm2 jest istotny robię listy, miliony list sortuję ubrania i kosmetyki jak tylko mam wolną chwilę, odkładam to, czego nie uzywam i ukladam w kolejnosci - uzywam najczesciej do uzywam najrzadziej muszę mieć idealnie czystą kuchnię i ubikację, inaczej brzydze się nawet umyć rąk nie dotykam surowego mięsa, brzydzę się nie pozwalam się dotykac nosem mojemu psu, brzydzę się nie kładę kurtki na łóżku i nie siadam w spodniach, w ktorych siedzialam "na zewnatrz" na poscieli notorycznie coś wyrzucam, sortowanie i porządkowanie sprawia mi dziką satysfakcję czytam zawsze składy produktow spozywczych, ktore kupuje jak mierzę ubrania w sklepie, to musze brać kilka takich samych, zeby wybrac najlepsza sztuke codziennie depiluje brwi sprawdzam sztucce i kubki przed uzyciem nie jem z lodowki niczego, co ma więcej niż 3 dni nie uzywam zwyklych zeli do mycia, bo piecze mnie po nich skora i mam ochote fiknąc, tylko apteczne LRP, Avene, SVR nie wyjdę z domu bez użycia odżywki do włosów papierosy palę tlyko z mietowka w ustach jezeli TZ kroi mięso to obserwuje go z niepokojem, a pozniej sprawdzam, czy dokladnie myje powierzchnie, ktore mialy stycznosc z surowizną i czy na koncu umyl ręce ale ja się leczę ![]() Edytowane przez 201704051255 Czas edycji: 2010-05-10 o 14:53 |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#17 |
Konto usunięte
|
NN to akurat moj najbardziej banalny problem
ale dziekuje ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Wtajemniczenie
|
kilka moich, bo zaraz muszę iść
![]() - nie siadam na sedesie - brzydzę się, gdy mokre ubrania spadną na podłogę, jeśli to bielizna, to je od nowa piorę w ręku - gdy piorę ręcznie, ostateczne pranie musi się odbyć w powietrzu, nie może dotknąć umywalki/miski - sprawdzam czystość szklanek, najczęściej myje je kolejny raz - obrzydza mnie używanie jednej szmaty do różnych rzeczy - spuszczam wodę dotykając krańcowej powierzchni płytki, którą trzeba nacisnąć, żeby spuścić To te czystościowe, mam ich znacznie więcej ![]()
![]() |
![]() |
#19 |
Rozeznanie
|
właśnie ostatnio zastanawiałam się jakie ja mam dziwne nawyki itp
![]() Napisze mojego Kochania nawyk bo jest przesłodki: komórkę zaaaaawsze kładzie na czymś: np. na paczce fajek, na portfelu, no na czymkolwiek jak już nie ma na czym to połozy nawet na jakiejś kartce mimo że cały stół wolny i czysty ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() a ja: -koło komputera nie może leżeć żadna szklanka, chusteczka, naczynie(chyba że moje ale i tak szybko odnoszę do kuchni bo denerwuje mnie), ogólnie to jakakolwiek rzecz mojej mamy brata taty , gazety itp też nie zniosę -zerkam często na swoje paznokcie, czyszczę je od spodu, oglądam dokładnie czy są dobrze ścięte, czy się nie połamały (nie daj boże jak się ułamią to dotykam to miejsce ciągle i staram się powstrzymać od dokończenia dzieła i ułamania całkowicie paznokcia - jednak zazwyczaj do tego dochodzi) -to ja robię tak jak monk, omijam wszystkie napisy na chodniku, kolorki itp, np rower namalowany no za cholerę na niego nie stanę a jak już muszę bo stwierdzę, że głupio iśc prosto i nagle tak obejść to przechodząc przez niego czuję się eee dziwnie. Jak są takie niebieskie i czerwone kafelki, przeskakuje je, łączenia płytek tych większych też omijam czubkami palców, przechodząc przez pasy staję zawsze na białych. -Lubię iść trasą rowerową, i denerwuje się jak rowerzysta na mnie pipczy heh:d ale jak jadę rowerem to denerwuję się na tych co mi po trasie rowerowej łażą;P -chodzę z dłońmi w kieszeniach inaczej nie wiem co z nimi zrobić (?) ;d, jak ostatnio kupiłam spodnie bez przednich kieszeni myślałam, że zwariuje! ale się okazało (na szczęście) , że kieszenie były tylko trzeba je było rozpruć -przychodząc do kogoś i wchodząc na komputer już bym mu wszystko pozmieniała bo przecież wiem co zrobić by było wygodniej korzystać i żeby było ładniej (taka fobia dlatego też polazłam studiować na informatykę:P) -każdy w domu u mnie ma swoją przeglądarkę , przy czym ja mam 2 firefox i opere:P -siedząc w domu co najmniej z 5 razy zaglądnę do lodówki w poszukiwaniu czegoś do przekąszenia mimo, że wiem, że godzinę temu też zaglądałam i nic nie było:P -komórkę, przeglądarki, gadu i inne pierdoły używam jak najbardziej się da: tzn. w komórce mam wszystkie profile przerobione: Głośno, cicho, dom, noc, muzyka itd. :P DO każdego przyjaciela mam inny dzwonek więc jak dzwoni to wiem od razu kto nie muszę patrzeć na ekran, mam masę tapet by ciągle zmieniać tak samo jak motywów. Ogólnie musi być idealnie hihi ![]() ![]() chyba tyle ![]()
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
Ale fajny wątek
![]() Na razie co mi przychodzi do głowy z moich dziwactw to: nie siadam nigdy na desce od sedesu w innych miejscach niż mój dom ![]() w toaletach publicznych nigdy nie łapię za klamki gołą dłonią w toaletach publicznych nigdy nie dotknę klapy od sedesu ręką bardzo często myje ręce w kuchni zawsze robie wszystko na czymś np: ciasto na stolnicy, chleb kroje na desce itp (niektórzy np ciasto robia na gołym stole) nie używam w ogóle wody z kranu np do sosów, do rozrabiania soków dostaję białej gorączki gdy ktoś obgryzuje paznokcie albo ... ma kaszel ![]() Jak mi sie jesczze coś przypomni to napiszę ;D
![]() |
![]() |
#21 |
Raczkowanie
|
a ja opowiem Wam dziwactwa mojego Taty(które trzeba przyznać - przejmuję)
a mianowicie.. gdy np. wyjeźdżamy gdzieś całą rodziną , to chwile przed wyjściem musi obejść cały dom.. powyciąga wszystkie wtyczki z kontaktów, pozamyka okna(absolutnie wszystkie!).. sprawdzi jeszcze raz i dopiero wtedy może zamknąć drzwi frontowe na klucz.. lub gdy wychodzi na nocną zmianę do pracy to zawsze każe mi pójść za nim i zamknąć te drzwi na wszystkie zamki... jakie to jest flustrujące jak oglądasz film bądź gdy jesteś czymś bardzo zajęta..on nie odpuści..ty musisz to zrobić.. a teraz coś o mnie : gdy ktoś mnie o coś prosi.. a mi się już na samym początku to nie podoba, a ten ktoś wciąż nalega to włącza mi się blokada psychiczna..czasami nie potrafie powiedzieć słowa, podnieść czegoś..zrobić.. po prostu NIE i koniec... chociaż doskonale zdaję sobie sprawę ze swojego bezsensownego zachowania.. nie potrafię spać pod samą kołdrą w nocy.. musi być koc a dopiero potem kołdra.. nie ważne czy to lato czy zima..mi pod samą kołdrą(która swoją drogą jest cieplutka - przynajmniej tak sądzi moja mama) jest potwornie zimno.. a z kolei pod samym kocem wporządku ![]() ooo i jeszcze jedno.. wszystkie czynności, które wykonuję..zaczynam robić od pełnych godzin..np. w tym przypadku o 17 pójdę się przespać przez godzinkę.. a potem powiedzmy od 18.15 zacznę naukę... ![]() a jeśli chodzi o moje zachowanie w stosunku do TŻ.. zawsze gryze go w nos..normalnie to już jest mój odruch..broń Boże nie robię tego mocno..ale jednak to jest mój sposób(swoją drogą prymitywny) by okazać uczucię ![]() z kolei TŻ po każdym wejściu do domu musi umyć ręcę bo jego aż ściska w środku lub zawsze prosi mnie bym szła po jego prawej stronie..bo tak woli ![]() oj... stanowczo starczy tych dziwactw... ![]()
![]() |
#22 |
Konto usunięte
|
pierwsze z moich dziwactw, zupełnie niepowiązane z innymi ludźmi to to, że wszystko co asymetryczne musi być po lewej stronie: spinka do włosów czy kucyk na boku z lewej strony, przypinka na ubraniu po stronie serca, telefon w lewej kieszeni, i takie tam różne, ale chyba nikt nawet nie zauważył, że tak robię
![]() natomiast drugim dziwactwem jest to, że do szału mnie doprowadzają niektóre zachowania [też dziwactwa? ![]() albo jak ktoś się nie umie zachować przy stole, np. grzebie w talerzu, rozdziela żarcie na składniki pierwsze, siorbie, chlipie, beka, smarka, ciamka, pstryka na kelnera, wylicza pieniądze na rachunek do ostatniego grosika, je wszystko rękami/nieumiejętnie trzyma sztućce, wyciera ręce w rękaw/obrus, pochłania posiłek w kilka sekund i siedzi się patrzy, a ja jem sama. i jeszcze nie lubię jak ktoś ma sterylny porządek w pokoju, czuję się wtedy jak w muzeum. u mnie zawsze jest taki nieład, wszystko porozrzucane. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
Punkt 3 także, dlatego, że często się zdarza, że biorę jakąś bluzkę, a na niej są plamy z podkładu czy tuszu do rzęs (swoją drogą, jak można tyle tapety nakładać i nie uważać w przymierzalni na te ciuchy?) Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Zakorzenienie
|
Ja nie nawidzę brudnych garów w zlewie, obok, na stole ect. myje je namiętnie u siebie i u siostry w domu, gdy widze taką stertę-poprostu łapię za gąbke i nie ma,że boli:P
![]() |
#26 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() NIENAWIDZĘ zmywac ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Zadomowienie
|
O! Jeśli chodzi o zmywanie. Talerze, garnki, szklanki - to mogę zmywać, nie ma problemu, ale NIENAWIDZĘ i NIE MOGĘ zmywać sztućców i zawsze zostawiam je w zlewie. Talerz po zupie umyję, ale łyżkę już zostawię, a jak mam to zrobić to przeżywam katusze po prostu
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Zakorzenienie
|
a ja jak się już zabiorę to lubię ale nie mogę nigdy się zebrać
![]()
![]() |
![]() |
#29 |
Zadomowienie
|
o , matko..tak czytam i czytam i dochodze do wniosku ze ja to juz naprawde powinnam sie udac na intensywne leczenie
![]() najpierw zaczne moze od tego ze doprowadzaja mnie do szalu dziwactwa mojego chlopaka ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() to tyle chyba co pamietam..a jest tego napewno o wiele wiecej... ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#30 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
To samo! A najbardziej nienawidzę widelców.. ![]() ![]() A tak ogólnie, to też zawsze wymagam, żeby moja dłoń (jeśli ją ktoś trzyma) była "z prawej strony" i mój mały palec musi (!) wystawać. Inaczej nie pójdzie. Nie znoszę włosów na dywanie, a są to najczęściej moje, bo mam długie ![]() Nigdy, przenigdy nie usiądę na desce w obcej łazience. Zawszę jak używam balsamu muszę go idealnie rozsmarować po całym ciele, choć nie zawsze mam na to siłę. Nienawidzę! Nienawidzę jak mi podkreśla wyrazy na czerwono, np, bo zabrakło ą, ę, ź, ć... Muszę zawsze używać polskich znaków. Zawsze tabletkę muszę popić całą szklanką wody. Niczym umyję zęby moczę szczoteczkę tak ze 3 razy ![]() ---------- Dopisano o 18:53 ---------- Poprzedni post napisano o 18:48 ---------- Aaaa.. no i oczywiście wychodząc z domu, jak wiem, że nie będzie mnie w nim dłużej muszę pozamykać wszędzie drzwi, popatrzeć na kran (czy nie kapie) a jak już zamknę drzwi po prostu muszę pociągnąć za klamkę, by sprawdzić czy je zamknęłam. Jak tego nie zrobię to muszę się wrócić na górę (4 piętro) i to zrobić
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:13.