|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3091 | ||
|
Zadomowienie
|
Dot.: Uroki ciaży czujemy, a jesienią się rozpakujemy. WRZESIEŃ-PAŹDZIERNIK 2010 cz.I
Cytat:
Cytat:
Też planowałam założyć firmę (po urodzeniu dziecka), a po tym artykule rozważałam przyspieszenie tego. Ale mamcia się podowiadywała i żeby dostać zasiłku 1300zł, to musiałabym przez te 3 msc płacić składki ponad 800zł. To bez sensu, wolę poczekać i założyć firmę na spokojnie, dopilnować wszystkiego jak należy, niż wpakować przed porodem ponad 2000zł. Zwłaszcza, że wiadomo, że na początku firma raczej nie zarabia. Ale jak ktoś chce tylko kasę wyciągnąć od państwa, to może to i dobry pomysł... No i tak jak napisała angelikaw, traci się te zniżki dla pierwszej firmy (ze zniżkami przedsiębiorca płaci do ZUS jakieś 300zł, ale też zasiłek macierzyński jest proporcjonalny do tych składek- grosze)
http://www.suwaczki.com/tickers/k0kdwn15x5fj0dze.png http://www.suwaczki.com/tickers/k0kd73sb8eg8gpzu.png Edytowane przez ycnan Czas edycji: 2010-05-12 o 15:11 |
||
|
|
|
#3092 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Uroki ciaży czujemy, a jesienią się rozpakujemy. WRZESIEŃ-PAŹDZIERNIK 2010 cz.I
Eveliouses dzieki, ale ja nie mam badania obciazenia glukoza
|
|
|
|
#3093 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Abstrahując od wyroku sądu jest to nieuczciwe w sensie społecznym. ZUS ma pieniądze ze składek podatników - a więc po prostu nasze pieniądze. Jeśli kobiety zaczną wykorzystywać nieścisłości w przepisach w celu uszczuplania kasy ZUS-u to niech mają świadomość, że pieniędzy zabraknie na inne rzeczy - podwyżki emerytur i rent, świadczenia zdrowotne w szpitalach, zasiłki dla innych uczciwych kobiet...
Mam dwoje okruszków - jeden większy, a drugi całkiem malutki ![]() Edytowane przez Klarissa Czas edycji: 2010-05-12 o 15:18 |
|
|
|
|
#3094 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny-ślicznie wyglądacie, super-ciążowo
![]() ![]() ![]() Nikap- ja mam od 3 lat termometr do ucha i nie wyobrażam sobie już innego. Użerałam się z gorączkującymi dziećmi i tradycyjnymi termometrami, na prawdę- szkoda nerwów i czasu. Czasem musiałam w nocy kilkakrotnie sprawdzać, czy rośnie gorączka i kręcące się dziecko, plus moje niewyspanie po kilku takich akcjach upewniło mnie,że nie ma co dłużej oszczędzać na tym. Kupiłam taki-http://www.allegro.pl/item1031424030_termometr_ do_czola_i_ucha_4w1_konie c_z_placzem.html - i przez 3 lata wymieniałam 2 razy baterię, to wszystko. Warto pomyśleć. Ubawiłam się twoimi historiami ( babkę w lodziarni rozszarpałabym gołymi rękami) Dobrze,że masz fajnego męża, bo wielu ludzi mogło by to przypłacić zdrowiem ![]() A ja mam dość depresyjny nastrój ( ta pogoda...) Dla odmiany mój mąż uraczył mnie newsem roku i mówi- wygrałem wycieczkę do Egiptu na tydzień! Zdębiałam, nie wierzyłam, ale jednak. To było coś w rodzaju-"wypełnij kupon, dostaniesz koszulkę" No i wygrał. Ale ja jakoś się nie cieszę. Jak ja polecę z moimi skurczami? Lekarz odradza, że nie weźmie odpowiedzialnośc, ect. Wiadomo, głupi nie jest, nawet zdrowy może to różnie znieść. W Egipcie "klątwa faraona" czyli biegunka murowana- jakoś nie marzę o niej, tym bardziej leczyć całą rodzinę ( inna flora bakteryjna w wodzie) Opalanie-odpada, chyba,że z filtrem 50, bo inaczej plamy na twarzy... to super Basen- raczej oszczędnie, bo skurcze- więc co to za przyjemność... Starszy syn ma drenaż uszu ( dziurki w błonie bębenkowej) i kategorycznie nie może moczyć głowy Młodszy- za mały,żeby pływać samodzielnie (3 lata), więc trza by za nim do tej wody... Jakoś marnie to widzę. I co mi takiej wygranej??? W zeszłym roku bym się ucieszyła, a tu co? Poleciały byście?
|
#3095 | |||
|
BAN stały
|
Cytat:
Warto też przemyśleć opłacanie tych zniżkowych składek jak się ma małe dziecko. Bo oby nie chorowało... A w razie choroy (Twojej), opieki- dostajesz zasiłek naliczony od składek, które opłacasz. Jak to możliwe, że płacąc 800zł przez 3 m-ce- zasiłek miałabyś dostać w wysokości 1300zł? ---------- Dopisano o 15:33 ---------- Poprzedni post napisano o 15:29 ---------- Cytat:
Dokładnie tak. I jak wcześniej pisałam- kontrola Płatników Składek- to nie jest mila rzecz...Jeśli sie okaże, że taka firma działała w celu "wyłudzenia pieniędzy z ubezpieczenia społecznego", to ma to wiele konsekwencji, z których najprzyjemniejszą jest zwrot pobranych świadczeń ( w kwicie brutto, a nie netto jak otrzymałaś) wrazz odsetkami. ---------- Dopisano o 15:37 ---------- Poprzedni post napisano o 15:33 ---------- Cytat:
Tego nie reguluje żaden przepis. To jest sprawa indywidualna, a od 2008 roku wszelkie kontrole mające na celu wykrycie wyłudzeń z ubezp. spol. zostały wzmożone... Nawet sobie nie wyobrażacie, ile osób oszukuje i jaka kasa z NASZYCH PIENIĘDZY na to idzie ![]() A później teksty typu: Nie ma na emerytury i renty... ciekawe dlaczego? |
|||
|
|
|
#3096 |
|
Zakorzenienie
|
Witam!
Abz śliczny masz brzusio, taki zgrabniutki Nikuś niezłe przygody miałaś co za głupie babsztyle na tych lodach siędzą Ja na połówkowym byłam w 22tyg.+1 dzień Teraz też mam mieć tą glukozę robiona, mam nadzieję że będzie ok i nie zakaża mi słodyczy wsuwać ![]() Dzisiaj mialam ostatnie spotkanie z promotorką przed obroną, dostaliśmy od niej pytania
|
|
|
|
#3097 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
jak znajdę tą kartkę, to napisze dokładnie co i jak ![]() Gdyby to mój TŻ wygrał, to jak najbardziej bym poleciała. Ale w Twojej sytuacji... nie było by ciekawie. Może da się jakoś odstąpić komuś tą wycieczkę, za drobną opłatą? ![]() Cytat:
I żeby nie było, nie twierdzę, że to jest super, a tym bardziej - sprawiedliwe, ale niestety, zgodne z prawem. Ja rozważałam ta możliwość tylko ze względu na to, że firmę i tak w ciągu roku planuje założyć. Ale jest to, dla mnie, nieopłacalne. Nawet nie miałby się kto zając firmą, podczas mojego macierzyńskiego...
http://www.suwaczki.com/tickers/k0kdwn15x5fj0dze.png http://www.suwaczki.com/tickers/k0kd73sb8eg8gpzu.png Edytowane przez ycnan Czas edycji: 2010-05-12 o 15:51 |
||
|
|
|
#3098 |
|
Zakorzenienie
|
szokoladka swietnie ze wygraliscie wycieczke
ale ja bym osobiscie nie poleciala na tym etapie ciazy i to do egiptu.. balabym sie zatrucia wlasnie ( a tu grozne jest odwodnienie) i jesli masz jakies skurcze tym bardziej bym sobie darowala... moze niech maz sam leci z dziecmi??? albo podarujcie komus w prezencie wycieczke oczywiscie zrobicie jak uwazacie p.s dodam ze my w tym roku planowalismy wyjazd do Hiszpani ale zrezygnowalam bo balam sie ze gdyby mi cos bylo to co ja zrobie tam ? ech u nas chyba burza idzie, musialam kawe wypic bo ledwo chodze glowa mnie boli.. jeszcze struta chodze caly dzien, nie dosc ze mam stresow troche to jeszcze mialam glupi sen ze umarlam i nikt mnie nie widzial, nie slyszal... i mowilam mezowi ze nie moze do mnie dolaczyc bo musi sie opiekowac corka... wstalam przerazona mam nadzieje ze to nic nie znaczy :/
wiosna!! Edytowane przez Ray Czas edycji: 2010-05-12 o 15:46 |
|
|
|
#3099 |
|
Raczkowanie
|
Kochane Mamuski, Witajcie!!!
Przyjmiecie mnie, prosze do Waszego grona? Ja tak naprawde jestem z Wami od pierwszych stron wateczku, tylko tak jakos balam sie odezwac... na poczatku - bo balam sie zegnac, jakby cos bylo nie tak... a potem juz jakos tak trudno mi sie bylo wtracic. Ale wlasnie sie przelamalam i mam nadzieje, ze mnie przyjmiecie. Poprosze o dopisanie do listy: Sylwia, l.27, tp. 15.10 |
|
|
|
#3100 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a co do wyjazdu to my w tym roku tez nigdzie nie jedziemy, jak juz to zorbimy sobie takie weekendowe wypady jak co roku, majówka potem długi weekend czerwcowy a dłuzszy pobyt sobie odpuszczamy popierwsze ze wzgledów finansowych, trzeba kupic troszke rzeczy dla dzidzi, po drugie ja pewnie latem będę nie do zycia i nie bedzie mi sie chcaiło wyjezdzac na wczasy w słoncu Atlidee witaj wśród nas Edytowane przez enis84 Czas edycji: 2010-05-12 o 16:22 |
|
|
|
|
#3101 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
opowiadaj ja sie czujecie
|
|
|
#3102 |
|
Raczkowanie
|
enis Dziekuje
martucha rowniez ![]() Jestem na obczyznie (UK) i to tak czasem mi smutno, samotnie (TZ juz ma mnie czasami dosc, sluzy mi tu za przyjaciolki...). Jeszcze tutejsza sluzba zdrowia ma czlowieka "brzemiennego" za nic..., wiec jak ma czlowiek jakies watpliwosci, czy nie daj Boze problemy, to juz jest zdany na samego siebie... ![]() No dosc tego narzekania ![]() Dzieki za przyjecie mnie, ciesze sie... |
|
|
|
#3103 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
z nami jest raźniej zawsze jak nie masz z kim pogadac albo Ci się nudzi możesz napisac do nas a my odpowiemy i doradzimy, jesteśmy takimi wirtualnymi psiapsiółkami
Edytowane przez enis84 Czas edycji: 2010-05-12 o 16:43 |
|
|
|
|
#3104 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
) nie ma ani slowa i promotorzy sobie decyduja, a ta nasza nic konkretnego nie powiedziala, jak pytalismy ![]() Cytat:
![]() Cytat:
|
||||
|
|
|
#3105 |
|
Raczkowanie
|
Jeszcze nie wiem niestety, czekam cierpliwie az szanownie NHS przysle mi "zaproszenie" (tak, tak...) na moj 20 tydz. skan. Jak na razie to moj 17+5 tydz., wiec jeszcze dam im pare dni, jesli nic nie przysla to bede ich nekac telefonami... (nie lubia, ale co tam). Tak wogole to bede sie cieszyc jak Dzidzie na tym ich sprzecie zobacze (marna jakosc, straszne starowinki usg) a co dopiero plec!!! Maggie Dzieki! |
|
|
|
#3106 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3107 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ja nie bede miec macierzynskiego, bo jak wczesniej pisalam nie pracuje wiec każde pieniazki po urodzeniu maluszka to cos. Pozdrawia |
|
|
|
|
#3108 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Uprałam dziś swoje zbiory skarpetkowe dla Dzidzi i zajęły mi całą suszarkę
|
|
#3109 |
|
Raczkowanie
|
enis Tak mialam na szczescie bylam w Polsce na Wielkanoc i moglam sie wreszcie przebadac i zrobic porzadne USG (nawet 4d mialam przez chwilke). To bylo w 11+6 tyg. (jak ten czas leci...) i od tego czasu bylam tylko po powrocie na standardowej wizycie (czytaj: zyje Pani? a Dziecko?) tu u poloznej. Nota bene to sie okazalo, ze mam cukier w moczu, ale nikt sie tym nie przejal. Kobitka mi chciala wmowic, ze za duzo slodkiego zjadlam w tym dzniu... ale akurat mnie tak od slodkiego odzucilo, ze szok, nawet jablko to jest dla mnie problem zjesc.
No wiec nic, czekamy i jestesmy dobrej mysli (moja mama mila w obu ciazach ciezka cukrzyce, moja siostra w efekcie 5kg-rowno przy porodzie a ja "tylko" 4,8kg), mam nadzieje, ze jakos przezyje... |
|
|
|
#3110 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Ja bym chyba nie poleciala do tego Egiptu ... Wiadomo, ze szkoda wycieczki itd ale moze mozna komus odstapic?Tez mam ciagle zalegla wygrana- weekend w Stambule, ale nie polece (za lot sama musze placic) I juz nakrecam mojego brata, zeby skorzystal, bo szkoda. A wygrana mam za zdjecie w konkursie stambulskim fotograficznym (moj debiut!), tak sie troszke pochwale ![]() Cytat:
Witaj Sylwio Atlidee! Jak samopoczucie? Dziekuje wszystkim Dziewczynom za mile slowa a propos ciuszkow ![]() Pumpkin to tez moj ulubiony, hehe. Ciuszki zbieram juz od dawna (czasy studiow) jak mialam troche kasy i byly promocje w HM albo gdzies to nie moglam sie powstrzymac. Duzo tego nie ma i troche dla chlopca troche dla dziewuszki a troche neutralnych, ale sie ciesze ze to mam! Poczekajcie az zrobie zdjecie mojej kolekcji butkow dla maluszkow! Poza tym spalilam garnek to juz kolejny raz w tej ciazy...Zero koncentracji, skleroza 1000%, po prostu sieroctwo na maksa... Tez tak macie? czy to tylko ja? Wczoraj upieklam niejadalne muffinki- za duzo proszku, ble... ![]() |
||
|
|
|
#3111 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3112 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Ja tez tylko o tym marze, by Fasolak byl zdrowy. Boje sie, ze moja niedoczynnosc, alergie i te ciagle infekcje jakos na niego wplyna... Ale jestem dobrej mysli i uwielbiam jak to male mnie gdzies cisnie w jelito, czy inny pecherz
|
|
|
|
|
#3113 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
... a to byl ulubiony garnek TZ na mleko (on platki na mleku lubi rano "przyzadzic"-tylko dlatego, ze szybko...).Tez podziwiam Twe ciuszki, sliczne... Zazdroszcze Wam troche kochane tych ciuszkowych zakupow, ja jakos nie mam nastroju... zanim zaszlam w ciaze, to jak tylko kolo dzialu dzieciecego przechodzilam, to lubilam poogladac i z przyjemnoscia dla swojej chrzesnicy tez wybieralam, przebieralam. Jak tylko jestem w ciazy to mnie jakos "odpycha", moze podswiadome sie boje, czy cos ![]() enis Tu generalnie jest super, ale jak wszystko jest z Toba i Dzidzia w pozadku... Oni po prostu nie przywiazuja tak wagi do wartosci zycia, niestety (a jak poroni to tak widac mialo byc..., nie podtrzymuja ciazy, nie badaja szyjki w pozniejszej ciazy, kompletnie nic-mam wrazenie, ze oni tu nie wiedza, co to jest badanie ginekologiczne). Czasami bardzo smutne... Ja na szczescie nie mam wiekszych problemow, tylko notorycznie mnie brzuch boli w dole (normalne skurcze, jak okres), ale to tez zignorowali... Musze sie znow wybrac od Polski do mojej p.Gin. Edytowane przez Atlidee Czas edycji: 2010-05-12 o 17:31 |
|
|
|
|
#3114 | ||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Zuziczka, piękne ciuszki Cytat:
Ale co mi za różnica- to będzie moje maleństwo.
Martynka Edytowane przez Lenka* Czas edycji: 2010-05-12 o 17:38 |
||||
|
|
|
#3115 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Witaj Sylwia ![]() Maggie - ja pisałam pracę na UŁ (WPiA), czcionka 12 Times New Roman (ale 13 też kilka osób pisało), odstępy (interlinia) 1,5, a marginesy 2,5 + z lewej strony dodatkowo 1,5-2cm na oprawę.
|
|
|
#3116 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
niektóre kobiety mogą urodzić tylko dzięki tabletkom podtrzymującym a oni poprostu umywają od wszytskiego ręcę, jak się urodzi to dobrze a jak nie to trudno
|
|
|
|
|
#3117 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
W tutejszych warunkach moja chrzesnica nigdy by sie nie urodzila (ciaza "podtrzymywana"), ani corcia mojej przyjacioki (niewydolnosc szyjki mamy przy 2-giej ciazy). Paranoja ogolnie. Nie mam natomiast pojecia jak tu wyglada prywatna sluzba zdrowia, ale przeciez i tak tu wszyscy lekarze koncza te same uczelnie.angelikaw Witaj!
|
|
|
|
|
#3118 | |||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
ja ostatnio w restauracji wylałam filiżankę gorącej herbaty na siebie... normalnie porażka ![]() w domu ciągle coś tłukę, już chyba pół zastawy poszło do kosza ![]() a no i jeszcze zapominam o wielu sprawach, wyłączam się jak ktoś do mnie za długo mówi... poprostu masakra ![]() Cytat:
RAZEM 3.10.09 już prawie 5 lat... http://www.suwaczki.com/tickers/j36regz26lhpn9qe.png KUBUŚ 5.09.10 już prawie 4 latka... http://www.suwaczki.com/tickers/17u9j44jq7vw38gx.png MILENKA 12.08.14 już tydzień za nami... http://www.suwaczki.com/tickers/qdkktv7372ulrj0c.png |
|||
|
|
|
#3119 |
|
Wtajemniczenie
|
witajcie po dłuższej nieobecności
![]() wpadłam się pochwalić, że jutro wybieram się z mamą na usg 3d strasznie się cieszę, a z drugiej strony panikuję tak bardzo bym chciała, żeby dzidziuś był zdrowy. Mam już tylko jego ... jestem w 22/23 tc dziewczyny, które miały już to badanie, tak sobie myślę, że skoro już mam płacic 160 zl i siedzieć tam ok 50 min, to zażyczę sobie jakiś dokładnych pomiarów, echa serduszka i... no włąsnie co Wam lekarz badał przy okazji 3d najbardziej się cieszę, że będę miała filmik i zdjęcia (o ile dzidzia będzie dobrze ułożona )
|
#3120 |
|
Raczkowanie
|
abz niezły brzuszek
widze ze u Ciebie jak i u mnie wloski na brzuszku sie pojawily ![]() niaad moj TŻ tez jakis niechetny a samej byloby mi jakos tak smutno chodzic...Buterfly83 hihi u mnie tez +4 kg ![]() kasienka1701 moj TŻ tez na chlopca jest nastawiony i nie wiem jak przyjmie wiadomosc jak bedzie dziewczynka ale mysle ze sie z tym oswoi a po porodzie oszaleje na widok malenstwa a Mała będzie córeczką tatusia ![]() szokoladko no to kiepsko akurat teraz z taka wycieczka moze faktycznie sprobujcie odstapic komus ? albo niech TŻ sam leci ![]() Atlidee Witaj ![]() Mnie dzidzia dzis podkopuje w najlepsze ku mojej radosci oczywiscie bo dwa ostatnie dni miala dosc ciche co do pogody to ja juz szalu dostaje.. z rana sloneczko i cieplutko potem zachodzi slonce i chlodno, potem sloneczko, zaraz nagle deszcz, sloneczko, zaraz grzmi i deszcz.. a tym czasem mykam na jakis wieczorny spacerek, nie dam sie pogodzie
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:19.

to juz kolejny raz w tej ciazy...

okaze sie w sobote 

W tutejszych warunkach moja chrzesnica nigdy by sie nie urodzila (ciaza "podtrzymywana"), ani corcia mojej przyjacioki (niewydolnosc szyjki mamy przy 2-giej ciazy). Paranoja ogolnie. Nie mam natomiast pojecia jak tu wyglada prywatna sluzba zdrowia, ale przeciez i tak tu wszyscy lekarze koncza te same uczelnie.