|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3061 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Uroki ciaży czujemy, a jesienią się rozpakujemy. WRZESIEŃ-PAŹDZIERNIK 2010 cz.I
Cytat:
|
|
#3062 | |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Uroki ciaży czujemy, a jesienią się rozpakujemy. WRZESIEŃ-PAŹDZIERNIK 2010 cz.I
Cytat:
ale Pawcio przygotowuje sie, że będzie miał córunie tatunia
|
|
|
#3063 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 11:51 ---------- Poprzedni post napisano o 11:48 ---------- Cytat:
też tak mysle i wogole bym sie nie przejmowała tym czego cche tesciu jak mu nie poasuje niech sobie zrobi chłopaka bedzie miał wnuczke niech sie cieszy a ty sie ciesz tym co masz pod serduszkiem a nie miej doła przez teścia.A o męzu czy facecie pomysl tak jak dziewczyny pisaly nastepnym razem chlopczyk bedzie )
|
||
|
|
|
#3064 |
|
Raczkowanie
|
ja nie wiem jak teście czy nawet Tż-ci mogą mieć jakieś ale do płci dziecka. czy to jest TAKIE ważne? chyba ważniejsze jest to aby prawidłowo się rozwijało i było zdrowe. tyle jest teraz różnych chorób a ludzie przejmują się płcią.
|
#3065 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
okaze sie w sobote a wogole powiedz mi, jakie masz marginesy i czcionke, bo ta nasza nic nam nie mowi ![]() Cytat:
my jutro konczymy 20 tc, wiec trzeba to bedzie uczcic jakas fota
|
|||
|
|
|
#3066 | ||||||
|
Raczkowanie
|
dzień Dobry dziewczyny...
Cytat:
za tydzień mam wizytę u lekarza - zobaczymy... co będzie Cytat:
a podobno takim maluszkom temperaturę najczęściej mierzy się doodbytniczo...?? Cytat:
nawet kurz na lustrze nie przysłoni tego brzuchola![]() Cytat:
ja też chcę mieć już wszystko skompletowane na dzień dobry przed 8 mc, bo coś czuję, że nie będę miała sił pod koniec ciąży ![]() Cytat:
![]() a w nocy śniły mi się zrazy zawijane i muszę je sobie zrobić na obiadek ![]() Cytat:
![]() a wczoraj poszłam sobie na spacerek sama, bo mąż w pracy, a taka ładna pogoda była, że mi się nie chciało wracać do domku... potem poszłam na lody <były przepyszne> i potem dalej w drogę... no i tak sie nałaziłam, że ledwo doszłam do domu i musiałam się od razu położyć, bo mnie tak brzuch bolał i cały pulsował od środka, aż się przestraszyłam...
RAZEM 3.10.09 już prawie 5 lat... http://www.suwaczki.com/tickers/j36regz26lhpn9qe.png KUBUŚ 5.09.10 już prawie 4 latka... http://www.suwaczki.com/tickers/17u9j44jq7vw38gx.png MILENKA 12.08.14 już tydzień za nami... http://www.suwaczki.com/tickers/qdkktv7372ulrj0c.png Edytowane przez fem Czas edycji: 2010-05-12 o 12:18 |
||||||
|
|
|
#3067 |
|
Zakorzenienie
|
piszecie o termometrze... wierzcie mi ze najlepszy jest ten najzwyklejszy, najlepszy daje pomiar. Mialam rozne ten w smoczku tez taki szybki i zaklamuja wynik albo w ogole zle pokazuja. Najzwyklejszy sprawuje sie najlepiej wlozysz pod paszke chwile i widac dokladnie co i jak.
|
#3068 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Dlatego nie powinno się tak wcześnie robić, także połówkowe usg robi się po 20tc, bo potem mogą być cyrki, że jakieś wymiary dzidzi są mniejsze niz powinny... i niepotrzebne mamine nerwy! Mój lekarz tez mówił, po 20tc, ale najlepiej nawet 22tc. Bo dla pewnych organów te 2tyg to naprawdę ogromna różnica i mogą nie byc w pełni wykształcone. Tak samo ilość płynu w mózgu- to z kolei mówił mi lekarz, co robił połówkowe. Ilona pomyśl, czy nie warto się przepisać na późniejszy termin, bo po co masz się nerwować w razie co jak ostatnio Weronisia? Ray ja ok 19tc zaczęłam dopiero czuć malucha teraz ma takie dni, że jest markotny - jak jego mamusia- a ma takie, jak wczoraj, że szaleje non stop. Wczoraj oglądaliśmy ekstraklasę no i emocji było sporo bo raczej mamy juz Mistrza i moje dziecko latało w brzuchu jak niezły napastnik![]() Ale już myślałam, że nie będę czuła jego ruchów, bo zwlekał z tym. A jak już się rozkręcił, to jestem pewna, że temperamencik będzie miał mój czyli mniej więcej jak ta emotka... ja od początku nie spalam mamie w dzień...
|
|
|
|
|
#3069 | ||||
|
Zadomowienie
|
Witam, dzisiaj ostatni dzień zwolnienia. Jutro do pracy
ale przeziębienie nie przeszło, kaszel i katar jest nadal.U nas pogoda ładna, ponad 20 stopni i zza chmur wygląda słoneczko. Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Swoją drogą mój mąż też jest tak nastawiony na syna, że też nie wiem jak ewentualnie zareaguje na córkę. Mam nadzieję, że nie będzie zawiedziony.
|
|
#3070 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Edytowane przez IlonaN2 Czas edycji: 2010-05-12 o 13:08 |
|||
|
|
|
#3071 | |
|
Zadomowienie
|
Dziewczyny macie oczywiście rację,że teściu głupio gada,ja też to wiem,niestety najgorsze jest to,że jak się mieszka piętro wyżej,to jesteśmy codziennie narażeni na jego gadanie,więc to trochę dobija
Cytat:
![]() Z tego wszystkiego zajęłam się sprzątaniem.Piorę, zmieniam pościel i wycieram kurze-przynajmniej nie myślę o głupotach
|
|
#3072 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
#3073 |
|
Rozeznanie
|
Hej Dziewuszki,
widze ze temat USG powrocil Ja postanowilam darowac sobie ta przyjemnosc, tym bardziej ze w poznaniu to jakies 300-400zl kosztuje. Chyba wole zrobic sobie niespodzianke, a zaoszczedzona kaske wydac na cos dla Fasolki albo dolozyc do tej cholernej lodowki! ![]() Jesli chodzi o tesciow czy rodzicow, to nie wtracaja sie oni zuplenie ani do plci, ani imion, ani niczego. Mama z tesciowa tylko wpadly w jakies szalenstwo zakupowe i kupuja mi ciagle jakies bluzki, koszule itp z czego powlowa i tak nie pasuje i musza odnosic, Szalone ![]() Wreszcie siadlam do obrabiania zdjec wczoraj i przy okazji zrobilam tez pare fotek czesci moich zbiorow ciuszkowych. |
|
|
|
#3074 |
|
BAN stały
|
Zuziczka
słodaski ciuszki a Pumpkin to już w ogóle wymiata
|
|
|
|
#3075 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
|
|
#3076 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
nie zrobił chłopca. Pewnie im mina zrzednie, być może raz na zawsze i nie powrócą więcej do tematu. Co za głupie chłopy, no! Zamiast się cieszyć z dzieciątka to jeszcze wybrzydzanie...
|
|
#3077 |
|
Zakorzenienie
|
dziewczyny nie wymagajcie za duzo to tylko faceci
|
#3078 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny, na badanie glukozy z krwi trzeba byc na czco? nie wiecie moze?
|
|
|
|
#3079 | |||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
No to trzymam kciuki za jutrzejsze badanko ![]() Cytat:
Cytat:
Maggie1983, to, jaka czcionka, interlinia, marginesy itp, zależą od uczelni. U mnie na stronie internetowej podali standardy. Cytat:
Cytat:
|
|||||
|
|
|
#3080 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Ja Cię toszkę rozumiem bo u mnie modlą się (tescie) o dziewczynkę i chlopca nie bardzo chcą, bo mają w rodzinie samych chłopaków, mojej mamie jest wszystko jedno. Brat mojego TZ tez zostanie tata i oni maja miec dziewczynkę to juz sa uwielbiani itd... a ja taka odepchana sie czulam, az wkoncu dowiedzialam sie ze u nas tez dziewczynka(prawdopodobni e bo płeć określona w 18 tyg takze jeszcze niedowierzam) i powiem ci ze gdybym nie miala dziewczynki w brzuszku to czulabym sie bardzo podobnie, zła, rozdrazniona a nawet ciut gorsza... okropne jest to strasznie... mnie takim gadaniem teście bardzo odepchnęli od siebie, narazie mieszkamy z nimi, tzn. nad nimi i tez ich widzę codziennie ale na Boze Narodzenie wyprowadzamy się stąd i nie zamierzam tu czesto przychodzić. Szkoda tylko ze moj TZ tak strasznie jest za nimi i nie da sobie pępowiny odciąć... A tatuś napewno zakocha się w córci...
|
|
#3081 |
|
Zakorzenienie
|
Wydaje mi się, że na każde badanie krwi należy zgłosić się na czczo.
|
#3082 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
ciocia ma 2 wnuczków.... No i ja choć pragnełam dziewuszki będę miała chłoczyka z czego tz się bardzo cieszy.... juz planujemy ich wspólne zabawy ![]() Nikomu nie dogodzi...ale tu chodzi o żywą istotkę a nie nową parę butów , z którymi można wybrzydzać....
|
|
|
#3083 |
|
Raczkowanie
|
Witaj Eveliouses!
Ja tez ogolnie mam nieogar, hihi, ale podobnie jak ty mam kolezanki w ciazy (jedna juz wlasnie urodzila mala Kamilke! ![]() No to mamy serio szczęście,bo to wszyscy mi mówią spoko spoko,dasz radę,sama poczujesz co trzeba robić itp.a mi się jakoś te instynkty nie chcą włączyć
|
|
|
|
#3084 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
RAZEM 3.10.09 już prawie 5 lat... http://www.suwaczki.com/tickers/j36regz26lhpn9qe.png KUBUŚ 5.09.10 już prawie 4 latka... http://www.suwaczki.com/tickers/17u9j44jq7vw38gx.png MILENKA 12.08.14 już tydzień za nami... http://www.suwaczki.com/tickers/qdkktv7372ulrj0c.png |
|
|
|
|
#3085 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
#3086 | |
|
Raczkowanie
|
kochane laseczki.mam 2 pytanka
pierwsze na temat l4,bo w poniedziałek dostałam właśnie pierwsze zwolnienie do 23 maja a to jest niedziela,wiec w poniedziałek mam wizyte ale kumpela mi mówiła coś,że powinnam miec ciągłość tych l4 i teraz niewiem czy jak lekarz mi wypisze kolejne z datą 24.05 to bedzie ok czy powinnam miec od 23.05??? i druga sprawa...ostatnio poczytałam taki artykuł "Przed urodzeniem dziecka warto założyć firmę" cytuję ten artykuł: Warto założyć firmę tuż przed urodzeniem dziecka. Biznesmenka może dostać prawie 6 tys. zł zasiłku i ZUS nie ma prawa tego zakwestionować - informuje "Rzeczpospolita". W środę na posiedzeniu Sądu Najwyższego w poszerzonym siedmioosobowym składzie zapadła uchwała sankcjonująca takie postępowanie. Sąd uznał, że obowiązujące przepisy pozwalają kobietom prowadzącym działalność gospodarczą zapewnić sobie bardzo wysokie zasiłki związane z urodzeniem dziecka. Wystarczy, że kobieta, tuż przed przejściem na urlop macierzyński przystąpi do ubezpieczenia chorobowego (które jest dobrowolne w przypadku przedsiębiorców) i podniesie sobie do maksimum wysokość stawki. Dostanie wtedy nawet 5,7 tys. zł zasiłku miesięcznie przez cały czas urlopu macierzyńskiego (obecnie 20 tygodni). Po powrocie do pracy kobieta może sobie obniżyć składkę do minimum. Zdaniem Sądu Najwyższego ZUS nie ma prawa zakwestionować takiego postępowania. czy któraś ma pojęcie o co w tym chodzi?bo wydaje się to prostym wybiegiem,żeby dostać wiecej kaski ale z drugiej strony to trochę niewiarygodne,no nie??przeciez trzeba pewnie jakis dochód wykazac itp. Jeśli któraś wie coś więcej na ten temat byłabym bardzo wdzięczna. ![]() tu podaję link do tego artykułu http://finanse.wp.pl/kat,104762,titl...wiadomosc.html ---------- Dopisano o 14:46 ---------- Poprzedni post napisano o 14:43 ---------- Cytat:
ale słodziakooowe ciuszki!!fajnie już coś mieć i brzusio masz już taki kochaniutki,że hej!!!
|
|
|
|
|
#3087 |
|
BAN stały
|
Sorry za słowa, ale zazwyczaj jest tak, że ci, którzy na początku walą teksty typu: ojjjjj a na pewno nie będzie dziewczynki? albo - chłopak to chłopak, a dziewczynka... to potem sraczkę za dzieckiem mają
![]() Ja nie toleruję takiego podejścia i szczerze- pewnie byłabym później baaaaaardzo złośliwa gdyby mi ktoś w ten sposób gadał. Choć pewnie szybko bym takie teksty ucięła raz na zawsze ![]() Ludzie czasem przeginają, chlapią co im ślina na język przyniesie, nie myśląc, że moga komuś krzywdę tym zrobić... A tak naprawdę ważne jest, żeby dzidzia była zdrowa i uśmiechnięta i dopiero jak sie okazuje, że mogą być jakieś kłopoty, to doceniają, że nieważna płeć, ale zdrowie. Stare i głupie barany z nich zazwyczaj ! Edytowane przez NIKaP-n Czas edycji: 2010-05-12 o 14:49 |
|
|
|
#3088 |
|
Raczkowanie
|
Poziom glukozy
Hormony ciążowe pojawiające się w organizmie kobiety podnoszą poziom glukozy we krwi. Wówczas, przy tej samej diecie, podwyższa się ilość cukru we krwi (cukier może pojawić się także w moczu), niekiedy do niebezpiecznego poziomu. Zwykle dzieje się to w drugiej połowie ciąży. Żeby wykryć ten stan, u każdej kobiety sprawdza się reakcję organizmu po wypiciu 50 g glukozy – tzw. test GTT, czyli przesiewowy test obciążenia glukozą. Powinnaś go wykonać między 24. a 28. tygodniem. Polega on na badaniu stężenia glukozy we krwi na czczo, drugie oznaczenie wykonuje się godzinę po wypiciu szklanki wody z rozpuszczonymi 50 g glukozy. Nieprawidłowe wyniki (na czczo – powyżej 105 mg%, w godzinę po obciążeniu 50 g glukozy – powyżej 140 mg%) mogą świadczyć o cukrzycy ciężarnych. W celu jej potwierdzenia lekarz zleca zazwyczaj wykonanie jeszcze jednego testu obciążenia 75 g glukozy. Gdy wynik jest powyżej 140 mg% , robi się test z wyższą dawką glukozy – 75 g (OGTT). Badanie to wykonuje się pomiędzy 24. a 27. tygodniem ciąży. Cukrzyca ciężarnych to choroba, która dotyczy ok. 3% kobiet. ---------- Dopisano o 14:51 ---------- Poprzedni post napisano o 14:50 ---------- to do KLIWII było
|
|
|
|
#3089 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Oczywiście, że ZUS ma prawo i co więcej, kwestionuje takie akcje. Skoro ma prawo "kontrolować" zatrudnienie pracownika, który w ciągu 3m-cy od daty zatrudnienia (i zazwyczaj wysokiej podstawy podczas gdy inni pracownicy danej firmy maja najniższe wynagrodzenie) zaczyna długotrwale chorować ( z reguły ciąża), to tym bardziej ma prawo kontrolować "rzemieślnika", który zakłada firmę, opłaca raz składki od 15tyś zł, a później korzysta sobie z macierzyńskiego, na który sie wszyscy składamy (bo to idzie wtedy z naszych składek)... Poza tym, prawo do zasiłku chorobowego nabywa się w przypadku prowadzenia działalności teraz po 3 m-cach- do niedawna to bylo dopiero po 6 :p A kontrola Płatnika Składek z ZUS jest dokładna i prześwietla wszystko. |
|
|
|
|
#3090 |
|
Zakorzenienie
|
Eveliouses -
po pierwsze: jeśli jedno zwolnienie kończy się 23.05, to kolejne powinno zacząć się 24.05. Po drugie - w sprawie zakładania firmy przez ciężarną: Jeśli ciężarna ma zamiar założyć firmę TYLKO dla wyższego macierzyńskiego, to niech sobie przeliczy, czy jej się to opłaci. Nie tylko pod względem finansowym. To wcale nie wygląda tak różowo, jak niektórzy sądzą. Tez się tym interesowałam, ale jest dużo 'haczyków' i można w rezultacie więcej stracić niż zyskać. Dyskutowałam z kolezankami ksiegowymi i kadrowymi. Oto najważniejsze punkty, które wynotowałam: 1. nie można prowadzić DG będąc na chorobowym, chyba, że ma się pracownika(ów) - a to dodatkowe koszty. 2. Aby opłacać składkę chorobową (która w przypadku przedsiębiorców jest dobrowolna), trzeba opłacać obowiązkowe emerytalną i rentową z DG - czyli nie można być zatrudnionym na umowę o pracę! 3. Można się zwolnić z pracy, ale przez 90 dni nie ma się prawa do zasiłku chorobowego. Dodatkowo trzeba płacić te wysokie składki od wysokiej podstawy. Tak to już jest trzeba najpierw zapłacić, by potem dostać kasę z ZUSu. 4. Poza tym zakładanie działalności, którą zaraz po macierzyńskim chcemy zamknąć, ZUS może zakwestionować, jako wyłudzanie składek. 5. Traci się też później możliwość płacenia tego najniższego ZUS, gdyby chciało się prowadzić DG lub założyć np. za rok.
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:18.

a ty sie ciesz tym co masz pod serduszkiem a nie miej doła przez teścia.A o męzu czy facecie pomysl tak jak dziewczyny pisaly nastepnym razem chlopczyk bedzie 
A codo sąsiada, to teraz zaczynam się zastanawiać, czy go po prostu nie olać i nie ciągnąć tej sprawy. To jakiś buc i tyle, nie potrafi się zachować. Ale zobaczę, co powie na to mój mąż jak wróci. Może chęć nawciskania mu będzie większa 
okaze sie w sobote
a wogole powiedz mi, jakie masz marginesy i czcionke, bo ta nasza nic nam nie mowi 
Dziecko znów się ułożyło pupą do nas.. ale przynajmniej nie było zwinięte w kłębek, jak ostatnio... Musimy więc czekać kolejne 4 tyg., chyba że jakimś cudem mój mąż zgodzi się na USG 4D.
nawet kurz na lustrze nie przysłoni tego brzuchola

czyli mniej więcej jak ta emotka... ja od początku nie spalam mamie w dzień...