|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3121 | |||
|
Zadomowienie
|
Dot.: Uroki ciaży czujemy, a jesienią się rozpakujemy. WRZESIEŃ-PAŹDZIERNIK 2010 cz.I
Atlidee witamy na wątku
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Ja bym nie poleciała, bo jestem strachliwa. Ale moja koleżanka była w 6 miesiąca Turcji i było ok, a też miała bóle brzucha i twardninia. A kiedy ten wyjazd? Ja byłam w Egipcie w zeszłym roku w czerwcu. W cieniu 40 stopni w dzień, 30 stopni w nocy. Klimat super, niska wilgotność powietrza więc dobrze się funkcjonuje. Ale bez wylegiwania się w basenie ani rusz Może podarujcie komuś wycieczkę, za drobną opłatą za którą zrobicie sobie wakacje w Polsce. Przecież jeśli ktoś dostanie od Was wycieczkę dla całej rodziny to może odpali np. 1/2 cz 1/3 jej wartości? Albo niech mąż jedzie z dzieciakami i kimś z rodziny do pomocy? Lub jakimś kumplem, który pomógł by w opiece nad dziećmi?
Pozdrawiam, Ewcia Nasza córcia jest już z nami. Dagusia- 23.09.2010r. Edytowane przez Szczęśliwa Czas edycji: 2010-05-12 o 18:48 |
|||
|
|
|
#3122 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Uroki ciaży czujemy, a jesienią się rozpakujemy. WRZESIEŃ-PAŹDZIERNIK 2010 cz.I
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() A te pytania to juz takie wybrane dla każdego? Bo ja musiałam się wszystkich 40 uczyć i potem losować i od promotora też pytania nie znałam. Ale i tak sie obroniłam ![]() Atlidee witaj A ja na świeżo po wizycie. Nie miałam usg połówkowego, tylko na minutkę zajrzeliśmy czy się rusza, bo przecież nie czuję ruchów. Mam łożysko na scianie przedniej i moze dlatego poczuje ruchy trochę później. Fajnie ruszał nóżkami, długie sie wydawały. I tak śmiesznie jest ułożony, ze jak sie patrzy na monitor to ma kręgosłupek u góry. Reszty nie sprawdzał, bo na tym usg 2 tyg temu sprawdzał (fakt, bo zdjęcie serduszka tez mam) więc wizyta była krótka. A na kolejnej dostanę skierowanie na obciążenie glukozą ![]() A teraz czas na herbatkę i pączka lub drożdżówke, bo mama mi kupiła, mniam
|
|
#3123 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Niestety, w obecnym stanie prawnym nie można udzielić pracownikowi ojcu dziecka urlopu macierzyńskiego, skoro prawa do urlopu macierzyńskiego nie ma matka dziecka. Prawo do urlopu macierzyńskiego przysługuje ojcu dziecka, pod warunkiem że po wykorzystaniu co najmniej 14 tygodni urlopu macierzyńskiego matka dziecka zrezygnuje z pozostałej części tego urlopu na rzecz ojca dziecka (art. 180 § 5 kp). Warunkiem skorzystania z urlopu macierzyńskiego przez ojca jest zatem posiadanie prawa do tego urlopu przez matkę dziecka. Skoro matce dziecka urlop macierzyński nie przysługuje, ponieważ nie jest ona pracownicą, urlop na warunkach urlopu macierzyńskiego nie przysługuje również ojcu dziecka.
|
|
#3124 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3125 |
|
Zadomowienie
|
naked21, powodzenia na USG
![]() Szczęśliwa, co do ciuszków, to ja nie nastawiam się na kupowanie krótkich rękawków. Rodzić będę pod koniec września,to ciepło nie będzie, a potem zaraz zima. W domu też upałów nie lubimy, więc na pewno najwięcej długich rękawków kupię ![]() abz, Gratuluję kolejnej udanej wizyty ![]() I znowu zapomniałam ^^ Mąż dziś z rana położył (delikatnie) rękę na moim brzuszku, akurat jak bejbe się wierciło... i dostał 2 kopniaczki w dłoń Szczęśliwy był jak nie wiem
http://www.suwaczki.com/tickers/k0kdwn15x5fj0dze.png http://www.suwaczki.com/tickers/k0kd73sb8eg8gpzu.png Edytowane przez ycnan Czas edycji: 2010-05-12 o 18:56 |
|
|
|
#3126 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja jestem na administracji, ale filia w TM a Ty bylas na prawie czy administracji? i u kogo sie bronilas? Cytat:
ja jestem w filii w Tomaszowie (skladalam papiery tam i do Lodzi i do obu sie dostalam, ale w TM rok studiow wychodzi 1000zl taniej, czyli na 2 latach oszczedzam 2 tysiaki plus TM jest blizej i nie boje sie jechac samochodem, a do Lodzi to bym sie sama nie wybrala autkiem Cytat:
Cytat:
|
||||
|
|
|
#3127 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#3128 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#3129 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
Mi na pierwszy scan wysłali zaproszenie a już na 2-gie- połówkowe umawiałam się sama od razu podczas pierwszego. Umówili mnie również na test obciążenia glukozą. Poza tym dostałam adres i nr tel. gdzie mogę się zgłaszać (dzwonić) w razie jakichkolwiek wątpliwości. Ja, jak na razie, na opiekę nie narzekam. Może tylko rzeczywiście brak jakiegoś badania ginekologicznego (chociaż z jednego) na ocenienie stanu szyjki macicy itp. |
||
|
|
|
#3130 |
|
Zakorzenienie
|
Abz u nas akurat każdy dostał indywidualnie pytania do swojej pracy, mogą jeszcze zapytać o coś z ogólnej wiedzy ze studiów, ale to bardzo rzadko
teraz tylko porządnie się przygotować ![]() Mnie klątwa faraona dopadła w Tunezji, na szczęście dopiero pod koniec pobytu mimo, że z tż piliśmy po kielonku na czczo przed jedzonkiem każdego ranka ![]() Ja też mam większość body z krótkim, myslę, że nie ma potrzeby dziecka ubierać na dwa długie rękawy no chyba, że na dwór. Zresztą nie wyobrażam sobie żebym miała takie dwie warstwy wcisnąć na takie maleństwo ![]() A to mój słodziak: |
|
|
|
#3131 |
|
Zakorzenienie
|
|
#3132 |
|
Zakorzenienie
|
ja wlasnie usiadlam echhh
od 16 do 20 prasowalam tak sie wciagnelam ze wszystko poprasowalam ![]() abz ja tez srednio czuje ruchy, czasem cos czuje ale to raz na kilka dni... ale ja nie wiem gdzie te lozysko mam w 12 lekarka napisala ze na przednim a teraz w 16 lekarz inny ze na tylnim i badz tu madry.. tak sobie mysle ze moze wlasnie na przednim mam i stad kiepsko czuje. gabisun fajny szczeniak ale on urosnie i kurcze nie zazdroszcze ci roboty przy dziecku i psu
|
#3133 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ja całkowicie nie wiem jak ubierac takie malentwo i wogole w jakiej temperaturze wody kompac, nic nie wiem
|
|
#3134 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
#3135 |
|
Zakorzenienie
|
Ja też nic nie wiem, ale zamierzam się zapisać wraz z tż do SR i liczę, że co nieco o maluszkach się dowiem a oprócz tego są babcie - i one to wiedzą na 100%
|
#3136 |
|
Wtajemniczenie
|
Spokojnie, wyszstko przyjdzie z czasem
![]() My do szkoly rodzenia tez sie wybieramy - w przyszlym miesiacu. Nie moge sie doczekac. Co do bodziakow - ja mam wiekszosc z krotkim rekawem
|
|
|
|
#3137 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
A nie można przełożyć terminu? |
|
|
|
|
#3138 | |
|
Raczkowanie
|
Zuziczko- koniecznie się pochwal tym konkursowym zdjęciem, bo zżera mnie ciekawość
Atlidee- witaj, kochana Ycnan- Fajnie,że TŻ poczuł kopniaczki. Moja mała ( podobnie jak u kilku dziewczyn ) zamiera w bezruchu jak tylko tatuś próbuje nawiązać kontakt ![]() Maggie- ubawiłam się serdecznie wizualizacją pt."co by było gdyby", na okoliczność waszej klątwy faraona w jednej toalecie... ![]() Gabisun- nie dziwię się,że się zakochałaś w tym psiaku. Ja nie mogę oderwać od niego oczu Cytat:
Do wykorzystania mam ją do końca roku, ale nie bardzo wiem czy większe zagrożenie nie jest dla 3-4 miesięcznego dziecka, gdyby wybrać np. grudzień. Mąż bardzo protestuje, póki co. Dzieci nie wyobrażam sobie puścić tylko z nim, bo to jest "tata pracujący" i wychowywaniem zajmuję się bardziej ja, więc chyba bym jajko zniosła, czy nic się nie dzieje z dziećmi ( nie wie jak podać leki, etc... Nie mam niestety nikogo, kto mógłby odpowiedzialnie się nimi zająć. Wątpię też ,żeby kogoś z rodziny było stać na jakieś nawet skromne odstępne. Jeszcze tylko może pojechać sam ze swoim bratem. Mam totalnie mieszane uczucia, ale nie darowała bym sobie, gdyby ucierpiało na tym któreś moje dziecko.
|
|
#3139 | |
|
Raczkowanie
|
Cześć dziewczątka
![]() Ja dzisiaj buszowałam po sklepach i normalnie jestem w ciężkim szoku . Pojechałam z rodzicami do Szczecina. Kupiłam wszystko do swojej łazienki - kafle, kabinę, umywalkę, toaletę, drzwi, baterie.. Myślałam, że zajmie mi to więcej czasu, a tu szast-prast i wybrane. Nawet kafle, których się najbardziej bałam... Bo cokolwiek do tej pory widziałam to było "nie to". Muszę tylko poczekać na dostawę kafelków i kabiny. YUPPIE.A jak już byliśmy padnięci (cały dzień), znalazłam skleb "bebe-club" czy jakos tak A tam trzy piętra różności dla bejbiaków... I znalazłam łóżeczko drewexu... I się zakochałam I wcale nie będę kupować jakiś wypasów po klikaset czy kilka tysięcy. Jutro mam nadzieję, że się dowiem dla kogo kupuję. Popołudniu idziemy na usg ![]() Cytat:
Lekarka powiedziała, że nie ma mowy, a nie plamiłam, nie miałam skurczów, wszystko było OK. Burzyłam się jak diabli ale jeden argument wystarczył - "chce pani donosić tą ciążę czy chce pani sobie poodpoczywać na plaży przed poronieniem?" Jeżeli masz skurcze - to jak sobie dasz radę? W tej chwili moja znajoma (teściowa brata) jest w Izraelu... Temperatura w Jerychu jak dzwoniła wczoraj była 45 stopni. Jeżeli tam jest podobnie to będzie Ci ciężko to wytrzymać w ciąży. Co do klątwy Faraona - to nie jest powiedziane Akurat mnie np jeszcze nigdy nie dopadła, ani żadnej z 3 pozostałych osób, z którymi byłam tam ponad 2 tygodnie. Nie piłam %, jadłam owoce, piłam soki z lodem, jadłam sałatki, nie brałam zapobiegawczo leków itd. Mało tego kilka razy myłam zęby kranówką... Ale w ciąży nie ryzykowałabym. Prosiłabym o przełożenie terminu. Jak bejbiak będzie na świecie możecie jechać - tam naprawdę widziałam sporo Niemek, Skandynawek z bejbiakami, które jeszcze nie chodziły i chyba w ogóle nie jarzyły ![]() Moja przyjaciółka zabrała swoje dzieci jak młodsze miało 2.5 miesiąca... Edytowane przez Astorianka Czas edycji: 2010-05-12 o 23:22 |
|
|
|
|
#3140 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ale w tym wypadku jestem za "ciaza to nie choroba". Dziecko jest dobrze chronione, nic mu sie nie powinno stac. Mozesz wykorzystac ten czas, poki go nie ma na swiecie na odpoczynek. Nie rezygnowalabym. ![]() ---------- Dopisano o 23:33 ---------- Poprzedni post napisano o 23:26 ---------- Cytat:
I najlepiej o zdanie spytac kilku lekarzy. Bo ktos moze byc przeciwny bez powodu, "ot tak. Co sobie bedzie pani odpoczywac zamiast siedziec tutaj", a inny powie "a jedz sobie pani, jak najbardziej!" nie upewniajac sie jak ciaza przebiega, czy jest zagrozona i czy aby na pewno nie zaszkodzi maluszkowi. Ale z mojej perspektywy... Bylabym za gdybym tylko miala okazje...
|
||
|
|
|
#3141 | ||
|
Zakorzenienie
|
Nom
Miałam "przyjemność" studiowania jeszcze na starym wydziale WPiA przy Składowej (nieopodal Teatru Wielkiego), ale broniłam się już w "paragrafie" ![]() Cytat:
Cytat:
W sezonie zimowym jest ogrzewanie, więc będzie ciepło. Sama zobaczysz, czy dziecku jest ciepło, zimno czy gorąco. heh.. my nie dostaliśmy żadnego pytania... dwa były z pracy, a trzecie luźne (kazus) - z życia wzięte + potem krótka dyskusja o temacie.
Edytowane przez angelikaw Czas edycji: 2010-05-12 o 23:41 |
||
|
|
|
#3142 | ||
|
BAN stały
|
Cytat:
Ja nie oceniam tego przez pryzmat moralności etc Twierdzę jedynie, że w sytuacji kiedy można sobie zaszkodzić, należy rozważyć kochana wszystkie opcje, czyli czy warto? A uwierz mi, wiem o czym piszę ![]() Zasiłek w przypadku prowadzenia działalności też jest naliczany z 12 miesięcy (chyba, że tylu nie masz uzbieranych) i wtedy jak jest 10 niskich i 2 wysokie to i tak nie wychodzi bajka. Najlepiej byłoby rozpocząć działalność, opłacić te 4 m-ce (dla spokoju nie 3 żeby sie w oczy nie rzucać) od jakiejś konkretnej stawki, np. 6000zł i wtedy "zachorować". No i mieć chorobowy i macierzyński wypłacony od 6000zł. Ale sądzę, że nas na to nie stać ![]() Piszę tylko, co by się opłacało ![]() ---------- Dopisano o 00:05 ---------- Poprzedni post napisano Wczoraj o 23:57 ---------- Cytat:
1/3 etatu 500zł (przykładowo) a teraz na pełen etat 1500- to raczej nie będzie Cie ta instytucja nękać. Ale to wszystko zależy od tego, kto dostanie sprawę do ręki... Z resztą, to żaden problem bo przecież pracujesz tam ponad rok i kto szefowej udowodni, że podniosła Ci etat ze względu na ciążę? Zyskujesz na tym, bo zmiana etatu jest traktowana jako nowe zatrudnienie, więc ZUS zasiłek nalicza od momentu zmiany etatu- czyli nie z 12 miesięcy (wtedy byś traciła, bo te niższe stawki też by w to weszły)
Edytowane przez NIKaP-n Czas edycji: 2010-05-13 o 08:19 |
||
|
|
|
#3143 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
i sama nie wiem jak to będzie![]() DOstałam w niedziele troszke ciuszków i na razie nie kupuje ![]() Mam wszystkiego ponad 10, i pajacykow i body na krotki i na długi i kaftaników i 2 male kombinezonki i jeden wiekszy.. wiec na razie dalam sobie spokoj z zakupami ciuszkow Moja mama przyjedzie w okolicach 20lipca to jeszcze mi doradzi co kupić![]() a Piesio- super słodki zazdraszczam![]() ![]() Cytat:
NIo to dzis powodzenia na USG moze dzidziolek ukaze swoje wdzięki ja ostatnio tez ogladam ciagle łozeczka,pościele i sie zachwycam
|
|
|
#3144 |
|
BAN stały
|
Wczoraj mi zjadło pół posta :P
Atlidee witaj ![]() gabisunku śliczny piesio słodasekz ubieraniem dzieci jest niby taka zasada, że powinny miec na sobie jedną warstwę więcej niż Ty. No, ale wszystko w granicach rozsądku Mpiczku witaj o poranku
|
|
|
|
#3145 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
ja planzuje wyjzad 20 czerwca do Wiednia i Chorwacji ale samochodem. Czy uważaie że nie powinno się podróżować? Nie pytałam jeszcze doktora ale myślałam że nie ma problemu wiem że Egipt i samolot to co innego niż Chorwacja i samochód ale jak myślicie możemy śmiało planować ten wyjazd? Cytat:
![]() Ja idę dziś na to USG (niby lekarz powiedział że nie za wcześnie) a ja od 2 dni chodzę zdenerwowana już mogła y być 15-sta i miałam bym to za sobą (chcę zobaczyć maleństwo ale się bardzo denerwuje) Jutro jadę z TŻ to rodziców On wraca w niedziel do Krakowa ja zostaje u nich do środy bo moja siostrzenica ma we wtorek bierzmowanie i ja jestem jej "świadkiem" ogólnie mam nie za fajne samopoczucie od 2 dni wczoraj się ścięłam z TŻ i wiem że to z mojej winy ale nie mogłam się powstrzymać. ehhh i co tu zrobić. Edytowane przez IlonaN2 Czas edycji: 2010-05-13 o 08:35 |
||
|
|
|
#3146 |
|
BAN stały
|
Oczywiście, że to cos innego Ilonka.
Ja osobiście nie zdecydowałabym się na podróż samolotem- na żadnym etapie ciąży. Ciśnienie, które się wytwarza na wysokościach, może byc niebezpieczne dla dziecka. Ja bym nie ryzykowała. Autem jeżdżę i będę dłuuugo jestem kierowcą. Często wybywamy za miasto, czasem dalej i nie zamierzam z tego rezygnować
|
|
|
|
#3147 |
|
Rozeznanie
|
![]() Jak u WAS pogoda, u mnie tradycyjnie jak to w czwartek pogoda do bani -pada, pochmurno i zimno A ja na targ chciałam isć :-(
|
|
#3148 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Na pewno pod koniec ciazy nie wolno latac samolotem. Do Chorwacji bym pojechala, zwlaszcza, ze jedziecie samochodem. To nie to samo co np. pociag. Masz duzy komfort. Zawsze mozecie sie zatrzymac, wysiasc itd. Ja jestem za tym, ze nie wolno sobie pewnych rzeczy odmawiac przez ciaze. Ale to raczej przez podejscie moich lekarzy i ginekologa i internisty.No, przynajmniej nie sa z tych, ktorzy zastraszaja. Na poczatku ginekolog narzekal, ze tego jesc nie wolno, tamtego... To rozumiem. Ale zawsze na koniec dodawal "jak sobie pani skubnie chipsy czy popcorn i popije szklaneczka pepsi to nic sie dziecku nie stanie" itp itd. Po prostu do wszystkiego trzeba miec umiar. Dzieki temu tak sie nie stresuje. Zwlasciwie to od samego poczatku tak mam. Kilka razy mnie naszly obawy jak sie naczytalam na forum, ze kazda sie boi poronienia. I wtedy, jak nie czulam dziecka ponad 2 tygodnie. Za to w tym czasie sobie nadrobil sile i jak zaczal kopac, tak czasami krzycze, ze boli ![]() Nie dajmy sie zwariowac, prosze ![]() I zaznaczam, ze nie mowie o ciazy zagrozonej, bo to calkiem inna bajka. |
|
|
|
|
#3149 |
|
Zadomowienie
|
Nie nie mam ciąży zagrożonej. Planuję Chorwację już od dawna z Krakowa to około 1000 km i chcemy dojechać do Wiednia jakieś 600km i tam mieć nocleg i pozwiedzać i dalej na drugi dzień do Chorwacji żeby na jeden raz tak długiej trasy nie robić. Ja i TŻ mamy prawko i pewnie jakbym w ciąży nie była t byśmy na jedne raz na zmianę pojechali ale tak Wiedeń jeszcze zwiedzimy
Dziewuszki moje trzymajcie za mnie i malucha kciuki dziś!6.30 mam USG .
|
|
|
|
#3150 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Bez problemu bym to sobie w firmie załatwiła. Czy jeśli teraz bym to zmieniła (ale została by mi taka sama pensja jak przy całym etacie) to też zostanie to tak policzone?
Mam dwoje okruszków - jeden większy, a drugi całkiem malutki ![]() Edytowane przez Klarissa Czas edycji: 2010-05-13 o 09:05 |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:31.

ja jestem na administracji, ale filia w TM
a Ty bylas na prawie czy administracji? i u kogo sie bronilas? 

no chyba, że na dwór. Zresztą nie wyobrażam sobie żebym miała takie dwie warstwy wcisnąć na takie maleństwo 

słodasek