|
|
#1592 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Aparaty ortodontyczne cz. IX
nie jest błędne
ale myślę, że jeśli ktoś chce się bawić gumkami, to chyba nie ma sensu zakładać kosmetycznego.. o, i powołam się na FAQ:- aparat kryształowy(szafirowy) - zamki jeszcze droższe, ale przezroczyste. Nie ma opcji zabawy kolorami gumek- zakładanie bezbarwnego aparatu po to, by nosić czerwono niebieskie gumki wydaje się być bezsensem . " jak tak oglądam te niektóre kryształki, to Wam zazdroszczę... no ale mój damon też się spisuje, trudno
Edytowane przez Lousie Czas edycji: 2010-05-14 o 20:08 |
|
|
|
#1594 |
|
Raczkowanie
|
Jezu, Misiu, spokojnie
ja Ciebie nie krytykuję ![]() słuchajcie dziewczyny, wiem że to hm, drażliwy temat, ale... nie krępowałyście się trochę, tej swojej aparatury, na przykład przy poznawaniu nowych ludzi? :p i nie mówić mi tu, że jak komuś się nie podoba, to niech spierdziela, bo ja się pytam o WASZE odczucia.. jestem odrutowana dopiero od paru dni, no i tak.... wstydzę się
Edytowane przez Lousie Czas edycji: 2010-05-14 o 21:12 |
|
|
|
#1595 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
ja się nie wstydzę... na dodatek jeszcze bardziej się szczerzę
|
|
#1597 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
może 7 też masz krzywe i jeżeli by się ich nie wyprostowały to szkodliwie działały by na inne zęby... albo założyła Ci na 7 żeby uzyskać lepszą stabilność... nie wiem... zapytaj się orto czemu masz do 7 ![]() a co do pierścieni to ja na jednej 6 mam 2 rozmiary większy niż na drugiej... aż orto się zdziwiła bo normalnie to chyba są równej wielkości ![]() ---------- Dopisano o 21:27 ---------- Poprzedni post napisano o 21:26 ---------- a mój to była Misia... zresztą Misiek też był( syn Misi )
|
|
#1598 |
|
Zadomowienie
|
Ja od wtorku noszę separatory, strasznie mnie bolą zębiska
Dziś się trochę przestraszyłam, ponieważ po lewej stronie szczelina między zębami jest już spora i w czasie jedzenia gumeczka wcisnęła mi się dość głęboko, wbija mi sie teraz w dziąsło, ledwie ja widać tak się schowała i boję się czy nie będzie problemów z jej wyjęciem (dopiero we wtorek 18.05) Próbowałam ja delikatnie odciągnąć od dziąsła igłą, ale nie chcę żeby całkiem wyleciała.
|
|
#1599 |
|
Konto usunięte
|
Artykuł na temat aparatów na str. Wyborczej. Kilka fajnych bzdur tam jest
Np, Milutku mój drogi, nasze aparaty nie istnieją
|
|
|
|
#1600 |
|
mj
|
.
. Edytowane przez marta1210 Czas edycji: 2016-09-23 o 23:48 |
|
|
|
#1601 | |||
|
Doncia
|
Cytat:
Cytat:
O dziwo dobrze to znosze oby tak dalej. Rano sniadanko normalnie zjedzone, fakt sałatka jarzynowa i weka, a nie kiełbasa podsuszana czy garść orzechów, ale zawsze to normalny posiłek. Papki dla dzieci czekaja na inne okazje. Dziś imieniny mojej mamuśki wiec przy gościach cieżko bedzie paprać się z jedzeniem, szczegolnie że mamy zupełnie inną kuchnie z moją matulą, wiec pewnie przyjde ze słoiczkami gerbera ... goście wybaczą - jestem uprzywilowana ---------- Dopisano o 09:01 ---------- Poprzedni post napisano o 08:33 ---------- Cytat:
... a czego tu się wstydzić ... tego że dbasz o swoje zęby?? Ja pracuje w biurze na poważnym stanowisku, codziennie przewija się mnóstwo klientów i nie zamierzam się ukrywać ze swoim aparatem. Poza tym coraz więcej dorosłych nosi teraz aparat, ostatnio widziałam kolesia spokojnie po 40 i miał metal z zielonymi gumkami - to dopiero czad, bynajmniej nie czuł się skrępowany chichrając się od ucha do ucha ... a no dokładnie tak trzymać
|
|
#1602 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
widać, że naukowcy/lekarze sobie, a życie sobie
|
|
|
|
|
#1603 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
na stronie mojej orto jest 50-letni przypadek
|
|
#1604 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
dzisiaj mija 1 tydzień ![]()
|
|
#1605 |
|
Zakorzenienie
|
Przez pierwszy tydzień po założeniu góry dziwnie mi się uśmiechało, ale to nie tyle, że się wstydziłam, co byłam skrępowana, że tylko ja mam druta na zębach
Ale po prawie dwóch latach szczerze się pełną gębą, nawet bardziej niż zwykle
|
|
|
|
#1606 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Dziś jeszcze potrzymam (patrzyłam w lusterku i chyba nie wygląda to jeszcze tak źle), ale jutro już ją wyciągnę. Na szczęście po drugiej stronie trzymają się dobrze ![]() Próbowałam jednak teraz i klops nie mogę tego wyciągnąć, jeszcze skaleczyłam sobie dziąsło. Chyba muszę wytrzymać do wtorku.
Edytowane przez Cheza01 Czas edycji: 2010-05-15 o 13:12 |
|
|
|
|
#1607 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
była aparatka ![]() Edytowane przez betti_888 Czas edycji: 2010-05-15 o 13:32 |
||
|
|
|
#1608 |
|
Przyczajenie
|
Czesc wszystkim!
Noszę Damona już z 1,5 roku. Za niecałe 2 tygodnie mam ściąganie, ale strasznie się martwie. Cały czas mam krzywo jedynki zarówno górę i dół w stosunku do twarzy (tz. jakby wszystko było przesunięte). Łuki są idealne, góra z dołem równiutko. Mówiłam o tym orto już z 0.5 roku temu dlatego nosiłam takie gumki. No i teraz, że niby się wyrównało, ale bez "środka twarzy". Pytałam się już orto, ale boję się, że nie zrozumiała o co mi chodzi. Wiem najprościej było by się po prostu zapytać po raz kolejny, tylko że ja cały czas do niej chodzę i się pytam (całe leczenie idzie mi koślawo a to coś odpada i wkółko tam przychodzę. To b.dobry orto tylko ja mam jakieś lewe zęby ). W kązdym razie może to jest oczywiste, że to się jeszcze zmieni, bo będę później nosić jakieś płytki (retencja tak?) Teraz nie wiem, czy to normalne i zmieni się pod wpływem tych płytek czy zostane z tym do końca życia?! Miałyście tak? Pozdrawiam, czekam na Odpowiedź. |
|
|
|
#1609 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#1610 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
w moim przypadku retencja na dole jest po to aby utrzymać fekty i zęby się potem nie przesówały.. ![]()
|
|
|
|
|
#1611 |
|
Zakorzenienie
|
Mnie na górze strasznie przeszkadzały zamki na kłach, bo z nich an górze wystaje takie coś, co mi zaciągało usta, ale też przestało.
Za to wczoraj zobaczyłam, że mi drut wystaje na zamkach na siódemkach, przez co dodatkowo zęby są kaleczone. I znowu spuchło mi wędzidełko betti_888, od piątek dalej mam proste zęby. Na górze tylko jedynki i dwójki, na dole 1,2 i jeden kieł.
Edytowane przez olasia99 Czas edycji: 2010-05-15 o 16:37 |
|
|
|
#1612 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Mnie pierscienie na dole nie obcieraly wcale. No ale przeciez wosk jest dorby na wszystko! ![]() Mi rowniez wydawalo sie, ze jeden z pierscienie na gorze jest zle dopasowany, ale po kilku dniach to wrazenie przeszlo. Odczekalabym kilka dni, jest duza szansa, ze Ci przejdzie.
|
|
#1614 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Obcieranie jest sprawa normalna, nie mozna za to obwiniac orto. Dretwienie to co innego. Powiem tak: osobiscie na zastanawialabym sie dlaczego mam aparat na siodemkach czy tam szostkach. Najwazniejsze dla mnie byloby to, czy sa efekty leczenia i jakie one sa. Jezeli masz zastrzezenia co do tego, jakie zmiany zachodza u Ciebie w buzi, to moze pora skonsultowac sie z kims innym. Czasami mozemy uslyszec, ze wszystko w porzadku i ze nie ma powodu dla paniki. Ale dretwienie zglosilabym ortodoncie. Mnie osobiscie przeraza to, ze zeby bola 24/7 od czasu zalozenia wyciagow i ze niektore z nich sie bujaja. Ale od orto wiem, ze to normalne. Po prostu musze przez to przejsc. ![]() Przeczytalam tamten artykul i nie znalazlam w nim niczego, co swiadczyloby o glupocie p.doktor. A z tym ceramicznym to pewnie sie pomylila. Moze miala na mysli estetyczne. Tamaten poprzedni o niepelnosprawnej umyslowo bardziej mnie poruszyl. To, ze lekarze milczeli, mnie nie dziwi. Mieli powody, zeby sie bac. Szkoda tylko, ze rodzice tych biednych dzieci wiedzieli, ze dzieje sie im krzywda i nic z tym nie zrobili ani nawet nie sprobowali zrobic! A przyczyna wg mnie tylko jedna: BYLI LECZENI BEZPLATNIE. I to jest tragiczne! Polak placi i wymaga (moi klienci o tym wiedza az za dobrze i czasem pozwalaja sobie na zbyt wiele). A jak nie placi, to siedzi cicho i boi sie odezwac. Cena, jaka musza za to zaplacic - zdrowie swoich wlasnych dzieci.
"Good communication is as stimulating as black coffee and just as hard to sleep after" Anne Morrow Lindbergh APARATka Góra 09 czerwca 2009 Dół 02 października 2009 Edytowane przez yourenglish Czas edycji: 2010-05-15 o 17:18 |
|
|
|
|
#1615 |
|
Zakorzenienie
|
yourenglish, a to, ze z jednej strony mam drut zaciśnięty, a z drugiej mi sterczy w stronę policzka nie jest winą orto? Założył mi aparat w jakieś 15-20 minut, robił to szybko i powiedziałabym, że nieuważnie. Ba, nawet klej mi został na przednich zębach (i tylnych w sumie), co wygląda jakby były niedomyte
Poza tym przy górze spuchło mi wędzidełko i zdjął mi aparat na tydzień, później założył i powiedział, że gdy sytuacja się powtórzy, to żeby się zgłosić. Mama dzwoniła, ale nie było terminów, a chirurg bez skierowania mi tego nie mógłby wyciąć. I w sumie opuchlizna przeszła, ale teraz się to powtarza. A mama mówi, że wydziwiam... i że za urodę trzeba płacić . Chyba w poniedziałek się sama przejdę.
|
|
#1616 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Wyglada na to, ze rzeczywiscie sie spieszyl. Nie pochwalam go za to. Ale klej mozna troche opilowac. Wystarczy, ze mu na nastepnej wizycie o tym po prostu powiesz. Byly tu zdjecia pewnej wizazanki, ktora miala cale zeby upackane klejem. Wyglada nieestetycznie, to sie zgadza. Ale na szczescie to nie jest nieodwracalne. ![]() Na wezidelkach sie tez nie znam, nie mialam takich problemow. Ale na Twoim miejscu po prostu pojechalabym do orto. Najlepiej przed rozpoczeciem pracy (gorsza opcja - po) i stanowczo ale uprzejmie poprosilabym o przyjecie mnie. Przez telefon latwo sie wykrecic. Oprocz tego orto czesto maja naprawde napiete grafiki. Ale jak juz przyjedziesz, to moze Cie wcisnie. Powodzenia!
|
|
#1617 |
|
Zakorzenienie
|
Wiesz, z tym to tak różnie. Byłam na piaskowaniu w poniedziałek (środa dół; wizyta na 17, a przyjęli mnie o 17,45
. Grafik mają strasznie napięty. Byłam na wizycie we wrześniu czy październiku, a aparat założyli mi pod koniec stycznia Ale generalnie niemiły i niedelikatny pan, aż strach się pytać
Edytowane przez olasia99 Czas edycji: 2010-05-15 o 18:30 |
|
|
|
#1618 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny mam do was pytanie
czy może ortodonta założyć mi aparat mimo że dwa zęby będą miały małą dziurkę <ubytek>? bo tak mam, a dentystka mówi, że szkoda tego robić i ona będzie to obserwować... a aparat jej nie będzie przeszkadzać żeby zaplombować te ząbki... sama zapomniałam zapytać orto, ale też jestem ciekawa czy któraś z was miała taki przypadek buźka |
|
|
|
#1619 | ||||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
ja na dole podczas mycia zębów właśnie takie drętwienie jakby odczuwałam, ale przeszło. jak miałam samą górę to właśnie myślałam że pierścienie są źle założone bo nie mogłam zamknąć paszczy. po jakimś czasie wyrównało się i orto powiedziała że tak jest jak szóstki są krzywe. Cytat:
Cytat:
|
|
#1620 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
ja miałam dziurkę na 6 i przez to nie założyła mi pierścienia... potem chodziłam tak przez 3 miesiące... ale jak Ty się z nią tak umówisz to może się zgodzi
![]() |
Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:21.

masz rację, nie ma sensu, o matko jaka ja głupia. po co ja wydałam tyle kasy na kosmetyczny, a teraz biorę kolorowe gumki.

. Każda moja znajoma, które była/jest aparatką, trochę się dziwi i nigdy nie słyszała o czymś takim. Zastanawiam się, czy mój ortodonta nie poszedł trochę na łatwiznę
, w którą aparat wiecznie wchodzi i z której musze go wyjmować. Smaruję woskiem, ale on już się kończy. Też tak miałyście? Na górze nic takiego się nie działo, tylko na dole, mimo że na obu łukach mam zamki na siódemkach. Przejdzie z czasem, kiedy się przyzwyczaję, czy powinnam po weekendzie pójść do orto? 

Dziś się trochę przestraszyłam, ponieważ po lewej stronie szczelina między zębami jest już spora i w czasie jedzenia gumeczka wcisnęła mi się dość głęboko, wbija mi sie teraz w dziąsło, ledwie ja widać tak się schowała i boję się czy nie będzie problemów z jej wyjęciem (dopiero we wtorek 18.05)
). Wyglądam jakby mnie TŻ pobił 

. Chyba w poniedziałek się sama przejdę.