Aparaty ortodontyczne cz. IX - Strona 54 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Medycyna estetyczna

Notka

Medycyna estetyczna W tym miejscu znajdziesz pytania i odpowiedzi z zakresu medycyny estetycznej. Wejdź i zobacz jak możesz podnieść jakość swojego życia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-05-14, 20:02   #1591
milutek
Wtajemniczenie

Dot.: Aparaty ortodontyczne cz. IX

a widzisz, czyli źle myślalaś i tkwiłaś w takim błednym przekonaniu tyyyyle czasu. dobrze, że Cię uświadomiłam
Stary 2010-05-14, 20:05   #1592
Lousie
Raczkowanie

nie jest błędne ale myślę, że jeśli ktoś chce się bawić gumkami, to chyba nie ma sensu zakładać kosmetycznego.. o, i powołam się na FAQ:
- aparat kryształowy(szafirowy) - zamki jeszcze droższe, ale przezroczyste. Nie ma opcji zabawy kolorami gumek- zakładanie bezbarwnego aparatu po to, by nosić czerwono niebieskie gumki wydaje się być bezsensem . "

jak tak oglądam te niektóre kryształki, to Wam zazdroszczę... no ale mój damon też się spisuje, trudno

Edytowane przez Lousie
Czas edycji: 2010-05-14 o 20:08
Lousie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-14, 20:11   #1593
milutek
Wtajemniczenie

masz rację, nie ma sensu, o matko jaka ja głupia. po co ja wydałam tyle kasy na kosmetyczny, a teraz biorę kolorowe gumki.
Stary 2010-05-14, 20:59   #1594
Lousie
Raczkowanie

Jezu, Misiu, spokojnie ja Ciebie nie krytykuję

słuchajcie dziewczyny, wiem że to hm, drażliwy temat, ale...
nie krępowałyście się trochę, tej swojej aparatury, na przykład przy poznawaniu nowych ludzi? :p
i nie mówić mi tu, że jak komuś się nie podoba, to niech spierdziela, bo ja się pytam o WASZE odczucia.. jestem odrutowana dopiero od paru dni, no i tak.... wstydzę się

Edytowane przez Lousie
Czas edycji: 2010-05-14 o 21:12
Lousie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-14, 21:19   #1595
betti_888
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Lousie Pokaż wiadomość

nie krępowałyście się trochę, tej swojej aparatury, na przykład przy poznawaniu nowych ludzi? :p
i nie mówić mi tu, że jak komuś się nie podoba, to niech spierdziela, bo ja się pytam o WASZE odczucia.. jestem odrutowana dopiero od paru dni, no i tak.... wstydzę się

ja się nie wstydzę... na dodatek jeszcze bardziej się szczerzę

betti_888 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-14, 21:20   #1596
milutek
Wtajemniczenie

Misiu - to był mój pies
Stary 2010-05-14, 21:27   #1597
betti_888
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez olasia99 Pokaż wiadomość
Hej dziewczyny
Udzielałam się kiedyś, kiedyś w tym temacie, kiedy założyli mi górę i ... i od środy mam już dół
Moja straszna jedynka się wyprostowała i aparat zajmuje się resztą. Z tym że pierwszy raz we środę zmienili mi drut i znowu spuchło mi wędzidełko. Mam wrażenie, że mój lekarz nie zna się na rzeczy... i chyba muszę się do niego w końcu przejść .

I mam takie pytanie związane z dołem.
Mam aparat założony łącznie z siódemkami . Każda moja znajoma, które była/jest aparatką, trochę się dziwi i nigdy nie słyszała o czymś takim. Zastanawiam się, czy mój ortodonta nie poszedł trochę na łatwiznę
No i mam pytanie do Was... Czy jest tu jakaś aparatka z zamkami na siódemkach? Zęby bolą mnie ciągle i strasznie, drugi dzień żyję na jogurtach, choć nie powinnam, bo mam przez nie kłopoty z żołądkiem, aale szczytem wszystkiego są te zamki na siódemkach, bo wbijają mi się w policzki, które są strasznie pokaleczone i generalnie mają już wręcz dziurę , w którą aparat wiecznie wchodzi i z której musze go wyjmować. Smaruję woskiem, ale on już się kończy. Też tak miałyście? Na górze nic takiego się nie działo, tylko na dole, mimo że na obu łukach mam zamki na siódemkach. Przejdzie z czasem, kiedy się przyzwyczaję, czy powinnam po weekendzie pójść do orto?

Poza tym odczuwam co jakiś czas drętwienie szczęki ... Czegoś takiego z górą nie było. Dół mam bardzo stłoczony, ale chyba nie aż tak, że kości przestają współpracować

Uch, poza tym ortodonta dobierał mi z pól godziny pierścienie (na górę nie wlazły i nie mam, a na dół nagle mi dał ... Oo) i jeden jest źle dopasowany i nie mogę zacisnąć szczęki .

może 7 też masz krzywe i jeżeli by się ich nie wyprostowały to szkodliwie działały by na inne zęby... albo założyła Ci na 7 żeby uzyskać lepszą stabilność... nie wiem... zapytaj się orto czemu masz do 7

a co do pierścieni to ja na jednej 6 mam 2 rozmiary większy niż na drugiej... aż orto się zdziwiła bo normalnie to chyba są równej wielkości

---------- Dopisano o 21:27 ---------- Poprzedni post napisano o 21:26 ----------

Cytat:
Napisane przez milutek Pokaż wiadomość
Misiu - to był mój pies
a mój to była Misia... zresztą Misiek też był( syn Misi )

Stary 2010-05-14, 22:41   #1598
Cheza01
Zadomowienie

Ja od wtorku noszę separatory, strasznie mnie bolą zębiska Dziś się trochę przestraszyłam, ponieważ po lewej stronie szczelina między zębami jest już spora i w czasie jedzenia gumeczka wcisnęła mi się dość głęboko, wbija mi sie teraz w dziąsło, ledwie ja widać tak się schowała i boję się czy nie będzie problemów z jej wyjęciem (dopiero we wtorek 18.05) Próbowałam ja delikatnie odciągnąć od dziąsła igłą, ale nie chcę żeby całkiem wyleciała.

Moja wymianka:
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1280666

I'm swimming in the smoke
Of bridges I have burned
Cheza01 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-14, 23:54   #1599
201604190949
Konto usunięte

Artykuł na temat aparatów na str. Wyborczej. Kilka fajnych bzdur tam jest Np, Milutku mój drogi, nasze aparaty nie istnieją
201604190949 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-15, 01:04   #1600
marta1210
mj

.

Edytowane przez marta1210
Czas edycji: 2016-09-23 o 23:48
marta1210 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-15, 09:01   #1601
dwi071
Doncia

Cytat:
Napisane przez zuczek2023 Pokaż wiadomość
Z tym krojeniem kanapek na kawałeczki to chyba prawie każdy ten etap przechodził.... a teraz??? Chipsy, orzechy, ostatnio nawet piwo otworzyłam
Ja tak się przyzwyczaiłam już do tego krojenia kanapeczek że już nie moge inaczej, chociaż dziś nie mieści mi się w buzi kanapeczka nadziana na widelczyk, bo mam problem z otwieraniem mocno buzi - usuwałam wczoraj 8 PG i musiałam odgryzać po kawałeczku weke.

Cytat:
Napisane przez Świniaczek Pokaż wiadomość
Dzisiaj miałam usuwaną ósemkę i umieram Gęba mnie boli, że staram się nic nie mówić (a normalnie jestem straszna gaduła ). Wyglądam jakby mnie TŻ pobił Ewentualnie jak kto woli-chomik przechowujący żarcie na później, ale tylko z jednej strony Jestem tak nafaszerowana środkami przeciwbólowymi, że kilka godzin temu stwierdziłam, że powoli dostaję "głupi łeb"

Paula, o ile mnie pamięć nie myli, to ktoś tu kiedyś miał taki przypadek, ale jak już mówiłam-mam dzisiaj głupi łeb :P
Ja wczoraj usuwałam już 3 a 2 chirurgicznie, pozostała mi jeszcze 8PD tez chirurgiczna ale ją zostawiliśmy na "po urlopie".
O dziwo dobrze to znosze oby tak dalej. Rano sniadanko normalnie zjedzone, fakt sałatka jarzynowa i weka, a nie kiełbasa podsuszana czy garść orzechów, ale zawsze to normalny posiłek. Papki dla dzieci czekaja na inne okazje. Dziś imieniny mojej mamuśki wiec przy gościach cieżko bedzie paprać się z jedzeniem, szczegolnie że mamy zupełnie inną kuchnie z moją matulą, wiec pewnie przyjde ze słoiczkami gerbera ... goście wybaczą - jestem uprzywilowana

---------- Dopisano o 09:01 ---------- Poprzedni post napisano o 08:33 ----------

Cytat:

... a czego tu się wstydzić ... tego że dbasz o swoje zęby?? Ja pracuje w biurze na poważnym stanowisku, codziennie przewija się mnóstwo klientów i nie zamierzam się ukrywać ze swoim aparatem. Poza tym coraz więcej dorosłych nosi teraz aparat, ostatnio widziałam kolesia spokojnie po 40 i miał metal z zielonymi gumkami - to dopiero czad, bynajmniej nie czuł się skrępowany chichrając się od ucha do ucha

Cytat:
Napisane przez betti_888 Pokaż wiadomość
ja się nie wstydzę... na dodatek jeszcze bardziej się szczerzę
... a no dokładnie tak trzymać
Stary 2010-05-15, 09:52   #1602
milutek
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez 1000days Pokaż wiadomość
Artykuł na temat aparatów na str. Wyborczej. Kilka fajnych bzdur tam jest Np, Milutku mój drogi, nasze aparaty nie istnieją
no jakoś nie mogę takich rzeczy czytać widać, że naukowcy/lekarze sobie, a życie sobie
Stary 2010-05-15, 10:25   #1603
betti_888
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Cheza01 Pokaż wiadomość
Ja od wtorku noszę separatory, strasznie mnie bolą zębiska Dziś się trochę przestraszyłam, ponieważ po lewej stronie szczelina między zębami jest już spora i w czasie jedzenia gumeczka wcisnęła mi się dość głęboko, wbija mi sie teraz w dziąsło, ledwie ja widać tak się schowała i boję się czy nie będzie problemów z jej wyjęciem (dopiero we wtorek 18.05) Próbowałam ja delikatnie odciągnąć od dziąsła igłą, ale nie chcę żeby całkiem wyleciała.
musisz ją wyjąć bo jak nie to całkiem wejdzie Ci w dziąsło i już jej nie wyciągniesz... zostanie tylko rozcinanie dziąsła... mi też kiedyś 2 gumki się wbiły i musiałam je wyjąć ale orto jak je zakładała to powiedziała że może się tak stać i w razie czego lepiej je wyjąć niż potem rozcinać dziąsło... słysząc to trochę się przeraziłam ale jak mi się wbiły to nie czekałam i nie martwiłam się że dziura mi zarośnie tylko czym prędzej je wyjęłam... a przez 3 dni dziura Ci nie zarośnie... ja chodziłam ok 3 tyg bez separatorów i trochę zarosła ale nie na tyle żeby nie można było założyć pierścienia

Cytat:
Napisane przez dwi071 Pokaż wiadomość

... a czego tu się wstydzić ... tego że dbasz o swoje zęby?? Ja pracuje w biurze na poważnym stanowisku, codziennie przewija się mnóstwo klientów i nie zamierzam się ukrywać ze swoim aparatem. Poza tym coraz więcej dorosłych nosi teraz aparat, ostatnio widziałam kolesia spokojnie po 40 i miał metal z zielonymi gumkami - to dopiero czad, bynajmniej nie czuł się skrępowany chichrając się od ucha do ucha

... a no dokładnie tak trzymać

na stronie mojej orto jest 50-letni przypadek

Stary 2010-05-15, 11:56   #1604
KamilaEwa
Raczkowanie

Cytat:

na początku trochę się wstydziłam, bo kuzynka mi mówiła, że mało buzię otwieram jak mówie, ale teraz już chyba jest OK, cieszę się, że mogę mieć ten aparat i później piękne zęby, bo wiele moich koleżanek nie stać na taką inwestycję :P

dzisiaj mija 1 tydzień

I’ve loved and I’ve lost .

KamilaEwa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-15, 12:20   #1605
Świniaczek
Zakorzenienie

GG do Świniaczek

Przez pierwszy tydzień po założeniu góry dziwnie mi się uśmiechało, ale to nie tyle, że się wstydziłam, co byłam skrępowana, że tylko ja mam druta na zębach Ale po prawie dwóch latach szczerze się pełną gębą, nawet bardziej niż zwykle

Świniaczek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-15, 12:45   #1606
Cheza01
Zadomowienie

Cytat:
musisz ją wyjąć bo jak nie to całkiem wejdzie Ci w dziąsło i już jej nie wyciągniesz... zostanie tylko rozcinanie dziąsła... mi też kiedyś 2 gumki się wbiły i musiałam je wyjąć ale orto jak je zakładała to powiedziała że może się tak stać i w razie czego lepiej je wyjąć niż potem rozcinać dziąsło... słysząc to trochę się przeraziłam ale jak mi się wbiły to nie czekałam i nie martwiłam się że dziura mi zarośnie tylko czym prędzej je wyjęłam... a przez 3 dni dziura Ci nie zarośnie... ja chodziłam ok 3 tyg bez separatorów i trochę zarosła ale nie na tyle żeby nie można było założyć pierścienia
Dzięki Dziś jeszcze potrzymam (patrzyłam w lusterku i chyba nie wygląda to jeszcze tak źle), ale jutro już ją wyciągnę. Na szczęście po drugiej stronie trzymają się dobrze

Próbowałam jednak teraz i klops nie mogę tego wyciągnąć, jeszcze skaleczyłam sobie dziąsło. Chyba muszę wytrzymać do wtorku.

Moja wymianka:
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1280666

I'm swimming in the smoke
Of bridges I have burned

Edytowane przez Cheza01
Czas edycji: 2010-05-15 o 13:12
Cheza01 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-15, 13:29   #1607
betti_888
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Świniaczek Pokaż wiadomość
Przez pierwszy tydzień po założeniu góry dziwnie mi się uśmiechało, ale to nie tyle, że się wstydziłam, co byłam skrępowana, że tylko ja mam druta na zębach Ale po prawie dwóch latach szczerze się pełną gębą, nawet bardziej niż zwykle
mi się usta zaczepiały o zamki

Cytat:
Napisane przez Cheza01 Pokaż wiadomość
Dzięki Dziś jeszcze potrzymam (patrzyłam w lusterku i chyba nie wygląda to jeszcze tak źle), ale jutro już ją wyciągnę. Na szczęście po drugiej stronie trzymają się dobrze

Próbowałam jednak teraz i klops nie mogę tego wyciągnąć, jeszcze skaleczyłam sobie dziąsło. Chyba muszę wytrzymać do wtorku.
idź lepiej do jakiegoś dentysty lub orto jak masz blisko żeby Ci wyciągnęli bo jak Ci wejdzie do końca to dopiero będzie klops... a najlepiej zadzwoń do orto i powiedz jej

Edytowane przez betti_888
Czas edycji: 2010-05-15 o 13:32
Stary 2010-05-15, 14:00   #1608
dodoshow
Przyczajenie

Czesc wszystkim!
Noszę Damona już z 1,5 roku.
Za niecałe 2 tygodnie mam ściąganie, ale strasznie się martwie.
Cały czas mam krzywo jedynki zarówno górę i dół w stosunku do twarzy (tz. jakby wszystko było przesunięte).
Łuki są idealne, góra z dołem równiutko.
Mówiłam o tym orto już z 0.5 roku temu dlatego nosiłam takie gumki.
No i teraz, że niby się wyrównało, ale bez "środka twarzy".
Pytałam się już orto, ale boję się, że nie zrozumiała o co mi chodzi.
Wiem najprościej było by się po prostu zapytać po raz kolejny, tylko że ja cały czas do niej chodzę i się pytam (całe leczenie idzie mi koślawo a to coś odpada i wkółko tam przychodzę. To b.dobry orto tylko ja mam jakieś lewe zęby ). W kązdym razie może to jest oczywiste, że to się jeszcze zmieni, bo będę później nosić jakieś płytki (retencja tak?)
Teraz nie wiem, czy to normalne i zmieni się pod wpływem tych płytek czy zostane z tym do końca życia?! Miałyście tak?

Pozdrawiam, czekam na Odpowiedź.
dodoshow jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-15, 16:18   #1609
Paulaa1994
Raczkowanie

Cytat:
mi się usta zaczepiały o zamki
Mi tak samo, ale po trzech tygodniach już się nie zaczepiają ;p. Ciekawe dlaczego.
Paulaa1994 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-15, 16:31   #1610
rozgwiazda
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez dodoshow Pokaż wiadomość
Czesc wszystkim!
Noszę Damona już z 1,5 roku.
Za niecałe 2 tygodnie mam ściąganie, ale strasznie się martwie.
Cały czas mam krzywo jedynki zarówno górę i dół w stosunku do twarzy (tz. jakby wszystko było przesunięte).
Łuki są idealne, góra z dołem równiutko.
Mówiłam o tym orto już z 0.5 roku temu dlatego nosiłam takie gumki.
No i teraz, że niby się wyrównało, ale bez "środka twarzy".
Pytałam się już orto, ale boję się, że nie zrozumiała o co mi chodzi.
Wiem najprościej było by się po prostu zapytać po raz kolejny, tylko że ja cały czas do niej chodzę i się pytam (całe leczenie idzie mi koślawo a to coś odpada i wkółko tam przychodzę. To b.dobry orto tylko ja mam jakieś lewe zęby ). W kązdym razie może to jest oczywiste, że to się jeszcze zmieni, bo będę później nosić jakieś płytki (retencja tak?)
Teraz nie wiem, czy to normalne i zmieni się pod wpływem tych płytek czy zostane z tym do końca życia?! Miałyście tak?

Pozdrawiam, czekam na Odpowiedź.
niektózy twierdzą, że podczas retencji zęby jeszcze się ustawiają..
w moim przypadku retencja na dole jest po to aby utrzymać fekty i zęby się potem nie przesówały..
Była aparatka.. góra i dół fot0: #1559
rozgwiazda jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-15, 16:34   #1611
olasia99
Zakorzenienie

Send a message via Skype™ to olasia99

Mnie na górze strasznie przeszkadzały zamki na kłach, bo z nich an górze wystaje takie coś, co mi zaciągało usta, ale też przestało.
Za to wczoraj zobaczyłam, że mi drut wystaje na zamkach na siódemkach, przez co dodatkowo zęby są kaleczone. I znowu spuchło mi wędzidełko

betti_888, od piątek dalej mam proste zęby. Na górze tylko jedynki i dwójki, na dole 1,2 i jeden kieł.

Edytowane przez olasia99
Czas edycji: 2010-05-15 o 16:37
olasia99 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-15, 16:43   #1612
yourenglish
Raczkowanie

Cytat:
Mam aparat założony łącznie z siódemkami . Każda moja znajoma, które była/jest aparatką, trochę się dziwi i nigdy nie słyszała o czymś takim. Zastanawiam się, czy mój ortodonta nie poszedł trochę na łatwiznę
No i mam pytanie do Was... Czy jest tu jakaś aparatka z zamkami na siódemkach? Zęby bolą mnie ciągle i strasznie, drugi dzień żyję na jogurtach, choć nie powinnam, bo mam przez nie kłopoty z żołądkiem, aale szczytem wszystkiego są te zamki na siódemkach, bo wbijają mi się w policzki, które są strasznie pokaleczone i generalnie mają już wręcz dziurę , w którą aparat wiecznie wchodzi i z której musze go wyjmować. Smaruję woskiem, ale on już się kończy. Też tak miałyście? Na górze nic takiego się nie działo, tylko na dole, mimo że na obu łukach mam zamki na siódemkach. Przejdzie z czasem, kiedy się przyzwyczaję, czy powinnam po weekendzie pójść do orto?

Uch, poza tym ortodonta dobierał mi z pól godziny pierścienie (na górę nie wlazły i nie mam, a na dół nagle mi dał ... Oo) i jeden jest źle dopasowany i nie mogę zacisnąć szczęki .
Hej, ja mam aparat na dole zalozony z jednej strony na siodemke. Z mojej wlasnej woli, bo szostka jest mocno zniszczona, ma duza plombe i mysle, ze nie wytrzymalaby zalozenia pierscienia. Moze wiec jest to nietypowa sytuacja, ale z pewnoscia nie swiadczy o nieumiejetnosci lekarza.

Mnie pierscienie na dole nie obcieraly wcale. No ale przeciez wosk jest dorby na wszystko!

Mi rowniez wydawalo sie, ze jeden z pierscienie na gorze jest zle dopasowany, ale po kilku dniach to wrazenie przeszlo. Odczekalabym kilka dni, jest duza szansa, ze Ci przejdzie.

Anne Morrow Lindbergh

APARATka

Góra 09 czerwca 2009
Dół 02 października 2009

yourenglish jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-15, 16:48   #1613
olasia99
Zakorzenienie

yourenglish, ale jakos mi nikt mojego orto nie poleca. też myslałam, że to przez to, że mam słabe zęby, ale nie miałam nigdy szóstek leczonych, za to lewą siódemkę dwa razy
Stary 2010-05-15, 17:06   #1614
yourenglish
Raczkowanie

Cytat:
yourenglish, ale jakos mi nikt mojego orto nie poleca. też myslałam, że to przez to, że mam słabe zęby, ale nie miałam nigdy szóstek leczonych, za to lewą siódemkę dwa razy
Hmm, co masz na mysli? Przeciez to u niego zakladalas gore?

Obcieranie jest sprawa normalna, nie mozna za to obwiniac orto. Dretwienie to co innego.

Powiem tak: osobiscie na zastanawialabym sie dlaczego mam aparat na siodemkach czy tam szostkach. Najwazniejsze dla mnie byloby to, czy sa efekty leczenia i jakie one sa. Jezeli masz zastrzezenia co do tego, jakie zmiany zachodza u Ciebie w buzi, to moze pora skonsultowac sie z kims innym. Czasami mozemy uslyszec, ze wszystko w porzadku i ze nie ma powodu dla paniki. Ale dretwienie zglosilabym ortodoncie.

Mnie osobiscie przeraza to, ze zeby bola 24/7 od czasu zalozenia wyciagow i ze niektore z nich sie bujaja. Ale od orto wiem, ze to normalne. Po prostu musze przez to przejsc.

Przeczytalam tamten artykul i nie znalazlam w nim niczego, co swiadczyloby o glupocie p.doktor. A z tym ceramicznym to pewnie sie pomylila. Moze miala na mysli estetyczne.

Tamaten poprzedni o niepelnosprawnej umyslowo bardziej mnie poruszyl. To, ze lekarze milczeli, mnie nie dziwi. Mieli powody, zeby sie bac. Szkoda tylko, ze rodzice tych biednych dzieci wiedzieli, ze dzieje sie im krzywda i nic z tym nie zrobili ani nawet nie sprobowali zrobic! A przyczyna wg mnie tylko jedna: BYLI LECZENI BEZPLATNIE. I to jest tragiczne! Polak placi i wymaga (moi klienci o tym wiedza az za dobrze i czasem pozwalaja sobie na zbyt wiele). A jak nie placi, to siedzi cicho i boi sie odezwac. Cena, jaka musza za to zaplacic - zdrowie swoich wlasnych dzieci.

Anne Morrow Lindbergh

APARATka

Góra 09 czerwca 2009
Dół 02 października 2009

Edytowane przez yourenglish
Czas edycji: 2010-05-15 o 17:18
Stary 2010-05-15, 17:12   #1615
olasia99
Zakorzenienie

yourenglish, a to, ze z jednej strony mam drut zaciśnięty, a z drugiej mi sterczy w stronę policzka nie jest winą orto? Założył mi aparat w jakieś 15-20 minut, robił to szybko i powiedziałabym, że nieuważnie. Ba, nawet klej mi został na przednich zębach (i tylnych w sumie), co wygląda jakby były niedomyte . Próbowałam to zeskrobać wykałaczką, myłam, ale nie pomaga, bo klej jest strasznie twardy.
Poza tym przy górze spuchło mi wędzidełko i zdjął mi aparat na tydzień, później założył i powiedział, że gdy sytuacja się powtórzy, to żeby się zgłosić. Mama dzwoniła, ale nie było terminów, a chirurg bez skierowania mi tego nie mógłby wyciąć. I w sumie opuchlizna przeszła, ale teraz się to powtarza. A mama mówi, że wydziwiam... i że za urodę trzeba płacić . Chyba w poniedziałek się sama przejdę.
Stary 2010-05-15, 17:26   #1616
yourenglish
Raczkowanie

Cytat:
yourenglish, a to, ze z jednej strony mam drut zaciśnięty, a z drugiej mi sterczy w stronę policzka nie jest winą orto?
Nie wiem. Nie chcialabym oceniac, bo nie jestem specjalista. Wiem, ze niektorym wizazankom drut czasem wystaje i rani policzek. Ida wtedy do orto, ktory go przycina.

Wyglada na to, ze rzeczywiscie sie spieszyl. Nie pochwalam go za to. Ale klej mozna troche opilowac. Wystarczy, ze mu na nastepnej wizycie o tym po prostu powiesz. Byly tu zdjecia pewnej wizazanki, ktora miala cale zeby upackane klejem. Wyglada nieestetycznie, to sie zgadza. Ale na szczescie to nie jest nieodwracalne.

Na wezidelkach sie tez nie znam, nie mialam takich problemow. Ale na Twoim miejscu po prostu pojechalabym do orto. Najlepiej przed rozpoczeciem pracy (gorsza opcja - po) i stanowczo ale uprzejmie poprosilabym o przyjecie mnie. Przez telefon latwo sie wykrecic. Oprocz tego orto czesto maja naprawde napiete grafiki. Ale jak juz przyjedziesz, to moze Cie wcisnie. Powodzenia!

Anne Morrow Lindbergh

APARATka

Góra 09 czerwca 2009
Dół 02 października 2009

Stary 2010-05-15, 18:28   #1617
olasia99
Zakorzenienie

Wiesz, z tym to tak różnie. Byłam na piaskowaniu w poniedziałek (środa dół; wizyta na 17, a przyjęli mnie o 17,45 ) i przyszła jakaś pani z córką. Coś jej się z aparatem stało, odkleiło czy coś, a miała ważny ustny egzamin o 17:30 i nie mogła mówić i jej nie chcieli przyjąć . Grafik mają strasznie napięty. Byłam na wizycie we wrześniu czy październiku, a aparat założyli mi pod koniec stycznia .
Ale generalnie niemiły i niedelikatny pan, aż strach się pytać

Edytowane przez olasia99
Czas edycji: 2010-05-15 o 18:30
olasia99 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-15, 18:55   #1618
mazia23
Raczkowanie

Dziewczyny mam do was pytanie czy może ortodonta założyć mi aparat mimo że dwa zęby będą miały małą dziurkę <ubytek>? bo tak mam, a dentystka mówi, że szkoda tego robić i ona będzie to obserwować... a aparat jej nie będzie przeszkadzać żeby zaplombować te ząbki... sama zapomniałam zapytać orto, ale też jestem ciekawa czy któraś z was miała taki przypadek buźka
mazia23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-15, 19:02   #1619
Hebe5
Raczkowanie

Cytat:

Poza tym odczuwam co jakiś czas drętwienie szczęki ... Czegoś takiego z górą nie było. Dół mam bardzo stłoczony, ale chyba nie aż tak, że kości przestają współpracować

aparat na siódemki też się zdarza. mogą cię kaleczyć te haczyki na pierścieniach, to tylko wosk pomoże. mnie się drut wbijał tak że musiałam go odhaczać i zrobiła mi się "blizna", ale to dlatego że za długi był.
ja na dole podczas mycia zębów właśnie takie drętwienie jakby odczuwałam, ale przeszło.
jak miałam samą górę to właśnie myślałam że pierścienie są źle założone bo nie mogłam zamknąć paszczy. po jakimś czasie wyrównało się i orto powiedziała że tak jest jak szóstki są krzywe.
Cytat:
myślałam, że kosmetyczny to chyba po to, żeby go właśnie nie było widać, haha
ja też;p
Cytat:
Cytat:
a się nie wstydzę... na dodatek jeszcze bardziej się szczerzę
dokładnie. zęby mam prostrze to czego mam się wstydzić

: 30.10.09r
dół: 16.04.10r
W drodze do pięknego uśmiechu...
Hebe5 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-15, 19:02   #1620
betti_888
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez mazia23 Pokaż wiadomość
Dziewczyny mam do was pytanie czy może ortodonta założyć mi aparat mimo że dwa zęby będą miały małą dziurkę <ubytek>? bo tak mam, a dentystka mówi, że szkoda tego robić i ona będzie to obserwować... a aparat jej nie będzie przeszkadzać żeby zaplombować te ząbki... sama zapomniałam zapytać orto, ale też jestem ciekawa czy któraś z was miała taki przypadek buźka

ja miałam dziurkę na 6 i przez to nie założyła mi pierścienia... potem chodziłam tak przez 3 miesiące... ale jak Ty się z nią tak umówisz to może się zgodzi

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości