storczyk (orchidea) cz.III - Strona 20 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Dom, mieszkanie, nieruchomości

Notka

Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-05-15, 17:41   #571
Wenila
Wtajemniczenie

Dot.: storczyk (orchidea) cz.III

Cytat:
Napisane przez hammie Pokaż wiadomość
dziewczyny, powiedzcie mi co moze powodowac wywijanie sie platkow kwatiow storczyka na druga strone? dostalam go ponad tydzien temu.. byl ladny, ale korzenie juz mial suche, wsadzilam go do miski z woda na 15 minut i spryskalam troche kwiaty (moja mama bardzo czesto pryska swoje storczyki i pieknie rosna, a ja czytalam ze one tego nie lubia i badz tu madry).. nie wiem co im teraz dolega, bo po tym namoczeniu jego platki powywijaly sie na drugą strone, wygladaja jak oklaple.. dodam ze jest tych kwiatow bardzo duzo.. boje sie ze cos zrobilam zle.. nie wiem jak mam je teraz podlewac.. czy wsadzac tylko do miski z woda czy jeszcze pryskac kwiaty? pomozcie
a w doniczce masz kore drzew czy mech?? U mnie niestety stało sie podobnie. Dostałam na imieniny pięknego rózowego storczyka i po kilku dniach płatki powykręcało, aż w końcu odpadły. Wydaje mi się, że jednak przesadziłam z podlewaniem. Włożyłam na 10 min do wody, ale mój storczyk korzenie ma w mchu, który bardzo chłonie wodę. Myślę, że trochę jednak przesadziłam.

Dodatkowo mogła wpłynąć na niego zmiana otoczenia i bardzo suche powietrze w mieszkaniu. Niestety teraz na lisciu pojawiła sie czarna paskudna plama. Z dnia na dzień jest coraz większa i nie wiem czy mam to odciąć?? zeby nie przeszło na całość.
Jak ratować mojego storczyka?
Stary 2010-05-15, 17:57   #572
norka27
Zakorzenienie

Hamnie czasem platki sie wywijaja jakby w tyl i to chyba normalne u niektorych hybryd ale zeby byly przy tym zwiedle no coz trzeba by bylo fotke zobaczyc by stwierdzic co z nimi jest nie tak. Zwiedle platki czesto sa wynikiem przesuszenia ale ty mowisz ze byl namoczony - tylko kiedy go namaczalas ostatnio? Moze to juz tydzien temu i on potrzebuje znowu? Dalej moga go podgryzac jakies robale - zajrzyj w doniczke czy tam sie nie rusza. Przy okazji powachaj podloze czy nie pachnie zgnilizna albo takim grzybem - bo moze rozkladaja mu sie korzenie i stad ten brak wody u rosliny. I zrob fotke bo moze on tak ma ze ma wywiniete platki Dalej- moze sie roslina ugotowala przez slonko, moze stoi non stop na sloncu i trzeba mu parapetu ciemniejszego? Juz mi sie koncza pomysly, dawaj fote
Dodaje ze zwiedniete platki sa miekkie, takie klapniete wiec je dotknij. Jak sa sztywne to jest ok.
norka27 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-15, 18:29   #573
zmienniczka
Zadomowienie

dziewczyny...zaraz sie poplacze chyba.. bylam w praktikerze (znowu ) oczywiscie na moim ulubionym dziale..zobaczylam to- orchidea 9,99 przecena...no i mowie do mojego michala-wezme 1...i wtedy...znalazlam swoja 2 zyciowa milosc-drobnego ciapeczka bialego w fioletowe kropy..cuuuuudo ale na tym sie nie skonczylo. do koszyka wpadl caly limonkowy , pozniej zobaczylam podobnego do limonki ale z jakimis paskami ktory wypuszczal nowa lodyzke wiec stwierdzilam ze w mlodych trzeba inwestowac i wzielam...no i na koniec znalazlam posrod padnietych innych storkow cudo bialego, jedrnego jak pupcia niemowlaka wiec mimo ze biale srednio mi sie podobaja i mimo ze juz mam takiego to tez wzielam...poszlam do kasy i co sie okazalo??? barany pomylili ceny...wcale nie bylo promocji musialam oddac wszystkie bo nie stac mnie na storka po 17 zl w tym momencie..a juz napewno nie na 4...

ale sie wkurzylam...

http://babystrology.com/tickers/baby..."180"></embed>
zmienniczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-15, 18:41   #574
kiniaczek31
Raczkowanie

GG do kiniaczek31

Cytat:
Napisane przez koraa22 Pokaż wiadomość
No to ja się pochwalę swoim nowym nabytkiem dla mnie kupowanie storków to juz chyba choroba takie cudo dojtrzałam w bricomarche za 16,99
Przepiękny

Zmienniczko zamiast 4 storków trzeba było wziąść 2 mniej ale też coś !
kiniaczek31 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-15, 18:43   #575
zmienniczka
Zadomowienie

kiniaczku..wez mnie juz nie doluj..mam straszny dzien dzisiaj

Stary 2010-05-15, 20:03   #576
hammie
Zakorzenienie

moze przesadzilam ze platki sa zwiedniete, bo prostu tak im brak zycia, pewnie sprawiaja takie wrazenie przez to wywiniecie.. podloze mam z kory.. robakow nie widac.. a podloze jak wachac to ma troche taki zapach dziwny, ale nie umiem go okreslic, moze to tylko ta kora taki ma zapach plus woda.. jak do mnie trafil byl suchy jak wior, namoczylam go 15 min. dzisiaj zobaczylam ze juz wysechl i namoczylam znowu.. nie stal w duzym sloncu bo ostatnio byla okropna pogoda i jak go dostalam to tez bylo deszczowo a on i tak powywijal, tylko nie pamietam czy on tak juz mial, czy to sie stalo po pierwszym namoczeniu.. wrzucam zdjecia ale jakosc jest fatalna

Edytowane przez hammie
Czas edycji: 2010-05-15 o 20:05
hammie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-15, 21:09   #577
Kasiarzynek
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez kiniaczek31 Pokaż wiadomość
czy któraś z was jest może z warszawy?
jo jestem

Moja kambria została przesadzona. Wczoraj jednak dorwałam jednego ślimaka :/

A na domiar złego, w podłożu u dwóch innych zobaczyłam takie małe szare (srebrne?) robale? ni to skaczące ni fruwające (bo wydaje mi się że miały skrzydła). Chyba musiały się skądś przybłąkać, bo wcześniej ich nie widziałam, a jako kompletnie uzależniona od storków, zaglądam do nich nawet kilka razy dziennie :P
Kasiarzynek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-15, 21:23   #578
Maja 77
Zadomowienie

GG do Maja 77

Cytat:
moze przesadzilam ze platki sa zwiedniete, bo prostu tak im brak zycia, pewnie sprawiaja takie wrazenie przez to wywiniecie.. podloze mam z kory.. robakow nie widac.. a podloze jak wachac to ma troche taki zapach dziwny, ale nie umiem go okreslic, moze to tylko ta kora taki ma zapach plus woda.. jak do mnie trafil byl suchy jak wior, namoczylam go 15 min. dzisiaj zobaczylam ze juz wysechl i namoczylam znowu.. nie stal w duzym sloncu bo ostatnio byla okropna pogoda i jak go dostalam to tez bylo deszczowo a on i tak powywijal, tylko nie pamietam czy on tak juz mial, czy to sie stalo po pierwszym namoczeniu.. wrzucam zdjecia ale jakosc jest fatalna
Wg mnie kwiaty wyglądają ok, chyba taka ich uroda ale pryskanie ich wodą bym stanowczo odradziła, storczyki wystarczy podlewać żeby korzonki zzieleniały, nie ma potrzeby dodatkowo pryskać wodą kwiaty.
Maja 77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-15, 21:33   #579
Ariena
Zakorzenienie

Koraa przepiękny ten nowy!!! Uwielbiam takie "bledzioki"!!

Cytat:
Mam jeszcze pytanie... Nie wiecie czy na dzień matki będą storczyki w takich marketach jak tesco, kaufland, czy biedronka??? Bym kupiła dla swoich dwóch mam po kwiatku i może dla siebie też
Też jestem ciekawa, moja mama by chciała białego w plamy takiego jak ja mam ale nie ma nigdzie takiego.

Zmienniczka choroba storczykowa Ci się rozwija!!!

Kurde wiecie co...cały dzień grzebałam w storkach i mam dość!
Pojechałam sobie po 12 do Leroy pooglądać. I KUPIŁAM SOBIE A CO SIĘ BĘDĘ!!! Były po 16,99, w sumie mało ciekawych (albo takie jakie już mam). Szukałam dla mamy ale nic mnie nie urzekło poza jednym. Jednak dla mamy poszukam jakiegoś innego. Tego tak mi go było szkoda, bo miał syfne podłoże, jakieś z pajęczynami, korzenie brązowe, ale wziełam biedaka!!! I nie oddam nikomu!! Kolejny żółtek! Zdjęcia nie oddają jego uroku, mimo że ma jeden pączek to te rozlewające się fioletowe kropki hipnotyzują :cra zy:
Wymieniłam podłoże, ucięłam część korzeni, wykąpałam w roztworze z Ludwikiem, spryskałam Topsinem i Asahi SL, zasypałam cynamonem sparzyłam doniczkę, keramzyt, podłoże porządne dałam do doniczki, godzinę temu się z tym uporałam dopiero!! Ale wiecie jaką miałam frajdę w grzebaniu!!!
Oto zdjęcia, jutro wstawię więcej i ładniejsze, bo to tak na szybko zrobiłam zanim się za niego wzięłam. Mam nadzieję że mi się odwdzięczy bo mu chyba życie uratowałam!!
Stary 2010-05-15, 21:59   #580
Ariena
Zakorzenienie

Dziś też podlewałam wszystkie prawie i porobiłam zdjęcia.
Na łososiowym 3 pędowym zauważyłam COŚ! Czyżby to był keiki????
Pozatym każy pęd puszcza nowe pączki, on oszalał chyba!!
CZY TO JEST KEIKI???

Edytowane przez Ariena
Czas edycji: 2010-05-15 o 23:34
Ariena jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-15, 22:03   #581
Ariena
Zakorzenienie

Pączki łososiowego
Reszta piękności jutro, bo każdemu coś urosło
Stary 2010-05-15, 22:19   #582
hammie
Zakorzenienie

a u was wszystkie liscie w storczykach sa do gory?
Stary 2010-05-15, 22:21   #583
Ariena
Zakorzenienie

Jak do góry?
Stary 2010-05-15, 22:38   #584
hammie
Zakorzenienie

no tak jak tutaj wklilas swojego i ma wsyzstkie lsicie do gory.. zastanawiam sie czy tak powinno byc, czy to nie jest regula.. u mnie wiekszosc jest oklapla... poprostu martwie sie o mojego storczyla, to moj pierwszy i nie chce go na starcie zmarnowac

Edytowane przez hammie
Czas edycji: 2010-05-15 o 22:39
Stary 2010-05-15, 22:43   #585
nieinna
Raczkowanie

Nowe storczyki przewaznie maja liscie ..."do góry" bo stoja w tych foliowych workach jak wyjmiesz z worka, najpózniej po ok 24 godzinach liscie juz sie układaja bardziej naturalnie .

Edytowane przez nieinna
Czas edycji: 2010-05-15 o 22:45
nieinna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-15, 22:44   #586
Ariena
Zakorzenienie

Wiesz co, to zależy. Ważne by liście były sztywne, a czy idą tak do góry, czy w dół to już zależy od storczyka. Moje mają tak liście.
Stary 2010-05-15, 22:52   #587
nieinna
Raczkowanie

Miałam poczekac... bo nie mam zdjec jeszcze... kupiłam wczoraj trzy storki nowe (w castoramie za niecałe 16 zł) a własciwie cztery, bo w jednej doniczce są dwa kwiatki, oba z pędem.. troche moja córa go dzisiaj potraktowała łapkami i oberwała mu dwa pączki... ale mam jedno pytanie, storek miejscami przy stozku wzrostu dziwnie wygląda... ogólnie zdrowe i korzenie, i liscie, i pędy. Zajrzałam troche w podłoze i juz teraz widze ze sa tam skoczogonki...Niby w małej ilosci nie są szkodliwe, ale łaziły sobie własciwie po wierzchu...wiec zastanawiam sie ile ich tam w srodku moze byc... tu moje pytanie, czy bros działa równiez na skoczogonki..? bo mimo, ze kwiatek byl podlany to potraktowałam go wczoraj brosem...szkoda mi troche wywalac kwiatka z doniczki skoro kwitnie... Czy moze jednak powinnam to zrobic..?

Edytowane przez nieinna
Czas edycji: 2010-05-15 o 22:54
Stary 2010-05-15, 23:20   #588
hammie
Zakorzenienie

Ariena swietne masz te storczyki, z tego co widze to maja ladne, sprezyste liscie.. moj ma w sumie tylko dwa do gory, reszta jest strasznie wygieta w dol.. nie wiem czemu.. a czy dobrym pomyslem jest zrobienie wiecej dziurek w tej plastikowej oslonce zeby korzenie mialy lepsza 'wentylacje'? a tak btw. Ariena jak ty podlewasz swoje storczyki? namaczasz je co jakis czas?
Stary 2010-05-15, 23:25   #589
Maja 77
Zadomowienie

GG do Maja 77

Dziurkowanie doniczek to BARDZO dobry pomysł.
Stary 2010-05-15, 23:33   #590
Ariena
Zakorzenienie

Cytat:
Ariena swietne masz te storczyki, z tego co widze to maja ladne, sprezyste liscie.. moj ma w sumie tylko dwa do gory, reszta jest strasznie wygieta w dol.. nie wiem czemu.. a czy dobrym pomyslem jest zrobienie wiecej dziurek w tej plastikowej oslonce zeby korzenie mialy lepsza 'wentylacje'? a tak btw. Ariena jak ty podlewasz swoje storczyki? namaczasz je co jakis czas?
To może wstaw zdjęcie i coś poradzimy na te liście, bo może ma za sucho albo za mokro.
Ja namaczam 40 minut kiedy doniczka lekka i korzenie srebrne. Jednak te co stoją na keramzycie to czasem im wodę wleję do keramzytu i same sobie piją. Aktualnie wymieniam na osłonki bo mi się wywalają na tym keramzycie i się ledwo mieszczą.
W doniczce plastikowej się robi dziurki, w osłonce już nie trzeba.
Stary 2010-05-16, 11:16   #591
koraa22
Raczkowanie

ARIENA cudna kolekcja ,wygladają jak szcztuczne i ten nowy śliczny i te keiki... <zazdroszcze > Ponoć w tesco mają być storki na dzień matki trzeba czatować
Stary 2010-05-16, 11:38   #592
nieinna
Raczkowanie

No to się chwalę moje nowe nabytki:
na początek kropkowano-paskowany, z tych co kupiłam w piątek najbardziej mi się podoba, ma dwie roślinki :zdjęcia 1,2,3 sam kwiat, 4 całość, 5 doniczka i widoczne, podlane korzonki, na moje oko to co wewnątrz doniczki wygląda zdrowo. Nastepne zdjecia to kilka problemów: zerknijcie na korzenie z wierzchu doniczki, wiekszosc jest czarnych, pognitych jakby...zastanawiam sie co z tym zrobic, zwłaszcza ze (jak juz wczesniej pisałam), jak grzebnęłam troche w podłoże to widziałam kilka maszerujących skoczogonków, kwiatek ma jeszcze duzo pączków do rozwinięcia, nie chciałabym ich stracic zbytnim grzebaniem w korzeniach i przesadzaniem, jak myslicie trzeba tam koniecznie zagladac..? no i na jednym zdjeciu dałam zblizenie czegoś, co wyrosło a nie potrafie tego zidentyfikowac, widac że liść poniżej tego czegoś został oderwany, jak myślicie, co to jest? Niby troche na pęd wyglada ale jakis taki jasny, no i sam czubek ma jakiś taki zmarszczony, trochę jakby zmaltretowany...
Na koncu widok na bliźniaki
Stary 2010-05-16, 11:43   #593
Maja 77
Zadomowienie

GG do Maja 77

Moje doniczki wyglądają tak. A dzisiaj tata przyniósł mi storka ze śmietnika, to już druga "znajda" w mojej kolekcji. Pierwszy jeszcze trochę i zakwitnie dlatego wcześniej nic o nim nie mówiłam. A ten dzisiejszy miał strasznie zbite podłoże i w środku sphagnum i wszystkie korzonki zgnite albo zeschnięte , obcięłam wszystko jak leci. Ale jestem dobrej myśli bo roślinka ma 6 młodych zdrowych korzonków. Mam nadzieję że uda mi się ją uratować. Jeszcze trochę i będę jak Norka która już od dawna ratuje śmietnikowe znajdy.

Nieinna śliczny ten nowy nabytek! Nie wiem co to ci wyrasta, wygląda jak pęd ale faktycznie jakiś dziwny i ta zmaltretowana końcówka. Phi? A czy na ostatnim zdjęciu ja widzę patyczek przebity przez listek?

Edytowane przez Maja 77
Czas edycji: 2010-05-16 o 11:49
Stary 2010-05-16, 11:45   #594
zmienniczka
Zadomowienie

Cytat:
ARIENA cudna kolekcja ,wygladają jak szcztuczne i ten nowy śliczny i te keiki... <zazdroszcze > Ponoć w tesco mają być storki na dzień matki trzeba czatować

w tesco mowisz? a za ile?

Ariena..a ja stwierdzilam ze 4 storki na moim parapecie to za duzo i juz sie zmartwilam ze nie bede mogla rozwijac swojej choroby dalej ale po twoich fotkach widze, ze jednak bedzie ona gwaltownie postepowac

sluchajcie, odkad zaczelam chlonac wiadomosci o storkach, odmianach, pielegnacji itd. dowiedzialam sie, ze moja kolekcja jest wieksza o 1..bo niezidentyfikowany przeze mnie chwast (dostany kiedys od babci na imieniny) okazal sie............ storczykiem... ludisia discolor

no, tego to sie nie spodziewalam..glupie ale taka jest prawda, ze jak sie dowiedzialam ze to storczyk, to dopiero wtedy obdarzylam go szacunem zalaczam fotki..

kiedy nie wiedzialam ze to sorczyk to przesadzilam go do ziemi..wyczytalam ze znosi kazde podloze ale najlepiej mu w podlozu dla storkow i keramzycie..to moze go przesadzic? w ogole to jak 4 pedy kwiatowe uschly to ciachnelam je bo brzydko wygladaly..nie wiem czy dobrze ze tak zrobilam? jak myslicie?

a i moje pytanie..on jakos tak dziwnie rosnie, zamiast do gory to jakos tak poziomo..czemu?

Stary 2010-05-16, 11:47   #595
zmienniczka
Zadomowienie

Nieinna..zakochalam sie poluje na takie same..wlasnie ciapkowe ale u mnie w kielcach bardzo trudno je dostac...

dziewczyny..pamietacie moje reanimowane falki?? nie wiem co robic bo na 1 forum pisaly dziewczyny ze reanimowany storek-taki bez korzeni kompletnie nalezy pozbawiac wszystkich pedow kwiatowych bo zuzywa inaczej wszystkich sil do zakwitniecia a nie wypuszczenia korzonkow..nie wiem co o tym myslec..

Edytowane przez zmienniczka
Czas edycji: 2010-05-16 o 12:06
Stary 2010-05-16, 12:06   #596
nieinna
Raczkowanie

Dalej: nowy zielony, a własciwie jasnopistacjowy, no i rózowy..ale nie do konca typowo rózówy, własciwie nie potrafie okreslic tego koloru , ale mi sie strasznie podobał, wiec wziełam miłego ogladania

Wściekam sie bo zdjecia strasznie wolno mi sie dodają...wiec sie poddaję i rózowego wklejam tylko jedno

Edytowane przez nieinna
Czas edycji: 2010-05-16 o 12:07
Stary 2010-05-16, 12:18   #597
hammie
Zakorzenienie

to ja zaraz podziurkuje moja doniczke xD czytalam zeby namaczac storki az po brzeg doniczki.. a zastanawiam sie coz z zalewaniem go od gory
Stary 2010-05-16, 12:25   #598
zmienniczka
Zadomowienie

Kochane,to zdjecia tego bezkorzennego mojego zdechlaka. dzis opatulilam liscie recznikiem namoczonym..zobaczymy czy cos pomoze na te zmarszczki.

nie podoba mi sie lisc ten mlody na gorze i ten 2 obok niego. jakby zmienil kolor na jasniejszy zielony-same ocence czy to dobrze czy zle. moze to wskutek tego ze jeszcze go nie podlalam? nie wiem nadal jak to zrobic w tym keramzycie.. blagam o pomoc!!!!!!!!!!!!!!

Stary 2010-05-16, 12:44   #599
zmienniczka
Zadomowienie

i teraz zauwazylam ze ten 2 przesadzony do nesquika tez zmienil kolor na jasniejszy. do tego jak przemywalam ostatnio liscie to uszkodzilam najmlodszy listeczek nie wiedzialam ze jest az tak delikatny..biedaczysko...

nie podoba mi sie tez bialy nalot na lodydze glownej-wiem, jakosc zdjec jest powalajaca nie mam pojecia co to moze byc

i ten ped..chyba zaczyna drewniec...

Edytowane przez zmienniczka
Czas edycji: 2010-05-16 o 12:46
Stary 2010-05-16, 13:24   #600
jola2243
Zakorzenienie

Ariena to u Ciebie to nie keiki tylko pd się przedłuża, na 99%, tam już pączki się zawijają
Przepiękne wasze nowe nabytki, coraz bardziej wam się choroba storczykowa rozwija
Spadam moje podlać

http://pasja-przeplatane.blogspot.com/

Lubimy Czytać--- jola2243
jola2243 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Dom, mieszkanie, nieruchomości

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości