|
|||||||
| Notka |
|
| Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#601 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: storczyk (orchidea) cz.III
Cytat:
Nieinna śliczne te storasy Ten jeden ma strasznie mokro w doniczce, te zgniłki z góry bym prysła topsinem i porobiła dziury w doniczce i nie podlewała 2 tygodnie.To co tam wystaje to jest pęd, tylko ktoś go obciął cham jeden I dlatego tak wygląda. W moim LM prawie zawsze są takie jednopędowce z obciętym drugim pędem. ![]() Cytat:
Ale to bardzo przyjemna choroba... No może nie dla kieszeni. ![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Nic im się nie stanie, wyciągaj je, przepłucz keramzyt porządnie i możesz też wyparzyć i nie czekaj aż wyschnie, niech mają troszkę wilgoci. Za parę dni wlej im wodę do spodka. Inaczej będą ten cały syf i brud ssać z keramzytu blee.Jak zaczyna drewnieć to dobrze, znaczy że się go pozbywa i na razie mu niepotrzebny.
|
|
#602 |
|
Zakorzenienie
|
a co z tym podlewaniem od gory? ja zawsze namaczam, ale korzenie wystajace na gorze z doncizki sa suche jak wior..
|
|
|
|
#603 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Po własnych doświadczeniach na moich korzenie górne zaczęły gnić przy trzonie więc rzadko kiedy poldewam od góry.---------- Dopisano o 13:56 ---------- Poprzedni post napisano o 13:55 ---------- Cytat:
|
|
#604 |
|
Zakorzenienie
|
POWIEDZCIE MI CZY TO JEST KEIKI ???
Spadam obiad robić i przesadzać szeflerę
|
#605 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Pęd to raczej nie jest bo wyzej jest taki normalny pęd (oczywiscie ucięty przez nich) i ma zupełnie inny kolor, poza tym sam czubek tego czegoś nie wyglada na scięty. No nic chyba pozostaje mi tylko czekac, patrzec czy to cos rośnie i co z tego bedzie . Mam jeszce do Ciebie pytanie odnosnie dziurkowania doniczek: robisz to od razu jak kupisz storka, razem ze storczykiem w środku? gorącym śrubokrętem..? ( jakos mam obawy przed poparzeniem korzeni), napisz jakim sposobem je dziurawisz, dzieki za rady z topsinem |
|
|
|
|
#606 |
|
Zakorzenienie
|
Ariena, u Ciebie pęd się przedłuża, u mnie to tak samo wyglądało, pędik króciutki był z 4 pączkami, u ciebie to mi tak samo wygląda, u keiki już by listka było widać
|
|
|
|
#607 |
|
Raczkowanie
|
Ja też myślę , że to nie jest keiki tylko przedłużenie
![]() Miałam dziś do LM jechać i nie pojechałam ale jutro może się wybiorę to zdam relacje
|
|
|
|
#608 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Ciekawe czy kiedyś doczekam się keiki. ![]() Zdjęcia wczorajszego nabytku, mieszka sobie w sypialni razem z innymi dwoma. Trochę poprawiłam kolor, bo jakoś blado wyszedł na zdjęciach, ale w rzeczywistości jest taki właśnie.
|
|
#609 |
|
Zakorzenienie
|
Hammie z tymi platkami to ok, one nie sa zwiedniete. Ja tez mam kilka wywijaskow i dlaczego im sie tak robi nie wiem
Co do podlewania ja zawsze wlewam wode do oslonki do samego przegu doniczky by ewentualne powietrzne tez dosiegly, wode wlewam od gory na kore by te powietrzne polac troche - omijam oczywiscie rosline by sie tam nic do stozka wzrostu nie wlalo. Nie pryszcze kwiatow bo woda moze spowodowac gnilne plamy na platkach i choroby grzybowe. Wlewanie wody od gory na korzenie jest przydatne kiedy takowe maja rozne choroby, plesnie, naloty i w wodzie jest srodek typu Topsin lub inny zaradczy.Ariena zaszalalas Fajny. W ogole dziewczyny widze ze ostatnie polowania wam sie udaly i sliczniutkie kwiatuchy macie ![]() Nieinna jak masz w domu Topsin to radze zrobic roztwor i dodac tak pol na pol z woda do podlewania, moze to powstrzyma dalsze gnicie i ewentualne problemy z korzeniami u nowego. |
|
|
|
#610 |
|
Zakorzenienie
|
No to teraz reszta fotek.
1. Biały uratowany się rozwinął w pełnej okazałości i ma się bardzo dobrze. 2. Biały ciapek zaszalał i musiałam mu dać nowy patyczek bo za ciężkie te kwiaty 3. Ciapek bordo też ma się lepiej (był na granicy śmierci), korzonki przedłuża i puszcza listka.
Edytowane przez Ariena Czas edycji: 2010-05-16 o 17:40 |
|
|
|
#611 |
|
Zakorzenienie
|
4. Biały z pomarańczem kupiony na wystawie rozwinął kwiatuszki.
![]() 5. łosoś z pomarańczem po kilku opryskach (miał zgnilizne płatków) wytworzył 2 pączki ![]() U pozostałych oprócz łososia z "keikiem"nic ciekawego się nie dzieje, chyba jeszcze śpią. Po ostatnim zakupie mam ich 10 w sumie. Przydałby się jakiś ciemny w końcu, bo same bledzioki mam.
|
#612 |
|
Zakorzenienie
|
Widze Ariena ze u ciebie tez slicznie kolorowo
Slicznosci ![]() Wstawiam foteczke jednego z moich kropkow - wlasnie 1 kwiatek otworzony, drugi sie szykuje a razem ma 20 paczkow Zaszalal kolega na starym pedzie - a stal on sobie z 4 miesiace zanim sie zdecydowal puscic te galazki boczne ale za to jakie mega ![]() U nas pada dzisiaj a wczoraj prawie lato bylo, ahh... czlowiek to szybko do dobrego przyzwyczaja
|
|
|
|
#613 |
|
Zadomowienie
|
dziewczyny..tylko nie bijcie
..znow przesadzalam moje falusy (falusy? ![]() a i sluchajcie..mojego storka ktory nie wygladaja jak storek czyli jak ja to mowie ludwisie troche nesquika+podloze do storkow bo one wola miec mokrzej niz falusy..zmiescilam do doniczek z otworkami (nie mialam niestety przezroczystych) podlalam odstana woda i postawilam na podstawce...zobaczymy co z tego wyniknie )..nie wiem tylko czy nie za duzo go podlalam i czy nie wylac tej wody z podstawki..jak myslicie?
OM 23-12-12 TP wg OM 29-09-13 wg USG 25-09-13 http://babystrology.com/tickers/baby..."180"></embed> Edytowane przez zmienniczka Czas edycji: 2010-05-16 o 19:31 |
|
|
|
#614 |
|
Zadomowienie
|
a dla niezorientowanych to tak wygladaja ludwisie
|
#615 |
|
Przyczajenie
|
przy moim storczyku zaczęły latać takie małe muszki
ale nie wiem co z nimi zrobić
|
|
|
|
#616 |
|
Raczkowanie
|
Oj dziewczyny też bym zakupiła jakiegoś przystojniaka tylko kurcze nie mam miejsca za wiele ... i tak se pomyslalam że dwoje reanimowanych zmieni domek pojdzie tymczasowo do brata aż im się nie polepszy dla nich troche spokoju odemnie wyjdzie (oby) na dobre bo ja się nie moge oprzeć i codzień kombinuje oglądam zraszam a fakt faktem że reanimacja troche potrwa
a im się troche spokoju przyda
|
|
|
|
#617 |
|
Przyczajenie
|
słyszałam coś o żółtych tabliczkach ale nie wiem czy to jest skuteczne
Edytowane przez ebudka Czas edycji: 2010-05-16 o 20:03 |
|
|
|
#618 |
|
Zakorzenienie
|
Karteczki średnio, ja bym go zabrosowała, bo te muszki to w podłożu siedzą, więc bros je
![]()
|
|
|
|
#619 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
U nas też leje i jest zimno od wczoraj więc nie masz się co przejmować.Cytat:
Cytat:
Ale ja się nie znam na owadach przy storczykach więc niech się ktoś wypowie.Wstawiam ostatnie zdjecia, tym razem grupowe. W pokoju i 3 w sypialni (tam jeszcze dużo miejsca na kolejne ).
|
|
#620 |
|
Zakorzenienie
|
Bosh kobieto, nie pokazuj tego nowego kropeczka tak bo jest taki śliczny, że ci go ukradnę
![]() ![]() |
|
|
|
#621 |
|
Raczkowanie
|
Ariena - ja się poprostu zakochałam w Twoich storkach
) jejku jakie te ciapate cudne, z ten limonkowy z różowymi kropeczkami-cuudo. Ja za nic niemoge wypatrzeć takich egzemplarzy, w LM jak zajade to wiecznie same białe, lub limonka, blee.Nom, a wracając do tych moich zdechlaczków- to rzeczywiście chwyciła te liście jakas choroba, obeszłam wszystko co możliwe za opryskiem na to gdzie tylko słyszałam-"a cos Ty wymyslila? a co to za oprysk?" a jeden Pan wiecie co mi powiedzial? - Zebym WYRZUCIŁA je!! bo on ma oprysk ale taki drogi że kupie sobie 3 nowe storki za to ;((( A że nie będe na dniach w Krakowie,ani w Kielcach, więc wściekła na cały świat - poucinałam storką liście zainfekowane ( Niewiem czy dobrze zrobiłam, zresztą te co zostały z dnia na dzień są w gorszym stanie. Też sie zastanawiam nad odcięciem ich. I teraz pytanie- a co bedzie jak poucinam wszystkie liście i zostanie sam stożek wzrostu? Dodam że korzonki są zdrowe.Czy można jakoś odratować te moje storki?? Zdjęcia są na stronie nr.19 bodajże.
|
|
|
|
#622 |
|
Zadomowienie
|
dziewczyny, zeby dac troche odpoczac storkom-bo juz chyba wszystko zrobilam przy nich co tylko sie dalo, zabralam sie za bonzaja
temu jednak w korzeniach nie grzebalam bo za ciezki zeby go wyjac z doniczki hehehe za to 2,5 godz czyscilam mu liscie i pomyslec, ze jeszcze 2 miesiace temu mowilam ze jesli bede miec jakiekolwiek kwiatki w domu to tylko kaktusy... a dzis nie da sie mnie odciagnac od doniczek. jak chcecie go zobaczyc to wstawie jutro mam tez bardzo ladna begonie ...
OM 23-12-12 TP wg OM 29-09-13 wg USG 25-09-13 http://babystrology.com/tickers/baby..."180"></embed> Edytowane przez zmienniczka Czas edycji: 2010-05-16 o 22:43 |
|
|
|
#623 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Ariena, Twoja kolekcja- jak ja Ci jej zazdroszczę pięknie to wygląda A na mnie czekała dziś niespodzianka ![]() -> Biały w bordowe prążki(więcej tego bordowego niz białego :P)- ale widzę, że liście dostały za dużo "słonka", ale wydobrzeje, co ? -> I hmm pistacjowo- żółty z bordowymi kropkami i paskami (w sumie to nie wiem jaki to kolor) I tu mam pytanie: kilka powetrznych korzeni jest sucha jak wiór- obciąć je? Choroba storczykowa u mnie postępuje :P Narazie na parapecie tylko 3, ale pewnie bedzie więcej.. Bordowemu liście przemyłam, zobaczymy czy plamy znikną, dzieki za rady! ![]() A na mnie czekała dziś niespodzianka; |
|
|
|
|
#624 |
|
Zakorzenienie
|
a ogolnie to polecacie storczyki z LM czy innych marketow? nie znam sie narazie za bardzo na storkach ale szalenie mi sie podobaja.. jestem zakochana w moim i chcialabym miec wiecej w roznych gamach kolorystycznych
zawsze balam sie kupowac w markecie.. na co mam zwracac uwage? jak poznac ze mu cos dolega (oprocz oczywiscie zgnilych korzeni, lisci lub robakow).. czym sie kierowac przy wyborze takiego storka w markecie?
|
|
|
|
#625 |
|
Zakorzenienie
|
Na moje to nie ma roznicy miedzy marketem a kwiaciarnia bo i tak maja tego samego dostawce a co za tym idzie - producenta
A wiem to stad ze mieszkam nad kwiaciarnia i widze dostawy Ta sama ciezarowka pod marketem i pod kwiaciania. Jedna roznica ze w markecie moga byc przesuszone, czasem zalane, stoja w przeciagach, ludziska je tracaja, przebieraja i tak dalej. Chociaz i w kwiaciarniach sa panie ktore zalewaja storki na maksa a u mojej stoja one prawie zupelnie w cieniu Jedno i to samo badziewie z roznica w cenie. Moje sa same marketowki i wiekszosc jest w zadowalajacym stanie a po jakims roku u mnie rosna jak na drozdzach
|
|
|
|
#626 | |
|
Zadomowienie
|
moja mama ma storka ktorego trzyma na polnocnym oknie gdzie praktycznie slonce nie dochodzi bo jest to okno za zadaszonym balkonem na ostatnim (4) pietrze i powiem wam ze jest tak dorodny ze szok!!!!
czy mi sie wydaje? czy przestalyscie w ogole czytac moje posty? jest mi smutno... wczoraj na myciu lisci sie nie skonczylo u bonsaia...zaczelam go przycinac w koncu bo byl zarosniety jak dziki...jak sie nie odezwiecie ze chcecie go zobaczyc to nic nie wstawie...bo po co... ![]() wydaje mi sie za to ze moj falusek biedak odzywa, oblozylam mu te liscie wczoraj i wydaje mi sie ze sie troche uniosly i nie sa juz takie oklaple jak wczesniej bede kontynuowac zabiegi...---------- Dopisano o 08:36 ---------- Poprzedni post napisano o 08:24 ---------- Cytat:
ja oprocz korzeni i stanu lisci oraz kwiatow sprawdzam ile ma pedow kwiatowych i czy wypuszcza cos nowego keika/liscia/lodyzke
OM 23-12-12 TP wg OM 29-09-13 wg USG 25-09-13 http://babystrology.com/tickers/baby..."180"></embed> Edytowane przez zmienniczka Czas edycji: 2010-05-17 o 08:34 |
|
|
|
|
#627 |
|
Zakorzenienie
|
Zmienniczka, nie obrażaj się tylko dawaj fotę bonsaia, fakt że buzia Ci się nie zamyka, ale my wszystko czytamy
![]()
|
|
|
|
#628 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
To raczej nie zniknie, tylko będzie, dopóki liść się nie zestarzeje. Wczoraj w LM zakupiłam się w podłoże "exra" i czeka mnie małe grzebanko w kwiatkach. A w Ikei widziałam przepiękne (!!!) biało-zielonkawe dendrobium, tylko szkoda mi było tych 30zł, szczególnie że miejsca na parapecie brak Ale jak mi nie przejdzie, to pojadę i kupie ;]
|
|
|
|
|
#629 |
|
Raczkowanie
|
Hammie ja oczywiście patrząc po sobie, bo moze inne dziewczyny mają więcej szczęścia- polecam kupić storka w sprawdzonej kwiaciarni, gdyż ja skuszona promocją w LM wziełam- i efektem tego jest 3 storczyki zainfekowane czym się tylko da, na dzień dzisiejszy zostały bez liści.
|
|
|
|
#630 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Hammie, kupując storczyka nie sugeruj się kwiatami (taaaa łatwo powiedzieć, hehe) patrz czy jest dużo zdrowych (grubych, zielonych) korzeni, patrz czy liście są gładkie bez jakichś plam, nadgryzień, czy nie ma jakiejś pajęczynki lub takich białych jajeczek w podłożu (podobno to jakieś dobre grzyby z którymi storczyk spokojnie rośnie ale ja tam wolę mieć podłoże bez lokatorów), żeby było jak najwięcej liści, a nie ledwo 2. Pęd kwiatowy powinien wyrastać z pomiędzy liści i jak najniżej, jak wyrasta ze środka stożka wzrostu to podobno jest to ostatnie kwitnienie i potem storczyk umiera (ale są oczywiście wyjątki od tej reguły). I jeszcze żeby było jak najwięcej rozwiniętych kwiatów i pączki żeby były jak największe, bo te małe i te na końcu pędu zazwyczaj opadają po przyniesieniu do domu (to jest normalna reakcja na zmianę warunków). Na razie tyle przyszło mi do głowy.
Edytowane przez Maja 77 Czas edycji: 2010-05-17 o 11:49 Powód: skleroza |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dom, mieszkanie, nieruchomości
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:44.

> Ponoć w tesco mają być storki na dzień matki
Ten jeden ma strasznie mokro w doniczce, te zgniłki z góry bym prysła topsinem i porobiła dziury w doniczce i nie podlewała 2 tygodnie.
I dlatego tak wygląda. W moim LM prawie zawsze są takie jednopędowce z obciętym drugim pędem.
ale po twoich fotkach widze, ze jednak bedzie ona gwaltownie postepowac
Ale to bardzo przyjemna choroba... 

Nic im się nie stanie, wyciągaj je, przepłucz keramzyt porządnie i możesz też wyparzyć i nie czekaj aż wyschnie, niech mają troszkę wilgoci. Za parę dni wlej im wodę do spodka. Inaczej będą ten cały syf i brud ssać z keramzytu blee.

..znow przesadzalam moje falusy (falusy?
ale nie wiem co z nimi zrobić
).