storczyk (orchidea) cz.III - Strona 21 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Dom, mieszkanie, nieruchomości

Notka

Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-05-16, 13:33   #601
Ariena
Zakorzenienie

Dot.: storczyk (orchidea) cz.III

Cytat:
Napisane przez koraa22 Pokaż wiadomość
ARIENA cudna kolekcja ,wygladają jak szcztuczne i ten nowy śliczny i te keiki... <zazdroszcze > Ponoć w tesco mają być storki na dzień matki trzeba czatować
To mówisz że to jest KEIKI??? proszę powiedzcie mi kto miał już keiki czy to tak wygląda??? (zdjecia wyżej post nr 580)

Nieinna
śliczne te storasy Ten jeden ma strasznie mokro w doniczce, te zgniłki z góry bym prysła topsinem i porobiła dziury w doniczce i nie podlewała 2 tygodnie.
To co tam wystaje to jest pęd, tylko ktoś go obciął cham jeden I dlatego tak wygląda. W moim LM prawie zawsze są takie jednopędowce z obciętym drugim pędem.

Cytat:
Napisane przez zmienniczka Pokaż wiadomość
Ariena..a ja stwierdzilam ze 4 storki na moim parapecie to za duzo i juz sie zmartwilam ze nie bede mogla rozwijac swojej choroby dalej ale po twoich fotkach widze, ze jednak bedzie ona gwaltownie postepowac
Oj będzie, będzie Ale to bardzo przyjemna choroba... No może nie dla kieszeni.

Cytat:
sluchajcie, odkad zaczelam chlonac wiadomosci o storkach, odmianach, pielegnacji itd. dowiedzialam sie, ze moja kolekcja jest wieksza o 1..bo niezidentyfikowany przeze mnie chwast (dostany kiedys od babci na imieniny) okazal sie............ storczykiem... ludisia discolor
Pierwszy raz widzę takiego i nie mam pojęcia co z nim zrobić. Jednak jeśli to storczyk to może faktycznie daj go do bardziej przewiewnego podłoża hmm.

Cytat:
dziewczyny..pamietacie moje reanimowane falki?? nie wiem co robic bo na 1 forum pisaly dziewczyny ze reanimowany storek-taki bez korzeni kompletnie nalezy pozbawiac wszystkich pedow kwiatowych bo zuzywa inaczej wszystkich sil do zakwitniecia a nie wypuszczenia korzonkow..nie wiem co o tym myslec..
Sama nie wiem co z tymi pędami hmm, może faktycznie obetnij, tylko nie całe ale nad 3 oczkiem, ale niech ktoś jeszcze powie.

Cytat:
Kochane,to zdjecia tego bezkorzennego mojego zdechlaka. dzis opatulilam liscie recznikiem namoczonym..zobaczymy czy cos pomoze na te zmarszczki.

nie podoba mi sie lisc ten mlody na gorze i ten 2 obok niego. jakby zmienil kolor na jasniejszy zielony-same ocence czy to dobrze czy zle. moze to wskutek tego ze jeszcze go nie podlalam? nie wiem nadal jak to zrobic w tym keramzycie.. blagam o pomoc!!!!!!!!!!!!!!
Jeżeli faktycznie nawet nie przepłukałaś keramzytu to lepiej je wyciągnąć i przepłukać pod bieżącą wodą ten keramzyt. Wiesz jaka czarna woda się leje po nim? Nic im się nie stanie, wyciągaj je, przepłucz keramzyt porządnie i możesz też wyparzyć i nie czekaj aż wyschnie, niech mają troszkę wilgoci. Za parę dni wlej im wodę do spodka. Inaczej będą ten cały syf i brud ssać z keramzytu blee.

Cytat:
i ten ped..chyba zaczyna drewniec...
Jak zaczyna drewnieć to dobrze, znaczy że się go pozbywa i na razie mu niepotrzebny.
Stary 2010-05-16, 13:52   #602
hammie
Zakorzenienie

a co z tym podlewaniem od gory? ja zawsze namaczam, ale korzenie wystajace na gorze z doncizki sa suche jak wior..
hammie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-16, 13:56   #603
Ariena
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez hammie Pokaż wiadomość
moze przesadzilam ze platki sa zwiedniete, bo prostu tak im brak zycia, pewnie sprawiaja takie wrazenie przez to wywiniecie.. podloze mam z kory.. robakow nie widac.. a podloze jak wachac to ma troche taki zapach dziwny, ale nie umiem go okreslic, moze to tylko ta kora taki ma zapach plus woda.. jak do mnie trafil byl suchy jak wior, namoczylam go 15 min. dzisiaj zobaczylam ze juz wysechl i namoczylam znowu.. nie stal w duzym sloncu bo ostatnio byla okropna pogoda i jak go dostalam to tez bylo deszczowo a on i tak powywijal, tylko nie pamietam czy on tak juz mial, czy to sie stalo po pierwszym namoczeniu.. wrzucam zdjecia ale jakosc jest fatalna
Namacza się tak z pół godziny, albo dłużej, zależy jakie podłoże mają.

Cytat:
to ja zaraz podziurkuje moja doniczke xD czytalam zeby namaczac storki az po brzeg doniczki.. a zastanawiam sie coz z zalewaniem go od gory
Można raz na jakis czas wlewać od góry, żeby przepłukać podłoże ale nie radzę za często Po własnych doświadczeniach na moich korzenie górne zaczęły gnić przy trzonie więc rzadko kiedy poldewam od góry.

---------- Dopisano o 13:56 ---------- Poprzedni post napisano o 13:55 ----------

Cytat:
a co z tym podlewaniem od gory? ja zawsze namaczam, ale korzenie wystajace na gorze z doncizki sa suche jak wior..
To możesz je spryskiwać delikatnie najlepiej "mgiełką do storczyków. Ja nieraz biorę patyczek bawełniany i namaczam w wodzie i smaruję nim korzenie powietrzne.
Stary 2010-05-16, 13:59   #604
Ariena
Zakorzenienie

POWIEDZCIE MI CZY TO JEST KEIKI ???
Spadam obiad robić i przesadzać szeflerę
Stary 2010-05-16, 14:23   #605
nieinna
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Ariena Pokaż wiadomość

Nieinna
śliczne te storasy Ten jeden ma strasznie mokro w doniczce, te zgniłki z góry bym prysła topsinem i porobiła dziury w doniczce i nie podlewała 2 tygodnie.
To co tam wystaje to jest pęd, tylko ktoś go obciął cham jeden I dlatego tak wygląda. W moim LM prawie zawsze są takie jednopędowce z obciętym drugim pędem.

Pęd to raczej nie jest bo wyzej jest taki normalny pęd (oczywiscie ucięty przez nich) i ma zupełnie inny kolor, poza tym sam czubek tego czegoś nie wyglada na scięty. No nic chyba pozostaje mi tylko czekac, patrzec czy to cos rośnie i co z tego bedzie . Mam jeszce do Ciebie pytanie odnosnie dziurkowania doniczek: robisz to od razu jak kupisz storka, razem ze storczykiem w środku? gorącym śrubokrętem..? ( jakos mam obawy przed poparzeniem korzeni), napisz jakim sposobem je dziurawisz, dzieki za rady z topsinem
nieinna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-16, 15:08   #606
jola2243
Zakorzenienie

Ariena, u Ciebie pęd się przedłuża, u mnie to tak samo wyglądało, pędik króciutki był z 4 pączkami, u ciebie to mi tak samo wygląda, u keiki już by listka było widać

http://pasja-przeplatane.blogspot.com/

Lubimy Czytać--- jola2243
jola2243 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-16, 15:34   #607
kiniaczek31
Raczkowanie

GG do kiniaczek31

Ja też myślę , że to nie jest keiki tylko przedłużenie
Miałam dziś do LM jechać i nie pojechałam ale jutro może się wybiorę to zdam relacje
kiniaczek31 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-16, 16:25   #608
Ariena
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nieinna Pokaż wiadomość
Mam jeszce do Ciebie pytanie odnosnie dziurkowania doniczek: robisz to od razu jak kupisz storka, razem ze storczykiem w środku? gorącym śrubokrętem..? ( jakos mam obawy przed poparzeniem korzeni), napisz jakim sposobem je dziurawisz, dzieki za rady z topsinem
Rozgrzanym śrubokrętem, w miejscach gdzie widzę że nie ma korzeni i praktycznie śrubokręta nie wsadzam do środka.

Cytat:
Napisane przez jola2243 Pokaż wiadomość
Ariena, u Ciebie pęd się przedłuża, u mnie to tak samo wyglądało, pędik króciutki był z 4 pączkami, u ciebie to mi tak samo wygląda, u keiki już by listka było widać
Cytat:
Napisane przez kiniaczek31 Pokaż wiadomość
Ja też myślę , że to nie jest keiki tylko przedłużenie
Też mi się wydaje że to przedłużenie tylko... Ciekawe czy kiedyś doczekam się keiki.

Zdjęcia wczorajszego nabytku, mieszka sobie w sypialni razem z innymi dwoma. Trochę poprawiłam kolor, bo jakoś blado wyszedł na zdjęciach, ale w rzeczywistości jest taki właśnie.
Stary 2010-05-16, 17:00   #609
norka27
Zakorzenienie

Hammie z tymi platkami to ok, one nie sa zwiedniete. Ja tez mam kilka wywijaskow i dlaczego im sie tak robi nie wiem Co do podlewania ja zawsze wlewam wode do oslonki do samego przegu doniczky by ewentualne powietrzne tez dosiegly, wode wlewam od gory na kore by te powietrzne polac troche - omijam oczywiscie rosline by sie tam nic do stozka wzrostu nie wlalo. Nie pryszcze kwiatow bo woda moze spowodowac gnilne plamy na platkach i choroby grzybowe. Wlewanie wody od gory na korzenie jest przydatne kiedy takowe maja rozne choroby, plesnie, naloty i w wodzie jest srodek typu Topsin lub inny zaradczy.
Ariena zaszalalas Fajny. W ogole dziewczyny widze ze ostatnie polowania wam sie udaly i sliczniutkie kwiatuchy macie
Nieinna jak masz w domu Topsin to radze zrobic roztwor i dodac tak pol na pol z woda do podlewania, moze to powstrzyma dalsze gnicie i ewentualne problemy z korzeniami u nowego.
norka27 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-16, 17:30   #610
Ariena
Zakorzenienie

No to teraz reszta fotek.
1. Biały uratowany się rozwinął w pełnej okazałości i ma się bardzo dobrze.
2. Biały ciapek zaszalał i musiałam mu dać nowy patyczek bo za ciężkie te kwiaty
3. Ciapek bordo też ma się lepiej (był na granicy śmierci), korzonki przedłuża i puszcza listka. Dzięki Norce dałam mu czas, a kombinowałam jak mogłam. Chciałam korzenie i pęd wycinać i wsadzać do keramzytu.

Edytowane przez Ariena
Czas edycji: 2010-05-16 o 17:40
Ariena jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-16, 17:40   #611
Ariena
Zakorzenienie

4. Biały z pomarańczem kupiony na wystawie rozwinął kwiatuszki.
5. łosoś z pomarańczem po kilku opryskach (miał zgnilizne płatków) wytworzył 2 pączki

U pozostałych oprócz łososia z "keikiem"nic ciekawego się nie dzieje, chyba jeszcze śpią.
Po ostatnim zakupie mam ich 10 w sumie. Przydałby się jakiś ciemny w końcu, bo same bledzioki mam.
Stary 2010-05-16, 18:15   #612
norka27
Zakorzenienie

Widze Ariena ze u ciebie tez slicznie kolorowo Slicznosci Jak mowilam cierpliwosc poplaca a u storkow to bardzo dlugie procesy i one albo chca sie ratowac albo nie wiec trzeba czasem dac na wstrzymanie i poczekac
Wstawiam foteczke jednego z moich kropkow - wlasnie 1 kwiatek otworzony, drugi sie szykuje a razem ma 20 paczkow Zaszalal kolega na starym pedzie - a stal on sobie z 4 miesiace zanim sie zdecydowal puscic te galazki boczne ale za to jakie mega
U nas pada dzisiaj a wczoraj prawie lato bylo, ahh... czlowiek to szybko do dobrego przyzwyczaja
Stary 2010-05-16, 19:17   #613
zmienniczka
Zadomowienie

dziewczyny..tylko nie bijcie..znow przesadzalam moje falusy (falusy? )... rzeczywiscie sodoma i gomora w tym kermazycie siedziala..wyparzalam go...

a i sluchajcie..mojego storka ktory nie wygladaja jak storek czyli jak ja to mowie ludwisie (ludisia discolor) a na 2 imie malarie (inna nazwa to hemaria) przesadzilam dzis do 3 doniczek...stwierdzilam, ze widocznie zle go ostatnio przesadzilam, poza tym straszliwie sie gniutl i moze dlatego tak dziwnie sie kladl zamiast rosnac w gore...no i rozdzielilam go na 3 i wsadzilam do podloza ktore sama zrobilam troche nesquika+podloze do storkow bo one wola miec mokrzej niz falusy..zmiescilam do doniczek z otworkami (nie mialam niestety przezroczystych) podlalam odstana woda i postawilam na podstawce...zobaczymy co z tego wyniknie ...ale jestem dobrej mysli bo on mi ladnie rosl i mial piekne korzenie (nie moglam sie oprzec zeby nie pogrzebac )..

nie wiem tylko czy nie za duzo go podlalam i czy nie wylac tej wody z podstawki..jak myslicie?

http://babystrology.com/tickers/baby..."180"></embed>

Edytowane przez zmienniczka
Czas edycji: 2010-05-16 o 19:31
zmienniczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-16, 19:33   #614
zmienniczka
Zadomowienie

a dla niezorientowanych to tak wygladaja ludwisie

Stary 2010-05-16, 19:47   #615
ebudka
Przyczajenie

przy moim storczyku zaczęły latać takie małe muszki ale nie wiem co z nimi zrobić one mogą zmienić się w robala? co z nimi robić? czymś psikać?
ebudka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-16, 19:48   #616
kiniaczek31
Raczkowanie

GG do kiniaczek31

Oj dziewczyny też bym zakupiła jakiegoś przystojniaka tylko kurcze nie mam miejsca za wiele ... i tak se pomyslalam że dwoje reanimowanych zmieni domek pojdzie tymczasowo do brata aż im się nie polepszy dla nich troche spokoju odemnie wyjdzie (oby) na dobre bo ja się nie moge oprzeć i codzień kombinuje oglądam zraszam a fakt faktem że reanimacja troche potrwa a im się troche spokoju przyda
kiniaczek31 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-16, 20:00   #617
ebudka
Przyczajenie

słyszałam coś o żółtych tabliczkach ale nie wiem czy to jest skuteczne

Edytowane przez ebudka
Czas edycji: 2010-05-16 o 20:03
ebudka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-16, 20:07   #618
jola2243
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ebudka Pokaż wiadomość
słyszałam coś o żółtych tabliczkach ale nie wiem czy to jest skuteczne
Karteczki średnio, ja bym go zabrosowała, bo te muszki to w podłożu siedzą, więc bros je

Stary 2010-05-16, 20:16   #619
Ariena
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez norka27 Pokaż wiadomość
Wstawiam foteczke jednego z moich kropkow - wlasnie 1 kwiatek otworzony, drugi sie szykuje a razem ma 20 paczkow Zaszalal kolega na starym pedzie - a stal on sobie z 4 miesiace zanim sie zdecydowal puscic te galazki boczne ale za to jakie mega
U nas pada dzisiaj a wczoraj prawie lato bylo, ahh... czlowiek to szybko do dobrego przyzwyczaja
Fajniutki ten kropek, a jak rozwinie kwiatki to już w ogóle. U nas też leje i jest zimno od wczoraj więc nie masz się co przejmować.

Cytat:
dziewczyny..tylko nie bijcie..znow przesadzalam moje falusy (falusy? )... rzeczywiscie sodoma i gomora w tym kermazycie siedziala..wyparzalam go...
NO i dobrze, nie wyobrażam sobie żeby siedziały w brudnym keramzycie. Teraz będzie im tylko lepiej.

Cytat:
Napisane przez ebudka Pokaż wiadomość
przy moim storczyku zaczęły latać takie małe muszki ale nie wiem co z nimi zrobić one mogą zmienić się w robala? co z nimi robić? czymś psikać?
Też jestem ciekawa, ale dopóki nie widzę owadów na podłożu bądź storku to nic nie robię. Ale ja się nie znam na owadach przy storczykach więc niech się ktoś wypowie.

Wstawiam ostatnie zdjecia, tym razem grupowe. W pokoju i 3 w sypialni (tam jeszcze dużo miejsca na kolejne ).
Stary 2010-05-16, 20:20   #620
jola2243
Zakorzenienie

Bosh kobieto, nie pokazuj tego nowego kropeczka tak bo jest taki śliczny, że ci go ukradnę

Stary 2010-05-16, 21:39   #621
Airfix
Raczkowanie

GG do Airfix

Ariena - ja się poprostu zakochałam w Twoich storkach ) jejku jakie te ciapate cudne, z ten limonkowy z różowymi kropeczkami-cuudo. Ja za nic niemoge wypatrzeć takich egzemplarzy, w LM jak zajade to wiecznie same białe, lub limonka, blee.
Nom, a wracając do tych moich zdechlaczków- to rzeczywiście chwyciła te liście jakas choroba, obeszłam wszystko co możliwe za opryskiem na to gdzie tylko słyszałam-"a cos Ty wymyslila? a co to za oprysk?" a jeden Pan wiecie co mi powiedzial? - Zebym WYRZUCIŁA je!! bo on ma oprysk ale taki drogi że kupie sobie 3 nowe storki za to ;((( A że nie będe na dniach w Krakowie,ani w Kielcach, więc wściekła na cały świat - poucinałam storką liście zainfekowane( Niewiem czy dobrze zrobiłam, zresztą te co zostały z dnia na dzień są w gorszym stanie. Też sie zastanawiam nad odcięciem ich. I teraz pytanie- a co bedzie jak poucinam wszystkie liście i zostanie sam stożek wzrostu? Dodam że korzonki są zdrowe.Czy można jakoś odratować te moje storki?? Zdjęcia są na stronie nr.19 bodajże.
Airfix jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-16, 22:42   #622
zmienniczka
Zadomowienie

dziewczyny, zeby dac troche odpoczac storkom-bo juz chyba wszystko zrobilam przy nich co tylko sie dalo, zabralam sie za bonzaja temu jednak w korzeniach nie grzebalam bo za ciezki zeby go wyjac z doniczki hehehe za to 2,5 godz czyscilam mu liscie ...

i pomyslec, ze jeszcze 2 miesiace temu mowilam ze jesli bede miec jakiekolwiek kwiatki w domu to tylko kaktusy... a dzis nie da sie mnie odciagnac od doniczek. jak chcecie go zobaczyc to wstawie jutro mam tez bardzo ladna begonie ...

Czas edycji: 2010-05-16 o 22:43
Stary 2010-05-16, 23:30   #623
madzi86
Raczkowanie

Cytat:

i pomyslec, ze jeszcze 2 miesiace temu mowilam ze jesli bede miec jakiekolwiek kwiatki w domu to tylko kaktusy... a dzis nie da sie mnie odciagnac od doniczek. jak chcecie go zobaczyc to wstawie jutro mam tez bardzo ladna begonie ...
ja miałam tylko kaktusy, a po przygodzie z nimi zdecydowałam- żadnych roślin!! no ale storczyki....

Ariena, Twoja kolekcja- jak ja Ci jej zazdroszczę pięknie to wygląda

A na mnie czekała dziś niespodzianka

-> Biały w bordowe prążki(więcej tego bordowego niz białego :P)- ale widzę, że liście dostały za dużo "słonka", ale wydobrzeje, co ?

-> I hmm pistacjowo- żółty z bordowymi kropkami i paskami (w sumie to nie wiem jaki to kolor) I tu mam pytanie: kilka powetrznych korzeni jest sucha jak wiór- obciąć je?

Choroba storczykowa u mnie postępuje :P Narazie na parapecie tylko 3, ale pewnie bedzie więcej..

Bordowemu liście przemyłam, zobaczymy czy plamy znikną, dzieki za rady!

A na mnie czekała dziś niespodzianka;
madzi86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-16, 23:38   #624
hammie
Zakorzenienie

a ogolnie to polecacie storczyki z LM czy innych marketow? nie znam sie narazie za bardzo na storkach ale szalenie mi sie podobaja.. jestem zakochana w moim i chcialabym miec wiecej w roznych gamach kolorystycznych zawsze balam sie kupowac w markecie.. na co mam zwracac uwage? jak poznac ze mu cos dolega (oprocz oczywiscie zgnilych korzeni, lisci lub robakow).. czym sie kierowac przy wyborze takiego storka w markecie?
hammie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-17, 00:01   #625
norka27
Zakorzenienie

Na moje to nie ma roznicy miedzy marketem a kwiaciarnia bo i tak maja tego samego dostawce a co za tym idzie - producenta A wiem to stad ze mieszkam nad kwiaciarnia i widze dostawy Ta sama ciezarowka pod marketem i pod kwiaciania. Jedna roznica ze w markecie moga byc przesuszone, czasem zalane, stoja w przeciagach, ludziska je tracaja, przebieraja i tak dalej. Chociaz i w kwiaciarniach sa panie ktore zalewaja storki na maksa a u mojej stoja one prawie zupelnie w cieniu Jedno i to samo badziewie z roznica w cenie. Moje sa same marketowki i wiekszosc jest w zadowalajacym stanie a po jakims roku u mnie rosna jak na drozdzach
Stary 2010-05-17, 08:36   #626
zmienniczka
Zadomowienie

moja mama ma storka ktorego trzyma na polnocnym oknie gdzie praktycznie slonce nie dochodzi bo jest to okno za zadaszonym balkonem na ostatnim (4) pietrze i powiem wam ze jest tak dorodny ze szok!!!!

czy mi sie wydaje? czy przestalyscie w ogole czytac moje posty? jest mi smutno...

wczoraj na myciu lisci sie nie skonczylo u bonsaia...zaczelam go przycinac w koncu bo byl zarosniety jak dziki...jak sie nie odezwiecie ze chcecie go zobaczyc to nic nie wstawie...bo po co...

wydaje mi sie za to ze moj falusek biedak odzywa, oblozylam mu te liscie wczoraj i wydaje mi sie ze sie troche uniosly i nie sa juz takie oklaple jak wczesniej bede kontynuowac zabiegi...

---------- Dopisano o 08:36 ---------- Poprzedni post napisano o 08:24 ----------

Cytat:
a ogolnie to polecacie storczyki z LM czy innych marketow? nie znam sie narazie za bardzo na storkach ale szalenie mi sie podobaja.. jestem zakochana w moim i chcialabym miec wiecej w roznych gamach kolorystycznych zawsze balam sie kupowac w markecie.. na co mam zwracac uwage? jak poznac ze mu cos dolega (oprocz oczywiscie zgnilych korzeni, lisci lub robakow).. czym sie kierowac przy wyborze takiego storka w markecie?

ja oprocz korzeni i stanu lisci oraz kwiatow sprawdzam ile ma pedow kwiatowych i czy wypuszcza cos nowego keika/liscia/lodyzke

Czas edycji: 2010-05-17 o 08:34
Stary 2010-05-17, 09:02   #627
jola2243
Zakorzenienie

Zmienniczka, nie obrażaj się tylko dawaj fotę bonsaia, fakt że buzia Ci się nie zamyka, ale my wszystko czytamy

Stary 2010-05-17, 10:21   #628
Kasiarzynek
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez madzi86 Pokaż wiadomość
-> Biały w bordowe prążki(więcej tego bordowego niz białego :P)- ale widzę, że liście dostały za dużo "słonka", ale wydobrzeje, co ?
dostały i co? Zżółkły, czy po prostu zrobiły się pęcherze?
To raczej nie zniknie, tylko będzie, dopóki liść się nie zestarzeje.
Wczoraj w LM zakupiłam się w podłoże "exra" i czeka mnie małe grzebanko w kwiatkach.

A w Ikei widziałam przepiękne (!!!) biało-zielonkawe dendrobium, tylko szkoda mi było tych 30zł, szczególnie że miejsca na parapecie brak Ale jak mi nie przejdzie, to pojadę i kupie ;]
Kasiarzynek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-17, 10:49   #629
Airfix
Raczkowanie

GG do Airfix

Hammie ja oczywiście patrząc po sobie, bo moze inne dziewczyny mają więcej szczęścia- polecam kupić storka w sprawdzonej kwiaciarni, gdyż ja skuszona promocją w LM wziełam- i efektem tego jest 3 storczyki zainfekowane czym się tylko da, na dzień dzisiejszy zostały bez liści.
Airfix jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-17, 11:45   #630
Maja 77
Zadomowienie

GG do Maja 77

Cytat:
Napisane przez madzi86 Pokaż wiadomość
-> I hmm pistacjowo- żółty z bordowymi kropkami i paskami (w sumie to nie wiem jaki to kolor) I tu mam pytanie: kilka powetrznych korzeni jest sucha jak wiór- obciąć je?
Absolutnie nie ucinaj korzeni powietrznych! Możesz je delikatnie spryskiwać wodą albo zanurzać w szklance albo obkładać mokrym papierem żeby je napoić żeby nie były takie wysuszone ale nie obcinaj!

Hammie, kupując storczyka nie sugeruj się kwiatami (taaaa łatwo powiedzieć, hehe) patrz czy jest dużo zdrowych (grubych, zielonych) korzeni, patrz czy liście są gładkie bez jakichś plam, nadgryzień, czy nie ma jakiejś pajęczynki lub takich białych jajeczek w podłożu (podobno to jakieś dobre grzyby z którymi storczyk spokojnie rośnie ale ja tam wolę mieć podłoże bez lokatorów), żeby było jak najwięcej liści, a nie ledwo 2. Pęd kwiatowy powinien wyrastać z pomiędzy liści i jak najniżej, jak wyrasta ze środka stożka wzrostu to podobno jest to ostatnie kwitnienie i potem storczyk umiera (ale są oczywiście wyjątki od tej reguły). I jeszcze żeby było jak najwięcej rozwiniętych kwiatów i pączki żeby były jak największe, bo te małe i te na końcu pędu zazwyczaj opadają po przyniesieniu do domu (to jest normalna reakcja na zmianę warunków). Na razie tyle przyszło mi do głowy.

Edytowane przez Maja 77
Czas edycji: 2010-05-17 o 11:49 Powód: skleroza
Maja 77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Dom, mieszkanie, nieruchomości

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości