"Wszystkie sie rozpakowały- czas się sprawdzić w roli MAMY" - marzec/kwiecień 2010r. - Strona 56 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-05-19, 17:04   #1651
ASIULEK_23
Zakorzenienie

Dot.: "Wszystkie sie rozpakowały- czas się sprawdzić w roli MAMY" - marzec/kwiecień

Cytat:
Napisane przez mrowak Pokaż wiadomość
zostaw ja w spokoju, u nas mija wlasnie 10-ta doba bez kupki

ja po szczepieniu bezposrednio szlam z przychodni na spacer, przeciez to nie jest przeciwskazanie

a moja myszka waży tylko 4,5kg...malusio jakos
Ja też po szczepieniu szłam na długi spacer. Nikt nie mówił, że nie można

A moja na razie ( po 6,5 godz) jakas bardzo senna jest. Trochę pomarudzi i oczka jej się zamykają. Aż boję sie, ze coś jest nie tak. Bo Wasze wszystkie płaczą A moja by tylko spała. Tylko też jakoś dziwnie się wierci i spina podczas snu. Tzn.ona tak na prawdę nie tyle spi co sobie leży i nie płacze co u niej raczej się nie zdarza. W jednym miejscu moze polezec góra 10 minut i zaczyna płakac. A tu leży sama i lezy... mam nadzieje, że wszystko ok... ech... te szczepienia...

Moja niunia ma 3900 g. Także dość sporo przybrała, biorąc pod uwagę, że jak wychodziła ze szpitala to ważyła 2420. No i wreszcie zaczęła rosnąć... miała 47 cm a ma 52

"Ktoś" ( tp. 3.12.2014 )
ASIULEK_23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-19, 17:16   #1652
drcron
Zakorzenienie

Dot.: "Wszystkie sie rozpakowały- czas się sprawdzić w roli MAMY" - marzec/kwiecień

Asiulek to super ze zaczela rosnac i ze tak ladnie przybiera na wadze

Gmyrelka ja jak pytalam pediatry to powiedziala ze nie nalezy mieszac bo to sa inne skladniki i inny producent i powinno sie jednym rodzajem szczepic a dlatego 6w1 bo szczepionke na zoltaczke trzeba po pewnym czasie powtorzyc i dlatego do konca szczepi sie 6w1 tak mowila nam nasza pediatra

drcron jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-19, 17:16   #1653
ASIULEK_23
Zakorzenienie

Dziewczynki, czym zbijać temperaturę w razie gdyby się pojawiła? W aptece dali nam jakieś czopki efferalgan. Ale niby wszystko jest od 3 miesiąca :/ to dać w razie czego pół czopka czy jak? Musze się zabezpieczyć w razie czego...

"Ktoś" ( tp. 3.12.2014 )
ASIULEK_23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-19, 17:31   #1654
mrowak
Zakorzenienie

Przestan Ty sie w koncu nakrecac- placze-niedobrze, nie placze po szczepieniu- tez niedobrze, to co ona ma zrobic, zeby dobrze bylo? Gabrysia nie plakala, nie goraczkowala po szczepieniu.
Jeden lubi golonkę a drugi nie- kazdy jest inny. Na goraczke nam polecano czopki paracetamol dla dzieci. Odciac troche czopka i dac mniejsza dawke w przypadku dziecka mlodszego. U nas obylo sie bez.

No to teraz ja pomarudze- martwi mnie ten maly przyrpst wagi: urodzeniowa 3300, wyjscie ze szpitala 3100, dzis-po 10ciu tygodniach tylko 4,450. Malo przybrala! Polozna zwrocila uwage dzis, ze wyrosla na wzdluz. To fajnie, ale waga powinna byc wieksza po 2.5 miesiacach, nie?

Pediatra dzis nic nie powiedziala w tym temacie, a ja bylam zaaferowana recepta i ubieraniem i nie dopytalam.
mrowak jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-19, 17:35   #1655
anakazar
Zakorzenienie

Witam dziewczyny
U mnie już prawie po wszystkim:w niedziele rano było pięknie-piersi już tak nie bolały,ale pokarmu dalej nie było i mała karmiłam sztucznym,a ok 16 dostałałam gorączki 40,05 i byłam przerażona do tego taki ból piersi,że ból porodowy to małe piwo-siedziałam i dosłownie wyłam z bólu,masowałam się i marzyłam,żeby mnie któś strzelił porządnie w łeb,żebym nic nie czuła.Miałam już wzywac pogotowie,ale na szczeście temperatura zaczęła pomalutku spadac.
Zaczełam pic szałwie,masowac,pic i masowac i dzisiaj jest już ok-pokarm prawie zatrzymany,leci jeszcze,ale już resztki,wystarczy jak 4 razy na dobe powyciskam i mam spokój i to chyba wszystko dzięki szałwii,piersi małe,miękkie,bez guzów i bólu.
Nigdy więcej ciąży,dziecka-jak dla mnie to mój poród i te piersi to przegięcie,naprawdę ból nie do opisania;/
Mała na sztucznym,najedzona i szczęśliwa i jakie fajne nocki mamy teraz.

"Kiedy decydujesz się na dziecko,zgadasz się,że od tej chwili Twoje serce będzie przebywało poza Twoim ciałem"Katharine Hadley
anakazar jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-19, 18:03   #1656
libra777
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ASIULEK_23 Pokaż wiadomość
Dziewczynki, czym zbijać temperaturę w razie gdyby się pojawiła? W aptece dali nam jakieś czopki efferalgan. Ale niby wszystko jest od 3 miesiąca :/ to dać w razie czego pół czopka czy jak? Musze się zabezpieczyć w razie czego...
Chłodna kąpiel zbija gorączkę
libra777 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-19, 18:09   #1657
anakazar
Zakorzenienie

dziewczyny co do antykoncepcji to właśnie rozmawiałam ze swoją ginką i ja rezygnuje z tej mireny-u niej całkowity koszt to 1500zl i nie mam pewnosci czy sie przyjmie,wiec szkoda kasy;/ale zaproponowala mi(ja pierwszy raz o tym slyszalam)nova-ring,pierscien,ktory sie wklada samej do pochwy na 21 dni i spokoj-nie trzeba codziennie jak przy tabsach myslec o tym czy sie wzięło czy nie i miesięczny koszt to ok 40zł.Najbardziej pasuje mi właśnie ta opcja,ale jadę 1 czerwca na kontrole i jeszcze z nią pogadam-ona sama też tego używa i mówi,że jest zadowolona.

"Kiedy decydujesz się na dziecko,zgadasz się,że od tej chwili Twoje serce będzie przebywało poza Twoim ciałem"Katharine Hadley
anakazar jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-19, 18:28   #1658
P0P70
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez drcron Pokaż wiadomość
Pop a niech Cie wykrakalas mojego męża z pracy nie chcą wypuścić bo u nas ogłosili alarm i wszystkich sciagneli do pracy i kto ze mną pojedzie teraz na wyniki? Sama bym smignela ale ja nie mam auta (ryczy)
Kurcze aleś Ty samolubna tam ludzie toną a Ta myśli o sobie. Toż to Ojczyzna wzywa. A wiedziały gały co brały. Służba nie drużba.

Cytat:
Napisane przez ania p Pokaż wiadomość
Co do fotelika to z czystym sumieniem mogę polecić
http://www.allegro.pl/item1029759816...3x_gratis.html

Byłam dzis nabyć dziecku kalosze .. he he .. nigdzie nie było wieć dostał różowe w groszki jemu nie przeszkadza i już gania po kałużach
Fotelik fajny. A to krzesełko do karmienia które kiedyś pokazałaś też super. chyba je kupię bo ja już zaczynam karmić łyżeczką a ona jeszcze nie siedzi, kurdę żołądek jest 4 miesięczny a reszta 2 miesięczna'
A w różowych kaloszkach musi fajnie Szymek wyglądać.

Cytat:
Napisane przez Darusiaaaa Pokaż wiadomość
za to teraz mam do was pytanie, wrocilismy z przychodnii spala 2 godzinki przyslowiowo jak zabita ale teraz co chwila placze, przed momentem ledwo ja uspokoilam-to normalne? nigdy tak nie miala chyba ze przy kolce.

---------- Dopisano o 13:26 ---------- Poprzedni post napisano o 13:26 ----------

ma juz 63 cm i wazy 5560

---------- Dopisano o 13:27 ---------- Poprzedni post napisano o 13:26 ----------

teraz spi sobie ale nawet jak spi to tak biadoli przez sen
Duża ta twoja mała. A jeżeli chodzi o reakcję po szczepieniu to wydaje mi się że to normalne

P0P70 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-19, 18:31   #1659
Gmyrelka
Wtajemniczenie

GG do Gmyrelka

Cytat:
No to teraz ja pomarudze- martwi mnie ten maly przyrpst wagi: urodzeniowa 3300, wyjscie ze szpitala 3100, dzis-po 10ciu tygodniach tylko 4,450. Malo przybrala! Polozna zwrocila uwage dzis, ze wyrosla na wzdluz. To fajnie, ale waga powinna byc wieksza po 2.5 miesiacach, nie?

Pediatra dzis nic nie powiedziala w tym temacie, a ja bylam zaaferowana recepta i ubieraniem i nie dopytalam.
mrowak gdyby coś było nie tak to lekarz by na pewno uwagę zwrócił Poza tym przybrała średnio na tydzień 135g więc jest ok Bo minimum to 120g
Ciekawe ile mój ziutek waży ...

drcron właśnie mi też tak pediatra mówiła że mieszać nie wolno więc żeby pominąć te dwie zbędne dawki żółtaczki chciałam zaszczepić 5w1 ale to się wiąże z dodatkowym kłuciem

Gmyrelka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-19, 18:37   #1660
P0P70
Zakorzenienie

Cytat:
Przestan Ty sie w koncu nakrecac- placze-niedobrze, nie placze po szczepieniu- tez niedobrze, to co ona ma zrobic, zeby dobrze bylo? Gabrysia nie plakala, nie goraczkowala po szczepieniu.
Jeden lubi golonkę a drugi nie- kazdy jest inny. Na goraczke nam polecano czopki paracetamol dla dzieci. Odciac troche czopka i dac mniejsza dawke w przypadku dziecka mlodszego. U nas obylo sie bez.

Sama radzisz innym aby się nie nakręceli a sama sie nakręcasz tą wagą. . Co prawda może faktycznie mało przybrała ale przybrała i to jest najważniejsze. Mi mówiono że dziecko powinno w pierwszych miesiącach przybierać tak około 1 kg na m-c.
Bo ja też z tych co mają chopla na puncie wagi i liczenia każdego grama no ale to nic dziwnego jak sie rodzi dzecko 900 gr.

Stary 2010-05-19, 18:52   #1661
mloda1989
Zakorzenienie

kurcze dziewczyny i ja sie pouzalam troche...maly ma taka wysypke na buzce (czerwone krostki) i troche krostek na dekolcie...kapie go w krochmalu....odstawilam bialko...ale poki co nie widac roznicy...czy te kremy o ktorych piszecie to uzywacie tez na taka wysypke?? i kurcze nie moge sobie poradzic z odparzeniami...dostal uczulenia na pampersy i az ranki mu sie porobily w pachwinach....zmienilam na huggisy....pupka juz ladna ale w pachwinach dalej skorka schodzi...po kapieli w krochmalu i zasypywaniu maka jest lepiej ale moze macie jakis inny sprawdzony sposob??
mloda1989 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-19, 19:08   #1662
megi-megi
Zakorzenienie

Czuję się jak wyrodna matka, jak Was słucham. Nie jestem w temacie szczepionek szczególnie, nie mierzę dziecku temperatury i nie ważę. Całuję go w czółko i czuję, czy jest chłodne. Przejmuję się dopiero, jak płacze i charcze.

I nie przejmuję, jak gada do miśków, jak teraz Mój tż przerobił tę karuzelkę z fisher price z miśkami, na taką zasilaną z gniazdka (bo żarła niemiłosiernie baterie) i teraz mały cieszy się nią po 2 godziny dziennie. A guru Zawitkowski u siebie w książce pisze, że dziecko nie gada do zabawek, tylko do ludzi Muszę zwrócić na to uwagę mojemu dziecku, bo on tam do miśków gada (do innych też i do kaloryfera oczywiście - od urodzenia go uwielbia)
megi-megi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-19, 19:46   #1663
NaTaLaLa
BAN stały

Tylkooliwka...mala skonczyla w niedziele 2 miesiace... a z tym podnoszeniem to raczej chodzi o wyrabianie miesni szyjki, bo nie chce lezec na brzuszku.... i powoli mamy ja za raczki podnosic...w zwolnionym tepie zeby wlasnie wyksztalcila sobie miesnie szyjki... (bo bez tego pozniej beda problemy z siedzeniem)do pionu jej nie sadzamy ogolnie, chyba ze na sekunde zeby zdjecie robic i to tez 90 stopni nie jest

My tez w piatek idziemy na szczepienia, wazenia i mierzenia.... krew mnie zalewa na sama mysl ze ktos bedzie ja kul ;/ ajjj

Dziekujemy cioteczki za mile slowka

A tymczasem lecimy zmienic pampka bo jest nieciekawie sadzac po odglosach :P
NaTaLaLa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-19, 19:49   #1664
mrowak
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez P0P70 Pokaż wiadomość
Sama radzisz innym aby się nie nakręceli a sama sie nakręcasz tą wagą. . Co prawda może faktycznie mało przybrała ale przybrała i to jest najważniejsze. Mi mówiono że dziecko powinno w pierwszych miesiącach przybierać tak około 1 kg na m-c.
Bo ja też z tych co mają chopla na puncie wagi i liczenia każdego grama no ale to nic dziwnego jak sie rodzi dzecko 900 gr.
Ja się jeszcze nie nakręcam, na razie obserwuje suche liczby. A skoro w pierwszych miesiacach okolo 1kg na miesiac, a u nas przez ponad dwa miesiace jest niewiele ponad kilogram na plusie to przyznasz, ze powod do- co najmniej-zastanowienia pozostaje. Nie chcialabym po prostu zeby za jakis czas nie okazalo sie, ze dziecko ma humor swietny, infekcji zadnej nie ma, ale no, jest anemia. TFU!

A Gabryska spi mi od 15.30. Musze obudzic gadzine i nakarmic, bo potem mi w nocy bedzie cuda wyczyniac.

A! I dolaczam do grona matek wyrodnych- nie prasuje ubranek ani pieluch tetrowych. Od samego poczatku praktycznie bo zwyczajnie nie mam na to czasu.
Stary 2010-05-19, 19:51   #1665
izazula
Zakorzenienie

GG do izazula

Cytat:
mamcie karmiace piersią: bierzecie jakieś witaminy? bo ja czuje ze cos by mi sie przydalo ale nie wiem jakie sa ok
Ja biore Feminatal N i dodatkowo żelazo
Stary 2010-05-19, 19:55   #1666
Asiuulka89
Zakorzenienie

Widze ze dzisiaj temat szczepien... my juz mielismy druga dawkei dzis 5 w 1 i pneumo i powiem wam ze zero reakcji ani marudzenia ani placzu, ano spania moje dziecko bylo wesole i pelne energi a teraz ladnie spi w lozeczku
ale przy pierwszej dawce owszem byla marudna i dosc duuzo spala.. takze kazde dziecko inne nie martwc sie na zapas

Asiulek ja od pierwszego szczepienia zaptrzona bylam w panadol i pani w aptece dala mi wtedy odpowiednia dawke co do wagi dziecka

Darusia Twoja mala ma miesiac a wazy prawie tyle co moja moja ma cale 5700 a ma 3 i pol miesiaca a wychodzilismy z waga 2700 g i pediatra tez nic nie moiwla ze zleprzybiera... przynajmniej nie mam grubaska

Mrowak ogolnie norma jest 800 g na miesiac ale tez mpoze byc 600 g i pediatrzy nic nie mowia.. wiem ze dziecko majac pol rok MUSI podwoic swoja wage urodzeniowa a majac roczek MUSI ja potroic moja przybiera mniej wioecej 900 g na miesiac...

Edytowane przez Asiuulka89
Czas edycji: 2010-05-19 o 19:57
Asiuulka89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-19, 20:00   #1667
Gmyrelka
Wtajemniczenie

GG do Gmyrelka

mrowak Gabi przybrała więcej niż 120g/tydzien więc jest ok Może Ona będzie drobna - w końcu ładnie je, najwspanialej śpi i rzadko marudzi - czego chcieć więcej??

mloda u mnie to samo - krostki na buzi, ale póki co niczym nie smaruje bo liczę na to że dietą usunę... też nie jem nabiału... ale na efekty trzeba trochę poczekać wiec cierpliwosci

I dołączam do grona wyrodnych matek

Stary 2010-05-19, 20:04   #1668
mrowak
Zakorzenienie

Mam nadzieję, że jest tak, jak piszecie-ze jestesmy w normie.

W ramach odpowiednich przyrostów idę gadzinę obudzić i mlekowóz podstawić.
Stary 2010-05-19, 20:22   #1669
tylkooliwka
Wtajemniczenie

GG do tylkooliwka

Cytat:

Mrowak nie marudz wazne,ze przybiera i jest wszystko ok.

Cytat:
Napisane przez anakazar Pokaż wiadomość
Witam dziewczyny
U mnie już prawie po wszystkim:w niedziele rano było pięknie-piersi już tak nie bolały,ale pokarmu dalej nie było i mała karmiłam sztucznym,a ok 16 dostałałam gorączki 40,05 i byłam przerażona do tego taki ból piersi,że ból porodowy to małe piwo-siedziałam i dosłownie wyłam z bólu,masowałam się i marzyłam,żeby mnie któś strzelił porządnie w łeb,żebym nic nie czuła.Miałam już wzywac pogotowie,ale na szczeście temperatura zaczęła pomalutku spadac.
Zaczełam pic szałwie,masowac,pic i masowac i dzisiaj jest już ok-pokarm prawie zatrzymany,leci jeszcze,ale już resztki,wystarczy jak 4 razy na dobe powyciskam i mam spokój i to chyba wszystko dzięki szałwii,piersi małe,miękkie,bez guzów i bólu.
Nigdy więcej ciąży,dziecka-jak dla mnie to mój poród i te piersi to przegięcie,naprawdę ból nie do opisania;/
Mała na sztucznym,najedzona i szczęśliwa i jakie fajne nocki mamy teraz.
Anakazar no to sie wycierpialas

Cytat:
Napisane przez mloda1989 Pokaż wiadomość
kurcze dziewczyny i ja sie pouzalam troche...maly ma taka wysypke na buzce (czerwone krostki) i troche krostek na dekolcie...kapie go w krochmalu....odstawilam bialko...ale poki co nie widac roznicy...czy te kremy o ktorych piszecie to uzywacie tez na taka wysypke?? i kurcze nie moge sobie poradzic z odparzeniami...dostal uczulenia na pampersy i az ranki mu sie porobily w pachwinach....zmienilam na huggisy....pupka juz ladna ale w pachwinach dalej skorka schodzi...po kapieli w krochmalu i zasypywaniu maka jest lepiej ale moze macie jakis inny sprawdzony sposob??
mloda moj tez ma takie krostki,wiekszosc dziewczyn tu o tym pisala,ja nic z tym nie robilam oprocz wlasnie krochmalu,dzisiaj dopiero kupilam kremik nawilzajacy bo ta buzka mu sie przesuszyla

Baobabek ten krem AA jest w aptece super-pharm,dzisiaj widzialam w zestawie z innym kosztuje 50zł

kupilam dzis oillan ale tam jest napisane ze od 6 m-ca
a na goraczke polecili nurofen w syropie
tylkooliwka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-19, 20:28   #1670
Gmyrelka
Wtajemniczenie

GG do Gmyrelka

Oliwka ja kąpie Marcelka w Oillanie Na wszystkim emolientach jest że od 6 m-ca, ale nawet pediatrzy zalecają od razu

Stary 2010-05-19, 20:30   #1671
mloda1989
Zakorzenienie

i buzke tez tym myjecie czy tylko przegotowana woda??
mloda1989 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-19, 20:41   #1672
P0P70
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Asiuulka89 Pokaż wiadomość
Mrowak ogolnie norma jest 800 g na miesiac ale tez mpoze byc 600 g i pediatrzy nic nie mowia.. wiem ze dziecko majac pol rok MUSI podwoic swoja wage urodzeniowa a majac roczek MUSI ja potroic moja przybiera mniej wioecej 900 g na miesiac...
Kurcze toś minie załamała bo moja nie ma jeszcze pół roku a już swoją wagę urodzeniową ma razy 5 ( aktualnie 5 m-cy i 5 kg). Ale sprawdziłam na krzywej centylowej i wyszło mi że mała idzie po krzywej 50 centylów czyli jezt OK.
A ja jutro jadę do Opola do lekarzy(logopeda,rehabili tantka, pediatra) a tam drogi zalane ciekawe czy dojedziemy. A w piątek mamy jeszcze raz jechać tym razem do okulisty.

Stary 2010-05-19, 20:45   #1673
pl_madzia
Zakorzenienie

GG do pl_madzia

Cytat:
bardzo podoba mi sie ten fotelik kolor purple wiec juz bym zamowila

---------- Dopisano o 13:51 ---------- Poprzedni post napisano o 13:50 ----------

w jakim wieku dziecko mniej wiecej osiaga 25 kg?
moja jak tak dalej pojdzie to duzo czasu jej nie zajmie:P 5560 to sporo.
Mój starszy synek ma prawie 6 lat i waży 24kg, jego kuzynka pół roku młodsza waży 15 kg. Eryk jak miał 2 lata ważył 14 kg a jak się urodził to 3400 w 36 tc. Więc fotelik prędzej będziesz musiała zmienić ze względu ma wygodę dziecka niż wagę. Dla Eryka ten pośredni fotelik miałam prawie do 4 lat, a teraz http://allegro.onet.pl/item102945608..._promocja.html
i to już do końca fotelikowania starczy.

"Życie trzeba przeżyć tak żeby wstyd było opowiadać, ale przyjemnie wspominać"
pl_madzia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-19, 20:45   #1674
P0P70
Zakorzenienie

Cytat:
Ja buźkę myję przegotowaną a resztę w oilatum

Stary 2010-05-19, 20:47   #1675
Gmyrelka
Wtajemniczenie

GG do Gmyrelka

Cytat:
Buźkę przegotowaną, ciałko - oillan

pl_madzia moja jakże dorodna córa w październiku skończy 7 lat, a waży po kolacji 19kg. Całe Jej długie życie walczę by nieco przybrała ale się nie da Zdrowa jest, aktywna, mądra więc chyba taka Jej uroda

Pop to poszalałyście z Oliwką i Jej wagą Wyrodna matka pasie dziecko A tak serio to Twoja Mała nadrabia to czego Jej się nie udało w brzusiu więc Ją obejmują inne "statystyki" Jak Ci idzie "chustowanie"?? bo mi koleżanka chustę dała ale boję się przemóc i spróbować Marcela w niej zamontować

Edytowane przez Gmyrelka
Czas edycji: 2010-05-19 o 20:54
Stary 2010-05-19, 20:48   #1676
Asiuulka89
Zakorzenienie

Cytat:
Kurcze toś minie załamała bo moja nie ma jeszcze pół roku a już swoją wagę urodzeniową ma razy 5 ( aktualnie 5 m-cy i 5 kg). Ale sprawdziłam na krzywej centylowej i wyszło mi że mała idzie po krzywej 50 centylów czyli jezt OK.
A ja jutro jadę do Opola do lekarzy(logopeda,rehabili tantka, pediatra) a tam drogi zalane ciekawe czy dojedziemy. A w piątek mamy jeszcze raz jechać tym razem do okulisty.
Ale mysle ze Oliwka jest wyjatkiem bona przeciez urodzila sie malenka takze spokojnie mysle ze gdyby urodzila sie w terminie mialaby 3 kilo i spokojnie by sie dalo to zrobic.. to sa takie normy przyjete wiadomo kazde dziecko inne a Twoja Oliwia jest poprostu WYJATKOWA

i kciuki za jutro
Asiuulka89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-19, 20:50   #1677
pl_madzia
Zakorzenienie

GG do pl_madzia

Cytat:
dziewczyny co do antykoncepcji to właśnie rozmawiałam ze swoją ginką i ja rezygnuje z tej mireny-u niej całkowity koszt to 1500zl i nie mam pewnosci czy sie przyjmie,wiec szkoda kasy;/ale zaproponowala mi(ja pierwszy raz o tym slyszalam)nova-ring,pierscien,ktory sie wklada samej do pochwy na 21 dni i spokoj-nie trzeba codziennie jak przy tabsach myslec o tym czy sie wzięło czy nie i miesięczny koszt to ok 40zł.Najbardziej pasuje mi właśnie ta opcja,ale jadę 1 czerwca na kontrole i jeszcze z nią pogadam-ona sama też tego używa i mówi,że jest zadowolona.
Dlatego ja na początek chcę tą zwykłą spiralkę miedzianą, bo chcę sprawdzić jak bedę się z tym czuła i czy się przyjmie a koszt na 5 lat 30-50 zł, a za zakładanie NFZ płaci

"Życie trzeba przeżyć tak żeby wstyd było opowiadać, ale przyjemnie wspominać"
pl_madzia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-19, 20:57   #1678
Gmyrelka
Wtajemniczenie

GG do Gmyrelka

Mam koleżankę która jest konsultantką/doradcą chustowym (szkoda że tak daleko mieszka) i Ona podesłała mi taką instrukcję, bo ponoć najlepsza: do ściągnięcia z tej strony http://www.storchenwiege.info.pl/Bab...anleitung.html
Ja to się chyba wybiorę na warsztaty chustowe - za tydzień są obok mnie na Ursynowie i się wyuczę o co to chodzi

Stary 2010-05-19, 21:09   #1679
ania p
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Gmyrelka Pokaż wiadomość
Myślałam o łuku ale w foteliku mają opcję do przypinania zabawek i to też robią więc bezsensu. Właśnie nie ma wielu zabawek ... może jakąś książeczkę interaktywną

Ja idę w końcu w piątek na szczepienia ... i już mi serce pęka na myśl o 3 kłuciach (5w1, żółtaczka i pneumo ...) plus doustnie rotawirus ... Swoją drogą to czy to nie za dużo jak na jeden malutki organizm dziecka KOSZMAR
to dam ci jeszcze jeden fajny pomysł a wogóle pierwsze pytanie ile chcesz wydać ?
http://www.allegro.pl/item1041627727...zolwikiem.html
taka sama jest z kaczka tam jest woda jak sie to turla woda się przelewa i jeszcze takiekolorowe kuleczki w środku . Szymek kochał tą zabawkę , to takie cudo stymulujace do raczkowania i dzieciakom strasznie się podoba . Można kupić w smyku za ok 35 zł
http://www.allegro.pl/item1039784967..._reki_waw.html
to też fajna rzecz w tym stylu.

ta fajna
http://www.allegro.pl/item1029609804..._2xgratis.html

Cytat:
ania p bardzo fajny ten fotelik zwlaszcza ze uzgodnilysmy z mama ze kupuje wiec moze ten bo ten maxi cosi u nas egzamin srednio zdaje bo sa za krotkie pasy i inaczej musze go przypinac, ten tez sie tak oplątuje? czy jak jest baza to juz nie trzeba? pytam bo nie wiem.
ten sie zapina z tyłu na stałe pasy się przekłada w odpowiednie spodób za plecami fotelika . Bo sam fotelik ma swoje pasy. My,slę ze nawet krótszego pasa wystarczy

Cytat:
Mamuśki czy któraś z Was szczepiła tak jak ja mam zamiar: 5w1, żółtaczka i pneumo plus rota ?? Przecież to za dużo jak na jeden raz u takiego dzieciątka
ja szczepiłam 6w1 rota i pneumo Szymka . i teraz tez mam tak zamiar . wydaje mi się że bardziej byś zaszkodziła dziecku fundując mu cały koktail na NFZ a ta sama żółtaczka to co to za cudo . Mozna sprawdz ile tam rtęci w tym serwują . poszukaj w necie składu

Cytat:
Napisane przez ASIULEK_23 Pokaż wiadomość
Ja też po szczepieniu szłam na długi spacer. Nikt nie mówił, że nie można
Bo mozna

Cytat:
Pisałam tu kiedyś o tym moja przyjaciółka to używa od ponad roku i jest bardzo zadowolona .

Cytat:
Kurcze aleś Ty samolubna tam ludzie toną a Ta myśli o sobie. Toż to Ojczyzna wzywa. A wiedziały gały co brały. Służba nie drużba.

Fotelik fajny. A to krzesełko do karmienia które kiedyś pokazałaś też super. chyba je kupię bo ja już zaczynam karmić łyżeczką a ona jeszcze nie siedzi, kurdę żołądek jest 4 miesięczny a reszta 2 miesięczna'
A w różowych kaloszkach musi fajnie Szymek wyglądać.

Duża ta twoja mała. A jeżeli chodzi o reakcję po szczepieniu to wydaje mi się że to normalne
jest jeszcze lepsze wypaśne krzesełko ale kwota do zapłaty mnie powstrzymała .. zreszta to rainforest podoba się dziecku a tamto by było bardziej dla mnie ( czytaj ładnie by wyglądało w kuchni )

http://www.allegro.pl/item1019266669...n_gls_24h.html

Cytat:
tak przemecz się w dzień i wpakuj dziecko w tetre ew niech lezy z gołą pupą najszybciej wszystko wróci do normy. i niech się wietrzy bez kremów i podrów

Cytat:
Buźkę przegotowaną, ciałko - oillan

To ja znowu wyrodna pakuje dziecie do wanienki biore wacik mocze w wanience w tej wodzie z oilatum czy co tam mam wlane i tym myje buzie nie mam czasu na gotowanie wody

Jutro ortopeda z małą . I chyba z nia wstąpie do pediatry bo jakos mi się wydaje że ma nosek zapchany ale fridą nic nie mogę wyciągnąc z tego noska
Stary 2010-05-19, 22:34   #1680
MadCat
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez drcron Pokaż wiadomość
dziewczyny gdzie kupie platki mydlane ??
Ja kupowałam w Tesco na dziale dziecięcym. W takim kartoniku jak proszki.
Na szczęście moja nie ma uczulenia na Woolite'a i nie muszę się męczyć z tymi płatkami już.

Cytat:
moze macie jakis inny sprawdzony sposob??
Spróbuj Oilatum do kąpieli. U mnie szybko zlikwidował potężną wysypkę.
A na czole też moja miała takie kropeczki i posmarowałam raz (za radą położnej-dla świętego spokoju) Sudokremem i o dziwo zniknęło. A miała całe czoło wysypane. Położna radziła też Bepanthen.
A tyłek czasem przelecę Sudocremem jak za długo w mokrej pieluszce była i zero odparzeń.

Cytat:
A! I dolaczam do grona matek wyrodnych- nie prasuje ubranek ani pieluch tetrowych. Od samego poczatku praktycznie bo zwyczajnie nie mam na to czasu.
Nie Ty jedna.
Ja ogólnie NIENAWIDZĘ prasować i NIC nie prasuję (nie pamiętam nawet gdzie mam żelazko).
Kupuje tylko takie rzeczy które nie wymagają prasowania

MadCat jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości