|
Notka |
|
Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#3751 |
Zadomowienie
|
Dot.: Uroki ciaży czujemy, a jesienią się rozpakujemy. WRZESIEŃ-PAŹDZIERNIK 2010 cz.I
Dziewczyny, szczerze współczuję tych zalań. Ja mieszkam w bezpiecznym mieście, w dodatku na dość wysoko położonym terenie, ale przeraża mnie myśl, że mogło by nas zalać. Nie jestem w stanie sobie tego wyobrazić. Trzymam kciuki za to, żeby woda szybko opadła i wyszło słonko i wysuszyło wszystko.
Ewcia811211, ja w zasadzie nic jeszcze nie mam kupione (muszę się już za to zabrać ![]() ![]() Co do wagi, +9 kilo w 22tc to chyba norma. Ja w 20tc miałam +6 (wg mojej wagi). Teraz, w 23tc tak samo... Zresztą, ja jakoś dziwnie przybieram na wadze... Nagle, w ciągu tygodnia przybywa mi ze 2 kg, a potem przez miesiąc nic ![]() ![]() Ależ się rozpisałam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3752 |
Zadomowienie
|
Dot.: Uroki ciaży czujemy, a jesienią się rozpakujemy. WRZESIEŃ-PAŹDZIERNIK 2010 cz.I
atlidee, skadze znowu... przeciez to oczywiste, ze to niczyja wina. chyba jedynie moja, ze zamiast zajac sie głupotami i umilaniem zycia, wstaje przed szósta do pracy i wracam do domu po 17
![]() Ale pracuje i bede pracowac poki mi starczy sil, bo przeraza mnie fakt, ze po długiej nieobecnosci mialabym na nowo sie to wszytsko wkrecac ![]() wróżka... dzieki, to mile co piszesz ![]() Pomi, osz ty! wygladasz kwitnaco! ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Szokoladka, Weronisia... no wlasnie, jest nas tu tyle, ze nie sposob ogranac wszytskie wypowiedzi. Wiec moze rzeczywiscie, nie warto przejmowac sie tłumem a szukac bratnich dusz ![]() ![]() ![]() ![]() Edytowane przez mszu Czas edycji: 2010-05-19 o 18:47 |
![]() ![]() |
![]() |
#3753 | |||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Bo najbardziej w świecie pragnę już nigdy nie mieć z nim nic wspólnego, ani żeby ten człowiek nie miał wpływu na życie mojego dziecka. I nie wiem czy pieniądze są tego warte. Potrzebuję spokoju ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() Zmianę nr rozważa. Mam wielkie wsparcie w rodzicach ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Ja również bardzo współczuję dziewczynom, które dotknęła powódź ![]() ![]()
"Lubię ten stan, rozkoszne sam na sam. Cisza i ja. Cisza, ja i czas(...)" Edytowane przez naked21 Czas edycji: 2010-05-19 o 19:16 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#3754 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
o taki tylko zielony http://www.allegro.pl/item1029825033...wka_80_cm.html używam go do dziś, przedtem kąpałam domika w pokoju w wanience więc a teraz przewijak trzymam w łazience bo maly kompie się w brodziku.. wyjmuję Domika i kładę na podłodze na przewijaku, wycieram, smaruje zakładam pieluszke i ubieram.. oczywiście kiedys to prostsze było bo teraz ciągle mi ucieka... ![]() Domis ma już 16 miesiecy ale jeszcze się na nim mieści... Ja tez jestem ta troszke bardziej doświadczona mamusią i lubie pisac z wami..jako to okresliłą mszu "żółtodziobami' ![]() Wydaje mi że wiecie więcej niż ja, jak chodziłam w ciązy z Domikiem.. ![]() Cała moja wiedza pochodziła z gazet ![]() Czasem omijam jakieś tematy np zakupy wózków, bo mam jakis niefirmow i się nie znam na tym, ale jak cos wiem to pisze i jak chcecie to wykorzystacie moja wiedzę a jak nie to poprostu ominiecie mojego posta... Dobrej nocki ![]()
![]() |
#3755 |
Zadomowienie
|
Pomidorko, piękny brzuszek!
ycnan, super ten albumik ![]() Angelika16, ja bym synka nie nazwała Kasjan, bo lubię proste, tradycyjne (oklepane ![]() Dziewczyny, ja wróciłam od gina i trochę się podłamałam, bo ginka powiedziała że mam skróconą szyjkę i to dość mocno ![]() ![]() ![]()
#3756 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Ogólnie niezłe,w pełni brzmi ładnie. Cytat:
Jeśli to ma pomóc to leż kochana i nie przejmuj się niczym,bo Maleńka najwazniejsza. Miejmy nadzieje,że się nie pogorszy.Trzymam kciuki ![]()
![]() |
#3757 |
Zadomowienie
|
Ja siedze ciągle 200km od Krakowa
TŻ sam siedzi i działa. Całe osiedle już nawet ok ale nie da się do niego wjechać. Czarnaelizabeth wiem co czujesz . Ja w piwnicy nie miałam jakiś ważnych rzeczy ale mimo wszytko szlag trafia. Najgorsze jest to że nie mogę się dostać autem do własnego domu ![]() A wytrzymuje z moim ojcem już 8 dzień i jeszcze jeden i chyba się pozabijamy |
![]() ![]() |
![]() |
#3758 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
1.z przodu na ścianie to dobrze i napewno tak masz,bo by lekarz cię ostrzegł o tym 2gim wariancie; 2.przodujące-żle(ono może być na każdej ściance tylko przykrywa ujście lub jest bardzo niego blisko)-na pewno by powiedział że nie wolno współżyć w ogóle i dżwigać.Wydaje mi się że nazywają go przodującym bo przy porodzie ono pierwsze przed dzieckiem by się rodziło Boże,chyba znowu namotałam ![]() Cytat:
![]() Pomidora,MisQa,śliczne brzuszki ![]() Pomidora,mnie w twoim zdjęciu jednak coś inne jeszcze urzekło-piękne zielone oczy ,które tak ładnie pasują do rudości ![]() ![]() MisQa,a twój brzuszek to taki na chłopaka mi wygląda. Edytowane przez kliwia7 Czas edycji: 2010-05-19 o 20:09 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#3759 |
Raczkowanie
|
Kobietki macie racje, przecież każda z nas jest inna... a ja to zaraz sie boje co powiedzą ludzie, przez tą ciąże to sie zrobiłam straszna. hihi. Z mężem rozważylismy inne imiona,dla dziewczynki miała byc Lena,lecz na USG wyszedł Chłopak hihi więc Kasjan najbardziej nam sie podoba
![]() ![]() ![]() Czy wy także zrobiłyscie sie płaczliwe? Dzisiaj od ciotek męża usłyszałam jaka ja to sie zrobiłam bardzo gruba i brzydka,a w pazdzierniku to bede wygladala pewnie jak slonica przed rozwiązaniem... ludzie są straszni. Przysiegam gdyby nie roznica wieku, z calym szacunkiem wlasnie tylko to Wieku to bym im tak odpowiedziala... ale wyszlam i sie poryczałam jak głupia ![]() Dobrze ze jest gdzie sie wygadac, mężus nie zawsze potrafi mnie zrozumiec ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3760 |
Wtajemniczenie
|
[QUOTE=Angelika16;19437479]Kobietki macie racje, przecież każda z nas jest inna... a ja to zaraz sie boje co powiedzą ludzie, przez tą ciąże to sie zrobiłam straszna. hihi. Z mężem rozważylismy inne imiona,dla dziewczynki miała byc Lena,lecz na USG wyszedł Chłopak hihi więc Kasjan najbardziej nam sie podoba
![]() ![]() ![]() Czy wy także zrobiłyscie sie płaczliwe? Dzisiaj od ciotek męża usłyszałam jaka ja to sie zrobiłam bardzo gruba i brzydka,a w pazdzierniku to bede wygladala pewnie jak slonica przed rozwiązaniem... ludzie są straszni. Przysiegam gdyby nie roznica wieku, z calym szacunkiem wlasnie tylko to Wieku to bym im tak odpowiedziala... ale wyszlam i sie poryczałam jak głupia ![]() Dobrze ze jest gdzie sie wygadac, mężus nie zawsze potrafi mnie zrozumiec ![]() o kurde ![]() ![]()
#3761 |
Zadomowienie
|
Cześć dziewczyny
![]() Pomidora jeśli oczywiście tylko mogę to proszę o uzupełnienie informacji przy mnie, że prawdopodobnie będzie dziewczynka ![]() ![]() W końcu uda mi się chyba nadrobić zaległości wizażowe i być z wątkiem na bieżąco bo od dzisiaj jestem na L4 ![]() Dziewczyny, które mieszkacie na terenach zagrożonych powodzią bardzo Wam współczuję i mam nadzieję, że ta sytuacja szybko wróci do normy.
[vichy]263566[/vichy] Niechaj Bóg ma w swej opiece człowieka, który Cię naprawdę pokocha. Złamiesz mu serce, śliczna moja, okrutna, psotna kotko, która tak jest nieuważna i pewna siebie, że nie stara się nawet osłaniać swoich pazurków. http://suwaczki.waszslub.pl/img-2008080201001030.png |
![]() ![]() |
![]() |
#3762 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Lenko nie smutaj się ![]() ![]() ![]() Pomi fajny brzusio ![]() ![]() Współczuję wszystkim mamusiom które dopadła powódź ![]() ![]() Ja dzisiaj poszłam na witaminkowe zakupy i mam: banany, grejfruty, kiwi, melona i kalarepkę ![]() ![]() Dzisiaj moja Kinia kopnęła tż w nos jak do niej przemawiał ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3763 | ||||
Raczkowanie
|
Cytat:
2. odnośnie jakości ubranek to w 100% sie z tobą zgadzam ![]() 3. według mnie jak najbardziej pasuje pomarańcz do chłopca a do zielonych ścian jeszcze bardziej ![]() 4. z lodami mam podobnie, aczkolwiek mój mąż nawet w nocy jest w stanie iść do sklepu i kupić mi ulubionego loda ![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ja też miewam takie kłucia i podobno teraz to pikuś, jak będziemy miały większe brzuszki to będzie bardziej bolało (słowa mojej gin... na pocieszenie ![]() wyróżnione: dokładnie podzielam twoje odczucia... no ale cóż byle do końca września, a może wcześniej kto wie ![]() Cytat:
![]() ![]() nie martw się ![]() ![]()
RAZEM 3.10.09 już prawie 5 lat... http://www.suwaczki.com/tickers/j36regz26lhpn9qe.png KUBUŚ 5.09.10 już prawie 4 latka... http://www.suwaczki.com/tickers/17u9j44jq7vw38gx.png MILENKA 12.08.14 już tydzień za nami... http://www.suwaczki.com/tickers/qdkktv7372ulrj0c.png |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#3764 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() I nie ma się co przejmować, że czasem nasz post gdzieś umknie w dziesiątkach innych z danego dnia i nikt nie odpowie- ale i tak jest tu fajnie ![]() Cytat:
![]() Co do przewijaków- koleżanka np przewijała synka przez pierwsze pół roku na pralce ![]() ![]() oj tak ![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#3765 |
Raczkowanie
|
POMIDORKO super brzusiooooo
![]()
RADUŚ JUŻ Z NAMI!!! ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() http://www.suwaczki.com/tickers/qq87i09k53acoskv.png PROSZĘ ZOBACZ I PODPISZ SIĘ http://uniteddogs.com/stopkillingdogs |
![]() ![]() |
![]() |
#3766 | |||||
Raczkowanie
|
pisałam już wcześniej, że nie potrzebnie sie denerwowałam, bo wszystko jest w najlepszym porządku
![]() a łóżeczko pokaże w niedługim czasie, tylko mąż musi je skręcić ![]() A BRZUCHOLEK TO MASZ PRZEŚLICZNY z krechą od dołu do góry ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
Cytat:
![]() mnie osobiście nie pasuje, ale to jest wasz wybór... Cytat:
![]() Cytat:
![]()
RAZEM 3.10.09 już prawie 5 lat... http://www.suwaczki.com/tickers/j36regz26lhpn9qe.png KUBUŚ 5.09.10 już prawie 4 latka... http://www.suwaczki.com/tickers/17u9j44jq7vw38gx.png MILENKA 12.08.14 już tydzień za nami... http://www.suwaczki.com/tickers/qdkktv7372ulrj0c.png |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
#3767 | |||
Zakorzenienie
|
aaneczka1984 - podziwiam. Ja nienawidzę prasować i żelazka używam tylko wtedy, gdy muszę. Całe szczęście mamy wiele ubrań, których prasować nie trzeba... Poza tym nigdy nie prasowałam tuż po praniu (moja mama tez nie), tylko przed założeniem... W szafie i tak się pogniecie (jest za ciasno). Dla dziecka będę musiała zrobić wyjątek
![]() Też lubię ciuszki z Tesco. Są wbrew pozorom dobrej jakości. cellaris, enis84- dajcie znać, jak było u lekarza ![]() Pomidora, MisQa - ładne brzuszki ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]()
![]() |
#3768 | |||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ja też mam płaczliwe dni, a właściwie pory dnia... no cóż hormony... ![]() hehe.. dobre... ![]() ---------- Dopisano o 22:50 ---------- Poprzedni post napisano o 22:44 ---------- a u mnie dzień jak codzień ![]() tam strzyka, tam puka, głowa peka, chodzę jak stara babcia powykrzywiana ale nie poradzę nic na ten wspaniały stan fizjologiczny i napewno nie zniechęci mnie do starania się o kolejnego bejbika... już z mężem prowadzimy rozmowy o drugiego potomka, bo w zasadzie to miały być dwa gole za pierwszym razem z założenia i chłopak i dziewczynka... ![]() ale nie udało się za pierwszym razem to może za drugim... ![]() hehe... buziaki na dobranoc... tylko słodkich snów... ![]()
|||
![]() ![]() |
![]() |
#3769 |
Zakorzenienie
|
Chcialam tylko powiedziec, ze umnie nic ciekawego, pogoda doluje i hormony dalej szaleja
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3770 |
Zakorzenienie
|
kasienka na priva moge napisac
![]() lenka nie martw sie, i lez tak juz pisza zaloza ci pesser w razie co. na innym watku dziewczyna miala podobnie, pesser miala i jeszcze urodzila po terminie bo pesser tak trzymal ![]() na glupie uwagi co do wygladu najlepiej sie wylaczyc, niektorzy to sie tak dowartosciowuja hahaha... ludzie to mysla ze teraz to nie wiem kobita w ciazy to miss polonianajlepej jak by super szczupla byla i nie wiem dziecko se w plecaku nosila zamiast w brzuchu??? dla mnie przykre byly komentarze po porodzie... mc po porodzie kazy gadal ze gruba jestem i w ogole. Ludzie sa glupi niektorzy mysla ze co dziecko sie rodzi to juz figura jak przed???? strasznie mnie to dolowalo.. zamiast skupic sie na bycia mama dolowalam sie wygladem. Nawet w ksiazce czytalam ze nie powinno sie pisac ze ciaza trwa 9 cm ale 12!!! bo 3 mc po porodzie to okres po..... gdzie organizm zaczyna wracac do normy w koncu musi ujsc zatrzymywana woda, zwinac sie macica, przesunac narzady, kosci itp... ludzie to na prawde jacys ograniczeni niekotrzy..
#3771 |
Raczkowanie
|
MisQa brzusio przecudny!!
Jak na 19 tydz to ladniutko ciążę widać, ja jestem w 18 i na razie wyglądam jakbym zapasy tłuszczyku na brzuchu zgromadziła:/ jeszcze nie wygląda na ciążę tylko jakbym przytyła:/ |
![]() ![]() |
![]() |
#3772 | ||
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
Ja wczoraj zaliczyłam wizytę u gin na NFZ. Powiem wam, że już nie wiem co mam myśleć - od początku ciąży na każdym badaniu moczu mam bakterie "liczne lub bardzo liczne". Zrobiłam posiew moczu i wyszło, że nic tam nie ma... To skąd te bakterie, skąd bóle pęcherza albo kłucie w cewce? Lekarka powiedziała, że nie ma pojęcia... Z drugiej strony na wynikach krwi ewidentnie mam lekki stan zapalny... I okazało się, że mam też anemię ![]() ![]() Ale najważniejsze, że z malutką wszystko ok. Rośnie, siedzi zadowolona i nawet przez chwilę mogłam jej buziaczka zobaczyć na USG ![]()
![]() |
#3773 | |||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
i co sie okazalo ze sa NIELICZNE bakterie.. wiec wyszlo na to ze zpochwy przy oddawaniu moczy mi troche skapuje razem ze sluzem... dlatego jak zaslonilam wejscie do pochwy bylo ok... sproboj tak.. moze bedzie lepiej.. teraz jem tylko zurwvit raz na 2 dni i jest git... mi jeszcze polozna kazala zmienic labolatorium bo moze maja "inne" normy no i zeby sie upewnic... ale dobrze ze z dzidziom ok ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#3774 |
Rozeznanie
|
Hello, dzidzia coraz bardziej sie rusza
![]() ![]() ![]() u mnie 24tc1d
![]() |
#3775 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Co do ciotek to niech spadają na drzewo-same pewnie w ciąży wyglądały jak wieloryby w czasie tarła,więc teraz chcą sobie odbić i o innych gadają.Trzeba to olać i już.Ciesz się,że na co dzień jesteś piękna,a ciąża trwa tylko 9 miesięcy i wszystko wróci do normy,a ciotkom już niestety nic nie pomoże ![]() Wczoraj z Tżcikiem byliśmy na zakupkach dla Małęj...w końcu coś się zaczęło.Kupiliśmy wanienkę,przewijak,kocyk, ręczniki,szczoteczke i grzebyk,termomenty,nożycz ki,fridę,czapeczkę,niedra pki i może coś jeszcze,ale nie pamiętam.Czysta przyjemność takie zakupy ![]()
![]() |
#3776 | ||||
Zadomowienie
|
Witam z rana
![]() ![]() Klarissa fajnie, że z małą jest ok. Ja we wtorek idę na usg połówkowe, mój lekarz wyjechał do sanatorium i musiałam zapisać się do innego- przez niego poleconego. I się nawet cieszę bo ten jego kolega jest znanym specjalistą właśnie w wykrywaniu wad na usg, i sprzęt ma lepszy i ma 3/4 d i będę miała nagraną płytkę ![]() Mam nadzieję, że maluszek się ujawni i w końcu będę wiedziała czy to Dominik czy Dagmara ![]() ![]() Ładny brzusio, taki zgrabny ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]()
![]() |
#3777 |
Rozeznanie
|
hej kobietki!!!
a ja zaczynam sie martwić bo mnie ostatnio kłuje w dole brzucha ![]() Kiedy Wy dostałyście kopa takiego ze wiedziałyście ze to on/ona????
#3778 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#3779 | |
BAN stały
|
cześć Mamusie
![]() U mnie dziś tragedia samopoczuciowa. Mam takie kłucie w lewej stronie brzucha, że ledwo chodzę, ale jest juz i tak lepiej, bo jak wstałam, to prawy poślad mnie nap..., że stanąć na prawej nodze nie mogłam. Moja mama mówi, że to dzidzia gdzieś tam na nerw może uciskać, co by mnie nie zdziwiło, bo skacze non stop. Dziś mam wizytę na 11, to sie wszystkiego wypytam. Pytanie, czy dam radę wspiąć się na fotel ![]() z rzeczy bardziej intymnych... ma problem. NIE MOGĘ DOSIĘGNĄĆ, ŻEBY SIĘ PORZĄDNIE WYGOLIĆ ![]() Czuję się jak babcia, mąż się śmieje, że teraz to jak będę miała poranek bez bólu, to się będę zastanawiać, czy na pewno się obudziłam... Kasia i MisQa super brzuszeczki ![]() Ja nie mam ochoty na foty, w ogóle na wyjście z domu. Pogoda chyba na mnie tak dołująco wpływa, że mogłabym wciąż ryczeć. Mąż mnie nie poznaje, bo ja silna baba jestem, a tu taka Fochna się zrobiłam;D Wczoraj mi melisę kupił, więc jest chyba źle... W ogóle to wczoraj 3/4 dnia przeryczałam, nie spałam wcale prawie w nocy z wtorku na środę, bo miałam tragiczny sen. O dziecku, opisywać nie będę, ale tragiczny ![]() Uzbierałam sobie 200zł i chciałam coś na poprawę humoru zakupić, bo znając życie- wydam zaraz na bejbika. I wiecie co? Nie mam ochoty iść do miasta, ba nawet nie wiem, czy cos bym chciała? Ciuchy mnie teraz nie rajcują, co tu robić. Kupiłabym sobie 3 kroki Clinique'a- ale wydać 200 na kosmetyki mi żal. No i takie mam z wszystkim dylematy ;D Śpi mi się coraz gorzej, ciężko bardzo. Chyba kupię poduszkę- kojec- jak sądzicie to chyba nie strata kasy? bo mi brzuszek podczas snu przeszkadza ![]() ![]() http://motherhood.pl/produkt/kojec-motherhood.html naked współczuję Tobie. Mam za sobą rozstanie z eks, dość trudne i skomplikowane i szczerze powiem, nie sądziłam, że kiedykolwiek będę mogła być tak jak teraz szczęśliwa i pozbawiona obaw. Mężuś wynagradza mi każdy rok życia z dupkiem, bo tak można określić to, o czym zapominam ![]() mszu kochana, z jednej strony zazdroszczę Ci pracy, bo teraz bym chętnie wróciła, żeby nie siedziec w domu i nie myśleć... no, ale coś za coś- może nadrobię książki ;D Eveliouses gratuluję Ruchowi( dobrze, że mój mąż tego nie widzi ![]() Chwilowo tyle, zamelduję się później. ---------- Dopisano o 09:47 ---------- Poprzedni post napisano o 09:44 ---------- Cytat:
Kurcze nie pamiętam, było to jakoś przed Świętami Wielkanocnymi, teraz mam 27tc, ale błagam nie zmuszaj mnie do liczenia ![]() na pewno wszystko jest ok, a jak się rozszaleje, to będziesz chciała czasem jak ja- żeby dało pospać ;D |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3780 |
Zakorzenienie
|
NIKaP-n pociesze cie.. ja ostatni tydzien tez caly przeryczalam.. a na codzien baba z jajami jestem.. wszystko bylo zle nic mi niepasowalo nawet rozbite jajko powodowalo u mnie lzy... tragedia... to chyba hormony
![]() ![]() ![]() ![]() a co do spadnia to mam taki sam problem.. chyba uroki rosnacego brzuszka ale poki co sprawdza sie zwiniety recznik... moze sproboj... zanim kupisz poduche ![]()
Edytowane przez martucha84 Czas edycji: 2010-05-20 o 09:18 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:01.