|
|
#1441 |
|
BAN stały
|
Dot.: Holandia
Witam
ja mieszkam z chłopakiem w Rotterdamie,ale nie samym centrum,jestem tutaj miesiąc i nie mam pracy ![]() zarejestrowałam się w jednym biurze,i przez jakiś czas do mnie dzwonili pytali się czy jestem gotowa iść na rugi dzień do pracy,ja zadowolona bo miałam iść na produkcję (nie chcę do szklarni ) ponieważ byłam tutaj jakiś czas temu i źle trafiłam istny obóz pracy ... :/ i wracając do tematu mieli do mnie oddzwonić nie oddzwonili,próbowałam zadzwonić to nie odbierali,i wyobrazicie sobie że tak kilka razy,i nie tylko z tym biurem miałam takie problemy,najpierw dzwonią obiecują,że praca będzie a później się nie odzywają,i człowiek jest taki zrezygnowany :/ |
|
|
|
|
#1442 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Z opowiadań znajomych wiem, że jest ciężko z pracą. Ja pracuję w szklarni i sobie chwalę, więc myślę, że mogłabyś spróbować. Rozumiem, że miałaś złe doświadczenie ale nie wszędzie są obozy pracy. Nie powiem, na początku jak przyjechałam to było super, bardzo sobie chwaliłam pracę, atmosferę i szefostwo a teraz już coraz gorzej ale do czasu, aż mam kontrakt będę siedzieć, bo do Polski to już w ogóle nie ma co wracać. Powodzenia życzę!
|
|
|
#1443 |
|
BAN stały
|
Nie wyjechaliśmy w ciemno,mój chłopak pracuje tutaj od 3 lat,a mieszkamy u jego rodziców miesiąc bo oni tutaj już na stałe mieszkają.Rzeczywiście można spróbować w szklarni,najwyżej znów źle trafie,nic nie tracę w końcu
a ty w jakim mieście mieszkasz??? |
|
|
|
|
#1444 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Najważniejsze, że chłopak ma pracę i mieszkanie u jego rodziców, bo ceny najmu są strasznie wysokie. Prędzej czy później napewno znajdziesz sobie pracę i będzie fajnie. Powodzenia
|
|
|
#1445 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Terz jest szansa na pracę bo zaczyna sie sezon. Mieszkam w Holandii od dwóch lat. Wychowuję tu córeczkę i teraz własnie też szukam pracy nie jestem do końca przekonana czy chce do niej iść i zostawiać Moje Maleństwo, ale chyba jestem niestety zmuszona...rachunki trzeba płacić, żeby tu normalnie żyć!
|
|
|
#1446 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ja także za miesiac jade do rotterdamu, bede tam szukac pracy.. dobrze ze moge mieszkac u znajomych i bede szukac, kompletnie nie mam pojecia gdzie a tak wam powiem to omijajcie szerokim łukiem Axidusa i Job Center, jeszcze pracowałam w Olympii i tam to dopiero byl obóz pracy, o 4,30 wstawałam i do 8 wieczorem jeszcze pracowac kazali, nic nie placili wiecej za takie nadgodziny i wogóle traktowali nas jak zwierzęta, nie wiem juz gdzie szukac.. życzę powodzenia ![]() Też się czuje taka zrezygnowana bo tak samo dzwoniłam od 2 mies do pracy i obiecywali że coś bedzie na 100% i teraz nic juz wogole sie nie odzywaja a mi juz glupio dzwonic po raz sześdziesiąty i pytac czy jest praca..
Edytowane przez evak1988 Czas edycji: 2010-05-03 o 15:32 |
|
|
|
|
|
#1447 |
|
Raczkowanie
|
Może się zgłoście do tempo-team tam są w miarę normalne warunki i często jak już tam pracowałaś i potem Cię zwolnili to jak mają pracę to sami dzwonią, albo jak ktoś zna chociaż trochę język żeby się dogadać to do randstad.
|
|
#1448 |
|
Zakorzenienie
|
No ale w Tempo Team też raczej język trzeba znać
![]() Niestety wszyscy ci pośrednicy pracy lecą w kulki, z tego co już zauważyłam. Najlepiej załapać sie przez jakies znajomości
|
|
|
#1449 |
|
Zadomowienie
|
dziewczyny a wiecie moze czy ktos kto siedzi w biurze tempo team potrafi po niemiecku?
Ja nie umie anglelskiego a holenderskiego to dopiero nic tylko pare słów ..
|
|
#1450 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Sama jak tu przyjezdzałam byłam pewna że znając niemiecki sobie poradzę... i owszem,ale ewentualnie na zakupach a i to nie zawsze![]() Ale zawsze możesz spróbować
|
|
|
|
#1451 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#1452 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
I podziwiam u Holendrów to, że nawet jak nie mogą się z kimś dogadać to i tak próbują pomóc, chociażby "rękami i nogami".
|
|
|
#1453 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Odniosłam się egoistycznie do terenu, w którym ja przebywam![]() Jelonek-dogadać a dogadać to różnica Mówimy o poszukiwaniu pracy, a w tym temacie aż tak życzliwi " holendrzy" nie sąOni niemiecki bardzo dobrze mogą zrozumieć, gdyż gramatyka jest bardzo zbliżona do holenderskiej i ogrom słów jest prawie identycznych,ale ktoś, kto nie jest dobrze osłuchany j holenderskim bedzie mial nie lada problem w doszukaniu się niemieckich słówek
|
|
|
|
#1454 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Poszukiwanie pracy to co innego. Zgadzam się.
|
|
|
#1455 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Popatrz jak ta Holandia ludzi zmienia stajemy się tak mało empatyczni
|
|
|
|
#1456 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Po prostu nie dotyczałam i nie potrzebnie się udzieliłam i wypowiedziałam
|
|
|
#1457 |
|
Zakorzenienie
|
Ale Jelonek!!! to był żarcik
![]() Często nie mogę uwierzyć że ludzie nie podzielają mojego poczucia humoru
|
|
|
#1458 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#1459 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny sprobujcie zadzwonic do ab noord-holland. mam numer bezposrednio do holenderskiego biura, w prowincji Noord Holland w miejscowości Hoogkarspel. Czasem maja prace ( a teraz zaczyna sie sezon na zbiory), a jak w obecnej chwili nie beda nic mieli to zapisuja chetnych na liscie i najpierw dzwonia do tych, ktorzy sa zapisani a potem dopiero do innych. Z tego co wiem lepiej byc od razu w Holandii. nr: +31228565790. Aha! Najlepiej ciagle o sobie przypominac.
p.s. Jutro wracam do pracy po urlopie macierzynskim ![]() 3majcie kciuki i dajcie znac czy komus sie udalo! pozdrawiam
|
|
#1460 |
|
Zadomowienie
|
Witam,
wszystkie Panie mieszkające w Holandii ![]() Ja możliwe, że od sierpnia będę mieszkać w Bussum, pod Amsterdamem, jako au pair i chciałabym się dowiedzieć czegoś więcej o życiu w tym kraju, o cenach kosmetyków, ubrań, o kosztach komunikacji, kursów językowych, czy łatwo się zapisać na kurs angielskiego dla obcokrajowców? O co powinnam zapytać rodzinę u której będę mieszkać? W Amsterdamie byłam tylko raz, 5 lat temu przez 2 dni, więc moja wiedza o Holandii jest słaba... Dziękuję z góry za jakiekolwiek odpowiedzi, pozdrawiam serdecznie! |
|
|
|
|
#1461 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Co do rodziny u której będziesz mieszkać w sumie nie mam pomysłu o co mogłabyś się zapytać, raczej sama się zorientujesz gdy już ich poznasz. Pozdrawiam i powodzenia
|
|
|
#1462 |
|
Zadomowienie
|
dzięki wielkie za odpowiedź
myślałam właśnie o niderlandzkim, bo kolejny język w CV bardzo by mi zaplusował ![]() mam trochę czasu by to wszystko przemyśleć, więc póki co rozważam wiele opcji
|
|
|
|
|
#1463 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jeśli chodzi o kosmetyki to ceny są porównywalne do tych z Polski. Wszystko jednak oczywiście zależy od sklepu czy drogerii. Inne ceny kosmetyków znajdziesz w markecie a inne w centrum handlowym. Z opowieści koleżanek wiem, że oryginalne perfumy są o wiele tańsze od tych w naszym kraju. Ubrania, moim zdaniem, są drogie dlatego okupuję się na zimowych i letnich wyprzedażach. Wówczas są takie promocje, że głowę można stracić Cytat:
Cytat:
|
|
|
#1464 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
jak bedziesz chciala zapisac sie na holenderski to jest w Hilversum dobra szkola nazywa sie ROC van Amsterdam i tam maja 3 letni kurs dla obcokrajowcow, zawsze mozesz zrobic rok lub 2 lata jak chcesz bo nie jest nigdzie powiedziane ze musisz robic caly kurs.. pozatym jest tez Volksuniversiteit i tam maja przyspieszony kurs holederskiego i agielski tez ewentualnie, ja chodzilam na tam wlasnie na angielski ale nie bardzo mi sie podobalo... pozdrowienia, Ania
|
|
|
#1465 |
|
Przyczajenie
|
Czesc dziewczyny
![]() Jelonek - mam pytanie do Ciebie. Pisalas, ze pracujesz w szklarni. Czy mozesz cos wiecej powiedziec w tym temacie (ile godzin dziennie, co dokladnie robisz, czy jest bardzo ciezko itd)? Bede bardzo wdzieczna za odpowiedz ![]() Przeczytalam caly watek i z tego, co piszecie z praca w NL jest obecnie mocno srednio. Sledze na razie oferty w necie, chcialabym cos znalezc i wyjechac, ale sie troche boje pracy sezonowej w rolnictwie (tych ofert jest calkiem sporo), bo nie wiem, czy dam rade z robota w polu przez caly dzien z niekoniecznie wolnym weekendem. Jezeli macie jakeis doswiadczenia z praca sezonowa w NL, o ktorych nie pisalyscie tutaj, prosze podzielcie sie ![]() Pozdrawiam serdecznie
|
|
|
|
|
#1466 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Takze za 2 tyg jade do hol i bede szukac pracy, chcialabym taka w miare normalna zeby godzin bylo tak w sam raz ale tez nie ze dziennie po 14 godz bo tam tez jest facet z ktorym cos zaczynam Raz mialam taka prace ktorej mialam doslownie dosc, musialam wstawac z lozka o 4.15, zajelo mi pol godz na ogarniecie sie i potem dlugo sie jechalo do pracy, prace zaczynalam o 6 a konczylam o 20 i w domu bylam o 21 ... Juz doslownie na widok tych winogron to
|
|
|
#1467 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Pozdrawiam i powodzenia życzę
|
|
|
#1468 | |
|
Przyczajenie
|
Dzieki wielkie za odpowiedz
Mam jeszcze kilka pytan - ile trwa szklarniowy sezon? Pisalas, ze jestes w NL juz jakis czas - ciagle pracujesz w tym samym miejscu? Cytat:
Ajjj, troche nie zagielo to zdanie z warunkami mieszkanowymi - takie zle, czy po prostu zjadlo Ci cos w poscie i sens sie przekrecil? Ano kwestia szczescia z trafieniem na robote. Kwiaty to fajna sprawa, lubie, ale nie az tak bardzo jak moja mama, ktora ma tym punkcie niezlego fiola No i poza tym w szklarni nie wieje i nie pada. A jak radzisz sobie z wysoka temperatura?Przezornie nie dziekuje Evak - no to Cie niezle wpuscili w winogron. Gdzie Ci sie to zdarzylo? Hiszpania, Francja, Wlochy? Mam nadzieje, ze wszystko Ci sie dobrze pouklada i z praca i z facetem |
|
|
|
|
|
#1469 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Nasi znajomi też różnie mieszkają. Kilka osób nadal w barakach (chociaż mają być wycofane do tego roku) i płacą 220eur/os. Kilku innych znajomych w domu ale wspólna kuchnia z zupełnie obcymi ludzmi. Obcymi, bo co chwila przyjeżdża ktoś nowy a nie wiesz na kogo trafisz. Ale nie chcę Cię straszyć Wysoka temperatura jest znośna. Krótkie szorty, bluzka na na ramiączkach i butelka wody w pobliżu
"Idź własną drogą Bo w tym cały sens istnienia Żeby umieć żyć Bez znieczulenia Bez niepotrzebnych niespełnienia Myśli złych" 22.10 - 4.11 Edytowane przez jelonek1985 Czas edycji: 2010-05-22 o 06:52 |
||
|
|
|
|
#1470 |
|
Raczkowanie
|
Hej
Jak sie zyje w Holandii? Hmm calkiem inaczej niz w Polsce ... inna kultura ludzi to przede wszystkim... Kazdy ma swoj styl i nie obchodzi go co pomysla inni - bo tutaj to normalne ![]() Nastepna kwestia to praca - w Polsce Cie poganiaja zeby robic szybko a tu - Holendrzy sami mowia zeby pracowac wolno i spokojnie No i przede wszystkim zarobki ... i zycie na poziomie
Edytowane przez MaLi_1985 Czas edycji: 2010-05-22 o 07:24 |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Emigrantki
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:11.

Sama jak tu przyjezdzałam byłam pewna że znając niemiecki sobie poradzę... i owszem,ale ewentualnie na zakupach a i to nie zawsze