Uroki ciaży czujemy, a jesienią się rozpakujemy. WRZESIEŃ-PAŹDZIERNIK 2010 cz.II - Strona 145 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-05-25, 12:45   #4321
Lenka*
Zadomowienie

GG do Lenka*
Dot.: Uroki ciaży czujemy, a jesienią się rozpakujemy. WRZESIEŃ-PAŹDZIERNIK 2010 cz.I

Cytat:
Napisane przez Ray Pokaż wiadomość
a no dobra to ja tez zrobie dwa rzedy i jakos tam zasieje ale te nasiona to tak posypac i je podlac ? bo nie wiem czy je nie ustopie no i ziemia je przykryc czy nie? ja nic nie wem o kwiatach hehehe ale bym chciala miec jakos ladnie na balkonie dwie doniczki aby bo nie chce tez zagracic balkonu
teraz mam juz fajnie to jak slonce to wieczorkiem moge sobie usiasc przy stoliczku gazete poczytac czy nawet kolacje zjesc
rozumiem Cię, u nas było pusto na balkonie a duży jest
my nie przykrywamy niczym tej maciejki, stoi na prapecie na zewnątrz, a co do podlewania, to TŻ kupił taki spryskiwacz (nie wiem jak to sie nazywa), tym się kwiatki spryskuje. I on tym pryska te ziemię z maciejką i nic się nie topi W sumie to już dużo wykiełkowało. A ziemią bardzo lekko przysypał, tak żeby na wierzchu te nasionka nie były.
Stary 2010-05-25, 12:46   #4322
malwina1204
Rozeznanie

Dot.: Uroki ciaży czujemy, a jesienią się rozpakujemy. WRZESIEŃ-PAŹDZIERNIK 2010 cz.I

Cytat:
Napisane przez aaneczka1984 Pokaż wiadomość
To ja sie pierwsza wypowiem...a miałam cc
Ciężko....normalnie w czasie karmienia piersią posucha tam na dole
Przez okres połogu nie powinno sie współżyć, myśmy po niecałym miesiącu spróbowali i dla wygłodniałego tża było super ale dla mnie prażka....zmęczenie, stres, niewyspanie, wszystko sie nakłada na siebie..
Wieczorem padałam jak mucha i ani mi w głowie były amory...
U mnie to z 3 miesiące trwało....
własnie trzeba też patrzec na naszych tż ,ja sie nie moge jeszcze na ten temat wypowiedziec bo nosze pierwsze dziecko!Różne czytałam wypowiedzi i to jest różnie ufff ciekawe dzięki za odpowiedz

Amelia 2.11.2010-53cm,2900g
malwina1204 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-25, 12:49   #4323
Weronisia
Zakorzenienie

No w końcu doczytałam wszystko. Ufff

Cytat:
Napisane przez Zuziczka Pokaż wiadomość
Weronka, super zgrana rodzinka Blondaskow Gratulacje! I slicznie wygladasz, szczuplutko. Ja niedlugo zaczne sie turlac, tyje rownomiernie wszedzie, a brzuchol wieczorem to mam jak pilke od kosza
Zuziczka ja wcale nie jestem taka szczuplutka. Umiem to tylko dobrze ukryć, znaczy te wszystkie fałdki
Przed zajściem w ciąże byłam bardzo szczupła. Niektórzy mówili, że już jak szkielet wyglądam i źle mi z tą chudością.
Teraz przytyłam 5 kg i mam spore boczki. Uda i ręcę też wydają mi się grubsze.
Boję się jak będę wyglądać w 9 m-cu.

Cytat:
Napisane przez abz Pokaż wiadomość
Weronisia, ale córka do ciebie podobna!
Tak, bardzo podobna, nawet z charakteru
Cytat:
Napisane przez martucha84 Pokaż wiadomość
uwaga bede sie chwalic... skonczylismy pokoj syna.. poki co same sciany no ale juz wam pokaze
Pokoik śliczny
Cytat:
Radosna sloneczna rodzinka (tylko mezus jakis naburmuszony wyszedl ) Cudne widoki, mhmm, tez bym sie na taka wyprawe wybrala!
Na bable to dobra jest maslanka, zawsze dziala na mojego Radka 9on sie zawsze na raka spieka).
U nas pogoda brzydka i zimno znowu normalnie chyba lata nie bedzie czy co?
Mężuś naburmuszony? On ma zawsze taki wyraz twarzy. Chyba nie ma innych zdjęć. Zawse taka poważna, zmarszczona mina. Z resztą nie tylko na zdjęciach. On na codzień też ma taką minę i jak mu to mówię, to nie wierzy. A nieraz to nawet ludzie się na ulicy mu przypatrują

Cytat:
Napisane przez malwina1204 Pokaż wiadomość
Weronisia super zdjęcia cudowna rodzinka

Pisze do tych co już mają dzieci jak jest po porodzie z SEXEM po jakim czasie można już się kochać jak i poród naturalny tak CC?????
Malwinka dzięki

A jeśli chodzi o sex po porodzie, to u mnie było tak:

1. była cesarka, więc krocze nie ruszone. Krew przestałą lecieć po 2 tygodniach. Brzuch się źle goił do pół roku. Ale sex mieliśmy jak tylko przestałą mi lecieć krew, czyli po 2 tygodniach i było OK.

2. był poród naturalny. Miałam sporo szwów, w tym kilka na popękanej pochwie. Goiło się długo.
Krew przestała lecieć niecałe 2 tygodnie od porodu, ale ból w kroczu nie pozwalał na przyjemności
Dopiero po miesiącu się odważyłam, ale i tak mnie jeszcze bolało. Ale tak delikatnie to jakoś szło.
Po 6 tygodniach od porodu poszłam do gina na kontrolę i stwierdził, że już wszystko się ładnie zagoiło. Spytał jedynie czy podczas sexu wszystko OK, bo zostawili mi ciut większą dziurkę No ani ja ani mąż na szczęście nie czujemy różnicy
Cytat:
Weronisia zazdroszcze wypadu

a ja sobie tak ostatnio nogi wysmarowalam na szybko tymi chusteczkami ze wstyd je pokazywac hahahaha zacieki takie fajne ze hej robie peelingi i w spodniach chodze hehehe dobrze ze twarz i dekold i rece wyszly ok bo tak to nie wiem na golf o tej porze za pozno hahaha
No to nieźle się uciapkałaś tymi chusteczkami
Ja dziś też idę coś kupić. Jeszcze nie wiem czy chusteczki, czy ten Dove. Jeszcze popatrzę w sklepie.
Tylko nie wiem jak schowam tą moją czerwoną skórę. Normalnie wstyd wyjść z domu
Weronisia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-25, 12:50   #4324
Mpik82
Rozeznanie

GG do Mpik82

Cytat:
Napisane przez angelikaw Pokaż wiadomość
Śliczne co to za model/firma?
http://www.ceneo.pl/2168152 łożeczko Kuba II, Firma Drewex
Stary 2010-05-25, 12:52   #4325
ycnan
Zadomowienie

Witajcie mamuśki U mnie dziś ciepło, słoneczko świeci, ale "wioter" za to niesamowity...
Byłam z rana na bazarkach i kupiłam w końcu staniczki, w których mieszczą się moje podrośnięte piersiaki Wreszcie mi sutki nie wychodzą z miseczek
Dzidzia coraz mocniej kopie, więc radochę mam. Gorzej jak ja chcę już spać a on/ona się bawi w najlepsze

Mpik82
, łóżeczko super -proste, ale z szufladą. I fakt, super Dzień Matki ci się szykuje

Klarissa, jestem dokładnie w tym samym dniu ciąży co ty i tez mam jakieś 7kg na plusie. Nie widać tego, ale np moje ukochane spodnie sprzed ciąży ledwie mi przez uda przechodzą A o zapięciu się mogę zapomnieć... I też planuje ograniczyć troszkę niepotrzebne jedzenie... Ale przeczytałam ostatnio, że dzieci, których mamy wcinają w ciąży słodkości są weselsze... No i nie chcę tej wesołości mojemu Słonku zabierać

Cytat:
Daj spokoj Klarissa, ja jestem w 23tyg i waze 66kg (co prawda wieczorem i w ciuchach, bo tak mnie lekarz zawsze wazy). Co daje jakies 9kg na plusie. Ciagle nie wygladam grubo, sama nie wiem gdzie to sie upchalo. Choc juz sie troche pyzol robie :P Tez mam anemie. Nawet nie mysl o zadnej diecie!!! Dziecko wazniejsze!, wiec jedz duzo miesa, zieleniny, mleka, a zrezygnuj ze slodyczy (coraz ciezej z tym )
Mi mąż powiedział, że jak chcę ograniczać jedzenie to mam mu o tym nie mówić, bo jak się okaże, że dzieciątku czegoś brakuje to mnie udusi

Weronisia, zdjęcia super, widoki przepiękne Fakt, "troszkę" się spiekłaś I dobry macie aparat, jak widzę

Lenka*, cieszę się, że z brzusiem już ok. Pamiętaj, żeby nie czekać na siłę do wizyty u gin i w razie czego udać się do szpitala Ale mam nadzieję, że już nic się dziać nie będzie
ycnan jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-25, 12:52   #4326
Mpik82
Rozeznanie

GG do Mpik82

Cytat:
Napisane przez Weronisia Pokaż wiadomość
No to nieźle się uciapkałaś tymi chusteczkami
Ja dziś też idę coś kupić. Jeszcze nie wiem czy chusteczki, czy ten Dove. Jeszcze popatrzę w sklepie.
Tylko nie wiem jak schowam tą moją czerwoną skórę. Normalnie wstyd wyjść z domu
Mi też by się coś przydało, bo jestem strasznie blada, a w sobote na ślub idziemy.. będe straszyć bladościa Moze kupie ten dove i to ten ciemniejszy polecacie?
Stary 2010-05-25, 12:53   #4327
Biedroneczkaolga
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Szczęśliwa Pokaż wiadomość
Justysia- wklejam jeszcze raz tą listę.
Jest to lista taka "pełna" są na niej zarówno rzeczy zbędne jak i niezbędne no i cześć doświadczonych mamuś wypowiedziało się, że niektóre rzeczy można kupić po kilku miesiącach, jak się pozna temperament dzieciątka np. mata edukacyjna.

1. wózek 3w 1
2. leżaczek
3. rożek
4. przewijak na łóżeczko...
...
-majtki jednorazowe
-stanik do karmienia
-koszule nocne do karmienia 2szt
witam kochane!
tak sobie spojrzałam na tą listę i doszłam do wnoisku że ze wszystkiego korzystałam ba nawet więcej bo staników do karmienia to mam chyba z 5 i było za mało (mleko stasznie zalewa staniczki) tak samo ze wkładkami laktacyjnymi zużyłam ich chyba tone
koszul do karmienia też miałam 2 co okazało się oczywiście za mało bo albo mnie zalało albo Wojtuś mnie obrzygał albo i jeszczsze gorzej więc ciągle były w praniu i musiałam dokupić chyba jeszcze ze 3 a reszte swoich starych ponacinałam żeby był dostęp do mleczarni...
A jeżeli chodzi o ubranka dla dziecka to nie używałam koszulek ani spodenków ( koszulki się podwijały a spodenki cisneły mały brzuszek co powodowało napad płaczu u berbecia) u nas szeroko stosowane były bodziaki i pajace ( ktore były też w ciągłym praniu bo dzieć lubi sobie ulać, obsiusiać lub obkupkać mimo oryginalnych pampersów) tak więc samych ciuszków na rozmiar 56- 62-68 to miałam ze 5 dużych reklamówek... Jak woda idą też chusteczki nawilżone więc te trzy paczki zejda w mig
Pozdrowionka dla Pomidorki - odpoczywaj kochana

Edytowane przez Biedroneczkaolga
Czas edycji: 2010-05-25 o 12:57
Biedroneczkaolga jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-25, 12:55   #4328
malwina1204
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Mpik82 Pokaż wiadomość
Mi też by się coś przydało, bo jestem strasznie blada, a w sobote na ślub idziemy.. będe straszyć bladościa Moze kupie ten dove i to ten ciemniejszy polecacie?
ja mam do karnacji ciemnej i jestem z niego zadowolona wiec kup sobie do ciemniejszej i na noc sie smaruj tylko nie dużo stopniowo koszt do 22 zł

Stary 2010-05-25, 12:58   #4329
Klarissa
Zakorzenienie

Smile Dot.: Uroki ciaży czujemy, a jesienią się rozpakujemy. WRZESIEŃ-PAŹDZIERNIK 2010 cz.I

Cytat:
Daj spokoj Klarissa, ja jestem w 23tyg i waze 66kg (co prawda wieczorem i w ciuchach, bo tak mnie lekarz zawsze wazy). Co daje jakies 9kg na plusie. Ciagle nie wygladam grubo, sama nie wiem gdzie to sie upchalo. Choc juz sie troche pyzol robie :P Tez mam anemie. Nawet nie mysl o zadnej diecie!!! Dziecko wazniejsze!, wiec jedz duzo miesa, zieleniny, mleka, a zrezygnuj ze slodyczy (coraz ciezej z tym )
Mnie nawet nie chodzi o to, że źle wyglądam czy coś takiego Tylko ważyłam się równo tydzień temu i na wadze było 55,5 kg a wczoraj miałam 58,2 kg... Rano dzisiaj zważyłam się jeszcze raz no i tym razem po nocy było 57 kg. To chyba jest za duża zmiana wagi jak na 7 dni..

Cytat:
Napisane przez ycnan Pokaż wiadomość
Klarissa, jestem dokładnie w tym samym dniu ciąży co ty i tez mam jakieś 7kg na plusie. Nie widać tego, ale np moje ukochane spodnie sprzed ciąży ledwie mi przez uda przechodzą A o zapięciu się mogę zapomnieć... I też planuje ograniczyć troszkę niepotrzebne jedzenie... Ale przeczytałam ostatnio, że dzieci, których mamy wcinają w ciąży słodkości są weselsze... No i nie chcę tej wesołości mojemu Słonku zabierać

Mi mąż powiedział, że jak chcę ograniczać jedzenie to mam mu o tym nie mówić, bo jak się okaże, że dzieciątku czegoś brakuje to mnie udusi
Mój mąż też mnie krzyczy, że głupia jestem i normalnie wyglądam, i że nawet chudo. Już sama nie wiem. Poczytałam sobie przed chwilą o dietach na ciąże i ja jem znacznie mniej niż przewidują te diety... czyli jednak się nie obżeram. Ale zrezygnuje z ciasteczek, które ostatnio wcinam dosyć często i przerzucę się zamiast tego na warzywka

Nie chodzi mi o to, żeby w ciąży schudnąć , chodzi mi o to, żeby po prostu nie upaść się za bardzo. Te kg które już mam są ok, niech zostaną, ale chciałabym żeby np. w czerwcu nie przybyło mi zbyt wiele nowych
Stary 2010-05-25, 13:00   #4330
malwina1204
Rozeznanie

WERONISIA dzięki za odpowiedz a jak jest z okresem kiedy powraca?Żeby nie zajść znów w ciąży bo tabletki anty?odpadają w czasie karmienia tak gdzieś wyczytałam a nigdy nie brałam chodz po pierwszej ciazy chciała bym sie zabezpieczyc np ZASTRZYK co działa na dłuższy okres bo około 4 miesiecy jak sie nie myle.

Stary 2010-05-25, 13:00   #4331
Ray
Zakorzenienie

ja mysle ze wasi faceci powinni zrozumiec was...
w tej kwestii... ja juz wiem ze to etap przejsciowy ale to juz musicie o tym rozmawiac..
nie liczcie ze po porodzie bedzie tak samo z sexem. w sensie czlowiek na serio jest zmeczony, hormony inaczej pracuja. Organizm nastawiony jest na bycie mama a nie kopulacje kolejna tak jak by wylacza wam ten obszar mozgu dajac do zrozumienia " urodzilo sie dziecko trzeba je wykarmic, wychowac teraz kolejna ciaza zagraza temu pierwszemu" i same wiecie ze organizm nawet okres zatrzymuje by sie przed tym ustrzec...
pozniej to wroci wsio do normy po roku bedzie juz zupelnie normalnie... u niektorych nawet wczesniej..
a okazywac milosc mozna na rozne sposoby jakis tam system trzeba sobie wypracowac mysle

Lenka to ja tez tak zrobie mam nadzieje ze cos wyrosnie
jeszcze peralgonie posadze na parapecie a maciejke dam na dol przy barierce moj maz to w ogole extremum bo on chce drzewko w doniczce postawic widzialam ludzie maja takie male choinki ale ja wiem... potem jak urosnie najwyzej mamie zawioze na podworko sobie zasadzi
Stary 2010-05-25, 13:09   #4332
martucha84
Zakorzenienie

Weronisia ale Ci zazdrosze.. fajny wypad napewno odpoczelas

Cytat:
Napisane przez Lenka* Pokaż wiadomość
martucha84, ten pokoik bardzo ładnie zrobiliście, ja myślałam o takich szablonach na ścianę, ale się zastanawiam czy to nie za dużo dla malucha, tyle bodźców chyba zostanę przy klasycznym wystroju, jak się przeprowadzimy i mała podrośnie to wtedy jej coś fajnego urządzimy
wiesz co, wiem ze niektorzy ludzia niebieski czy rozowe pokoje ale dla mnie to tragedia.. kazdy ma swoj gust itd ja jestem postrzelona maz tez i dlatego lubimy jak cos sie dzieje.. a korzystajac z doswiadzen z pracy w przedszkolu, czy w szpitalu wiem ze dzieci szczegolnie male super sie da zagadac przy takich "dzielach" szczegolnie jak placza czy cos

Ray abz Weronisia dziekuje
Stary 2010-05-25, 13:11   #4333
Ray
Zakorzenienie

jak ktos chce dove do twarzy to moge komus wyslac... ja mam w koszyku, lezy uzylam dwa razy bo mnie po nim wysypuje niestety...
lezy bo szkoda mi wyrzucic wiec jak ktos chce to moge wyslac lepsze to niz trafi do kosza a dostalam go gratis w rossmanie tam zawsze cos dostaje jak ide

ale te chusteczki z rossmana sa dobre na prawde dekold rece i twarz wygladja opalone tylko te nogi mi nie wyszly nastepnym razem sie bardziej przyloze
Stary 2010-05-25, 13:12   #4334
angelikaw
Zakorzenienie

Cytat:
http://www.ceneo.pl/2168152 łożeczko Kuba II, Firma Drewex
dzięki

szkoda tylko, ze szuflada nie jest przykrywana...

Edytowane przez angelikaw
Czas edycji: 2010-05-25 o 13:17
angelikaw jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-25, 13:14   #4335
Weronisia
Zakorzenienie

Cytat:
Weronisia, zdjęcia super, widoki przepiękne Fakt, "troszkę" się spiekłaś I dobry macie aparat, jak widzę
Aparat bardzo dobry A to widać po zdjęciach?
Cytat:
Mpik82 jeśli zdecydujesz się na ten Dove, to musisz zacząć już dziś, bo on opala stopniowo, a nie od razu. Musiosz się smarować codziennie, to może do soboty zdążysz się opalić

Cytat:
Napisane przez malwina1204 Pokaż wiadomość
WERONISIA dzięki za odpowiedz a jak jest z okresem kiedy powraca?Żeby nie zajść znów w ciąży bo tabletki anty?odpadają w czasie karmienia tak gdzieś wyczytałam a nigdy nie brałam chodz po pierwszej ciazy chciała bym sie zabezpieczyc np ZASTRZYK co działa na dłuższy okres bo około 4 miesiecy jak sie nie myle.
Malwinko z okresem jest różnie, bo już się nasłuchałam od znajomych i każda ma inaczej.
Ja po pierwszym porodzie okres dostałam 1,5 roku później! Ale tyle czasu karmiłam regularnie piersią na żądanie
W tym czasie nie zabezpieczaliśmy się, bo mi nie zależało a poza tym miałam nadzieję, że karmienie mnie zabezpieczy No i 1 m-c po odstawieniu młodej dostałam okres, ale byl taki mega obfity. A za kolejne 3 m-ce byłam znowu w ciąży

Po drugim porodzie dostałam okres po 4 m-cach. Młodego nie karmiłam regularnie piersią, był dokarmiany butlą, bo nie miałam dość pokarmu.
Ale i tak zabezpieczaliśmy się gumkami.
A jak tylko pojawił się okres, to akurat młody zrezygnował całkowicie z mojego cycka i nie dał się więcej skusić. I wtedy od razu zaczęłam łykać tabsy.

Natomiast miałam zamiar wziąć zastrzyk na 3 m-ce, ale mój gin (bardzo dobry lekarz) zdecydowanie mnie zniechęcił, bo po tej dawce hormonów dziwne rzeczy się dzieją. Więc nie chciałam ryzykować.
Chciałam więc dać sobie wszyć pod skórę taki implant, ale też mi odradził.
Dlatego wzięłam tabsy.

A na zastrzyk zdecydowała się moja szwagierka. To co się z nią działo, to brak opisu. Totalna burza hormonalna! Fakt, że mogła dalej karmić, ale ona nie nadawała się do życia. Ciągle płakała , albo się złościła. Jadła jak opętana i przytyła strasznie. Dzieckiem nie miała ochoty się zajmować, bo nie miała żadnej energii... jakiś totalny dół ją dopadł.
To trwało jakieś 2 m-ce i zaczęło się uspokajać. A po kolejnym miesiącu zaczęło się od nowa - z braku tych hormonów, bo działają tylko 3 m-ce. Ale postanowiła nie wziąć kolejnej dawki. Miała dosyć.

Ja na 100% założę sobie spiralę hormonalną Mirenę.
Stary 2010-05-25, 13:18   #4336
Ray
Zakorzenienie

mi tez ginka proponowala zastrzyk ale pytala czy ma tendecje do tycia hahaha jak jej powiedzialam ze 20 kg w ciazy przytylam to mi odradzila
najlepsza wkladka mysle..

---------- Dopisano o 13:18 ---------- Poprzedni post napisano o 13:17 ----------

Weronisia ale Mirena jest wlasnie hormonalna i nie boisz sie ze hormony ?? bo one przeciez sie jakos przedostaja chyba do organizmu . Ja juzbym chyba wolala taka mechaniczna wkladke
Stary 2010-05-25, 13:33   #4337
Weronisia
Zakorzenienie

Cytat:
Weronisia ale Mirena jest wlasnie hormonalna i nie boisz sie ze hormony ?? bo one przeciez sie jakos przedostaja chyba do organizmu . Ja juzbym chyba wolala taka mechaniczna wkladke
Ray ja już rozmawiałam z moim ginem. On nie może mi zapisywać już tabsów, bo mam okropne migreny, a więc hormony odpadają.
Jednak bardzo polecił mi Mirenę i wyjaśnił, że ta ilość hormonów jest OK i że te hormony działają miejscowo, a nie na cały organizm.
Normalnie łykane tabsy wędrują głównie do wątroby i oddziałują na całe ciało. Zanim organizm się przyzwyczai, to mogą się dziać różne dziwne rzeczy. Dużo kobiet się zraża. Ja wytrzymałam te 3 m-ce i potem było już super, gdyby nie te okropne migreny.
Natomiast Mirena uwalnia codziennie maleńką dawkę hormonu, który tylko zagęszcza śluz. Tego hormonu jest tak mało, że nie działa na całe ciało kobiety.
Lekarz przekonuje mnie, że po Mirenie nie będę miała migren, ani nie będę tyć itp...
A jest to na prawdę dobry lekarz, więc chyba zaufam jego opinii Tym bardziej, że nie chcę mieć kolejnego dziecka, a na podwiązanie jajowodów mnie nie stać (700 Euro).

A zwykła wkładka u mnie opada! Ona powoduje dużo różnych powikłań: obfitsze, boleśniejsze i nieregularne krwawienia oraz nadżerki. A ja na to nie mogę sobie pozwolić, bo krwawienia mam dość obfite i potwornie bolesne i potrafią trwać nawet 9 dni. Nie wyobrażam sobie co by się działo jakbym miała wkładkę i ile dni bym krwawiła.
No i mam często stany zapalne i jakiś grzyby, więc wkładka odpada, bo będzie jeszcze gorzej.

A Mirena nie powoduje nadżerek, zmniejsza lub wręcz likwiduje całkowicie krwawienia, nie ma bólu w trakcie krwawień.
A więc jak dla mnie w grę wchodzi tylko Mirena. A jak nie Mirena to pozostają gumki, których nie nawidzę.

Edytowane przez Weronisia
Czas edycji: 2010-05-25 o 13:37
Stary 2010-05-25, 13:38   #4338
Ray
Zakorzenienie

no wlasnie ja tez mam migreny..
i musialam podpisywac sie ze na wlasna odpowiedzialnosc biore tabsy bo to mozna wylewu dstac czy udaru

dlatego ja tez mysle o wkladce po pierwszym dziecku lekarz mi odradzal, bo jesli chce wiecej dzieci to zwkladkami roznie bywa. wiadomo niby ryzyko male ale jak by cos zle zalozy czy cos uszkodzi to lepiej ja zakladac jak juz sie nie planuje wiecej dzieci.
Mi dwojka starcza tym bardziej ze ryzykowa 3 dziewczynki nie chce hahaha
maz by padl na zawal chyba wtedy
Stary 2010-05-25, 13:47   #4339
ninaad
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez abz Pokaż wiadomość
Ale glukoze to chyba bardziej w aptece. Około 3zł kosztuje pudełeczko. Nie wiem czy ta spożywcza nie ma jakiejs domieszki...
"sklepowa" nie ma domieszek. Ale oczywiście może być i taka z apteki
ninaad jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-25, 13:48   #4340
Klarissa
Zakorzenienie

Smile Dot.: Uroki ciaży czujemy, a jesienią się rozpakujemy. WRZESIEŃ-PAŹDZIERNIK 2010 cz.I

Jeśli chodzi o zabezpieczenie to my z mężem w czasach gdy używaliśmy takowego (jejku, jak to było dawno temu... jeszcze przed ślubem no i może na początku tuż po ) to stosowaliśmy prezerwatywy i pewnie do nich wrócimy po ciąży, aż do czasu gdy zaczniemy się starać o kolejnego maluszka co przy moim stanie zdrowia może być ciężkie (zresztą mąż chce próbować od razu po tym dziecku następne a ja tak nie za bardzo... chciałabym trochę "złapać oddech").

A co do zabezpieczeń w ogóle to mnie się wydaje, że po tylu miesiącach ciąży i całkowitym rozregulowaniu organizmu trudno potem wychwycić pierwszą po ciąży owulację i ja bym nie zaryzykowała - tym bardziej, że karmienie piersią może nie wystarczyć jako zabezpieczenie o czym przekonało się wiele moich koleżanek mających dzieci rok po roku.
Stary 2010-05-25, 13:50   #4341
Weronisia
Zakorzenienie

Cytat:
no wlasnie ja tez mam migreny..
i musialam podpisywac sie ze na wlasna odpowiedzialnosc biore tabsy bo to mozna wylewu dstac czy udaru

dlatego ja tez mysle o wkladce po pierwszym dziecku lekarz mi odradzal, bo jesli chce wiecej dzieci to zwkladkami roznie bywa. wiadomo niby ryzyko male ale jak by cos zle zalozy czy cos uszkodzi to lepiej ja zakladac jak juz sie nie planuje wiecej dzieci.
Mi dwojka starcza tym bardziej ze ryzykowa 3 dziewczynki nie chce hahaha
maz by padl na zawal chyba wtedy
No mój nie kazał mi nic podpisywać, tylko powiedział, że nigdy mi już nie wystawi recepty na tabsy i że będę głupia jeśli pójdę po receptę gdzie indziej.
Ja nie chcę mieć udaru mózgu, bo mam dla kogo żyć.
Poza tym mój neurolog też straszył mnie udarem, choć wcale nie uważał, że te bóle mam od hormonów.
Tak czy siak do tabletek nie wrócę, chociaż czułam się po nich super.
O Mirenie czytałam dużo i rozmawiałam z 3 lekarzami - dwoma tutaj i jednym w Polsce.

A czwartego dziecka nie mogę mieć. Mąż ledwo przeżył wieść o trzecim dziecku i chyba jeszcze nie może się przyzwyczaić.
A ja tak się boję kolejnej ciąży, że oprócz Mireny jeszcze będę używać gumek albo po prostu pójdę na zabieg. Tu ten zabieg jest na szczęście legalny, ale niestety drogi.
Miałam możliwość wykonać go 7 lat temu bezpłatnie podczas usuwania martwej ciąży. ALe jedna położna zrobiła mi pranie mózgu i powstrzymała mnie przed podwiązaniem jajowodów. Żałowałam strasznie tej decyzji gdy pojawiły się migreny i nie mogłam brać pigułek.
Teraz nie żałuję, bo spodziewam się dzieciątka, a nie byłoby go gdybym się podwiązała.
Stary 2010-05-25, 13:52   #4342
angelikaw
Zakorzenienie

Właśnie się wkurzyłam, a mój mąż jeszcze bardziej
Pewien facet obiecał mu pracę od 1 czerwca (rozmawiali w marcu i mówił, że na 1000%), a dziś stwierdził, że to nieaktualne!!! wrrrr
Teraz TŻ musi szukać pracy, bo już jest na urlopie na poszukiwanie pracy, a w pon. idzie tylko po świadectwo pracy i odprawę... Ale jako elektryk (z dodatkowymi uprawieniami pomiarowymi) nie powinien (chyba) miec problemów ze znalezieniem czegoś sensownego...
angelikaw jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-25, 13:55   #4343
ycnan
Zadomowienie

Cytat:
Aparat bardzo dobry A to widać po zdjęciach?
A widać, widać

Co do zabezpieczenia po ciąży, to też jestem zdania, że Mirena najlepsza Z tym, że my planujemy jeszcze na pewno drugie dziecko, więc nie będę ryzykować. Dopiero po drugim dziecku będę zakładać wkładkę.
A po pierwszym porodzie zostają tylko gumki. Niby są tabletki anty, które można brać w czasie karmienia piersią, ale mnie to nie przekonuje wcale. Zawsze coś przeniknie do mleka matki.

angelikaw, nie denerwuj się. Z takim zawodem to na pewno coś szybko znajdzie ^^

Edytowane przez ycnan
Czas edycji: 2010-05-25 o 13:59
Stary 2010-05-25, 13:58   #4344
Weronisia
Zakorzenienie

Cytat:
A widać, widać

Co do zabezpieczenia po ciąży, to też jestem zdania, że Mirena najlepsza Z tym, że my planujemy jeszcze na pewno drugie dziecko, więc nie będę ryzykować. Dopiero po drugim dziecku będę zakładać wkładkę.
A po pierwszym porodzie zostają tylko gumki. Niby są tabletki anty, które można brać w czasie karmienia piersią, ale mnie to nie przekonuje wcale. Zawsze coś przeniknie do mleka matki.
A ja tych pigułek co można brać w trakcie karmienia się nie doważyłam brać.
Te trzeba brać co do minuty, inaczej nie działają. Normalne pigułki jak się zapomni, to nawet do 12 godzin można wziąć i jest OK, a to zdarzyło mi się już parę razy. Bralam je zawsze wieczorem, ale zdarzyło mi się rano obudzić i stwierdzić, że nie wzięłam wieczorem tabletki.
A po tych minipigułkach byłoby już przechlapane, bo trzeba wziąć zawsze o tej samej godzinie. Inaczej nie zabezpieczają.

Muszę się w końcu ubrać, bo jeszcze siedzę w piżamie. Ale tu taki upał, ze wolałabym się nie ubierać
Stary 2010-05-25, 14:04   #4345
malwina1204
Rozeznanie

To z zastrzyku będe musiała zrezygnowac mam jeszcze czasu ale juz o tym mysle.Mam nadzieje ze wszystko sie jakos ułozy i bedzie dobrze

angelikaw przykro mi że sie tak stało ludzie to są bezmózgi , po co obiecują jak nie dotrzymują słowa

Stary 2010-05-25, 14:07   #4346
Zuziczka
Rozeznanie

Widze, ze temat antykoncepcja wsrod ciezarnych sie rozwija
O wkladkach wiem wiele zlego (kilka znajomych musialo miec aborcje po ich zalozeniu), tabsy mnie nie przekonuje, juz sie nie chce truc.

Pozostaja gumki tez ich nie znosze, choc mysle ze moj mezus bardziej. no coz, chyba musimy korzystac z wolnosci teraz kiedy nie ma sie czym martwic
Stary 2010-05-25, 14:12   #4347
Weronisia
Zakorzenienie

Cytat:
O wkladkach wiem wiele zlego (kilka znajomych musialo miec aborcje po ich zalozeniu), tabsy mnie nie przekonuje, juz sie nie chce truc.

Pozostaja gumki tez ich nie znosze, choc mysle ze moj mezus bardziej. no coz, chyba musimy korzystac z wolnosci teraz kiedy nie ma sie czym martwic
Ja o wkładkach też słyszałam wiele złego i też nigdy nie dałabym sobie czegoś takiego założyć.
Ale Mirena to nie jest zwykła miedziana wkładka i nie powoduje poronień. Nie jest z miedzi, tylko z tworzywa sztucznego, więc nie powoduje podrażnień, zapaleń, uczuleń itp. za to zmienia pH, w którym plemniki nie są w stanie przeżyć. Gdyby jednak jakimś cudem któryś przeżył to dodatkowo z Mireny uwalnia się hormon, który zagęszcza śluz i plemnik nie może się dalej przedostać.
Jednak gdyby jednak się przedostał to ciąża rozwija się prawidłowo Moja koleżanka ma synka, mimo posiadanej Mireny. Mirenę usunęli jej w trakcie porodu.
Takie rzeczy się niestety zdarzają, bo nie ma metody 100%
Stary 2010-05-25, 14:15   #4348
Mpik82
Rozeznanie

GG do Mpik82

Cytat:
Mpik82 jeśli zdecydujesz się na ten Dove, to musisz zacząć już dziś, bo on opala stopniowo, a nie od razu. Musiosz się smarować codziennie, to może do soboty zdążysz się opalić
.
Dziekuje za info polece dzis i kupie ale to dla ciemniejszej cery?Bo ja baardzo blada jestem
Cytat:
Napisane przez angelikaw Pokaż wiadomość
Właśnie się wkurzyłam, a mój mąż jeszcze bardziej
Pewien facet obiecał mu pracę od 1 czerwca (rozmawiali w marcu i mówił, że na 1000%), a dziś stwierdził, że to nieaktualne!!! wrrrr
Teraz TŻ musi szukać pracy, bo już jest na urlopie na poszukiwanie pracy, a w pon. idzie tylko po świadectwo pracy i odprawę... Ale jako elektryk (z dodatkowymi uprawieniami pomiarowymi) nie powinien (chyba) miec problemów ze znalezieniem czegoś sensownego...
Kochana mysle ze problemu nie będzie miał, Moj maz tez ma wykształcenie elektryczne, jest po polibudzie i pracuje teraz w Energii Pro. Może niech tam uderzy twoj mąż?

A mnie dzis głowka boli bardzo, spac mi się chce...
Odebralam wlasnie wyniki i mam ponizej normy,erytrocyty (3,51 tak samo jak hemoglobine (11,4)
Homatokryt 31,6( nie wiem co to Płytki krwi (132)tez za mało, co to znaczy????

POCZYTAŁAM NA NECIE I WYSZŁO, ŻE MAM ANEMIE..
dziewczynki, co mają anemie- co bierzecie? Ja mam wizyte dopeiro 2 czerwca i nie wiem czy mam zacząc cos brać???

Edytowane przez Mpik82
Czas edycji: 2010-05-25 o 14:18
Mpik82 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-25, 14:17   #4349
ycnan
Zadomowienie

Cytat:

Wkładka ma praktycznie taką samą skuteczność jak tabletki anty. Z tym, że lekarz musi ją umieć założyć, plus, że to się kontroluje raz na jakiś czas, czy wszystko jest ok. Mojej mamie np., chyba trzecia wkładka jaką miała, wysunęła się. Któregoś dnia zobaczyła wystający sznurek. Pobiegła do swojej gin, no i trzeba było wyjąć. Na"szczęście" nie zaciążyła w tym czasie. Ale teraz ma następną wkładkę założoną i jest w porządku. Nie wiadomo czemu tamta się wysunęła.
Stary 2010-05-25, 14:20   #4350
Weronisia
Zakorzenienie

Cytat:
Dziekuje za info polece dzis i kupie ale to dla ciemniejszej cery?Bo ja baardzo blada jestem
Kup ten ciemniejszy. Ja miałam ten jasny i jak byłam blada tak nadal byłam... nic mi ten jasny Dove nie opalił.
Cytat:
Wkładka ma praktycznie taką samą skuteczność jak tabletki anty.
Nie zgodzę się z tym
Chyba że masz na myśli Mirenę. Bo tylko Mirena zabezpiecza tak jak pigułki.
Pozostałe wkładki, te bez hormonu, niestety mają bardzo słabą skuteczność.
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości