|
|||||||
| Notka |
|
| Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie. |
| Pokaż wyniki sondy: Czym karmisz swojego kociaka? | |||
| jedzeniem z puszki |
|
14 | 41,18% |
| suchą karmą |
|
28 | 82,35% |
| mięsem |
|
11 | 32,35% |
| smakołykami |
|
6 | 17,65% |
| jedzenie robię własnoręcznie |
|
6 | 17,65% |
| Sonda wielokrotnego wyboru Głosujący: 34. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#511 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Najtańsza z najlepszych karma sucha dla kotów ..
a co polecacie dla kota-kuli
? Odchudzamy sie na razie z RC Obesity, powoli worek się konczy i mysle wlasnie czy zostac przy tym czy kupic cos innego ...
|
|
|
|
#512 |
|
Raczkowanie
|
Karma sklepowa a weterynaryjna (dla kota)
Ostatnio gdy byłam u weterynarza spytał się mnie co mój kot je. Odpowiedziałam, że Royal Canin, a weterynarz powiedział mi, że kastratom karma, która jest w sklepie nie powinna być podawana i że trzeba kupować dla kastratów weterynaryjną.
Czy któraś z Was się z tym spotkała i wie czy to prawda? Pani w sklepie pokazywała mi, że skład jest ten sam, więc jaka jest różnica? Oczywiście karma u weta kosztuje ok jeszcze raz tyle co w sklepie...
|
|
#513 | |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Karma sklepowa a weterynaryjna (dla kota)
Kastratów nie powinno się karmić karmą dla kastratów.
Jest to pic na wodę, wyciąganie kasy od właściciela. A dlaczego? Cytat:
|
|
|
|
|
#514 |
|
Zakorzenienie
|
wet pewnie chciał zarobić. Nie wiem jak u Was ale u mnie wet ma u siebie royala właśnie, ale nigdy nie spotkałam się z tym żeby chciał ją sprzedać. Kiedyś byłam świadkiem jak pani sama zapytała jaką wet ma karmę na sprzedaż. Tak to on nie proponuje.
|
|
#515 |
|
Raczkowanie
|
Dziękuję za odpowiedzi
![]() Widzę, że ilu ludzi tyle opinii. Chociaż to co podała wistra wydaje się być sensowne. Z drugiej strony co to za weterynarz, który nie dba o to co dobre tylko żeby sprzedać karmę? bzyczka1 - no właśnie u mnie ma tego Royala i mi zaproponował z takim bardziej naciskiem, że powinnam kupić. A mój kot też miał royala ale 'zwykłego' a nie tego od weta
|
|
#516 |
|
Zakorzenienie
|
no to najwyraźniej chciał zarobić wciskając ci karmę dla kastratów. A kastratom to ok ale karmę light jeżeli mają skłonności do tycia. Niektóre koty po kastracji stają się takie miśkowate i nie w głowie im ruch (mojej kotki to nie dotyczy bo to szajbus).
|
|
#517 |
|
Rozeznanie
|
Nie, karmy light też nie...
Mają więcej białka, niż karmy nie light i koty na nich bardziej tyją... |
|
|
|
#518 |
|
Wtajemniczenie
|
juz dawno założyłam wątek z tym artykułem kastracja kota to nie choroba https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=329304 Edytowane przez sunshain Czas edycji: 2010-05-26 o 22:36 |
|
|
|
#519 |
|
Raczkowanie
|
No właśnie ja też już nie wiem jak z tymi karmami. Ja też od pani weterynarz usłyszałam że koty po kastracji już powinny dostawać specjalną karmę i najlepsza jest z royala Skin Young Male S/O. Może to faktycznie ściema ale pani na naciągarę nie wygląda, tym bardziej, że nie proponowała karmy dostępnej u niej w gabinecie ale na wszelki wypadek kupiłam tą karmę (w necie bo taniej). Ale ponieważ 3,5 kg kosztuje stówę to mieszam ją z inną dobrą karmą. Poki co koty wyglądają super, nic im nie dolega więc nie wiem czy to zasługa te super karmy czy nie.
Zgłupieć można prawdę mówiąc
|
|
|
|
#520 |
|
Zakorzenienie
|
Podbiję... z troszke innym pytaniem niż w temacie, ale mam nadzieję że ktoś będzie znał odpowiedź...
Ile % mięsa ma TOTW? Chyba cały internet przeszukałam, włącznie ze strona producenta i nie mogę znaleźć |
|
|
|
#522 |
|
Wtajemniczenie
|
dystrybutor TOTW na Polske e-karma.pl odpisał, że zawartość mięsa wynosi ok. 45%
tylko nie wiem czy pracownik nie pomylił zawartości białka z zawartościa mięsa napisałam aby zweryfikowali to co napisali; bo dość często mylone są te parametry jak ktoś widzi białko to myśli, że to mięso Edytowane przez sunshain Czas edycji: 2010-06-10 o 11:05 |
|
|
|
#523 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dopiero się uczę rozpoznawać składy karm, ale wydawało mi się że zawartość mięsa to sprawa podstawowa
|
|
|
|
|
#524 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
wiele osób jest pewnych ze zawartość białka= zawartości mięsa i potem wychodza jakieś dziwne sytuacje |
|
|
|
|
#525 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#526 |
|
Wtajemniczenie
|
czystego mięsa jest 47% + do tego tłuszcze zwierzęce i inne np. mączki mięsne itd
Edytowane przez sunshain Czas edycji: 2010-06-10 o 14:59 |
|
|
|
#527 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Na razie zamówiłam małego Orijena, żeby zobaczyć jak w ogóle takie bezzbożowe karmy będa kici wchodziły, ale juz chciałabym wiedzieć na przyszłośc, której karmy opłaca się kupić większy worek
|
|
|
|
|
#528 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#529 |
|
Zadomowienie
|
Ostatnio skusilam sie na woras TOTW, bo przerazilam sie ile moja kotka - do niedawna niejadek jest w stanie zjesc Royala dla sterylizowanych
Nie wspominajac o tym jakie po tym byly kupy, co swiadczy o duzej ilosci wypelniaczy... Troche sie zmartwilam jak odmierzylam jak malo ma dostawac TOTW, ale okazalo sie ze niepotrzebnie, najczesciej nie zjada nawet do konca dziennej porcji Czyli wszystko wrocilo do normy, Acane tez tak jadla.Doszlam do wniosku ze ten Royal to taki lepszy Whiskas, tez ma pewnie jakies substancje uzalezniajace, bo o dziwo pies moich rodzicow tez na ta marke sie tak rzuca
|
#530 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Chociaż własnie jeśli mowa o Royalu, to też wiele osób ją kupuje, pomimo wysokiej ceny, która jest nieadekwatna do składu to może jednak warto odciążyć portfel na rzecz TOTW, który chyba mimo wszystko i tak jest dobry?
|
|
|
|
|
#531 |
|
Wtajemniczenie
|
to zależy czy w Orijenie 75% to czyste mięso ... watpię bo cena byłaby druzgocąco wysoka ... raczej w tych 75% jest X% mięsa i X% maczek i tłuszczu jak w TOTW (tylko nie znamy % udziału)
|
|
|
|
#532 |
|
Zakorzenienie
|
tak czy siak trzeba kotom czasem cos zmienic, wlasnie skonczyłam ogromną pake TOTW i pewnie kupie Orjena teraz - kwestia co jest lepsze zostaje rozwiązana w ten sposób
Choc moje koty i tak najbardziej lubią RC i co im zrobie ?
|
|
|
|
#533 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
dziękuję za wyczerpujące odpowiedzi ![]() Cytat:
a kot ma to do siebie że i tak to jemu musi pasować a nie nam
|
||
|
|
|
#534 |
|
Rozeznanie
|
Potrzebna szybka pomoc - czym karmić kotka?
Proszę o szybką pomoc. Przed chwilą chłopcy z sąsiedztwa przynieśli mi znalezionego na drodze maleńkiego kotka. Nie mam teraz możliwości kupienia mleka dla kotów ani dla dzieci, mam tylko zwykłe mleko. Co mogę mu podawać żeby przeżył do rana? Czy zwykłe podgrzane mleko może być? Jeśli dożyje do rana, to oczywiście zakupię mleko dla kociąt.
|
|
#535 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Potrzebna szybka pomoc - czym karmić kotka?
na miau.pl do działu hodowców
jeżeli nie masz nic innego to podaj mu krowie mleko |
|
|
|
#536 |
|
Rozeznanie
|
Dziękuję, dałam mu podgrzanego mleka 3,2% z wyparzonego poidełka dla świnki morskiej, mam nadzieję, że przeżyje... Śpi teraz koło włączonego grzejnika. Na miau nikt nie odpisał, więc spróbowałam na wizażu, bo na wizażanki zawsze można liczyć
![]() Dziękuję jeszcze raz
|
|
#537 |
|
Konto usunięte
|
kciuki za malucha
(i ciepłe myśli dla Twojej osobyi jeszcze pozwolę sobie do Miau wkleić linka (tam ludzie są także kochani, ale często zajęci pracą " w terenie" więc prosze o wyrozumiałość dla nich )http://forum.miau.pl/viewtopic.php?p=3602040 |
|
|
|
#538 |
|
Rozeznanie
|
No tak, ludzie na miau też szybciutko zareagowali na moją prośbę, podaję linka: http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=113437
I dziękuję za wsparcie
|
|
#539 |
|
Zakorzenienie
|
a to jest specjalne mleko dla kociaków? Czemu nie może pić normalnego? Kilkanaście lat temu mój kociak pił normalne i nic mu nie było
o co chodzi z tym mlekiem?
|
#540 |
|
Rozeznanie
|
O to, że koty nie trawią laktozy.
Większość kotów ma niesamowity rozstrój żołądka po krowim mleku. |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Zwierzęta domowe - wiZOOż
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:11.

? Odchudzamy sie na razie z RC Obesity, powoli worek się konczy i mysle wlasnie czy zostac przy tym czy kupic cos innego ...

Nie wspominajac o tym jakie po tym byly kupy, co swiadczy o duzej ilosci wypelniaczy...

)
o co chodzi z tym mlekiem?