|
|
#2041 | |
|
Przyczajenie
|
Dot.: operacja krzywego kręgosłupa
Cytat:
![]() Jeśli o niego chodzi, mogę ci zapewnić, że wszystko będzie dobrze. Jestem juz 7 miesięcy po operacji i dowiedziałam się, ze mogę już wykonywać lekki sport typu steper, spinning, bieżnia... Ważne, by się nie przemęczać, bo nie o to chodzi, prawda? Z pływaniem to nie wiem, bo nie pływam... Zobaczysz, że będzie świetnie Pozdrawiam
|
|
|
#2042 |
|
Raczkowanie
|
Hey!
Mam 25 lat i czekam już na termin przyjęcia do Zakopanego z 1,5 roku i jak dzwonię to ciągle słyszę to samo, że były i są problemy z NFZ i nie ma żadnego terminu wyznaczonego. I jeszcze coś tam burkną, że przekaże komuś tam, że się upominam ale pewnie i tak tylko mówią na odczepnego. A coraz bardziej czuję jak jest skrzywiony i jak tylko sobie pomyślę jak mogę wyglądać za parę lat to łzy się cisną do oczu. |
|
|
|
|
#2043 |
|
Rozeznanie
|
Jak dzwonisz do nich to nie pytaj czy masz juz ustalony termin tylko ZE CHCESZ USTALIC TERMIN OPERACJI,ze czekasz juz 1,5 roku i tyle nic wiecej,musza dac ci termin,powodzenia
|
|
|
|
|
#2044 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
#2045 |
|
Raczkowanie
|
Witam
Chcę poruszyć kilka tematów pooperacyjnych ;-) Cwiczeń i ubierania się. Miałam operację 15 lat temu we Wrocławiu na Poświęckiej. Pozostało mi 27 st skrzywienia, bez korekcji żeber (bo wtedy nikt tego nie robił, a teraz to ponoć za dużo powikłań płucno-sercowych) - więc garb jest dosyć widoczny. W sumie w życiu specjalnie się nie oszczędzałam i już ze 3 razy wypadł mi dysk, więc już muszę na kręgosłup uważać. Bardzo mi pomogły wtedy ćwiczenia izometryczne, bo z usztywnionym kręgosłupem cięzko wzmacniać mięśnie pleców normalnymi ćwiczeniami. Chodzę też dużo z kijami nordic walking dla ogólnej kondycji, bo jogging jest nie wskazany. A pływanie to nie dla mnie ;-) Temat drugi, może kogoś zainteresuje, a może już same do tego doszłyście - to ubieranie się przy garbie, a może lepiej to nazwać kamuflowanie? ;-) Zdecydowanie najgorszą porą dla nas jest lato. Kiedyś nosilam same duże koszulki, ale przecież do diabla jestem kobietą! I od jakiegoś czasu zaczęłam kombinować... I z pomocą przyszla mi.... moda ;-) W sklepach mamy teraz duży wybór koszulek i tunik z marszczoną górą (patrz foto) - one idealnie kryją plecy! Do lużnych koszulek można dodać pasek, powstanie marszczenie w pasie, które też gubi garba. Do żakietów, kurtek , czy pod kamizelkę doczepiam z jednej strony poduszkę (taką co można kupić w sklepie krawieckim), wtedy ramiona się wyrównują i plecy wyglądają na proste. Poza tym cokolwiek kupuję to staram się by rękaw nie był wszyty na prosto ale po skosie (od szyji - patrz foto) - to na prawdę pomaga pozbyć się dyskomfortu - że wszyscy na Ciebie patrzą ;-) Wiem, że trzeba akceptować swoje ciało, ale czy to znaczy, ze trzeba też demonstrować swoją "innośc". Ja nie czuję takiej potrzeby. Wazne, że mój facet akceptuje mnie taką jaką jestem ;-) A przecież nie takie choroby ludzie mają i zyć z tym muszą. Więc załamanym swoim wyglądem mówie - głowa do góry! Krzywy kręgosłup to nic strasznego! Pozdrawiam. dyda |
|
|
|
|
#2046 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#2047 |
|
Wtajemniczenie
|
Josiahali rozumiem Twoje zniecierpliwienie ja też czekam na termin operacji wiec wiem co czujesz
sama chciałabym miec to już za sobą!ale głowa do góry musimy jakoś dac rade!!! pozdrowionka dziewczyny
|
|
|
|
|
#2048 |
|
Przyczajenie
|
butterfly,
życzę powodzenia!!!!!trzymaj się!!mam nadzieję, ze będziesz zadowolona.. ps. Byłam kiedys w Trzebnicy, w bud A i B w tych sanatatoriach (czy szpitalach, nie wiem jak to teraz się nazywa) Napisz mi jeszcze (jesli zdążysz przee operacją) czy ten pręt, który Ci się odczepił uwiera Cię, czy przeszkadza oraz jakie masz obecnie jeszcze skrzywienie. Jeszcez raz zyczę wszystkiego dobrego. Głowa do góry! |
|
|
|
|
#2049 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
A Ty ile czekasz na operację? |
|
|
|
|
|
#2050 |
|
Przyczajenie
|
Hej dziewczyny. Ja też czekam już prawie rok na operacje w Zakopanym. Będę miała przeprowadzaną resekcje garba. W październiku zaczynam studia i chciałabym operacje mieć przed ale jakoś narazie cicho. Obawiam się że przez operacje mogę nie być na siłach rozpocząć studia. Może to dobry pomysł żeby zadwonic i ich pośpieszyć.. A czy którąś z was dzwoniła kiedyś może do szpitala i to przyniosło jakieś skutki ?
Pozdrawiam i życzę jak najmniejszych problemów z kręgosłupem
|
|
|
|
|
#2051 |
|
Wtajemniczenie
|
hm... ja bylam dopiero na wizycie u ortopedy i w sierpniu jade do LORO na 2 dzionki i wtedy bede miala konsultacje i ustalany termin operacji
widze że większosc Was dziewczyny operowana bedzie albo była w Zakopanym? moze jednak ktos jest z LORO pozdrawiam
|
|
|
|
|
#2052 |
|
Przyczajenie
|
hej, trzeba byc natrętnym to Cię wpiszą. Powiedz, ze masz jakies wazne wydarzenie itp. Napisz czy będziesz miała robią tylko resekcję garba czy cos jeszcze..... a duze masz skrzywienie?/
Pozdrawiam |
|
|
|
|
#2053 |
|
Przyczajenie
|
Chyba spróbuje i zadzwonie do nich może to coś da.
Będę miała resekcje garba i implanty wyjmowane tylko że obawiam się tego czy po ich wyjęciu kręgosłup na nowo będzie mi się krzywił... Mam 50 stopni skrzywienia i garb mi pozostał spory bo przed operacją miałam ponad 100 stopni. Mam nadzieję że jakiś efekt będzie po tej operacji... |
|
|
|
|
#2054 |
|
Przyczajenie
|
Kolezankoq, ja mam podobnie tak jak Ty, tez jestem ciekawa czy ten mój garbuś zniknie czy nie po tej resekcji noi po wyjeciu implantów..rozmawiałam z pewnym ortopeda z mojej miejscowsci i mówił, ze kregołsup nie bedzie sie wiecej krzywił tak samo jak sie juz nie wyprostuje bardziej (mysle tu o osobach które sa juz po operacji i chca wyjac prety)jedynie efekt kosmetyczny czyli ta resekcja moze jakby wizualnie zmniejszyc nam skrzywienie..(garb-fuj, brzydko brzmi)
Dowiedziałam się tez ze chcac miec tylko reskecje garba nie trzeba wyjmowac pretów. Nacisna sie wówczas zebra i z tego miejsca wykonuje się przycinanie zeber. kiedys myslałam , ze trzeba dostac sie do samego kręgosłupa, aby potem do zeber..) Ale czy tak robią w Zakopanem, nie wiem... Ps. Napiszcie mi prosze czy pizama rozpinana jest konieczna gdy się jest juz po zabiegu? bo nigdzie jakiejs sensownej nie moge znależć,a te babciowe mnie przerażają.. POZDRAWIAM ---------- Dopisano o 09:03 ---------- Poprzedni post napisano o 09:00 ---------- Spineczko, a ty miałas tylko reskecję? dlaczego masz teraz nieco więcej skrzywienia niz przed, jak to jest mozliwe....czy masz wyjęte pręty też? |
|
|
|
|
#2055 |
|
Raczkowanie
|
Dzwoniłam do Zakopanego i rozmawiałam z Panią która zajmuję się wyznaczaniem terminu no i jak zaczęłam mieć pretensje, że tak długo czekam tj. 1,5 roku to mi powiedziała, że z moim schorzeniem czeka się 3 lata i nie rozumie mojego zachowania. A najlepsze to to, że mam być leczona na dyskopatie - może to odmiana skoliozy? ja nie wiem skąd im dyskopatia się wzięła. Powiedziałam , że na skoliozę mam mieć operacje.
Ale udało mi się i planowo mam termin na 2 listopada tylko, że to koniec roku i termin może się przesunąć choć wolałam bym, żeby tak się nie stało. Ciesze się że orientacyjnie wiem kiedy i zostałam wpisana na listę. Dzięki wielkie dziewczyny za radę
|
|
|
|
|
#2056 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
jednak to koncowka roku i faktycznie moga byc zmiany w terminie bo limity im sie koncza ale miejmy nadzieje ze ciebie to ominie i pojedziesz w terminie![]() Pizama nie przejmuj sie nia tak bo nawet po operacji jk wrocisz z oiomu bedziesz wstawac i chodzic wiec bedziesz sie ubierac wystarczy bluza lub sweter rozpinany albo na zamek dres jest bardzo wskazany
|
|
|
|
|
|
#2057 |
|
Wtajemniczenie
|
aga1500 jak się czujesz?? jak noga? mam nadzieje że już lepiej?
nie znamy się ale tak jakoś martwie się i myśle co tam u Ciebie? buziaki
|
|
|
|
|
#2058 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() a tak w ogóle to o ile mogą przesunąć termin ? |
|
|
|
|
|
#2059 |
|
Wtajemniczenie
|
termin na listopad wow fajnie bo szybko
ja bede zapisywac sie do LORO i jak dzwoniłam pytac o kolejke to powiedzieli mi ze nawet 1,5 roku wiem że jest możliwośc szybszej operacji w "uzasadnionych przypadkach" ciekawe co to są za przypadki jak myslicie dziewczyny??
|
|
#2060 |
|
Rozeznanie
|
Agi wysłałam Ci prywatna wiadomosc!
a to ze gadaja o takim dlugim terminie to oni tak zawsze ni mowili ze nawet do 2 lat bede czekac ale jesli sie ich pilnuje i zadrecza lub trafi na kogos fajnego w rejestracji mozna to przyspieszyc,bo tak to odwlekaja czas do maximum wszystkim. |
|
|
|
|
#2061 |
|
Raczkowanie
|
Hej!
Mam 14 lat i skoliozę idiopatyczną 58* w piersiowym i 51* w lędźwiowym, 28-go kwietnia wróciłam z 3-tygodniowego pobytu na rehabilitacji w Zakopanem, gdzie założyli mi gorset, ale pod koniec pobytu kazali go zdjąć. 29-go lipca wyznaczyli mi termin na kontrolę i zobaczymy czy przyspieszą termin operacji. Na razie jest ona wyznaczona na 7.2.2011, a to długo .. Na dodatek doszły bóle w odcinku lędźwiowym. Ćwiczę wg. pouczenia, ale niewiele to daje. Mam nadzieję, że już niedługo będę chodziła z prostym kręgosłupem ![]() Pozdrawiam wszystkich, którzy mieli już operację i którzy będą mieć ![]() Przepraszam, przez przypadek dwa razy dodałam jeden post, nie wiem jak go usunąć. Zostawcie ten drugi ;p (jeśli tak się da) Edytowane przez Kasiienia Czas edycji: 2010-05-20 o 18:43 |
|
|
|
|
#2062 |
|
Raczkowanie
|
Hej!
Mam 14 lat i skoliozę idiopatyczną 58* w piersiowym i 51* w lędźwiowym, 28-go kwietnia wróciłam z 3-tygodniowego pobytu na rehabilitacji w Zakopanem, gdzie założyli mi gorset, ale pod koniec pobytu kazali go zdjąć. 29-go lipca wyznaczyli mi termin na kontrolę i zobaczymy czy przyspieszą termin operacji. Na razie jest ona wyznaczona na 7.2.2011, a to długo .. Na dodatek doszły bóle w odcinku lędźwiowym. Ćwiczę wg. pouczenia, ale niewiele to daje. Mam nadzieję, że już niedługo będę chodziła z prostym kręgosłupem ![]() Pozdrawiam wszystkich, którzy mieli już operację i którzy będą mieć
|
|
|
|
|
#2063 |
|
Zadomowienie
|
a mi przyszła odpowiedź na moje odwołanie,które wysłałam do komisji wojewódzkiej...no i przyszło...
że jestem zdrowa.... Boże... mój kręgosłup był prawie w 100% pokrzywiony...zmasakrowan y,ale co tam ich obchodzi ludzkie nieszczęście... nawet głupich 150zł. przyznać nie chcą...
|
|
#2064 |
|
Rozeznanie
|
Mało się tutaj udzielam.
Może tak.Miałam operację skrzywienia kręgosłupa 5 lutego 2010 roku w Zakopanym.Wykonywali zabieg metodą z boku ''przodem''.Wstawili mi 4 śruby.Z 82 stopni w odcinku piersiowym zostało mi 60 stopni.Byłam załamana.Ja młoda dziewczyna a taka mało mnie wyprostowali ? Jakoś dotrwałam do kontroli.Miałam ją 20 maja.Wykonali mi rtg i okazało się że mi się kręgosłup naprostował 4 stopni.Teraz mam 56 stopni.Nie spodziewałam się tego.Lekarz powiedział mi że mam ładną sylwetkę przy tylu stopniach.Z gabinetu wyszłam zadowolona.
|
|
#2065 |
|
Raczkowanie
|
ja miałam 50parena 50pare po operacji zostało ok 20na 20 nie wiem dokładnie bo mało mnie to interesuje garbik troche pozostal ale nie taki jak przed.Teraz liczy sie to zebym kiedys mogła zrobic cos w domu i nie musiała potem wyc z bolu.ale tak jak gdzies tu przeczytałam to juz mój kregosłup nie był elastyczny na tyle zeby go ładnie naprostowac.
na operacje czekałam przeszło 2 lata ale to dlatego ze dzien przed oeracja sie rozchorowałam,potem mieli remont bloku operacyjnego i tak mineło te 2 lata ale warto było czekac juz jestem prawie2,5 miesiaca i jest ok |
|
|
|
|
#2067 |
|
Raczkowanie
|
dzisiaj jest ten zly dzien kiedy mam dola...wydaje mi sie ze wszyscy na mnie patrza i wiedza o moim kregoslupie...mimo,ze tak wielu lekarzy odradza mi operacje chyba pojade jeszcze do Michalskiego do Warszawy...co myślicie?;]
przyp. ponad 60 stopni napewno dawno nie robilam przeswietlenia, wrodzona;] Edytowane przez Paperlove899 Czas edycji: 2010-05-25 o 23:08 |
|
|
|
|
#2068 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
#2069 |
|
Raczkowanie
|
oj kochana niestety, nie jest kolorowo. tutaj jeszcze z boku wrzucam zdjecie , pod katem troche zrobione. Mam ogolnie straszną manie na punkcie robienia zdjec plecom i ciaglemu przegladaniu sie... jakas paranoja...
moja skolioza jest wysoko polozona, szyjno-piersiowa bardziej Edytowane przez Paperlove899 Czas edycji: 2010-05-25 o 23:42 |
|
|
|
|
#2070 |
|
Rozeznanie
|
Witajcie
![]() Masz racje troche widać bardziej na zdjeciu z boku.U mnie tez wizualnie nie bylo najgorzej jednak w srodku i na zdjeciach rtg bylo co innego,oczywiscie ja wiedzialam gdzi e mam wypuklenia i nierownosci w mojej postawie i wkurzalo mnie to,teraz zostalo mi 30 st i jak ogladam rtg to widac spora nierownosc oczywiscie bylo duzo wiecej i powinnam sie cieszyc z tego co mi zostalo jednak nie potrafie jakos tymbardziej ze ciagle boli,w piatek ide do poradni leczenia bolu po raz ktorys.....nie dam sie teraz juz splawic,mam dosc tego wszytkiego a w szczegolnosci bolu.Posylaja mnie od jednego do drugiego,kazdy umywa rece a ja cierpie.Do tego ciagle problemy z noga i ropniami.Od poniedzialku znow goraczkuje 2 tyg jestem w domu i zaczyna sie na nowo juz nie mam sil na to wszystko.Doktor jak dzis u niego bylam chcial mnie polozyc w szpitalu uparlam sie ze nie pojde bo od lutego non stop tam jestem,wiecej w szpitalu niz w domu od 4 miesiecy i otwieral mi noge w przychodni.Powiedzialam mu ze nie pojde do szpitala i niech robi co chce,albo ja tu w przychodni otwiera albo wracam do domu bez niczego i niech robi sie co chce,postawilam na swoim.Pewnie nie potrwa to dlugo i preszej czy pozniej i tak bede musiala isc do szpitala jednach chce odwlec ten czas ile sie tylko da![]() PAPERLOVE masz racje dzis jest ten straszny dzien ![]() Acha a 16 czerwca jade na wizyte do zakopanego z wynikiem scyntegrafii. |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Chirurgia plastyczna
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:08.

sama chciałabym miec to już za sobą!

i życzę jak najmniejszych problemów z kręgosłupem
moze jednak ktos jest z LORO 

- 09.06.2006

tymbardziej ze ciagle boli,w piatek ide do poradni leczenia bolu po raz ktorys.....nie dam sie teraz juz splawic,mam dosc tego wszytkiego a w szczegolnosci bolu.Posylaja mnie od jednego do drugiego,kazdy umywa rece a ja cierpie.Do tego ciagle problemy z noga i ropniami.Od poniedzialku znow goraczkuje 2 tyg jestem w domu i zaczyna sie na nowo juz nie mam sil na to wszystko.Doktor jak dzis u niego bylam chcial mnie polozyc w szpitalu uparlam sie ze nie pojde bo od lutego non stop tam jestem,wiecej w szpitalu niz w domu od 4 miesiecy i otwieral mi noge w przychodni.Powiedzialam mu ze nie pojde do szpitala i niech robi co chce,albo ja tu w przychodni otwiera albo wracam do domu bez niczego i niech robi sie co chce,postawilam na swoim.Pewnie nie potrwa to dlugo i preszej czy pozniej i tak bede musiala isc do szpitala jednach chce odwlec ten czas ile sie tylko da