|
|
#1771 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Co ostatnio sobie uszyłyście?
Martusia - piękna bluzeczka, bardzo Ci w niej do twarzy
![]() a propos szycia i wiedzy teoretycznej, to moja cała jest czerpana z opisów w burdzie, kieszeni wypustkowych tez kiedyś nienawidziłam, ale teraz mam już opanowane....a żakietów to już mam na koncie sporo, bo do roboty potrzeba, a na takich ciuchach bardziej eleganckich, to się oszczędza kupę kasy,a to też ma dla mnie znaczenie . Wszywania podszewki, tak, żeby ładnie wyglądała, to mnie nauczyl mój wujek - krawiec od garniturów - oczywiście do takiej perfekcji nigdy nie dojdę, ale wstydzić się nie muszę. Jak komuś powiem, że sama sobie szyję, to jest zaskoczony - znaczy amatorszczyzny nie widać .
|
|
|
|
|
#1772 |
|
Raczkowanie
|
Witajcie. Zaszyłam się ostatnio- komunie itp. ale podglądałam Was co jakis czas. Naszyłam tego dość sporo,ale z tego całego zamieszania nie zrobiłam zdjęć. To co mi się przypomniało to pokażę i drżę,ale krytykę przyjmę na klate
Ten mój manekin jest jakiś felerny-krzywy i jeden biust ma większy Pewnie dlatego,że to taki sklepowy, a nie krawiecki.Żakard?! Narzuta na łóżku mojej mamy jest ze specjalnym pozdrowieniem dla Susanny- Łaziska są boskie!
|
|
#1773 |
|
Raczkowanie
|
KAPCIUSZEK gratuluje piekne te twoje dzieła
![]() szkoda ze wiecej z was nie wkleja swoich fotek z tym co uszyły nawet do tej pory no ale ja wkońcu tez nic nie wklejałam bo nadal nie mam motywacji ale wam gratuluje ![]() |
|
|
|
|
#1774 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ten materiał jest cudny, pamiętam, że były 2 kolory do wyboru Też kocham sklep w Łaziskach
|
|
|
|
|
|
#1775 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#1776 | |||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
ja materiały kupuję różnie, ale te fajniejsze to chyba w internecie. Mam tu koło siebie fajny sklepik, ceny rewelacja, ale jak potrzebuję czegoś konkretnego to nie ma ![]() więc ja kupuję jak jest, a potem myślę co z tego uszyć. teraz mam bardzo fajny metr (jeden... ) cienkiego jedwabiu, może ktoś doradzi co z niego uszyć? najlepiej bluzka nie-koszulowa, bo nie lubię, długa na min 60 cm... i mam też około metra materiału od siostry - w koniki fioletowe (ostatnia sukienka Aklat i też szukam insporacji co z niego uszyć.. pomocy! ![]() i chciałabym takiego wujka ![]() Cytat:
![]() Cytat:
chyba by mi cierpliwości zabrakło
|
|
|
#1777 |
|
Zakorzenienie
|
MarthaB ja teraz właśnie z takiego miękkiego, lejącego materiału bluzkę na lato sobie szyję, zainspirowana wzorem do ściągnięcia z burdy, o taką
Prosta, a jakże efektowna, idealna na lato Z tych free ![]() http://www.burdafashion.com/en/Downl...6-1766534.html
|
|
#1778 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Wszystko jest piękne, tak profesjonalnie zrobione, że nie poznałabym że to własnoręcznie uszyte. Aż zazdrość mnie bierze dla umiejętności, zaparcia i cierpliwości
|
|
|
|
|
|
#1779 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#1780 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
, a jak z metra jedwabiu, to może coś takiego, albo właśnie taka bluzka jak pokazał(a) kapciuszek [
|
||
|
|
|
|
#1781 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
help!
|
|
|
#1782 |
|
Zakorzenienie
|
Prościutka jest w uszyciu, a naprawdę wygląda genialnie
Ja uszyłam z granatowego materiału z wplecionym wzorem kół i na lato idealna do jasnych spodni i spódnic! Do szarych rurek wygląda świetnie i ta "falbanka" zakrywa moje szersze biodra
|
|
#1783 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() a tą pierwszą bluzkę chyba szyłam - ale nie wiem, bo modelka jakaś inna w burdzie była, ale kolor i fason się mniej więcej zgadza (i szyłam dwa razy nawet , ta druga też fajna, tą burdę ma moja siostra, może od niej pożyczę bo faktycznie fajny i prosty wykrój.---------- Dopisano o 09:34 ---------- Poprzedni post napisano o 09:04 ---------- Cytat:
hmm.. tylko nie wime, czy by mi wystarczyło materiały na te wszystkie troczki, myślicie, że mogłabym po prostu kupić tasiemki jakieś pasujące?
|
|
|
#1784 |
|
Zakorzenienie
|
Nie pokazywałam jeszcze, wstydam się, bo póki co to nic nie pokazywałam
Moim zdaniem jak najbardziej możesz kupić tasiemki. Materiał jest jednokolorowy? Bo jak w kolorach różnych, to tasiemki mozna zrobić w którymś z kolorów występujących w mniejszej ilości, tak dla odbicia
|
|
#1785 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() a moj jedwab jest wielokolorowy, o taki: http://bemax.pl/jedwab-jamie.html jest nieco przezroczysty, ale co tam, to bluzka na lato
|
|
|
#1786 |
|
Zakorzenienie
|
No jak taki to tym bardziej można spokojnie tasiemki kupić jakieś w kolorze wzorów, bo będzie pasowało
![]() A sam materiał piękny
|
|
#1787 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
|
|
|
#1788 |
|
Raczkowanie
|
uszyję jakąś bluzeczkę, z resztek stworzę taką maluteńką sukienkę jak na BARBI , podmienię na Twoją sukienkę i będę miała 2 rzeczy
hahaale mam plan... chytry... a poważnie - zaczynam rozważać czy nie uszyć z tego materiału bluzki na podstawie tego wykroju co ostatnia bluzka w drobną krateczkę, ta bluzka się tak fajnie układa, długo się szyje, bo jakoś elementów sporo, ale jest niezwykle prosta do uszycia. a materiał pasuje bo też jest niemnący.
|
|
#1789 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
z koronką jest akurat moja i noszę ją ze spodniami ecru. Bardzo ją lubię.Dokładnie to przyszyłam pod spód narzuty, przepikowałam parę razy,aby się nie oddzielało od siebie i mama jest zadowolona. Ociepline kupiłam w boskim sklepie ![]() aklat, MarthaB, betty-b, kociczek, hihi, robcia, saveme30
sama.....nie znaczy samotna Edytowane przez kapciuszek Czas edycji: 2010-05-29 o 17:40 |
|
|
|
|
|
#1790 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
łoj... Kobieto cuda!!! piękne te ciuszki, możesz zdradzić sekret żakietu z 4 zdjęcia (tego czarnego) - z jakiejś burdy wykrój? Podoba mi się to cięcie poziome i fason.... Bosz sie napatrzeć nie mogę na te ciuszki. Musze sie zmobilizować i coś uszyć w końcu
|
|
|
|
|
|
#1791 |
|
Rozeznanie
|
A ja jednak zaszalałam i kupiłam trochę tkanin w internecie, jakaś kolorowa sukienka na lato mi się należy
...o ile w tym roku będzie lato.A uszyłam też spodnie z lnu, z burdy z lutego tegorocznej, bo z ubiegłego roku nie mam i mam taki problem, że po założeniu odstają mi kieszenie (zwykłe kieszenie "w karczkach biodrowych"). Macie pojęcie co może być przyczyną? Co sknociłam ? wcześniej nie było widać, dopiero jak przyszyłam pasek, czyli jak skończyłam...
|
|
|
|
|
#1792 |
|
Wtajemniczenie
|
Betty tez mi sie tak zrobiło z kieszeniami w spodniach z burdy. Okazuj się, ze to czasem jest spowodowane tym, że spodnie są za wąskie, w wychodzi to po wszyciu paska właśnie. jedyna metoda skuteczna u mnie było włożenie spodni, dopasowanie tak kieszeni, żeby nie odstawały kosztem bocznego szwu. tzn ten szew sie wtedy przesuwa do tyłu i powoduje, ze na obwodzie jest więcej spodni. ale być może to akurat poskutkowało w tym jednym wykroju, bo jak juz pisalam potem sie zraziłam i przestałam szyc spodnie ;-)
|
|
|
|
|
#1793 |
|
Rozeznanie
|
Masz rację, ze spodniami z zakładką nigdy mi się tak nie działo, a te nie mają zakładki i to pewnie dlatego - rozmiar wzięłam raczej odpowiedni, bo za ciasne nie są, ale może górna część jest jakoś faktycznie za wąska w stosunku do karczka biodrowego, bo tak jakby ten środek kieszeni wystaje....może coś źle dopasowałam
![]() Jak mówisz, że można pokombinować ze szwem bocznym, to mogę spróbować, bo odpruwać paska to by mi się nie chciało....zobaczymy czy coś z tego wyjdzie, jako alternatywę ostateczną widzę przystębnowanie kieszeni
|
|
|
|
|
#1794 |
|
Rozeznanie
|
a jaki krój maja te spodnie? bo jesli sa szerokie to mozesz przyszyc do kieszeni guziki w konstrastowym kolorze i miec spodnie marynarza ;-)
cos jak ponizej
|
|
#1795 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 13:42 ---------- Poprzedni post napisano o 12:37 ---------- Cytat:
Pozwólcie, że nawiążę do tego wykroju spodni, który zaprezentowałam nam kociczek. Właśnie zaczęłam szyć, tkaninę dobrałam niefortunnie, jakaś mieszanka bawełny i poliestru, lekka, zwiewna i taka średnia na spodnie. Ale była tania, a ja ostatnio jak już pisalam mam stracha przed szyciem spodni - od czasu jak ostatnie popsułam. Jestem na etapie wszywania zamka, którego na razie brak - muszę kupić. Ale przy mojej figurze - różnicy miedzy pasem a biodrami około 30 cm i przesunięciu najszerszego punktu o około 10 cm w dól w stosunku do tego co jest na wykrojach burdy, wykrój ten pasuje na mnie praktycznie jak robiony na moją figurę!! mimo, że wycięłam największy jaki był czyli 42 zakładając, że pewnie w spodnie nie wejdę to się zdziwiłam. Pasują! kieszenie wyszły rewelacyjnie, w biodrach i udach pasują, w pasie odstają może 2 cm (zamiast zwyczajowych 10-15 cm). Mimo skomplikowanego wykroju na pierwszy rzut oka, zwłaszcza dla początkujących to ma on zaletę - jest świetnie zaprojektowany!! lepiej niż inne wykroje spodni w burdach. Więc jeżeli macie nietypową sylwetkę i chęć uszycia spodni to te będą najlepsze. Myślę, że skończę je jutro, najpóźniej w środę - wtedy wstawię fotkę. AAA... i jedno bym zmieniła, ale na razie nie jestem pewna na 100% - wysokość stanu z przodu. tył jest odpowiednio wysoki, przód wg mnie troszke za niski - ale być może po wszyciu paska - jest dość szeroki - zmienię zdanie
|
||
|
|
|
|
#1796 |
|
Zakorzenienie
|
Zaniedbałam ostatnio wizaż wiec z całego serca prosze o wybaczenie
Oczywiście wszystkich prac po kolei teraz nie wymienię, ale obserwowałam wątek i zachwycałam sie na bieżąco. Wszystko jak zwykle macie cuuudne. Mnie się zrobiło żakiet z tafty i bluzeczkę, a do tego spódniczkę w tulipanka, ale zanim zdjęcia zrobiłam to sie to na mnie za duże zrobiło. teraz to podanie 5 pieczątek 2 zdjęcia poczekac az nabierze mocy urzędowej i zachcenia do przeróbki. Spełniłam za to dzisiaj swoje wieloletnie marzenie. Do tej pory szyłam na maszynie kupionej w niemieckim markecie 15 lat temu . od jakis 3 lat nie działa juz tak jak powinna. To mój dzisiejszy dzien dziecka lub można powiedziec spóźniony dzien matki http://www.allegro.pl/item1062821178...a_ce_200e.html
|
|
#1797 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
WOW! ale wypasiona maszyna!! ja mam taka prościutka, ze jej. ale i tak uważam, ze w porównaniu z tym co miałam 20 lat temu to ta jest superancka!! No ale Twoja jak mawia mój kumpel 'ryje beret' ;-) A ja mam pytanie odnosnie dziewczyn, ktore kupuja tkaniny na sląsku (Rybnik, itd - pisalysmy kiedys o sklepach) - potrzebuje bardzo konkretnego koloru podszewki, a co za tym idzie miejsca gdzie jest dosc spory wybor kolorow. Czy np w Rybniku w tej hurtowni sa podszewki? i czy sprzedadzą mi 1m?? |
|
|
|
|
|
#1798 |
|
Zakorzenienie
|
CUDOWNA maszyna!! Wypasiona na maxa
Życzę aby dobrze Ci się na niej szyło, aby w 100% spełniła Twoje oczekiwania no i czekamy na dzieła uszyte na tym cacku |
|
|
|
|
#1799 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny, mam pytanko, czy macie namiar na stronę "burda foto", jakoś ostatnio zniknęła ..
|
|
|
|
|
#1800 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Druty, igła i szydełko
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:32.

. Wszywania podszewki, tak, żeby ładnie wyglądała, to mnie nauczyl mój wujek - krawiec od garniturów - oczywiście do takiej perfekcji nigdy nie dojdę, ale wstydzić się nie muszę. Jak komuś powiem, że sama sobie szyję, to jest zaskoczony - znaczy amatorszczyzny nie widać 

Ten mój manekin jest jakiś felerny-krzywy i jeden biust ma większy

no ale ja wkońcu tez nic nie wklejałam bo nadal nie mam motywacji ale wam gratuluje 
Ten materiał jest cudny, pamiętam, że były 2 kolory do wyboru 

help!