|
|
#151 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: MAJOWO-CZERWCOWE Maluszki opuściły nasze brzuszki. Mamy V- VI 2010 r.
Cytat:
Jak moja mama była środowiskową to myć ręce chodziły po to głównie, żeby łazienkę zobaczyć.
|
|
|
|
|
#152 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#153 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Jak wyciągam cyca ze stanika to ma takie roześmiane oczy ![]() Śliczne Dzisiejsza nocka była spokojna. Karmienie o 23, potem 2 i 5 O 11.45 mamy szczepienia. Jednak nie odwlekamy.
|
|
#154 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#155 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
albo ja jestem jakaś dziwna...---------- Dopisano o 09:50 ---------- Poprzedni post napisano o 09:48 ---------- Cytat:
|
|
#156 |
|
Zakorzenienie
|
[1=38c1d5d45cddcf54e3786f1 c4160e951215d24cd_5ff1091 60b8e8;19630537]co wpłynęło na Twoja decyzje?
Ale szczepisz- tak jak zamierzałaś- tymi refundowanymi nie skojarzonymi?[/QUOTE] Szczepię refundowanymi. Nam głównie chodziło o autyzm, który się pojawia rzekomo po szczepionkach. Lekarz nam powiedział, że facet( doktor), który to stwierdził nie miał żadnych badań potwierdzających ten fakt i zostały mu odebrane prawa do wykonywania zawodu. No i na krztusiec największa umieralność dzieci występuje w pierwszym półroczu. W sumie stwierdziliśmy, że skoro Łukasz był szczepiony i nic mu nie było i nie jest, to może Luizie też nic nie będzie.
|
#157 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Świetne są Położna właśnie u nas była, nie musimy D3 podawać na razie, bo co dzień na słońce wychodzimy, mamy wstrzymać się do wizyty u lekarki 11 czerwca - sama nas zapisała, do tej, którą chciałam Witaminę K mamy brać. Ogólnie miła kobieta, była 10 minut, w środę przyjdzie znów.
|
|
|
|
|
#158 | ||
|
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;19623334]Dziewczyny, o wątku zapomniałam
Kropko, dzięki za przypomnienie Za to teraz się mnie nie pozbędziecie [/quote]![]() [1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;19623334] DIETA - nie stosuję Ale wczoraj i dzisiaj jadłam jarzynową z fasolką i brukselką - jest ok. Jako przekąski wcinam belriso, biszkopty, z owoców - jabłka, banany, bo na razie nie ma jeszcze sezonówek, a np. winogron nie lubię, piję bobofruty z malin, gołąbki zeżarłam po prostu bez kapusty, a jutro np. zapiekankę robię - makaron, mięso mielone z szynki, sos pomidorowy, kukurydza. Na pieczywo kładę wędlinę, ser żółty/topiony, dżem, szczypiorek itp. Nie zamierzam katować się gotowanymi kurczakami, rozdyźdanym ryżem i warzywami na parze - nie lubię i już. [/quote]Ja jeszcze nie doszłam do fasolki i brukselki. Żrę marchewkę gotowaną, pomidory, banany, jabłka, piję soki: winogronowy, bananowy, wiśniowy. Piję jogurty z różnych owoców. Wczoraj żarłam halibuta. Zaliczyłam też pulpety, kuroka itp. Spróbowałam też ćwiartkę rzodkiewki i dwa piórka cebuli... Nie wiem co robić na weekend. ![]() Szaja - super ten kurczaczek. ![]() ---------- Dopisano o 10:57 ---------- Poprzedni post napisano o 10:45 ---------- [1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;19623334] Maluszka pręży się przy kupie - wczoraj przy ściąganiu szwów pytałam o to, położna jak na wariatkę spojrzała i mówi: a pani byłoby wygodnie robić kupę w takiej pozycji? No i wiem, że każdy maluszek takie cyrki wyczynia, wygibasowo-dźwiękowe, nie boli go to, ale jest mu niewygodnie i tyle. [/quote] Niezły argument. ![]() [1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;19623334] Gruczoł Barthollina - Kropko, miałam to kiedyś, dostalam coś co popularnie zwie się czarną maścią, pomogł0. Nie pamiętam oficjalnej nazwy [/quote]A gdzie to smarować, jak problem jest w środku?? [1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;19623334] Położna jutro 8-9 przychodzi, zdam relację Ale dzisiaj zadzwoniła, jak ze spaceru wracaliśmy, to się ucieszyła, że spacerujemy [/QUOTE] Nasza też już była... i też kazała spacerować. Dziś mamy w planie. Cytat:
![]() Wszystko inaczej... - pępek kazała smarować spirytusem i wydłubała małemu resztkę strupka, nie wiedzieć po co... ![]() - kazała szeroko pieluchować ![]() - mi zakazała pić mleka i w ogóle ograniczyć nabiał... ![]() - mam nie przemywać jęzorka i absolutnie nie używać Aftinu... ![]() Jej wizyta miała mi pomóc, a zdurniałam zupełnie. :/ Cytat:
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;19631995] Położna właśnie u nas była, nie musimy D3 podawać na razie, bo co dzień na słońce wychodzimy, mamy wstrzymać się do wizyty u lekarki 11 czerwca - sama nas zapisała, do tej, którą chciałam Witaminę K mamy brać. Ogólnie miła kobieta, była 10 minut, w środę przyjdzie znów.[/QUOTE] Moja też zwróciła uwagę na wit. K. O D nawet nie spytała. Gorzej z wybranym przez nas lekarzem, mam multum pacjentów i na 99% nie zgodzi się nami zajmować. :/ |
||
|
|
|
#159 |
|
Konto usunięte
|
Kropuś, ja miałam tak powiększony, że na zewnątrz go wyczuwałam. Przynajmniej wówczas lekarz stwierdził, ze to ten gruczoł
![]() Nasza położna też zalecała mimo wszystko spirytus, i teraz nie wiem, co robić :/ O dietę nie pytała, a o wit. D. sama pytałam, bo w sumie miałam wątpliwości, co z tym fantem robić. Zwróciła uwagę, że Agatka jeszcze zażółcona, ale w sumie nic nie robimy z tym, czekamy do wizyty lekarskiej, bo małż ma zespół Gilberta i zawsze wysoki poziom bilirubiny, możliwe, że mała ma to po nim. Udanego spacerowania
|
|
|
|
#160 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Śliczny maluszek Cytat:
![]() [1=38c1d5d45cddcf54e3786f1 c4160e951215d24cd_5ff1091 60b8e8;19617467] Te wszystkie zalecenie wzięte razem były dla mnie tak niedorzeczne i sprzeczne, że powiedziałam jej, że w takim układzir, wedle tego co mówi musiałabym z gołą dupą położyć się na ogródku z małym przy cycku i ustawić zraszacz ogrodowy z dodatkiem tantum rose, żeby mi regularnie w krocze psikał. ... więc się kobieta odczepiła.[/QUOTE]![]() [1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;19623334] Dopajanie - na razie nie dopajam, młodej starcza cycuś Do dzisiaj w szoku jestem, szczerze mówiąc, że piersią karmię - tym samym idealnie obalam teorię, że karmienie rodzi się w głowie - z moim wcześniejszym, obojętnym podejściem nie powinnam raczej mieć pokarmu ![]() Szwy cc ściągnięte wczoraj, małż zza drzwi usłyszał tylko: o cholera jasna... Kobieta jednym szarpnięciem wyrywała nić, zabolało czy raczej zapiekło może od pisrytusu Ale jest ok, ładnie się goi Poniżej Agatka, jako ten kurczaczek spóźniony wielkanocny [/QUOTE]1. Jak raz z Małym pojechałam do lekarza bo dostał straszną wysypkę to pani doktor kazała mi dziecko dopajać wodą z cukrem lub z dodatkiem czarnej herbaty. Słyszałyście coś o czymś takim ?? 2. Mi zostało jeszcze 10 kg Ciekawe co z tym zrobię ![]() 3 i najważniejsze Agatka śliczna Cytat:
Śliczne kruszynki Odebrałam wyniki posiewu, wynik ujemny
|
|
#161 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
dokladnie moja mała wczoraj skonczyła 3 tyg a niedawno jeszcze mówiłam ze wiecznie w ciazy bede chodzic
|
|
#162 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
problemów nie było pięknie odpadł, połozna mówiła, żeby po tym jak odpadanie jeszcze wieczorem spirtusowaćpieluchować nie kazała, tylko wcześniej dzwonić do ortopedy i się umawiać bo kolejki, dzwoniłam dwa tyg temu wizytę mam 16 czerwca nabiał wskazany o ile wiem jeśli dzidek dobrze znosi ![]() my też zaraz idziemy na spacerek, chociaż dziś pochmurno, a miało słonko świecić
|
|
#163 |
|
Raczkowanie
|
Hej dziewczyny , przenosze sie do tego watlu gdzy 22maja urodzilam Boryska. Zalaczam kilka fotek .I od razu prosze Was o pomoc, jestem w domku juz od wtorku, jesli chodzi o moj stan fizyczny to czuje sie wysmienicie natomiast jelsi chodzi o psychike to jakos nei moge sie odnalezc i cieszyc malusziem...czy ktoras z Was tak miala?
Pisalyscie o pepuszkach , mojemu odpadl 5 dnia po porodzie to chyba bardzo szybko ![]() Tymczasem jeszcze pytanie o karmienie, kiedy Wasze maluszki karmione piersia w nocy zaczely dluzej przesypiac? Moj jest karmiony piersia i je w nocy co godzine do 1,5 ...w dzien czuwanie do poludnia w poludnie drzemka na 2 godziny , pozniej tez podsypia, a w nocy co godzine wcina, w sumie w ciagu dnia tez caly czs je... jak to jest u Was z tym karmieniem an zadanie? Poza tym ma dopiero tydzien a juz wyaje mi sie ze ma kolki , strasznie spina mu sie brzuszek i placze prze dkupka, podaje mu raz dziennie herbatke z koperku i sama pije ale nie wiem czy to pomoze... jesli znadziecie chwilke to napiszcie, bo Wasze maluszki juz starsze a i Wy bardziej doswiadczone... aaa sorki za ten palec w 3 cim zdjeciu ale jak widac Borysek juz od malego jest niegrzeczny ![]() Pozdrawiam
Edytowane przez ewciak123 Czas edycji: 2010-05-28 o 13:52 |
|
|
|
#164 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
mała czasem uleje jak za duzo sie napije chce tylko pociumkac cyca a jej leci mleko wiec uleje ale to sa krople ![]() po karmieniu klade ja sobie na brzuch i mija tylko 5 min i slychac glosne berkniecie ale sa dni ze jej sie nie chce odbic a po paru min lezenia na boku jest niespokojna wtedy ja pioizuje i sie jej odbija potem ma zazwyczaj czkawe nie mowiac o puszczaniu baków kapac sie kocha skorke nam kazali smarowac oliwa z oliwek ale ta wloska kosztuje okolo 17 zl i skorka jest taka gladziutka taka kochana i natluszczona jedynie uczulenie ma na oliwke z jonsona bo jest tam rumianek i to na niego ma uczulenie szwy wycianela polozna na 1 wizycie tj 17 maja (11 dni)czyli dlugo za dlugo byly u mnie ale nie bolaly tylko troche ciagnely ale nie potrzebowalam kolka i siedzialam normalnie zreszta bylam do tego zmuszona malej odpadł pempek tez chyba 16 dnia powiem wam ze sie w tych dniach pogubiłam ja mala obserwuje jak otwiera dziobek i kreci główka to znaczy ze jest glodna a jak tylko marudzi znaczy ze chce tuli tuli kupek robi b duzo czasem nawet 8-10 jedne sa male inne dosyc pokazne luzne przypominaja jajecznice polozna mowla ze cycowe dzidki robia kupki przed po w czasie i medzyczasie jesli mala chetnie je i przybiera nie ma co sie martwic ![]() ---------- Dopisano o 14:01 ---------- Poprzedni post napisano o 13:59 ---------- Cytat:
Lenka taka sama sexowna babeczka jak luizka ![]() ---------- Dopisano o 14:07 ---------- Poprzedni post napisano o 14:01 ---------- Cytat:
jaki przystojniak Cytat:
mi sprawdzila cyce i krocze male tylek i pepek teraz juz bedzie 4 raz i za kazdym razem oglada krocze a malej pempek i tylek ogolnie duzo rozmawia i przynosi ulotki i probki osttnio bylo o szczepionkach i 1 pomocy siedzi okolo 10 min pozytywnie to odbieram no i polozna jest bardzo rodzinna ![]() ---------- Dopisano o 14:09 ---------- Poprzedni post napisano o 14:07 ---------- [1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;19623334] Poniżej Agatka, jako ten kurczaczek spóźniony wielkanocny [/QUOTE]
|
|
#165 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
to normalne ![]() ---------- Dopisano o 14:13 ---------- Poprzedni post napisano o 14:10 ---------- wiem ile to roboty dzielna jestes ![]() ![]() klask i:---------- Dopisano o 14:14 ---------- Poprzedni post napisano o 14:13 ---------- Cytat:
hehe to ja moja bym załatwiła na cacy bo w wc mam umywalke
|
|
#166 |
|
Zakorzenienie
|
My już jesteśmy po szczepieniu, mała jest rozdrażniona
muszę ją nosić.Waży 3600 i znowu urosła - ma 52 cm. Dostaliśmy skierowanie na poziom bilirubiny, bo jeszcze troszkę jest zażółcona.
|
#167 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
moja pije co 2-2,5 niezaleznie czy to dzien czy to noc karmie jak wide ze jest głodna lub jak ma czkawe kupek robi duzo wiec nie podaje jej nic oprocz cyca tam ma wszystko i piciu i ciamciu moze za duzo tego kopru i zbiera sie małemu duzo gazów od tego tez moze bolec brzuszek lecem konczyc obiadek kochane
|
|
#168 |
|
Raczkowanie
|
[1=38c1d5d45cddcf54e3786f1 c4160e951215d24cd_5ff1091 60b8e8;19630423]urocze dziewczynki.
podwójne szczęście.[/QUOTE] Tak, podwójne szczęście to ja mam wtedy, jak obie śpią ![]() My pierwsze szczepienia mamy w przyszły czwartek. Dwa zastrzyki - jeden skojarzony na błonicę,tężec, krztusiec, polio,Hib - bakteria wywołująca zapalenie opon mózgowo-rdzeniowych; i drugi przeciwko zakażeniu pneumokokowemu. Tak trochę w innym temacie - na jaką metodę antykoncepcji się decydujecie? Ja od środy mam założoną Mirenę. Samo zakładanie trochę nieprzyjemne. |
|
|
|
#169 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Postaraj się może ciut za każdym razem wydłużać porę jedzenia, o 10-15 minut, bo na razie widzę karmisz na żądanie = prosta droga do ssaka uwieszonego 90% doby. Kiedy nasza maluszka marudzi za wcześnie, zagadujemy ją, weźmiemy na ręce i mieszkanie pokazujemy, pomaga kładzenie na tacie Nawet, jak zacznie trochę płakać, staramy się sprawę przeciągnąć, by odstępy były nie mniejsze niż 2,5 godziny. W efekcie mała karmiona jest ok. 23 (o tej godzinie kończy jedzenie), potem ok. 2, czasem ciut wcześniej, no i poranne karmienie - po 4, w stronę 5. A to prężenie - to nie kolki, maluchy tak kupę robią - robiłaś kiedyś kupę na leżąco? Wiesz, jakie to niewygodne? Słowa położnej Maluch się nastęka, nakwęka, i kupsztal wyjdzie ![]() Chyba tabsy. Nie chcę spirali, bo nie trawię podpasek. |
|
|
|
|
#170 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
bleeeeeeeszaja, robimy podobnie z karmieniem, jak za wcześnie się budzi. Gadamy, chodzimy po mieszkaniu
http://suwaczki.maluchy.pl/li-44203.png http://suwaczki.maluchy.pl/li-44331.png Jaka jest różnica między kobietą z PMS a terrorystą? Z terrorystą można negocjować. ![]() Edytowane przez bydgoszczanka Czas edycji: 2010-05-28 o 15:20 |
|
|
|
|
#171 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
moja siostra urodziła bliźniaczki gdy miałam 17lat, prze dwa lata mieszkałyśmy w 4 w jednym pokoju. ![]() Napisz cos więcej na ten temat, bo ja chyba też sie na wkładkę zdecyduję jak już będę po. ![]() Kobiety, ja chcę na porodówkę!!!
|
|
|
|
|
#172 |
|
Raczkowanie
|
Lea, w UK każda antykoncepcja jest darmowa
![]() Wkładka jest hormonalna (ale są też takie z miedzią, ja zdecydowałam się na hormonalną bo przy niej krwawienia są mniejsze lub nie ma wcale) - brałam pod uwagę tabletki, ale ze względu na cholestazę w ciąży nie mogę ich teraz brać. Chodzi o wpływ hormonów na wątrobę. A przy wkładce hormony działają bezpośrednio w macicy, więc omijają wątrobę i jest ok. Sam zabieg trwał z 10 minut. Ból jak przy silniejszej miesiączce. Jeśli wkładkę zakłada się w ciągu pierwszych 5 dni cyklu działanie antykoncepcyjne jest natychmiastowe. Nie wiem co jeszcze chciałabyś wiedzieć. Tu jest trochę informacji na ten temat http://www.ladyinsert.pl/wkladka_hormonalna.php |
|
|
|
#173 |
|
Raczkowanie
|
dzieki Szaja...ale ja w nocy marze zeby zamknac oko, bo jakbym miala z nim jeszcze chodzic zeby przedluzyc to chyba padlabym ... moze zaczne przedluzac w ciagu dnia to i w nocy moze mu sie przestawiac zacznie, zobaczymy
a jak u Was psychicznie? widze wszystkie dajecie swietnie rade...mi jakos ciezko jest dojsc do ladu...moze to wina tylko hormonow , a ja boje sie depresji... Edytowane przez ewciak123 Czas edycji: 2010-05-28 o 16:39 |
|
|
|
#174 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 15:46 ---------- Poprzedni post napisano o 15:39 ---------- I jeszcze cos odnosnie tych nocy - staraj sie dac Boryskowi do zrozumienia, ze noc jest do spania. Nie gadaj do niego, zapalaj tylko nocna lampke, jak nie ma potrzeby nie zmieniaj pieluszki, daj tylko jesc i spowrotem do wyrka. Ja tym sposobem nauczylam dziewczynki spac po conajmniej 4 godziny ---------- Dopisano o 15:53 ---------- Poprzedni post napisano o 15:46 ---------- A my mamy klopot z zapchanymi noskami. Psikam woda morska, czyszcze aspiratorem, wieszam mokre reczniki w pokoju i ciagle im w tych noskach furkocze. Juz nie wiem co robic. Edytowane przez sparkly Czas edycji: 2010-05-28 o 16:56 |
|
|
|
|
#175 |
|
Zadomowienie
|
Rany, dziewczyny jakie Wasze maluszki sa slodkie
Bydgos, Szaja, Sparkly, Daf...no cudaki ![]() Ewciak, wiem co czujesz i powiem Ci, ze to minie. Nie boj sie depresji bo tego nie bedzie. Po ciazy hormony jeszcze walcza i buzuja i dlatego tak sie czujesz. Ja przeszlam przez to samo. Jeszcze prawie 3 tygodnie po urodzeniu czulam sie bardzo zle psychcznie. Ale najgorsze byly 2 tygodnie po...plakalam, zajmowalam sie mala bo musialam. Nie mialam wogole sily. Mala tez jadla caly czas czy to dzien czy noc. Wstawalam do niej w nocy jak zombi. Najchetniej wtedy schowalabym sie pod lozkiem i przebeczala. Chcialam moje zycie przed...trudno mi bylo zaakceptowac zmiany w zyciu. Bylo bardzo zle ale opowiadalam o tym wszystkim i poloznej i rodzicom (a kontakt mam taki sobie jesli chodzi o zwierzania) i pytalam kolezanek w Polsce, ktore maja dzieci co czuly i niektore czuly to samo i mowily, ze przechodzi.... I przeszlo, dzisiaj mala ma prawie 5 tygodni i jest ok. Nie placze, juz mniej wiecej wiem o co jej chodzi a ja czuje sie duzo lepiej. Organizuje sobie dzien a ja ucze, jak wspomnialy dziewczyny, ze w nocy spimy, w dzien tez ale jedzenie co jakis okreslony czas bo wariowalam jak ona chciala cyca co pol godziny pocumkala troche i pozniej znowu.Staram sie ja karmic do syta i odkladam do lozeczka ( w dzien na dole ma ) albo bujaczka a w nocy kompiel, pizamka, amu, paciorek i spac i juz od kilku nocy przesypia 3-4 godziny. Rano jak nie moze zasnac to biore ja do lozka i kimamy razem.Bedzie dobrze, mow o tym co czujesz nawet nam tutaj, zawsze bedzie Ci lzej a my wesprzemy i przejdziez z nami dolek Wczoraj bylam z mala na wizycie u poloznej, mala wazy 4300 i mierzy 53 cm (urodzona z 47cm) rosnie, krzyczy, jeczy, je, czasami beczy a wyglada jak maly pulpecik. Dzisiaj zabralam ja do ogrodniczego i dzielnie zniosla ta wycieczke ![]() Milego wieczoru lasencje
|
#176 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
ja też myślę o wkładce, zobaczymy co powie i zaproponuje gin w przyszłym tygodniu
|
|
#177 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#178 |
|
Konto usunięte
|
Ewciu, myśmy zaczynali od przyzwyczajenia w dzień - nie w nocy
Dacie radę, tylko konsekwentnie wdrażajcie nowey rytm karmienia. A to naprawdę cholernie ułatwia Muszę się pochwalić - a właściwie pochwalić moją przyjaciółkę, mamunię chrzestną Agatki, i serdecznie jej podziękować Przyszła z prezenciorem dla maluszkiej, o takim:http://www.naszedzieci.pl/al/k4562/k456201.jpg Cudna jest ta mata, jednogłośnie stwierdziłyśmy, że kiczowata strasznie Aga, dziękujemy |
|
|
|
#179 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny jestem wykończona. Luiza źle zniosła szczepienia, w domu strasznie płakała a ja z nią. Wzięłam ją do łóżka pospałyśmy sobie razem trzymając się za ręce. Teraz jest już trochę lepiej, ale boję się nocy.
|
#180 |
|
Konto usunięte
|
Joasiu, może noc już spokojna będzie, tego wam życzę
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:37.

[/quote]
i w ogóle ograniczyć nabiał... 
![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)
Ciekawe co z tym zrobię 
. Okazało się jednak, że pomimo, iż jadła pół godzinki wcześniej była po prostu głodna...Ech, z tym karmieniem na żądanie to nigdy nic nie wiadomo 
klask i:
muszę ją nosić.