|
|||||||
| Notka |
|
| Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1051 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: storczyk (orchidea) cz.III
Co?! Pomiędzy mrożonkami? Oszaleli... Nie no, to u mnie stoją blisko kas, obok innych kwiatków, w Biedronce zawsze ładne okazy widziałam i nawet napisane było kiedy były podlewane, więc to już totalny szok i nigdy nie widziałam zalanych, zawsze ładne, zdrowe okazy. Acha i kolorystycznie też fajnie, bo różne kolory, a nie same standardy czyli biały i różowy.
Edytowane przez Mysza621 Czas edycji: 2010-05-27 o 20:12 |
|
|
|
#1052 |
|
Zadomowienie
|
Też mnie to zdziwiło. Było to na początku tygodnia - co prawda część storków była przy kasach, ale reszta w "chłodni", być może nie mieli gdzie ich poustawiać, a tylko tam znaleźli miejsce.. Nie wiem czy jeszcze tak jest, bo dawno w biedronie nie byłam.
|
|
|
|
#1053 |
|
Raczkowanie
|
No mam nadzieję, że właśnie o brak miejsca chodziło, bo jak nie to
![]()
|
|
|
|
#1054 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
U mnie udało się to mojej mamie, ale tylko dlatego, że uśmierciła swojego najstarszego storczyka czyli bilans wychodzi na 0 A keiki na pędzie kwiatowym to czarna magia.... jak dal mnie... |
|
|
|
|
#1055 |
|
Raczkowanie
|
Pierwszy kwiat miltonii rozkwitł
A pięciopędowiec już ma prawie wszystkie pączki otwarte |
|
|
|
#1056 |
|
Zakorzenienie
|
Dostałam palpitacjii serca jak zobaczyłam Twoją piękność Monii...
![]() :sl ina:
|
|
|
|
#1057 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
podobna do mojej Mam co Ciebie Monii pytanie gdzyż hodujesz miltonię, ja dopiero zaczęłam i jestem troszkę niedokształcona w tej kwestii Niepokoi mnie troszkę stan liści mojej miltonii - niektóre są pożółkłe, a reszta taka strasznie blada... jakby chrolofilu im brakowało... nie wiem... Czy z nią jest coś nie tak?? Bo nie chcę jej uśmiercić...
|
|
|
|
|
#1058 |
|
Raczkowanie
|
Żółte liście u miltonii to objaw zbyt dużej ilości światła. One lubią rozproszone światło.
|
|
|
|
#1059 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
myszko..zgadnij co wczoraj robilam oczywiscie, ze grzebalam w korzonkach nie no, nie grzebalam trzyma sie dzielnie i 1 i 2 ![]() ---------- Dopisano o 09:49 ---------- Poprzedni post napisano o 09:23 ---------- Cytat:
|
|
#1060 |
|
Raczkowanie
|
Dziękuję
|
|
|
|
#1061 |
|
Zadomowienie
|
Mysza fajny ten kwiatuszek. Jak to był "must have" to nie ma, że boli
Ja tak samo miałam z landrynką, musiałam ją mieć i koniec kropka ![]() Monii przepiękny ten kropkowany ![]() Potrzebuję pomocy ;( Mój białasek ma jakieś robaki. Wzięłam by dorobić dziurek, bo w niektórych miejscach korzenie nadal były zbyt mokre i zauważyłam białe malutkie robaczki śmigające między korzeniami. ![]() Proszę o opis co mam zrobić krok po kroku ze storczykiem? Pierwsze co zrobiłam to go odstawiłam z daleka od innych. Co to w ogóle za robale? I czy pozostałe w ciągu dwóch dni mogły się tym zarazić? Edytowane przez evilcia Czas edycji: 2010-05-28 o 10:17 |
|
|
|
#1062 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
jaki on śliczny a w całej okazałości musi wyglądać przepięknie Jak mogę zapytać kupiłaś go z pięcioma pędami?? Czy sama tego dokonałaś hehe
|
|
|
|
|
#1063 |
|
Zadomowienie
|
O ja pierdziu! Moniiiiii! Ty chcesz żebyśmy wszystkie szczęki potraciły?! Ależ cudo ten twój pięciopędowiec! I podłączam do pytania doriskap, to twoje 5 pędów czy sklepowe?
|
|
|
|
#1064 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Wyciągnęłam storka z doniczki, stare podłoże co do kawałka od razu wyrzuciłam, korzonki przepłukałam letnią bieżącą wodą - najlepiej prysznicem, dodatkowo namoczyłam korzenie w wodzie z płynem do mycia naczyń i włożyłam do świeżutkiego podłoża, a w doniczce zrobiłam trochę dodatkowych dziurek po bokach by zapewnic dopływ powietrza do korzeni... u mnie pomogło
|
|
|
|
|
#1065 |
|
Raczkowanie
|
To są sklepowe 5 pędów. Tak za mną chodził, że codziennie byłam w sklepie doglądać. A bałam się kupić bo inne tego samego koloru (dosłownie wszystkie) miały pęd wyrastający z liścia sercowego. A nie chciałam brać wiedząc że to być może ostatnie kwitnienie. Ale wypatrzyłam tego, każdy pęd z pomiedzy liścia i już wiedziałam że "mój ci On"
W załączniku tak wyglądał ale nie doczekał się komentarza....
|
|
|
|
#1066 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ach moniaczku przepiękny zakochałam się !!! o dziwo coś miłuję ostatnio biało różowe badź fioletowe a miałam chrapke na żółte niewiem co mi się porobiło ... Powiedz gdzie go kupiłaś? Moj mąż mi kupił na dzień kobiet podobnie rozgałęziony ale różowy specialnie wybierał a żeby miał mnóstwo pąków kwiatów ale co z tego skoro go przemroził jak wracał do domu ![]() ale niunia się odwdzięcza i puścił pędzik ! ![]() Dziewczyny a co z Norką ? Dziewczyny powiedzcie na czym polega fakt ażeby wybierać falki o najmniejszej liczbie kwiatów i pąków ?? Może wiecie? I jeszcze jedna rzecz jak wam się hoduje miniaturki ? jak normalne czy może są baardziej problematyczne? Edytowane przez kiniaczek31 Czas edycji: 2010-05-28 o 11:10 |
|
|
|
|
#1067 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Może niedługo jakoś upoluję takiego
|
||
|
|
|
#1068 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Kupiłam go w Homebase w Londynie Mają duże dostawy storków. Zawsze jest coś na sklepie. Ale ludzie nie kupują aż tak masowo, bo są tu zbyt popularne. Jak już kupią to różowe albo białe na prezent, a później wyrzucają bo przekwitniętego zielska tu się nie trzyma ... Nie mówiąc nawet o podlewaniu Ja wiem o tym że najlepiej jest kupować takiego który ma już 2/3 otwartych pąków bo mniejsze prawdopodobieństwo zrzucenia pąków. A o małej ilości kwiatów i pąków na pedzie nie słyszałam. miniaturkę mam od niedawna, ale podobno ciężko jest hodować. I trudno uzyskać kolejne kwitnienie już u siebie. Mojej mamy miniaturka padła po przekwitnięciu, a ona ma super rękę do nich. |
|
|
|
|
#1069 |
|
Zakorzenienie
|
Monii boski ten 5 pędowiec.
Poradźcie mi co mam zrobić. To jest mój budyń uratowany od zgnicia i zalewania. Po kupnie wymieniłam mu podłoże, bo miało jakieś owady i było stęchłe. Popatrzcie na jego korzenie. Kwiatki na razie ma, ale liście mu klapcieją. Na początku te korzenie były zielone a teraz się skurczyły i brązowieją, zupełnie jakby je odrzucał.Będzie coś z niego??? Coś mi się zdaje że znowu czeka mnie długa reanimacja.
|
#1070 |
|
Raczkowanie
|
A jak w środku doniczki ? Zdaje mi się że powinnaś go wyjąć obejrzeć korzonki co się nie nadaje tzn.uchchnięte zgniłe zapleśniałe ciachnąć zasypać cynamonem lub węglem
a jak często podlewasz , namaczasz? Co prawda jak ciachniesz korzenie może przestać kwitnąć tu decyzja należy do ciebie Jeśli ma jakieś zdrowsze jędrne korzenie możesz poczekać Edytowane przez kiniaczek31 Czas edycji: 2010-05-28 o 11:43 |
|
|
|
#1071 |
|
Zakorzenienie
|
W środku nie patrzyłam i nie wyciągałam. Jednak widać te korzenie przy samej doniczce w środku są też takie skurczone. Nie chce go zabić
Może da radę z takimi korzeniami?
|
#1072 |
|
Zakorzenienie
|
hej
a więc zakochałam się. Zawsze mi się podobały storczyki,ale bałam się że są trudne w uprawie. Dostałam teraz od narzeczonego tego pięknego kwiatuszka. Mam nadzieję, że go nie zniszczę. Przejrzałam wątek i jestem zachwycona Waszymi okazami. Mam pytanie, w doniczce jest bardzo dużo korzeni, jeden nawet wystaje od spodu przez dziurkę, już należy go przesadzić???
|
#1073 |
|
Zakorzenienie
|
Kurde wyciągnęłam, prawie wszystkie ma miękkie albo skurczone.
![]() Jeden ma zielony i twardy jednak też skurczony przy trzonie. Nieźle go traktowali w sklepie. Myślałam że będzie oki jak mu poucinałam na początku zgniłe korzenie, a tu kicha taka. Nie przelewałam go wiec to wina złego traktowania w sklepie.Obcięłam mu wszystkie, nic się nie nadawało. Nawet ten zielony od połowy miękki. Wsadzę go do keramzytu i zobaczymy. Jak będzie chciał żyć to super, a jak nie to trudno, zrobiłam co mogłam. A obciąć mu pęd kwiatowy?
Edytowane przez Ariena Czas edycji: 2010-05-28 o 12:03 |
|
|
|
#1074 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 12:16 ---------- Poprzedni post napisano o 12:10 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#1076 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wszystkie były miękkie z kisielem w środku, albo skurczone jak sznurki. To jest ten budyń którego nieraz pokazywałam:
Edytowane przez Ariena Czas edycji: 2010-05-28 o 12:35 |
|
|
|
|
#1078 |
|
Zakorzenienie
|
No wiem, dlatego chciałam go uratować.
![]() Nie wiem co teraz z niego będzie i nie wiem czy obciąć mu pęd kwiatowy??? Wsadziłam go do keramzytu.
|
#1079 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny napiszcie jak się wam hoduje minitury? dzis jade do sklepu i jedna taka mnie urzekla alw w sumie jedna cena z "normnalnymi piszcie bo niedlugo wyruszam
|
|
|
|
#1080 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
A co do miniaturek widziałam u w kwiaciarni za 45 zł w doniczce wielkości paczuszki od zapałek, albo nawet i mniejszej... miał 2 pędy pełne kwiatów... ale bałam się tyle pieniędzy wydawać bo moja znajomej zmarniał po kwitnieniu, ale znów jej mama ma go od grudnia i już kolejny raz kwitnie... poczekam na tańsze
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dom, mieszkanie, nieruchomości
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:30.

czyli bilans wychodzi na 0

Niepokoi mnie troszkę stan liści mojej miltonii - niektóre są pożółkłe, a reszta taka strasznie blada... jakby chrolofilu im brakowało... nie wiem... Czy z nią jest coś nie tak??
Bo nie chcę jej uśmiercić...

oczywiscie, ze grzebalam w korzonkach
trzyma sie dzielnie i 1 i 2 

Mają duże dostawy storków. Zawsze jest coś na sklepie. Ale ludzie nie kupują aż tak masowo, bo są tu zbyt popularne. Jak już kupią to różowe albo białe na prezent, a później wyrzucają bo przekwitniętego zielska tu się nie trzyma
... Nie mówiąc nawet o podlewaniu
Myślałam że będzie oki jak mu poucinałam na początku zgniłe korzenie, a tu kicha taka. Nie przelewałam go wiec to wina złego traktowania w sklepie.