Aparaty ortodontyczne cz. IX - Strona 72 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Medycyna estetyczna

Notka

Medycyna estetyczna W tym miejscu znajdziesz pytania i odpowiedzi z zakresu medycyny estetycznej. Wejdź i zobacz jak możesz podnieść jakość swojego życia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-05-30, 12:02   #2131
karadisa
Raczkowanie

GG do karadisa
Dot.: Aparaty ortodontyczne cz. IX

Cytat:
Napisane przez manjushka Pokaż wiadomość
Dziewczyny doradźcie mi plis! Czy w 27 lat nie da się porozciągać zęby bez usuwania? Mam na górze tylko 2ke wepchniętną do środka, jest bardzo ciasno, więc się nie zmieściła, widać gdzieś z 30% jej w szparze między 3ka a 1ką. No i na dole mam stłoczenia, ale tam i tak jest 6ka do usunięcia (prez złe leczenie kanałowe ), więc tu sie zgadzam, ale na górze nie chcę usuwać zdrowy ząb Orto powiedziała, że bez usuwania w moim wieku już nie ma możliwości Czy taka jest gorzka prawda??
I jeszcze ceny!!! 1900 za zwykły metal i 2700 za kosmetyczny, czy to aby nie za mocna przesada??????
Jak usuniesz jedną "6" to z drugiej strony też trzeba coś usunąć żeby nie zrobiła asymetria. No i nie bój się wyrywania zdrowych zębów. Czasem to po prostu konieczne. Skonsultuj się z innym orto jak powie to samo co ta pierwsza to rwij i nie zastanawiaj się za dużo! To nic wielkiego a im dłużej będziesz zwlekać tym gorzej dla Ciebie i twoich zębów. Co co ceny to dużo ale nienajwięcej. Im większe miasto tym drożej. Wiadomo.

Cytat:
Napisane przez Cameron7 Pokaż wiadomość
Hej dziewczyny śledzę wasz wątek już od kilku dni...chciałam jeszcze bardziej przekonać się do założenia aparatu i jakoś na dniach umówię się na pierwszą wizytę... fajnie, że opisujecie tu swoje aparatowe perypetie...
Nie zastanawiaj się wcale!!! Działaj! A my Ci tu gwarantujemy, że nie będziesz żałować No bo czy któraś z nas żałuje, że założyła aparat???

Cytat:
Napisane przez Lilllith Pokaż wiadomość
a u mnie nic nie widac wy tu piszecie ze juz po dni albo kilku cos widac.. a u mnie poza ogromnym bolem nic a bol mnie dobija.. dzis na kolacje bylam w KFC ryczałam jak bobr ale jadlam udalo mi sie zjesc 5 skrzydelek zanim skapitulowalam.. a teraz wzielam tabletke przeciwbolowa i jem 3 loda jeszcze nigdy nie czulam takiego bolu zebow ale skrzydelka byly pyszne warto bylo pocierpiec do tego chyba ukruszylam sobie 1 wlasnie...
Też, zanim założyłam aparat zastanawiałam się, że jak to mogą zęby od czegoś takiego boleć Teraz już wiem jak to jest Jak WSZYSTKIE ZĘBY w aparacie bolą Aż niesamowite ale jakże cudowne

Cytat:
Napisane przez natewa Pokaż wiadomość
Dziewczyny, wiem, że nie do końca ten temat, ale może któraś w Was będzie mi w stanie pomóc.
W piątek wyrwałam zęba (dolną piątkę). Wszystko poszło gładko i szybko, prawie nie boli (tylko coś tam ćmi), ale dziś poczułam w buzi nieprzyjemny zapach, odważyłam się wreszcie zajrzeć do tej dziury i okazało się, że jest tam mnóstwo ropy Ropa kojarzy mi się z jakimś poważnym stanem zapalnym, więc przynam szczerze, że bardzo się zmartwiłam...
Więc: 1. czy ta ropa to normalne, czy też mam się bać?
2. co z tym robić? pomyślałam o przepłykaniu jakąś szałwią, pewnie przydało by się tą ropę jakoś zebrać (grr....), ale dentystka zabroniła mi tam "gmerać" i płukać, żeby nie wyleciał skrzep, więc juz nie wiem co robić
Help
A jesteś pewna, że to ropa? Ja jak wyrywałam też miałam coś takiego jasnego w rance... to niby taki skrzep właśnie. Nie ruszaj!!! No chyba, że zacznie Cię jakoś wyjątkowo mocno boleć...
Stary 2010-05-30, 12:29   #2132
wiolafrytka
Zadomowienie

Cytat:
Dziewczyny, wiem, że nie do końca ten temat, ale może któraś w Was będzie mi w stanie pomóc.
W piątek wyrwałam zęba (dolną piątkę). Wszystko poszło gładko i szybko, prawie nie boli (tylko coś tam ćmi), ale dziś poczułam w buzi nieprzyjemny zapach, odważyłam się wreszcie zajrzeć do tej dziury i okazało się, że jest tam mnóstwo ropy Ropa kojarzy mi się z jakimś poważnym stanem zapalnym, więc przynam szczerze, że bardzo się zmartwiłam...
2. co z tym robić? pomyślałam o przepłykaniu jakąś szałwią, pewnie przydało by się tą ropę jakoś zebrać (grr....), ale dentystka zabroniła mi tam "gmerać" i płukać, żeby nie wyleciał skrzep, więc juz nie wiem co robić
Help
wydaje mi się ze gdyby ci sie tam zebrała ropa to nie wytrzymywałabyś z bólu
nieprzyjemny zapach z ust po ekstrakcji to normalne, nic nie ruszaj i niczym nie płukaj.
wiolafrytka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-30, 12:42   #2133
Lousie
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez manjushka Pokaż wiadomość
Dziewczyny doradźcie mi plis! Czy w 27 lat nie da się porozciągać zęby bez usuwania? Mam na górze tylko 2ke wepchniętną do środka, jest bardzo ciasno, więc się nie zmieściła, widać gdzieś z 30% jej w szparze między 3ka a 1ką. No i na dole mam stłoczenia, ale tam i tak jest 6ka do usunięcia (prez złe leczenie kanałowe ), więc tu sie zgadzam, ale na górze nie chcę usuwać zdrowy ząb Orto powiedziała, że bez usuwania w moim wieku już nie ma możliwości Czy taka jest gorzka prawda??
I jeszcze ceny!!! 1900 za zwykły metal i 2700 za kosmetyczny, czy to aby nie za mocna przesada??????
będę nudna, ale zapytaj o Damona. przy tym aparacie w większości przypadków nie stosuje sie ekstrakcji...
a ceny.. typowe. ja za swojego Damona właśnie dalam 2500..
a dowiadywałaś się u innych ortodontów? bo 1900 za zwykły metal to dość dużo.

---------- Dopisano o 12:42 ---------- Poprzedni post napisano o 12:40 ----------

Cytat:
Napisane przez elka00 Pokaż wiadomość
Hej dziewczyny, ja też sie zastanawiam nad aparatem tz. bede mieć ale jeszcze nie wiem dokładnie kiedy. Jest ktoś z Was z wrocka i może polecic dobrego orto albo klinike?

a tak na marginesie to które gumki są najmniej widoczne?
Barbara Kawka
www.barbarakawka.pl

Aparatka

góra: 8.05.2010
dół: po dwóch miesiącach
~
Lousie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-30, 13:29   #2134
dzolerinka19872
Raczkowanie

Cytat:
Help
Ja sądzę że do jutra nic nie ruszaj a zaraz z rana idź do tego dentysty który wyrwał Ci zęba i niech on to oceni fachowym okiem. Mnie też ćmiło i poszłam do niego, to on mi to białe wyciągnął i włożył tam jakiś antybiotyk, i musiałam kilka dni jeździć na wymienianie tego leku. Ale do trzech dni i było po bólu
Stary 2010-05-30, 14:04   #2135
betti_888
Wtajemniczenie

Cytat:
a u mnie nic nie widac wy tu piszecie ze juz po dni albo kilku cos widac.. a u mnie poza ogromnym bolem nic a bol mnie dobija.. dzis na kolacje bylam w KFC ryczałam jak bobr ale jadlam udalo mi sie zjesc 5 skrzydelek zanim skapitulowalam.. a teraz wzielam tabletke przeciwbolowa i jem 3 loda jeszcze nigdy nie czulam takiego bolu zebow ale skrzydelka byly pyszne warto bylo pocierpiec

jak ona jest tam zaczepiona? :P ja mam 5 z 6 polaczaona taka gumeczka ( pierscien z zamkiem) ale to chyba dlatego zeby 5 sie prze przesowala do przodu tylko 3 szly w strone piatek... jak myslicie?

do tego chyba ukruszylam sobie 1 wlasnie...
zaczepiona jest o ten haczyk na wyciągi i taką małą wypustkę

jak to sobie ukruszyłaś??

Cytat:
Napisane przez Hebe5 Pokaż wiadomość
jedyne co mi do głowy przychodzi to to że one trzymają łuk w pierścieniu, aby nie wyskoczył, bo czasami się tak zdarza.
mi jakoś nigdy nie wyskoczył

betti_888 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-30, 14:12   #2136
Lilllith
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Lousie Pokaż wiadomość
Barbara Kawka
www.barbarakawka.pl

ja polecam tez doktor Szeląg Louise a jakie ceny ma Kawka?

Cytat:
Napisane przez betti_888 Pokaż wiadomość
zaczepiona jest o ten haczyk na wyciągi i taką małą wypustkę

jak to sobie ukruszyłaś??
nie moja ta gumeczka taka przezroczysta malutka zaczepiona jest o ta petelke z druta i pierscien.. nie wiem jak to wylumaczyc ;p a kurcze aparat bede miala za tydzien najszybciej :/ no nie wiem jak...chyba kolczykiem... uderzylam w zeba w ciagu dnia i wieczorem to zauwazylam...no nie wiem :/ jak bede miała aparat to pokaze :P bo to jest tak jakby ukuszone miedzy obydwoa 1 na samym dole... jakos dziwnie :/

Aparatka sobie jestem
Góra->28.05.10 Dół->14.08.10
Koszta - 3860

Lilllith jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-30, 14:20   #2137
betti_888
Wtajemniczenie

Cytat:
ja polecam tez doktor Szeląg Louise a jakie ceny ma Kawka?

nie moja ta gumeczka taka przezroczysta malutka zaczepiona jest o ta petelke z druta i pierscien.. nie wiem jak to wylumaczyc ;p a kurcze aparat bede miala za tydzien najszybciej :/ no nie wiem jak...chyba kolczykiem... uderzylam w zeba w ciagu dnia i wieczorem to zauwazylam...no nie wiem :/ jak bede miała aparat to pokaze :P bo to jest tak jakby ukuszone miedzy obydwoa 1 na samym dole... jakos dziwnie :/

też tak miałam ale poprosiłam orto żeby mi spiłowała... teraz już jest trochę równiej ale nie do końca... ale ja się cieszę bo nie rzuca się tak w oczy

Stary 2010-05-30, 14:42   #2138
Lilllith
Rozeznanie

tez mialas w szparze miedzy 1 ukruszone? i jak ty to ukryszylas? bo ja innej opcji nie mam jak przez ten kolczyk ... ;/

Aparatka sobie jestem
Koszta - 3860

Stary 2010-05-30, 14:55   #2139
201604190949
Konto usunięte

Cytat:
Help
Jeśli widzisz takie białe coś to są to bakterie, które możesz sobie ściągnąć palcem. Ale to zrób dopiero za kilka dni, jak skrzep się już osadzi dobrze i zacznie ładnie goić bo jak sobie skrzep wyciągniesz to się z bólu potem zes..... Ja się zes... jak mi wypadł
201604190949 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-30, 15:03   #2140
betti_888
Wtajemniczenie

Cytat:
tez mialas w szparze miedzy 1 ukruszone? i jak ty to ukryszylas? bo ja innej opcji nie mam jak przez ten kolczyk ... ;/

ja miałam to tak:

https://wizaz.pl/forum/attachment.ph...8&d=1274979822

a po przypiłowaniu mam tak:

https://wizaz.pl/forum/attachment.ph...7&d=1274979822

ja nie wiem jak to ukruszyłam... miałam to od dziecka ale nie zwracałam na to uwagi bo miałam tak krzywe zęby że w porównaniu z krzywymi zębami to było "nic"... ale jak zęby się wyprostowały to zaczęło się to rzucać w oczy...

Stary 2010-05-30, 15:10   #2141
Lilllith
Rozeznanie

Kochana ale ja mam nie w poziomie ale w pionie :P i jie rozek zeba tylko normalnie w pionie :P

Aparatka sobie jestem
Koszta - 3860

Stary 2010-05-30, 15:14   #2142
201604190949
Konto usunięte

Lilllith, a zdjęcia gdzie?
Stary 2010-05-30, 15:14   #2143
betti_888
Wtajemniczenie

Cytat:
Kochana ale ja mam nie w poziomie ale w pionie :P i jie rozek zeba tylko normalnie w pionie :P

o kurcze! to nie za ciekawie

Stary 2010-05-30, 15:22   #2144
paainka
Raczkowanie

GG do paainka

paainka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-30, 15:34   #2145
Lilllith
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez 1000days Pokaż wiadomość
Lilllith, a zdjęcia gdzie?
pisałam ze aparat mam zepsuty :p

Cytat:
o kurcze! to nie za ciekawie

no wiem wlasinie ;/ ale jest tak z 1 mm wiec moze cos da sie z tym zrobic w pszyszlosci :P

Aparatka sobie jestem
Koszta - 3860

Stary 2010-05-30, 15:35   #2146
sylvi_86
Zakorzenienie

zauwazylam ze lewa gorna jedynka opiera mi sie na zamku dolnej jedynki jak mam normalnie buzie zamknieta to jest ok ale jak mocniej scisne to czuje opor..chyba czas troszeczke skrocic ta jedynke bo przez nieuwage moge stracic dolny zamek:P myslicie ze orto mi goo przypiluje?
sylvi_86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-30, 15:40   #2147
201604190949
Konto usunięte

Lilllith a co mnie to tyle przezywałam ten Twój aparat, że muszę dostać foty, nawet łyżką robione!
Stary 2010-05-30, 15:42   #2148
natewa
Rozeznanie

Dzięki dziewczyny za wszelkie rady. Niestety do dentysty mogę iść najwcześniej jutro po pracy, a więc późnym popołudniem i chciałabym sobie do tego czasu jakoś pomóc, albo przynajmniej nie zaszkodzić. Mam w domu coś takiego jak Dentosept, ale boję się, że mi to załatwi moje ceramiczne zamki, bo to jakiś silny wyciąg z ziół zawiera i pamiętam, że strasznie zęby od tego żółkły... Nie wiem, czy do mądry sposób, ale potrzymałam w tym miejscu Listerin, pomyślałam, że to w miarę bezpieczny sposób na odkażenie, co sądzicie?
Trochę mnie pocieszyłyście, że też miałyście coś białego i że nieprzyjemny zapach to norma. Ten zapach pamiętam z wyrywania poprzedniego zęba, ale to był wtedy skomplikowany zabieg chirurgiczny z mnóstwem szwów, myślałam, że przy takim prostym wyrywaniu będzie tylko czerwony skrzep, a nie jeszcze dodatkowa dekoracja

Lilllith, dołączam się do próśb o foto Twojego aparatu. Nie udało mi się odnaleźć zdjęć samych zębów (zmieniłaś nick, tak?), ale sama borykam się z asymetrią i strasznie jestem ciekawa jak to u Ciebie wygląda i jak pójdzie.
natewa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-30, 15:46   #2149
betti_888
Wtajemniczenie

Cytat:
pisałam ze aparat mam zepsuty :p

no wiem wlasinie ;/ ale jest tak z 1 mm wiec moze cos da sie z tym zrobic w pszyszlosci :P

a jak by ci orto spiłowała ząb pomiędzy i zsunęła żeby nie było szpary to by nie było widać

Cytat:
Napisane przez sylvi_86 Pokaż wiadomość
zauwazylam ze lewa gorna jedynka opiera mi sie na zamku dolnej jedynki jak mam normalnie buzie zamknieta to jest ok ale jak mocniej scisne to czuje opor..chyba czas troszeczke skrocic ta jedynke bo przez nieuwage moge stracic dolny zamek:P myslicie ze orto mi goo przypiluje?
nie trzeba nic skracać... powiedz o tym orto to zrobi ci podwyższenie zgryzu (taka wysoka plomba na ostatnim zębie) i nie będzie Ci się nic stykać... ja gdybym nie miała tego podwyższenia to chyba bym sobie zamki poodgryzała a skracanie zęba z takiego powodu to głupota
szkoda zęba

Stary 2010-05-30, 15:51   #2150
sylvi_86
Zakorzenienie

masz racje:P ale w sumie mysle zeby je po zdjeciu aparatu ladnie wyrownac bo jedna jedynka jest wieksza od drugiej
sylvi_86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-30, 15:53   #2151
betti_888
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez sylvi_86 Pokaż wiadomość
masz racje:P ale w sumie mysle zeby je po zdjeciu aparatu ladnie wyrownac bo jedna jedynka jest wieksza od drugiej

ale to po zdjęciu... a teraz jak skrócisz to potem jak Ci będzie zdejmować aparat to znowu mogą być nie równe

Stary 2010-05-30, 16:00   #2152
Lilllith
Rozeznanie

Cytat:
Lilllith a co mnie to tyle przezywałam ten Twój aparat, że muszę dostać foty, nawet łyżką robione!

dobra dobra :P wymysle cos wieczorem... moze udam sie do kogos kto ma aparat i zrobie te zdjecia

Cytat:

a jak by ci orto spiłowała ząb pomiędzy i zsunęła żeby nie było szpary to by nie było widać
no wlasnie tez o tym mysle Kochana ty miałas kiedys wizyte po 2 miesiacach nie? i masz normalny aparacik prawda? nic Ci sie nie działo zlego czy cos? ktos jeszcze miał po takim okresie wizyte?

Aparatka sobie jestem
Koszta - 3860

Stary 2010-05-30, 16:08   #2153
201604190949
Konto usunięte

ja mam po 1,5 i po 2 miesiącach. Zależy jak mi pasują terminy (oh, jaka ja zabiegana). Ale 3razy miałam po 2,5miesiąca i było wszystko ok, tylko łańcuszki elastyczne poszły w siną dal jakiś tydzień przed wizytą.

Kombinuj
Stary 2010-05-30, 16:23   #2154
jodus
Raczkowanie

GG do jodus

Trochę mnie tu nie było a tu już kolejny IX wątek :P
Śmiem twierdzić że jest to najbardziej oblegany i czytany wątek na naszym forum
Aparatki górą
a poza tym to witam wszystkich nowych i tych , którzy jeszcze nie mieli okazji mnie poznać

Ja miałam wizyty po 2 miesiącach z tego powodu, że nie miałam funduszy na wizytę i nic się nie działo... w najgorszym przypadku po prostu proces prostowania się trochę spowalnia bo o ten miesiąc właśnie... no chyba że to zalecenie ortodontki

góra - 18.09.2009r
Prościutkie zębule od kwietnia 2011r

Edytowane przez jodus
Czas edycji: 2010-05-30 o 16:25
jodus jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-30, 16:24   #2155
Lilllith
Rozeznanie

łańcuszki tzn co? :P niby tu siedze z wami tyle czasu ale nie wiem ktore to lancuszki ...

Aparatka sobie jestem
Koszta - 3860

Stary 2010-05-30, 16:45   #2156
201604190949
Konto usunięte

To takie połączone ligaturki. Ale zakłada się go dodatkowo, ligatury, plus jeszcze ten łańcuszek.
Stary 2010-05-30, 16:53   #2157
geonia
Zadomowienie

Cytat:
To takie połączone ligaturki. Ale zakłada się go dodatkowo, ligatury, plus jeszcze ten łańcuszek.
Niekoniecznie.....ja mam na dole tylko łańcuszek, bez dodatkowych ligatur

wróciłam

geonia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-30, 16:58   #2158
Lousie
Raczkowanie

co do cen dr Kawki - pisałam już gdzieś chyba, no ale powtórzę:
pierwsza wizyta 50 złotych, każda następna 50 lub 100
zakładanie aparatu: koszt aparatu, czyli:
Damon lub kosmetyczny: 2500
zwykły: 1500

Aparatka

góra: 8.05.2010
dół: po dwóch miesiącach
~
Lousie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-30, 17:00   #2159
Lilllith
Rozeznanie

uhum a ku czemu sie to stosuje? zabki chyba coraz mniej bola juz :P dopiero moj 2 dzien z aparatem mam dziury od wewnetrznej strony ust bo z zakmow wystaja takie antenki ( to chyba na wyciagi co? ) i one mi dziurawia najgorsze jest to ze nie mam wosku w zwylej aptece dostane? i konieczne sa te wyciorki do uzywania? ja kupialm sobie taka mala szczoteczke do zebow dla dzieci z miekkiego "wlosia" i nia czyszcze powolitku wszystko... to za malo? no poradzcie mi tu jak dbac o to.. :P

Aparatka sobie jestem
Koszta - 3860

Stary 2010-05-30, 17:06   #2160
Temperance30
Raczkowanie

U mnie niewielkie zmiany - coś się tam poprzesuwało, ale bez rewelacji. Na razie cierpliwie obserwuje swoje zębiska, bo przecież to dopiero drugi miesiąc. Dziś np. bolą mnie górne 1-4 z obu stron

Wrzucam zdjęcia

Aha - grubość druta to 16

Edytowane przez Temperance30
Czas edycji: 2010-05-30 o 17:08
Temperance30 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości