|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#241 |
|
Konto usunięte
|
Dot.: MAJOWO-CZERWCOWE Maluszki opuściły nasze brzuszki. Mamy V- VI 2010 r.
kropka, mam do Ciebie pytanko z zakresu ZUS-owskiego.
![]() Pierwszy miesiąc L4 płacił mi pracodawca- to było w kwietniu... teraz od 4 maja do 1 czerwca mam L4 , które zapłaci mi ZUS, tak? Kiedy mogę się spodziewać pieniążków? Czy ZUS ma jakieś terminy? ![]() Z góry dzięki za odpowiedź. EDIT: i jeszcze jedno: lekarz przyjmujący prywatnie normalnie wystawi mi L4? Edytowane przez 38c1d5d45cddcf54e3786f1c4160e951215d24cd_5ff109160b8e8 Czas edycji: 2010-05-30 o 22:39 |
|
|
|
#242 | |||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() [1=38c1d5d45cddcf54e3786f1 c4160e951215d24cd_5ff1091 60b8e8;19683178]kropka, mam do Ciebie pytanko z zakresu ZUS-owskiego. ![]() Pierwszy miesiąc L4 płacił mi pracodawca- to było w kwietniu... teraz od 4 maja do 1 czerwca mam L4 , które zapłaci mi ZUS, tak? Kiedy mogę się spodziewać pieniążków? Czy ZUS ma jakieś terminy? ![]() Z góry dzięki za odpowiedź. EDIT: i jeszcze jedno: lekarz przyjmujący prywatnie normalnie wystawi mi L4?[/QUOTE] ZUS musi wypłacić kasę do 30 dni od daty otrzymania l4 od pracodawcy, o ile dobrze pamiętam. Dziewczyny, od 2 wieczorów mała szaleje - nakarmiona przed 20, potem cyrki do 23 robi, płacze, ciągle chce cycusia... O co biega? Tylko wieczorem tak, w nocy czy w dzień bezproblemowo. Noc np. super, spała od 23 do 2, skończyła jeść o 2:30 i spała do 6:30...---------- Dopisano o 08:41 ---------- Poprzedni post napisano o 08:40 ---------- I owszem, prywatny lekarz jak najbardziej l4 wystawi. A co, jednak ta lekarka z TG to ta twoja??? |
|||
|
|
|
#243 |
|
Konto usunięte
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;19685853]
ZUS musi wypłacić kasę do 30 dni od daty otrzymania l4 od pracodawcy, o ile dobrze pamiętam. Dziewczyny, od 2 wieczorów mała szaleje - nakarmiona przed 20, potem cyrki do 23 robi, płacze, ciągle chce cycusia... O co biega? Tylko wieczorem tak, w nocy czy w dzień bezproblemowo. Noc np. super, spała od 23 do 2, skończyła jeść o 2:30 i spała do 6:30...I owszem, prywatny lekarz jak najbardziej l4 wystawi. A co, jednak ta lekarka z TG to ta twoja???[/QUOTE] pewnie już doczytałaś, że to moja lekarka, opisałam wszystko na poczekalni, nie chciałam tutaj podwójnie smęcić.![]() czyli lada dzień dostane pieniążki. no i dobrze, że prywatny też L$ wystawia, bo mam tylko do jutra. A że udało mi się na dziś na 19:30 wizytę umówić, to jestem spokojniejsza. Ale jak Agatka szaleje? płacze tak na kolki? a może chce zrobić kupke a nie umie? a może po prostu nie chce jej się spać, i się wycwaniła, wie że pozując na głodną będzie przy mamusi.
|
|
|
|
#244 |
|
Konto usunięte
|
Nie, nie jak na kolki, marudzi na potęgę i tyle, kupsztalka wali cudnie... No może i faktycznie mała cwaniara
Wczoraj już próbowaliśmy dać jej letnią, przegotowaną wodę - bo a nuż pić jej się chce okrutnie, ale guzik, w tyłku to miała
|
|
|
|
#245 | |
|
Zakorzenienie
|
W Bizielu.
Cytat:
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;19685853] Dziewczyny, od 2 wieczorów mała szaleje - nakarmiona przed 20, potem cyrki do 23 robi, płacze, ciągle chce cycusia... O co biega? Tylko wieczorem tak, w nocy czy w dzień bezproblemowo. Noc np. super, spała od 23 do 2, skończyła jeść o 2:30 i spała do 6:30...[/QUOTE] To może być "skok rozwojowy" http://dzieci.foreo.pl/viewtopic.php?f=22&t=9 Nasza Luizka też miała takie wieczory ![]() Dzisiaj w nocy nie spała sobie od 1 do 2. Była pogodna i fajnie się do nas uśmiechała. Trochę ją rozbudzilismy, bo te uśmiechy nam się spodobały i ją prowokowaliśmy
|
|
#246 |
|
Konto usunięte
|
Bydgosiu, raczej nie, dzisiaj 2 tygodnie Agatka kończy dopiero
![]() A uśmiechasy maluszka fajne są ![]() Małż dzisiaj do pracy poszedł - a my same, panie na włościach |
|
|
|
#247 |
|
Zakorzenienie
|
[1=38c1d5d45cddcf54e3786f1 c4160e951215d24cd_5ff1091 60b8e8;19683178]kropka, mam do Ciebie pytanko z zakresu ZUS-owskiego.
![]() Pierwszy miesiąc L4 płacił mi pracodawca- to było w kwietniu... teraz od 4 maja do 1 czerwca mam L4 , które zapłaci mi ZUS, tak? Kiedy mogę się spodziewać pieniążków? Czy ZUS ma jakieś terminy? ![]() Z góry dzięki za odpowiedź. EDIT: i jeszcze jedno: lekarz przyjmujący prywatnie normalnie wystawi mi L4?[/QUOTE] Tak, po 33 dniach płaci ZUS. ZUS ma 30 dni od daty wpływu kompletu dokumentów. Ale zwykle wyrabiają się wcześniej. Tak, L4 od prywatnego jest tak samo ważne, jak każde inne. ---------- Dopisano o 10:38 ---------- Poprzedni post napisano o 10:36 ---------- [1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;19686068]Nie, nie jak na kolki, marudzi na potęgę i tyle, kupsztalka wali cudnie... No może i faktycznie mała cwaniara Wczoraj już próbowaliśmy dać jej letnią, przegotowaną wodę - bo a nuż pić jej się chce okrutnie, ale guzik, w tyłku to miała [/QUOTE]Ja się nie dziwię, przegotowana woda jest obrzydliwa w smaku. ![]() ---------- Dopisano o 10:43 ---------- Poprzedni post napisano o 10:38 ---------- [1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;19685853] Dziewczyny, od 2 wieczorów mała szaleje - nakarmiona przed 20, potem cyrki do 23 robi, płacze, ciągle chce cycusia... O co biega? Tylko wieczorem tak, w nocy czy w dzień bezproblemowo. Noc np. super, spała od 23 do 2, skończyła jeść o 2:30 i spała do 6:30... [/QUOTE]Jeśli nie je cały czas, a chce cycka to jak dla mnie szuka bliskości... Mój stwór miał tak dziś rano... jak zaczął o 6 tak dopiero o 10 normalnie zjadł i zasnął. A teraz bomba go nie budzi... ![]() A brzuszek miękki? |
|
|
|
#248 |
|
Konto usunięte
|
Miękki.
Do każdego maluszka powinni tłumacza dodawać
|
|
|
|
#250 |
|
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;19688110]Miękki.
Do każdego maluszka powinni tłumacza dodawać [/QUOTE]Jestem za. ![]() A branie na ręce pomaga? U mnie to działa lepiej niż cokolwiek innego. ---------- Dopisano o 11:15 ---------- Poprzedni post napisano o 11:14 ---------- Witaj
|
|
|
|
#251 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;19685853] Dziewczyny, od 2 wieczorów mała szaleje - nakarmiona przed 20, potem cyrki do 23 robi, płacze, ciągle chce cycusia... O co biega? Tylko wieczorem tak, w nocy czy w dzień bezproblemowo. Noc np. super, spała od 23 do 2, skończyła jeść o 2:30 i spała do 6:30...[COLOR="Silver"][/QUOTE] [1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;19687313]Bydgosiu, raczej nie, dzisiaj 2 tygodnie Agatka kończy dopiero ![]() [/QUOTE] Gdzieś czytałam, że w drugim trygodniu maluszki przechodzą taki mini skok rozwojowy, ale nie mogę znaleźć teraz |
|
|
|
|
#252 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#253 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny karmiace butelka, jak u was wyglada karmienie, jak dlugo trwa? Bo u nas razem z odbijaniem to ok. Godziny a czytam, ze u dziewczyn karmiacych piersia to 10-20 minut. A czasem jest i tak, ze jak odkladamy dzieciaki do lozeczka to one budza sie i znow chca jesc. Jak to wyglada u was?
|
|
|
|
#254 |
|
Zadomowienie
|
Angkorcz, gratulacje!!!
Moja mala przechodzi chyba skok 5 tygodnia. Maruda straszna. Ranki sa ok, do spaceru jest fajna. Pozniej zaczyna juz charce, nie spi, marudzi, chce na rece, na rekach marudzi, niby chce jesc a nie je tylko ciamka. Odlozona do lozeczka drze sie, na rekach zasypia wiec z powrotem do lozeczka to od razu oczka jak spodki i bek. I tak okolo 3 godzin. Wieczorem za to czuje chyba jakis stres bo zjada z dwoch cyckow ale walczy przy tym niemilosiernie jakby zapominala jak sie ssie... Dzisiaj zwymiotowala mi 2 razy. Po pierwszym dalam jej jesc bo chciala to od razu zwymiotowala 2 raz. Teraz staram sie ja przetrzymac i udalo mi sie ja polozyc i chyba zasypia chociaz cos kweka troche. Czy Wasze dzieci wymiotuja? Bo mojej sie ulewa ale czasmi tez i wymiotuje...kiedy dawac jej jesc po takiej akcji? W okresach czuwania mala siedzi w bujaczku i sobie cos gada po swojemu albo marudzi to jej spiewam albo cos do niej gadam ale widac, ze chcialaby na rece najbardziej. Yola, Ewciak, jak nastroje?
|
#255 |
|
Zakorzenienie
|
mamuśki, napiszcie proszę jakiej długości stópki mają wasze dzieciaczki. kompletnie się nie orientuję w rozmiarach....
|
|
|
|
#256 | ||||
|
Raczkowanie
|
Hej Mamcie
![]() Angkorcz gratulacje i szacun wielki za te 36 godzin ![]() ![]() Cytat:
i też tak wczoraj i przedwczoraj coś tam było, a dziś czysto póki co ...dziwne ![]() I wogóle bóli nie mam, a zawsze miałam masakryczne. Może to jakaś przygrywka dopiero ![]() Szaja i Bydgoszczanka, szczęściary z Was, że już wszystkie ciążowe kilogramy zgubiłyście, a Szaja to już wogóle expressowo ![]() Ja miałam +14, w szpitalu zostawiłam 7, później zgubiłam jeszcze 2, a 5 jakoś zgubić się nie chce ![]() -------------------------------------------- A my dziś mieliśmy pierwsze szczepienie. Ja się stresowałam na maxa, Szymek w miarę dzielnie to zniósł. Kłucia były dwa: 5w1 i wzwb. Moje serce oczywiście niemal nie pękło, szkoda mi go było, bo tak się ładnie uśmiechał do wszystkich w przychodni, łącznie z pielęgniarką która mu robiła zastrzyk nie spodziewał się niczego, a tu taki numer mu wywinęli... Ale nie płakał bardzo, tylko w momencie wkłucia właściwie i jak go mąż ubierał po, widocznie bolały go nóżki. Teraz śpi, ale co jakiś czas się wybudza i krzywi, a po chwili zasypia znowu. Mam nadzieję, że będzie dobrze.---------- Dopisano o 17:09 ---------- Poprzedni post napisano o 16:54 ---------- Cytat:
, a w dzień dłużej czasem, bo staram się Szymka długo trzymać w pionie, żeby mu się poukładało lepiej i żeby nie ulewał.Cytat:
Ja oczywiście naczytałam się już o refluksie i się nakręcam... Cytat:
10 cmJuż mi z kilku par tych najmniejszych skarpetek wyrósł. ---------------------------- Przypomniało mi się jeszcze coś w kwestii czkawki. Wypróbowałam tego co pisała niedawno w tym temacie Daf, tj. żeby ręce na główce dziecka położyć. To naprawdę działa Ja tylko jedną dłoń kładę na łebku, tak że zagłębieniem dłoni dotykam ciemiączka, trzymam ok. 2 minut i po czkawce. Dzięki Ci Daf Edytowane przez basiak Czas edycji: 2010-05-31 o 17:15 |
||||
|
|
|
#257 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#258 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Bruno zwymiotował dwa razy, rzadko mu się to zdarza, czasami ulewa, ale po zmianie mleka też raczej już nie. ja nigdy nie karmiłam po wymiotach, czekałam do kolejnego karmienia Cytat:
a sposób na czkawkę u nas też się sprawdza powiedz mi jeszcze Basiu ile płaciliście za szczepienia?
..... przyjaciele są jak anioły, które podnoszą nas kiedy nasze skrzydła nie chcą już dłużej latać..... Bruno już w domku Edytowane przez dafreen Czas edycji: 2010-05-31 o 17:41 |
|||
|
|
|
#259 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#260 |
|
Zadomowienie
|
|
#261 |
|
Raczkowanie
|
A ile Bruno zjada srednio w ciagu jednego karmienia?
Edytowane przez sparkly Czas edycji: 2010-05-31 o 19:04 |
|
|
|
#262 | ||
|
Rozeznanie
|
Witajcie dziewczyny
Lenka ślicznie dziękuje za komplementy ![]() Kardashi - wielkie gratulacje. Blaneczka jest śliczna! Angkorcz - witaj, również gratuluję! [1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;19685853]Dziewczyny, od 2 wieczorów mała szaleje - nakarmiona przed 20, potem cyrki do 23 robi, płacze, ciągle chce cycusia... O co biega? Tylko wieczorem tak, w nocy czy w dzień bezproblemowo. Noc np. super, spała od 23 do 2, skończyła jeść o 2:30 i spała do 6:30...[/QUOTE] Szaja, moja córcia też ostatnio daje popalić, choć do niedawna nie było żadnych problemów. Z karmieniem u nas jest tak, że czasem mała je z 15 min. i na tym koniec a czasem poje z 5 min, przyśnie na 10 min., potem znowu chce cyca, zrobi kupala, przewijanie, znowu cyc....i tak czasem w nieskończoność a ja z cycem stale w pogotowiu – jest to dość frustrujące. Przedwczoraj obudziła się o 18.00 i taki maraton trwał do 1 w nocy! Do tego doszedł jeszcze jeden problem – od kilku dni czasem podczas jedzenia mała pręży się, nerwowo ssie, szarpie główką do tyłu z moim cycem w buzi (chyba nie muszę mówić jak to boli... ] Cytat:
Co do ulewania, to często jej się zdarza, ale obserwuję, że zazwyczaj jak zbyt szybko ją przewijam lub ona zbyt bardzo się rusza. Wymioty zdarzyły się tylko raz - jak jej podałam swoje mleko z butelki - zbyt szybko wszystko wypiła i potem chlusnęła. Cytat:
Dziewczyny, mam takie pytanie: czy po długim usypianiu, gdy dziecko w trakcie zrobiło kupala, zdarzyło Wam się z kupalem odłożyć je do spania? Ja tak raz zrobiłam - mała marudziła strasznie, po kilku godzinach kołysania, karmienia, lulania, puszczania muzyki itd już prawie usypiała, nagle kupal, wreszcie zasnęła zaraz po kupalu i po prostu wiedziałam, że zmiana pieluchy = rozbudzenie małej i zabawę od początku. Odłożyłam do łóżeczka....spała jakieś 2 godz. z kupalem, ale nie miała żadnych odparzeń. Nie wiem, czy w takich sytuacjach można zostawić kupę w pieluszce na jakiś czas, czy od razu bezwzględnie należy przewijać. Słyszłam, że te kupki po mleku naturalnym nie odparzają
|
||
|
|
|
#263 | |
|
Zadomowienie
|
Bruno wczoraj skończył miesiąc i na jedno karmienie wciąga 100 ml, rzadko zdarza mu się zjeść 120 ml.
---------- Dopisano o 19:11 ---------- Poprzedni post napisano o 19:04 ---------- Cytat:
może to nie będzie popularne i zostane zakrzyczana, ale ja też parę razy jak Ola była mała odłożyłam ją po takich akcjach z kupskiem.... brakowało mi już po prostu sił... ona się przespała, ja odsapnęłam, a pupal cały i wszyscy byli szczęśliwi.
|
|
#264 | |||
|
Zadomowienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;19688110]Miękki.
Do każdego maluszka powinni tłumacza dodawać [/QUOTE]to by było coś ![]() witaj tutaj ![]() Cytat:
![]() No u mnie raz lepiej raz gorzej... przez weekend mój mąż pracował (po 12 i 10 h) więc go praktycznie nie było... na szczęście mama do mnie przychodziła wówczas i trochę mi weselej było... Dzisiaj mieliśmy wyjść na pierwszy spacer, ale leje i sobie podarowaliśy może jutro będzie lepsza pogodna...no żeby chociaż nie padało ![]() Dzisiaj synuś od 13 ciągle śpi z malutką przerwą na karmienie (musiałam go sama obudzić, bo nie wiem do której by spał )... już się boję co to będzie na wieczór....Ogólnie dopuki nie wyjdę z domu to pewnie będę miała huśtawkę nastrojów ![]() Umówiłam się dzisiaj na usg bioderek n 9 czerwca. Będzie to trzeci tydzień (zazwyczaj w czwartym robią to badanie), a to ze względu na to, ze poród się zakończył kleszczami Dla mnie to nawet lepiej, bo szybciej będę wiedziała czy coś jest nie tak oby oczywiście wszystko oki było ![]() Humor na pewno poprawia mi się jak czytam co się u Was dzieje, bo mam chociaż namiastkę kontaktu ze światem ![]() Cytat:
![]() Cytat:
|
|||
|
|
|
#265 |
|
Konto usunięte
|
To ja też się przyznam
Ew. ledwo zjadła, zasnęła i słyszę podejrzane szmery w pieluszce
|
|
|
|
#266 | ||
|
Zakorzenienie
|
oo no popatrz
pozazdrościłam Ci, wykorzystałam Tża i jestem ![]() Cytat:
Moja często ulewa.. Odbije sobie, a za chwile i tak ulewa. Cytat:
A co do kupki.. zdarza mi się.. Najczęściej w nocy ![]() Jak jest najedzona, odkłam już mała, ja w łozku jeszcze nie zasnęłam i nagle słysze prrruutt.. A wogole mam pytanko. Jak Wasze dzieciaczki nie śpią, tylko po karmieniu sobie lezy w łóżeczku i nie zasypia to co robicie? zajmujecie sie nimi jakoś czy leży sobie same i wogole? |
||
|
|
|
#267 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() I strasznie długie fazy czuwania mamy od paru dni... jak u 3miesięcznego dziecka. ![]() Cytat:
Nie zawsze tak jest, ale czasem w trakcie jedzenia kombinuje, pręży się, wygina. Czasem puści bączka, czasem walnie kupsko, czasem samo minie. Cytat:
Ja mamy fazy kwękania, a potem po jedzonku w końcu przysypiamy, to nie przewijam, nawet jak słyszę że poszła kupka. No chyba, że nie śpi, wtedy przewijam czy kwęka czy nie. Ale jak zaśnie spokojnie to daję sobie spokój do pobudki. ---------- Dopisano o 20:14 ---------- Poprzedni post napisano o 20:11 ---------- Cytat:
![]() W ciągu dnia biorę go do siebie, kładę na kanapie albo do wózeczka, nie zostawiam samego w sypialni. Wieczorkiem leżymy sobie razem... Czasem, tak jak wczoraj wieczorem mamusia zasypia razem z dzidzią jeszcze w trakcie jedzenia, tatuś przychodzi, wyłącza tv, włącza lampkę i nynusiamy...
|
||||
|
|
|
#268 |
|
Zakorzenienie
|
W zał. mój poważny facet... w spodniach
|
|
|
|
#269 | |
|
Konto usunięte
|
Pozwolę sobie również tutaj zameldować o mojej dzisiejszej wizycie u ginekologa.
Nowy lekarz spoko, sympatyczny, pozostawił mile wrażenie. Miałam usg, i badanie. Wnioski: -jestem stworzona do "słoniowych" ciąży, ![]() -rozwarcia brak, -szyjka długa na 2,5cm, twarda. -dzidek jeszcze idealnie na nietoperza nie leży, -waga dzidka około 3500g (ale lekarz twierdzi, że jego sprzęt zaniża wagę- też mi pocieszenie )-główka spora, brzuszek tez wypasiony, -łożysko II stopień dojrzałości, -wód mam odpowiednio dużo, są czyste , -spokojnie mogę jeszcze tydzień z brzuchem chodzić, bo i wody i łożysko oki , jeśli wcześniej nic nie ruszy, to w następny poniedziałek mam przyjść na wizytę. -lekarz odkleił mi biegun dolny, to ponoć czasem przyspiesza ... ![]() Cytat:
|
|
|
|
|
#270 |
|
Zakorzenienie
|
[1=38c1d5d45cddcf54e3786f1 c4160e951215d24cd_5ff1091 60b8e8;19703148]Pozwolę sobie również tutaj zameldować o mojej dzisiejszej wizycie u ginekologa.
Nowy lekarz spoko, sympatyczny, pozostawił mile wrażenie. Miałam usg, i badanie. Wnioski: -jestem stworzona do "słoniowych" ciąży, ![]() -rozwarcia brak, -szyjka długa na 2,5cm, twarda. -dzidek jeszcze idealnie na nietoperza nie leży, -waga dzidka około 3500g (ale lekarz twierdzi, że jego sprzęt zaniża wagę- też mi pocieszenie )-główka spora, brzuszek tez wypasiony, -łożysko II stopień dojrzałości, -wód mam odpowiednio dużo, są czyste , -spokojnie mogę jeszcze tydzień z brzuchem chodzić, bo i wody i łożysko oki , jeśli wcześniej nic nie ruszy, to w następny poniedziałek mam przyjść na wizytę. -lekarz odkleił mi biegun dolny, to ponoć czasem przyspiesza ... ![]() [/quote] Faktycznie, słonikowe ciąże masz. A dzidek dalej rośnie... żeby to już... [1=38c1d5d45cddcf54e3786f1 c4160e951215d24cd_5ff1091 60b8e8;19703148] [/QUOTE] |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:11.

Kiedy mogę się spodziewać pieniążków? Czy ZUS ma jakieś terminy? 

opisałam wszystko na poczekalni, nie chciałam tutaj podwójnie smęcić.

żeby to już...