|
|
#2221 |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Aparaty ortodontyczne cz. IX
NEED HELP!!!! Do dziewczyn, które usuwały ósemki! Dziś o 16 miałam usuniętą lewą dolną ósemkę. Ogólnie niezły hardcore był bo powinnam to zrobić już dawno temu i powinnam dziękować bogu, jahwe, jodzie, że nic mi się z sercem nie stało bo w środku był meksyk z ropą i jakimiś bakteriami. Zabiję moją orto. Miałam też oczywiście fajne korzenie. Ale i tak wszystko potrwało max 15min, niech będzie błogosławiona moja kochana pani chirurg. Ósemka była wyrżnięta do połowy więc żeby ją wydostać trzeba było ciąć dziąsło i kość. I teraz, 4h później nie wyrabiam z bólu. Nie jestem w stanie nawet się napić bo nie mogę przełykać. Ciągle pluję krwią. Boli mnie nie tylko miejsce po zębie i zawias szczęki ale też cała lewa część żuchwy (kość, nie zęby). Ciągle przykładam zimne okłady ale średnio pomagają... Tak powinno być? Wiem, że ósemki są wredne i ciężkie we współpracy ale kurcze... Trochę się martwię. No i głodna jestem Dajcie znać co i jak według Was.
|
|
|
|
#2222 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Jedzenie - teraz tylko coś w płynie, żeby Ci się do rany nie dostało - najlepiej przez słomkę (słomka ratuje życie ) i tylko po tej stronie, gdzie nie ma rany.Nie płucz też intensywnie ust przez najbliższe parę dni. Zimne okłady koniecznie - opuchlizna będzie mniejsza. Lody dobrze robią Aha - napoje i jedzenie powinny być chłodne i nie pikantne. Ja usunęłam wszystkie 4 ósemki, w tym 3 chirurgicznie z kością
|
|
|
|
|
#2223 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
więc higiena to na pewno żadna przewaga Damona.Cytat:
MASAKRA ![]() Ja mam taką samą ale na dole damy radę nie jesteśmy jakimiś beznadziejnymi przypadkami przecież
Edytowane przez karadisa Czas edycji: 2010-05-31 o 20:39 |
||
|
|
|
#2224 | ||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
to Ty chyba nie widziałaś moich krzywusów... niby takiej wielkiej asymetrii nie było ale i tak były krzywe jak u Qusimoda Cytat:
dobre są jeszcze chińskie zupki ![]() Cytat:
Cytat:
a jak ma nie żyć kiedy całe forum czekało razem z Wenją (nie mogę się odzwyczaić) na jej aparat ![]() a u mnie w klasie już 3 osoby się deklarują że w niedługim czasie będą miały aparat ![]() i mam takie pytanko... czy mając mleczaki można założyć aparat? ktoś miała taką sytuację? bo moja koleżanka była u orto i ten jej powiedział że muszą najpierw jej stałe wyrosnąć (ma 18 lat) ale nie wiem czy ten otro mówił tak bo tak się nie da czy po prostu bał się że sobie nie poradzi
|
|
#2225 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cieli Ci dziąsło i kość - po 4 godzinach znieczulenie przeszło, więc teraz może być ała. Niezbędny jest Ketonal - niebieskie cud-tabletki, które uśmierzają koński ból, ale są na receptę, pani chir powinna Ci była wypisać, bo w aptece nie zawsze chcą wydać bez recepty. Pewnie mocno nadwyrężyli Ci zawias i żuchwę dlatego teraz tak rwie. Po wyrwaniu miałam tampon w miejscu rany i miałam go wypluć po jakimś czasie (20 minut chyba). Na początku sikało na czerwono, ale potem już tylko ślina była różowa. Nie powinno lecieć Ci ciurkiem, bo rana sama z siebie powinna się zasklepiać. Mocno Ci leci posoka? Ja od momentu wyjścia od chirurga, przez całą drogę do domu miałam przyłożone do policzka warzywa mrożone a potem lód, ale i tak z tego wyrósł ogromny chomol Myślę, że Cię to nie minie (wnioskując ze skali interwencji w paszczę), jutro w lusterku przywitasz Twoje drugie ja ![]() Z jedzeniem był problem, bo nie mogłam rozewrzeć szczęk i zdałam się na zmiksowane zupki, może spróbujesz? Aaa, antybiotyk masz? Jeśli tam była ropa, może jakiś stan zapalny, to bezpieczniej by było z antybiotykiem chyba. No i , dasz radę. Ale w razie czego, gdyby coś było nie halo, to dzwoń do pani chir i pytaj u źródła.
|
|
|
|
|
#2226 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2227 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() To teraz będę Cię bacznie obserwować i molestować o regularne wstawienie zdjęć ![]() Jeśli już kiedyś pisałaś to wybacz, ale tak mnie zastanawiam, skoro dół jest takim wyzwaniem to dlaczego orto założyła Ci najpierw górę? |
|
|
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
|
|
#2228 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
Dzięki dziewczyny ![]() Ło jesu, to ja z jednej strony jestem uspokojona a z drugiej nieszczęśliwa, że to tak musi być. Jedzenie typu Monte i Actimel mam przygotowane Ogólnie miałam już cztery zęby wyrywane więc wiem co i jak ale z czymś takim jak teraz spotykam się po raz pierwszy, stąd mój niepokój. Co do Ketonalu, to mam, forte nawet aleeee... niestety on u mnie praktycznie nie działa Osiąga tylko tyle, że mnie usypia natychmiast, ale nawet przez sen boli. Dlatego jadę na Pyralginach, słabsze, ale działają choć trochę. No fakt, krew nie sika, tylko co jakiś czas pluję taką czerwoną śliną. Warzywa W sumie... Obok kliniki jest jakiś spożywczak to następnym razem kupię. Hm... Brokuły Ogólnie wsiorbałam mleko czekoladowe i uznaję to za niezły wyczyn No cóż... Czyli leżeć, siorbać, przykładać i łykać.... Dzięki jeszcze raz za rozwianie moich obaw A! Zapomniałam. Antybiotyk brałam, obowiązkowo. Mam wadę serca i jestem wyedukowana, że jeśli tylko jest ryzyko upuszczenia krwi to antybiotyk jest niezbędny. |
||
|
|
|
#2229 | |||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
:P no a jak mieliscie nie czekac skoro ja tu panike siałam ze go wogole miec nie bede :P hehe :P kocham was teraz jestesmy prawie jak rodzina ![]() Cytat:
nie bylo widac bo wargi rozdziawiałam zeby bylo zeby mocno widac i aparat :P he he :p bede co wizyte wstawiac zdjecia jak bede miała aparat a nie mam dolu najpierw z wlasnego wyboru :p miałam miec zakladane 2 naraz :p ale nie zdarzylabym wyrwac wszystkich zebow na czas wiec z racji ze przede wszystkim chce sie tej asymetri pozbyc i dolu nie widac przy usmiechaniu i mowieniu za bardzo sama wybralam gore najpierw z tego co sie orientuje zeby latwiej jest wyrownac jesli stoja kod kątem niz przesowac o takie odleglosci wieksze :P wiec podejrzewam ze i tak leczenie tej asymetrii potrwa dluzej niz prostowanie dolu :p mysle ze za 2 lata juz beda proste :P ja nie wiem jak tu u niektorych po 1 dniu widac jakas roznice :p u mnie po 2 nic :P i pol zebow powoli ustaje dzis nawet zjadlam ubite ziemniaki ( no co prawde tego to gryzc nie trzeba :P ) z kurczakiem tylko ze kurczaka dusilam 2 h i byl taki miekki ze jezykiem go rozpackałam u ustach he he :p a tak standardowo to jem litr mleka dziennie z platkami, 2 duze kefiry z sokiem ( tym syropem do rozrabiania z woda ) rosół z kluskami lanymi / pomidorówka ze smietana i ryzej w ilosciach jak dla wojska , lody ( ) i caly czas jogurty :P ja nawet czasu zebow nie mam myc bo caly czas jem :/ tzn pije :P na bank schudne
|
|
#2230 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
mnie jak już zęby przestały boleć to skusiłam się na chipsy i jadłam je ponad godzine
|
|
#2231 |
|
Konto usunięte
|
Lilllith, powspółczuj mi
![]() Ja też chce pomidorową... i kurczaczka!
Edytowane przez 201604190949 Czas edycji: 2010-05-31 o 21:48 |
|
|
|
#2232 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
ani czekolady przede mna sa jeszcze osemki dolne ale narazie orto nic nie mowila, a dentystka powiedziała ze moze nie bedzie trzeba ich usowac jak nie wyrosna do konca tylko beda tak jak sa chociaz nie wiem czy nie wolałabym sie ich pozbyc na wszelki wypadek chodz do mnie ja sie podziele pomidoroweczka mam jeszcze garnek jeden taki 6 litrowy na jutro a kurczaczka jak chcesz to Ci przemiele jezykiem i wciagniesz przez slomke :P
|
|
#2233 |
|
Zadomowienie
|
HEJA
![]() ja dziś po raz pierwszy chyba odkąd nosze aparat zaczynam doświadczać bólu z nim związanym wrrr może wreszcie się coś zaczyna dziać
|
|
|
|
#2234 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Już zmolestowałam matkę i też będę miała pomidorową A co! Kurczaczka też, ale gotowanego ble
|
|
|
|
|
#2235 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
nie wiem czemu w sumie ale bardzo mnie mdli pozniej :/ a czekolady nie jem bo mam pozniej syf na syfie na buzi a aktualnie ja lecze u dermatologa wiec zrezygnowalam z czekolady ale za to duzo frytem jem i ogolnie duze ilosci jedzonka :P tzn jadlam teraz to chyba z glodu umre...a czemu gotowanego? ?? gotowany nie jest taki mieciutki jak duszony ... wrzuc na patelnie przypraw i zalej woda zeby 1/3 kuraka pod woda byla i dus 2 h :P tez zdrowo a jest o niebo lepszy :P
|
|
#2236 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
nie zaluj sobie tabletek przeciw bolowych zimne oklady i jeszcze raz zimne oklady staraj sie nic nie jesc, az krew przestanie leciec, aby wykluczyc ewentualny suchy zebodol jak juz to pij wode, ale staraj sie nie jesc rzeczy ktore" zabrudza" lepiej niech sie ladnie wszystko tam porobi przez noc no i LODY WODNE to pocieszenie takie, jak mailam zamrazalnik pelen lodow wodnych bedzie dobrze, zobaczysz, z kazdym dniem lepiej u mnie po pierwszej8mce po tygodniu moglam juz jesc spokojnie, a po drugiej, po 3 dniach, a wiec spoko
|
|
|
#2237 |
|
Wtajemniczenie
|
Tadam pochwale sie wam troszke
![]() w piatek bylam na pierwszej upragnionej wizycie kontrolnej od lutego ortodontka powiedziala, ze fajnie sie prostuja, a wiec okay ![]() dodatkowo mocniejszy drucik, grubszy, czy jak to sie profesjonalnie mowi ale MA MOC odrazu bylo "ciagniecie" jak zalozyla, zapytala sie, czy odczuwam zmiane, a ja ze TAAK czym predzej pobieglam do domciu aby spalaszowac pierozki i pomidorowa, bowiem wiedzialam, ze nie bede mogla pozniej swobodnie gryzc i faktycznie tak bylo -jest- 3dzien (mija), ale jednak zabki bola, nie moge swobodnie przezuwac, ale wiem ze to kwestia czasu, (jeszcze pare dni) aaa z reszta i tak cieszy mnie ten bol po wizycie- wiem, ze dziaaaala ![]() z lewej strony mam pierscien, zalozono mi, bowiem niestety zamek mial tendencje do odpadania, musze teraz wosk przyczepiac, bowiem straznie jezyk mi drazni a tak to all ok, fajnie ze idzie to jakos do przodu
|
|
#2238 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
ale narazie jestem ciekawa swego wyglądu w takiej biżuterii ![]() 1000days, wiesz, mój mąż jest właśnie tydzień po dłutowaniu, dzisiaj miał zdejmowane szwy. Najgorsze były pierwsze 3 dni, wyglądał jak półchomik ))))))))) I tu wszyscy doradzają zimne oklady, a u niego po przyłożeniu lodu było naodwrót gorzej, opuchlizna się zwiększyła, więc zaczeliśmy grzać ))))))))) robił kompres z wódki i owijał się ciepłym szalikiem i było lepiej. Nie zazdroszce ci wyglądu! Wyobrażam jak dziewczynie przezyć te wyglądowe perturbacje. Ja mam szczęście, że mi dawno wylazły wszystkie 4 prawie na raz i całkowicie bez żadnych zatryzmań. A ja wtedy mam pytanie do tych, co usuwali normalne dolne ósemki - czy jakaś opuchlizna się pojawia??? Bo podobno jest gorzej niż przy górnych... Edytowane przez manjushka Czas edycji: 2010-05-31 o 23:05 |
|
|
|
|
#2239 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Moge polecić preparaty z Paracetamolem ale sam może byc tez za słaby dlatego może w połączeniu z kodeiną np Efferalgan Codein lub Paracetamol z kodeiną i kofeiną ( Solpadeina). Te dwa ostatnie leki są musujące więc naprawde szybko działąją ![]() Nie przesadzaj tylko z ich ilością bo kodeina działa łagodnie spazmolitycznie czyli rozkurczowo również na naczynia krwionośne więc może troszke zwiekszyc krwawienie ( Ale NIE musi ). Ja brałam solpadeine po wyrwaniu zębów i mi bardzo pomogła ![]() No to się wymądrzyłam swoją wiedzą zdobytą w wielkich bólach na swoich studiach ;p Mam nadzieje ze w koncu przestanie boleć
|
|
|
#2240 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jak zaczęło mi puszczać znieczulenie to co chwilę miałam napady płaczu, które usiłowałam zniwelować tabletkami przeciwbólowymi, jakbym miała broń palną w domu, to przysięgam, że palnęłabym sobie w łeb W końcu po 7 godzinnych mękach od 16 zaczęło boleć poszłam spać ok 23, tylko i wyłącznie dlatego, że byłam już nieprzytomna od ilości tabletek, bo bolało nadal Ogólnie to miałam ponad tydzień temu tą ósemkę wyrywaną, a ryjak mnie do teraz pobolewa , ale później mnie paszcza w ogóle nie bolała, a ostatnią wyrywał inny, zajęło mu to 5 minut i facet ma szczęście, że nie mam pamięci do twarzy, bo bym mu chyba nogi z tyłka powyrywała za rozwalenie mi połowy dzioba, ponadrywał chyba wszystko co tylko się dało Jeśli poród boli jeszcze bardziej (w co wątpię , a jestem naprawdę wytrzymała na ból), co się okaże przy pierwszym kiedyś tam , to ograniczam się do jednego dziecka ![]() EDIT: Ja wołałam Tramal
Edytowane przez Świniaczek Czas edycji: 2010-05-31 o 23:15 |
|
|
|
|
#2241 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ale przejdzie za kilka dni Ja po dwóch ketonalach w ciągu 24h czułam się naćpana, naj*bana i inne takie Ale działały dość, nawet do 6 godzin, jak już zaczynałam czuć swędzenie w gębie to wiedziałam, że przestaje działać ![]() Jak się leży dłuższy czas, to można wykitować. Ja leżałam 7 dni (tyle co szłam do toalety i kuchni, niestety rodzice po rozwodzie, mama mieszka w Wiedniu, nie miał kto się mną zająć ;( ) kolejne 7 dni już trochę wychodziłam nawet - przez ten czas oglądnęłam 2/3 kabaretów na pewnej www i 6 serii Seksu w wielkim mieście
Edytowane przez CatchyKathy Czas edycji: 2010-05-31 o 23:53 |
|
|
|
|
#2242 |
|
Raczkowanie
|
No więc przyszłam się Wam wyżalić...
Wczoraj byłam na pierwszej wizycie kontrolnej od założenia aparatu, już sobie tydzien przed myslałam nad kolorem gumek, a tu co? Pani ortodontka powiedziała, że tym razem żadnych gumeczek nie zakładamy, zostaje sam metal. Dlaczego? W czym te gumki przeszkadzaja? Bo z tego co tutaj czytam, to raczej na kazdej wizycie Wam je zakładają. |
|
|
|
#2243 |
|
Rozeznanie
|
Paulaa, zapewne masz ligatury, tylko metalowe
Nie mógł zostać sam metal, bo łuk musi być czymś przymocowany do zamków ![]() Z tego co wiem metalowe ligatury (czyli okręcone wokół zamków druciki) są po prostu mocniejsze od gumek=> aparat może silniej działać. Ja zwykle po wymianie łuku na grubszy dostaję przez powiedzmy dwie wizyty gumki, a pod później właśnie te metalowe - wydaje mi sę, że to jest jakby dla podtrzymania już osiagniętego efektu, taka stabilizacja przed następnym etapem. |
|
|
|
#2244 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Uch, nie pocieszacie mnie dziewczyny ![]() Pierwsze co zrobiłam po telefonie do chirurga i umówieniu się na wyrywanie zatrzymanej dolnej prawej ósemki na piątek - to wejście na Wizaż i natknęłam się na Wasze posty, średnio optymistyczne... Z jednej strony pocieszam się myślą, że mojego tatę np ominęła cała ta opuchlizna, ketonale, ból itp - z drugiej strony mój wrodzony pesymizm każe mi sądzić, że na pewno dołączę do klubu cierpiących ![]() no nic, jak będzie źle to pewnie się pojawię smęcić
|
|
#2245 |
|
Raczkowanie
|
Moj nowy nabytek - kolorowe wyciagi.
![]() Czeka na mnie 3 separacja, ktora na dodatek ponosze 2 tygodnie - mam miec zakladane dodatkowe pierscienie. Ehh, a ja sie tak cieszylam, ze to juz koniec tego zlego...
|
#2246 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
|
|
#2247 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
A po co te dodatkowe pierścienie?
|
|
|
#2248 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ja tez wczoraj miałam zakładane dodatkowe pierścienie, a separacje miałam tydzień i powiem szczerze że bolała tylko kilka dni, a potem było tylko takie nieprzyjemne uczucie,że coś między zębami tkwi i podczas jedzenia czułam jak gumki bardziej się wciskają. A to moje zębiska na początku i wczoraj
góra aparat bezligaturowy 15-02-2010 dół 31-05-2010 koniec przygody z aparatem 21-11-2012 foto #1752 .....bo każdy ma swojego anioła i jest dla kogoś aniołem... Edytowane przez anusiaa81 Czas edycji: 2010-12-06 o 22:00 |
|
|
|
|
#2249 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
, ale się uczy. Drugie wow: ale masz białe zębiska, ładnie im w aparacie i w takich gumeczkach ![]() Trzecie to już pytanie: do czego służy ta stalowa krzyżówka, którą masz na zębach, obok aparatu? Te takie romby? Cytat:
|
||
|
|
|
#2250 |
|
Raczkowanie
|
Wszystko po kolei:
wyciagi mam od orto. Dostalam przezroczyste z domieszka kolorowych i powiedzialam:"Jak ja bym chciala miec wszystkie kolorowe!" I dostalam! Wraz z dodatkowycm szydelkiem do zakladania wyciagow. Jesli ktos jeszcze nie ma - polecam z calego serca. Przyznam, z ta kombinacja wyciagow, ktora mam teraz bym sobie bez niego nie poradzila (wczesniej w sekudne zakladalam palcami nawet bez lustra) dodatkowe pierscienie zamiast luku podniebiennego. Maja sluzyc utrzymaniu szostek w miejscu. Co do "stalowej krzyzowki" to musialam sobie zerknac na zdjatko bo nie zrozumialam od razu co ja takiego tam mam. To drut ligaturowy. Orto bierze kawalek i nakreca nim takie osemki. Prawie zawsze go dostaje. Mysle, ze jest po to, by nie powstawaly szpary. A co do wygladu zebow... Przyznam, ze ostatnio jestem coraz bardziej niezadowolona z ich wygladu. Orto sie juz nawet nie pytam co bedzie z ich ksztaltem czy tam symetria. Wiem, ze mamy wyrownac zgryz, a na reszte juz machnelam reka.
Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:50.

) i tylko po tej stronie, gdzie nie ma rany.

więc higiena to na pewno żadna przewaga Damona.
i zostanie mi drobna asymetria...
damy radę
, dasz radę. Ale w razie czego, gdyby coś było nie halo, to dzwoń do pani chir i pytaj u źródła.

teraz jestesmy prawie jak rodzina 
chodz do mnie ja sie podziele pomidoroweczka
ble
ale bardzo mnie mdli pozniej :/ a czekolady nie jem bo mam pozniej syf na syfie na buzi