Wiosna z brzuszkiem, Lato z wózkiem - Mamusie Lipcowo-Sierpniowe 2010 cz.VI - Strona 110 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-06-01, 09:34   #3271
anoxa
Zakorzenienie

Dot.: Wiosna z brzuszkiem, Lato z wózkiem - Mamusie Lipcowo-Sierpniowe 2010 cz.VI

czesc dziewczyny

Cytat:
Napisane przez aniaa22 Pokaż wiadomość
kurcze ja mialam w sumie dwie tylko ze tak wolno lecialy ze ponad dwie doby je mialam. a skurcze mialam caly czas. tylko bezbolesne. a potem na obchodzie stwierdzili ze przechodze na tabletki i wtedy skurcze mi przeszly. trzymam kciuki zeby u ciebie tez sie skonczyly a Hubcio niech sie tak nie spieszy
ten Hubcio to maly uparciuch na usg genetyczne musialam dwa razy chodzic na polowkowe tez a teraz jeszcze sie pcha na ten swiat za szybko

Cytat:
Napisane przez Siala_Bala Pokaż wiadomość
No i dostałam wskazówki odnośnie mojego przeziębienia, można Apap C, wszystkie tabletki do ssania na gardło, Tantum Verde mi polecił - akurat w domu mam i przepisał mi na receptę coś na katar z antybiotykiem - Bioparox...i tym sposobem zbiedniałam dziś o 200zł xD
Wizyta 130 a reszta leki
tez bralam ten bioparox on chyba kolo 50zl kosztuje ale mi pomogl

Cytat:
Napisane przez hd2005 Pokaż wiadomość
Zabrałam się w między czasie za szycie pościeli do wózka i łóżeczka Pisałam Wam o tym wcześniej.
HD ty zdolniacho ta posciel jest boska jedna i druga ale ta druga jeszcze nie skonczona a juz zapiera dech!!!

Cytat:
Napisane przez anuszka1401 Pokaż wiadomość
Dobra, ja lecę do sklepu po jakąś bułę, potem muszę się wykąpać i dokładnie ogolic (mam nadzieję, że obejdzie się bez lusterka ), a o 11.30 mam pociąg i jadę do lekarza, prawdopodobnie juz nie zajrzę do tej godziny, dlatego TRZYMAĆ KCIUKI!
kciuki trzymane

Cytat:
Napisane przez ola_k11 Pokaż wiadomość

A wogóle jak dziwnie - ja odkąd zmieniłam lekarza z Enel Medu na prywatnego, to robię badania calkiem platne i chodze do takiej osiedlowej przychodni i tam jest taki zabiegowy a oni to ślą do laboratorium. No i tam mi nie naszykowali glukozy, tylko kazali kupić w aptece i zrobić w domku a po 1h przyjść Więc sobie sama w domku wypiłam, trochę się lenię, głodna jestem jak cholera i za 15 min. wychodzę
dziwnie ze przed nie pobrali ci krwi bo mi badali krew i przed i po

Cytat:
Napisane przez muminek88 Pokaż wiadomość
witam was świątecznie...moje dziecko to juz na swiecie ma dzis prezent w postaci latania za kotem, nihgdy go chyba tak szczesliwego nie wiedzialam,chyba poczul ze ma swieto i obbudzil mnie o 6 a zazwyczaj do 9 spimy...pozatym dzis wizyta,mam nadzieje ze druga dzidzia tez mi nie szykuje jakiejs niespodzianki :P
trzymma kciuki za wizyte zeby obylo sie bez niespodzianek

mnie odlaczyli od kroplowki bo na ktg wychodzily tylko lekkie stawiania sie macicy i od okolo dwuch godzin jestem bez ale cos czuje ze twardnieje mi brzuchol zobaczymy oby to byly tylko moje wymysly tak bym chciala zeby mi dali ewentualnie leki doustne i zebysmy mogli isc do domku no ale powiedzial ze narazie bedziemy obserwowac jak bede sie czula bez kroplowki i jak bedzie sie zachowywal brzuchol

mamuski Hubcio dziekuje za zyczenia i rozwniez zyczymy wszystkiego najlepszego waszym maluszka

anoxa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-01, 09:34   #3272
anuszka1401
Zakorzenienie

GG do anuszka1401
Dot.: Wiosna z brzuszkiem, Lato z wózkiem - Mamusie Lipcowo-Sierpniowe 2010 cz.VI

ja juz ogolona

wiolek jam też niemobilna, tylko pociągi mi zostają
anuszka1401 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-01, 09:35   #3273
agravka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez niezawsze Pokaż wiadomość
Anoxa jak tam skurcze?
Mnie jakos brzuch boli Okresowo niestety nospe wezme, mam nadzieje, ze przejdzie.
anoxa-wlasnie wlasnie, jak tam?
niezawsze-trzymam kciuki, zeby zaraz przeszlo
agravka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-01, 09:35   #3274
bajka1807
Zakorzenienie

Wszystkiego najlepszego dla wszystkich dzieci, tych malutkich i tych duzych

ja juz po badaniach... wkurzylam sie troche, bo sie okazalo ze na jonogram trzeba byc na czczo bylam wczoraj w laboratorium i pytalam o wszystkie badania ktore mialam dzisiaj zrobic, ale baba nie raczyla powiedziec zebym nic nie zarla :/ no i takim sposobem nie zrobilam tego jonogramu ale cala reszte tak. zostawilam 62 zl
a jaki byl cyrk z sikaniem do tych cholernych pojemniczkow w nocy skupialam sie na tym zeby nie wstawac do kibelka a efekt byl odwrotny bo latalam dwa razy. pozniej to musialam trzymac tak dlugo zeby minelo 5 h to myslalam ze mi pecherz peknie:/ podmycie, sikniecie, podmycie, zatkanie i sikanie do dwoch pojemniczkow no i teraz czekam na wyniki i po poludniu do lekarza...
Mel B 14/14 ✓
bajka1807 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-01, 09:35   #3275
anuszka1401
Zakorzenienie

GG do anuszka1401

anoxa to fajnie, że u Ciebie się poprawia
Stary 2010-06-01, 09:39   #3276
hd2005
Zakorzenienie

Zajście w ciąże po porodzie
mam nadzieję, że uda mi się jak najszybciej
Spodobało mi się
A poważnie... czas płynie i chcielibyśmy mieć więcej dzieci

---------- Dopisano o 10:38 ---------- Poprzedni post napisano o 10:36 ----------

axona - mam nadzieję, że szybciutko wyjdziecie do domu

---------- Dopisano o 10:39 ---------- Poprzedni post napisano o 10:38 ----------

Cytat:
Napisane przez anoxa Pokaż wiadomość
HD ty zdolniacho ta posciel jest boska jedna i druga ale ta druga jeszcze nie skonczona a juz zapiera dech!!!
dziękuję
aż mi palec spuchł od igły ale skończyłam już wyszywanie.

hd2005 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-01, 09:41   #3277
anuszka1401
Zakorzenienie

GG do anuszka1401

hd poważnie mówisz? No ja tak z 10 lat poczekam na drugą dzidzię (o ile będzie mnie "stać")

---------- Dopisano o 10:41 ---------- Poprzedni post napisano o 10:40 ----------

Moje małe chyba czuje, że jedziemy do lekarza, bo strasznie się do mnie dupką wypina

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2010-06-01, 09:43   #3278
bajka1807
Zakorzenienie

hd sliczna ta posciel!! normalnie zazdroszcze ci talentu

kolejne dziecko... tez kiedys chcialam miec dwoje,a teraz mysle ze zakoncze kariere matki na jednym. czuje sie zbyt osamotniona zeby przechodzic to po raz drugi. no chyba ze M. sie zmieni ...
Mel B 14/14 ✓
Stary 2010-06-01, 09:43   #3279
agravka
Wtajemniczenie

ciekawe co u farminki
agravka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-01, 09:46   #3280
aniaa22
Zakorzenienie

Cytat:
Anoxa jak tam skurcze?
Mnie jakos brzuch boli Okresowo niestety nospe wezme, mam nadzieje, ze przejdzie.
to niedobrze. oby nospa pomogla

Cytat:

mnie odlaczyli od kroplowki bo na ktg wychodzily tylko lekkie stawiania sie macicy i od okolo dwuch godzin jestem bez ale cos czuje ze twardnieje mi brzuchol zobaczymy oby to byly tylko moje wymysly tak bym chciala zeby mi dali ewentualnie leki doustne i zebysmy mogli isc do domku no ale powiedzial ze narazie bedziemy obserwowac jak bede sie czula bez kroplowki i jak bedzie sie zachowywal brzuchol

super ze juz ci odlaczyli ale dziwne ze nie dali ci tabletek. ja dostalam tabletke godzine przed odlaczeniem kroplowki. no to moze jutro cie wypuszcza jak sie nic nie bedzie dzialo

Cytat:

Moje małe chyba czuje, że jedziemy do lekarza, bo strasznie się do mnie dupką wypina
no a co ty sobie mama myslisz zamiast na lody to do lekarza w dzien dziecka
aniaa22 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-01, 09:48   #3281
wiolek1
Zadomowienie

Cytat:
Anoxa jak tam skurcze?
oby przeszło i leż i odpoczywaj

Cytat:
ja juz ogolona

wiolek jam też niemobilna, tylko pociągi mi zostają
no mi autobusy a potem po mieście mpk ale sobie nie wyobrażam z reklamówami targać i autobusem jechać dlatego jestem uzależniona od dziadków

anoxa oby coraz lepiej i by was do domku w dwupaku wypuścili cobyś jeszcze odpoczeła przed narodzinami

bajka ooo matko w życiu bym nie wytrzymała 5 godzin ja regularnie w nocy sikam co 3 godziny czasem się zdarza częsciej ale zazwyczaj jak się budze na sikanie jestem w stanie określić która jest godzina
za wyniki

Edytowane przez wiolek1
Czas edycji: 2010-06-01 o 09:50
wiolek1 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-06-01, 09:48   #3282
niezawsze
Zakorzenienie

Cytat:

No to super, ze juz bez kroplowki aby tak zostalo, robili Ci inne badania jeszcze jakies? Pewnie az tak szybko Cie jeszcze nie wypuszcza do domku, ale kciuki oby jak najszybciej i aby te skurcze sie juz nie pojawily.
Cytat:
Napisane przez agravka Pokaż wiadomość
niezawsze-trzymam kciuki, zeby zaraz przeszlo
Dzieki juz pomoglo
Tak sobie mysle, ze bez nospy to ani rusz teraz, wczoraj tez mnie bolal tak brzuch i tez nospa od razu pomogla. Ciekawe co moj gin powie w piatek na to. Ja chce przenosic ciaze a nie urodzic wczesniej kurcze Jesli wczesniej bym miala urodzic to do 21czerwca! Jak nie to niech siedzi mala do 23 lipca o taki ma wybor wlasnie

Maciuś
niezawsze jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-01, 09:49   #3283
anuszka1401
Zakorzenienie

GG do anuszka1401

Cytat:

no a co ty sobie mama myslisz zamiast na lody to do lekarza w dzien dziecka
Lody będą po, jak się zlituje nad mamuśką i w końcu pokaże swój narząd rozrodczy
Stary 2010-06-01, 09:49   #3284
aniaa22
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez hd2005 Pokaż wiadomość

axona - mam nadzieję, że szybciutko wyjdziecie do domu
axona
Stary 2010-06-01, 09:51   #3285
anuszka1401
Zakorzenienie

GG do anuszka1401

Cytat:
Napisane przez wiolek1 Pokaż wiadomość
no mi autobusy a potem po mieście mpk ale sobie nie wyobrażam z reklamówami targać i autobusem jechać dlatego jestem uzależniona od dziadków
Ja tam przyzwyczajona jestem

---------- Dopisano o 10:50 ---------- Poprzedni post napisano o 10:50 ----------

Cytat:
axona
hehehe

---------- Dopisano o 10:51 ---------- Poprzedni post napisano o 10:50 ----------

a ja tam w nocy siku wcale nie wstaję
Stary 2010-06-01, 09:52   #3286
aniaa22
Zakorzenienie

Cytat:
Lody będą po, jak się zlituje nad mamuśką i w końcu pokaże swój narząd rozrodczy
no to podwojne kciuki zeby wszystko bylo ok no i zeby wreszcie sie dzidziol ujawnil

Stary 2010-06-01, 09:54   #3287
anuszka1401
Zakorzenienie

GG do anuszka1401

aniaa ja już straciłam nadzieję jeszcze 2 miesiące wytrzymam hehe

---------- Dopisano o 10:54 ---------- Poprzedni post napisano o 10:53 ----------

Cytat:
Ja chce przenosic ciaze a nie urodzic wczesniej kurcze Jesli wczesniej bym miala urodzic to do 21czerwca! Jak nie to niech siedzi mala do 23 lipca o taki ma wybor wlasnie
Czemu?
Stary 2010-06-01, 09:54   #3288
niezawsze
Zakorzenienie

Cytat:
to niedobrze. oby nospa pomogla
super ze juz ci odlaczyli ale dziwne ze nie dali ci tabletek. ja dostalam tabletke godzine przed odlaczeniem kroplowki. no to moze jutro cie wypuszcza jak sie nic nie bedzie dzialo
Pomogla
Mnie odlaczyli od kroplowki przed 2 w nocy a tabletki wzielam o 6 rano pierwsze.

Cytat:
oby przeszło i leż i odpoczywaj
bajka ooo matko w życiu bym nie wytrzymała 5 godzin ja regularnie w nocy sikam co 3 godziny czasem się zdarza częsciej ale zazwyczaj jak się budze na sikanie jestem w stanie określić która jest godzina
za wyniki
Leze caly czas wlasnie a z piesem musze isc
No ja tez tak chodze do toalety a 5h wydaje mi sie niemozliwoscia do osiagniecia

Bajka oby wyniki byly dobre

Ja drugie dziecko najchetniej bym chciala jak mala skonczy 4 lata.

Maciuś
Stary 2010-06-01, 09:54   #3289
bajka1807
Zakorzenienie

Cytat:
za wyniki
no przez to trzymanie to niestety ale ze snem mialam dzisiaj malo wspolnego, ale przynajmniej zauwazylam ze moj maz gada przez sen wczoraj gadal cos o nocniku a dzisiaj ze on musi wracac i jeszcze sie brechtal przy tym. a z tym okreslaniem czasu to tez tak mam, tylko ja zazwyczaj wstaje raz na siku, z tym ze to moje kocisko budzi mnie codziennie o 4:30 otwieram jej drzwi i sama ide do kibelka. i juz nawet nie patrze ktora godzina bo wiem ze 4:30.

Cytat:
ten Hubcio to maly uparciuch na usg genetyczne musialam dwa razy chodzic na polowkowe tez a teraz jeszcze sie pcha na ten swiat za szybko

oby siedzial jak najdluzej, dobrze ze juz od kroplowki odlaczyli, trzymam kciuki zeby sie poprawilo i w koncu cie wypuscili
Mel B 14/14 ✓

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-06-01, 09:56   #3290
anoxa
Zakorzenienie

niezawsze robili mi wymaz z pochwy usg krw mocz i chyba to tyle ale mowil ze usg ok o reszcie nie mowil

chyba wam nie pisalam o azjatce ktora lezy ze mna na sali ma dwu letniego synka i maz jej go przywozi rano i ten maly caly dzien siedzi z nia w szpitalu i powiem wam ze wczoraj bylam troche poirytowana bo ten maly caly dzien biega i krzyczy ja rozumiem ze to dziecko ale to jest szpital i to nie jest miejsce dla dzieci tymbardziej ze kobiety tu sa po to zeby odpoczac i dojsc do siebie a raczej ciezko slyszaca caly dzien wrzaski i piski az pielegniarka sie mnie wczoraj pytala czy nam to na sali nie przeszkadza (powiedziala ze nie nie chcialam wyjsc na zwyrodnialca) bo ona mowila ze ma dosyc bo na niczym sie skupic nie moze a to dziecko zadnych zabawek nic nie ma i bawi sie np koszami na smieci poza tym ona caly czas je te chinskie wynalazki i daje u nas na sali jak w taniej chinskiej knajpie

---------- Dopisano o 10:56 ---------- Poprzedni post napisano o 10:56 ----------

Cytat:
axona
drobny blad w druku
Stary 2010-06-01, 09:57   #3291
anuszka1401
Zakorzenienie

GG do anuszka1401

Dobra, teraz to już naprawdę na mnie pora. Pociąg za pół godziny, muszę na twarz trochę tapety położyć . Do "zobaczenia" później
Stary 2010-06-01, 09:58   #3292
niezawsze
Zakorzenienie

Cytat:
No zaszantazuj dzidzie, niech sie troche poslucha mamusi i pokaze pokazanie i lody albo krzyzak i czosnek np. czego dzieci nie lubia jeszcze?
Cytat:

Czemu?
Bo ja uwielbiam blizniaki i lwy a rakow nie znam tzn znam kilka siostra i ojciec tz i jakos wolalabym blizniaka lub lwa

Maciuś
Stary 2010-06-01, 09:58   #3293
anoxa
Zakorzenienie

a co do dzieci to my z mezem mowimy ze chcemy 4 troje tak do 30 a jedno tak kolo35-37 lat sobie zrobic zeby byl taki rozpieszczuch ale jak to bedzie wygladalo to zobaczymy
Stary 2010-06-01, 09:59   #3294
dzidziadziumdzia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez papeteria Pokaż wiadomość
dzidzia hehe mam tak samo czasem z tymi gorkami ale dzis po raz pierwszy siedzac poczulam pod reka jakby taka mala kuleczke.. piąstke albo nóżkę ..takie puk i sie poryczalam a TŻ sie smial ze mnie....
No te kuleczki to ja widzę i czuję już od jakichś 2 tygodni. Jaja były jak siedziałam po glukozie- same piąstki mi wystawały pod piersią, a że miałam gladką cienką, bluzkę, to wszystko pięknie pokazała

Cytat:
Może sierpień będzie ładny, akurat na spacerki z dzidzią
Ty się nie rozpędzaj! Ja w sierpniu z największym brzuchem będę chodzić

Cytat:
Dobra, ja lecę do sklepu po jakąś bułę, potem muszę się wykąpać i dokładnie ogolic (mam nadzieję, że obejdzie się bez lusterka ), a o 11.30 mam pociąg i jadę do lekarza, prawdopodobnie juz nie zajrzę do tej godziny, dlatego TRZYMAĆ KCIUKI!
Trzymam!

Cytat:
Napisane przez Misiulka1 Pokaż wiadomość
Dzień dobry mamusie, jaka paskudna pogoda, wczoraj przepalałm troszkę w domu i dzisiaj znowu pewnie to zrobię bo nawet M chodzi i mówi, ze mu zimno, ale w związku z tym, że jestem z nim na wojennej ścieżce to niech mu bedzie zimno mi nawet nie tak bardzo teraz w ciąży jak nigdy jest mi ciepło.
A Ty wiesz, że mi od wczoraj jakoś też zimno? I Ł. też. Normalnie pewnie byłoby ok, ale przez to przeziębienie siedziałam w kocu cały dzień.

Ubieram się i lecę do internisty. Zobaczymy co z tym moim gardłem i cukrem. Pozdrowionka Mamusie i Dzidziusie w Wasze święto

Aliska przyszła na świat 18.08.2010
. Witaj Kochanie

Aniołki 05.2009 i 08.2009 oraz Aniołek bliźniak 03.2013
dzidziadziumdzia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-01, 09:59   #3295
anoxa
Zakorzenienie

a o tym dziecku dodam ze wczoraj bylo w szpitalu do 21
Stary 2010-06-01, 10:01   #3296
bajka1807
Zakorzenienie

ale sobie moja corka disco w brzuchu urzadzila no masakra hehe
a moja lunka wlasnie probuje dorwac sie do mojego paczka co raz czesciej zadziwia mnie ten kot. ostatnio spi w wannie w lazience, a jak widzi jakiegos ptaszka za oknem to nabiera takiego rozpedu, wskakuje na lozko, na parapet i rozplaszcza sie na szybie heh. normalnie strach okno otwierac bo jeszcze skrzydel dostanie i odfrunie

pogoda paskudna
Mel B 14/14 ✓
Stary 2010-06-01, 10:04   #3297
niezawsze
Zakorzenienie

Cytat:
niezawsze robili mi wymaz z pochwy usg krw mocz i chyba to tyle ale mowil ze usg ok o reszcie nie mowil
No to standardowe tez takie mialam, przynajmniej wymaz bedziesz miec, mnie wypuscili dopiero po wynikach z wymazu (5dni czekalam nie)

Wspolczuje azjatki tzn jej dziecka, u nas w szpitalu dzieci nie moga nawet odwiedzac i wchodzic na gore na patologie, ze tez sie na to godza Ja rozumiem wszystko, ze pewnie nie maja z kim dziecka zostawic, ale bez przesady to szpital a nie zlobek.

Maciuś
Stary 2010-06-01, 10:13   #3298
aniaa22
Zakorzenienie

Cytat:
chyba wam nie pisalam o azjatce ktora lezy ze mna na sali...
matko wspolczuje... moze nie maja go z kim zostawic. ale swoja droga to chyba pielegniarki powinny zwrocic jej uwage

Cytat:
Napisane przez bajka1807 Pokaż wiadomość
a ostatnio spi w wannie w lazience, a jak widzi jakiegos ptaszka za oknem to nabiera takiego rozpedu, wskakuje na lozko, na parapet i rozplaszcza sie na szybie heh. normalnie strach okno otwierac bo jeszcze skrzydel dostanie i odfrunie

---------- Dopisano o 11:13 ---------- Poprzedni post napisano o 11:11 ----------

Cytat:
No to standardowe tez takie mialam, przynajmniej wymaz bedziesz miec, mnie wypuscili dopiero po wynikach z wymazu (5dni czekalam nie)
ja tez mialam takie badania. a wymaz mialam pobrany w sobote a w niedziele juz byl wynik
Stary 2010-06-01, 10:38   #3299
ola_k11
Zadomowienie

Cytat:
Widzisz niedobra

To wymien mi 4 fazy w takim razie porodu
Wszedzie pisza, ze sa 3 fazy porodu i u mnie na SR tez mowili o 3 fazach tylko
http://www.mamazone.pl/tv/film,4492,fazy-porodu.aspx
U mnie mówili tak:
I faza od 0 do 4cm rozwarcia
II faza od 4 do 8 cm
III faza od 8 do pełnego rozwarcia
IV pełne rozwarcie - parcie, urodzenie dziecka, łózyska itd.

Jeśli chodzi o glukozę, to miałam pobraną na czczo krew a potem poszłam do domu (mam 5 min. drogi), zrobiłam glukozę, wypiłam i po godzinie poszlam znów do przychodni gdzie pobrali mi krew drugi raz.
Mogłam również wypić to w zabiegowym i czekać ale musiałam mieć swoją glukozę już rozrobioną a że ja nie miałam, to poszłam do domu, po drodze do apteki.

Edytowane przez ola_k11
Czas edycji: 2010-06-01 o 10:41
ola_k11 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-01, 10:42   #3300
niezawsze
Zakorzenienie

Cytat:
ja tez mialam takie badania. a wymaz mialam pobrany w sobote a w niedziele juz byl wynik
Niezle, u mnie dziewczyny czekaly po 7, 8 dni nawet, wiec nie wiem odczego to zalezy no i w tym szpitalu bez tych wynikow nie chcieli mnie wypuscic. Wiecej nie pojde do tego szpitala...byl najblizej i nie zakladalam, ze w nim zostane.

Maciuś
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości