Mamusie Listopadowo-Grudniowe 2010 :-) - Strona 157 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-06-01, 12:59   #4681
kretencja
Zakorzenienie

Dot.: Mamusie Listopadowo-Grudniowe 2010 :-)

De, kapern to kapary? Ja nie przepadam za nimi prawdę mówiąc. Trochę za słone są dla mnie...

RAZEM OD 5.03.2000.

Optymista uważa, że świat stoi przed nim otworem. Pesymista... wie, co to za otwór

TYMEK - 26.11.2010
kretencja jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-01, 13:00   #4682
sereniti
Zakorzenienie

zgadzam się z De28 całkowicie ja od 16 roku życia też jestem samodzielna teraz z wiadomych względów nie pracuje - w moim zawodzie nie ma mowy o pracy w ciąży - a tż ma dużo kredytów w związku z koniecznością odbudowy zrujnowanego gospodarstwa rodziców i też mam problem bo w sierpniu idziemy na wesele do mojej przyjaciółki. nie widziałam jej ponad 2 lata bo mieszka w Anglii ale kiedyś byłyśmy naprawdę blisko. martwię się tymi kwotami o których tu piszecie bo mnie zwyczajnie na to nie stać i rozważam rezygnację z pójścia ale też znam moją przyjaciółkę i wiem że nie chodzi jej o pieniądze. bardzo jej zależy żebym była ciągle pisze i dzwoni żeby na 100% sie upewnić to miłe. hehh i groziw razie jakbym sie migała

wydaje mi się że na wesele zaprasza się gości których chce się zobaczyć i wspólnie z nimi dzielić ten ważny dzień a nie dla kasy

ja osobiście nie planuje żadnego wesela - nie lubię takich imprez - ślub cywilny planujemy w te wakacje ale to będzie tylko formalność plus jakaś kawa i ciacho dla świadków

a kościelny to za kilka lat może, jak się dźwigniemy finansowo myślałam o połączeniu z chrzcinami za jednym zamachem i tez tylko najbliższa rodzina kilkanaście osób jak mam na coś wydawać pieniądze to wolę inwestować w gospodarstwo tżta a przy okazji mogłabym zawodowo się spełnic
sereniti jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-01, 13:02   #4683
kretencja
Zakorzenienie

My kościelnego na pewno nie weźmiemy, bo nie jesteśmy katolikami. Chrzcin też nie planujemy (sporo kasy się przy okazji zaoszczędzi Oczywiście żartuję, to nie jest powód).

RAZEM OD 5.03.2000.

Optymista uważa, że świat stoi przed nim otworem. Pesymista... wie, co to za otwór

TYMEK - 26.11.2010
kretencja jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-01, 13:03   #4684
M25
Zadomowienie

Też uważam, że nie ma sensu robienia wesela kiedy nie ma się na to pieniędzy. My chcieliśmy zrobić przyjęcie ślubne dla 25 osób, ale rodzice sami zaproponowali żeby zrobić wesele a oni za nie zapłacą. Przyznam szczerze, że zrobili nam miłą niespodziankę mówiąc, że mają na to już odłożone pieniądze Ślub i wesele było cudowne... naprawdę niezapomniane chwile i wspaniała okazja do spotkania się całej rodziny z obu stron. Zamiast kwiatów chcieliśmy dostać po książeczce z bajkami dla dzieci i teraz mamy wspaniałą kolekcję bajeczek dla naszej dzidzi A jeżeli chodzi o pieniądze to każdy daje tyle ile może i nie wyobrażam sobie, aby mieć do kogoś pretensje o to, że za mało dał.. My byliśmy wręcz zaskoczeni, że goście nas tak obdarowali bo spodziewaliśmy się o wiele skromniejszych prezentów... byli też goście, którzy podarowali nam coś z własnego wyrobu to też było cudowne !
Stary 2010-06-01, 13:06   #4685
De28
Wtajemniczenie

Ahh a ja jeszcze min 4 tygodnie musze czekac na kopniaka Ciezarne to masochistki

Daniel

Christian
De28 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-01, 13:08   #4686
M25
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez sereniti Pokaż wiadomość
zgadzam się z De28 całkowicie ja od 16 roku życia też jestem samodzielna teraz z wiadomych względów nie pracuje - w moim zawodzie nie ma mowy o pracy w ciąży - a tż ma dużo kredytów w związku z koniecznością odbudowy zrujnowanego gospodarstwa rodziców i też mam problem bo w sierpniu idziemy na wesele do mojej przyjaciółki. nie widziałam jej ponad 2 lata bo mieszka w Anglii ale kiedyś byłyśmy naprawdę blisko. martwię się tymi kwotami o których tu piszecie bo mnie zwyczajnie na to nie stać i rozważam rezygnację z pójścia ale też znam moją przyjaciółkę i wiem że nie chodzi jej o pieniądze. bardzo jej zależy żebym była ciągle pisze i dzwoni żeby na 100% sie upewnić to miłe. hehh i groziw razie jakbym sie migała

wydaje mi się że na wesele zaprasza się gości których chce się zobaczyć i wspólnie z nimi dzielić ten ważny dzień a nie dla kasy

ja osobiście nie planuje żadnego wesela - nie lubię takich imprez - ślub cywilny planujemy w te wakacje ale to będzie tylko formalność plus jakaś kawa i ciacho dla świadków

a kościelny to za kilka lat może, jak się dźwigniemy finansowo myślałam o połączeniu z chrzcinami za jednym zamachem i tez tylko najbliższa rodzina kilkanaście osób jak mam na coś wydawać pieniądze to wolę inwestować w gospodarstwo tżta a przy okazji mogłabym zawodowo się spełnic
Sereniti, myślę, że dla Twojej przyjaciółki będzie ważniejsza Twoja obecność niż prezent od Ciebie.. nie myśl w sposób materialny, bo to może sprawić jej przykrość. Do mnie na wesele też nie przyjechała moja kuzynka z powodów finansowych i naprawdę sprawiła mi tym wiele przykrości... Zawsze możesz coś sama przygotować... Przecież nikt nie powiedział, że pieniądze to jedyna rzecz jaką można komuś podarować..
Stary 2010-06-01, 13:10   #4687
Panna_Ruda
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Aliszcze Pokaż wiadomość
Panna_Ruda, bierzesz duphaston i luteine? zawsze myslałam, że bierze sie albo duphaston albo luteine, bo to zamiennikia mam pytanie, czy masz/ miałaś większe mdłości po wzięciu tabletek? Bo ja odnoszę wrażenie, że moje mdłości w sporej mierze są spowodowane tabletkami. No i te 40 kg... imponujący wynik
z początku brałam sam duphaston, ale nie pomagał, wiec dorzuciła mi dodatkowo luteinę, z pozcatku plamienia się nasiliły, ale po 2 dniach ustąpiły i póki co od ponad tygodnia mam spokój
po tabletkach w ogóle nie mam nudnosci - ogólnie dobrze sie czuję

Cytat:
Napisane przez Beata_Batumi Pokaż wiadomość
Jak Was nie stać to coś wymyslcie i nie przychodźcie.
ogólnie masz rację, ale o tym czy przychodzić czy nie wartałoby pomysleć trochę wczesniej, a nie na kilka dni (w końcu większość młodych daje termin potwierdzenia), więc jeśli ktoś ma ochotę pójść na wesele i dać 100zł bo go w tym momencie na tyle stać, to czemu ma nie iść. Ja osobiście bym nie poszła, ewentualnie kupiłabym coś na pamiątkę (jakąś lepszą pościel). My średnio dajemy 400zł, ale wiadomo kwota zależy od regionu, w warszawie na pewno dają więćej... z resztą daje sie tyle na ile stać kogoś co to za filozofia wybulić kasę a potem klepać bidę do wypłaty

Cytat:
Napisane przez kularek Pokaż wiadomość
Jeśli będzie dziewczynka to chciałabym, żeby miała na imię Pola strasznie mi się to imię podoba (jeszcze tż muszę przekonać)- tylko właśnie nie wiem - jak Ty podawałaś to powiedziałaś po-prostu Pola czy Apolonia ? Bo ja bym chciała tylko Pola bez Apolonia a to jest niby skrót i nie wiem czy tak można ?
Córka ma Pola - samo Pola, ale znam przypadek gdzie w moim województwie Pani w URZĘDZIE nie chciała dziecka zarejestrować, bo powiedziała ze nie ma takiego imienia - rozumiem jakby ksiądz miał ale ale babsztyl z za biurka, a co to ją obchodzi... przecież to imię nie obrażą dziecka, więc nie wiem w czym miała problem
Stary 2010-06-01, 13:11   #4688
De28
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez kretencja Pokaż wiadomość
De, kapern to kapary? Ja nie przepadam za nimi prawdę mówiąc. Trochę za słone są dla mnie...
Tak, dokladnie. Tez nie przepadalam, dopoki nie zjadlam tej kombinacji z sardelkami, spagetti i rozmarynem. Ale ja uwielbiam wszelkie dziwnosci. We Francji probuje zawsze wszystko, tylko to co jeszcze zyje zostawiam w spokoju.

Daniel

Christian
Stary 2010-06-01, 13:12   #4689
sanderinka
Zakorzenienie

Panna_Ruda my tez mamy wesele w ta sobote i też lotka chcieli a skad jestes ??

Cytat:
Napisane przez ***luna Pokaż wiadomość

sanderinko termin masz na tydzień po mnie

Cytat:
Napisane przez Aliszcze Pokaż wiadomość
sanderinka, idziemy łeb w łeb, ja mam termin na 28 grudnia
no to moze bedziemy razem rodzić

mężuś i żonusia

[*] Sewerynek[*]
[*] Jarek[*]

sanderinka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-01, 13:14   #4690
De28
Wtajemniczenie

Cytat:

Tez tak myslelismy ale teraz nam sie nie chce brac koscielnego. Jakos tak juz po fakcie. Tzn moj maz bardzo nalega i chce razem z chrzcinami ale mi sie nie chce,to juz nie to samo. Poza tym tu w Niemczech glupio do tego podchodza.

Daniel

Christian
Stary 2010-06-01, 13:19   #4691
M25
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez 79 Marta Pokaż wiadomość
De28 18 tydzień i 2 dni
w pierwsze ruchy tak w ogóle to kiedy poczułaś?
Stary 2010-06-01, 13:20   #4692
Panna_Ruda
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez sanderinka Pokaż wiadomość
panna_ruda my tez mamy wesele w ta sobote i też lotka chcieli A skad jestes ??
z CK
Stary 2010-06-01, 13:23   #4693
Biejatka
Rozeznanie

A mi wypada brać ślub kościelny, nawet musiałabym- czuję tak wewnętrznie- a to z racji mojej pracy- ale nikt o tym nie wspomina i nie robi mi żadnych wyrzutów, więc narazie temat ślubu jest zawieszony

Dziewczyny macie dni płodne !!
Nie daje raczy z czytaniem :P tak dużo i szubko pojawiają się nowe posty
Biejatka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-01, 13:24   #4694
Joanna131
Raczkowanie

GG do Joanna131

No cóż, my też mieliśmy spore wesele. Już nie pamiętam, ale coś ok. 125 osób. Za wszystko płacili rodzice, nie było mowy o innej opcji, taka jest u nas tradycja. Powiem Wam szczerze, że tak naprawdę to wesele mało było dla mnie ważne. Najważniejsza jest przecież przysięga. Kiedy uroczyście powiedzieliśmy sobie tak, to już nawet gdyby się waliło i paliło to na zawsze razem! W ogóle nie myślałam o prezentach czy pieniądzach. Kiedy następnego dnia podliczaliśmy kasę po prostu wyciągaliśmy z kopert nie patrząc kto ile dał. Sumy były różne - od 2000 zł do 50 zł. Ostatecznie nawet nie pamiętam jaka wyszła kwota na końcu. Nie mam głowy do takich rzeczy. Ale pamiętam na co zostały spożytkowane - na naszą piękną kuchnię. Zawse zgdy idziemy na wesela - czy to do znajomych czy rodziny, dajemy ok 500 zł. Sporo, ale też przecież zawsze wiemy o imprezie sporo wcześnie. ALE, zgadzam się z większością -każdy powinien dać tyle ile chce / może, a para młoda nie powinna gości rozliczać. Niech prezenty będą tylko miłym dodatkiem.

Kularek, ja też mam usg w poniedziałek, na 16. Pomiar i ocena rozwoju. Że maluch się rozwija to czuję bo chyba bardzo powoli bęc zaczyna rosnąć. Niemniej jednak denerwuję się już bardzo - tym bardziej, że badanie będzie wykonywał jakiś lekarz, którego nie znam.

Wszystkim maluchom życzę spokojnych i zdrowych pozostałych miesięcy w brzuszku a Wam dużo kopniaków na potwierdzenie, że wszystko jest OK.
Joanna131 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-01, 13:28   #4695
De28
Wtajemniczenie

Wracajac do tematu slubu. W sierpniu siostra tzeta bedzie brala slub, cywilny ale innego wziac nie moga, bo on rozwodnik. Ona przyszla na nasz slub w czarnych spodniach, brazowej koszuli i czarnej kamizelce Ja chcialam na jej slub ubrac ladna czarna koronkowa sukienke ze zlotymi dodatkami. Uslyszalam od tesciowej, ze to nie wypada Jej corka bedzie na swoim slubie w garniturze brazowym Jak juz nie moge ubrac ladnej koronkowej sukienki to moge jeszcze czekoladowa, w te na pewno sie zmieszcze z brzuchem ciazowym bo ma zapiecia pod biustem i elastyczny material. Ale jakie dodatki?? I tak bede overdressed, do czego juz sie w Niemczech przyzwyczailiam.

Daniel

Christian

Edytowane przez De28
Czas edycji: 2010-06-01 o 13:31
Stary 2010-06-01, 13:28   #4696
kularek
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Joanna131 Pokaż wiadomość
..........Kularek, ja też mam usg w poniedziałek, na 16. Pomiar i ocena rozwoju. Że maluch się rozwija to czuję bo chyba bardzo powoli bęc zaczyna rosnąć. Niemniej jednak denerwuję się już bardzo - tym bardziej, że badanie będzie wykonywał jakiś lekarz, którego nie znam.
ja też mam na 16 i właśnie też nie wiem czy będzie je robił mój lekarz czy ktoś inny bo mam je nie w jego gabinecie jak zwykle tylko piętro niżej a w następnym dniu mam wizytę - i ja też się denerwuję
kularek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-01, 13:43   #4697
malgosiak25
Raczkowanie

Ja za jakąś godzinę jadę do lekarza strrrreeessss...

Dziewczyny te , które już poznały płeć swego maleństwa, w którym tyg. ciąży się wam udało??? tzn. lekarzowi rozpoznać??

zjadłam zupkę, wydepilowałam się tu i ówdzie, jeszcze prysznic i jazda ehh... czemu to wyczekiwanie jest takie stresujące
malgosiak25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-01, 13:45   #4698
vikicullen
Zadomowienie

mi lekarz powiedizała płeć w 15tc i 4 dni, ale kazała sie nie nastawiać jeszcze bo na 100% to nie da sie potwierdzic ,kolezance lekarz sie pomylił w 21 tyg wiec to nie ma reguły też.
vikicullen jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-01, 13:48   #4699
kootekk
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez M25 Pokaż wiadomość
cześć dziewczyny Ja zupełnie z innej beczki Mam pytanie dotyczące bólu brzucha.. jestem w 17tc i prawie codziennie boli mnie w nocy brzuch kiedy spie na plecach.. nie wiem czy to od tego, ze macica uciska mi jakies inne narzady czy to jakis niepokojacy sygnal..

spróbuj spać na lewym boku i miedzy uda sobie daj jakąś poduszkę/jaśka/zwiń koc czy coś, na pewno będziesz spała jak mops bez bólu ja też miałam takie problemy, ale mąż mi kupił tą poduszke kojec i teraz nie mogę sobie życia bez niej wyobrazić

kootekk jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-01, 13:59   #4700
irsin
Zakorzenienie

GG do irsin

Cytat:
Napisane przez Anecka Pokaż wiadomość
Kurcze ciesze sie, ze Wy tak sie cieszycie ciaza. Ja jakos nie umiem jak wiem ze mam isc do pracy i znow sie stresowac. Nie mam czasu przez te rozne zmiany ani na gotowanie ani na czytanie. Tak naprawde na nic. Zaraz wychodze do pracy i wroce po 22

No a to moj brzuch z dzis, niby ok. 17 tydzien wg moich obliczen. Chcialabym jzu wiedziec czy wymiary dziecka sa prawidlowe czy cos a jeszcze nie mialam tego robionego a wizyta w lipcu.

Nastepna fota z Londynu.. jaka tam pogoda a jaka u nas ehh... i wiewiora na ogrodku
ale ladny brzusio
irsin jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-01, 13:59   #4701
anankee
Rozeznanie

A mój dzidziol dziś mi o sobie przypomniał. Ledwo weszłam do pracy musiałam lecieć do kibelka i zwróciłam całe śniadanie.....
pierwszy raz od jakichś 3 tygodni...
A myślałam że to już koniec wymiotków, a tu powracają.....

Emi!

anankee jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-01, 14:04   #4702
irsin
Zakorzenienie

GG do irsin

Cytat:
Dziewczyny, błagam, nie analizujmy tego Jestem sama psychologiem, walczę z tym od 10 lat, byłam na dwóch psychoterapiach, leczyłam się u psychiatry (leki) i naprawdę mam dosyć zagłębiania się w przyczyny (obiektywnych przyczyn nie ma, po prostu dostaję ataków paniki jak jestem sama, na ogół bywał to lęk przed omdleniem, choć nigdy nie zemdlałam, ale teraz to już uwarunkowana reakcja organizmu, niemal automatyczny wyrzut adrenaliny, a nie rzeczywisty strach). Jedynym sposobem na to, tak uważam, jest w mojej sytuacji ciężka praca, wychodzenie, wychodzenie i jeszcze raz wychodzenie i radzenie sobie z atakami paniki... Ale nie chcę tego robić w ciąży, zbyt duży stres to jest dla organizmu. Mam nadzieję, że jak dzidziuś się urodzi, to pomalutku zacznę z nim wychodzić, może najpierw tuż koło domu, a potem uda się coraz dalej...
Lek o ktorym piszesz- omdlenie - mialam przez ponad rok, balam sie z domu wychodzic.

Na szczescie samo przeszlo po jakims czasie, po milionie badan - krwi, serca itp.

Teraz czasami, gdy tylko zrobi mi sie slabo od razu dostaje ataku paniki,ze zaraz zemdleje.

---------- Dopisano o 12:02 ---------- Poprzedni post napisano o 12:01 ----------

Cytat:
Wiolka, my dziś robimy spaghetti z sosem z tuńczyka Uwielbiam, a bardzo dawno nie jadłam. Wiem, że w ciąży trzeba z tuńczykiem ostrożnie, ale do tej pory od kiedy wiem, że jestem w ciąży, jadłam chyba raz, a dziś będzie drugi raz, więc spoko
czemu z tunczykiem ostroznie? nie slyszlalam o tym

---------- Dopisano o 12:04 ---------- Poprzedni post napisano o 12:02 ----------

Cytat:
Napisane przez M25 Pokaż wiadomość
cześć dziewczyny Ja zupełnie z innej beczki Mam pytanie dotyczące bólu brzucha.. jestem w 17tc i prawie codziennie boli mnie w nocy brzuch kiedy spie na plecach.. nie wiem czy to od tego, ze macica uciska mi jakies inne narzady czy to jakis niepokojacy sygnal..
M25, ja jestem w 18 i mam to samo, dzisiaj w nocy myslalam,ze bede na pogotowie dzwonic - ale mnie dodatkowo bolal jeszcze jak lezalam na boku.
Dzisiaj jest juz lepiej.

Mam nadzieje,ze to dlatego , ze wszystko nam sie rozciaga i wlasnie teraz dzidzius bedzie szybko rosl.
Stary 2010-06-01, 14:05   #4703
Biejatka
Rozeznanie

Córa od tż zachwycona- właśnie grzebie w kartonach z ubrankami- jest przeszczęśliwa i już nawet wie które ukochane maskotki odda dzidziusiowi
Biejatka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-01, 14:05   #4704
irsin
Zakorzenienie

GG do irsin

Cytat:
Napisane przez 79 Marta Pokaż wiadomość
De28 18 tydzień i 2 dni
a mnie jeszcze nie kopie
Stary 2010-06-01, 14:06   #4705
kliwia
Zakorzenienie

Biejatka to super
kliwia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-01, 14:09   #4706
irsin
Zakorzenienie

GG do irsin

Cytat:

Daj ile mozesz, a jesli nie mozesz w tej chwili - powiedz jej o tym - zawsze mozesz w innym czasie kupic im prezent
Stary 2010-06-01, 14:11   #4707
79 Marta
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez irsin Pokaż wiadomość
a mnie jeszcze nie kopie
moje też nie raz kopnęło
Stary 2010-06-01, 14:13   #4708
irsin
Zakorzenienie

GG do irsin

Cytat:
Napisane przez Biejatka Pokaż wiadomość
Córa od tż zachwycona- właśnie grzebie w kartonach z ubrankami- jest przeszczęśliwa i już nawet wie które ukochane maskotki odda dzidziusiowi
bardzo sie ciesze
Stary 2010-06-01, 14:15   #4709
rptrbj1978
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Panna_Ruda Pokaż wiadomość
z CK
to tak jak ja do jakiego lekarzachodzisz i gdzie chcesz rodzic?
rptrbj1978 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-01, 14:16   #4710
Ishka
Zadomowienie

Co do bóli brzucha przy leżeniu na plecach to zapewne ucisk macicy bo jest już na tyle duża i ciężka widocznie że boli najlepiej poducha pod brzuszek jedna między kolanka i pozycja lewa boczna heh mi pomaga ale i tak w nocy się wierce bo plecy mnie bola od jakiegoś czasu niestety...Jak leze na jednym boku to pozniej jak sie przekręce na chwile na plecy to czuje w dole brzucha z jednej strony twardsze z drugiej miększe i wiem ze tam gdzie twardsze to sobie akurat po tej stronie leży heh jak juz wstaje z łóżka to twardość sie wyrównuje

Małgosiak25 ja sie dowiedziałam o synku ok 15 tygodnia
Ishka jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości