|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#331 | ||
|
Raczkowanie
|
Dot.: MAJOWO-CZERWCOWE Maluszki opuściły nasze brzuszki. Mamy V- VI 2010 r.
Cytat:
Tak jak Szaja używamy rożka z tych samych powodów co Szaja Ale np. dziś rożek został obsikany, a drugi jakiś taki mały się zrobił, więc młody śpi w śpiworku zapinanym na ramionach, jemu jest obojętne, ale mnie jakoś śpiworek nie pasi...Cytat:
. Ale jak jest tak ciepło jak dziś było to już nic dodatkowo nie zakładam. W wózku mam welurowy kocyk, dość cienki. Właśnie dziewczyny jak to jest z czapkami? Czy zawsze zakładacie maluchom czapkę na spacer? Ja do tej pory zawsze zakładałam chociaż taką cieniutką, ale może ja przesadzam...kurde temperatury będą teoretycznie coraz wyższe, a przecież w domu mam ok. 22 stopni i dzieciaka w czapce nie trzymam ![]() ------------------------------------------ Szymek postanowił dziś wziąć przykład z wczorajszych wyczynów waszych pociech... W końcu wiem co to znaczy wrzeszczące dzieckoW nocy w miarę spokój był, ale dzień to masakra jakaś, jestem wykończona. Teraz śpi od 1,5 godziny. Mam nadzieję, że długo będzie te szaleństwa odsypiał. U nas mega burza jest. |
||
|
|
|
#332 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;19734459] Dziewczyny, gadałam teraz z położną, mówi, że na te kwękania kupkowe spokojnie można dać Espumisan, 3x dziennie po 5 kropel, powinno złagodzić sprawę. No i jak dziecię tak się pręży, to brzucholek masować i nóżki docisnąć do brzuszka.[/QUOTE] Nie wiedziałam, że Espumisan jest w kroplach. My masujemy i nóżki też dociskamy. Nie wiem czy działa na jelitka, ale na płakusianie z powodu kupki to nie. ![]() ---------- Dopisano o 20:37 ---------- Poprzedni post napisano o 20:33 ---------- Cytat:
A ja myślałam, że takie małe dzieci to więcej śpią. ![]() U nas dziś zaczęło się kwękanie o 3 w nocy, do 5ej trochę spaliśmy i marudziliśmy na zmianę. Potem była chwila czuwania, potem godzinka spania i znowu kwękanko do południa... Bardzo długie pory czuwania mamy jak na noworodka. Czy takie maluchy nie powinny spać więcej? |
||
|
|
|
#333 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() A kalendarz dziwny, moje dziecię od początku płacze prawdziwymi łzami ![]() Cytat:
Już nie musimy kupować leżaczka, dostaliśmy od małża z pracy Taki tradycyjny FP z lwem, fajnie, bo do 18kg jest i może potem jako fotelik służyć dla córeczki |
||
|
|
|
#334 |
|
Zakorzenienie
|
Ja zakładam, taką cieniutką, żeby nie przewiało główki.
Witamy w klubie kwękających szkrabów ![]() Teoretycznie powinny ![]() Luiza przez pierwsze 2 tygodnie spała po 20 h na dobę. [1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;19748794] Już nie musimy kupować leżaczka, dostaliśmy od małża z pracy Taki tradycyjny FP z lwem, fajnie, bo do 18kg jest i może potem jako fotelik służyć dla córeczki Super
|
#335 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja wczoraj zjadłam pół batonika i nie widziałam, żeby to jakkolwiek działało na małego. A truskawek to już kilko zjadłam. Z tym koprem to ja dziś testy zrobię... bo od dwóch dni piję więcej herbatki koperkowej i od dwóch dni mały więcej się pręży i płacze. Dziś już nie wypiję, ani jutro i zobaczymy... ![]() O jakiej herbatce ułatwiającej karmienie mowa?? |
|
|
|
|
#336 |
|
Zakorzenienie
|
Ja wróciłam do jabłek, dzisiaj zjadłam twarożek ze śmietaną, rzodkiewkami i szczypiorem. Zobaczymy co się będzie działo.
Herbatki nie wiem jakie
|
#337 |
|
Konto usunięte
|
Kropka, ja doczytałam, że HIPPowa herbatka rumiankowa ułatwia trawienie też
|
|
|
|
#338 |
|
Zakorzenienie
|
Znalazłam taką http://www.nokaut.pl/herbatki-dzieci...trawienie.html
|
#339 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja zakładam, cieniutką taką. [1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;19748794] Już nie musimy kupować leżaczka, dostaliśmy od małża z pracy Taki tradycyjny FP z lwem, fajnie, bo do 18kg jest i może potem jako fotelik służyć dla córeczki [1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;19749248]Kropka, ja doczytałam, że HIPPowa herbatka rumiankowa ułatwia trawienie też Cytat:
Ale czy to podajemy dziecku? Czy też mamie, skoro mama karmi? |
||
|
|
|
#340 |
|
Raczkowanie
|
Ano racja
Czyli jednak dobrze robię, że zawsze zakładam. Dzięki dziewczyny. Szaja ja też mam taki leżaczek. Tzn. Szymek ma
|
|
|
|
#341 |
|
Konto usunięte
|
Kropko, nie, zwykła rumiankowa jest na niej podane, nie ułatwiająca trawienie - ale rumianek trawienie ułatwia, no i na lekkie bóle brzucholka jest dobry
![]() I położna mi też powiedziała, że sama spokojnie mogę równocześnie taką herbatkę pić. Basiu, Kropko - to co, wspólna fota dzieciaków na leżaczkach? Jutro wielkie próbowanie będzie, zobaczymy, co młoda kobietka powie na ten tron
|
|
|
|
#342 |
|
Zakorzenienie
|
No to kupię przy okazji i będę chlać.
Ja leżaczka jeszcze nie mam, więc fotka musi poczekać. ![]() ---------- Dopisano o 22:33 ---------- Poprzedni post napisano o 22:13 ---------- Dziewczynki - jakieś majty trzymające, ściągające czy pas jakiś na brzuszek polecacie?? Muszę czymś wspomóc wracanie brzucha do normy...
|
|
|
|
#343 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
po Maksiu mi pomógł, |
|
|
|
|
#344 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
to mowicie esspupisan, a esspumisan na wdecia...ja mam te kropelki niemieckie cudo na kolki sab simplex...myslicie ze to moge podawac na te bolace kupki? Tak pomyslalalm ze moze na poczatek przed jednym posilkiem w ciagu dnia... no i co z tym pasem na brzuch? to sa jkaaakies takie cudaa co pomagaja sciagnac skore na brzuchu? Moj brzuchol sie obkurczyl przednio , wyglada juz jak przed porodem, a minelo niespelna 2 tygodnie, macica strasznie obkurczala sie w pierwszym tygodniu podczas karmienia...ale skora jeszcze nie elastyczna...dawac mi tu co to za pasy ???no i nie napisalyscie jak jutro na tym grillu mam byc dlugo z malym a to wazne bo zastosowac sie mam zamiar do waszych zalecen![]() dzisiaj maly po kapaniu zostal polozony od razu w sypialni w swoim lozeczku, a my siedzielismy w salonie, nie tak jak dotychczas ...bo do dzisiaj spal do okolo23 -24 w wozeczku razem z nami w salonie...jak ogladalismy tv, do lozeckza szedl spac jak szlismy my spac ...kolezanka podpowiedziala ze aby odroznial noc od dnia to musze go klasc na noc do swojego lozka i powiem wam ze na razie rewelacja,...ja nie slysze jak kweka, wiec siedze spokojniej sobie w salonie , a jak nie krzyczy to znaczy nie ma problemu...i jakos tak mi sie wydaje dluzej spi dzieki temu ![]() polozylam go o 19.20 po kapaniu spac, obudzil sie o 22.15 zjadl , przebralam i teraz spi znowu oby tak cala noc
|
|
|
|
|
#345 |
|
Zadomowienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;19749248]Kropka, ja doczytałam, że HIPPowa herbatka rumiankowa ułatwia trawienie też
Ja daję Małemu zwykłą rumiankową z HIPP i jak na razie problemów z brzuszkiem nie mamy.
|
#346 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Coś takiego http://www.sklep.malinez.com/data/gf.../7/1/217_1.jpg ewciak, Sab Simplex są podobno rewelacyjne. Możesz podać, jak boli szkraba brzuszek, ale na kupki nie pomoże. Nocka minęła spokojnie, ale o 23 musiałam małą kąpać, bo się okupkała po pas Bokiem też wypłynęło. Wszystko brudne, nawet na mnie przeszło. Zrobiła ją w czasie gdy trzymałam ją do odbicia.
|
|
#347 | |||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Jak nasza córeczka kwęka tylko, to ignorujemy - często kwęka przy zasypianiu po prostu. Czasem nawet ryknie głośniej, ale pomaga tez zwykłe uciszanie "ciiii". I pewnie, że podstawą jest kładzenie do łożeczka, a nie z nami Zwłaszcza, gdy np. w dzień dzieciuch leży na kanapie sobie, jak np. u Kropki bodajże.Cytat:
![]() Cytat:
Wieczorne atrakcje ![]() A u nas wieczór i noc super - dzięki ci boże za Espumisan Zjadła po 20, potem pobudka przed północą, po północy znów lulu, i pobudka o 3:30 a potem o 8. Za to ja od 5 rano atrakcje do 8 miałam, mam nadzieję, że już po Takiej biegunki dostałam, że szok! Podejrzewam, że po tej koperkowej herbatce, bo nic innego takiego nie jadłam. Ledwo na tyłku siedzę :/
|
|||
|
|
|
#348 |
|
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;19755493]
Za to ja od 5 rano atrakcje do 8 miałam, mam nadzieję, że już po Takiej biegunki dostałam, że szok! Podejrzewam, że po tej koperkowej herbatce, bo nic innego takiego nie jadłam. Ledwo na tyłku siedzę :/[/QUOTE]Bidula Mnie po tej herbatce nic nie było. Dzisiaj piję rumianek ( zwykły z torebek ekspresowych ), zobaczymy co się będzie działo. szaja, jeśli Espumisan zda egzamin w ciągu paru dni, to po nogach będę Cię całować
|
#349 |
|
Konto usunięte
|
To idę pedicure walnąć
|
|
|
|
#350 |
|
Raczkowanie
|
Witam po dłuższej przerwie
![]() Czytam,czytam,a potem to już nie mam czasu na napisanie czeokolwiek.Dzięki Wam dziewczyny,że tu jesteście.Widzę,że wiekszość z Was przechodzi to co my,czyli bolący brzuszek,napinanie się i płacz... Mi wczoraj polożna też kazala rumiankową z Hippa Brunowi dać,ale ten nie bardzo chce ja pic ![]() A to nasz Bruno,kilka dni po narodzinach |
|
|
|
#351 |
|
Zakorzenienie
|
|
#352 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
przesyłam buziole w pępuś Bruno ma bardzo fajne włoski. |
|
|
|
|
#353 |
|
Zakorzenienie
|
[1=38c1d5d45cddcf54e3786f1 c4160e951215d24cd_5ff1091 60b8e8;19752206]ja mam takie coś": http://www.allegro.pl/item1048937532...kolory_xs.html
po Maksiu mi pomógł, A jaki obwód masz dla siebie i na jaki obwód brzuszka? To chyba musi dosyć ciasno być? ---------- Dopisano o 12:03 ---------- Poprzedni post napisano o 12:01 ---------- Jaki fajny pyzulek blond. I jaką czuprynkę ma bujną. Tylko mój taki ledwie owłosiony.
|
|
|
|
#354 |
|
Raczkowanie
|
Witam.
U Was święto dziś, wszyscy tatusiowie w domach? A u nas masakra - Nadia szaleje. Od 7 rano nie śpi, tylko płacze. Ma swój czas aktywności ale nie można jej na chwilę samej zostawić bo drze się w niebogłosy. Nie wygląda, żeby ją coś bolało, bo jak wezmę na ręce to się uspokaja i przysypia. Ale jak tylko kładę do łóżeczka - ryk. Teraz już jest senna, oczy jej się zamykają ale ona walczy i nie zasypia Już nie wiem co z tym zrobić. Lulam, opatulam ciasno, uciszam ciiiii i nic Macie jakieś pomysły? Poza tym, dziś idziemy na szczepionkę. Aż się boję, co to będzie. Męża nie puścili z pracy i musimy jechać same, wózkiem. Jak się obie zaczną drzeć to tylko koguta założyć i będziemy gnać do domu na syrenie ![]() ---------- Dopisano o 11:08 ---------- Poprzedni post napisano o 11:07 ---------- Moje też łysolki |
|
|
|
#355 |
|
Zadomowienie
|
Witajcie
My dzis zaczeliśmy 5 dobę..od dwoch w nocy mały płacze po jedzeniu karmię piersią...pręży się i nie moze zrobić kupki. ..nie wiem co mam zrobic,takiemu maluchowi przeciez nie można nic podawać.??.masaże nie pomagają,ani nożki do brzuszka...płakać mi się chce kiedy widzę jak cierpi a nie mogę mu pomóc...co robić dziewczyny żeby nie zwariować![]() nie mam też pojęcia co mogę pić oprócz wody mineralnej? |
|
|
|
#356 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#357 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
kupiłam najmniejszy jaki był, czyli XS właśnie. Ale teraz nie jestem w stanie Ci powiedzieć ile po ciąży z Maksiem miałam w pasie. przed miałam 62-66cm. , najtrudniej przez tyłek przeciągnąć. ![]() Cytat:
A że dzieci płaczą to normalne, więc naet jak z orkiestrą pojedziesz, to nic temu nie będzie. Ucałuj Twoje łysolki. |
||
|
|
|
#358 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
gapa ze mnie miało byc trawienie ![]() herbatka kosztuje cos do 12 zł "Herbatka ułatwiajaca trawienie " ---------- Dopisano o 13:23 ---------- Poprzedni post napisano o 13:20 ---------- Cytat:
jest słodziuchna spróbuj ja karmic na raty moz Agatka potrzebować bliskosci lub potrzebuje duzo ssania nie wiem jak to sie fachowo nazywa spróbuj kupic smoka i jej dać moja ostatnio tez tak ma i nikt oprócz mnie nie potrafi jej uspokoić (bo nie ma cyca z mlekiem hihi) wezme ja przystawie do cyca i widze ze nie pije tylko ciumka diabliczka mała i zaspypia chcac ja odłozyc do łozeczka jest ryk tylko ze moja słodycz nie chce smoczka zadnego ten mały rozbójnik nie chce nawet pic z butelki poprostu ma odruch wymiotny i nie da rady ![]() ---------- Dopisano o 13:31 ---------- Poprzedni post napisano o 13:23 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 13:34 ---------- Poprzedni post napisano o 13:31 ---------- Cytat:
a napewno to jest wina tej kupki przewaznie cyckowe dzieci nie maja problemów z kupka moze mały jeszcze cyca by chciał albo nie moze mu sie odbić ja pije sok bananowy i sok z marchewki banana i jabłka te prezenie moze byc wina gazów tak samo boli jak kolka mozesz pic herbatki z hippa na zimno i na gorąco a najlepiej te które sa od 1 dni zycia dziecia wtedy wiesz ze nie zaszkodzisz ani sobie ani dzieciolkowi ![]() ---------- Dopisano o 13:36 ---------- Poprzedni post napisano o 13:34 ---------- Cytat:
bo pojazd uprzywilejowany bedzie i w dodatku z sygnałem alarmowym trzymam za was mocno kciuki
|
|
#359 |
|
Zakorzenienie
|
[1=38c1d5d45cddcf54e3786f1 c4160e951215d24cd_5ff1091 60b8e8;19759854]no, ciasno, ale chyba właśnie tak ma być.
kupiłam najmniejszy jaki był, czyli XS właśnie. Ale teraz nie jestem w stanie Ci powiedzieć ile po ciąży z Maksiem miałam w pasie. przed miałam 62-66cm. , najtrudniej przez tyłek przeciągnąć. ![]() [/QUOTE] Już obcykałam rozmiary... Wychodzi, że powinnam mieć M (mam powyżej 90cm w pasie nadal, dokładnie 92cm), ale wezmę S. Dzięki. _________ Kobity, co Wy robicie z dzidziusiowymi szyjkami, gdy idziecie na spacerek? Co by nie ubrać maluchowi, to szyjka i tak goła...
|
|
|
|
#360 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja pije herbatkę na laktacje, ona jest z koprem, anyżkiem i rumiankiem chyba. I miałam dziś iść kupić dla małej coś na ten brzuszek ale nie wiem czy kupie bo to swięto i wszystko pozamykane.. ![]() U nas pierwsza noc niezaciekawa.. Mała pół nocy nie spała. Nie płakała ale się wierciła, prężyła, postękiwała.. ten brzuszek jej dolegał. i nad ranem szła kupa za kupą i już tak sie nie pręzy Mam nadzieje ze przeszło..---------- Dopisano o 13:50 ---------- Poprzedni post napisano o 13:47 ---------- Cytat:
Co z tą szyjką ![]() Ja miałam jakieś gacie takie wysokie obciskajace.. ale sa za duuże.. ![]() i po wielu poszukiwaniach kupiłam te masło ujędrniające po porodzie.. i taka fajna skóra jest
|
||
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:45.

![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)

Już nie wiem co z tym zrobić. Lulam, opatulam ciasno, uciszam ciiiii i nic
..nie wiem co mam zrobic,takiemu maluchowi przeciez nie można nic podawać.??.masaże nie pomagają,ani nożki do brzuszka...płakać mi się chce kiedy widzę jak cierpi a nie mogę mu pomóc...co robić dziewczyny żeby nie zwariować
przed miałam 62-66cm.
Mam nadzieje ze przeszło..