|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#361 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: MAJOWO-CZERWCOWE Maluszki opuściły nasze brzuszki. Mamy V- VI 2010 r.
Cytat:
Zazdroszczę możliwości smarowania brzucha... Ja nie mogę się dotknąć. Mam drętwą skórę od pępka w dół. Każdy dotyk mnie drażni. Mam ochotę wyć do księżyca, tak mnie wkurza każdy ruch w okolicy dołu brzucha... Majtki, nawet bluzka doprowadzają mnie do pasji... Próbuję się smarować ale to męka jest... :/ |
|
|
|
|
#362 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A wogole doszłam na co mała ma uczulenie.. Na oliwkę Nievea. A na balsam i płyn już nie.. posmarowałam przed wczoraj ją całą balsamem a nożkę oliwką i na nózce ma takie krosteczki a na reszcie ciała nie ma.. Ale kupiłam już oilatum i narazie w tym tylko bede ją kąpała.. |
|
|
|
|
#363 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#364 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja piję słabą herbatę zwykłą, dzisiaj rumianek ( polecany na lepsze trawienie), kawę cappuccino, soki Pysio. Cytat:
Ubrałam małej taka fajną bluzę, ale szyja goła. Założyłam czapkę wiązaną ( inne ściąga sobie sama ) , wiązanie zostawiłam pod brodą i już było lepiej. Luiza nawet walczy z wiązaną czapką , ale najwyżej na oczy ją sobie ściągnie ![]() Te majty można wysoko ponad pępek założyć, ale ja je trochę ściągam, bo wyłażą spod spodni. Mała dostała krostki na buzi, pewnie po pomidorze, bo wczoraj zjadłam trochę, albo po rzodkiewkach
http://suwaczki.maluchy.pl/li-44203.png http://suwaczki.maluchy.pl/li-44331.png Jaka jest różnica między kobietą z PMS a terrorystą? Z terrorystą można negocjować. ![]() Edytowane przez bydgoszczanka Czas edycji: 2010-06-03 o 15:49 |
||
|
|
|
#365 |
|
Zadomowienie
|
i po poludnu znow to samo....zjadł,poczuwał,po kwekał i zaczoł sie prężyć...wkoncu jakoś zasnoł...nie mam pojęcia co się dzieje a nie wspomniałam...mały ma żółtaczkę
położna kazała dużo dostawiać żeby się dużo wypróżniał....a ze szpitala mnie po 2 dobach wypuścili,chyba przesadzili....natomiast w szpitalu,położna powiedziała,że takiemu małemu się nie odbija tylko może ulać,więc już nie wiem jak to jest...skusiłam się na melise...mam nadzieje ze to mu nie zaszkodzi ![]() a i jeszcze jedno mnie trapi...w ktorej dobie życia mogę z nim wyjść na dwór?w szpiatlu kazali po 2 tyg ale oszalec można siedzac tak i patrząc za okno
|
|
|
|
#366 |
|
Konto usunięte
|
Nam powiedzieli, że od razu możemy, jeśli tylko piękna pogoda jest.
Piję prócz wody bobofruty, bo nie są dosładzane, teraz w Biedronce za 6,5zł są 4paki. Czasem herbatkę malinową. Agatka tez żółta, też mam dużo dostawiać, ale wprowadzam pomalutku rumianek - nie chcę na siłę jej dostawiać. A czemu się nie odbija? Córeczka pięknie odbija, ma 2,5 tygodnia. Ssaczek nakarmiony, na razie śpi, mam nadzieję, że chociaż do 20 pośpi. |
|
|
|
#367 |
|
Rozeznanie
|
Agatce bóle brzuszka przeszły odkąd ja herbatkę koperkową piję ale trzeba pamiętać że jak za dużo się wypije to ma odwrotne działanie.
U nas dzień jak zwykle - do 14 co godzinę jedzenie potem co 2,5 ale dzisiaj skróciła rano czas jedzenia i wydaje mi się że po prostu pić jej się chciało bo gorąco. Ja żeby było ciekawiej dorobiłam się zastoju w prawej piersi - gdzieś chyba w nocy przyspałam ją sobie. Odciągam, masuję kapustę przykładam ale boli okropnie. Pomaga tylko na chwilę a potem od nowa twardnieje.
|
#368 |
|
Konto usunięte
|
Nie wypiłam za dużo
---------- Dopisano o 19:15 ---------- Poprzedni post napisano o 19:15 ---------- Dziewczyny córeczkowe - jak macie sukienusię dla córeczki, to co do tego ubieracie? |
|
|
|
#369 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() Spróbuj wziąć prysznic, lać wodę raz zimną a raz ciepłą. A jeśli jest to zapalenie to podobno nie wolno masować.
|
|
#370 |
|
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;19768134]Nie wypiłam za dużo
---------- Dopisano o 19:15 ---------- Poprzedni post napisano o 19:15 ---------- Dziewczyny córeczkowe - jak macie sukienusię dla córeczki, to co do tego ubieracie?[/QUOTE] Ja dziś pierwszy raz załóżyłam sukieneczkę. U mnie było 27* w cieniu. parno i duszno. Założyłam body na 3/4 i na to sukienusie. Taka za kolanka bo przyduza i skarpeteczki ![]() Wzięłam też sweterek ale się nie przydał ![]() Z ziajki I chwalimy sięęę
|
|
|
|
#371 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#372 |
|
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;19768134]
Dziewczyny córeczkowe - jak macie sukienusię dla córeczki, to co do tego ubieracie?[/QUOTE] Ja jeszcze nie ubierałam,ale dzisiaj patrzyłam i już będą dwie dobre. Założę pewnie body, bo fajnie trzymają pieluchy. Śliczna U nas jest marudzenie od godziny co chwilę kupy robi , może to po rumianku
|
#373 |
|
Rozeznanie
|
Okazuje się że nie mam zapalenia tylko jeden kanalik w piersi się zatkał na sutku pojawił się tyci biały pęcherzyk a po przebiciu go mleko trysnęło jak z kranu. Boże co za ulga. A już miałam do poradni laktacyjnej dzwonić.
|
#374 | |
|
Zakorzenienie
|
Urocza.
Cytat:
To teraz już nie wiem, pić ten rumianek czy nie? ![]() U nas dziś dzień bez kopru... i bez rewelacji ale lepiej niż wczoraj i przedwczoraj. ![]() Nawet spacerek spokojny zaliczyliśmy. I śpimy sobie już na noc, od 21ej... po kąpieli. |
|
|
|
|
#375 |
|
Zakorzenienie
|
Dopiero zasnęła, uffff. Zrobiła zieloną kupkę, popurtała, później jeszcze ze 3 normalne i śpi.
W ciągu dnia było rewelacyjnie, bez marudzenia, była bardzo pogodna. Jutro nie piję rumianku, zostaję przy melisie i Espumisanie. Lecę też spać, bo nie wiadomo jaka będzie noc. Spokojnej nocy Wam życzę
|
#376 |
|
Zakorzenienie
|
cześć mamuśki
walczycie z kupami dzielnie widzę niestety tak to już jest na początku-choć ciężko nad tym przejść do porządku dziennego patrząc jak maleństwo się pręży i płacze ... ![]() niestety układ pokarmowy jest niedojrzały i "chwilę" to trwa zanim zacznie prawidłowo funkcjonować... na pewno espumisan pomaga odgazować dzidzię a tulenie/noszenie daje poczucie bezpieczeństwa kładzenie sobie na brzuszku ogrzewa brzuszek dziecka i pomaga tak jak i przyciąganie nóżek do pępka ja piłam też herbatkę na laktację Herbapolu ,zwykłą rumiankową i meliskę Hippa też można jeśli ktoś lubi,ale: 1) jest droga 2) w składzie głównie glukoza ![]() no i przede wszystkim spokój mamusi bardzo pomaga ja jak mantrę powtarzałam sobie,że dla takiego maluszka poród i to wszystko co się późńiej dzieje jest o wiele gorszy do przejscia niż dla mnie nie mówiąc o ciężkiej pracy jaką musi wykonać jego organizm,żeby zacząć żyć w innym niż do tej pory świecie jakoś tak mnie to zawsze dystansowało... za 2-3 mce będzie duuuużo lepiej,same odetchniecie a dzieciaczki macie |
|
|
|
#377 | |
|
Zadomowienie
|
Mała modelka
Cytat:
|
|
#378 |
|
Zakorzenienie
|
Hej, noc była spokojna. Tradycyjnie pobudka o 2 i o 5.30
Przedstawiam moją pannę ( jutro kończy 7 tygodni)
|
#379 | ||||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Mimo, iż wiem, że tak to jest, i tak mi przykro.Cytat:
Taka lekko wyniosła księżniczka ![]() Nocka nieco męcząca, malutka od 2 do 3:30 nie spała, 3 razy jadła, 2 razy przebierana,w końcu nakarmiona na leżąco usnęła i przeniosłam ją do łóżeczka. |
||||
|
|
|
#380 |
|
Raczkowanie
|
kardashi, bydgoszczanko...piekne macie te Wasze dzidzie
))jak myslicie od czego mogly sie mojemu malemu pojawic takie czerwone male krostki na pupce , wokol odbytu? to uczulenie czy raczej moze potowki od pieluszek?
Edytowane przez ewciak123 Czas edycji: 2010-06-04 o 10:47 |
|
|
|
#381 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
______ Mamusie... czy Wy nie macie żadnych problemów z maluchowymi pupkami, szyjkami itd? Ja już nie wiem co robić... Szyjka małego pod brudką, w tych fałdkach ma co dzień to więcej potówek... Przecieram przegotowaną wodą, dmucham, chucham... i nic. Położna nie kazała tego miejsca wysuszać. Ale mam ochotę posmarować Sudokremem. Na pupce i w jej okolicach to działa. Poradźcie coś. ![]() I drugi temat... pachwinki i miejsce między ptaszkiem i jajuchami... Wygląda jakby się młody długo moczył w wodzie. Naskórek jest białawy taki, wilgotny, zmacerowany. W pachwinach wygląda jak pękał. Tego też nie kazała wysuszać... raczej smarować linomagiem. Tylko że to nie działa, nic się nie zmienia, nadal to samo. Pomóżcie. ![]() ---------- Dopisano o 10:49 ---------- Poprzedni post napisano o 10:46 ---------- Aha - wyczytałam, że na potówki świetna jest kąpiel w mące ziemniaczanej, albo przecieranie skórki wodą z sodą. Próbowała któraś z Was kiedyś?? |
|
|
|
|
#382 |
|
Zadomowienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;19777684]No jest kim się chwalić
Spokojnie, jak ci się zapcha, gorący (jak tylko dasz radę wytrzymać) prysznic lub termofor na piersi - pomaga ![]() Pewnie, że spokój, ale nawet bycie spokojnym nie pomoże na ten ściskający żal, jak się na męczącego maluszka patrzy Mimo, iż wiem, że tak to jest, i tak mi przykro.O rany, ale to zleciało! Widać, że urosła - a na Twoim ramieniu robi minki jak nasza córcia Taka lekko wyniosła księżniczka ![]() Nocka nieco męcząca, malutka od 2 do 3:30 nie spała, 3 razy jadła, 2 razy przebierana,w końcu nakarmiona na leżąco usnęła i przeniosłam ją do łóżeczka.[/QUOTE] No i odkryłam wczoraj że jednak noworodkom się odbija!! jakbym tę położna ze szpitala doorwała to nie powiem wam co bym jej zrobiła ![]() Mały wczoraj wieczorem marudny od 21,do 23:30 wkońcu zasnoł,ale jak się obudził o 2:30 to jadł,niby zasypiał,budził się kwękał,itd do 5!!!wkoncu zasnoł przy cycu nawet nie wiem kiedy no i go nie odłożyłam tylko spał z nami,i obudziłam sie o 9:30 no i tu niespodzianka,zjadł.przeb rałam i poszedł lulu...czemu w nocy jest taki nadaktywny zawsze w okolicach właśnie 3!!przeciez podobno nie odróżniają dni od nocy...??Dziewczyny śliczne te wasze maluszki,wstawię zdjęcie jak już jakieś ładne zrobimy ![]() i postanowiłam w niedzielę wyjsć...hmmm a jak u was wygladało to werandowanie,nie mam balkonu ani werandy
|
|
|
|
#383 |
|
Raczkowanie
|
Hej.
Za nami kolejna męcząca noc.Mały zasnął po płaczu i wyginaniu o 21,pospał ładnie,bo do 00.30.No i potem się zaczęło...Płacz,wręcz ryk,wyginanie itdNie pomaało nic,noszenie na rękach,masowanie brzuszka,kładzenie na brzuszku,dopajanie.W końcu wpadłam na pomysł z suszarką.Zaczęło pomagać,ale szybko mnie oświeciło,że tu chodzi o dzwięk ![]() Któraś pisała,że nagrała na dyktafon,ale u mnie dyktafonu niet,wiec suszara chodziła chyba z pół godziny ![]() Zasnął i ból sie skończył,bo przespał do rana.Z małymi przerwami na cyca pospaliśmy do 10 ![]() Na samą myśl o kolejnej nocy już mnie skręca z żalu. I tak mysle o tym espumisanie. Tylko mam pytanie.Dziewczyny Wy dałyście dzieciaczką po konsultacji z lekarzem?Czy nie jest to konieczne? Miłego i spokojnego dnia życze |
|
|
|
#384 |
|
Zakorzenienie
|
Daniel mówi, że rumianek jest do chrzanu.
|
|
|
|
#385 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#386 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
kardashi twoje malenstwo Cytat:
Cytat:
co do jajuszek to ja nie wiem mam bułeczke ale jak pisałam moja mała ma bardzo drażliwą skóre i od pczątku jade na wodzie ale kropko robisz bład myjąc tylko w samej wodzie przeciez jesli tam cos jest zaczerwienione trzeba to przemywać wodą ze srodkiem łagodzącym czyli płynem do kąpieli dla dzieci o skórze wrażliwej oliatum jest dobre ale za drogie ja myje mała po kazym posiłku czyli czasem nawet nie minie godz kupiłam pampersy gaga w tesco kosztuja 80 sztuk około 30 zł bo czasem schodzi mi dziennie z 15 pampków tyłek i karczek przeywam ciepłą woda z dodatkiem płynu do kąpieli z jonsona do tego uzywam płatków higienicznych chwile zostawiam i osuszam zwykła wyprasowana tetrowa pielucha ale nie tre tylko tak pulsacyjnie dotykam miejsc przemytych kiedy widze ze skóra jest sucha smaruje maścią Termentiol inne nie działały na podrażnioną skóre i za kazdym przebraniem czynnosc powtarzałam jak skóra wyzdrowiała zmieniłam termentiol na bepanthen ale profilaktycznie wieczorem i rano uzywam tormentiolu uwaga na te masc brudzi ubranka i jest tak maziowata wiec jak bedziecie zmieniac pieluszke nie starac sie zmywac jej calkowicie ona robi taka powłoke w której skóra sie regeneruje chusteczek nawilzajacych uzywam tylko tam gdzie nie moge tyłka małej umyc lub w nocy (karmie co 2 godz wiec 3 razy jest uzyta chusteczka) mała nie ma odparzen ani potówek co do potówek to lżej dziecie ubierac i w razie czego nakryć kocykiem i chodzbyscie nie wiem jak dmuchali chuchali jesli dziecie ma miec tyłek w plamach to bedzie miało trzeba tylko szybko zareagować zeby małenstwo nie bolało to sie moze nawet zrobic od stolca czy siusków bo my cos zjemy i dzieciakóm mocz i kał zmienia sie za kazdym spaskudzeniem pieluszki do kapieli równiez uzywam jonsona a poteem zwykła oliwe z oliwek teraz juz normalna oliwka ale przedtem oliwa uratowala nam suchą skórke Kropko co do chłopaczków to nie wiem ale wykąpac w krochmalu to dobra sprawa nasze pra babcie tak robiły a i w klinice w katowicach tez od lekarza dostałam wytyczne do kąpieli w krochmalu ![]() ---------- Dopisano o 12:40 ---------- Poprzedni post napisano o 12:35 ---------- co deo odbicia musi sie dziecku odbić tzn niekótre nie odbijaja ale jesli malec po piciu jest niespokojny znaczy ze powietrze które wypił z mlekiem go meczy trzeba pionizowac i dac temu ucieczke co do werandowania to ja tego nie robiłam bo pierwsze werandowanie miała mała wychodzac ze szpitala drugie jadac do kliniki trzecie jadac z kliniki czwarte była brzydka pogoda ale jak sie nadarzyła okazja bylismy 20 min na spacerku i małej nic nie jest inaczej jest zimą jesli chcesz werandowac ubierz malca i otwórz szeroko okno ![]() ---------- Dopisano o 12:42 ---------- Poprzedni post napisano o 12:40 ---------- no bo rumianek jest dla kobiet rum i Janek jakbys jakas Janke mu skombinowała byłby ucieszony :P
|
|
#387 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Ale odrobina mąki ziemniaczanje dodana do kąpieli nie zaszkodzi, a na pewno pomoże. |
|
|
|
|
#388 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja nie myję wodą, ja wodą przecieram dane miejsce, tak samo przecieram buzię. Kąpię dziecko w wodzie z Emolium. Nigdzie na tych płynach z parafiną nie jest napisane, że można miejscowo, wszędzie pisze że wlać do wody do kąpieli. Chyba, że źle Ciebie zrozumiałam... |
|
|
|
|
#389 |
|
Zakorzenienie
|
a propos problemów z brzuszkami i działających uspokajająco dźwięków:
podczytuję od dawna mamusie marcowo-kwietniowe. pamiętałam, że zamieszczały kiedyś link do stronki, z której za darmo można ściągnąć odgłosy różnych sprzętów. poprosiłam dziś o przypomnienie tego linka, więc przekazuję go Wam. może zadziała ![]() http://babysleepnoise.com/ |
|
|
|
#390 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
tak teraz juz nie robie szyi bo potówek niet ale tyłek cały czas jest nianczony zeby nie powróciło bierzesz miseczke taka 250 ml i do niej wlewasz ciepłej wody i pare kropli płynu do kapieli moczysz w nim wacik i lekko przemywasz miejsce zmienione potem zwykla tetra pulsacyjne osuszasz i nakladasz ten termentiol i pieluuszke
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:00.

Mam nadzieje ze przeszło..

..nie wiem co mam zrobic,takiemu maluchowi przeciez nie można nic podawać.??.masaże nie pomagają,ani nożki do brzuszka...płakać mi się chce kiedy widzę jak cierpi a nie mogę mu pomóc...co robić dziewczyny żeby nie zwariować

Ubrałam małej taka fajną bluzę, ale szyja goła. Założyłam czapkę wiązaną ( inne ściąga sobie sama ) , wiązanie zostawiłam pod brodą i już było lepiej. Luiza nawet walczy z wiązaną czapką 
ale oszalec można siedzac tak i patrząc za okno