Uroki ciąży czujemy, a jesienią się rozpakujemy :) WRZESIEŃ-PAŹDZIERNIK 2010 cz.III - Strona 13 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-06-04, 07:48   #361
Majka232
Zakorzenienie

Dot.: Uroki ciąży czujemy, a jesienią się rozpakujemy :) WRZESIEŃ-PAŹDZIERNIK 2010 cz

Cytat:
Napisane przez aaneczka1984 Pokaż wiadomość
Majka...chodzi Co o pytanko w sprawie błędu w siatce??
Ja tylko ja skopiowałam z jakiejś strony i szczerze mówiąc nie zwróciłam na ten błąd uwagi!!
Może poprostu są tam przypadkiem przestawione wagi i na moje oko poiwnno być tak:

22 tc 351 gram (10 centyl) 575 gram (50 centyl) 754 gram (90 centyl)
23 tc 364 gram (10 centyl) 588 gram (50 centyl) 839 gram (90 centyl)
24 tc 374 gram (10 centyl) 640 gram (50 centyl) 958 gram (90 centyl)
Kurcze u nas plaga komarów..normalnie z domu ciężko wyjść...tak mnie w nocy pogryzły ze szok.. Najgorzej z dziećmi. Domik nie spał w nocy bo go swędziało....ciągle się ocierał....
Wychodze na dwór a tu rój na mnie siedzi...masakra....
Też mi się wydaje, że tak być powinno. Myślałam, że coś się źle przekopiowało.

U nas wczoraj padał deszcz i grad, przedwczoraj w nocy była burza, a dziś od rana znów deszcz, chociaż ogólnie b.ciepło i słonecznie, ale dziś będzie chyba ponury dzień. Komarów jest pełno wieczorami, jak byliśmy tydzień temu nad jeziorem to myślałam, że nas zjedzą w ciągu dnia. Super są takie siatki na okna i drzwi balkonowe. Mają je moi rodzice na balkonach od kilku lat, nie zdejmują ich na zimę i nic się z nimi nie dzieje
Stary 2010-06-04, 07:58   #362
waniliaania2009
Wtajemniczenie

Dot.: Uroki ciąży czujemy, a jesienią się rozpakujemy :) WRZESIEŃ-PAŹDZIERNIK 2010 cz

Cytat:
Napisane przez Ray Pokaż wiadomość
waniliana co do butelek zgadza sie avent najlepsze. Ale po co ty teraz myslisz o butelkach??
wybaczcie jak kogos uraze ale dla mnie glupota jest kupowac teraz butelki, sterylizatory itp.. to nie sa male koszta, a tak na prawde to moze byc zupelnie zbedne...przeciez to mozna kupic w kazdym sklepie, aptece allegro.. ja nie kupowalam zadnych butelek bo nie wiedzialam czy beda potrzebne, chcialam karmic piersia. Nie udalo sie to maz kupil butelke jedna a reszte sobie sama zamowilam na allegro nawet nie musialam z domu wychodzic, wiec jesli moge doradzic to poczekajcie
wazniejsze przeciez sa inne rzeczy na poczatek
dobrze wiedziec Czyli ja tez poczekam z takiego typu zakupami na pozniej
Kiedys ktoras z was wklejala liste co najlepiej kupic na pocztake- macie ja? bo bym sobie wykreslila rzeczy ktore juz mam. Chociaz ja narazie mam same ubranka na rozmiar 62 i cztery na mniejszy.
waniliaania2009 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-04, 08:23   #363
Szczęśliwa
Zadomowienie

Witam rankiem.
U nas w pracy spokój, mnóstwo osób korzysta z długiego weekendu, jest wiec czas na wizaż.
Pogoda super od rana, ciepło i słonko ;-)

Cytat:
Napisane przez szokoladka74 Pokaż wiadomość
JJak stwierdzał,że za dużo wydajemy wysłałam go na zakupy, po jedzenie -mówił co chce na obiad a ja mu listę ,żeby to kupił. Był w szoku,że wszystko takie drogie. Zrezygnował z samodzielnych zakupów.
To najlepszy sposób na facetów ;-) Oni muszą zobaczyć na własne oczy, żeby zrozumieć że to nie rozrzutność tylko po prostu takie są ceny.

Cytat:
Napisane przez waniliaania2009 Pokaż wiadomość
Wszytskie moje kolezanki sugeruja aby kupic butelki firmy AVENT. I teraz pytanie ile ich kupic na poczatek- napewno 4-5 miesiace pierwsze bede karmic.
Cytat:
Napisane przez Eveliouses Pokaż wiadomość
o dobre pytanko z tymi butelkami,też słyszłam,że avent jest bardzo polecany.Ale ja np.o ile się da
Ja rozmawiałam o tym z kilkoma koleżankami i wybrałam buteleczki Tommee Tippee. Kupuję zestaw startowy.
http://www.allegro.pl/item1057564217...najtaniej.html

Być może tak jak mówi Ray jest za wcześnie żeby kupować aż tyle butelek od razu, ale ja wolę mieć w razie czego. Cena lepsza w zestawie, wiec od razu zestaw. Mam zamiar karmić, ale nigdy nie wiadomo jak będzie. I buteleczkę malutką warto mieć już w szpitalu. Zresztą jak nie na początek to przydadzą eis później, do herbatek, soczków itp. Buteleczki się niszczą, odbarwiają, myślę wiec ze prędzej czy później wykorzysta się wszystkie.
Mam taki charakter, że lubię być przygotowana na wszelki wypadek zawczasu, a środki finansowe na dzieciątko są odłożone, wiec nie ma przeciwwskazań.

Cytat:
Kurcze u nas plaga komarów..normalnie z domu ciężko wyjść...tak mnie w nocy pogryzły ze szok..
A ja u nas nie wiedziałam nawet jednego komara, ale to miasto tu rzadko są.

---------- Dopisano o 08:23 ---------- Poprzedni post napisano o 08:18 ----------

Cytat:
Kiedys ktoras z was wklejala liste co najlepiej kupic na pocztake- macie ja?
Proszę. Wklejam po raz kolejny listę zaczerpnięta z wątku mamuś majowo- czerwcowych

Jest to lista taka "pełna" są na niej zarówno rzeczy zbędne jak i niezbędne no i cześć doświadczonych mamuś wypowiedziało się, że niektóre rzeczy można kupić po kilku miesiącach, jak się pozna temperament dzieciątka np. mata edukacyjna.

1. wózek 3w 1
2. leżaczek
3. rożek
4. przewijak na łóżeczko
5. łóżeczko
6. materac
7. ceratka do łóżeczka 2szt.
8. wypełnienie pościeli
9. prześcieradła 3szt.
10. pościel 2 komplety
11. kocyk ciepły (hiszpański)
12. kocyk cienki bawełniany 2szt
13. karuzela nad łóżeczko
14. wanienka
15. termometr do wody
16. ręczniki z kapturkiem 3szt.
17. ręcznik kąpielowy 2szt.
18. myjki frotte
19. smoczek 2szt
20. elektroniczna niania
21. mata edukacyjna
22. ciuszki:
-body r. 56 i 62 -ilość ?
-kaftaniki r. 56 i 62-ilość ?
-śpioszki r. 56 i 62-ilość ?
-pajacyki r. 56 i 62-ilość ?
-skarpetki 4 pary
-łapki 3 pary
-czapeczka cienka wiązana 2szt.
-czapeczka grubsza 2szt

-bluzki długi rękaw 62/68cm 6 szt.
-bluzy 62/68 cm 2szt.
-spodenki 62/68cm (w tym ogrodniczki) 6szt
-bluza polar 62cm 1szt.
-rajstopki 62cm 3pary
-śliniaczki 3szt.
-kombinezon na zimę 1szt
-czapeczka na zimę
-pieluchy tetra 10szt
-pieluchy flanela 5 szt.
23. parafina ciekła
24. mydełko
25. sudokrem na odparzenia
26. krem pielęgnacyjny
27. chusteczki nawilżane 3 paczki
28. gaziki jałowe
29. spirytus
30. woda utleniona
31. nożyczki do paznokci
32. szczoteczka do włosków
33. patyczki kosmetyczne
34. frida (lub sopelek) do noska
35. maść (nie krem!!) „bepanthen” na brodawki
36. termometr
37. pampersy 7-8/dzień-5 mega paczek/ miesiąc-
38. wkładki laktacyjne 2 opakowania
39. butelka 125ml 2 sztuki
40. smoczki do butelek
41. szczotka do mycia butelek
42. -herbatka koperkowa
43. kropelki esputicon na wzdęcia
44. maść majerankowa
45. sól fizjologiczna w rozpylaczu
46. tantum rosa dla mamy

Dla mamy do szpitala.
-podpaski nocne
-podkłady na łóżko
-lewatywa- czasami wymagają w szpitalu
-papier toaletowy
-majtki jednorazowe
-stanik do karmienia
-koszule nocne do karmienia 2szt

Nasza córcia jest już z nami. Dagusia- 23.09.2010r.

Edytowane przez Szczęśliwa
Czas edycji: 2010-06-04 o 08:25
Szczęśliwa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-04, 09:05   #364
Angelika16
Raczkowanie

GG do Angelika16
Talking Dot.: Uroki ciąży czujemy, a jesienią się rozpakujemy :) WRZESIEŃ-PAŹDZIERNIK 2010 cz

Szczesliwa bardzo dziekuje za ta liste, mi sie na pewno przyda. Co do bielizny do szpitala, tak sie wczoraj zastanawialam, czy to jakies specjalne trzeba kupic i gdzie to sie kupuje?
A te podklady na lozko to takie jak dla dzieci sie kupuje?
Buziakiiiii
Angelika16 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-04, 09:11   #365
aaneczka1984
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Angelika16 Pokaż wiadomość
Szczesliwa bardzo dziekuje za ta liste, mi sie na pewno przyda. Co do bielizny do szpitala, tak sie wczoraj zastanawialam, czy to jakies specjalne trzeba kupic i gdzie to sie kupuje?

Buziakiiiii

Te majtole to takie dziewczyny w szpitalu miały..ja se nie kupiłam wtedy
http://www.allegro.pl/item1051102961...elorazowe.html

A podkład na łóżeczko to mam coś w tym stylu

http://www.allegro.pl/item1056636542..._70x40_cm.html
aaneczka1984 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-04, 09:22   #366
abz
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ycnan Pokaż wiadomość
Hehe, no mój jest moim pierwszym w ogóle We wszystkim
Mój też jest moim pierwszym. Tylko całowałam sie wcześniej z innym - taka młodzieńcze, niezrozumiałe do tej pory zauroczenie Poza tym wszystko po raz pierwszy to z obecnym mężem

Cytat:
No a kazała mi przyjść za jakieś 5-6 tygodni czyki ok28-29 tc wtedy juz za późno na glukoze?? hmmm...sama nie wiem co o tym mysleć...
szkoda, ze jej o to nie zapytałaś. Ale w razie czego 28-29tc to chyba nie jest dużo za późno.

Cytat:
mieszkamy z moimi rodzicami w świerzo wykończinym domu, ojciec płaci wiekszość rachunków, kupują tez większą część jedzenia...
my wydajemy jedynie na siebie, opłacenie tv, jakieś zachcianki i na Dominisia.... i tak ciągle narzeka że ma mało kasy, mało zarabia, ciągle coś mu kasy brakuje i ciągle jej szuka...
widzę, ze układ całkiem podobny do mojego. Tylko my jedzenie to juz we własnym zakresie, ale mama i tak ciagle coś podrzuca Jakbyśmy mieli płacić połowe rachunków za dom to nie byłoby tak wesoło....Bo dom jednak dużo kosztuje.

Cytat:
Napisane przez ania13.03 Pokaż wiadomość
Hej dziewczyny, ja juz po usg i w koncu potwierdzilo sie to co czulam od dawna... bedzie DZIEWCZYNKA
Gratuluję na różowo

Któraś z was pisała ostatnio znowu o kasach pierwszeństwa. Nie można liczyć na to, ze ktoś zauważy, ze mamy brzuch i nas wpuści. Po 1. nikt nie lubi długo stać w kolejce więc niechetnie by przepuścił. Po 2. ludzie nie zawsze wiedza przy jakiej kasie stoja, u mnie w auchan tablica z informacją jest tak wysoko, ze na pewno mało kto wie przy jakiej kasie stoi. Trzeba podejść i powiedzieć, ze sie ma pierwszeństwo i już.

abz jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-04, 09:45   #367
angelikaw
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez abz Pokaż wiadomość
widzę, ze układ całkiem podobny do mojego. Tylko my jedzenie to juz we własnym zakresie, ale mama i tak ciagle coś podrzuca Jakbyśmy mieli płacić połowe rachunków za dom to nie byłoby tak wesoło....Bo dom jednak dużo kosztuje.
u nas podobnie, mama często coś podrzuca, ale rachunki płacimy po połowie (tylko zimą za ogrzewanie 1/3). Ale to i tak tańsze niż mieszkanie w bloku.
Co do kasy - mamy wspólną, od niedawna na jednym koncie. Wspólnie ustalamy większość wydatków. Na zakupy też raczej chodzimy razem, bo ktoś musi zanieść do domu te ciężkie torby
angelikaw jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-04, 09:52   #368
waniliaania2009
Wtajemniczenie

Ja mam liste ubrane znalazlam ja kiedys na internecie:

Ubranka
1. kaftaniki - rozm. 56 - 2 szt., rozm. 62 - 3 szt – są słabe w używaniu, ale fajnie wyglądają;
2. śpioszki - rozm. 56 - 2 szt., rozm. 62 - 3 szt;
3. body z krótkim, długim i bez rękawów – większa ilość, bliżej nieokreślona – to najlepsze
ubranka dla dziecka - my głównie ich używaliśmy;
4. śliniaczki 2-3 szt. - na później
5. czapeczka bawełniana po kąpieli 2-3 szt.;
6. skarpetki cienkie 3-5 par;
7. skarpetki grube 3-5 par;
8. pajacyki - piżamki -rozm. 56 - 2 szt, rozm. 62 - 3 szt. - są naprawdę super, nasza mała do
teraz w nich śpi;
9. pajacyki welurowe;.
10. sweterek / bluza – 1-2 szt. Rozm. 62;
11. kombinezon zimowy;
12. rajstopki rozm. 62 – 1 -2 szt. na później;
13. spodnie / sukienka w zależności od płci;
14. ubranko wyjściowe,
15. polarowy pajacyk rozpinany w kroku i z przodu na całej długości (1 szt.);
16. czapki z nausznikami osłaniające uszy i czoło: cieplejsze (2 szt.), ;
Stary 2010-06-04, 10:46   #369
Szczęśliwa
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Angelika16 Pokaż wiadomość
Buziakiiiii
Majtochy to właśnie takie jak Aneczka wkleiła podobno najlepiej się sprawdzają. Niektóre dziewczyny mówią, że też zwykłe bawełniane- takie najzwyklejsze, które można później po prostu wyrzucić.

A podkłady nie są wymagane we wszystkich szpitalach, tylko gdzieniegdzie.

Dziewczyny już dzieciate powiedzcie jakie kocyki najlepiej kupić, do wózeczka i do domu. Polarowe? Ażurowe? Bawełniane?

I na tej liście są rajstopki, zakłada się je takim maluchom naprawdę, czy raczej takiemu większemu kilkumiesięcznemu bobasowi??

Stary 2010-06-04, 10:51   #370
Ray
Zakorzenienie

ja po badanu glukozy bleee

ide jeszcze do gina na kontrole, nie moj gin ale nie ma terminow a ja musze wyjechac na dwa tyg to ide do innego.

serio te butelki mozecie sobie zamowic na allegro po porodzie, na porodwke nie polecam brac butelki... wierzcie mi ze jak raz dacie butelke od razu po porodzie bedziecie miec problemy z karmieniem piersia, dziecko od malego jestc wane woli jak mu sie naleje samo niz ja sie ma pomeczyc..
polozne nie chca dawac butelek nawet chyba ze juz kazesz...
a ja jak mialam problemz karmieniem podawaly strzykawka dziecku mleko..
w ogole to taki noworodem po porodze pije od 5 do 10 ml mleka hahaha wiec tyle to strzykawka dacie bez problemu.
a tak lepiej probowac piersia...

serio wedlug mnie jak juz z walsnego doswiadczenia moge napisac niektore rzeczy sa na prawde zbedne i jedynie robia jako gadzet lezacy na polce. Ja tez kupowalam jak wy to co kazali.. i polowe nie uzywalam
np termometr do wanienki.... ja mu nigdy nie wierzylam wolalam lokciem sprawdzac i bylam pewna czy zimna woda czy goraca.

ubranka to sprawa indywidualna tu ciezko stwierdzic co komu podpasuje. To kazdy kupuje wedlug uznania.

---------- Dopisano o 10:51 ---------- Poprzedni post napisano o 10:49 ----------

szczesliwa rajstopki to absolutnie nie... od 3 mc spoko ale tez nie sadze by byly wygodne
kocyk bawelniany najlepszy i gruby dobrej jakosci polecam, ja taki mam jeden i jak nowy a juz tyle czasu go mam
starczy spokojnie jeden
ja np mam spiwor do wozka na dwor a w domu kocyk jeden zupelnie starczyl jak ktos chce moze sobie dokupic jakis cienki jeszcze
Stary 2010-06-04, 11:10   #371
gabisun
Zakorzenienie

witam kochane! wszystkie brzunie śliczne super tak oglądać jak rośniemy

elenka no teraz to fajna frajda, a potem pewnie pralka nie nadąży prać
Ycan mój tż też pierwszy w tych sprawach i ja jego też razem się uczyliśmy co to takiego

Jesli chodzi o buteleczki to ja kupiłam jedną w kubusiem puchatkiem, ale to raczej na potem na jakąś herbatkę czy coś, a mam zamiar kupic jeszcze jedną 125ml z Aventu lub TT bo niby każda zakłada karmienie piersią, ale nigdy nie wiadomo jak to wyjdzie więc w razie czego wolę mieć

gabisun jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-04, 11:11   #372
martysek
Zadomowienie

Angelika16, moja koleżanka, która niecały rok temu rodziła kupiła sobie klika par zwykłych bawełnianych majtasów i jak się zabrudziły, wyrzucała. Szczerze mówiąc też się nad tym zastanawiam, bo nie wiem, czy wygodnie z taką siatką na tyłku

Co do podkładów, to są takie na łóżko np. 90x60 i takie do majtek jak podpaski tylko większe i chłoniejsze. Myślę, że oba rodzaje będą przydatne.
Koleżanka poleciła mi Bella Medica Ultra Plus.

Ray, w pełni się z Tobą zgadzam, bo na początku też chciałam wszystko kupić - smoczki, butelki, leżaczek, matę, karuzelę itp, itd. Zaczęłam coraz więcej czytać i to nie ma sensu, bo z maty czy leżaczka korzysta się po kilku miesiącach, karuzeli dziecko na początku nie będzie widzieć, chociaż to taki fajny gadżet i słodko wygląda nad łóżeczkiem.

Okroiłam moją prywatną listę i mam nadzieję, że zostawiłam tylko niezbędne rzeczy.

Ray, mogłabyś napisać, z czego Twoim zdaniem można na sam początek zrezygnować?
martysek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-04, 12:32   #373
aaneczka1984
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Szczęśliwa Pokaż wiadomość
Dziewczyny już dzieciate powiedzcie jakie kocyki najlepiej kupić, do wózeczka i do domu. Polarowe? Ażurowe? Bawełniane?

I na tej liście są rajstopki, zakłada się je takim maluchom naprawdę, czy raczej takiemu większemu kilkumiesięcznemu bobasowi??
Ja mam jeden tako cienki polarowy i jeden grubaśny..jest sliczny ale prawie wogóle go nie używałam...kilka razy jak w zimie na spacer wychodziłam i tyle....w domu to tym cienkim przykrywam...
Tak sobie mysle że takie śliczne sa posciele do łóżeczka..a my np kołderki wogóle nie uzywamy...
leży w szafie i się kurzy...
najpierw to mały spał owinięty w rożku..później Go kocykiem przykrywałam bo ciepło było..ewentualnie rożkiem przykryłam..a teraz to Domik się rozkopuje i kołderka zawsze lądowała na drógim końcu łózeczka.... przylrywam więc tym polarowym kocykiem i wsio...

Rajstopki też ubierałam dopiero w późniejszym czasie..na poczatku najlepiej sprawdzały się śpiochy i półspiochy...Ubieranie rajtuzek to była dla mnie wyższa szkoła wtajemniczenia...ci ężko się zakłada na tak malutkie nóżki...
postawiłam na wygodę..na początek żadnych dzinsów, spodni, ogrodniczek, cudaśnych (choć ślicznych)sweterków na zamek....

---------- Dopisano o 12:32 ---------- Poprzedni post napisano o 11:23 ----------

1. wózek 3w 1 - koniecznie
2. leżaczek- po ok 3 m-cach
3. rożek miam dwa używa lam non stop na zmiane
4. przewijak na łóżeczko mi sie przydaje do tej pory ale bym sie obyła
5. łóżeczko konieczne, choc na początku to i w gondoli maluszek spać może
6. materac tak
7. ceratka do łóżeczka 2szt. miałam 1 szt która słuzy do dziś
8. wypełnienie pościeli jak pisałam w poscie u nas kołdra się nie sprawdza
9. prześcieradła 3szt. wystarczy 2
10. pościel 2 komplety ja mam 2
11. kocyk ciepły (hiszpański) przydaje się na spacerki zimowe
12. kocyk cienki bawełniany 2szt wystarczy 1
13. karuzela nad łóżeczko mozna zaczekać z zakupem do 2-3 m-c albo na prezent czekać
14. wanienka tak
15. termometr do wody obyłam sie bez
16. ręczniki z kapturkiem 3szt. starczy 2
17. ręcznik kąpielowy 2szt.
18. myjki frotte uzywałam gąbeczki
19. smoczek 2szt taaak...koniecznie bo nagminnie giną
20. elektroniczna niania obyłam się
21. mata edukacyjna poczekać z zakupem do 3-4 mc
22. ciuszki:
-body r. 56 i 62 -ilość ? 3 szt mniejszych 4 większych
-kaftaniki r. 56 i 62-ilość ? po 2-3szt
-śpioszki r. 56 i 62-ilość ? z 3 szt mniejszych i z 4 wiekszych
-pajacyki r. 56 i 62-ilość ? z 3 szt mniejszych i z 4 wiekszych
-skarpetki 4 pary tak
-łapki 3 pary tak
-
czapeczka cienka wiązana 2szt. ja wiązanych nie uzywałam bo małego nerwowały sznureczki
-czapeczka grubsza 2szt na zime konieczne

-bluzki długi rękaw 62/68cm 6 szt. tak
-bluzy 62/68 cm 2szt. ja bluz dresowych na poczatku nie zakładałam
-spodenki 62/68cm (w tym ogrodniczki) 6szt ok
-bluza polar 62cm 1szt. tak
-rajstopki 62cm 3pary tak, mi z 2 starczyło
-śliniaczki 3szt. można poźniej kupic
-kombinezon na zimę 1szt koniecznie
-czapeczka na zimę tak
-pieluchy tetra 10szt tak
-pieluchy flanela 5 szt. obyłam się
23. parafina ciekła po co??
24. mydełko ja uzywałam od poczatku zelu do kąpieli i mycia głowki nivea
25. sudokrem na odparzenia koniecznie
26. krem pielęgnacyjny tak
27. chusteczki nawilżane 3 paczki można odrazu do hurtowni jechac po nie
28. gaziki jałowe miałam ale zuzyłam z 1/10 opakowania
29. spirytus tak
30. woda utleniona po co?
31. nożyczki do paznokci tak
32. szczoteczka do włosków tak
33. patyczki kosmetyczne tak
34. frida (lub sopelek) do noska tak
35. maść (nie krem!!) „bepanthen” na brodawki koniecznie
36. termometr tak
37. pampersy 7-8/dzień-5 mega paczek/ miesiąc- koniecznie
38. wkładki laktacyjne 2 opakowania mi duuuzo poszło
39. butelka 125ml 2 sztuki tak, ale zakupic później można
40. smoczki do butelek jak wyżej
41. szczotka do mycia butelek jak wyżej
42. -herbatka koperkowa tak
43. kropelki esputicon na wzdęcia tak, choc mało skuteczne
44. maść majerankowa na katerek? można później kupic
45. sól fizjologiczna w rozpylaczu tak, ale ja miałam we fiolkach
46. tantum rosa dla mamy tak, choc mi sie nie przydało bo po cc byłam

Dla mamy do szpitala.
-podpaski nocne duuuzo
-podkłady na łóżko nie miałam,
-lewatywa- czasami wymagają w szpitalu coo??
-papier toaletowy tak
-majtki jednorazowe tak
-stanik do karmienia tak najlepiej odrazu 2 kupic
-koszule nocne do karmienia 2szt
tak
szlafrok, skarpetki dla mamy, telefon, ładowarka, aparat, chusteczki nawilzone, woda, jakieś żarełko (nas 2 dni po cc głodowali i jadłyśmy po kryjomu bo nas brzuchy z głodu bolały)

Edytowane przez aaneczka1984
Czas edycji: 2010-06-04 o 12:37
Stary 2010-06-04, 12:50   #374
Szczęśliwa
Zadomowienie

Cytat:

23. parafina ciekła po co??
chyba do kąpieli??? Niektórzy stosują.
30. woda utleniona po co?

nie mam pojęcia hehe tak jak pisałam lista jest skopiowana

43. kropelki esputicon na wzdęcia tak, choc mało skuteczne

A masz sprawdzone jakieś lepsze?

-lewatywa- czasami wymagają w szpitalu coo??

dla mnie też dziwne, ale w niektórych szpitalach podobno wymagają prawie wszystkiego.
Aneczka dzięki za uwagi.
Wypowiadajcie się dziewczyny.

Edytowane przez Szczęśliwa
Czas edycji: 2010-06-04 o 12:51
Stary 2010-06-04, 13:12   #375
gabisun
Zakorzenienie

naprawdę wystarczą 3szt. body? to one chyba non stop w praniu ja mam na razie 7 szt. tych najmniejszych i się zastanawiam czy nie za mało, bo potem prać codziennie takiego malucha to trzeba chyba kilka razy dziennie przebierać, czy nie? zresztą tak głupio trochę nastawiać potem pralkę na kilka sztuk ciuszków
chyba, że ta wyprawka to do szpitala tylko

Ale piękna pogoda, wreszcie

Stary 2010-06-04, 13:17   #376
aaneczka1984
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez gabisun Pokaż wiadomość
naprawdę wystarczą 3szt. body? to one chyba non stop w praniu ja mam na razie 7 szt. tych najmniejszych i się zastanawiam czy nie za mało, bo potem prać codziennie takiego malucha to trzeba chyba kilka razy dziennie przebierać, czy nie? zresztą tak głupio trochę nastawiać potem pralkę na kilka sztuk ciuszków
chyba, że ta wyprawka to do szpitala tylko

Mi tyle wystarczyło, bo po odwiedzinach dziadków, ciotek i znajomych powstała wiiielachna fura miniaturowych ciuszków...
trzeba sie liczyć z napadem życzliwości od znajomych hihi

Szczesliwa..nie mam sprawdzonych, takich bez recepty na wzdecia...
dostałam od lekarki na kolke i wzdecia takie robione leki do rozcieńczenia i to dopiero pomogło...
Stary 2010-06-04, 13:21   #377
Szczęśliwa
Zadomowienie

Cytat:
Nio, otworzyłam okno szeroko w pracy i mi z tyłu za głową ptaszki ćwierkają I to jak głośno! U nas nawet jednej chmurki na niebie nie ma- tylko trochę wieje.

Stary 2010-06-04, 13:21   #378
gabisun
Zakorzenienie

Cytat:
Mi tyle wystarczyło, bo po odwiedzinach dziadków, ciotek i znajomych powstała wiiielachna fura miniaturowych ciuszków...
a no przecież sama z tego powodu nie kupuję żadnych mat edukacyjnych, leżaczków itp. czekam na prezenty

Nikuś gdzie jesteś

Stary 2010-06-04, 13:31   #379
angelikaw
Zakorzenienie

Cytat:

Szczesliwa..nie mam sprawdzonych, takich bez recepty na wzdecia...
dostałam od lekarki na kolke i wzdecia takie robione leki do rozcieńczenia i to dopiero pomogło...
Aaneczka dzięki za uwagi na liście.
Co do bodziaków i ogólnie wyprawki w rozmiarze 56 - ja wolę mieć 4-5 szt., bo z doświadczenia wiem, że ewentualni goście kupują rozmiar lub dwa większe... Przynajmniej ja i moje koleżanki zawsze tak robimy.

---------- Dopisano o 13:31 ---------- Poprzedni post napisano o 13:22 ----------

Cytat:
a no przecież sama z tego powodu nie kupuję żadnych mat edukacyjnych, leżaczków itp. czekam na prezenty
ja też

Pisałyście o butelkach.... ja mam jedną AVENT 125ml - dostałam w prezencie od koleżanki (reklamówka z próbkami - USG połówkowe - kilka z nas o tym pisało). Oczywiście planuję karmić piersią, ale same wiecie, że czasem los płata figle... Póki co butelek nie kupuję. Ta jedna wystarczy.

Co do podgrzewacza i sterylizatora.
Nie planowałam zakupu, ale znalazłam fajny na All.. To jest podgrzewacz i sterylizator w jednym, działa z wodą lub bez, a w dodatku można używać również w samochodzie! Dlatego myślę, że warto kupić. I przystosowany jest do najpopularniejszych butelek m.in: AVENT, Tommee Tippee, Dr Browns, Canpol, LOVI, Baby Ono, NUK, Chicco oraz słoiczków m.in.: Gerber, HIPP, Bobovita oraz wielu innych.

Link do aukcji: http://www.allegro.pl/item1040674141..._avent_15.html

a tu aukcja dla tych, którzy nie potrzebują adaptera samochodowego: http://www.allegro.pl/item1064133717...lko14_dni.html

Edytowane przez angelikaw
Czas edycji: 2010-06-04 o 13:32
angelikaw jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-04, 14:57   #380
waniliaania2009
Wtajemniczenie

a ja mam jeszcze pytanie- czy przed badaniem glukozy trzeba sie ograniczyc z jedzeniem slodyczy? badanie mam jutro rano- a wlasnie zjadlam pierogi z truskawkami i mam jeszcze ochote je wcinac z cukrem do konca dnia. Czy to mi nie zaszkodzi w wynikach?
Stary 2010-06-04, 15:02   #381
gabisun
Zakorzenienie

Cytat:
a ja mam jeszcze pytanie- czy przed badaniem glukozy trzeba sie ograniczyc z jedzeniem slodyczy? badanie mam jutro rano- a wlasnie zjadlam pierogi z truskawkami i mam jeszcze ochote je wcinac z cukrem do konca dnia. Czy to mi nie zaszkodzi w wynikach?
możesz jeśc normalnie, ale raczej przed pójściem spać nie jedz słodyczy w dużych ilościach

Stary 2010-06-04, 16:39   #382
anilkadro
Rozeznanie

Cytat:
Ja miałam badanie na 8:30 rano i miałam przykazane by już od 22 poprzedniego dnia nic nie jeść. Kilka dni wcześniej jeść normalnie (żadnej dietki)

Też chcę karmić piersią, ale w razie czego mam zestaw startowy Avent
Coś takiego:
http://allegro.pl/item1063251961_zes...najtaniej.html
O sterylizatorze do butelek nie myślałam nawet, ale ostatnio koleżanka nie mogła się nachwalić, więc chyba się zdecyduję (ona ma 3tyg.dzieciątko)

Idę się podlizać mężusiowi i upiec jego ulubiony serniczek
anilkadro jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-04, 17:34   #383
IlonaN2
Zadomowienie

GG do IlonaN2

Witam

Ja od wczoraj odpoczywam z TZ

byłam dziś szukac sukienki na wesele bo 3 lipca je mamy i pojechałm do C&A , H&M i Huppy Mum i klapa w pierszych duch nic a w trzecim drogie jak cholera a na żywo wyglądają jak te z allegro za 50 zł. i nie wiem co robić

Wycieszkę na Rodos albo Krete jeszcze szukamy tzn mamy coś na oku ale poczekamy z wykupem jeszcze tydzień bo im bliżej wyjazdu tym ceny lecą nawet o 500zł za osobę!!
IlonaN2 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-04, 18:03   #384
Butterfly83
Raczkowanie

A ja dzisiaj WIDZIAŁAM kopniaczki dzidziolka brzuch mi zafalował . Najpierw poczułam od środka pózniej poczułam przez dotyk a teraz widziałam nawet nagrałam na tel pokaże TŻ.
Butterfly83 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-04, 18:14   #385
waniliaania2009
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez IlonaN2 Pokaż wiadomość
byłam dziś szukac sukienki na wesele bo 3 lipca je mamy i pojechałm do C&A , H&M i Huppy Mum i klapa w pierszych duch nic a w trzecim drogie jak cholera a na żywo wyglądają jak te z allegro za 50 zł. i nie wiem co robić
moze jeszcze pojedz na Dluga tam jest sklep ciazowy. Ale nie wiem jakie sa tam ubrania, bo nigdy nie bylam. Ja w Happy Mum kupuje ciuszki. Albo poszukac normalnej sukienki tylko odcinanej pod biustem z elastycznego materialu i tez bedzie ok. Ja nawet ostatnio w Orsayu mierzylam taka i byla bardzo ladna i nadawala sie jak znalazl na ciaze.

Butterfly83- ja tez widze jak brzuszek mi sie rusza przy kopniakach jakos od tygodnia
Stary 2010-06-04, 18:47   #386
czarnaelizabeth
Raczkowanie

Jest to lista taka "pełna" są na niej zarówno rzeczy zbędne jak i niezbędne no i cześć doświadczonych mamuś wypowiedziało się, że niektóre rzeczy można kupić po kilku miesiącach, jak się pozna temperament dzieciątka np. mata edukacyjna.

1. wózek 3w 1 - nigdy nie miałąm, dopiero przyvtrzecim poloneza sie doczekaliśmy, wiec kupiliśmy używany fotelik samochodowy osobno, wózek mieliśmy normalny głęboki,przekształcany w spacerówkę
2. leżaczek -nigdy nie miałam
3. rożek - mam dwie sztuki, jeszcze po 15 letniej chrześnicy i moich, miękkie, używane w szpitalu i potem jako kołderka
4. przewijak na łóżeczko - nigdy nie miałam,przewijałam spokojnie na łóżku
5. łóżeczko-teraz małe początkowo bedzie spac w gondoli od wózka, chłopcy średnio spali,ale potrzebne
6. materac-jak najbardziej potrzebny
7. ceratka do łóżeczka 2szt.-mam jeszcze po Kajtku, zwykła Calpolowska
8. wypełnienie pościeli -wkładałam kocyk do środka
9. prześcieradła 3szt.-miałam/mam tylko jedno, lepiej mieć conajmniej dwa w razie "wypadku"
10. pościel 2 komplety -mam jeden i to nie komplet, a poszewka z innej i poszwa z innej "parafii" da się, ale jak z prześcieradłem-minimum 2 sztuki są wygodniejsze
11. kocyk ciepły (hiszpański) -nawet nie wiem, co to jest
12. kocyk cienki bawełniany 2szt - mam dwa cienkie kocyki polarowe, zawsze mi starczały, na spacerach młodych nakrywałam kocykiem i tą "nakrywką-pokrowcem" od wózka (nie wiem, jak sie to zwie) jak było zimno
13. karuzela nad łóżeczko-nie miałam, dójka miała łóżeczkofobię, wiec i tak sporadycznie w łóżeczku bywała
14. wanienka-lepiej większa, na dłuzej starczy , mam zwykła, bez bajerów, jesczze po mnie
15. termometr do wody-nigdy nie miałąm, łokciem zawsze mierzyłam temp.
16. ręczniki z kapturkiem 3szt. -zawsze używałam zwykłego ręcznika
17. ręcznik kąpielowy 2szt. to, co powyżej
18. myjki frotte - uzywałam kilkrazy i wywaliłam, ręką dokłądniej myłam
19. smoczek 2szt -moi byli bezsmoczkowi i bezbutelkowi
20. elektroniczna niania-nigdy nie miałam
21. mata edukacyjna-nie miałam
22. ciuszki:
-body r. 56 i 62 -ilość ? miałam ciuszki rozmiar 56, ale rodze małe dzieciaki i 56 były za duże, rozmiar 50 używałam trochę czasu
-kaftaniki r. 56 i 62-ilość ? -ze 3-4 sztuki starczą
-śpioszki r. 56 i 62-ilość ? 4-5 par starczy
-pajacyki r. 56 i 62-ilość ?4-5 sztuk
-skarpetki 4 pary 2-3 pary spokojnie starczą
-łapki 3 pary -uzywałam skarpetek,paznokietki obcinałam po wyjściu ze szpitala
-czapeczka cienka wiązana 2szt.-nie używałam wiązanej, lepsze są bez troczków-wygodniejsze, zakładana tlyko na dwór
-czapeczka grubsza 2szt

-bluzki długi rękaw 62/68cm 6 szt.
-bluzy 62/68 cm 2szt.
-spodenki 62/68cm (w tym ogrodniczki) 6szt
-bluza polar 62cm 1szt.
-rajstopki 62cm 3pary - osobiście nie używałąm, chłopcy nie nosili rajtek chyba do pół roczku jakoś
-śliniaczki 3szt.-wiecej, zdecydowanie, dziecko sie ślini strasznie, 7-10 myślę jest ok
-kombinezon na zimę 1szt
-czapeczka na zimę
-pieluchy tetra 10szt
-pieluchy flanela 5 szt. miałam jednąmało używana jest po trójce
23. parafina ciekła-nie uzywałam,ale na suchą skórę jest doskonała
24. mydełko
25. sudokrem na odparzenia
26. krem pielęgnacyjny
27. chusteczki nawilżane 3 paczki -najlepiej zacząc od jednej paczki, niewiadomo,jak dziecko zareaguje
28. gaziki jałowe
29. spirytus -fajne sa gaziki Leko,od razu nasączone 70% spirytusem, albo gencjana na wodzie
30. woda utleniona
31. nożyczki do paznokci-maleńka obcinaczka mi bardziej podpadła do gustu
32. szczoteczka do włosków
33. patyczki kosmetyczne
34. frida (lub sopelek) do noska - fajna rzecz, ząłuję,ze odkryłam dopiero przytzrecim dziecku
35. maść (nie krem!!) „bepanthen” na brodawki -nie potrzebowałam,na szczęscie
36. termometr
37. pampersy 7-8/dzień-5 mega paczek/ miesiąc-to zalezy od dziecka,na początku warto kupić małą paczkę i zobaczyć, czy dziecko nie uczulają, mojego najmłodszego jak wysypało po Bella Happy ... a po biedronkowych nic mu nie było.
38. wkładki laktacyjne 2 opakowania -na poczatek, warto patrzeć wcześniej, czy sie nie rozwarstwiają,nie przylepiają do vrodawki, johnsonowskie mi sie tak lepiły i włoski zostawały :/
39. butelka 125ml 2 sztuki -nie podawąłam butelki zadnemu,od razu z kubka/
40. smoczki do butelek
41. szczotka do mycia butelek
42. -herbatka koperkowa
43. kropelki esputicon na wzdęcia -bobotic, gripe water-podobne działanie, nie wiadomo, co któremu dziecko podejdzie, kupowałam dopiero jak była kolka
44. maść majerankowa-dobra na katar
45. sól fizjologiczna w rozpylaczu-marimer, sterimar
46. tantum rosa dla mamy

Dla mamy do szpitala.
-podpaski nocne-podkłady bella poporodowe, mnie przy dwóch pierwszych ciazach spokojnie starczyły zwykłe podpaski,za to przy ostatnim, zużyłam dwa opakowania tych wielkich wkładek Bella, lepiej mieć jedno opakowanie minimum
-podkłady na łóżko -zwykle szpital daje, jamiałam dwie swoje sztuki
-lewatywa- czasami wymagają w szpitalu -warto zapytać wcześniej
-papier toaletowy-koniecznie!!!!!
-majtki jednorazowe-siatkowe,lub fizelinowe, używałam i jedych i drugich, sa fajowe, zwykłych bawełnianych nie pozwalali
-stanik do karmienia
-koszule nocne do karmienia 2szt - miałam zwykłe koszule nocne

Piekne brzuszki Dra - jaki zgrabniuteńki i widac, jak dzieciątko sie ułożyło

z ciuchami ciazowymi nie pomoge, bo chodzę w normlnych ubraniach
W okolicy Wawelu,to znaczy po tej stropnie jest sklep z odzieżą ciażowa, jest też chyba na Długiej i na Kalwaryjskiej, naprzecwiko Korony

pisałyście o związkach ja wyszłam za maz w 3 klasie liceum, maz był w 4 klasie w tym samym liceum, jesteśmy małżeństwem ponad 11 lat kościelny wzięliśmy później rok, jak byłamw ciazy z najstarszym

Edytowane przez czarnaelizabeth
Czas edycji: 2010-06-04 o 18:54
czarnaelizabeth jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-04, 18:52   #387
IlonaN2
Zadomowienie

GG do IlonaN2

Cytat:
moze jeszcze pojedz na Dluga tam jest sklep ciazowy. Ale nie wiem jakie sa tam ubrania, bo nigdy nie bylam. Ja w Happy Mum kupuje ciuszki. Albo poszukac normalnej sukienki tylko odcinanej pod biustem z elastycznego materialu i tez bedzie ok. Ja nawet ostatnio w Orsayu mierzylam taka i byla bardzo ladna i nadawala sie jak znalazl na ciaze.

Butterfly83- ja tez widze jak brzuszek mi sie rusza przy kopniakach jakos od tygodnia
No musze pochodzic pójde na Długą i na Stradomską bo tam tez jest sklep chyba Bella mama No nic w najgorszym wypadku pójde w czarnej bo taka mam.
Aha a co ja mam zrobić z kostiumem kąpielowym na wakacje
IlonaN2 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-04, 18:56   #388
ania13.03
Zadomowienie

Dziekuje slicznie za gratulacje
Wpadlam tylko na chwilke nadrobic zaleglosci w czytaniu a przy okazji wklejam aktualne zdjecie brzuszka z dzisiaj czyli 22+1 oraz zdjecia prezentow, ktore moja Zabula dostala dzisiaj od moich kolezanek z pracy Pozdrawiam serdecznie

18.01.2013 - Lili
ania13.03 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-04, 19:07   #389
Ineczka33
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez martysek Pokaż wiadomość
Angelika16, moja koleżanka, która niecały rok temu rodziła kupiła sobie klika par zwykłych bawełnianych majtasów i jak się zabrudziły, wyrzucała. Szczerze mówiąc też się nad tym zastanawiam, bo nie wiem, czy wygodnie z taką siatką na tyłku
jeśli chodzi o majtasy poporodowe to ja polecam te Hartmann, do którego ktoś podał link. Są mega przewiewne i bardzo wygodne.

Co do podkładów, są na allegro specjalne podkłady poporodowe, to takie podpaski-giganty

Z rzeczy, z których moim zdaniem można zrezygnować na początku to na pewno kołderka i poduszka do łóżeczka. Moje dziecko spało na początku w ciepłym polarkowym rożku. Kołderka mogłaby mu się nasunąć na główkę w czasie spanie. Wyjęłam ją z szafy, jak mała miała ponad rok. Poduszka - dobra jest taka poduszka-klin, dziecko leży pod wymaganym kątem w łóżeczku - co zapobiega ulewaniu i zaksztuszeniu się dziecka, potem w razie kataru, lepiej się małemu oddycha, jak nie leży całlkiem płasko, o taka https://wizaz.pl/forum/newreply.php?...e=1&p=19787897. My używamy jej już 3 lata, w razie kataru, bo córka na co dzień śpi na płasko.
Kocyki - ja miałam 3 - 1 gruby akrylowy i 2 z cienkiego polaru. Ta ilość jest naprawdę wystarczająca.
Rajstopy - chyba od 3 miesiąca dopiero, jeśli nie później.

Butelki mieliśmy 3 z Aventu. Warto mieć od początku, w razie konieczności podania herbatki na kolkę, czy odciągniętego mleka, jeśli planujemy wyjście.
Stary 2010-06-04, 19:25   #390
dash
Raczkowanie

Hej Dziewczyny!!!
Właśnie dzisiaj kupiliśmy z Tż-tem wózek ale super, nie mogę się na niego napatrzeć Na razie kota wsadziłam do tego dolnego pojemnika i biedny nie wiedział co się dzieje hihihi. Zastanawiałam się nad Tako Warrior i jeszcze nad wszystkim już znanym Vectorem. Vector był fajny, taki nieduży, lekki i pewnie wygodniejszy dla mam. My jednak zdecydowaliśmy się na Tako. Wydawał się solidniejszy, ma fajne duże kółka i jakoś nam się lepiej prezentował Prześlę Wam link na jaki się w końcu zdecydowaliśmy:

http://xland.otwarte24.pl/50,3w1-Woz...ys-0-zl-NOWOSC
Mamy taki jak ten czerwono-czarny, tylko my mamy malinowo-stalowy. Myślę, że naszej kruszynce będzie w nim wygodnie Ale super tak kupować już rzeczy dla bobasa U nas dzisiaj pierwszy dzień od dawna ładna pogoda. Ja już jestem zmęczona i poszłabym już spać. Od jutra kończę ostro moją pracę licencjacką, więc trzymajcie kciuki Jak też kupicie już wózki to piszcie jakie Przesyłam Wam buziole, trzymajcie się ciepło
dash jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości