|
|
#2341 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Aparaty ortodontyczne cz. IX
Cytat:
---------- Dopisano o 16:19 ---------- Poprzedni post napisano o 16:17 ---------- uzywa ktoras wyciorka do mycia zebow? bo sie zastanawiam nad kupnem.ile takie cudo kosztuje? |
|
|
|
|
#2342 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
czyli dla chcącego nic trudnego...
|
|
#2343 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
nie za bardzo rozumiem pytania.. ale chetnie odpowiem jak mi je uprzystepnisz ;PCo do dłutowania i wyrywania ósemek.. Błogosławię mamę, że po wielu przepłakanych dniach przeze mnie nie zgodziła się na zabieg. Miało być dłutowanie, wyrywanie, wyciąganie korzeni... Po operacji ściągania trójki z góry miałam dość, no a że byłam jeszcze młodsza to przerażała mnie taka perspektywa... Byłam nawet na wstępnej wizycie ale cały czas od tego uciekałam i .... BOGU DZIĘKI. Ósemki, które rzekomo miały w ogóle nie wyjść są już do połowy. W razie co łatwiej będzie je wyrwać niż dłutować Dzięki temu, że drut mam cały czas z tyłu dolnych zębych - ile to już lat... 3?4?- NIC, zupelnie nic mi sie na dole nie pokrzywiło, wszystko jest jak było po leczeniu. Więc z tym dłutowaniem ósemek i wyrywaniem ząbków bym uważała. Oni tak mówią zawsze,bo tak są uczeni na studiach itd. To tak jak w szkole jak n-el powtarza: uczcie się, oni powtarzają: ósemki trzeba wyrwać/wydłubać. Przedtem radziłabym skonsultować się z KILKOMA lekarzami. A moje doświadczenia są tego potwierdzeniem
|
|
#2344 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Kost: 10 zł (szczoteczka, kilka wymiennych końcówek), osobno można kupić same końcówki.
|
|
#2345 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 17:49 ---------- Poprzedni post napisano o 17:48 ---------- Cytat:
dzieki
Edytowane przez sylvi_86 Czas edycji: 2010-06-03 o 17:50 |
||
|
|
|
#2346 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
i widziałam w biedronce bodajże takie z zatyczką, ale nie używałam.
|
|
#2347 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
ona ma glowke okolo 1 cm i jest idealna a kosztuje 2 zl a nie 10
|
|
#2348 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
http://sklep.gardent.pl/Jordan_Czysc...rwone-145.html ja mam te czerwone
była aparatka ![]() Edytowane przez betti_888 Czas edycji: 2010-06-03 o 22:15 |
||
|
|
|
#2349 |
|
Przyczajenie
|
Wiam, nzyawm sie Piotr i od kwietnia jestem zadrutowany. Ostatnio na allegro znalazlam sklep ktory sprzedaje miedzyinnymi wosk ortodontyczny. Opakowanie 8 razy wieksze niz normalne w cenie 26 zloty z wysylka. Mam nadzieje ze informacja bedzie przydatna.
|
|
|
|
#2350 |
|
Rozeznanie
|
kochane czy w aparacie mozna wyleczyc ubytek? .. chyba mi sie cos miedzy jedynkami zrobilo :/
|
#2351 |
|
Zadomowienie
|
Hmm.... wydaje mi się, że tak. Ja całe szczęście nie miałam takiej sytuacji, ale orto mi powiedziała, że jak coś się pojawi, to ona to od razu będzie leczyć.
|
#2352 |
|
Rozeznanie
|
tylko ze moja orto nie leczy :P a jak tam to pewnie za taka kase ze mi w piety pojdzie :P mam innego dentyste
wiec stad moje pytanie czy moge jechac do niego i w calym osprzecie wyleczyc to miedzy 1...
|
#2353 |
|
Konto usunięte
|
Lilllith, jeśli nie trzeba wiercić w miejscu gdzie są zamki czy drut to można w aparacie to robić.
Chce mi się płakać... Ósemka, której już nie mam, napierała mi na siódemkę, tak, że zaczęła się ona krzywić. Dokładnie to ta siódemka była teraz z jednej str bardziej wbita w kość no i zaczęła wychodzić z łuku. Teraz, po wyrwaniu ósemki, siódemka dostała luzu i się cofa. Ba! Nie ona jedna. Wszystkie zęby dostały trochę luzu i się przemieszczają. I wszystkie mnie za***iście bolą!!! Mam ochotę pojechać jak stoję do orto i jej nawrzucać! "Ósemki może pani wyrwać po zdjęciu aparatu" taaa? To ciekawe jak miała zamiar to ustawić jak do cholery tam nie było miejsca!!!! I ciekawe co by się działo z zębami jakbym już te ósemki wyrwała! Pewnie mogłabym sobie retencje wyjąć i potłuc o kant I w dodatku jak to możliwe żeby ona nie zauważyła co się dzieje z tą ósemką? Przecież zgłaszałam, że boli, że jedzenie mi tam wchodzi. Ona ma takie klapki na oczach ograniczające pole widzenia tylko do tych zębów na których są zamki? Zaraz mnie coś strzeli Dziewczyny, help. Ja jestem pyskata i umiem sobie zawsze wszystko załatwić ale tu nie wiem jak. Boję się, że albo nie powiem nic albo wydrę na nią mordę. Co mam zrobić? Gdyby nie to, że tak ciężko z oddawaniem leczenia komuś innemu to bym już śmigała po konsultacjach
|
|
|
|
#2354 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
|
|
#2355 |
|
Konto usunięte
|
Boje się, że to dla mnie nie osiągalne w tym momencie.
betti_888, yourenglish, Rozgwiazda Mogłabym Was prosić o podanie mi namiarów do waszych orto? Chcę iść najpierw na konsultację do kogoś innego zanim z moją będę gadać. |
|
|
|
#2356 |
|
Raczkowanie
|
Hej wszystkim
Wybaczcie, że nie przetrzepałam całego wątku, ale chyba nie byłabym w stanie Ja jestem już (prawie) szczęśliwą ex-aparatką :d Górę nosiłam 1,5 roku, dół nie cały rok. Nie wiem czy są tu jakieś dziewczyny (czy chłopcy ), które mają stałą retencje na obu łukach? Tzn. ten drucik przyklejany od wewnątrz? :pJa mam pewien problem, otóż 3 tygodnie temu ortodonta zdjął mi aparaty metalowe, leczyłam diastemę, i do tego czasu wydawało mi się, że górne jedynki są całkowicie połączone. Orto zdecydował żeby go zdjąć, najpierw ucieszona, że już nie mam aparatu nie przyglądałam się zbytnio zębom, kilka dni później zauważyłam, że te jedynki mi się nie łączą. Byłam u ortodonty zapytać o co chodzi, ale akurat go nie było, tylko jakaś pracownica powiedziała mi, że najwyraźniej taki jest kształt zęba i ta dziura nadal będzie. Czy któraś też tak miała? Czy to możliwe, że w czasie może 10 minut od zdjęcia aparatu i przyklejenia retencji te zęby się rozjechały? ;/ Czy może tak się stało mimo tego drutu? Nie wiem, myślicie żeby znów iść tam i złapac tego ortodonte, czy zostawić i tylko pilnować czy dalej się nic nie dzieje? Przepraszam, że tak zamęczam, ale jestem trochę zła, bo szpary nie było no i po zdjęciu aparatu miało nie być Jeżeli ktoś ma jakiś pomysł, bądź słowa otuchy, to będę wdzięczna za odpowiedź Pozdrawiam
|
#2357 |
|
Rozeznanie
|
ja Ci niestety nic nie poradze w tej sprawie bo juz dawno bym u niej byla i jej wrzucała...pewnie by mnie wywalila z gabinetu i na tym by sie skonczylo... idz idz i skonsultuj to z kims innym... moja mi tez narazie nic o 8 na dole nie mowila... ale moja dentystka mi powiedziala ze czasem nie trzeba ich sie pozbywac a skoro u mnie nie rosna juz od 3 lat wogole to moga nie wyrasnac wogole... ale ze mam pecha zyciowego to chyba wole je usunac tym bardziej ze wydaje mi sie ze zaczynaja rosnac...
nie placz kochana bedzie dobrze masz nas
|
#2358 | |
|
Rozeznanie
|
![]() Cytat:
Ja się właśnie psychicznie przygotowuję do rozmowy ze swoją orto, do rozmowy, którą należało przeprowadzić już dawno temu... Tylko ja jestem zdania, że w pierwszej kolejności trzeba wyczerpać wszystkie pokojowe metody, a dopiero potem robić awanatury ![]() A mam tak, jak Ty, w innych sytucjach jakoś sobię radzę, a tu daję się zbywać i boję odezwać ![]() Ale już dłużej nie zniosę tego zamartwiania się brakiem wyników i brakiem informacji - co ma być to będzie, zapytam ją o wszstko, co mi od dawna leży na sercu. To straszne, co Cię spotkało z tą ósemką. Pomyśleć, że regularnie bywałaś u lekarza stomatologa (jakim przecież jest ortodonta), a tam się w najlepsze rozwijał stan zapalny... Skandal
|
|
|
|
|
#2359 |
|
Zakorzenienie
|
Jeszcze dwa dni i bede ustalala date zakladania aparatu
Juz sie doczekac nie moge!!!
|
#2360 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
mozna mozna bez problemu
|
|
#2361 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
BIELANY: Anna Banaszczyk-Rozbicka Indywidualna Specjalistyczna Praktyka Lekarska ul. Gwiaździsta 33m. 112, Warszawa tel.: (22) 8332307
|
|
#2362 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
Pokojowo już pytałam I jak widać niestety gie to dało. Ale teraz przynajmniej będę miała jakieś konkrety w ręku. betti_888 Dziękuję! Edytowane przez 201604190949 Czas edycji: 2010-06-04 o 15:49 |
||
|
|
|
#2363 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
czekamy razem z Tobą ![]() zna któraś z Was jakieś dobre sposoby na zakwasy? ostatnio na WFie robiłam brzuszki na takiej ławce pod kątem 45 stopni nachylonej w dół ( nie wiem czy wiecie o co mi chodzi) i teraz mam takie okropne zakwasy na brzuchu i pod żebrami że z łóżka nie mogę się normalnie podnieść tylko jak stara baba ---------- Dopisano o 15:52 ---------- Poprzedni post napisano o 15:49 ---------- a jak byś się wybierała to to jest na 10 piętrze... ja jak pierwszy raz szłam to myślałam że to jest na 1 piętrze ale nie było i chyba z 5 pięter przeszłam po schodach a potem się wkurzyłam i wsiadłam w windę
|
|
#2364 |
|
Konto usunięte
|
Ok
Zapamiętam loxd co do szpary bo 'taki kształt zębów' to przecież można je lekko spiłować, jeśli są np. za okrągłe. Ale popieram betti, fotki prosim
Edytowane przez 201604190949 Czas edycji: 2010-06-04 o 16:00 |
|
|
|
#2365 |
|
Raczkowanie
|
Co do rozchodzenia się zębów: no niestety, może nie że w dziesięć minut ale ogólnie bo zdjęciu wygląda to często inaczej... aparat nosiłaś krótko, więc nie zdziw się jak się rozjadą
![]() Kolega z klasy nosił 1,5 roku no i ma od nowa założony teraz... Ktoś kiedyś mówił, że poniżej 2 lat to szkoda pieniędzy. No chyba że ktoś ma znikomą wadę... Ktoś mnie pytał o ten najgrubszy drucik: Mi go założyli jakoś w czerwcu, potem były wakacje i potem mi ściągali aparat. Czyli ten ostatni nosiłam jakieś 3 miesiące?
|
#2366 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
|||
|
|
|
#2367 |
|
Rozeznanie
|
na zakwasy najlepsza goraca kapiel
|
#2368 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
ja na szczęście mam nosić 2,5 ale i tak jak nie będe nosić retencji to całkowicie mi się wróci niestety... taka moja wada ![]() ok, dzięki
|
|
#2369 |
|
Raczkowanie
|
Chciałam się poradzić
![]() Co sądzicie o wybielaniu zębów przed założeniem aparatu? Właśnie zastanawiam się nad kupnem pasków wybielających i nie wiem czy będzie mi się to opłacało przed założeniem złomka... ![]() ![]() Proszę o radę ))
|
|
#2370 |
|
Konto usunięte
|
Wg. mnie trochę bez sensu. Nie znam osoby, której zęby choć trochę by nie zżółkły w aparacie więc dla mnie pieniądze w błoto.
Lepiej czyszczenie przed założeniem a potem fajne pasty antyosadowe czy wybielające. |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:40.

Kilka lat temu musialam miec zabeig na zebie [przed zalozeniem aparatu]. Zab byl sciagany w dol. Bylam mala i zdeterminowana i bolalo jeszcze gorzej niz aparat ale poszlam na dyskoteke szkolna z cala zakrwawiona mordką ;D 9 znieczulen, specjalny drut do sciagania... Dasz rade z weselem, aparat nie jest taki tragiczny!
Nawet w pierwszych dniach.

Jeżeli ktoś ma jakiś pomysł, bądź słowa otuchy, to będę wdzięczna za odpowiedź