Aparaty ortodontyczne cz. IX - Strona 80 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Medycyna estetyczna

Notka

Medycyna estetyczna W tym miejscu znajdziesz pytania i odpowiedzi z zakresu medycyny estetycznej. Wejdź i zobacz jak możesz podnieść jakość swojego życia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-06-04, 19:27   #2371
Lilllith
Rozeznanie

Dot.: Aparaty ortodontyczne cz. IX

ja tam elmexem sie katuje niech zolkna byle by byly zdrowe

Aparatka sobie jestem
Góra->28.05.10 Dół->14.08.10
Koszta - 3860

Lilllith jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-04, 19:29   #2372
betti_888
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez paainka Pokaż wiadomość
Chciałam się poradzić

Co sądzicie o wybielaniu zębów przed założeniem aparatu? Właśnie zastanawiam się nad kupnem pasków wybielających i nie wiem czy będzie mi się to opłacało przed założeniem złomka...
Proszę o radę))

też wydaje mi się to bez sensu

betti_888 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-04, 19:42   #2373
paainka
Raczkowanie

GG do paainka

dzięki za rady więc nie kupuje skoro nie ma sensu

paainka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-04, 19:45   #2374
paulina.t11
Zadomowienie

I nie polecam stosowania past wybielających w trakcie noszenia aparatu. Zęby się nie wybielą w miejscach zamków i przez to będą plamki.

wątek wymiankowy
paulina.t11 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-04, 20:00   #2375
201604190949
Konto usunięte

Pasty wybielające pozwalają co najwyżej zachować kolor lub leciutko rozjaśnić. Pod zamkami zęby nie żółkną więc jak zdejmiemy aparat z zażółconych zębów to wtedy dopiero będą plamki, tylko jasne.
201604190949 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-04, 20:19   #2376
melania23
Przyczajenie

Witajcie dziewczyny

cieszę się, że mogę zadać pytanie na forum. Od dłuższego już czasu przymierzam się do założenia stałego aparatu, jednak mam spore obawy ponieważ mam bardzo słabe szkliwo (górna jedynka i dwójka plombowane i to tak nieudolnie, ze plomby są bardzo widoczne) a na dolnych zębach również widoczne jest uszkodzenie szkliwa... także moje pytanie brzmi następująco: czy aparat nie uszkadza szkliwa zębów? bo robienie licówek po zdjęciu aparatu to byłaby dla mnie tragedia
bardzo proszę Was o radę

dziękuję i pozdrawiam
melania23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-04, 20:25   #2377
betti_888
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez melania23 Pokaż wiadomość
Witajcie dziewczyny

cieszę się, że mogę zadać pytanie na forum. Od dłuższego już czasu przymierzam się do założenia stałego aparatu, jednak mam spore obawy ponieważ mam bardzo słabe szkliwo (górna jedynka i dwójka plombowane i to tak nieudolnie, ze plomby są bardzo widoczne) a na dolnych zębach również widoczne jest uszkodzenie szkliwa... także moje pytanie brzmi następująco: czy aparat nie uszkadza szkliwa zębów? bo robienie licówek po zdjęciu aparatu to byłaby dla mnie tragedia
bardzo proszę Was o radę

dziękuję i pozdrawiam

gdyby szkodził to by go nie zakładano... ja też mam plombowane 1 i to pomiędzy nimi i mam też popękane szkliwo i normalnie nosze aparat... to nic nie szkodzi

Stary 2010-06-04, 20:52   #2378
loxd
Raczkowanie

melania23, raczej ze szkliwem się nic nie stanie, najlepiej jak skonsultujesz z ortodontą, ale myślę, że śmiało możesz zakładać aparat

Co do zakwasów to trzeba przeboleć A tak serio, popieram pomysł z kąpielą, a może są jakieś specjalistyczne maści na zakwasy? Ja niestety zawsze je zostawiam w spokoju i czekam, więc nie wiem :P

A ja wstawiam foty, jedna dla porównania jakiś czas przed zdjęciem aparatu Możliwe, że za wcześnie mi zdjął, chyba pójdę i dopytam. Choć chyba już za późno na płacz i groźby :p Może da się te zęby poszerzyć lekko kompozytem? :P Choć nie wiem czy nie za ciasno tam na jakiekolwiek manewry. No, ale mimo wszystko, chyba każda z nas chciałaby mieć zęby jakie sobie wymarzyła, więc mam nadzieje, że się zbyt mocno nie dziwicie, że jestem rozczarowana. Mimo wszystko dziękuję za odzew

loxd jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-04, 21:17   #2379
dwi071
Doncia

Cytat:
Napisane przez loxd Pokaż wiadomość
melania23, raczej ze szkliwem się nic nie stanie, najlepiej jak skonsultujesz z ortodontą, ale myślę, że śmiało możesz zakładać aparat

Co do zakwasów to trzeba przeboleć A tak serio, popieram pomysł z kąpielą, a może są jakieś specjalistyczne maści na zakwasy? Ja niestety zawsze je zostawiam w spokoju i czekam, więc nie wiem :P

A ja wstawiam foty, jedna dla porównania jakiś czas przed zdjęciem aparatu Możliwe, że za wcześnie mi zdjął, chyba pójdę i dopytam. Choć chyba już za późno na płacz i groźby :p Może da się te zęby poszerzyć lekko kompozytem? :P Choć nie wiem czy nie za ciasno tam na jakiekolwiek manewry. No, ale mimo wszystko, chyba każda z nas chciałaby mieć zęby jakie sobie wymarzyła, więc mam nadzieje, że się zbyt mocno nie dziwicie, że jestem rozczarowana. Mimo wszystko dziękuję za odzew
Szparka całkiem fajna, ja bym nie miała nic przeciwko takiej (mam raczej okrągłe jedynki, wiec musiałabym je spiłować a moja orto sie nie godzi na to), ale faktycznie w aparacie tej szparki nie miałaś
Stary 2010-06-04, 21:30   #2380
betti_888
Wtajemniczenie

Cytat:

rzeczywiście się zrobiła... a może orto źle Ci drucik przykleiła i to on rozciągnął zęby?

Edytowane przez betti_888
Czas edycji: 2010-06-04 o 21:32
Stary 2010-06-04, 21:56   #2381
loxd
Raczkowanie

Nie mam pojęcia, raczej nic mnie nie bolało, jak to zwykle bywało przy przesuwaniu się zębów To wydaje się być nienormalne, najlepiej się do niego (facet:P) przejdę i zobaczę co powie, mam nadzieję, że podejdzie do tego profesjonalnie a nie mnie wywali z gabinetu :p . Choć i tak chyba musiałabym zapłacić znów 1500 za aparat i nosić dalej, a potem za ten retainer :/Chyba zostanie jak jest, mam jedynie nadzieję, że dalej nic się nie będzie z tym działo, bo się zabije :/ Ale dziękuję za odpowiedzi, dziewczyny Już moi rodzice nie chcą słuchać o tych zębach :P

loxd jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-04, 22:32   #2382
Blondi2989
Blond forever!

A ja już jestem oddrutowana
Wszystko trwało ze dwie godziny.
Na dole (od trójki do trójki) i na górze na jedynkach mam przyklejony drucik i dodatkowo na górze mam aparacik plastikowy, wyjmowany. Przez półtora miesiąca będę go nosić non stop przez 24 godziny na dobę (zdjejmuję tylko na jedzenie), potem przez kolejne 1,5 miesiąca po 15 godzin, potem 1,5 po 12, no i potem do przyszłego czerwca po 8 godzin (czyli tylko na noc). Pierwszego dnia po zdjęciu aparatu zęby zadrotowane od wewnątrz trochę bolały i aparacik trochę mnie uwierał, ale powoli się przyzwyczajam. I nawet nie seplenię tak jak się spodziewałam Ale ogólnie z efektu nie jestem zadowolona... Po niedzieli wstawię zdjęcia to same ocenicie
Stary 2010-06-05, 00:03   #2383
betti_888
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Blondi2989 Pokaż wiadomość
A ja już jestem oddrutowana
Wszystko trwało ze dwie godziny.
Na dole (od trójki do trójki) i na górze na jedynkach mam przyklejony drucik i dodatkowo na górze mam aparacik plastikowy, wyjmowany. Przez półtora miesiąca będę go nosić non stop przez 24 godziny na dobę (zdjejmuję tylko na jedzenie), potem przez kolejne 1,5 miesiąca po 15 godzin, potem 1,5 po 12, no i potem do przyszłego czerwca po 8 godzin (czyli tylko na noc). Pierwszego dnia po zdjęciu aparatu zęby zadrotowane od wewnątrz trochę bolały i aparacik trochę mnie uwierał, ale powoli się przyzwyczajam. I nawet nie seplenię tak jak się spodziewałam Ale ogólnie z efektu nie jestem zadowolona... Po niedzieli wstawię zdjęcia to same ocenicie

ok, czekamy

Stary 2010-06-05, 00:57   #2384
sylvi_86
Zakorzenienie

Cytat:

rzeczywiscie troszeczke sie rozesly ja bym poszla do orto zeby wyjasnic czemu tak sie stalo, albo po prostu uzupelnila kompozytem bo wydawanie kolejnych 1500 to by mnie szlag trafil;p

---------- Dopisano o 00:57 ---------- Poprzedni post napisano o 00:55 ----------

a tak w ogole to sie bardzo ciesze ze juz piatek/sobota..bo w poniedzialek do orto jakas dziwna jestem bo nigdy nie moge sie doczekac kolejnej wizyty
sylvi_86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-05, 09:07   #2385
betti_888
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez sylvi_86 Pokaż wiadomość

a tak w ogole to sie bardzo ciesze ze juz piatek/sobota..bo w poniedzialek do orto jakas dziwna jestem bo nigdy nie moge sie doczekac kolejnej wizyty

też tak mam

Stary 2010-06-05, 09:16   #2386
surykata
Zadomowienie

GG do surykata

Cytat:
Napisane przez Lilllith Pokaż wiadomość
ja tam elmexem sie katuje niech zolkna byle by byly zdrowe
tak samo robie zmieniam tylko raz zielony,raz czerwony przed zalozeniem aparatu mialam straszne problemy z prochnica,mam mnostwo plombek malych, wiec wolalam sie zabezpieczyc, od czasu jak uzywam elmexa nie zauwazylam nic, chyba ze po zdjeciu zlomka sie ujawnia dziury
surykata jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-05, 11:43   #2387
paulina.t11
Zadomowienie

Ja się nie mogę doczekać wtorku... Ściąganie aparatu!

wątek wymiankowy
Stary 2010-06-05, 11:59   #2388
Temperance30
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez 1000days Pokaż wiadomość
Lilllith, jeśli nie trzeba wiercić w miejscu gdzie są zamki czy drut to można w aparacie to robić.

Chce mi się płakać...
Ósemka, której już nie mam, napierała mi na siódemkę, tak, że zaczęła się ona krzywić. Dokładnie to ta siódemka była teraz z jednej str bardziej wbita w kość no i zaczęła wychodzić z łuku.
Teraz, po wyrwaniu ósemki, siódemka dostała luzu i się cofa. Ba! Nie ona jedna. Wszystkie zęby dostały trochę luzu i się przemieszczają. I wszystkie mnie za***iście bolą!!!

Mam ochotę pojechać jak stoję do orto i jej nawrzucać! "Ósemki może pani wyrwać po zdjęciu aparatu" taaa? To ciekawe jak miała zamiar to ustawić jak do cholery tam nie było miejsca!!!! I ciekawe co by się działo z zębami jakbym już te ósemki wyrwała! Pewnie mogłabym sobie retencje wyjąć i potłuc o kant !!
I w dodatku jak to możliwe żeby ona nie zauważyła co się dzieje z tą ósemką? Przecież zgłaszałam, że boli, że jedzenie mi tam wchodzi. Ona ma takie klapki na oczach ograniczające pole widzenia tylko do tych zębów na których są zamki?
Zaraz mnie coś strzeli

Dziewczyny, help. Ja jestem pyskata i umiem sobie zawsze wszystko załatwić ale tu nie wiem jak. Boję się, że albo nie powiem nic albo wydrę na nią mordę.
Co mam zrobić?

Gdyby nie to, że tak ciężko z oddawaniem leczenia komuś innemu to bym już śmigała po konsultacjach
Wiesz co, nie znam się na zębach, ale logiczne mi się wydaje, że ósemki należałoby usunąć przed założeniem aparatu, ze względu na siły z jakimi napierają na pozostałe zęby.
Nie chcę Cię namawiać do złego, ale może warto jednak iść na konsultację, tak żeby się upewnić, że Twoja orto się nie myli
Temperance30 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-05, 12:24   #2389
Merry1984
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez sylvi_86 Pokaż wiadomość
ja też nie mogę się doczekać, a mam we środę. Moje jedynki na dole, które przez całe swoje istnienie były bardzo mocno do siebie przytulone są odseparowane i pewnie mocniejszy drucik dostanę. A jaki drucik jest najmocniejszy? Bo piszecie że po najmocniejszym zwykle ściągają aparat...

niedoczyność tarczycy
23.07 IUI - nieudane
19.08 IUI - nieudane
18.08 IUI - nieudane
Merry1984 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-05, 12:43   #2390
sylvi_86
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez paulina.t11 Pokaż wiadomość
Ja się nie mogę doczekać wtorku... Ściąganie aparatu!
szczesciara
Cytat:
Napisane przez Merry1984 Pokaż wiadomość
ja też nie mogę się doczekać, a mam we środę. Moje jedynki na dole, które przez całe swoje istnienie były bardzo mocno do siebie przytulone są odseparowane i pewnie mocniejszy drucik dostanę. A jaki drucik jest najmocniejszy? Bo piszecie że po najmocniejszym zwykle ściągają aparat...
nie pamietam jaki ma numer ten najgrubszy ale pamietam ze 2 wizyty temu mialam zakladany nagrubszy na gore a jedna wizyte temu najgrubszy na dol . tak mowila orto ze te sa nagrubsze jakie w ogole sa nie mowila jaki nr
sylvi_86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-05, 13:02   #2391
paulina.t11
Zadomowienie

No, mi też nie mówiła jaki numer. Ale jak ci go założy, to możesz być pewna, że już niedługo pozbędziesz się aparatu

wątek wymiankowy
Stary 2010-06-05, 13:18   #2392
betti_888
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Temperance30 Pokaż wiadomość
Wiesz co, nie znam się na zębach, ale logiczne mi się wydaje, że ósemki należałoby usunąć przed założeniem aparatu, ze względu na siły z jakimi napierają na pozostałe zęby.
Nie chcę Cię namawiać do złego, ale może warto jednak iść na konsultację, tak żeby się upewnić, że Twoja orto się nie myli

ja też jeszcze nie miałam usuwanych... stoją w miejscu, nie napierają na zęby więc pewnie będe miała usuwane przy zdjęciu

Stary 2010-06-05, 15:34   #2393
Lilllith
Rozeznanie

moje dolne tez nie usuniete :P i orto nic o nich nie mowila jeszcze :p

kochane pomocy
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...2#post19803282

Aparatka sobie jestem
Koszta - 3860

Stary 2010-06-05, 16:05   #2394
betti_888
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Lilllith Pokaż wiadomość
moje dolne tez nie usuniete :P i orto nic o nich nie mowila jeszcze :p

kochane pomocy
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...2#post19803282

fajna spódniczka

znalazłam coś takiego:
http://moda.allegro.pl/item105566080..._h_m_r_38.html
http://moda.allegro.pl/item106178076...pan_style.html
http://moda.allegro.pl/item106430425...tyl_34_36.html
http://moda.allegro.pl/item106511140...lbanki_36.html
http://moda.allegro.pl/item106840573...tyle_34_3.html

mi najbardziej podoba się ta ostatnia

Edytowane przez betti_888
Czas edycji: 2010-06-05 o 16:28
Stary 2010-06-05, 16:49   #2395
Lilllith
Rozeznanie

ubrania z japan style czesto sa niestety tandetne i kiepskiej jakosci swojego czasu kupilam 2 bluzki i mialam je az 0 razy na sobie zamawiam ta z atmosphere łaaaaaaa.... jest boska

Aparatka sobie jestem
Koszta - 3860

Stary 2010-06-05, 19:39   #2396
201604190949
Konto usunięte

Świetne prawda? Mam taką jak dałaś tylko ciemno fioletową. Z Terranovy chyba Do tego bokserka, ramona Cudnie jest I wielka pieszczocha na ręku
201604190949 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-05, 19:55   #2397
Temperance30
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez betti_888 Pokaż wiadomość

ja też jeszcze nie miałam usuwanych... stoją w miejscu, nie napierają na zęby więc pewnie będe miała usuwane przy zdjęciu
Chyba się trochę źle wyraziłam - miałam na myśli oczywiście "kłopotliwe" ósemki, np. krzywo rosnące/zatrzymane w dziąśle/kości itp. - to takie pewnie trzeba usunąć do aparatu.
Jak durna założyłam, że każdy ma kłopotliwe ósemki, tak jak ja miałam
Temperance30 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-05, 21:16   #2398
kuncia93
Przyczajenie

Hej
Trochę czytałam forum i postanowiłam napisać
Aparat powiedzmy że mam od roku.. Na Początku miałam taka śrube na podniebieniu około 2miesięcy potem jakiś taki plastik na górne ząbki a od 29kwietnia mam aparacik na górę
I mam takie pytanko nie wiem czy już było jeśli tak to sory...
Żujecie gumy nosząc aparat?? i czy jecie twarde rzeczy??
kuncia93 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-05, 21:54   #2399
paulina.t11
Zadomowienie

Ja jem twarde rzeczy, żuję gumę, piję gazowane napoje, nawet kilka krówek zjadłam i nic nigdy mi się nie odkleiło

wątek wymiankowy
Stary 2010-06-05, 22:32   #2400
Lilllith
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez 1000days Pokaż wiadomość
Świetne prawda? Mam taką jak dałaś tylko ciemno fioletową. Z Terranovy chyba Do tego bokserka, ramona Cudnie jest I wielka pieszczocha na ręku
no czad wypas i marmolada taka kiecka przelew wykonany i proiorytetem zamowina wiec w tygodniu bedzie na bank no niestety w zadnego pieszczocha nie jestem zakupiona ale musze i pasek z cwiekami mmm... znajomi mnie wyklna za czasow licealnych nauczycielki mi mowily ze jestem pomiot szatana a jakie buty bys proponowala? ja widze to ze szpilami czrnymi takimi gladkimi, klasycznymi ale bron boze ze szpicem

Cytat:
Napisane przez Temperance30 Pokaż wiadomość
Chyba się trochę źle wyraziłam - miałam na myśli oczywiście "kłopotliwe" ósemki, np. krzywo rosnące/zatrzymane w dziąśle/kości itp. - to takie pewnie trzeba usunąć do aparatu.
Jak durna założyłam, że każdy ma kłopotliwe ósemki, tak jak ja miałam
ja mam obydwie dolne zatrzymane i aparat zakladam przed rwaniem i moze nie bede musiala wogole

Aparatka sobie jestem
Koszta - 3860

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości