Nasze codzienne jadłospisy, część XI - Strona 96 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-06-08, 17:05   #2851
nikki999
Zakorzenienie

Dot.: Nasze codzienne jadłospisy, część XI

Cytat:
Napisane przez invissible Pokaż wiadomość
Moje delikatne R (zastanawiam się nad spróbowaniem diety Duncana, dlatego nie chcę się na razie bardzo katować)

I śniadanie: 2x kromka chleba słonecznikowego z plastrem chudej szynki, plastrem pomidora, 1 jajko na twardo, odrobina majonezu, dużo zielonej herbaty
II śniadanie: 1 kromka chleba słonecznikowego z plastrem chudej szynki, plaster pomidora
obiad: 1/4 piersi z kurczaka, fasolka szparagowa z masłem i bułką tartą (ale mało jej było)
podwieczorek: serek homogenizowany waniliowy (6,5% tłuszczu) i kawa z małą ilością mleka
kolacja (planowana): po łyżce stołowej otrąb pszennych, żytnich, owsianych, płatków ryżowych, garść płatków Gold Flakes, szklanka mleka chudego.

Wiem, że mało warzyw, ale dopiero dziś rano postanowiłam się "zredukować" i nie byłam jeszcze na zakupach, starałam się poradzić sobie z tym, co mam.
Żadnego Ducana

BLOG -
zdrowe odżywianie, ćwiczenia, motywacja
Jeżeli chcesz się ze mną szybko skontaktować napisz mail
nikki999 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-08, 17:18   #2852
znikajac
Zakorzenienie

U:

IŚ: biiig grahama przytostowana, z plastrem sera topionego Tost, i dużą ilością ketchupu, activia brzoskwiniowa pitna

kilka(naście) orzeszków ziemnych na lekcji

IIŚ: grahamka z masłem, rzodkiewkami i ogórkiem gruntowym, pół jabłka (drugie pół zostało zmasakrowane w plecaku XD)

O: miska zupy pomidorowej z białym ryżem, 3 pieroooogale ;p ruskie

D: 40 g (4 kulki) Rafaello

P: paczka (48 g) wafelków ryżowych Milutkiiich naturalnych, Danonek Mega bananowy , kostka czekolady z orzechami

K: grahama jak na śniadanie albo 2 kromki żytniego na miodzie przytostowane z serem j.w. i ketchupem

po może orzeszki ziemne.

Edytowane przez znikajac
Czas edycji: 2010-06-08 o 17:37
znikajac jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-08, 17:20   #2853
invissible
Zakorzenienie

GG do invissible

Cytat:
Napisane przez nikki999 Pokaż wiadomość
Żadnego Ducana
Czemuuu? Mama tak sobie chwali...
invissible jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-08, 17:53   #2854
Panna Mia
Rozeznanie

dawno nic nie wrzucałam - powrót do R:

wczoraj:
TSE
I bułka z ziarnami + makrela wędzona + ogórek kiszony, kawa z mlekiem 2%
II 2 ciastka owsiane z orzechami (sama pieklam) + aktivia malionowa duża
TSE
III bułka z ziarnami + makrela wędzona + ogórek kiszony, jabłko
IV tortilla z kurczakiem (ok.pół filecika, pasta=czerwona fasola+konc.pom+cebula podsmażona, ogórek kiszony, pomidor, plaster sera) + sok wyciaskany (grejfrut i pomarańcze)
V jajecznica (2 jajka, pół cebuli, pomidor, 4plasty polędwicy), sok wyciskany
VI jabłko (tak, wiem na noc owoce nie wskazane ale nie mogłam mu się oprzeć) i ok.50-60g carpaccio (168kcal; b31g, w0,8g, t4,5)

miedzy V a VI wpadł Miller'ek

i dziś
TSE
I bułka z ziarnami + makrela wędzona + ogórek kiszony, sok wyciskany (pomarańcze i kiwi)
II bułka z ziarnami + makrela wędzona + ogórek kiszony
III 2 ciastka owsiane (przekąska)
IV jogurt naturalny mały + garść orzechów włoskich + wisnie i maliny mrożone + troche wiórek kok.
TSE
V łoś z makaronem (ciemne kluchy, 150g łososia, pół cebuli, pół pomidora, pół jog. nat, ok. 20g serka topionego), sok wyciskany
VI sałatka hawajska (kurczak, jajko, kukurydza, fasola czerw., ananas, sos czosnkowy na bazie jog. nat)

jestem po V posiłku, może coś wieczorem jeszcze wpadnie, tym bardziej, że w planach kawka z koleżanką..

wszystko co smażone ofkors na oliwie
z gory zaznaczam, że niecierpie twarożków serków wiejskich itp (za wyjątkiem pasty tuńczyk+serek biały - lubie to na kolację z marchewką zajadać), a jedyna forma w jakiej przyjmuje płatki owsiane to własnie ciastka

Edytowane przez Panna Mia
Czas edycji: 2010-06-08 o 17:54
Panna Mia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-08, 17:54   #2855
hania811
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez aanika Pokaż wiadomość

Słuchajcie, a jeśli chcę sobie zjeść truskawek na podwieczorek, to co mogę dodać, żeby był to zdrowy posiłek? Bo mówicie, że same owoce nie są posiłkiem.
serek homo i orzechy

Cytat:
Napisane przez znikajac Pokaż wiadomość
U:

IŚ: biiig grahama przytostowana, z plastrem sera topionego Tost, i dużą ilością ketchupu, activia brzoskwiniowa pitna

kilka(naście) orzeszków ziemnych na lekcji

IIŚ: grahamka z masłem, rzodkiewkami i ogórkiem gruntowym, pół jabłka (drugie pół zostało zmasakrowane w plecaku XD)

O: miska zupy pomidorowej z białym ryżem, 3 pieroooogale ;p ruskie

D: 40 g (4 kulki) Rafaello

P: paczka (48 g) wafelków ryżowych Milutkiiich naturalnych, Danonek Mega bananowy , kostka czekolady z orzechami

K: grahama jak na śniadanie albo 2 kromki żytniego na miodzie przytostowane z serem j.w. i ketchupem

po może orzeszki ziemne.
bardzo brakuje warzyw i owoców.
Czy jesteś na P czy na U czy na R do każdego posiłku powinno dodawać sie witaminki z warzywek i owoców.
Zmień to bo jest bardzo węglowodanowo.
hania811 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-08, 18:06   #2856
cerveza
Zakorzenienie

Cytat:
jeśli Ci zdrowie miłe, to daruj sobie ładowanie dziennie góry białka. Akurat Dukan, to jedna z najgłupszych diet jakie można było wymyślić, dziw bierze, że to lekarz wymyślił.
cerveza jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-08, 18:10   #2857
znikajac
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez hania811 Pokaż wiadomość
serek homo i orzechy

bardzo brakuje warzyw i owoców.
Czy jesteś na P czy na U czy na R do każdego posiłku powinno dodawać sie witaminki z warzywek i owoców.
Zmień to bo jest bardzo węglowodanowo.
wiem, ale jak miałam ochotę na kanapkę z serem to zjadlam z serem, nie z warzywami, nie miałam ochoty na sałatkę to jej w siebie nie wciskam najczęściej mam w jadlospisie warzywa i owoce, ale dzisiaj mój organizm miał ochotę na co innego (i ochota na co innego w moim przypadku jest akurat dobra)

Stary 2010-06-08, 18:28   #2858
monikkad
Wtajemniczenie

Znikajac, masz racje... Chyba autentycznie powinnam odpocząć od dietetycznych forów
monikkad jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-08, 18:34   #2859
Juno123
Rozeznanie

GG do Juno123

U
1. Standardzik ale ale: Paluch z ziarnami, masłem, szynką, ogórem i jajkiem
serek wijski z oliwkami i pomidorem
kawa z mlekiem, kostka czekolady gorzkiej

2.Pół woreczka ryżu, surówka, sznycel z indyka w ziołach i plastrem mozzarelli

3. kilka truskawek, deserek czekoladowy cos ala budyń z bita smietaną

4.bułka grahamka z pastą jajeczną(homo jajko, cebulka) i szynką pomidor, ogórkiem

Nocne przekąski do nauki :

2 ciastka owsiane kokosowe (złotokołoski)i 2 zwykłe owsiane

No i jest 56 kg/171 tylko 2kg do wagi idealnej

"Ooo Muszu Ty geniuszu"

我爱你 M

Juno123 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-08, 19:01   #2860
znikajac
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez monikkad Pokaż wiadomość
Znikajac, masz racje... Chyba autentycznie powinnam odpocząć od dietetycznych forów
to trzymam kciuki ja też zrobię to za jakiś czas

Cytat:
Napisane przez Juno123 Pokaż wiadomość
U
1. Standardzik ale ale: Paluch z ziarnami, masłem, szynką, ogórem i jajkiem i nnkt są, mam nadzieję, że masła nie cieniuutka warstwa
kawa z mlekiem, kostka czekolady gorzkiej śliczne śniadanko

szkoda, że nie ma drugiego

2.Pół woreczka ryżu, surówka, sznycel z indyka w ziołach i plastrem mozzarelli ok

3. kilka truskawek, deserek czekoladowy cos ala budyń z bita smietaną orzeszki się proszą

4.bułka grahamka z pastą jajeczną(homo jajko, cebulka) i szynką pomidor, ogórkiem

2 ciastka owsiane kokosowe (złotokołoski)i 2 zwykłe owsiane
kokosowe lepsze od zwykłych?

Stary 2010-06-08, 19:27   #2861
carmen4400
Zadomowienie

Pppp

śn. kasza manna na 1,5 szkl. mleka 3,2 i 3 łych kaszy; kroma ziarnistego z maslem i dżemem brzoskwiniowym; banan

IIśn. jabłko; 2 kanapki z maslem, żółtym serem, pomidorem i rzodkiewą

ob. miska rosołu z kluskami lanymi; 4 ziemniaki posypane koperkiem, bioderko od kurczaka; duzo smażono-duszonych warzywek; pomidory ze smietaną 18 i szczypiorkiem
d: tiki taki, kasztanek

P; 3 gałki lodów, zmiksowane truskawki, bita śmietana z kremówki z syropem malinowym i waflami ; banan

k: 2 kanapki z maslem, wędzonką, pomidorem i szczypiorkiem; serek homo waniliowy;
wpadną orzechy bo widzę że malo nnkt
prosić o ocenkę
Stary 2010-06-08, 19:48   #2862
paszka016
Raczkowanie

p:

sn :grahamka podluzna z ziarnami z maselkiem , serkiem do smarowania szypiorkowym , pomidorkiem , ogoreczkiem
mleko łaciate trukawkowe w kartoniku 250ml
jabułko

2sn w szkole)
dwie kromki chlebka z maselkiem : syneczka , ogoreczkiem (złozone)
princessa carmelove
jabułko , chupa chups o smaku coli

o:
dwa nalesniki duze i grubiutkie : jeden z dzemem truskawkowym , drugi z serem białym zmiksowanym z truskawkami

p:
jogobella pana cotta jagodowa , lód twister ten zielony , paczuszka lu go z owocami 50g , garsc nerkowcow

k:
dwie kromeczki chlebka z ziarnami po 45g , z masełkiem ,szynka , serkiem do smarowania , pomidorkiem , ogoreczkiem , sczypiorkiem
wielki kawal arbuza

i jak ? )

21.06.2009 - Ten jedyny <3

38-39-40-41-42-43-44-45-46-47-48-49-50-51-52
paszka016 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-08, 20:07   #2863
znikajac
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez carmen4400 Pokaż wiadomość
Pppp

śn. kasza manna na 1,5 szkl. mleka 3,2 i 3 łych kaszy; kroma ziarnistego z maslem i dżemem brzoskwiniowym; banan suuuuper
IIśn. jabłko; 2 kanapki z maslem, żółtym serem, pomidorem i rzodkiewą tu też!

ob. miska rosołu z kluskami lanymi; 4 ziemniaki posypane koperkiem, bioderko od kurczaka; duzo smażono-duszonych warzywek; pomidory ze smietaną 18 i szczypiorkiem prze prze prze ślicznie
d: tiki taki, kasztanek

P; 3 gałki lodów, zmiksowane truskawki, bita śmietana z kremówki z syropem malinowym i waflami ; banan o raany zjadłabym te lody i truskawyy

k: 2 kanapki z maslem, wędzonką, pomidorem i szczypiorkiem; serek homo waniliowy;
prosić o ocenkę
niech wpadają i może kakaooo?

Cytat:
Napisane przez paszka016 Pokaż wiadomość
p: wreszcie jesteś!!!!!!!!!! gdzie byłaś, hmmm? Nie odpisywałaś mi na wizażu, niedobra ty!

sn :grahamka podluzna z ziarnami z maselkiem , serkiem do smarowania szypiorkowym , pomidorkiem , ogoreczkiem może szyneczka/ser żółty na to?
jabułko

2sn w szkole)
princessa carmelove
jabułko , chupa chups o smaku coli ładnie

o:
dwa nalesniki duze i grubiutkie : jeden z dzemem truskawkowym , drugi z serem białym zmiksowanym z truskawkami mi tam się nie podoba taki obiad wieszz może dlatego, że nie lubię naleśników ale i tak bardziej naleśniki przypominają mi danie śniadaniowe niż obiadowe

p:
jogobella pana cotta jagodowa , lód twister ten zielony , paczuszka lu go z owocami 50g , garsc nerkowcow ślicznie

k:
dwie kromeczki chlebka z ziarnami po 45g , z masełkiem ,szynka , serkiem do smarowania , pomidorkiem , ogoreczkiem , sczypiorkiem
wielki kawal arbuza ładnie

i jak ? )
Szczerze to jesz tak samo jak wcześniej na P, a myślałam, że jak nie ma Cię na wizażu to jak wrócisz będziesz jeść więcej... na pewno na tym tyjesz? Czytałam twoje jadłospisy na U sprzed kilku miesięcy i chyba jadłaś na nim więcej niż na P

Stary 2010-06-08, 20:08   #2864
Phynn
Zakorzenienie

uuuuuuuuuuu
I buła ziarnista z serkiem homo naturalnym, ok. 70g (połowa kubeczka) jogurtu jagodowego, kubek kawy z mlekiem
II 2 kawałki arbuza ( tak, wiem- owoc to nie posiłek, no ale informuję tylko :p )
III jajecznica z 2 jaj ze świeżą bazylią na łyżce oliwy , troszkę oliwek czarnych, 1x chrupkie sezamowe
IV kromka słonecznikowego z serem żółtym, sałatą, pomidorem i oliwkami - oliwkowy dziś dzień chyba
V kisiel żurawinowy z jabłkiem wkrojonym
pewnie jeszcze wpadnie serek homo na kolację

dziś tak bez typowego obiadu, no ale wyjątkowa sytuacja..

Rozsunąć suwak, by
Zdjąć skafander ciała
Zapomnieć
Wejść w nowe życie
W zwiewnej sukience

Edytowane przez Phynn
Czas edycji: 2010-06-08 o 20:10
Phynn jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-08, 20:19   #2865
muzzle
Raczkowanie

podbijam niedzielne:

Wczorajsza niedzielna eRka:

1) omlet brokułowy (2 duże wiejskie jaja + jedno dodatkowe białko, 3 kopiaste łychy owsianych, 2 otrębów owsianych, 1 pszennych, ok. 250g rozgniecionych got. brokułów, mnóstwo ziół), na wierzch średni krojony pomidor
kawa z mlekiem 3,2%, i ups, mała miseczka truskawek

2) ok. 200 g gotowanych kawałków indyka w ziołach, reszta brokułów z 'główki'(ok.250g też), średnia cukinia na parze, wszystko polane dużą łyżką oliwy z oliwek

3) 'sałatka': pół puszki tuńczyka, 2 gotowane białka, łyżka pestek słonecznika, 2 pomidory,kilka liści pekińskiej, szczypior, sok z cytryny

4) wieśniak 4%, ok. 150 g, 2 łychy płatków migdałowych, cynamon, i yyy z 10 rzodkiewek

5) pół kostki twarogu półtłustego

wiem, że brak węgli złożonych w obiedzie ale jakoś ostatnio lubię mięsno-warzywnie

plus wczorajsze
Rrr:

1) placuch owsiany (2 duże wiejskie jaja plus 2 białka, 4 łyżki owsianych, 2 łyżki otrębów owsianych, zioooła i duuużo pomidora)
2xkawa z mlekiem 3.2%

2) ok. 200g indyczej piersi, sporo pomidorów, rzodkiewek i sałaty z łychą oliwy

3) wieśniak 200 g z cynamonem, 2 łyżkami pestek słonecznika, łyżką płatków migdałowych, pół ogóra zielonego z pieprzem i rzodkieeewy

4) jajco, pół kostki twarogu półtłustego

oraz dzisiejsze...dla odmiany...
eRr

1) placek owsiany (2 jajka plus białko, 5 kopiastych łyżek owsianych, ogroomny pomidor i dużo ziół)
kawa z mlekiem 2%

przed egzaminem - ogromne jabłko

2) omlecik (2 jajka, 2 łyżki otrębów owsianych, ok. 150 g piersi indyka w małych kawałeczkach, ziooła) - tu brak warzyw bo to było 'na wynos', zapakowane i zjedzone na mieście
kawa z mlekiem 2%

3) 'sałatka' : puszka tuńczyka wsw, duży pomidor, z 10 rzodkiewek, łyżeczka oliwy z oliwek, kopiasta łycha pestek słonecznika

4) wieśniak 200 g z cynamonem i łyżka płatków migdałów

5) pół kostki twarogu półtłustego

Dużo wody, herbatek owocowych, mało ruchu, ach ta sesja

Proszę o ocenę
muzzle jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-08, 20:25   #2866
Kreskaaa
Zakorzenienie

Ja też ładnie proszę o ocenę R! ))
śn: 3 łychy mieszanki płatków (owsiane itd)+łyżeczka otrębów+2łyżki jogo nat+ 50g twarogu+kubek jagód
IIśn: 2kromki razowca przełożone twarożkiem,wędliną i kapustą pekińską
przekąska: serek wiejski 3% z dużą łyżką uprażonych pestek słonecznika
obiad: duża miska zupy na oliwie, kalafiorowo-groszkowo-cebulowa :P
kolacja:papryka nadziewana kapustą pekińską i twarogiem
do picia zielona i woda
oj chyba za dużo nabiału wyszło. jesli zazwyczaj białko czerpie tez z mięsa (4xtyg)i ryb(2-3x) to reszta może być z różnych serków naturalnych?? lubie bardzo

i jeśli godzinę po kolacji będzie np. joga-to czy przed snem musze jeszcze cos zjesc??
Kreskaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-08, 20:40   #2867
kika171
Zadomowienie

GG do kika171

Cytat:
p:

sn :grahamka podluzna z ziarnami z maselkiem , serkiem do smarowania szypiorkowym , pomidorkiem , ogoreczkiem
jabułko a jakaś wędlinka może?

2sn w szkole)
princessa carmelove
jabułko , chupa chups o smaku coli ok, ale może tak banan dla odmiany?

o:
dwa nalesniki duze i grubiutkie : jeden z dzemem truskawkowym , drugi z serem białym zmiksowanym z truskawkami +orzeszki i kakao

p:
jogobella pana cotta jagodowa , lód twister ten zielony , paczuszka lu go z owocami 50g , garsc nerkowcow ok

k:
dwie kromeczki chlebka z ziarnami po 45g , z masełkiem ,szynka , serkiem do smarowania , pomidorkiem , ogoreczkiem , sczypiorkiem + jakieś jajo/sałatka i będzie git;]
wielki kawal arbuza

i jak ? )
jw, ale przyznam, że bywało więcej

Cytat:
Napisane przez carmen4400 Pokaż wiadomość
Pppp

śn. kasza manna na 1,5 szkl. mleka 3,2 i 3 łych kaszy; kroma ziarnistego z maslem i dżemem brzoskwiniowym; banan elegancko!

IIśn. jabłko; 2 kanapki z maslem, żółtym serem, pomidorem i rzodkiewą ładnie

ob. miska rosołu z kluskami lanymi; 4 ziemniaki posypane koperkiem, bioderko od kurczaka; duzo smażono-duszonych warzywek; pomidory ze smietaną 18 i szczypiorkiem mniammmmm
d: tiki taki, kasztanek a malaga?

P; 3 gałki lodów, zmiksowane truskawki, bita śmietana z kremówki z syropem malinowym i waflami ; banan słoooodziuteńko

k: 2 kanapki z maslem, wędzonką, pomidorem i szczypiorkiem; serek homo waniliowy; super!
prosić o ocenkę
co mogę napisać...chyba tylko się zachwycać

Cytat:
Napisane przez Juno123 Pokaż wiadomość
U -->a to co?
1. Standardzik ale ale: Paluch z ziarnami, masłem, szynką, ogórem i jajkiem
kawa z mlekiem, kostka czekolady gorzkiej oj no to ja będę pisała od dziś tylko tyle: jzś co będzie znaczyło: jak zawsze ślicznie

2.Pół woreczka ryżu, surówka, sznycel z indyka w ziołach i plastrem mozzarelli mhm, ładnie

3. kilka truskawek, deserek czekoladowy cos ala budyń z bita smietaną tutaj coś mało biorąc pod uwagę brak 2śn

4.bułka grahamka z pastą jajeczną(homo jajko, cebulka) i szynką pomidor, ogórkiem jak spora to ok

2 ciastka owsiane kokosowe (złotokołoski)i 2 zwykłe owsiane okkk
jw może więcej nnkt hmm?

Cytat:
U:

IŚ: biiig grahama przytostowana, z plastrem sera topionego Tost, i dużą ilością ketchupu, activia brzoskwiniowa pitna MASŁO!!! i warzywka

kilka(naście) orzeszków ziemnych na lekcji ok

IIŚ: grahamka z masłem, rzodkiewkami i ogórkiem gruntowym, pół jabłka (drugie pół zostało zmasakrowane w plecaku XD) ser/wędlinka?

O: miska zupy pomidorowej z białym ryżem, 3 pieroooogale ;p ruskie smakowicie

D: 40 g (4 kulki) Rafaello okkkk

P: paczka (48 g) wafelków ryżowych Milutkiiich naturalnych, Danonek Mega bananowy , kostka czekolady z orzechami + orzeszki

K: grahama jak na śniadanie albo 2 kromki żytniego na miodzie przytostowane z serem j.w. i ketchupem + masło, warzywka

po może orzeszki ziemne.
dlaczego U?

Cytat:
Napisane przez sylwia123567 Pokaż wiadomość
Mój dzisiejszy jadłospis U:

- śniadanie: owsianka na mleku 0,5% (3 ł.płatków, ł.rodzynek) toż to woda przecież barwiona kredą może jakiś świeży owoc?
- drugie śniadanie: banan, actimel truskawkowy mały ten actimelek...
- obiad: 50g. kaszy jęczmiennej, pół piersi z kurczaka (z przyprawą do kurczaka, gotowana na parze), surówka (groszek, ogórek, koperek, szczypiorek) redukcyjnie...
będzie:
- podwieczorek: jabłko, łyżka orzechów ziemnych, łyżka jogurtu naturalnego, szczypta cynamonu ile ich na tę łyżkę wejdzie? mało jogo, mało orzeszków chyba
- kolacja: bułka ziarnista: pół z jajkiem, pół z ogórkiem i szczypiorkiem, zielona herbata masło? wędlinka?

Proszę o ocenkę
ogólnie jesz skromne te posiłki i nieco redukcyjnie
zwiększ śniad i 2 też

Cytat:
Wczorajsze U:
I. Śniadanie (6.45) - 10 łyżek musli z owocami i migdałami, wsypałam jeszcze łyżkę płatków migdałów, kilka moreli i rodzynek, mleko 2% apetico i nnkt są ulala
II. II śniadanie (10.30) - 2 kromki chleba razowego, masło, pierś z indyka, ser żółty, pomidor, ogórek super
III. III śniadanie (13.30) - jogurt Twist do picia melonowy ok
IV. Obiad (16.00) - naleśniki z serem (z soboty ) z polewą z truskawek tylko jeden? mało...
reszta truskawek zjedzona na deser
V. Kolacja (20.00) - serek homo waniliowy (150 g) z wkrojonym bananem, suszonymi morelami, rodzynkami i płatkami migdałów - średnio mi to smakowało, bardzo zamulające, taka mamałyga się z tego zrobiła, bo serek był bardzo gęsty. Chyba, że może dałam za dużo dodatków...
obiad mały, III śn też, ale już przymykam oko na 5 posiłków.
reszta ładnie

Cytat:
Napisane przez monikkad Pokaż wiadomość
Kika, nie jestem po ED (jedynie boję się, że przy mojej schizie związanej ze stresem życiowym może się coś mi stać), całe życie byłam szczupła i nigdy się jakoś specjalnie nie odchudzałam, waga ok. 50 kg to moja waga od zawsze, jedynie ostatnio dostałam jakiejś głupawki !!! Jeśli chodzi o włosy, cerę, paznokcie to mam bardzo mocne jedno i drugie, jak na razie, nie śmiałabym na to narzekać :P Z brakiem okresu też nigdy nie miałam żadnych problemów, miesiączkuję regularnie i jest tak jak powinno być. W ogóle ze wszystkim było tak jak powinno być - jadłam ile chciałam, miałam/mam fajną figurę, nie wyglądałam/nie wyglądam ani przesadnie grubo, ani przesadnie chudo i w ogóle żyłam sobie szczęśliwie, nie myśląc specjalnie o tym, co jem. A od jakiegos czasu nawarstwilo sie troche stresu, ciezkich spraw i zaczelam uciekac w obsesyjne mysli o jedzeniu. W moim składzie musli są i płatki owsiane, i kukurydziane i trochę takich na styl fitelli, a poza tym i pestki dyni, i słonecznika (więc nnkt są), rodzynki, suszone śliwki, żurawina, płatki migdałowe. To jest spora, taka śniadaniowa miseczka i w niej też były truskawki, które na drugie śniadanie wszamałam. Pomidorówka oczywiście na mięsku, bo tylko takie robią u mnie w domu, makaronu dużo. Staram się jeść często mięso do obiadu, ale nie zawsze mam wpływ na obiad, bo jem to, co w domu ugotują. Myślę (mam nadzieję), że ogólnie nie jem tak tragicznie, tylko naprawdę chciałabym skończyć z obsesją typu ciągłe planowanie jedzenia.

U

I śniadanie - mleko 1,5%, płatki owsiane, kukurydziane, fitness, żurawina, rodzynki, płatki migdałowe, pestki dyni, pestki słonecznika, jagody suszone, kilka suszonych śliwek - duża porcja w dużej misce śniadaniowej
II śniadanie - bułka pszenno-żytnia, plaster żółtego sera, masło, liść sałaty, rzodkiewka, pomidor, ogórek świeży, ogórek kiszony, papryka + kiwi, kawa z mlekiem

Planuję:

Obiad - porcja filetu z mintaja, kilka młodych ziemniaczków, surówka typowo wiosenka (młoda kapustka i full innych warzywek)
Podwieczorek - micha truskawek i do tego wkrojony banan (nie mam dziś ochoty na bakalie ani na nic innego)
Kolacja - grahamka; połówka z masłem, pomidorem, cebulka; druga połówka z serkiem kiri, papryka, rzodkiewka, ogórkiem, szczypiorkiem
kochana! masz świetną wagę więc po co się męczysz, bawisz w jakieś planowanie?! jedz to na co masz ochotę a resztę miej daleko i głęboko
i ktoś Ci dobrze radził-znikaj z wizażu na jakiś czas

A6w- ...27-28-29-30-31-32-33-34-35-36-37-38-39-40-41-42

"Zapytałam dziecko niosące świeczkę:
- Skąd pochodzi to światło?
Chłopczyk natychmiast ją zdmuchnął.
- Powiedz mi, dokąd teraz odeszło - odparł. - Wtedy ja powiem ci, skąd pochodzi.
JC"
kika171 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-08, 20:43   #2868
invissible
Zakorzenienie

GG do invissible

Cytat:
Moje delikatne R (zastanawiam się nad spróbowaniem diety Duncana, dlatego nie chcę się na razie bardzo katować)

I śniadanie: 2x kromka chleba słonecznikowego z plastrem chudej szynki, plastrem pomidora, 1 jajko na twardo, odrobina majonezu, dużo zielonej herbaty
II śniadanie: 1 kromka chleba słonecznikowego z plastrem chudej szynki, plaster pomidora
obiad: 1/4 piersi z kurczaka, fasolka szparagowa z masłem i bułką tartą (ale mało jej było)
podwieczorek: serek homogenizowany waniliowy (6,5% tłuszczu) i kawa z małą ilością mleka
kolacja (planowana): po łyżce stołowej otrąb pszennych, żytnich, owsianych, płatków ryżowych, garść płatków Gold Flakes, szklanka mleka chudego.

Wiem, że mało warzyw, ale dopiero dziś rano postanowiłam się "zredukować" i nie byłam jeszcze na zakupach, starałam się poradzić sobie z tym, co mam.
Nie miałam pojęcia z tym Ducanem. To w takim razie proszę o ocene powyższego.
invissible jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-08, 20:59   #2869
Irish lady 28
Zadomowienie

utrzymanie
  1. kabanos + jajko na miękko, kromka razowca z serem almette i pomidorem
  2. grahamka z masłem,sałatą,szynką,papr yką,cebulą,jabłko, cappucino
  3. 450 g warzyw na patelnię (na oliwie z oliwek) + cycek kurzy,zapiekany w folii-mnóstwo ziół

i jak???????
Irish lady 28 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-08, 21:34   #2870
lovelykate
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Irish lady 28 Pokaż wiadomość
utrzymanie
  3. 450 g warzyw na patelnię (na oliwie z oliwek) + cycek kurzy,zapiekany w folii-mnóstwo ziół

i jak???????
Jak? Napiszę dużymi literami. FATALNIE.

Co mi zostało w życiu prócz czterech ścian
Nigdy nie chciałam wiele, co dzisiaj mam
Dobry sen znikł wchłonięty w czerń
Nie został nikt co kochał mnie
Nie mam już nic
Nie ma już nic
Nie ma już mnie...
lovelykate jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-08, 21:34   #2871
cerveza
Zakorzenienie

Cytat:
utrzymanie

i jak???????
Nie sądzisz, że te 3 posiłki to trochę mało na U?
Stary 2010-06-08, 21:39   #2872
Maliness
Raczkowanie

moje dzisiejsze R:

I 3 jajka, 3 łyżki płatków owsianych, 2 łyżeczki otrębów owsianych, pomidor
II 2 kromki razowca, 60g twarogu
III 2 kromki razowca, 60g twarogu
IV pół filetu z dorsza (czyli ćwiartka ryby), surówka z 1 ogórka, jogurt naturalny 180g, 4 garści orzechów nerkowca
V 60g tuńczyka, pół cebuli, pomidor, 2 liście sałaty, jabłko, 2 garści orzechów

z tymi orzechami chyba przegięłam, ale ja je po prostu uwielbiam

proszę o ocenę
Maliness jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-08, 21:43   #2873
paszka016
Raczkowanie

Cytat:
niech wpadają i może kakaooo?

Szczerze to jesz tak samo jak wcześniej na P, a myślałam, że jak nie ma Cię na wizażu to jak wrócisz będziesz jeść więcej... na pewno na tym tyjesz? Czytałam twoje jadłospisy na U sprzed kilku miesięcy i chyba jadłaś na nim więcej niż na P
waga ? nie wiem nie waze sie bo nie mam teraz takiej mozlwiosci ... ale czuje ze raaczej tyje .. nie bylo mnie bo zgubilam haslo i dzisiaj znalazlam dopiero karteczke gdzie mialam je zapisane ..

---------- Dopisano o 21:43 ---------- Poprzedni post napisano o 21:39 ----------

Cytat:
Napisane przez kika171 Pokaż wiadomość
jw, ale przyznam, że bywało więcej

co mogę napisać...chyba tylko się zachwycać

jw może więcej nnkt hmm?

dlaczego U?

ogólnie jesz skromne te posiłki i nieco redukcyjnie
zwiększ śniad i 2 też

reszta ładnie

kochana! masz świetną wagę więc po co się męczysz, bawisz w jakieś planowanie?! jedz to na co masz ochotę a resztę miej daleko i głęboko
i ktoś Ci dobrze radził-znikaj z wizażu na jakiś czas
kikus moze rzeczywiscie bywalo wiecej sama nie wiem juz.

21.06.2009 - Ten jedyny <3

38-39-40-41-42-43-44-45-46-47-48-49-50-51-52
paszka016 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-08, 21:44   #2874
aanika
Zakorzenienie

Cytat:
reszta ładnie
3 naleśniczki były, więcej nie zmieszczę .

Dzisiejsze U:
I. Śniadanie - musli z migdałami i owocami, mleko, morele, migdały
II śniadanie - 2 kromki chleba razowego, masło, ser, pierś z indyka, pomidor, ogórek
III śniadanie - 2 tosty z serem topionym Hochland (trójkąciki) i pomidorem
IV. Obiad - ziemniaczki + kefir z ogórkami; micha truskawek nr 1
V. Kolacja - 2 kromki chleba razowego, masło, ser żółty, pomidor, micha truskawek nr 2

A uda mam coraz grubsze...
aanika jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-08, 21:53   #2875
znikajac
Zakorzenienie

Cytat:
dlaczego U?
Wiem wiem, że masło i warzywka, ale ja jestem wybredna i nigdy nie lubiałam połączenia ser+masło+warzywaa
U, bo... stwierdziłam, że nie potrzebne mi przytycie, chociaż pewnie i tak mi trochę dojdzie bo zacznę zwiększać ilość tłuszczy, żeby okres wrócił (swoją drogą na prawdę nie rozumiem, czemu go nie mam, skoro ilość tł. w % mam w normie)

Stary 2010-06-08, 22:10   #2876
Irish lady 28
Zadomowienie

Cytat:

Dzisiejsze U:
I. Śniadanie - musli z migdałami i owocami, mleko, morele, migdały
II śniadanie - 2 kromki chleba razowego, masło, ser, pierś z indyka, pomidor, ogórek
III śniadanie - 2 tosty z serem topionym Hochland (trójkąciki) i pomidorem
IV. Obiad - ziemniaczki + kefir z ogórkami; micha truskawek nr 1
V. Kolacja - 2 kromki chleba razowego, masło, ser żółty, pomidor, micha truskawek nr 2

na moje oko za dużo węglowodanów....po jaką ..kokardę ciągle jesz chleb ?
Irish lady 28 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-08, 22:35   #2877
kika171
Zadomowienie

GG do kika171

Cytat:
na moje oko odżywia się prawidłowo czego nie można powiedzieć niestety o Tobie.
Owszem węgli może sporo, ale skoro dla niej to U to nie widzę powodów aby miala je ograniczać.

Cytat:
waga ? nie wiem nie waze sie bo nie mam teraz takiej mozlwiosci ... ale czuje ze raaczej tyje .. nie bylo mnie bo zgubilam haslo i dzisiaj znalazlam dopiero karteczke gdzie mialam je zapisane ..

kikus moze rzeczywiscie bywalo wiecej sama nie wiem juz.
Oj Gamoniu Mały --> to nt hasła
a było więcej, było więc jutro chcę ładne P

Cytat:

no tak przepraszam przeczytałam NALEŚNIK zgubiłam "i". Jak 3 to bajerancko

Dzisiejsze U:
I. Śniadanie - musli z migdałami i owocami, mleko, morele, migdały ok, ładnie
II śniadanie - 2 kromki chleba razowego, masło, ser, pierś z indyka, pomidor, ogórek tutaj też
III śniadanie - 2 tosty z serem topionym Hochland (trójkąciki) i pomidorem lubię takie
IV. Obiad - ziemniaczki + kefir z ogórkami; micha truskawek nr 1 + jajo sadzone i poezja
V. Kolacja - 2 kromki chleba razowego, masło, ser żółty, pomidor, micha truskawek nr 2 okkkk

eeee tam wydaje Ci się pewnie

Cytat:
Wiem wiem, że masło i warzywka, ale ja jestem wybredna i nigdy nie lubiałam połączenia ser+masło+warzywaa
U, bo... stwierdziłam, że nie potrzebne mi przytycie, chociaż pewnie i tak mi trochę dojdzie bo zacznę zwiększać ilość tłuszczy, żeby okres wrócił (swoją drogą na prawdę nie rozumiem, czemu go nie mam, skoro ilość tł. w % mam w normie)
będę Cię molestować o masło od dziś
Zabij mnie, ale nie pamiętam Twojej wagi i wzrostu, ale skoro są w normie to ok. Tylko pamiętaj właśnie o nnkt

A6w- ...27-28-29-30-31-32-33-34-35-36-37-38-39-40-41-42

"Zapytałam dziecko niosące świeczkę:
- Skąd pochodzi to światło?
Chłopczyk natychmiast ją zdmuchnął.
- Powiedz mi, dokąd teraz odeszło - odparł. - Wtedy ja powiem ci, skąd pochodzi.
JC"
kika171 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-08, 22:40   #2878
znikajac
Zakorzenienie

Cytat:
Bez przesady, aanika jest nastolatką, a nastolatki potrzebują dużo węglowodanów w diecie. Poza tym jej jadłospis jest ładny i wg mnie urozmaicony, a w szkole najczęściej je się kanapki Jak jej smakuje, ma ochotę, i nie tyje to DALEJ JEST TO DLA NIEJ U. A zdanie "uda mam coraz grubsze" równie dobrze mogą być zaburzonym obrazem własnego ciała. Nie wiem jak aanika wcześniej jadła, jeżeli mniej niż teraz to możliwe, że jej się coś odkłada, ale za jakiś czas zapewne się to unormuje.
A teraz Irish spójrz na swój jadłospis, oceny do niego, na poprzednie jadłospisy i oceny. "Po jaką kokardę wstawiasz tu swoje jadłospisy i prosisz o ocenę skoro żaden jadłospis nie uwzględnia rad, które Ci tu dajemy?"

---------- Dopisano o 22:40 ---------- Poprzedni post napisano o 22:36 ----------

Cytat:
na moje oko odżywia się prawidłowo czego nie można powiedzieć niestety o Tobie.
Owszem węgli może sporo, ale skoro dla niej to U to nie widzę powodów aby miala je ograniczać.

Oj Gamoniu Mały --> to nt hasła
a było więcej, było więc jutro chcę ładne P

eeee tam wydaje Ci się pewnie

będę Cię molestować o masło od dziś
Zabij mnie, ale nie pamiętam Twojej wagi i wzrostu, ale skoro są w normie to ok. Tylko pamiętaj właśnie o nnkt
okeej
W normie co prawda nie mam, waga była 40/157 (chyba 157 bo niby urosłam ale jeszcze jutro będę się mierzyć u psycholog), ale wydaje mi się, że wzrosła, jutro będę chyba wiedzieć dokładnie. Sama nie wiem, czy będę na P czy nie, ogarnęło mnie dużo wątpliwości może jak będę na to gotowa to postaram się dobić do 44-45

Stary 2010-06-08, 22:50   #2879
nikki999
Zakorzenienie

Cytat:

Cytat:
Napisane przez cerveza Pokaż wiadomość
jeśli Ci zdrowie miłe, to daruj sobie ładowanie dziennie góry białka. Akurat Dukan, to jedna z najgłupszych diet jakie można było wymyślić, dziw bierze, że to lekarz wymyślił.
temu

a po drugie masz sesję i mózg potrzebuje paliwa

BLOG -
zdrowe odżywianie, ćwiczenia, motywacja
Jeżeli chcesz się ze mną szybko skontaktować napisz mail
nikki999 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-08, 22:57   #2880
cerveza
Zakorzenienie

Cytat:
A po taką, że węgle złożone to podstawa na U, vide piramida żywieniowa.
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Dietetyka

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości