Uroki ciąży czujemy, a jesienią się rozpakujemy :) WRZESIEŃ-PAŹDZIERNIK 2010 cz.III - Strona 24 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-06-08, 19:52   #691
pandziolka
Raczkowanie

Dot.: Uroki ciąży czujemy, a jesienią się rozpakujemy :) WRZESIEŃ-PAŹDZIERNIK 2010 cz

Cytat:
Napisane przez Angelika16 Pokaż wiadomość
Oto Ja 21 tydzień
słodki bębol
pandziolka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-08, 19:52   #692
Zuziczka
Rozeznanie

Dot.: Uroki ciąży czujemy, a jesienią się rozpakujemy :) WRZESIEŃ-PAŹDZIERNIK 2010 cz

Cytat:
Oto Ja 21 tydzień
Bardzo ladna usmiechnieta mamusia i brzusio!
Stary 2010-06-08, 19:55   #693
Weronisia
Zakorzenienie

Dziewczyny dzięki za komplementy Potraficie człowieka podnieść na duchu Ja bardzo przeżywam te moje +7kg, tak więc takie miłe komplementy na prawdę pomagają myśleć pozytywnie

Cytat:
Napisane przez elenka1 Pokaż wiadomość
a tak apropo jak dzieci zareagowały na ciaze??? cieszą się ze rodzinka się powiekszy?
Elenka moja córka cieszy się odkąd się dowiedziała i nie może się doczekać. Błagała mnie o siostrzyczkę, więc wczoraj się trochę zawiodła, że jednak będzie brat, ale dziś już szaleje z radości.
Synek natomiast jakoś tak obojętnie podchodził do ciąży. Bardziej odbierał to jako konkurencję, bo do tej pory był moim pieszczoszkiem i dzidziusiem Jak się dowiedział, że będzie brat, to nie mógł usnąć z radości
Mąż chyba jeszcze przekonuje się do nowej sytuacji. Wczoraj na wieść o kolejnym synu wyczułam nutkę radości, ale on generalnie nie umie okazywać emocji, więc trudno stwierdzić.
Moja mam zgłupiała z radości, od ojca dostałam opieprz, że jestem głupia itp. , teściowie stwierdzili, że fajnie, że to w końcu nasza sprawa i nic im do komentowania (bałam się negatywnej reakcji). A więc ogólnie reakcja rodziny całkiem OK.
Cytat:
Napisane przez alicia4 Pokaż wiadomość
Weronisia - Supermenka jesteś. Mnie by się nigdy nie chciało. I to nawet bez ciąży.
Chyba superwomenka
Ja zawsze lubiłam remonty, bo cieszę się efektem końcowym, że wysiłek się opłacał. Uwielbiam mieć ładnie, więc lubię się wysilać i męczyć, żeby potem napawać oczy
Cytat:
Napisane przez naked21 Pokaż wiadomość
Weronisia przepiekna z Ciebie kobitka super wyglądasz i świetne mieszkanko (Wasze i Twojego Synka)
i jaka jestes opalona!! ja chyba dłużej niż 10 minut nie wysiedzę na słońcu :/
Dzięki za komplementy
Ja za długo też nie wytrzymuję na słońcu. Max 15 minut i muszę się schować w cień i się ostudzić, bo płonę Raz się spaliłam na statku na raka, potem doprawiłam resztę na balkonie i w niedzielę na basenie. No i jestem opalona A twarzy nie opalam, smaruję się filtrem 50+
Cytat:
Napisane przez NIKaP-n Pokaż wiadomość
Zuziczka, Weronisia super brzuszki. Jestem w szoku, bo niedawno się Weronisia zastanawiałaś- czy na pewno jesteś w ciąży, a tu już taki fajny brzucholek szok, jak to leci...
Czas leci nie ubłaganie. Niedawno robiłam test i bałam się powiadomić męża, bałam się jego reakcji i rodziców... a tu już połowa ciąży na boku I cieszę się z tej ciąży jakby to była moja pierwsza wyczekana ciąża.
Cytat:
Oto Ja 21 tydzień
Angelika mamy podobne brzuchy
Weronisia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-08, 19:59   #694
Szczęśliwa
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Weronisia Pokaż wiadomość

Wklejam fotki z czasu przed remontem i po remoncie.
Niezła robota, ja bym sama nie dała rady

Cytat:
Napisane przez Zuziczka Pokaż wiadomość
Ponizej moj brzuchol dzisiaj(wybaczcie lampe) i wczesniej na weselu w Bialymstoku (ja w czerwonym).
Spory brzusio, szczególnie okazały na fotce z wesela.

Cytat:
Napisane przez Atlidee Pokaż wiadomość
Chcialam rowniez Was o zdanie zapytac, bo coraz bardziej sklaniam sie ku porodowi domowemu, co o tym sadzicie?
Ja bym się bała, głównie ze względu na ewentualne komplikacje.

Cytat:
Napisane przez falbala Pokaż wiadomość
[/COLOR]mam do was pytanie czy wasze dzieciaczki caly czas ruszaja sie z taka sama czestotliwościa i siła? ..
No właśnie moja Dagusia mnie dzisiaj nastraszyła, bo nie odezwała się chyba aż do 12. Pukałam do niej i jadłam słodkie a ten leniwiec nic się nie chciał odezwać
Aż się w końcu zlitowała i dała kilka leniwych kopniaków.
Moja córa ogólnie nie jest zbyt ruchliwa, czuje ją wielokrotnie w ciągu całego dnia, ale są to lekkie kopniaczki.

Cytat:
A dodatkowo wklejam moje zdjęcia.
Cytat:
Oto Ja 21 tydzień
Fajne brzuszki, ładne kobitki

Nasza córcia jest już z nami. Dagusia- 23.09.2010r.
Szczęśliwa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-08, 20:22   #695
aaww
Raczkowanie

[QUOTE=boli Was podbrzusze? mnie coraz częściej. zdarza mi się jak gwałtownie wstanę z pozycji siedzącej. ostatnio lekarz mówił, że wszystko w porządku. dużo odpoczywać. rozmawiałam też z moją szwagierką i mówiła, że ciąża może być nisko i to od tego. w dodatku sikam jak szalona. [/QUOTE]

Ja mam bardzo podobne odczucia. Z dwa dni temu to w ogóle wydawało mi się, że malutki jest taki nisko, że niżej już być nie może bo by wypadł
I wtedy naciska na pęcherz, i to jak...
Stary 2010-06-08, 20:40   #696
elenka1
Rozeznanie

Cytat:
Dziewczyny dzięki za komplementy Potraficie człowieka podnieść na duchu Ja bardzo przeżywam te moje +7kg, tak więc takie miłe komplementy na prawdę pomagają myśleć pozytywnie

Elenka moja córka cieszy się odkąd się dowiedziała i nie może się doczekać. Błagała mnie o siostrzyczkę, więc wczoraj się trochę zawiodła, że jednak będzie brat, ale dziś już szaleje z radości.
Synek natomiast jakoś tak obojętnie podchodził do ciąży. Bardziej odbierał to jako konkurencję, bo do tej pory był moim pieszczoszkiem i dzidziusiem Jak się dowiedział, że będzie brat, to nie mógł usnąć z radości
Mąż chyba jeszcze przekonuje się do nowej sytuacji. Wczoraj na wieść o kolejnym synu wyczułam nutkę radości, ale on generalnie nie umie okazywać emocji, więc trudno stwierdzić.
Moja mam zgłupiała z radości, od ojca dostałam opieprz, że jestem głupia itp. , teściowie stwierdzili, że fajnie, że to w końcu nasza sprawa i nic im do komentowania (bałam się negatywnej reakcji). A więc ogólnie reakcja rodziny całkiem OK.
To dobrze ze mąż okazał jakieś pozytywne emocje, a dzieci fantastycznie ze się do tego stopnia ciesza bo to napewno wielkie wsparcie dla Ciebie, rodzice i teście to tam małe piwo jak reagują wkoncu to juz kolejny wnuk, entuzjazm nie jest juz tak ogromny...

---------- Dopisano o 20:40 ---------- Poprzedni post napisano o 20:34 ----------

a ja troszke zazdroszcze Wam dziewczyny z początku listy, mi dopiero leci 24 tydzień juz mi cięzko, męcze się , chciałabym to wszystko mieć juz za sobą,
dziś troszkę przeraza mnie to czy damy rade z tym dzidziolkiem, tak sobie mysle i mysle i zaczynam sie bać, mam nadzieje tylko ze mąż nie stchórzy i nie zasłoni się ciągłą pracą (bo ma nienormowany czas pracy u rodziców, oni wiecznie go potrzebują), tylko bedzie mi pomagał

OLA 6.10.2010
elenka1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-08, 21:06   #697
alicia4
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez IlonaN2 Pokaż wiadomość
Ja mam dokładnie to samo. W ogóle czuje mojego Franka nisko ostatnio i czuje jak pochodzę że mnie ciągnie w dół. heheh
Ja kupiłam sobie ortopedyczny pas ciążowy. Zakładam sporadycznie na długie chodzenie albo po całym dniu jak już bardzo ciągnie a muszę jeszcze coś zrobić, albo do samochodu jak dalej jadę i mnie pasy uwierają.
Mnie pomaga, nie ciągnie tak bardzo, za to największą różnicę czuję jak po spacerze go zdejmę i wtedy dopiero pełna grawitacja na brzuchal zadziała.

Cytat:
Napisane przez NIKaP-n Pokaż wiadomość
http://www.allegro.pl/show_user_auct...hp?uid=5027007

Dziewczyny tanie i ładne ciuszki, bawełna od producenta. Powalił mnie komplecik moro dla naszego łobuzka
Moro boskie . Ale mama mnie wyśmieje jak jej wnuczkę w takie ubiorę .

maleństwo
alicia4 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-08, 21:23   #698
angelikaw
Zakorzenienie

Jejku, kilka godzin mnie nie było, a nadrabiałam czytanie ponad godzinę...
Najpierw odpowiem:

Cytat:
Napisane przez Pomidora Pokaż wiadomość
Angelikow, ja dziś przed basenem będę walczyć z lusterkiem i maszynką, zobaczymy, co z tego wyjdzie
Powodzenia

Cytat:
Dziewuszki- czy wasz pepek tez wyglada jak dodatkowy sutek??? Moj po prostu bezwstydnie wyskoczyl i sterczy.
Mój jest nadal wklęsły

dziewczyny - wszystkie macie śliczne brzuszki

Cytat:
Napisane przez Klarissa Pokaż wiadomość
A co do pogrubionego u mnie jest to samo i myślę tak samo jak ty. Albo ja mu się nie podobam albo nie wiem... i to ja go wołam do sypialni, zachęcam, przytulam się a on mi tylko "zmęczony i zmęczony"... Jest mi przykro bo mam wrażenie, że chodzi o coś więcej bo niby taki zmęczony a potem idzie telewizję oglądać i siedzi jeszcze np. godzinę. Mam nadzieję, że to chwilowe i że to przez pracę, ale mam też inne podejrzenia. Już tak było w naszym związku, że tż unikał kochania się ze mną.
nie wiem, co jest z tymi naszymi facetami?!? Mój też wiecznie zmęczony, nie ma ochoty... Rozumiem, że jest zestresowany szukaniem pracy (już w lutym dowiedział się o upadłości firmy, a od grudnia mu nie płacili), ale mały sexik zrobiłby nam obojgu dobrze... Wcześniej bał się, ze zajdę w ciążę, teraz niby boi się o dziecko.. a po porodzie będzie bał się drugiej w ciąży (jestem pewna, że tak będzie).

Cytat:
A problemami w związku się tak nie przejmuj. Ja mam to samo co ty. Jestem w 20 tc a sex miałam 4 razy! Koszmar. Mój mąż wcale się mną nie interesuje, chyba się boi. Już go wprost zapytałam, czy ma jakąś babę, ale przysięga, że nie. A ja się tym na prawdę martwię.
4 razy? Zazdroszczę... u nas tylko raz i to po wielkiej awanturze z mojej strony.. a właściwie seriach awantur, bo już mi odbijało, taka byłam wygłodniała

Cytat:
Napisane przez waniliaania2009 Pokaż wiadomość
A ja znowu mam kilka pytan. Na innym watku przeczytalam o skurczach- ze dzieczyny niektore maja- jak to jest miec skurcze? podobne jest uczucie do czegos?
I jeszcze jedno- bo ja zawsze myslalam ze jak odchodza wody plodowe i czop to znaczy ze trzeba jechac do szpitala bo zaczyna sie porod. A tam dzieczyny pisza ze czop jak odejdzie to mozne to nawet trwac 2 tyg do porodu.
Kurde to ja juz nic nie wiem.
Skurcze, to twarde podbrzusze, lub taki ból, jak przed/podczas miesiączki.
A z tym czopem prawda- po odejściu poród następuje nawet po ok. 2-4 tyg.

------
Zaraz Wam napiszę co i jak, po wizycie u lekarza... i wstawię foto z usg
angelikaw jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-08, 21:29   #699
martucha84
Zakorzenienie

dziewczyny macie piekne brzuszki
ja postaram sie swoj wkleic jutro

na szkole rodzenia bylo super... trwalo to 2 godziny i mowili nam o wszytkim co przed porodem sie dzieje jak rozpoznac te wlasiwe skorcze jak wyglada porod itd.. swietne zajecia naprawde wyszlam z tamtad spokojniejsza duzooo bardziej spokojna... tz tez juz wiemy co i jak wiec sie lepiej czujemy bo to z pewnego zrodla

mam bardzo fajne notatki (jak nie zrobic falstartu i nie pojechac za wczesnie itd..) jutro wam wszytko napisze moze nie ktorym sie przyda
Stary 2010-06-08, 21:33   #700
angelikaw
Zakorzenienie

Wczoraj skończyliśmy pełne 25 tc.

Tym razem tatusia nie było z nami. Uznaliśmy, że może dzięki temu dziecię przestanie się wstydzić i pokaże, co ma między nóżkami... PRAWIE się udało... Prawie, bo tym razem widzieliśmy przestrzeń między nóżkami, ale też niezbyt dokładnie... Lekarz stwierdził (już drugi raz), że chłopaka nie widzi, bo nic nie odstaje... Jąderek tez w sumie nie widzi, ale to akurat łatwo pomylić z żeńskimi narządami... Podsumowując - prawdopodobnie rośnie we mnie Karolinka, ale lekarz nie daje na to 100% pewności... My jednak wiemy swoje hehe i obstawiamy dziewczynę DD

Najważniejsze, że dziecię rozwija się prawidłowo, wielkością ma 25 tc, czyli tak, jak być powinno. Z mojego pęcherza robi sobie czasem worek treningowy A gdy mama puka w brzuszek, Maleństwo grzecznie odpowiada tym samym - to taki nasz sposób komunikacji

Moja szyjka dobrze trzyma, a brzusio troszkę twardawy, ale widocznie "taka jego uroda" Wyniki bardzo dobre (ufff, a bałam się anemii), a waga 5kg na plusie, więc tragedii nie ma.

a oto fotka buźki naszej (chyba) córci...
jakby co, dysponuję opisem do zdjęcia Widać buźkę, dwie rączki jedna zwinięta w piąstkę,a druga na twarzy i fragment tułowia.

ps. Pomi - możesz wpisać na listę Karolinkę, gdyby coś się zmieniło, dam znać

Edytowane przez angelikaw
Czas edycji: 2010-07-17 o 13:53
Stary 2010-06-08, 21:39   #701
alicia4
Raczkowanie

Talking Dot.: Uroki ciąży czujemy, a jesienią się rozpakujemy :) WRZESIEŃ-PAŹDZIERNIK 2010 cz

Cytat:
Napisane przez angelikaw Pokaż wiadomość
Podsumowując - prawdopodobnie rośnie we mnie Karolinka, ale lekarz nie daje na to 100% pewności... My jednak wiemy swoje hehe i obstawiamy dziewczynę DD
Gratuluję córci

maleństwo
alicia4 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-08, 21:50   #702
Butterfly83
Raczkowanie

Weronisia drobny remoncik a różnice widać dużą
Butterfly83 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-08, 21:53   #703
Weronisia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Butterfly83 Pokaż wiadomość
Weronisia drobny remoncik a różnice widać dużą
Dzięki

Angelikaw gratuluję córci
Stary 2010-06-08, 21:53   #704
szokoladka74
Raczkowanie

Weronisiu, widzę,że ty jesteś z tych osób co kijem nie można odgonić od roboty. Gratuluję zacięcia
Ale szczerze powiem,że po twoich wypowiedziach sądziłam że wyglądasz jak wieloryb z bliźniakami, a tobie daleko do "porządnego" brzusia Zgrabna, ładna i pracowita- dziwię się,że cię mąż po tyłku nie całuje i na rękach nie nosi.

Zuziczka- zachwyciłam się tym brzusiem w czerwonej sukience- zjawiskowo Radziowi gratuluję pomysłowości i uczucia jakie włożył w dzieło
Dzidzia- fajnie że piszesz o samoakceptacji. Teraz mam dystans do siebie, ale całe życie byłam przy kości i chodzący kompleks.
Jeszcze mam taką urodę,że mam straszne podkowy pod oczami i na domiar złego niebieskie żyłki, które to podkreślają. Wyglądam jak reklama rozrywkowego życia po całonocnej imprezie i jak się nie wymaluję mega-podkładem to pytają- "A ty chora jesteś?"
Ale ciąża właśnie mnie wyleczyła, bo nastawiłam się na dziecko i zaakceptowałam nieuchronne przytycie.
Mam szczęście jednak bo mąż uwielbia nadmiar ciałka i nie narzekał.

Cytat:
dzieczyny niektore maja- jak to jest miec skurcze? podobne jest uczucie do czegos?
I jeszcze jedno- bo ja zawsze myslalam ze jak odchodza wody plodowe i czop to znaczy ze trzeba jechac do szpitala bo zaczyna sie porod.
Boli dół brzucha jak przy okresie, ale mocniej, przy zmianie pozycji nie ustępuje, boli w samej pochwie jakby ktoś mocno rozciągał. Ja mam uczucie jakbym jajko miała zaraz znieść.
Brzuch na moment twardnieje, po skurczu jest miękki.
Jak odchodzą wody to lepiej jechać, bo może się wdać infekcja zagrażająca dziecku. Wtedy wywołują poród,żeby nie przedłużać okresu zagrożenia.
Czop jest śluzową "zatyczką", ale jego odejście nie zagraża dziecku jw.

http://www.suwaczki.com/tickers/n59yhdgemrlojvrp.png
szokoladka74 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-08, 22:04   #705
Weronisia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez szokoladka74 Pokaż wiadomość
Weronisiu, widzę,że ty jesteś z tych osób co kijem nie można odgonić od roboty. Gratuluję zacięcia
Ale szczerze powiem,że po twoich wypowiedziach sądziłam że wyglądasz jak wieloryb z bliźniakami, a tobie daleko do "porządnego" brzusia Zgrabna, ładna i pracowita- dziwię się,że cię mąż po tyłku nie całuje i na rękach nie nosi.
Oj chyba mu przeczytam co napisałaś gdy on tylko wróci z delegacji
Dzięki
Stary 2010-06-08, 22:17   #706
Pomidora
Zakorzenienie

Weronisia, po pierwsze remont pierwsza klasa! Powinnaś tak naprawdę dostać po dupce za taką robotę, ale wyszło naprawdę cudownie! Po drugie - wyglądasz pięknie! W życiu bym nie powiedziała, ze masz dwójkę dzieci już

Zuziczka, śliczny masz brzuszek, taki zgrabny i okrągły!

Atlidee, gdybym tylko miała na to pieniądze, na pewno rodziłabym w domu! To moje marzenie, ciąża przebiega raczej bez komplikacji i bardzo zawsze chciałam rodzić w domu. Jakby co szpital jest dość blisko, a jednak w domu to człowiek może poczuć intymność i cały cud narodzin, a nie pospieszanie i nieprzyjemną dezorientację. Tylko to niestety kosztuje...

Falbana, mój mąż na szczęście zachowuje się jak twój, i wychwalać ich powinnyśmy za to (chociaż właściwie to ich obowiązek - w końcu my nosimy ich dzieci ). Też we wszystkim pomaga, bez mrugnięcia okiem masaże robi, znosi moje smuteczki i w ogóle jest wspaniały! Dzięki temu rzeczywiście czuję, ze mały jest nasz a nie tylko mój.

Monika, komplecik śliczny A numer zapisałam.

Angelika16, piękny brzusio

Waniliaania, ja mogę pomóc tylko wiedzą ze szkoły rodzenia. Jeżeli odchodzi ci czop, to nie musisz jechac do szpitala, bo rzeczywiście może to potrwać jeszcze z 2 tygodnie. Jeżeli zaczynają ci sie skurcze, a wody nie odeszły, to część pierwszej fazy porodu możesz zostać w domu. Liczysz skurcze, co ile minut są i ile trwają. Jeżeli są co jakieś 5 min. i trwają ok. 40 sekund, to można jechac do szpitala. A jeżeli nie masz skurczów, a odeszły wody, to pędzisz do szpitala, żeby dzidzia była dotleniona Mam nadzieję, ze pomogłam.

Angelikaw, zaraz dopiszę do listy Karolinkę. Gratuluję

Ja po basenie. Trochę się zmartwiłam, bo z końcem czerwca wszystkie baseny w moim mieście zamykają. I gdzie ja będę ćwiczyć? Zostanie tylko sucha zaprawa na mojej piłce

---------- Dopisano o 22:17 ---------- Poprzedni post napisano o 22:14 ----------

Czy ktoś wie, co się dzieje z Mszu? Coś nam zniknęła ostatnio...

Mamusie wrześniowe- jest już 36

Martucha84 (Marta, 25l.).................tp . 13.08.2010 Patryk
NIKaP-n (Monika,31l.)............ .........tp. 20.08.2010 Paweł Jr Lech
Gabisun (Marzena, 24l.)...................t p. 1.09.2010 Kinga
Pandziolka (Ania, 26l.).................... tp. 1.09.2010 Wojtuś
Szokoladka74 (Marzena,35l.)........... tp. 2.09.2010 Oleńka
Anilkadro (Alina,28l.)............. ........tp. 3.09.2010 Jagoda
Wróżka_Dzyńdzyńdzyń (Ania,23l.)..tp. 4.09.2010 Justynka
Lenka(Magdalena, 25l.)..................tp . 4.09.2010 Emilka
Pomidora(Kasia, 26l.).................... tp. 4.09.2010 Tymoteusz Jędrzej
Bordowa (Natalia, 20l.)..................tp . 6.09.2010 Joanna

Ninaad (Nina, 30l.).................... ....tp. 8.09.2010 dziewczynka
Suszilda (Angelika, 20l.)................tp. 8.09.2010 chłopiec
Dzidzia_aim (Ania, 26l.).................tp. 8.09.2010 dziewczynka
Mpik82 (Madzia,27l.)............ .........tp. 9.09.2010 Milenka
Aaannnnnnaaa (Ania,27l.).............t p . 9.09.2010 Teodor
1985ewa (Ewa, 25l.).................... ...tp. 10.09.2010 Norbert
Mszu (Marta, 27l.).................... ......tp. 10.09.2010Nadia
Martynka81 (Marta, 28l.)...............tp. 12.09.2010 chłopiec
Naked21 (Ewa, 26l.).................... ...tp. 13.09.2010
Filip

Falbana (Basia, 27l.).................... ..tp. 14.09.2010 Wiktor
xxSHINeexx (Paula,19l.)............. ....tp. 14.09.2010 Michał
Kasienka1701 (Kasia, 23l.)..............tp. 15.09.2010
Gabriela
Majka59 (Maja, 27l.).................... ...tp. 16.09.2010
Alicja
Dra (Daria, 23l.).................... ........tp. 17.09.2010 Rafał Junior
Dash (Alicja, 24l.).................... ......tp. 18.09.2010 Maja
Czekooladowaa (Ewelina, 20l.).......tp. 20.09.2010
Ycnan (Ania, 24l.).................... ....tp. 22.09.2010 chłopiec
Angelikaw (Angelika, 28l.)............tp. 22.09.2010 Karolina
Waniliaania2009 (Ania, 28l.)........tp. 23.09.2010 chłopiec
Niuniuniau (Agnieszka, 27l.).........tp. 24.09.2010
dziewczynka
Calabria (Magda, 22l.)..................tp . 25.09.2010
dziewczynka
Astorianka (32l.)................... ......tp. 26.09.2010
Klarissa................. .....................tp. 27.09.2010
Emilka/Natalka
Niezapominajkaa2 (Asia, 23l.)......tp. 28.09.2010

Margolcia10 (Eliza, 30l.)..............tp. 30.09.2010 Maksymilian
Zuziczka (Zuzanna, 28l.)..............tp. 30.09.2010
Aleksander Andrzej

Mamusie październikowe - jest już 38

Abz (26l.)................... ........................t p. 1.10.2010 chłopiec
Aaneczka1984 (Anna,25l.).............. ....tp. 1.10.2010 Adrian
Szczęśliwa (Ewa, 28l.).................... .....tp. 3.10.2010
Dagmara
Agata81 (Agata, 29l.).................... ......tp. 3.10.2010 Maja

Butterfly83 (Ewelina, 27l.)..................tp . 3.10.2010
dziewczynka
Fem (Kamila, 23l.).................... .........tp. 3.10.2010

Starapanna (Ania, 29l.).................... ..tp. 4.10.2010 chłopiec
Maggie1983 (Magda, 26l.)...................t p. 4.10.2010
dziewczynka
Eveliouses (Ewelina, 29l.)...................t p. 4.10.2010
Elenka1 (Kasia, 24l.).................... ......tp. 5.10.2010
dziewczynka
Ewcia811211 (Ewa, 29l.).................... .tp. 5.10.2010
chłopiec
Ineczka33 (33l.)................... ............tp. 5.10.2010
chłopiec
Cellaris (Ola, 30l.).................... .........tp. 6.10.2010
Marta
Tifio (Marta, 23l.).................... ..........tp. 6.10.2010
Franciszek
Ania13.03 (Ania, 21l.).................... ....tp. 8.10.2010
dziewczynka
Enis84 (Ania, 25l.).................... ........tp. 8.10.2010 Ignaś
Majka232 (Maja, 28l.).................... ...tp. 9.10.2010
Szymon
Nicole007 (Marta, 23l.).................... .tp. 9.10.2010
Karina
Lisica1 (Marta, 26l.).................... ......tp. 10.10.2010
Małgosia
Rozaliontka (Rozalia, 23l.) ................tp. 10.10.2010 niespodzianka
Ray...................... ......................... ..tp. 11.10.2010 niespodzianka
MisQa (Monika, 23l.).................... .....tp. 13.10.2010
Kliwia7 (Lila, 32l.).................... .........tp. 13.10.2010
Atlidee (Sylwia, 27l.).................... .....tp. 15.10.2010
chłopiec
Aaww (Agata, 27l.).................... ........tp. 16.10.2010
Czarnaelizabeth (Dominika, 28l.).......tp. 17.10.2010
Alicia4 (Agnieszka, 30l.).................... tp. 17.10.2010
dziewczynka
IlonaN2 (Ilona, 27l.).................... ......tp. 18.10.2010 Franciszek
Angelika16 (Angelika, 21l.).................tp. 20.10.2010 Kasjan
Miskowa22 (Gosia, 23l.).................... .tp . 20.10.2010

Czita18 (Kinga, 24l.).................... ......tp. 21.10.2010 Daniel
Kalex (Kamila, 26l.).................... ......tp. 22.10.2010
dziewczynka
Asia-23 (Asia, 26l.).................... ........tp. 23.10.2010

Beata_Batumi (Beata, 25l.)...............tp. 28.10.2010

Kaska1980 (Kaśka, 29l.)...................t p. 29.10.2010 Kacper
Isenia (Iza, 32l.).................... ..........tp. 30.10.2010
Weronisia (Weronika, 34l.)...............tp. 31.10.2010
chłopiec
Malwina1204 (Malwina, 23l.)............tp. 31.10.2010 chłopiec

Na liście występuje kolor biały

Aga2111 [*]
Kma1982 [*]
Olbka [*]
Agnyska81 [*]
Dizi [*]
Michel82 [*]
Iwa_iw [*]
Ry-bcia [*]

Jaga - 1.05.2010 [*] Matylda [*] Bartłomiej

28.09.2014

Pomidora jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-08, 22:27   #707
Zuziczka
Rozeznanie

Cytat:
Zuziczka- zachwyciłam się tym brzusiem w czerwonej sukience- zjawiskowo Radziowi gratuluję pomysłowości i uczucia jakie włożył w dzieło
Boli dół brzucha jak przy okresie, ale mocniej, przy zmianie pozycji nie ustępuje, boli w samej pochwie jakby ktoś mocno rozciągał. Ja mam uczucie jakbym jajko miała zaraz znieść.
Jak odchodzą wody to lepiej jechać, bo może się wdać infekcja zagrażająca dziecku. Wtedy wywołują poród,żeby nie przedłużać okresu zagrożenia.
Szokoladko- ale mnie polechtalas Dziekuje za mile slowa. Brzuchol ubrany wychodzi na zdjeciach dosc dorodnie (mam wygiety kregoslup w pałąk), dlatego mimo wszystko wole go w obcislych koszulkach lub bez ale takich zdjec tutaj (gdzie niektore wstydza sie twarz pokazac) nie bede Wam zamieszczac, bo mnie wygonicie.
Co do skurczy- to pare razy mialam lekki ucisk jak przy okresie, ale doslownie po kilku sek przechodzilo i nawet nie myslalam, ze to moze byc toto wlasnie.

Angelikaw- ciesze sie ze z Malenstwem w porzadeczku, najwzniejsze ze wsszystko dobrze. Trzymam kciuki za mala Karolinke!

---------- Dopisano o 22:27 ---------- Poprzedni post napisano o 22:22 ----------

Cytat:
Szokoladko- ale mnie polechtalas Dziekuje za mile slowa. Brzuchol ubrany wychodzi na zdjeciach dosc dorodnie (mam wygiety kregoslup w pałąk), dlatego mimo wszystko wole go w obcislych koszulkach lub bez ale takich zdjec tutaj (gdzie niektore wstydza sie twarz pokazac) nie bede Wam zamieszczac, bo mnie wygonicie.
Co do skurczy- to pare razy mialam lekki ucisk jak przy okresie, ale doslownie po kilku sek przechodzilo i nawet nie myslalam, ze to moze byc toto wlasnie.

Angelikaw- ciesze sie ze z Malenstwem w porzadeczku, najwzniejsze ze wsszystko dobrze. Trzymam kciuki za mala Karolinke!
Stary 2010-06-08, 23:29   #708
Klarissa
Zakorzenienie

Smile Dot.: Uroki ciąży czujemy, a jesienią się rozpakujemy :) WRZESIEŃ-PAŹDZIERNIK 2010 cz

Cytat:
Napisane przez Atlidee Pokaż wiadomość
Klarisko Tobie tez dziekuje! Najbardziej sie boje ewentualnych komplikacji i niemoznosci otrzymania tej natychmiastowej lekarskiej pomocy. Ale a drugiej strony jestem optymistka i mysle, ze wszystko bedzie dobrze... Jeszcze tak, czy inaczej nie podjelismy decyzji w tej sprawie.
To może dopiero 2-gi poród w domu?

Cytat:
terminow wolnych jest duzo, ja zaczynam od 6 lipca o 17:30. Mozna sie juz zapisywac, ale pani mowila ze jest duzo wolnych miejsc wiec nie trzeba sie jakos strasznie spieszyc. Koszt 250 zl.
Dzięki

Cytat:
Jnie wiem, co jest z tymi naszymi facetami?!? Mój też wiecznie zmęczony, nie ma ochoty... Rozumiem, że jest zestresowany szukaniem pracy (już w lutym dowiedział się o upadłości firmy, a od grudnia mu nie płacili), ale mały sexik zrobiłby nam obojgu dobrze... Wcześniej bał się, ze zajdę w ciążę, teraz niby boi się o dziecko.. a po porodzie będzie bał się drugiej w ciąży (jestem pewna, że tak będzie).
Ja nie wiem o co im chodzi...

---------------------------------
Widziałam zdjęcia ślicznych brzucholi - Weronisi remont też super, i jeszcze czyjś brzuszek był, chyba Angelika16. Ładnie wyglądacie.

A ja dzisiaj na pociechę chciałam sobie coś kupić, ale nic nie kupiłam, bo uznałam, że we wszystkim wyglądam jak pulpet...

Idę spać, bo rano o 8 mam iść na glukozę...
Dobrej nocki wszystkim
Stary 2010-06-08, 23:38   #709
fem
Raczkowanie

Cytat:
Fem- nie marudz Marudo
Wszystkie sie tak czasem czujemy, szczegolnie jak sie nawypisuje roznych rzeczy a potem... cisza. Uszy do gory, w koncu wizaz to nie przyjaciolka
Zazdroszcze dzialeczki, ja mam tylko balkon i narazie w cieniu.
dziekuję za słowa otuchy...
już generalnie jest mi lepiej, chyba hormony eksplodowały, bo i mężowi się oberwało i teścia opieprzyłam... już minęło i się szeroko do was uśmiecham
co do brzusia... to śliczny

Cytat:
Napisane przez ycnan Pokaż wiadomość
Przepraszam, jeśli czułaś/czujesz się pominięta Ja staram się pisać, ale odkąd zrobiło się ciepło, to zadziej zaglądam, a potem jak cytuje 25 osób, to połowa cytatów znika i nie pamiętam co komu miałam napisać....
...Tak oto, dołączam oficjalnie do grona przybitych
dziękuje kochana... już mi lepiej... mam nadzieję, że tobie tez się lepiej zrobi na serduszku, bo tż napewno będzie jeszcze szalał z tego, że będzie miał synka

Cytat:
Napisane przez Szczęśliwa Pokaż wiadomość
Oj Fem, już kilka razy była o tym dyskusja, że to odpisywanie nie zawsze nam wszystkim wychodzi, i że każda z nas co najmniej raz poczuła się "omijana". Tyle postów dziennie, że nawet nie ma możliwości zacytowania każdego.
wiem... wiem... ale tak poprostu mi się smutno zrobiło... i tyle... ale już przeszło... dziękuję

Cytat:
fem - nie przejmuj się, to na pewno wina hormonów
też właśnie sobie teraz tak to tłumaczę...dziękuję

Cytat:
Ja sama wymalowałam sufit i już nigdy więcej za to się nie wezmę! Masakra, jakie to jest ciężkie do zrobienia. Nigdy więcej
Połatałam dziury w ścianach, wyciągnęłam gwoździe, kołki itp, pochowałam kable w puszki.Poodkręcałam gniazdka, a potem przykręciłam.Wytapetowała m ściany.Wymalowałam wszystkie futryny i drzwi
Jestem z siebie dumna

Wklejam fotki z czasu przed remontem i po remoncie.
normalnie Weronisia ja też jestem z ciebie dumna, świetny efekt... ale trochę poforsowałaś się, co nie...
a jeszcze jedno... ślicznie wyglądasz z brzuszkiem

Cytat:
Napisane przez dzidzia_aim Pokaż wiadomość
FEM , nie smutaj się kochana
już się nie smutam... dziekuje

Cytat:
Podsumowując - prawdopodobnie rośnie we mnie Karolinka, ale lekarz nie daje na to 100% pewności... My jednak wiemy swoje hehe i obstawiamy dziewczynę DD

[B]a oto fotka buźki naszej (chyba) córci...
gratuluję zdrowej córeczki, prześliczna buźka

Angelika16 śliczny brzucholek
waniliaania2009 niestety nie pomogę w sprawie skurczy, a tym bardziej wód płodowych... powiem jedynie, że moja mama opowiadała mi, że wody sączyły jej sie przez jakieś 2 tygodnie zanim urodziła

jutro idę na usg i się okaże kogo noszę pod serduszkiem... troszke się stresuję, ale mój mąż mnie podtrzymuje na duchu... mówi, że nie może się doczekać...jest taki kochany
a co do seksu to nie mamy większych problemów... trochę przystopowaliśmy z szaleństwami, ale generalnie poza czasowym bólem kręgosłupa jest w jak najlepszym porządku

KUBUŚ 5.09.10
już prawie 4 latka...
http://www.suwaczki.com/tickers/17u9j44jq7vw38gx.png

MILENKA 12.08.14
już tydzień za nami...
http://www.suwaczki.com/tickers/qdkktv7372ulrj0c.png

Edytowane przez fem
Czas edycji: 2010-06-08 o 23:43
fem jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-09, 06:48   #710
elenka1
Rozeznanie

dziendobrek

nie spie od 5 wleciala nam do pokoju wielka osa, tak skubana bzyczala ze obudzila nas, zanim ja dorwalismy minelo 10 min a teraz juz nie usne bo rozbudzona jestem a maz chrapie, temu to dobrze spi na zawolanie

OLA 6.10.2010
elenka1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-09, 07:03   #711
MisQa
Zakorzenienie

GG do MisQa

dzień dobry

dziękuję za wszystkie rady i słowa do mnie
postanowiłam jednak nie wyprowadzać się, kurcze, nie po to był ten ślub żeby teraz, po roku zostać samej... jeszcze trochę powalczę, ale to naprawdę już ostatnia szansa i jak teraz nic się nie zmieni to zabiorę dzidka i TZ nigdy go nie zobaczy... i on dobrze wie, ze ja nie żartuję

śliczne te Wasze foteczki co wklejałyście naprawdę fajne kobitki tu mamy
aż miło popatrzeć

dziś na wizytkę idę, może uda się też od razu na usg wkręcić

elenka - mnie już o 4 mój oszalały kocur obudził więc witaj w klubie

Czas zacząć nowe, lepsze życie...
MisQa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-09, 07:24   #712
gabisun
Zakorzenienie

Witam dziewczynki! Jadę na obronę, trzymajcie kciuki

gabisun jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-09, 07:42   #713
aaneczka1984
Zadomowienie

Tak sie opisałam i wcieło mi całaego posta....

No dobra...napisze tylko żebyscie nie wyrzucały mnie z listy jak odzywac sie nie bede bo Domikowi wróciły się "mlode lata" i budzi sie w nocy co 2 godziny z rykiem
Nałożyło sie na siebie ząbkowanie, straszny kaszel, katar i straszne pogryzienie przez komary...czyli swędzenie masakryczne...
W dzien nie lepiej..ciągle marudzi, na dwor chce iść a przy pladze komarów to ciężko z tym....spać nie chce...hardcor....:m ur:

Tż ma nietega minę, bo juz zapomniał co to nocne pobudki....

MisQa ..odwazna jesteś..ja bym nie była w stanie zostawic meza i pozstać samotną matką

gaisun..

Brzuszki śliczne , mamusie zgrabne i nie powinny miec kompleksów..

angelikaw..gratuluje 'prawie " córci
aaneczka1984 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-09, 08:07   #714
MisQa
Zakorzenienie

GG do MisQa

gabisun - oczywiście, że trzymamy

aaneczka - ja wiem czy odważna... po prostu dziecko jest dla mnie najważniejsze, a chyba lepiej żeby dzidek miał szczęśliwego jednego rodzica niż codzienne awantury i całą reszte atrakcji

Czas zacząć nowe, lepsze życie...
MisQa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-09, 08:09   #715
IlonaN2
Zadomowienie

GG do IlonaN2

Cytat:
Ja kupiłam sobie ortopedyczny pas ciążowy. Zakładam sporadycznie na długie chodzenie albo po całym dniu jak już bardzo ciągnie a muszę jeszcze coś zrobić, albo do samochodu jak dalej jadę i mnie pasy uwierają.
Mnie pomaga, nie ciągnie tak bardzo, za to największą różnicę czuję jak po spacerze go zdejmę i wtedy dopiero pełna grawitacja na brzuchal zadziała.

.
Ja mam do samochodu adapter do pasów dla kobiet w ciąży i się sprawdza a z tym pasem to pomyśle bo chyba warto

Cytat:
Napisane przez gabisun Pokaż wiadomość
Trzymamy nmocccccno A po obronie owszem ze to był najprostszy egzamin
IlonaN2 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-09, 08:10   #716
ycnan
Zadomowienie

martucha84, czekamy na notatki ze szkoły rodzenia

angelikaw, gratuluję Karolinki Na pewno pozostanie dziewczynką
Na zdjęciu troszkę się musiałam przypatrywać, ale dojrzałam co i gdzie Chyba nie najlepszej jakości to usg i dlatego lekarz nie chce mówić że 100% kobietka

Pomidora, jak baseny zamkną, to sobie kupisz taki dmuchany i na podwórko wystawisz

fem, powodzenia na usg. Trzymam kciuki

Cytat:
Napisane przez elenka1 Pokaż wiadomość
nie spie od 5 wleciala nam do pokoju wielka osa, tak skubana bzyczala ze obudzila nas, zanim ja dorwalismy minelo 10 min a teraz juz nie usne bo rozbudzona jestem a maz chrapie, temu to dobrze spi na zawolanie
Hehe, ja nie spałam dziś od 4, bo mnie komary pochlały Śpimy przy otwartym oknie i musiało dziadów nawlatywać. Naliczyłam 12 ukąszeń na jednej stopie Na drugiej niewiele mniej. Masakra.

MisQa, dobra decyzja Tylko nie zapomnij poinformować męża, że to jego "ostatnia szansa"
Powodzenia na wizycie

Cytat:
Trzymam, trzymam mocno

aaneczka1984, współczuję ponownego wstawania w nocy

U mnie już trochę lepiej. Pogodziłam się z mężem , właśnie poszedł do lekarza po zwolnienie, bo ma alergię na trawy i coś tam jeszcze, co akurat pyli i biedak się męczy niesamowicie.

No a dziś czeka mnie spacerek po sklepach za butkami i jakimiś spodenkami/spódniczką na obronę. A potem hasam do rodziców na kotleciki z ryb Mniam...

Edytowane przez ycnan
Czas edycji: 2010-06-09 o 08:11
ycnan jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-09, 08:10   #717
ninaad
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez asia-23 Pokaż wiadomość
boli Was podbrzusze? mnie coraz częściej. zdarza mi się jak gwałtownie wstanę z pozycji siedzącej. ostatnio lekarz mówił, że wszystko w porządku. dużo odpoczywać. rozmawiałam też z moją szwagierką i mówiła, że ciąża może być nisko i to od tego. w dodatku sikam jak szalona.
witaj w klubie- ja mam tak samo
Cytat:
mnie też jakoś tak ciężko zrozumieć, że to naturalne, że waga rośnie. W sumie to koleżanki ciągle mówią, że dobrze wyglądam i że rośnie tylko brzuszek, ale jakoś tak do końca nie mogę się z tym pogodzić..

Wczoraj była u nas w pracy koleżanka ze swoją 1,5 miesięczną córą- "maluch" waży już 6 kg I ciągle śpi i nie marudzi zbytnio
A druga koleżanka wysłała wczoraj sms-a, że w piątek urodziła synka

Musiałam już dziś zdjąć pierścionki, bo chyba łapki mi zaczynają trochę puchnąć- no ale to pewnie przez tę temperaturę- mam nadzieję
ninaad jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-09, 08:32   #718
angelikaw
Zakorzenienie

alicia4, Weronisia, Pomidora, Zuziczka, fem, aaneczka1984, ycnan - dziękuję

ycnan - na monitorze było widać bardzo wyraźnie, tylko buźka na zdjęciu wyszła tak za mgłą...
Na ekranie USG widziałam nóżki jakby w rozkroku. Nic tam między nimi nie 'odstawało', zapytałam więc, czy widać jąderka, stwierdził, że właśnie też ich nie widzi.
Ale z dziewczynkami tak bywa, że ciężko stwierdzić na 100%. Bo jak już chłopaka się zobaczy, to na 99% chłopakiem pozostanie. A z dziewczynkami nie ma takiej pewności...

gabisun, trzymam kciuki, POWODZENIA!

Miłego dnia dziewczyny!
Stary 2010-06-09, 08:41   #719
Mpik82
Rozeznanie

GG do Mpik82

Cytat:
Ja mam 27tc i +10kg... nio cóz mężuś śmieje się ze mnie ze jestem wielki ponton, ale zaraz dodaje, że mam się nie martwić, że on wie, że to ciaża i mnie kocha;-)

Cytat:
4 razy? Zazdroszczę... u nas tylko raz i to po wielkiej awanturze z mojej strony.. a właściwie seriach awantur, bo już mi odbijało, taka byłam wygłodniała
U nas z seksem jest w miare ok II tremestr był lepszy bo miałam prawie codziennie ochote i mój z tego korzystał
a teraz już mniej, ale ja nie narzekam

Cytat:
GRATULACJE< małej księżniczki Zdjątko pierwsza klasa
Ja dzis ide na 3d, drugi raz, poniewaz za pierwszym razem 2tyg temu słabo buzie było widać i lekarz kazał przyjsć wiec znow ujrzą moją księżniczkę

Cytat:
Dzidzia- fajnie że piszesz o samoakceptacji. Teraz mam dystans do siebie, ale całe życie byłam przy kości i chodzący kompleks.
Jeszcze mam taką urodę,że mam straszne podkowy pod oczami i na domiar złego niebieskie żyłki, które to podkreślają. Wyglądam jak reklama rozrywkowego życia po całonocnej imprezie i jak się nie wymaluję mega-podkładem to pytają- "A ty chora jesteś?"
Ale ciąża właśnie mnie wyleczyła, bo nastawiłam się na dziecko i zaakceptowałam nieuchronne przytycie.
Mam szczęście jednak bo mąż uwielbia nadmiar ciałka i nie narzekał.
.
SZokoladko, tak jak piszesz, że nawjażniesza jest miłość i akceptacja naszych mężczyzn Oni nas Kochają takie jakie jestesmy i to się liczy
Ja teraz juz waze 80kg przy 170cm a on mi ciagle wypomina jak mialam 65 w podrozy poslubnej heh ale kocha taka jak jestem teraz... bo Nosze małego człowieka w sobie i to się liczy!! Jesteśmy przez to PIĘKNE

Cytat:
Napisane przez Klarissa Pokaż wiadomość

Idę spać, bo rano o 8 mam iść na glukozę...
Dobrej nocki wszystkim
Nio to SMACZNEGO;-) nie zapomnialas cytryni, co??

Cytat:
Napisane przez fem Pokaż wiadomość

jutro idę na usg i się okaże kogo noszę pod serduszkiem... troszke się stresuję, ale mój mąż mnie podtrzymuje na duchu... mówi, że nie może się doczekać...jest taki kochany
a co do seksu to nie mamy większych problemów... trochę przystopowaliśmy z szaleństwami, ale generalnie poza czasowym bólem kręgosłupa jest w jak najlepszym porządku
Dobrze, że humorek się poprawił, będzie jeszcze lepszy dziś -jak zobaczysz dzidziusia I oby już się ujawnił czego życzę z całego serca, bo to fajowskie uczucie wiedzieć

Cytat:
Gabi- kciuki zaciśnięte!!!!!Wszystko będzie dobrze Buziaczki

Ja dzis na 17.00 mam usg 3 d wow mąz się cieszy, ze znów córe zobaczy

Cieplutko u nas, słonko świeci.. żyć nie umierać Oby tylko nózki nie puchły to będę zadowolona
wczoraj biegałam po sklepach, aby kupić sobie sukienusie na wesele za tydzien, bo ostatnio jak byłam, to mialam sukienke, w ktorej wygladałam jak krowa dojna i strasznie mi się smutno zrobiło
wrzucam wam zdjątko, ale na nim też srednio wygladam moze jak Mezus mi zrobi to wyjdzie lepiej
Stary 2010-06-09, 08:49   #720
martucha84
Zakorzenienie

Informacje ze szkoły rodzenia dla zainteresowanych
są dwa rodzaje skurczy: przepowiadające i właściwe

przepowiadające - pojawiają się na 2-2.5 tyg przed porodem - odczuwasz ból w dole brzucha (jak na okres) brzuch jest twardy napięty - skurcz trwa do 30 sekund pomaga chodzenia.. i takie skurcze moga trwac nawet 2 dni bez przerwy dlatego czesto je myla i przyjezdzaja do szpitala a to jeszcze nie to... najwazniejsze jest wiedziec ze trwają KROCEJ niz 30sekund i pomaga chodzenie

właściwe - zaczynają się od:
ból w dole brzucha promieniuje do pleców (moze ale nie musi boleć krzyż) do tego promieniuje w pachwiny czujesz taki ucisk parcie, brzuch jest twardy, trwają 30 sekund i więcej są nieregularne, pomaga chodzenie i prysznic - i jeśli trwają 30 s i więcej a chodzenie i prysznic pomaga sa nieregularne NIE JEDZIESZ do szpitala
kolejny etap skurczy właściwych to to że jeden skurcz trwa 40-60 sekund, a chodzenie NIE pomaga, a nawet nasila ból, wówczas tez odchodzi czop - widzisz taki śluz lekko zabarwiony z krwią czyli zaczyna otwierać się szyjka wtedy jedziemy do szpitala.. aha i ważne jest żeby liczyć skurcze - regularne są wówczas gdy np powtarzają się cyklicznie, najbardziej efektywne na takiej rozkręconej akcji trwają już z 40-50 sekund a powtarzają się co 5 minut, lub trwają 60 s ale co 2-3 minuty – bo po przyjezdzie podajesz ze trwają tyle sekund i powtarzają się po takim czasie

gdy odejdą wody trzeba sprawdzić godzinę - bo jeśli wody są czyste bezbarwne to mamy jeszcze ok 4-5 godzin by dotrzeć do szpitala, jeśli są brudne zabarwione trzeba jechać od razu, godzine tez podajesz po przyjezdzie

ważne jest żebyśmy były wyspane więc jeśli są regularne ale co długi czas to możemy drzemac w przerwach na pewno nie prześpimy porodu bo nie ma nic gorszego jak zmeczona do porodu (szczegolnie gdy pierwsze skurcze pojawia sie w nocy)
no i zeby zjeść - nie że do mcdonalda ale cos co nas postawi na nogi bo to duzyy wysilek wiec trzeba byc najedzonym (nawet jak odejda wody lepiej sobie przekąsic coś w domu - chyba ze wody sa zielone wtedy tylko napic sie i jechac)

dobrze miec ze zoba jakies biszkopty czekolade i wode w butelce z dziubkiem zeby sobie dostarczac "energii" ale podczas porodu poloznej prowadzacej musisz mowic co masz nie zeby krzyczala ale zeby wiedziala co i kiedy jesz wrazie koniecznosci cc

---------- Dopisano o 08:49 ---------- Poprzedni post napisano o 08:44 ----------

teraz przyjecie na oddzial (pewnie w kazdym szpitalu wyglada to inaczej ale ja napisze jak jest w naszej klinice tak mniej wiecej) moze kogos zainteresuje:
zglaszasz sie na recepcji (izba przyjec w duzych szpitalach) tam dajesz dowod karte ze jestes ubezpieczona i karte ciazy – jeśli w ktorys z tych dok sa bledy inny adres od razu zglaszasz... wazne jest zeby w karcie ciąży byl oryginalny z laboratorium wypis z gr krwi (wynik badania oni wtedy wiedza ze nie ma pomyłki np przy przepisywaniu do karty) jesli bedziesz chciala albo podejrzewasz ze chcesz zzo to najbardziej aktualny najlepiej z 2-3 tyg uklad krzepniecia, aha i fajnie by bylo jakbys miala sciage z lekam kiedy co bralas bo nie ktorzy lekarze w karcie pisza tak nie wyraznie ze one maja klopot a ze ciezarna jest zmczona boli ja wszystko maz niekoniecznie pamieta to sa nerwy wiec taka sciaga pomoze

potem bada cie lekarz i mowi co i jak i jak jest ok to idziesz na sale przed porodowa jak to "falstart to do domu " chyba ze na ktg wychodzi ze cos z dzidzusiem jest nie tak

na sali przeporodowej polozna bedzie chciala cie zbadac bo info od lekarza - rozwarcie na 2 palce duzo mowi no ale zalezy od "grubosci palca" wiec ona sie smiala zeby byc pewna jak to wyglada no i czy sa pozniej postepy akcji woli zbadac sama
no i tam tez pyta o leki itd wiec taka kartka jest przydatna
no i zaczyna sie 1 faza porodu
u nas na 1 faze jestes na pilce krzeselku materacu w basenie pod prysznicem chodzisz "tanczysz lambade" itd plus oddychanie na skurczu, mozna cos jesc... no i zaczyna sie rozwarcie dopiero gdy rozwarcie jest na 9-10 cm mozna zaczac akcje glowną czyli 2 faza porodu
pierwsza faza trwa najdluzej i jest najbardziiej uciazliwa bo meczy itd.. fajnie jak ktos z toba jest i podtrzymuje cie gdy skaczesz na pilce czy cos..
2 faza to juz od pelnego rozwarcia, no i przyjmujesz dogodna pozycje (u nas - basen, kolankowo lokciowa na materacu, kuczna, krzeselko, fotel, czy lezaca) no i wazne jest parcie na skurczu wtedy kiedy mowi polozna.. plus oddychanie..
jesli od pelnego rozwarcia faza ta zaczyna trwac dlugo - (czyli2-2,5h) robia cesarke ale mowi ze prewaznie do pol godziny i po krzyku... no i potem dostajesz bobasa na brzuszek potem go zabieraja do mierzenia i ubieraja w szpitalne ciuszki bo go narazie nie kapia...

potem jedziesz na sale (u nas 2 osobowe ale jak chcesz to mozesz doplacic 500 zl do jednoosobowej gdzie masz tez lozko dla meza) no i tam sobie jestes2-3 dni po cesarce 4

najwazniejsze jest słuchac poloznej i wspolpracowac - to juz 70% sukcesu

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości