storczyk (orchidea) cz.III - Strona 46 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Dom, mieszkanie, nieruchomości

Notka

Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-06-07, 16:48   #1351
zmienniczka
Zadomowienie

Dot.: storczyk (orchidea) cz.III

no dobra, obiecane zdjecia..za ostrosc i swiatlo na co po niektorych bardzo przepraszam ale jak juz zdazylyscie zauwazyc na sprzet mnie nie stac

to wszystko nowe nabytki kazdy za 10 zl z wyprzedazy z obi...jestem chora ten na 5 i 6 zdjeciu to ten megapedowiec-ma az 4 pedy a raczej mial bo ktos go 1 pozbawil

http://babystrology.com/tickers/baby..."180"></embed>

Edytowane przez zmienniczka
Czas edycji: 2010-06-07 o 16:55
zmienniczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-07, 16:51   #1352
zmienniczka
Zadomowienie

a to moja kuchnia... i pokoj zastorczykowany.. TŻ ma juz dosc..a mnie wciaz malo i malo...

to zaraz przy otworzonym oknie, to male "cos" to mieta do drinkow..nie mam gdzie jej wystawic a mama ostatnio wcisnela mi ja na sile..ehhh...a mialby jeszcze 1 storek miejsce heheh...

dziewczyny wiem ze to malo widoczne..ale...ktora to miala na storkach takie "bruzdy" wygladajace jak "brodawki"?

1266 post..Ariena znalazlam..Ty takie cos mialas na falku..rozwijalo sie to dalej? jak to teraz wyglada? mam identyko syfy na nowym, tez od spodniej strony i na 1 lisciu na wierzchu...hmmm

Czas edycji: 2010-06-07 o 17:04
Stary 2010-06-07, 17:05   #1353
cava
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez madzi86 Pokaż wiadomość
Ile kwiatów! Niesamowicie to wygląda

A ja mam 2 pytanka:
-> czy macie może pojęcie jaki to kwiat, ten żółty?
-> moje storczyki są w tych osłonkach plastikowych i się zastanawiam nad kupnem doniczek do storczyków. Szklane są fajne, ale dla mnie trochę drogie, jakbym miała dla każdego taką kupić, więc czy będzie ok jak kupie plastikowe kolorowe? czy one światło przepuszczają? jak myślicie?
wrzucam też zdjęcie moich ulubieńców
Nie mam pojęcia co to jest to żółte, ale jest świetne!

Te osłonki sa dobre, choc moje storczyki wolały jak było nasypane keramzytu suchego na dno i doniczki stały trochę wyżej, tak że ten wypustek na denku, nie wchodził w dziurkę w doniczce storczyka.
Nie wiem czy to jest zrozumiałe co napisałam, Maja77 pokazywała na swoich zdjęciach , tyle że ona jeszcze lała tam wodę. Moim się woda nie podobała i podgniwały.

Zmienniczka
Cytat:
Majus...staram sie...ehhhhh wiele pracy jeszce mnie czeka

nie moglam zaczekac bo mialam wrazenie ze umieraja z kazda godzina..mialy zaplesniale podloze i robale...zrozum
Mój rekonwalescent ma obpleśniałe korzenie od prawie pół roku, ja udaje że tego nie widzę, ziemiórki pokochałam a jemu to nie przeszkadza- rośnie jak dziki, nawypuszczał nowych korzeni i 2 nowe liście. A miał raptem 3 korzonki w tym najdłuższy ok 5 cm i jeszcze mi potem spadł z parapetu i "sie wysypał".
Przestań grzebać w tych doniczkach.

Ale ładny ten pierwszy biały w kropeczki. Taki delikatny i uroczy.

Z salamandrą w dłoni szedłem przez powierzchnię komety.
Liz Williams

Edytowane przez cava
Czas edycji: 2010-06-07 o 17:07
cava jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-07, 17:09   #1354
zmienniczka
Zadomowienie

tak patrze na te moje fotki..kurde..kapusciano troche ..ale obiecuje poprawe pogadam ze storkami co one na to

---------- Dopisano o 18:09 ---------- Poprzedni post napisano o 18:06 ----------

Cytat:
Napisane przez cava Pokaż wiadomość
Zmienniczka

Mój rekonwalescent ma obpleśniałe korzenie od prawie pół roku, ja udaje że tego nie widzę, ziemiórki pokochałam a jemu to nie przeszkadza- rośnie jak dziki, nawypuszczał nowych korzeni i 2 nowe liście. A miał raptem 3 korzonki w tym najdłuższy ok 5 cm i jeszcze mi potem spadł z parapetu i "sie wysypał".
Przestań grzebać w tych doniczkach.
jezu..nie moglabym na to patrzec... a ziemiorki 1 zobaczylam i storki przeszly istne sanatorium nienawidze tych natrectw... dzis bylo ostatnie grzebanko jak narazie teraz bede tylko patrzec i..raczki splecione na pleckach

Stary 2010-06-07, 17:24   #1355
cava
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez zmienniczka Pokaż wiadomość
tak patrze na te moje fotki..kurde..kapusciano troche ..ale obiecuje poprawe pogadam ze storkami co one na to

---------- Dopisano o 18:09 ---------- Poprzedni post napisano o 18:06 ----------

jezu..nie moglabym na to patrzec... a ziemiorki 1 zobaczylam i storki przeszly istne sanatorium nienawidze tych natrectw... dzis bylo ostatnie grzebanko jak narazie teraz bede tylko patrzec i..raczki splecione na pleckach
Od czasu jak zobaczyłam ziemióra, zdrowego i w dobrej formie, łażącego beztrosko po zasadzonych pestkach avokado posypanych grubo BROSem az biało na torfie było... pokochałam.
Ziemiór przeżył, a pestki szlag trafił i tyle miałam z odrobaczania.

Ewentualnie, zaduszam o szybę jak jakiegoś dorwę własnoręcznie.

Z salamandrą w dłoni szedłem przez powierzchnię komety.
Liz Williams
cava jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-07, 18:31   #1356
evilcia
Zadomowienie

Buuuu... Moja Miltonia prawie padła jak mnie nie było przez weekend w domu
Przeniosłam ją na okno w kuchni, bo tam ma większe szanse na przeżycie. Aż żal patrzeć na nią W dodatku na jednym z kwiatów końcówka zrobiła się ususzona ??? Dobrze chociaż, że nie ususzyła pączków.

Jako gratis załączam pączki, które lada moment się otworzą
I landrynkę z kolegą z OBI.

A na ostatnim zdjęciu załączam w lepszej jakości i w słońcu to coś przy pączku - jakaś zielona odnoga czy pierun wie.
evilcia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-07, 18:32   #1357
lusia288
Raczkowanie

GG do lusia288

Cytat:
Ile kwiatów! Niesamowicie to wygląda

A ja mam 2 pytanka:
-> czy macie może pojęcie jaki to kwiat, ten żółty?
-> moje storczyki są w tych osłonkach plastikowych i się zastanawiam nad kupnem doniczek do storczyków. Szklane są fajne, ale dla mnie trochę drogie, jakbym miała dla każdego taką kupić, więc czy będzie ok jak kupie plastikowe kolorowe? czy one światło przepuszczają? jak myślicie?
wrzucam też zdjęcie moich ulubieńców
kwiatek o którego pytasz to:
ornithogalum dubium
doriskap jeszcze takiego pięknego nie widziałam nie mogę się na patrzeć.
hej you też pikne.
lusia288 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2010-06-07, 18:56   #1358
Maja 77
Zadomowienie

GG do Maja 77

Cytat:
moje storczyki są w tych osłonkach plastikowych i się zastanawiam nad kupnem doniczek do storczyków. Szklane są fajne, ale dla mnie trochę drogie, jakbym miała dla każdego taką kupić, więc czy będzie ok jak kupie plastikowe kolorowe? czy one światło przepuszczają? jak myślicie?
Pewnie że mogą być plastikowe osłonki. Tu nie chodzi o to żeby osłonka przepuszczała światło, bo przecież równie dobrze storczyki rosną w ceramicznych osłonkach. Tylko plastikowe są leciutkie a szklane czy ceramiczne są cięższe i bardziej stabilne, jak storek ma długi pęd i dużo kwiatów to taka plastikowa osłonka go nie utrzyma i może się wywracać. Ja swoje szklane kupuję w promocji po 11 zł ale bywało że i 15 dałam... A teraz obiecane fotki "pseudo" filadelfii, hehe.
Maja 77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-07, 19:07   #1359
madzi86
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez cava Pokaż wiadomość
Nie mam pojęcia co to jest to żółte, ale jest świetne!

Te osłonki sa dobre, choc moje storczyki wolały jak było nasypane keramzytu suchego na dno i doniczki stały trochę wyżej, tak że ten wypustek na denku, nie wchodził w dziurkę w doniczce storczyka.
Nie wiem czy to jest zrozumiałe co napisałam, Maja77 pokazywała na swoich zdjęciach , tyle że ona jeszcze lała tam wodę. Moim się woda nie podobała i podgniwały.
Chyba rozumiem o co chodzi widziałam takie osłonki w Tesco więc się przejadę pewnie lepsze byłyby te szklane, no ale zobaczymy, może w tych też będą się dobrze czuły Dzięki za pomoc !

Cytat:
Napisane przez lusia288 Pokaż wiadomość
kwiatek o którego pytasz to:
ornithogalum dubium
Dzięki kochana! to teraz przynajmniej będę wiedziała jak go pielęgnować

A dziewczyny, tak dla upewnienia: właśnie przed chwilą opadł mi ostatni kwiatek fioletowego falka i od razu zdjęcie zrobiłam i zaznaczyłam czy na pewno mam zamiar dobrze uciąć. Dobrze?
I czy mam to zrobić jak najszybciej czy czekać ?
madzi86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-07, 19:21   #1360
kundzia07
Raczkowanie

nie obcinaj wogóle, jeśli Ci nie przeszkadza badyl, roslina sama zdecyduje co zrobi czy przedłuży, czy wypuści z oczka cos, czy tez zasuszy
kundzia07 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-07, 20:31   #1361
norka27
Zakorzenienie

Doriskap Teraz juz wiem na co polowac bede Najpiekniejszy arlekin jakiego widzialam
Maja ten niby filadelfia superancki, i ten kolor HejYou dawaj foty innych jak masz ich wiecej, ten pasiasty mega wypasiony, popisowka Moj kociasty trzyma sie z daleka od storkow - czasami sobie brodke podrapie o korzonek i tyle w temacie - na szczescie. Ciekawa jestem jak nowe malenstwo, az sie boje Juz mamy imie - Mala Mi (Lille Mi po norwesku) a jak podrosnie Mimi
norka27 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-07, 20:56   #1362
Ariena
Zakorzenienie

Cytat:
dziewczyny wiem ze to malo widoczne..ale...ktora to miala na storkach takie "bruzdy" wygladajace jak "brodawki"?

1266 post..Ariena znalazlam..Ty takie cos mialas na falku..rozwijalo sie to dalej? jak to teraz wyglada? mam identyko syfy na nowym, tez od spodniej strony i na 1 lisciu na wierzchu...hmmm
To tak samo wygląda, pewnie się powiększy jak mi.
Stary 2010-06-07, 22:24   #1363
nieinna
Raczkowanie

Doriskap, zachwycająca ta miniaturka : love: kopara mi opadła! Kupilabym z miejsca gdybym zobaczyla (choc ogólnie maleństwa rzadko mnie zachwycają...)
hejYou imponujaca ilosc kwiatów

A ja przyszłam Wam sie pochwalić... Czekanie sie opłaca moje dwa śpiochy wypusciły pędy, piękne, świeżutkie, jasnozieloniutkie malutkie pedziki. Szczególnie ciesze sie z jednego, bo dostałąm go zima od męża, mial mega kwiatków (trzy pędy rozgałezione) ale zrzucił wszystko bo zbyt wielki szok chyba przeżył, poobcinałam je do miejsca gdzie zaczynały sie kwiatki i sobie tak sterczały, a że sporo zgrubien na oczkach było tylko wygladalam az któres odbije, a ten mi tu akuku zrobił i wypuścił nowy z samego dołu teraz nie wiem czy te badyle tak zostawic (nie schną - ale duzo tego), czy nie beda potem psuc efektu wizualnego haha, pomartwię sie jak pęd urosnie. Jak te mi zakwitną, to będę miała komplet falków kwitnacych

Edytowane przez nieinna
Czas edycji: 2010-06-07 o 22:25
nieinna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-07, 22:34   #1364
doriskap
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Ariena Pokaż wiadomość
To tak samo wygląda, pewnie się powiększy jak mi.
Ariena u zmienniczki i u Ciebie na 1 zdjęciu listka wygląda na to samo, ale to nie jest groźne (chyba) u mnie takie wypukłości pojawiły się na storku który miał tarczniki, ale zostały 3 zgrubienia i nic się z tym nie dzieje

ale kolejne Twoje zdjęcia nie wyglądają ciekawi sprawdź czy to nie jest jakaś odmiana tarczników bo najbardziej mi to przypomina paskudne tarczniki które w rzeczywistości nie wyglądają na owady...

---------- Dopisano o 23:34 ---------- Poprzedni post napisano o 23:25 ----------

Cytat:
Napisane przez nieinna Pokaż wiadomość
Doriskap, zachwycająca ta miniaturka : love: kopara mi opadła! Kupilabym z miejsca gdybym zobaczyla (choc ogólnie maleństwa rzadko mnie zachwycają...)
hejYou imponujaca ilosc kwiatów
Ja w sobotę wieczorem zobaczyłam tą śliczność w kwiaciarni na wystawie, ale jak to w życiu bywa oczywiście było już zamknięte
a w niedzielę od rana nie mogłam już o niczym innym myśleć bo kwiaciarnia była otwarta do południa i popędziłam jak szalona (a nie miałam blisko bo ok 25 km) i zestresowana czy go ktoś już mi nie zwinął, ale się udało

a jak to w życiu bywa, dziś pojechałam do Kauflandu do teściowej po kwiatka albo winko na urodziny... i wyszłam z dendrobium nobile różowym dla teściowej i z miniaturką żółto różową dla mnie chyba muszę iść na odwyk (ciekawe czy już takie schorzenia leczą )
doriskap jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-08, 07:17   #1365
lusia288
Raczkowanie

GG do lusia288

doriskap
Ile dałaś za to cudo? Normalnie nie przeżyję
Stary 2010-06-08, 08:02   #1366
doriskap
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez lusia288 Pokaż wiadomość
doriskap
Ile dałaś za to cudo? Normalnie nie przeżyję
24 zł jedynie wydaje mi się, że jak na kwiaciarnie w centru mista i na taki wyjątkowy okaz to nie dużo...
Stary 2010-06-08, 10:10   #1367
kiniaczek31
Raczkowanie

GG do kiniaczek31

Na kwiaciarnie nie dużo a kwiat przepiekny !

Oj dziewczyny piekniutkie te wasze okazy a ja oststnio chciałam w lm kupic i nawet jednego nie było
kiniaczek31 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-08, 10:17   #1368
doriskap
Rozeznanie

Dziewczyny powiedzcie mi czy dendrobium nobile możne zakwitnąć na kilka razy na tej samej pseudobulwie? Moje ma 3 nowe psb, a zauważyłam, że na 2 dwóch starych pojawiły się kropeczki - czyli coś rośnie, ale pytanie co bo wyczytałam, że ten rodzaj chetniej puszcza keiki niż kwiaty...
Stary 2010-06-08, 11:17   #1369
Mysza621
Raczkowanie

Doriskap przepiękna miniaturka!! Też chcę taką... a u mnie jak są miniaturki to tylko białe i jeszcze w marnym stanie...
Mysza621 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-06-08, 18:09   #1370
_malinka
Przyczajenie

Dziewczyny!
Co mam zrobić z moim storczykiem?? Są szanse, że odrośnie? Ucięłam łodygę, bo całkiem uschnęła . Poradźcie!
Załączam zdjęcia...
Stary 2010-06-08, 19:19   #1371
Maja 77
Zadomowienie

GG do Maja 77

Obciąć te suche końcówki przy korzonkach z kawałkami podłoża, miejsca cięć zasypać cynamonem i wsadzić do dobrego (czytaj: extra z LM ) podłoża i czekać.
Maja 77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-08, 20:51   #1372
zmienniczka
Zadomowienie

tylko pamietaj, suche nie oznacza "posrebrzane" tylko te suche-puste w srodku poobcinaj i niech ci do glowki nie przyjdzie namaczanie falka po cieciu korzeni bo kompletnie zgnije. jak lodyga zaczela drewniec to dobrze, ze ucielas powodzenia

jak nie masz u siebie w miescie LM tak jak ja w kielcach to proponuje wymieszac gruba kore z chipsami kokosowymi

---------- Dopisano o 21:51 ---------- Poprzedni post napisano o 21:47 ----------

Cytat:
a to moja kuchnia... i pokoj zastorczykowany.. TŻ ma juz dosc..a mnie wciaz malo i malo...

to zaraz przy otworzonym oknie, to male "cos" to mieta do drinkow..nie mam gdzie jej wystawic a mama ostatnio wcisnela mi ja na sile..ehhh...a mialby jeszcze 1 storek miejsce heheh...

Ariena, to u mnie to sa prawdopodobnie tarczniki..wlasnie zauwazylam ze pozarazaly sie juz nawzajem przegladajac watek na wizazu zauwazylam ze wspomialas cos o takim srodku w sprayu (niepamietam teraz nazwy) ale u mnie w agro tego nie mieli wiec kupilam taki do rozrobienia i bede walczyc z tym syfem

Czas edycji: 2010-06-08 o 20:48
Stary 2010-06-08, 21:01   #1373
trooskava
Zadomowienie

dziewczyy wrzucam foty storaska kupionego znajomej na prezenty jest cudny malinowy z białymi brzezkami i delikatnymi prążkami :P chetnie bym go dla siebie zachowala no ale cóż

sorki za jakość zdjęc ale są zrobione na biega telefonem
trooskava jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-06-08, 21:04   #1374
lusia288
Raczkowanie

GG do lusia288

zmienniczka
Może Ci chodzi o brosa?
Stary 2010-06-08, 23:03   #1375
Ariena
Zakorzenienie

Cytat:
Ariena, to u mnie to sa prawdopodobnie tarczniki..wlasnie zauwazylam ze pozarazaly sie juz nawzajem przegladajac watek na wizazu zauwazylam ze wspomialas cos o takim srodku w sprayu (niepamietam teraz nazwy) ale u mnie w agro tego nie mieli wiec kupilam taki do rozrobienia i bede walczyc z tym syfem
Kurcze to niedobrze, ja jak już to pisałam o topsinie, ale z niego to się roztwór robi samemu.
Ja jutro się biorę za podlewanie to pooglądam znowu tego mojego "gulowatego"
Stary 2010-06-09, 10:58   #1376
iwona1981
Zadomowienie

Question Dot.: storczyk (orchidea) cz.III

Dziewczyny mam pytanie 2 storczyki mi padają żółkną im liście, przesadziłam je do keramzytu(chyba tak to się pisze) pryskam je mgiełką do storczyków i nic dalej umierają, maja obcięte pędy po kwiatach - uschły i opadły, pomóżcie
iwona1981 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-09, 11:02   #1377
hammie
Zakorzenienie

u mnie oklaply liscie juz nie wiem co zle robie.. jak juz wyschna korzenie to go namaczam, nie psikam dodatkowo.. cos z tymi lismi jest nie tak
hammie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-09, 11:26   #1378
Makobratek
Rozeznanie

Dziewczyny w końcu mam czas, żeby przedstawić Wam moją gromadkę
Zdjęcia były robione przez mojego kochanego męża (dziękuję kochanie ) w piękne niedzielne popołudnie. Najbardziej właśnie lubię fotki storczyków skąpanych w słońcu, kiedy mienią się tysiącem odcieni
Na zdjęciach są wszystkie moje falki (akurat wszystkie kwitną) oprócz jednego rudego woskusia chorowitka, który dzielnie walczy o przeżycie
Makobratek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-09, 11:29   #1379
Makobratek
Rozeznanie

Reszta moich podopiecznych
Stary 2010-06-09, 11:31   #1380
Makobratek
Rozeznanie

I jeszcze ostatnie zdjęcie i polna stokrotka na szczęście
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Dom, mieszkanie, nieruchomości

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości