|
|
#1081 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Tunezja-zbiorczy
Olusiu, my bylismy na poczatku wrzesnia i bylo ich sporo.. mozna bylo plywac, ale nas polubily i jednak musielismy zrezygowac z plywania ( ale wszyscy mieli takie szczescie)
|
|
|
|
|
#1082 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a czy to zależy od pory roku i regionu? wiecie moze kiedy jest ich najwiecej? |
|
|
|
|
|
#1083 |
|
Przyczajenie
|
Jak ja byłam (też koło tego miasta) to nie było żadnych. Ale fakt faktem nawet bez meduz wygodniej pływa się w basenie, bo morze jest słone. Nie jest fajnie jak się dostanie do oczu czy gardła...
|
|
|
|
|
#1084 |
|
Zakorzenienie
|
A to dobrze, bo nie wyobrażam sobie wczasów bez kąpania w Morzu
![]() słoność mi nie przeszkadza. |
|
|
|
|
#1085 |
|
Rozeznanie
|
Ja nigdy w Tunezji meduzy nie spotkałam. Chyba na mnie nie lecą
..
|
|
#1086 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
Ja jade z biura oazis tour |
|
|
|
|
|
#1087 |
|
Zakorzenienie
|
a ja spotkałam, przykleiła mi się do nogi
![]() było ich pełnooow morzu
|
|
|
|
|
#1088 |
|
Zakorzenienie
|
bo wszytskie leca na mnie
![]() no dobra, na nas dwie ( i mojego Tz tez)wrazenia meduzy przeplywajacej od brzucha do polowy uda, bezcenne |
|
|
|
|
#1089 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny, a może znacie Mahdia Palace albo Vincci Nour Palace, też w Mahdii? Nie znam Tunezji, ale opisy tych hoteli jakoś najbardziej mi się podobają. Generalnie interesuje mnie wszystko, co przy plaży (bez paradowania po mieście z ręcznikami), all inclusive i niedaleko lotniska, bo mój mały ma chorobę lokomocyjną. Będę wdzięczna za wasze podpowiedzi.
|
|
|
|
|
#1090 |
|
Zakorzenienie
|
Mahdia to chyba nie za blisko lotniska??? Najbliżej lotniska to Monastir i Sousse.
|
|
|
#1091 |
|
Zakorzenienie
|
Była może któraś z Was w hotelu Kheops w Nabeul? Przeszukałam wątek, ale nic nie ma konkretnego. Wybieramy się tam z TŻ w sierpniu. Dwa lata temu byliśmy w tej samej miejscowości ale w hotelu Le Prince, więc jak ktoś chce to mogę co nieco odpowiedzieć
|
|
#1092 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#1093 |
|
Zadomowienie
|
Hey ! Za kilka dni wybieram się po raz kolejny do Tunezji
|
|
#1094 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Co chciałabyś wiedzieć o Kheops'ie? |
|
|
|
|
|
#1095 |
|
Zakorzenienie
|
Ogólnie to wszystko
troche czytałam opinie na forum gazeta.pl i jak zawsze każdy ma swoje zdanie![]() Konkretnie to interesuje mnie czy w hotelu jest możliwość dopłaty za pokoj z widokiem na morze. Ogladalam zdjecia w internecie i patrzac z zewnątrz wydaje mi sie że w ogole hotel nie posiada takich pokoi. Widzialam zdjecia hotelu od strony basenu i ulicy dlatego zastanawia mnie czy jest w ogole opcja widoku na morze. Poza tym, jak wyglada opcja AI i czy na prawde jest tam 5 barow (głowny, bar przy plazy, bar przy basenie, bar czynny caly dzien, kafejka mauretanska gdzie podaja kawe po turecku)? Byłam w Le Prince gdzie teoretycznie w godzinach 16-17 mialy byc podawane przekaski typu pizza, nalesniki itd. w jakims barze na dole i niestety nie bylo ani tego baru ani przekasek. Dlatego zastanawia mnie czy te 5 barow to prawda i czy w ogole w miare funkcjonują ![]() Kolejna rzecz to klimatyzacja czy jest hotelowa czy w pokoju samemu mozna sobie regulowac? Bo w Prince mielismy osobna klime w pokoju i moglismy regulowac stopnie jak icalkowicie wylaczac. Na razie tyle jak mi sie cos przypomni to napisze
|
|
#1096 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Reszta tylko na ulicę. Czy za dopłatą dostaniesz taki pokój zależy od recepcji i rezydenta. Jeśli będzie z Wami rezydent, to zagadaj do niego, zakładam, że pomoże. Jak nie wyrazi chęci lub go nie będzie, to uśmiechnij się ładnie do Panów na recepcji ![]() Tam jest 5 barów ? Przychodzi mi na myśl tylko restauracja główna, taki jakby lokal za recepcją (i to jest chyba właśnie ta kafejka mauretańska, ale z tego co kojarzę, to jest ona płatna), kafejka naprzeciwko restauracji głównej, gdzie faktycznie drinki dla gości z All Inc są za darmo. Jest też bar przy basenie, gdzie serwują pizzę, ale przeważnie jest on zamknięty. Szczerze mówiąc baru na plaży nie kojarzę Być może chodzi o ten bar, który jest zamknięty, aczkolwiek on nijak na plaży nie jest, bo znajduje się zaraz obok sceny animacyjnej i w pobliżu basenu. No i chyba wiesz, że hotel nie jest tak do końca przy plaży? Idzie się na nią przez teren hotelu taką ogrodzoną ściężką mijając po drodze korty tenisowe, pole do mini golfa i... niezagospodarowane bungalowy hotelu.Klimatyzacja w większości pokoi to porażka. Ledwo co dmucha, niby możesz coś tam regulować, ale to i tak nic nie daje Największym plusem hotelu jest dobre jedzienie (wg mnie ) i olimpijski basen. PS. W hotelu Le Prince jest restauracja główna po lewej stronie od recepcji dostępna dla wszystkich gości, a po prawej od recepcji jest tzw Coffee Shop, gdzie serwowane są napoje w ramach All Inc i tam również o 16 wystawiane są przekąski - mini pizza, rogaliki, ciastka, etc. Pryz basenie jest bar i on jest już płatny, nawet dla osób z All Inc I tam właśnie serwują przepyszne naleśniki za opłatą
|
|
|
|
|
|
#1097 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Program All inclusive - śniadanie, buffet g. 06:00 – 10:00 - lunch 12:30 – 14:30 - Snacks 16:00 – 17:00 - kolacja 19:00 -21:00 (napoje: woda, soda, wino, piwo) BAR LE NIL : G. 10:00 – 23:00 - Drinki alkoholowe: wino, piwo, likiery tunezyjskie - Kawa, herbata BAR PRZY BASENIE 10:00 – 17:00 - woda mineralna, soda, piwo BAR NA PLAŻY 10:00 – 17:00 - woda mineralna, soda, piwo KAFEJKA MAURETAŃSKA 15:00 – 23:00 - kawa po turecku, herbata, woda, soda no cóż spodziewałam się że połowa z tego odpada ![]() Z tym że hotel nie jest przy plaży to akurat nie wiedziałam chociaż jak byłam w Le Prince to przechodziłam koło Kheops'a to też miałam takie wrażenie, ale myślałam ze to tylko wrazenie![]() W Le Prince nie widziałam na oczy tych przekasek byc moze we wrzesniu (od 4.09) nie serwuja tego...Dziękuję Ci za informacje a powiedz jeszcze w ktorym roku tam bylas?
mgr matematyki Edytowane przez pixelka Czas edycji: 2010-06-22 o 08:01 |
|
|
|
|
|
#1098 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Plaża sprawia wrażenie, że znajduje się bezpośrednio przy hotelu, ale nie do końca tak jest Aczkolwiek idziesz tylko kawałek przez teren hotelu do niej Mijasz wspomniane wcześniej przeze mnie bungalowy oraz drzewka i krzaczki ![]() Co do Le Prince: być może, że we wrześniu powolutku zaprzestają podawania przekąsek, bo jest co raz mnie turystów. Od 2 lat pracuję w Tunezji i w ubiegłym roku bywałam w Kheops'ie w ramach odwiedzin znajomych i pracowników ![]() Myślę, że miło spędzisz tam wakacje Sporo miejsca przy basenie. Mega sympatyczni animatorzy. O dobrym jedzeniu już pisałam. Blisko centrum (ale to już wiesz, skoro byłaś w Le Prince). No i świetna dyskoteka jest na parterze!
|
|
|
|
|
|
#1099 |
|
Zakorzenienie
|
Ale Ci zazdroszczę
też bym chciała sobie tak mieszkać/pracować w Tunezji![]() Dzięki za odpowiedzi tez mam nadzieje ze wyjazd się uda bo w końcu my z TŻ nie jestesmy jacys super wymagajacy
|
|
#1100 |
|
Zakorzenienie
|
Ja właśnie wróciłam z Sousse. Generalnie wyjazd udany ALE...
![]() samolot do Monastiru (Nouvelair) spóźnił się jedyne 15 godzin ![]() my to jeszcze pikuś, ale byli ludzie,którzy caly dzien koczowali z małymi dziećmi. Mielismy leciec o 9.20, wylecielismy o polnocy- CALY DZIEN DO TYLU! Pan z Itaki byl rownie zdziwiony jak my, widzac na tablicy odlotow wciaz przesuwana godzine ![]() dotarlismy zmeczeni jak diabli, to sie okazalo, ze zapomnieli nam dac voucherów na lotnisku i nie chcieli nas zakwaterowac zrobila sie dzika awantura, bo wszyscy marzyli o spaniu. W koncu ktos zadzwonil do rezydentki zeby ruszyla du*** i nam pomogla. Zadzwonila do recepcji ze przywiezie rano vouchery i zeby nas zakwaterowali. Nad ranem poszlismy spac. A poza tym bylo super- bylismy w hotelu Riadh Palms, przepyszne jedzenie (doslownie przez caly dzien), cudowna piaszczysta plaza, czyste morze, zero meduz bylismy w porcie El Kantoiu, w medynie w Sousse i na wycieczce w Tunisie i Karthaginie. Przywiozlam sobie torebke ze skory wielblada ![]() klasycznie mam chrype i katar od klimatyzacji ale co tam.jednego dnia padał deszcz! przez 2 minuty, ale padal. Poza tym zdziwilo mnie to, ze bylo znacznie chlodniej, zwlaszcza wieczorami, niz np. w Grecji. Takze poza przygodami na poczatku, wrocilismy zadowoleni. Bedziemy skladac reklamacje, maja zwrocic 1/7 kosztow, w koncu caly dzien zamiast w Tunezji spedzilismy na lotnisku...... Do szalu doprowadzali nas wszechzaczepiajacy Arabowie, ale znalezlismy na nich metode :-Hello! do you speak english? -No. -Where are you from? - bełkot ![]() i koniec dyskusji. |
|
|
|
|
#1101 |
|
Przyczajenie
|
Ja także kilka dni temu wróciłam z Sousse. Genialne wakacje, po raz pierwszy totalna wolność, bez rodziców, opiekunów itp.
Zakochałam się w tej afrykańskiej Tunezji od chwili kiedy wyszłam z lotniska w Enfidha. To był tylko tydzień, ale chyba najbardziej uroczy ze wszystkich wakacji do tej pory. Z początku byłam przerażona ocenami hotelu na który zdecydowałyśmy się z koleżanką, ale jak się okazało ludzie lubią wymyślać i wymagać niestworzonych rzeczy. Hotel Chams El Hana jest czysty, duży, pokoje przestronne, jasne, dobrze wyposażone. Jedzenie pyszne - fakt, powtarzało się - ale mi osobiście aż tak to nie przeszkadzało. Codziennie można bylo sprobować czegoś nowego. Kelnerzy biegali w tą i spowrotem, obsługa także uczynna, miła. Ciągle ktoś prawił nam komplementy o pięknych Polkach ;-) I jak wspomniała poprzedniczka mnie też zdziwił ten chłód codziennie wieczorem. Całe szczęście że ostatecznie zapakowałam bluze. I ponąć to pierwsze takie chłodne lato od wielu lat.. Chętnie odpowiem na wszelkie pytania dot. Tunezji, Sousse i Port El Kantui (czy jak to się tam pisze ;D) w miare mojego doświadczenia i wiedzy. |
|
|
|
|
#1102 |
|
Przyczajenie
|
Mam pytanie do Wizażanek, które były w Tunezji: czy któraś z Was była może na 2 dniowej wycieczce na Saharę? Warto? Ile kosztuje przejażdżka wielbłądem?
![]() I jeszcze jedno: jakie ciuchy najlepiej ze sobą zabrać? I czy można w Tunezji kupić sobie coś fajnego? ![]() Z góry dziękuję za odpowiedź
|
|
#1103 |
|
Zakorzenienie
|
a może warto przejrzeć wątek?
|
|
|
|
|
#1104 |
|
Rozeznanie
|
Ja w zeszłym roku byłam w hotelu Thalassa Village Skanes. Jestem bardzo zadowolona i gdybym miała możliwość to w tym roku pojechałabym tam ponownie. Jedzenie było średnie, ale było go dużo, więc każdy mógł znaleźć tam coś dla siebie. Obsługa raczej miła. Duże, czyste baseny. Plaża świetna, ale trzeba wstawać wcześnie rano, żeby zająć leżaki, bo jest ich niedużo jak na taki ogromny obiekt. Animatorzy byli świetni. Genialne występy, zabawiali wszystkich wczasowiczów. Byli bardzo kontaktowi. Jeśli któraś z Was chciałaby dowiedzieć się czegoś więcej na temat tego hotelu to służę pomocą.
I teraz prośba do wszystkich Wizażanek, które w tym roku się tam wybierają. W zeszłym roku poznałam na plaży ekipę, która zajmowała się wszystkimi motorówkami, spadochronami itd. Nie wzięłam do nich żadnego namiaru, a chciałabym mieć z nimi kontakt. Jeżeli któraś mogłaby zapytać się o ich nazwiska, może e-mail .. to byłabym na prawdę bardzo wdzięczna. Jeden z nich miał na imię Hussam (taki niski, śmieszny), drugi chyba miał na imię Malik i wyglądał na dość młodego. |
|
|
|
|
#1105 |
|
Przyczajenie
|
Ja 2 lata temu byłam w Tunezji było super! i jedyne co się tam podobno zmieniło to ceny hoteli.
Urlop w Tunezji to bajka, standardy w hotelach są z reguły podobne. Warto poczytać trochę przed wyjazdem o ich kulturze i typowych zachowaniach, żeby się nie rozczarować ![]() Wycieczka 2-dniowa na Saharę wg mnie jest obowiązkowa - naprawdę polecam!! Wszystkim, którzy lecą do Tunezji udanego wypoczynku
|
|
#1106 |
|
Zakorzenienie
|
witajcie
![]() mam pytanie: była może któraś z Was w hotelu Skanes Serail? Przejrzałam wątek i znalazłam tylko jedną wypowiedź na temat tego hotelu i to sprzed 1,5 roku. Jestem ciekawa innych opinii, bo zamierzam wybrać się tam z TŻem, ale nie jesteśmy jeszcze pewni, czy to powinien być akurat ten hotel
|
|
#1107 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
A ja byłam teraz w czerwcu i z leżakami nie było większych problemów. Czasem brakowało na głównym basenie, ale to wysyłałam TŻ, żeby wziął z innego basenu. |
|
|
|
|
|
#1108 |
|
Zakorzenienie
|
Jakiś czas temu pytałam o hotel Kheops w Nabeul i teraz mam pytanie znowu
Znalazłam zdjęcia z tego hotelu na których jest coś w rodzaju tarasu gdzie są parasole i krzesła. Czy to jest dostępne dla wszystkich gości hotelu czy tylko dla tych którzy mają z pokoju wyjście na ten taras? Może ktoś mi odpowie
|
|
#1109 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#1110 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
na pewno się jakoś tam dojdzie ważne że można korzystać z tego tarasu
|
![]() |
Nowe wątki na forum Podróże, wakacje, wycieczki
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:22.

..

no dobra, na nas dwie ( i mojego Tz tez)

Być może chodzi o ten bar, który jest zamknięty, aczkolwiek on nijak na plaży nie jest, bo znajduje się zaraz obok sceny animacyjnej i w pobliżu basenu. No i chyba wiesz, że hotel nie jest tak do końca przy plaży?
chociaż jak byłam w Le Prince to przechodziłam koło Kheops'a to też miałam takie wrażenie, ale myślałam ze to tylko wrazenie