Praca magisterska - dyskusja - Strona 99 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Szkoła i edukacja > Studia

Notka

Studia Miejsce dla osób, które są zainteresowane studiami. Chcesz dowiedzieć się jak wygląda życie studenckie? Dołącz do nas, podziel się doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-06-12, 16:13   #2941
paipai
Raczkowanie

Dot.: Praca magisterska - dyskusja

Dziewczyny, a jak opisywałyście dane zaczerpnięte z artykułów w sieci?
Moja szkoła napisała, że jak artykuł z gazety, to trzeba tak:

Pierwsza litera imienia. Nazwisko, Tytuł kursywą, "Nazwa gazety w cudzysłowiu" rok wydania, numer, strona

czyli np:
A. Kowalska, Zmiany myślenia w okresie międzywojennym, "Ekonomista", 2009, nr 6, str. 6

ale jak biorę artykuł z netu, to mam zazwyczaj tylko link. Data i autor pojawiają się sporadycznie. Powinnam pisać "Brak podanego autora"? Link bezpośrednio do artykułu (wp.pl/nazwa-artykulu) czy tylko serwisu (wp.pl)?
Stary 2010-06-12, 16:28   #2942
napoli
Rozeznanie

Cytat:
U mnie byl calkowity zakaz korzystania z internetu. Owszem, jezeli znalazlam artykul w internecie, ktory byl mi potrzeby, wtedy jedynie za zgoda promotora moglam go zamiescic.
Jedynie fotografie moglam z niego zamieszczac.

Ja mialam tak:
G.Mattei, Cinture nere, racchette e bici per i campioni dello sport in Vaticano, “L'Osservatore Romano”, Vatican agosto 2009, s.7.
autor, tytul artykulu, nazwa gazety, miejsce i data publikacji, strona.
Czy jestem naiwna, a może dziecinna.
Czy jestem zwykłą lalą czy może myszką szarą.
Lecz prawda jest inna, jestem taka jaka według siebie być powinnam..."
napoli jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-12, 18:29   #2943
paipai
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez napoli Pokaż wiadomość
U mnie byl calkowity zakaz korzystania z internetu.
No ja mam taki temat, że bez Internetu ani rusz.
Czy któraś z Was wie jak opisać artykuły wzięte z Internetu? Please help!
Stary 2010-06-12, 19:22   #2944
c640cdfa886255292692728c9c3f51a456c1754b_657ce90228a24
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez paipai Pokaż wiadomość
No ja mam taki temat, że bez Internetu ani rusz.
Czy któraś z Was wie jak opisać artykuły wzięte z Internetu? Please help!
Ja mam tak:
Cytat:
Podraza A., 1999, Małopolska w przeszłości i dziś, dostępny na stronie: www.sgpm.krakow.pl, dostęp: 15.11.2009.
Ps. Mam obronę 29.06 Tak że jeszcze trochę czasu na tym wątku spędzę

Edytowane przez c640cdfa886255292692728c9c3f51a456c1754b_657ce90228a24
Czas edycji: 2010-06-12 o 19:23
c640cdfa886255292692728c9c3f51a456c1754b_657ce90228a24 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-12, 19:59   #2945
KawaMarcepanowa
Zakorzenienie

o, a myślałam że ostatnia się z wątku obronię
KawaMarcepanowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-12, 20:24   #2946
paipai
Raczkowanie

[1=c640cdfa886255292692728 c9c3f51a456c1754b_657ce90 228a24;19947063]Ja mam tak:
Ps. Mam obronę 29.06 Tak że jeszcze trochę czasu na tym wątku spędzę [/QUOTE]

Dziękuję! Dosłownie w ostaniej chwili napisałaś, bo właśnie zaczynam drukować finalną wersję Tak więc jeszcze szybko przerobię źródła i koniec.
Stary 2010-06-13, 18:18   #2947
agnes 20
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez KawaMarcepanowa Pokaż wiadomość
o, a myślałam że ostatnia się z wątku obronię
nie ostatnia, ja mam obronę 12.07.2010
agnes 20 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2010-06-13, 18:22   #2948
KawaMarcepanowa
Zakorzenienie

aaaale jestem zła, odkryłam że mam zjedzony jeden wyraz na 1 stronie już i brak 2 spacji nie wiem jak mój promotor to czytał, miesiąc nam trzymał prace i nie zauważył podstawowych błędów, a ja potem miałam tylko dzień na naniesienie jego poprawek przed oddaniem pracy, nie zauważyłam tego...teraz ciekawe o ile mi obniży to ocenę,a to dopiero 1 strona
Stary 2010-06-13, 20:55   #2949
cucaracha
Raczkowanie

Cytat:
aaaale jestem zła, odkryłam że mam zjedzony jeden wyraz na 1 stronie już i brak 2 spacji nie wiem jak mój promotor to czytał, miesiąc nam trzymał prace i nie zauważył podstawowych błędów, a ja potem miałam tylko dzień na naniesienie jego poprawek przed oddaniem pracy, nie zauważyłam tego...teraz ciekawe o ile mi obniży to ocenę,a to dopiero 1 strona
Takie coś nie obniża oceny. To jest złośliwość rzeczy martwych a nie jakiś poważny błąd merytoryczny. Poza tym pewnie i tak tego nie zauważą.

Cytat:
Chyba każda uczelnia ma swoje wymagania więc trudno tu doradzić. Ja np muszę podawać pełną stronę i datę dzienną dostępności artykułu.

---------- Dopisano o 21:55 ---------- Poprzedni post napisano o 21:52 ----------

Cytat:
Napisane przez agnes 20 Pokaż wiadomość
nie ostatnia, ja mam obronę 12.07.2010
A ja we wrześniu więc chyba ja ostatnia. Inni z seminarium mają też obrony w połowie lipca bo sesja trwa do końca czerwca i w większości nie można bronić się w czerwcu bo zdaje się jeszcze egzaminy.
cucaracha jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-14, 00:04   #2950
ratta
Wtajemniczenie

Ja też we wrześniu, oczywiście jestem w lesie

Z góry dziękuję za pomoc.

ratta jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-14, 06:09   #2951
pitahaya
Zakorzenienie

ja jeszcze nie wiem kiedy, mam nadzieję, że zdążę przed wrześniem...

mam pytanie: jeśli w pracy umieszczałam przypisy, w których były tylko przykładowe prace na jakiś temat, to czy wszystkie te tytuły lądują w bibliografii? czy są tam tylko książki, z których realnie korzystałam?
Stary 2010-06-14, 08:52   #2952
grewana
Wtajemniczenie

Wydaje mi się, że takie rzeczy też powinna regulować każda uczelnia na swój sposób. U mnie wszystko z czego korzystałam, nie tylko książki, ale też jakieś artykuły, przepisy prawne, strony z netu itp itd powinno być w bibliografii. Jakkolwiek ja też korzystałam z kilku różnych prac innych osób, ale nie przepisywałam z nich niczego "żywcem", więc ich nie wpisałam w literaturze.

grewana jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-14, 09:25   #2953
Wroclovianka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez pitahaya Pokaż wiadomość
ja jeszcze nie wiem kiedy, mam nadzieję, że zdążę przed wrześniem...

mam pytanie: jeśli w pracy umieszczałam przypisy, w których były tylko przykładowe prace na jakiś temat, to czy wszystkie te tytuły lądują w bibliografii? czy są tam tylko książki, z których realnie korzystałam?
To zależy, ale u mnie promotorka mówiła : dawać wszystko (co warte dania do mgr ) z czego korzystaliście i Wam pomogło - nawet jeśli nie jest bezpośrednio użyte w pracy a jedynie rozszerzyło Wam horyzonty

Wizaż rządzi, Wizaż radzi, Wizaż nigdy Cię nie zdradzi

Edytowane przez Wroclovianka
Czas edycji: 2010-06-14 o 09:26
Wroclovianka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-14, 13:09   #2954
pitahaya
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Wroclovianka Pokaż wiadomość
To zależy, ale u mnie promotorka mówiła : dawać wszystko (co warte dania do mgr ) z czego korzystaliście i Wam pomogło - nawet jeśli nie jest bezpośrednio użyte w pracy a jedynie rozszerzyło Wam horyzonty
dziękuję za odpowiedź, dopytam promotora, bo z jednej strony mam to w przypisach, a z drugiej to były tylko przykłady, w których występuje opisywane zjawisko, ot rzucone tytuły bez rzeczywistego użycia

siedzę teraz nad podsumowaniem/zakończeniem i zacząć nie mogę a myślałam, że to akurat będzie bułka z masłem
Stary 2010-06-14, 13:27   #2955
ankasz
Zakorzenienie

witajcie
ja sie bronię za rok, ale temat mam juz wybrany, od roku spotkania na seminarium mgr, na których kompeltnie nic nie robiliśmy
wkopałam się z tematem, bo zostałam wrobiona w promotora, który akceptował tematy, które mi całkowicie nie leżą.. W końcu wybrałam jeden, ale teraz jest problem. A mianowicie - temat jest o pewnym księdzu, który jest profesorem na jednej z krakowskich uczelni i pisze pieśni i piosenki religijne. I wlasnie o tych piosenkach będę pisać. Muszę skontaktować sie z tym księdzem (mam juz adres) i pisemnie, oficjalnie poprosić o zgodę (z tego powodu, że to znajomy znajomego, kiedys sie spotkałam z nim osobiście i nie wypada nie poprosić..)
I teraz moje pytanie: jak taki list powinien wyglądać? Jak powinnam go zacząć? Jak skończyc? całkowicie nie mam pojęcia, pomóżcie..

mam orta w poście? daj znać, nie obrażę się
ankasz jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-14, 19:19   #2956
amelia177
Rozeznanie

[QUOTE=Missharibo;19865440]Nie, tzn. u mnie tak jest, że w dniu obrony razem z obiegówką oddaję legitymację.

---------- Dopisano o 19:43 ---------- Poprzedni post napisano o 19:38 ----------

no jakos oddalam wszystko a babka sie nie domagala o legitke wiec na razie jest:P

---------- Dopisano o 20:19 ---------- Poprzedni post napisano o 20:16 ----------

Moja obrona w przyszłym tygodniu a ja na razie nie mam stresa jakos i nie wiem z czego to wynika:/ czy to jeszcze przyjdzie nie wiem...

Mam pytanie do osób które już są po obronie, jak to wygląda na samej obronie, wchodzę i ....musze podac reke komisji?? :P:P wiem ze to smiesznie brzmi ale nauczona rozmowami kwalifikacyjnymi wole zapytac:P I jak to jest z tymi pytaniami, sa powiedziane na poczatku, czy to jest pytanie- odpowiedz? :/ Pozdrawiam wszystkich czekajacych na obrone:P

Aniołek 11.03.2015
amelia177 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-14, 19:39   #2957
napoli
Rozeznanie

amelia177, powodzenia

Cytat:
Mam pytanie do osób które już są po obronie, jak to wygląda na samej obronie, wchodzę i ....musze podac reke komisji?? :P:P wiem ze to smiesznie brzmi ale nauczona rozmowami kwalifikacyjnymi wole zapytac:P I jak to jest z tymi pytaniami, sa powiedziane na poczatku, czy to jest pytanie- odpowiedz? :/ Pozdrawiam wszystkich czekajacych na obrone:P
Weszlam wg. kolejnosci na liscie. Najpierw przedstawiono mi sklad 'komisji', proszono, abym zajela miejsce. Potem poinformowano mnie, z czego bedzie sie skladac cala obrona- poinfomowano mnie o sredniej ze studiow, o ocene o jaka walcze i o zasadach obrony. Najpierw promotor i recenzent wyrazili opinie i oceny nt mojej pracy, potem zadano mi pytania- najpierw promotor, potem recenzent. Podziekowali i wyszlam. Za chwile poproszono mnie znow i juz na stojaco oglosili wynik, ze komisja w skladzie... w dniu takim i takim, recenzujac moja prace ustalila, ze...
Podziekowali. podalismy sobie rece i wszystko.

Nie bedzie zle, nie ma sie co stresowac
Stary 2010-06-14, 21:42   #2958
amelia177
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez napoli Pokaż wiadomość
amelia177, powodzenia

Weszlam wg. kolejnosci na liscie. Najpierw przedstawiono mi sklad 'komisji', proszono, abym zajela miejsce. Potem poinformowano mnie, z czego bedzie sie skladac cala obrona- poinfomowano mnie o sredniej ze studiow, o ocene o jaka walcze i o zasadach obrony. Najpierw promotor i recenzent wyrazili opinie i oceny nt mojej pracy, potem zadano mi pytania- najpierw promotor, potem recenzent. Podziekowali i wyszlam. Za chwile poproszono mnie znow i juz na stojaco oglosili wynik, ze komisja w skladzie... w dniu takim i takim, recenzujac moja prace ustalila, ze...
Podziekowali. podalismy sobie rece i wszystko.

Nie bedzie zle, nie ma sie co stresowac
(Nie)Dziękuję )

O jak to ładnie, "delikatnie" opowiedziałaś... tak bez stresu) Ehhh jeszcze raz gratulacje, że masz jużto za sobą Pani Mgr) No wiem, wszyscy mówią, żeby się nie przejmować i właśnie na takim luzie na razie jestem, ale to nie motywuje do nauki:/ Mam nadzieje, że nie odwalą jakiegoś szczegółowego, np. prawnego pytania, bo mam jeden cały rozdział z ustaw hmmm:/ ale powiem Wam szczerze, że już mam tak dosyć tematu-PRACA MGR- że po prostu chce mieć to za sobą i jakoś nie skupiam się na tym co dostane (albo tak sie sama uspokajam:P)...najgorsze że wchodzę pierwsza:/ któraś z Was też była pierwsza? To lepiej, czy gorzej? I długo się uczyłyście w ogóle?

Aniołek 11.03.2015
Stary 2010-06-14, 22:32   #2959
napoli
Rozeznanie

Dzięki

Cytat:
któraś z Was też była pierwsza? To lepiej, czy gorzej? I długo się uczyłyście w ogóle?
Ja byłam druga, ale wolałabym być pierwsa, aby to mieć za sobą. Na korytarzu ludzie, uczą się jeszcze, jedni powtarzają. Jak wychodzi ktos, to pytają, co było- jedni panikują, że jak takie pytanie mogło paść, inni mówią, że to oczywiste.
Ja za calej pracy robilam notatki, wypisywalam najwazniejsze rzeczy, potem sie tego uczylam. Balam sie jak cholera, kilka dni przed obrona, snily mi sie rozne cuda z tym zwiazane, wpadki, nie moglam powiedziec slowa. Przed obrona rowniez sie stresowalam, strasznie. Jednak, gdy weszla do srodka, wszystko minelo, mila atmosfera. Z reszta pisalam juz o tym w tym watku.

Powodzenia i dasz rade
Stary 2010-06-15, 08:40   #2960
KawaMarcepanowa
Zakorzenienie

Jeśli wchodzi się alfabetycznie to ja jestem przedostatnia, strasznie się boje że wszystkie banalne pytania pójdą na początek
Stary 2010-06-15, 13:30   #2961
Makobratek
Rozeznanie

Cytat:
Jeśli wchodzi się alfabetycznie to ja jestem przedostatnia, strasznie się boje że wszystkie banalne pytania pójdą na początek
Hmmm...ale przecież pytania dotyczą twojej pracy mgr, więc każdy ma inne pytania bo każdy pisał na inny temat
Makobratek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-15, 14:34   #2962
napoli
Rozeznanie

Cytat:
U mnie kolejnosc wejscia byla wedlug alfabetu. Rozumiem, ze masz pytania nie tylko z pracy? Dasz rade, zobaczysz
Cytat:
Hmmm...ale przecież pytania dotyczą twojej pracy mgr, więc każdy ma inne pytania bo każdy pisał na inny temat
Pytania mialam tylko i wylacznie z pracy, chociaz nie zawsze tak jest, zalezy to od uczelni. Inni maja z calych studiow, wczesniej dostaja zagadnienia, ktore musza sami opracowac..
Stary 2010-06-15, 14:50   #2963
velika
Winter is coming

U mnie obrona była na luzie, były 3 osoby. Najpierw przyszedł promotor i recenzent, zamknęli się w sali, w której była obrona, a potem poszli szukać trzeciego do komisji ;D Po kilku minutach nasz promotor podszedł do nas, zapytał kto chce być pierwszy, a jak nikt się nie zgłosił, to wziął za rękę dziewczynę, która się broniła za mną i zaprowadził do tej sali Jej obrona trwała ok. 10 minut, potem weszłam ja. Komisja kazała mi usiąść i od razu zadali pytania-najpierw promotor z pracy, potem recenzent z przedmiotu i ostatnie promotor z przedmiotu, z którego pisałam pracę. Pytania były łatwe i atmosfera bardzo fajna. U mnie nie było żadnej listy pytań ani nic takiego, wiedziałam tylko, jakiego zakresu mogą dotyczyć.
Podziękowałam, poczekaliśmy na ostatnią osobę i wezwano nas do sali, gdzie komisja ogłosiła wyniki, poczynając od średniej ocen, przez ocenę z pracy i obrony. Po tym wszystkim uścisnęliśmy dłonie z członkami komisji i daliśmy im kwiaty. Niepotrzebnie się stresowałam

velika jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-15, 15:56   #2964
KawaMarcepanowa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Makobratek Pokaż wiadomość
U mnie są również pytania z zakresu seminarium oraz całych studiów, tak więc podejrzewam że podobnie jak w przypadku tradycyjnego egzaminu będzie tak, że pierwsi dostaną łatwiejsze pytania, a potem zaczną z pytaniami kombinować. I nie mam żadnych gotowych do opracowania.

Modlę się żeby nie podawali przy wszystkich zbiorowo wyników bo mam najsłabszą średnią z całej grupy i oczywiście już się tym stresuję

Edytowane przez KawaMarcepanowa
Czas edycji: 2010-06-15 o 15:58
Stary 2010-06-16, 15:19   #2965
amelia177
Rozeznanie

Cytat:
będzie tak, że pierwsi dostaną łatwiejsze pytania, a potem zaczną z pytaniami kombinować. I nie mam żadnych gotowych do opracowania.

Modlę się żeby nie podawali przy wszystkich zbiorowo wyników bo mam najsłabszą średnią z całej grupy i oczywiście już się tym stresuję
Ojjj bym się bardzo ucieszyła gdyby tak było) zwłaszcza, że u nas nie ma podanych zagadnień, więc może być wszystko...

Nie martw sie średnią, moja też nie jest rewelacyjna a w grupie większość osób z o wiele lepszymi- olej to!! Co to kogo obchodzi, i bądźmy szczerzy pewnie większość z tych ludzi zobaczysz ostatni raz w życiu! Mnie to zwisa...poza tym jak będziesz szukać pracy nikt nie zapyta raczej o średnią, więc spokojnie

Kurcze ja się boję, że zacznę kobinować, owijać w bawełnę, albo gadać głupoty na tej obronie, nie wspominając o pustce i ciszy:///

Ale powiem Wam, że już marzę o chwili wyjścia z tej sali)

Pozdrowionka i czekamy na relację osób "po" !

Aniołek 11.03.2015
Stary 2010-06-16, 15:27   #2966
ratta
Wtajemniczenie

A napiszecie może jeszcze kiedy się daje kwiaty? Zostawiam je na korytarzu i wracam po nie? A jak nie zdam?
Może to już było, ale męczę się z pisaniem i nie mam czasu poczytać, a we wrześniu pewnie będą tu pustki.

A i u mnie na szczęście nie ma obron grupowych, i dobrze, bo większość osób z mojego seminarium ma 5 ze studiów i pracy, więc w efekcie 5 na dyplomie.

Z góry dziękuję za pomoc.

Edytowane przez ratta
Czas edycji: 2010-06-16 o 15:29
ratta jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-16, 15:30   #2967
KawaMarcepanowa
Zakorzenienie

hmm my się grupą składamy na kwiaty i pewnie je damy jak już wszyscy się obronią, zresztą ja tam nie wiem jakie są procedury już mam dosyć wszystkiego

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-06-16, 21:18   #2968
kasiuha
Raczkowanie

GG do kasiuha

u nas jest tak, ze wszyscy się bronią po kolei. potem komisja nas zaprasza na odczytanie wyników, potem jedna czy dwie osoby wychpdzą po kwiaty, zawsze ktoś z "podtrzymaczy na duchu" jest z nimi w pogotowiu pod drzwiami, podaje je, wręcza się je komisji. a potem już ewentualnie jakieś luźne rozmowy z komisją, zdjęcia itp.
powodzenia!
P.S. i tak wszystko zalezy od komisji, bo słyszałam o takich obronach, że wchodzi się na egzamin, wychodzi i po chwili znowu proszą i od razu podają wynik.
kasiuha jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-17, 12:32   #2969
biia
Wtajemniczenie

praca złożona. bronię się niedługo. boję się strasznie! chcę to mieć już za sobą.

biia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-18, 10:58   #2970
amelia177
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez biia Pokaż wiadomość
praca złożona. bronię się niedługo. boję się strasznie! chcę to mieć już za sobą.
Ja też!! Do tego doszedł dół psychiczny jakiś kryzys (obrona+myśl o przyszłości+problem zdrowotny) ://// Nie mogę się jakoś ogarnąć, obrona już w czwartek A ja ciągle myślami gdzieś indziej Chce mi się wyć

Aniołek 11.03.2015
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Studia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości