|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#841 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Panny z TŻ'ami mieszkające, gotujące i oszczędzające - czyli jak przeżyć do wyp
Karnew - a masz mozliwośc porobić skany z tych gazet? strasznie ciekawa jestem.
kochana - wchodzisz w link z mojego podpisu i tam mozesz wystawić ocene od 1 gwiazdki do 5 i juz ![]()
#842 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Panny z TŻ'ami mieszkające, gotujące i oszczędzające - czyli jak przeżyć do wyp
Karenw dawaj te skany ja chetnie zobaczę
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#843 |
Ekspert GotowaniaNaGazie
|
W wielu pismach są takie przepisy na cały tydzień. Ale ja z nich nie korzystam, bo wg mnie te przepisy dość często okazują się niezjadliwym bublem. O wiele bardziej lubię blogi kulinarne, gdzie ludzie naprawdę ugotowali to o czym piszą. I są o wiele ciekawsze, dają większy wybór.
Mnie ułożenie jadłospisu na cały tydzień zajmuje ok pół godziny. Mam w zakładkach ok 300 wybranych przeze mnie przepisów z etykietkami, więc tylko wybieram na co mam ochotę, zaznaczam "do zrobienia" i mam. Co do wędliny - niestety ta z supermarketu za 20 zł/kg bardzo szybko się psuje dlatego ja zawsze kupuje tylko po kilka plasterków by szybko zjeść. Ale ja czasami po prostu biorę kawał jakiejś szynki czy schabu wieprzowego, doprawiam, potem długo piękę w piekarniku. Można jeść takie coś na zimno - trzymać w lodówce nawet długo można, kroić w plasterki na kanapki. Jest naprawdę pycha - i duża oszczędność (ja akurat mam mięsko za darmo ![]() Marzy mi się taka dobrze wyposażona kuchnia... już niedługo ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#844 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#845 |
Zakorzenienie
|
az tam ?
![]() no troszkę - zmarszczek jeszcze nie mam za to pryszczole ![]() Ale mielismy mozliwość zamieszkania razem więc tak też się stało (jeśli o to Ci chodiz-bo wiel osob sie dziwi ) ![]()
#846 |
Organizatorka
|
dziewczyny nie nadazam za wami
![]() ![]() aako a jak dlugo ze soba mieszkacie? ![]()
#847 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#848 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() lubię pismo 'kuchnia' ale zawsze jestem sfrustrowana, że nie mam gdzie kupić połowy składników ![]() poleć jakieś fajne blogi ![]()
![]() |
#849 |
Wtajemniczenie
|
w końcu robię http://mybestfood.blogspot.com/2008/...a-prazona.html
mniaaaaam! ale najpierw: fitness! w końcu trzeba o siebie dbać, nie? ![]() edit: widzę, że rozmawiacie o blogach. ja polecam durszlak - dla mnie zdecydowanie najlepsze medium do szukania przepisów ![]()
Edytowane przez makeupnotwar Czas edycji: 2010-06-15 o 18:06 |
![]() ![]() |
![]() |
#850 |
Organizatorka
|
ja tez z TZ mieszkam od bozego narodzenia
![]() ![]()
#851 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Bo gdy "dostałam" mieszkanie a byłam przed maturą więc powiedziałam rodzicom (małe mieszkanie a jeszcze mój brat) ze bedzie mi lepiej się uczyć - i jakos to przyjeli. No i naturalne było też ze tż sie wprowadza bo po co ma obcemu płacic za wynajem. Więc w sumie nie planowaliśmy tego ![]() ---------- Dopisano o 19:06 ---------- Poprzedni post napisano o 19:06 ---------- Jeszcze sie zapytam o ta ciecierzyce :P Gdzie sie to kupuje ? ![]()
![]() |
#852 | |
Ekspert GotowaniaNaGazie
|
Cytat:
www.alicja-w-kuchni.blogspot.com http://apparecchiamo.blogspot.com http://eksplozjasmaku.blox.pl http://kornikwkuchni.blogspot.com http://kotlet.tv http://kuchennymidrzwiami.blox.pl http://magiasmakow.blox.pl http://mojewypieki.blox.pl http://oliveandflour.blogspot.com http://przystole.blox.pl http://wkuchni.usagi.pl http://www.smakimprezy.pl Wydaje mi się, że te blogi najbardziej odpowiadają mnie i TŻ (tzn potrawy z nich)... a wybredni oboje jesteśmy masakrycznie :P |
|
![]() ![]() |
![]() |
#853 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 19:19 ---------- Poprzedni post napisano o 19:17 ---------- ciecierzyca bardzo dobra i zdrowa ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#854 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
to musze sie rozejrzeć ![]() i jutro chyba zrobie domowe chipsy ![]() ![]()
![]() |
#855 |
Wtajemniczenie
|
polecam również soczewicę, zwłaszcza zieloną
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#856 |
Zakorzenienie
|
ale nie bede mowila tz co to bo napewno nie bedzie chciał zjeść
![]() w ogole wiecie ze on nie lubi warzyw w ogole.Przez niego też nie jem ![]()
#857 | |
Ekspert GotowaniaNaGazie
|
Cytat:
Mój TŻ nie je w ogóle kiszonych ogórków i kiszonej kapusty. Ogórki - to sama otwieram słoik i wyjadam. Ale kapustkę jem tylko w domu... :P bo mnie się nie opłaca dla siebie samej robić surówki czy innych. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#858 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() A ja właśnie wróciłam z kicią od weterynarza. Dostała zastrzyk wyciszający i zawieźliśmy mocz do badania. Jutro dzwonię po wyniki... Ile bym dała, by już była zdrowa... ![]() ![]() ![]() Trzymajcie kciuki...
![]() |
#859 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() a najbardziej mój tż lubi kalafiora ![]() ![]() a jeśli Twój nie lubi warzyw, to przecież surówkę albo sałatkę możesz zrobić tylko dla siebie ![]() ---------- Dopisano o 19:54 ---------- Poprzedni post napisano o 19:41 ---------- aaby Twoja kicia będzie zdrowa, zobaczysz ![]() ja byłam ze swoją Rudą wczoraj u weterynarza, ależ ona nie potrafi się zachować w miejscu publicznym ![]() Edytowane przez wadera4 Czas edycji: 2010-06-15 o 18:51 |
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#860 |
Ekspert GotowaniaNaGazie
|
aaby heh, no ten zbiór to zestaw moich upodobań kulinarnych plus łatwość wykonania i dostępność składników
![]() Teraz stwierdzam że zdecydowanie tam za mało ryb i zup. Ale zup jeszcze nie robię, bo czekam na blender (jedyne zupy które przyznaję, to kremy). Ryby sa drogie (a brzydzę się pangą ze ścieków, ble). Może tata wreszcie róci do wędkowania, to by było super ![]() Całość zakładek mogę wysłać jak ktoś chce ![]() ![]() aaby mam jeszcze jedno pytanko. Planuję mieć kotka, jak już będę na własnym mieszkaniu. Tak szybko - na ile wyceniasz utrzymanie kici miesięcznie? Bo jak czasami czytam dziewczyny na wizoożu to się za głowe łapię... Po prostu wydaje mi się, że nawet jak nie będzie miała super drogiej kociej karmy i najdroższego weta to i tak jej będzie lepiej u nas niż w schronisku (bo stamtąd planuje go wziąść.) |
![]() ![]() |
![]() |
#861 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
W ogole mój to taki niejadek..ciagle tylko schabowe, piersi z kurczaka, spagetti:P
![]() |
#862 |
Ekspert GotowaniaNaGazie
|
Znalazłam w moich zbiorach takie coś... slinotok gwarantowany
![]() http://rozkoszsmaku.blox.pl/2010/01/...fast-food.html http://rozkoszsmaku.blox.pl/2010/02/...nym-sosie.html http://mad-aboutfood.blogspot.com/20...czakiem-i.html ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#863 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#864 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() i nieważne czy ten kot będzie jadł karmę za 30zł/kg, ważne żeby miał dom i miłość ![]() a niektóre schroniska mają podpisane umowy z lecznicami, i np. ja mam zniżki u weterynarza na psa wziętego ze schroniska ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#865 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
co prawda mam dwa (schorniskowce ![]() ja u siebie mieszkam z psem (tez ze schroniska) i niestety nie mam warunków na jeszcze jednego zwierza ![]() wydaje mi się, że utrzymanie kota nie kosztuje nie wiadomo ile. z takich podstawowych rzeczy to kot potrzebuje żwirek do kuwety i jedzonko. plus wyprawka na początek (kuweta, drapak, zabawki..). ale wiadomo - to raczej koszty jednorazowe gorzej jak się rozchoruje nagle, bo wtedy często do wydania naraz jest niemało.. i zdecydowanie zdagadzam się z tym co napisałas (pogrubione) ! ![]()
słuchaj, słuchaj, słuchaj swego serca. Edytowane przez kingakinga Czas edycji: 2010-06-15 o 19:09 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#866 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#867 |
Ekspert GotowaniaNaGazie
|
Kocham koty, w domu rodzinnym jest ich trzy. Ulubienice całej rodziny.
Dlatego na studiach strasznie tęsknię za taką przytulanką. |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#868 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#869 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Maila podam zaraz na priv. Cytat:
Utrzymanie kici... Zanim ją wzięliśmy, liczyliśmy ok. 70zł miesięcznie (wg zalecanych ilości pokarmu dla danego wieku itp.). Oczywiście były to koszty karm lepszych od Whiskasa i Kitiketa (fuuu!), ale daleko im było do Royala czy Hills'a... Niestety, takie gdybanie na nic się zdało. Nasza kicia bowiem od momentu przeprowadzki do nas nie je suchego. W ogóle! Ani jednej chrupki! Tzn. jak miała dietę (teoretycznie nadal ją ma), to dosypywaliśmy suche do mokrego i jakoś to połykała (dodam, że niestety kocie diety wiążą się ze specjalistycznymi karmami, np. Royal Canin, a one do tanich nie należą :/). BTW, tego dnia, kiedy ją braliśmy, rano zajadała się jeszcze suchym. Z hodowli otrzymaliśmy mnóstwo chrupek - właśnie tych, które kociaki jadły. ![]() Może małe przeliczonko: kicia je Animondę Kitten (puszki 200g) - na miesiąc ok. 20 puszek x 2,40 = 48zł (plus dosypujemy cały czas spore ilości RC suchego, inaczej jadłaby dużo więcej mokrego). Tego suchego wychodzi za ok. 40 zł. Czyli powiedzmy, że ok. 90zł. Kiedy dostawała Gourmety, zjadała ok. 1,5 puszki na dzień (45 puszek * 1,40zł = 63zł) + jeden posiłek z surowego mięska (porcja za ok. 0,8zł - w zależności od mięska - czyli 24zł miesięcznie). Razem: 87zł. Do tego dochodzą jakieś przysmaki w postaci stix'ów - Hera je uwielbia, dlatego czasem jej fundniemy ![]() No i żwirek przede wszystkim... A z tym jest baaardzo różnie - temat na kocią epopeję. Niestety nasza kicia choruje (kolejna epopeja) i wet sporo kosztuje. Do tej pory badanie moczu z wizytą 35zł + badanie moczu 15zł + badanie moczu 15zł + zastrzyk 40zł... A jest u nas 2,5 miesiąca... Trzeba liczyć się ze wszystkim, ale pomimo wielu problemów, jakie z nią mamy, nie wyobrażam sobie życia bez niej! ![]() Cytat:
![]() |
#870 |
Ekspert GotowaniaNaGazie
|
Co do oszczędzania... hmmm... Nastawiacie wino?
![]() U rodziców owoców moc - winogrono, wiśnie, co tam się chce. Jak jest czas narwać tego i nastawić, to potem mamy przez zimę pyszne winko. Jakie znacie tanie wina ( ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:46.