|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#901 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Panny z TŻ'ami mieszkające, gotujące i oszczędzające - czyli jak przeżyć do wyp
Cytat:
![]() Bardzo to lubi i świetnie mu to wychodzi (pewnie ma to po tacie, bo u niego w domu to właśnie tata gotuje). Ja za gotowaniem raczej nie przepadam ale mam swoje "specjały" ![]() Generalnie nie wyobrażam sobie sytuacji jaka jest u siebie. Wiem zresztą, że mój Tż tak by się nie zachowywał. Myślę, że musisz z nim szczerze i skutecznie proozmawiać
... jeżeli przestajemy marzyć, to znaczy , że umieramy..." Edytowane przez justysia171 Czas edycji: 2010-06-15 o 22:43 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#902 |
Raczkowanie
|
Dot.: Panny z TŻ'ami mieszkające, gotujące i oszczędzające - czyli jak przeżyć do wyp
mój to w sumie nic specjalnego w kuchni nie robi.
raz dla mnie ciasto upichcił za pomocą mamy i czasami jakies kanapki na sniadanie czy kolacje zrobi
#903 |
Ekspert GotowaniaNaGazie
|
Elizabetti witamy w wątku
![]() Po pierwsze co mi się rzuciło w oczy - facet nie rozumie aluzji i musisz mu powiedzieć wprost o co Ci chodzi. "Chcę żebyś zrobił to i to" - i już mamy sprawę wyjaśnioną. Co on z tym zrobi to się sama przekonasz. Mój TŻ potrafi zrobić proste potrawy i ogólnie jak ja nie mam czasu/ochoty gotować to nie umieram z nim z głodu. Ogólnie to umie o mnie zadbać ![]() Może Twój TŻ wyszedł z założenia że jak wszystko robisz i się nie skarżysz to jest Ci dobrze. Wyprowadź go z błędu i poproś o to niedzielne śniadanko. Kim jest Twój TŻ jeśli można wiedzieć ? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#904 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Na poczatku wspolnego mieszkania glupio mi bylo powiedziec tak jak napisala Mikia20 : 'chce abys zrobil to czy to' bo to on nas utrzymuje i wszystko oplaca, kupuje mi tez co chce a do mnie nalezy dbanie o dom, jak na razie przynajmniej. Wiec pomyslalam, ze to moze niewdziecznosc bedzie jak jeszcze go poprosze aby sniadania w niedziele dla nas robil...Ale teraz mnie to zaczelo zastanawiac bo bylam juz w kilku zwiazkach i faceci tez moze jakos specjalnie gotowaniem sie nie zajmowali ale cos tam w kuchni robili-chocby te glupie kanapki czy jajecznice. Nie wiem co o tym myslec dlatego chcialam zasiegnac Waszej opinii SPD ![]() Moze teraz dla mnie nie jest to jakis ogromny problem bo i tak mam nadmiar wolnego czasu ale tez mysle co bedzie w przyszlosci, jak przykladowo beda dzieci a ja gdzies wyjade, to aby tatus umial przygotowac dla nich obiad a nie pizze z supermarketu ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#905 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() No faktycznie ciezko ocenic skoro on was utrzymuje. Moze zaproponuj wspolne gotowanie w soboty i niedziele? mozecie zrobic sobie co sobote wieczor z kuchnia z roznych stron swiata ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#906 |
Copyraptor
|
Chyba bym się popłakała ze śmiechu, jakby mój TŻ czekał, aż mu zrobię wieczorem kanapki jak jest głodny
![]() ![]() Bardzo często mój TŻ gotuje, a ponieważ częściej niż mnie nachodzi go ochota na kawę/herbatę, to na 1 herbatę którą zrobię dla siebie przypada z 5 które on mi podstawi pod nos ![]() ![]() No, chyba że np. robiłam kolację sobie, i zaproponowałam mu, że jemu też zrobię ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#907 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Oj gdyby moja kicia chciała jeść suche... ![]() Cytat:
![]() Przeczytałam Twoją wypowiedź i lekko za głowę się złapałam. Nie myślałam bowiem, że w dzisiejszych czasach (gdzie związki opierają się na partnerstwie) dochodzi jeszcze do takich sytuacji. U mnie w domu było podobnie i efekt był taki, że jak np. mama w przeciągu załóżmy pół godziny od stwierdzenia taty "Jestem głodny" nie zrobiła kolacji, to on naburmuszony coś tam jadł, ale dwa dni się nie odzywał... Chore! Teraz jest trochę lepiej (troszkę tatę z siostrą "utemperowałyśmy" ![]() TŻ bardzo chętnie gotuje. Obiady b.często robimy razem, śniadaniami i kolacjami zajmuję się raczej ja, ale nie ma problemu, żeby to TŻ przygotował. A jak jestem zmęczona czy czymś zajęta, to nawet zabrania mi wchodzić do kuchni i przynosi gotowe jedzonko pod nos. Tak jak mówisz - teraz Ci to nie robi, ale w przyszłości?! Myślę, że aluzje tutaj nic nie wskórają - proponuję otwartą szczerą rozmowę. I nie patrz na to, że TŻ Cię utrzymuje. On przynosi kasę, ale Ty dbasz o dom - niech to też weźmie pod uwagę. Chyba, że nie chcesz być SPD, a po prostu kurą domową... Sorki za bezpośredniość, ale oburzają mnie takie sytuacje... A tak w ogóle dzień dobry ![]() Ale mam nogi obolałe! Wczoraj cały dzień na koturnach i obiecałam sobie, że dziś płaskie... No ale taka ładna pogoda, że żal było zostawić je w domu ![]() ![]()
![]() |
#908 |
Zakorzenienie
|
Cześć
ale nastukałyście ![]() ja wczoraj zamiast sie uczyć byłam na truskawkach ![]() Elizabetti taka sytuacja kojarzy mi się właśnie z dawnymi czasami (no może nie aż tak dawnymi) gdzie bylo przekonanie, że kobieta tylko do garów i ma usługiwac mężczyźnie (choć teraz też się z tym spotykam i wielkie oburzenie widzę że ja tak nie robię); myślę że musisz z Tżtem porozmawiać o tym, bo rozmowa powinna być podstawą związku; U nas Tż często robi obiady, zawsze rano przygotowuje śniadanie i kanapki do pracy i nie marudzi ![]()
#909 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Ja lubię bardzo jedno, chyba też bułgarskie, ok. 14 zł kosztuje, ale niestety nie pamiętam nazwy. W domu stoi butelka, więc sprawdzę wieczorem i napiszę. ![]() Mój też ![]() Cytat:
Je tylko gotowane jedzenie. Kaszę lub ryż z marchwią i mięsem. Służy mu takie odżywianie i ma się mimo swoich 11 lat dobrze ![]() Aaaaa i wstawiam fotkę. Wy swoje kociska pokazujecie - apropos przepiękne wszystkie ![]() Elizabetti witaj ![]() ![]() ![]() Nooooo, nadrobiłam co napisałyście przez cały wczorajszy dzion. Dałam radę. ![]() My wczoraj z TŻ dość spontanicznie wybyliśmy w miasto, na piwko(a) i meczyk ze znajomymi. Obawiałam się co prawda dzisiejszej pobudki i bólu głowy, ale nie było tak źle. W ramach (nie)oszczędności dzisiaj, zafundowałam sobie bułkę słodką z serem. I teraz zła jestem na siebie, bo nie dość że w boczki wchodzi, to jeszcze kaprysom się poddaję. ![]() ![]() Dopijam kawkę i zabieram się do pracy, ale będę zaglądać. Miłego dnia ![]()
![]() Edytowane przez ijaa Czas edycji: 2010-06-16 o 08:05 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#910 |
Zakorzenienie
|
To i ja się nieśmiało przyłączę
![]() Zbliżają się wakacje i korzystając z większej ilości czasu wolnego mam zamiar troszkę poeksperymentować w kuchni więc wszystkie rady będą cenne ![]() ![]()
#911 |
Zakorzenienie
|
jaki ładny piesek
![]()
![]() |
#912 |
Zakorzenienie
|
Mój przez całe studa mieszkał sam wiec nauczył sie robic to co lubi. Raptem z 5 potraw ale zawsze
![]() Ja natomiast nie umiem prawie nic wiec obiady spoczywają na barkach TZ, ja coś tam mu moge pomóc więc mozna powiedzieć ze gotujemy razem. ![]() ![]() Jeśli chodzi o śniadania i kolacje to robimy sobie sami bo ja wstaje o 9 a on o 12 i klade sie spac ok 23 a on ok 3 wiec nie jestesmy sie w stanie zsynchronizować ![]() ![]() Uważam Elizabetti ze nie powinnas wszystkiego robić sama. Sprzątasz cały dom też sama ?? Ja zaganiam TZ do sprzątania łazienki i odkurzania (bo nie moge tego robić).
#913 |
Zakorzenienie
|
#914 |
Wtajemniczenie
|
Elizabetti - ciężko będzie, bo mój ojciec np też ma takie podejście 'bo on utrzymuje rodzinę' i chociaż gotuje wybornie, z reguły wszystko zrzuca na mamę
![]() mojemu trzeba było udowodnić, że gotowanie to frajda i wyzwanie. u mnie wymówką było wieczne 'ale ja nie umiem!'. tż nie posiada takiej ułańskiej fantazji jak ja w tej dziedzinie, ale z głodu nie umrze jak mnie nie ma, albo kiedy nie mam czasu zrobić obiadu. najczęściej coś odgrzewa, robi kanapki. ale jak raz na jakiś czas przygotuje pizzę (jego specjalność, bo ja nie mam siły, żeby dobrze wyrobić ciasto drożdżowe) albo ciasto na bułeczki, drożdżówki, cebularze - to on chodzi zadowolony, a ja najedzona i szczęśliwa, że coś robi ![]() ![]() i nie trzymam się sztywno przepisów, kombinuję. taaak, TŻ powinien to doceniać ![]() ![]()
#915 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() Ale pracuję nad tym ![]() I dzień dobry ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#916 | |
Copyraptor
|
Cytat:
Dzień dobry, i tu muszę pochwalić moją "teściową" - wychowała sobie synów tak, że potrafią sobie uprać, poprasować, posprzątać, obiad zrobić, i wszystko inne. Przy czym akurat mój TŻ najstarszy z trójki braci, więc najwięcej tych zdolności "odziedziczył" ![]() Nawet mi ciasta czasami piecze ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#917 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#918 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
dodatkowo - samotne studia uczą zaradności ![]()
![]() |
#919 |
Copyraptor
|
I w sumie jego to jest trudno zmusić do zjedzenia śniadania - nie ma takich nawyków. Za to o moje śniadanie ciągle dba, i zawsze mi wstawi mleko do zagrzania do płatków, albo się spyta czy mi kanapek nie zrobić
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#920 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
mój miał kiedys zapędy pedantyczne zmieniło sie to gdy zamieszkał ze mna i stertą moich ciuchów na każdym foteku ![]() A łazienke sprząta ładnie i myje podłogi tyż ładne ![]()
![]() |
#921 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Codziennie sobie szykuję jedzonko do pracy na następny dzień to i jemu przygotowuję - tam tego nie zrobi, bo przeciez po co wstać z kanapy, a później zajada się w ciągu dnia jakimiś gotowymi, niezdrowymi i drogimi świństwami. ![]() ![]() Ma szczęście że bardzo lubię gotować i ogólnie urzędować w kuchni więc nie boli mnie to jakoś straszliwie, ale służącej nie dam z siebie robić. Pracuję nad jego zaangażowaniem i nawet zaczyna to odnosić skutki. ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#922 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#923 |
Zakorzenienie
|
Wiecie co, jak tak czytam o waszych leniwych Tżtach to zaczynam jeszcze bardziej doceniać swojego, że robi sam z siebie i że ma chęci (bo ja to czasem leniwa jestem
![]()
#924 |
Wtajemniczenie
|
Przepisy były w gazecie "Świat Kobiety"
Nie zabrałam dzisiaj gazetki do pracy. Jutro zrobię jakieś skany. Wiem że czasami przepisy w takich czasopismach są nic nie warte, ale te wyglądają na normalne. A przynajmniej pomysły na cały miesiąc są razem z zakupami. ---------- Dopisano o 10:15 ---------- Poprzedni post napisano o 10:11 ---------- A możesz mi również napisać jakie masz pojemniczki? |
![]() ![]() |
![]() |
#925 |
Zakorzenienie
|
dziewczyny, ja nie rozumiem jak możecie zgadzać się na takie lenistwo swoich chłopaków.
![]() Rączki ma, sam może sobie kanapeczki przygotować ![]() ![]() przecież w związku liczy się partnerstwo. Pracujecie po tyle samo godzin, a jeszcze musicie sprzątać i robić obiadki? w głowie mi się to nie mieści. To dziećmi też tylko Wy się będziecie zajmować, z psem wychodzić na spacery, gotować obiadki, kolacyjki robić, odkurzać i myć okna po przyjściu z pracy, podczas gdy jasnie pan będzie tv oglądał? ![]()
Edytowane przez Papryczkaa Czas edycji: 2010-06-16 o 09:36 |
![]() ![]() |
![]() |
#926 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() Codziennie pytam o której bedzie...jak ok.20 to znaczy "wcześnie" ![]() ![]() ![]() Ogólnie mój TŻ chce mi pomogać w obowiązkach domowych ale przez godziny pracy w tygodniu z tym ciężko. Rano w tyg. robię tez kanapki, ja wstaję wcześniej bo pracę zaczynam o 7, TŻ o 8.30 ,mój TŻ wstaje na ostatnią chwilę (nie dziwię mu się bo długo pracuje)więc nigdy nie robił sobie kanapek ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#927 |
Zakorzenienie
|
nie ma u mnie ciepłej wody
![]() mój tz zły chodzi bo chciał sie umyć (ja zresztą też - miałam isć dziś na zdjęcie ![]()
#928 |
Zakorzenienie
|
zagotujcie w garnku
#929 |
Zakorzenienie
|
no chyba tak bedzie trzeba.
zaraz pójde do naszego "administratora" sie zapytać. Zazwyczaj jak coś wyłączali to pisala kartka. A w ogole u was tez co chwile coś robią ? A to gaz a to prąd bez przerwy cos wyłączają. Chyba nasza kamienica taka pechowa.
#930 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale pocieszę Cię, że jak prądu nie ma to nic nie działa, ani kuchenka, ani piec do zagrzania wody i ciemno w domu...
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:55.