Żony, matki, wizażanki - wirtualne Koleżanki, czyli pogaduchy PM 2009 cz. XIX - Strona 154 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne

Notka

Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-06-16, 10:52   #4591
SAMBAdiJANEIRO
Zakorzenienie

Dot.: Żony, matki, wizażanki - wirtualne Koleżanki, czyli pogaduchy PM 2009 cz. XIX

Cytat:
Napisane przez Madzialenka12344321 Pokaż wiadomość
Samba czyli TZ by coś we wrocku wynajął tak?? Czy macie tam kogos, u kogo by mieszkał??

nie mamy tam zadnej rodziny wiec bedzie musial cos wynajac jak cos....ale na razie za wczesnie by sie tym przejmowac
SAMBAdiJANEIRO jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-16, 10:55   #4592
kliwia
Zakorzenienie

Dot.: Żony, matki, wizażanki - wirtualne Koleżanki, czyli pogaduchy PM 2009 cz. XIX

madzia ano w ogole nie ma znieczulenia. chyba ze do cesarki, no ale to co innego.
a Ty masz widze uprzywilejowana pozycje.
U mnie rok temu porody rodzinne byly odwolane przez swinska grype. czasami tez sa odwolywane bo jakas bakteria szaleje po szpitalu. na takie akcje wplywu nie mamy niestety.
kliwia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-16, 10:55   #4593
Madzialenka12344321
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez SAMBAdiJANEIRO Pokaż wiadomość
nie mamy tam zadnej rodziny wiec bedzie musial cos wynajac jak cos....ale na razie za wczesnie by sie tym przejmowac
rozumiem

tak czytam sobie o tym szpitalu i weszłam na stronkę szkoły rodzenia i fajna nawet oferta. za 200 zł a z 8 tyg zajęc, wiec napewno wiele sie można dowiedzieć

"Szkoła działa od 2008 r. Kurs zamknięty. W grupie 5 par. Kurs obejmuje 16 godzin zajęć (2 godz. 1 raz w tygodniu przez 8 tygodni). Zajęcia prowadzi: położna. Prowadzone są także: kursy weekendowe, indywidualne przygotowanie do porodu. Inne zajęcia: porady laktacyjne.

Opłaty: kurs podstawowy – 200 zł, kurs indywidualny – 40 zł/godz., konsultacje indywidualne – 50 zł/godz., porady laktacyjne – 50 zł (w poradni), 70 zł (w domu)."

Jest jeszcze u nas jedna szkoła rodzenia przyszpitalna, ale nie nic na jej temat nie wiem.

Madzialenka12344321 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-16, 10:57   #4594
Gucia0987
Zakorzenienie

Cytat:
hehe

mój sie od zawsze rwie do tego

Powiedział, ze bardzo chce, tylko sie boi czy nie zemdleje, ale to nic,powiedział, że najwyżej sobie rękę do mojej przywiąze i jak zemdleje i padnie to dalej będzie mnie trzymał wariat
Wiesz, u mnie nie wchodzi w rachubę inny sposób jak cesarka, więc pewnie nawet nie będzie możliwości żeby był, ale tak czy siak, mogę zapomnieć, że będzie mnie trzymał za rękę

Madzia, Ty jesteś uprzywilejowana, teściowa lekarz, w rodzinie położnik - nic tylko rodzić!

"Księżna: (...)ale oświadczam Ci, od dzisiaj w ogóle już nie boję się pająków!
Marion: Niemniej jednak tego zabiłaś
Księżna: Cóż, ktoś musiał zapłacić za te, które całe życie mnie straszyły"

Gucia0987 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-16, 11:01   #4595
Madzialenka12344321
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kliwia Pokaż wiadomość
madzia ano w ogole nie ma znieczulenia. chyba ze do cesarki, no ale to co innego.
a Ty masz widze uprzywilejowana pozycje.
U mnie rok temu porody rodzinne byly odwolane przez swinska grype. czasami tez sa odwolywane bo jakas bakteria szaleje po szpitalu. na takie akcje wplywu nie mamy niestety.
No niestety, to są takie nieprzewidziane akcje. Ale tak to wam zezwalają na porody rodzinne??

U na sale sa 4 i 2 osobowe ale za 200 zł masz salę pojedynczą jest tez piłka, prysznic, materac do dyspozycji . Dla łagodzenia bólu są stosowane niefarmakologiczne metody, takie jak: odpowiednie pozycje porodowe oraz farmakologiczne (m.in. Dolargan) - (nie wiem co to hehe ). Oczywiscie to jest zwykły szpital wiec wszystko jest bez opłat. A szpital mam 3 min drogi samochodem od mojego domu. Wszystlo jest tam nowe, bo oddany był do uzytku w listopadzie tamtego roku, stary szpital jest juz zamkniety.

i co ważne, po porodzie dziecko jest z mamą "Kontakt mamy z dzieckiem trwa zazwyczaj od 1 do 5 minut. Pierwsze karmienie odbywa się nie później niż po około 2 godzinach, już w oddziale położniczym, po kilku godzinach. Oględziny, ważenie i mierzenie dziecka po porodzie są przeprowadzane w pobliżu matki, po 5 – 10 min. Po porodzie mamy mają dzieci przy sobie przez całą dobę."

---------- Dopisano o 11:01 ---------- Poprzedni post napisano o 10:59 ----------

Cytat:
Napisane przez Gucia0987 Pokaż wiadomość
Wiesz, u mnie nie wchodzi w rachubę inny sposób jak cesarka, więc pewnie nawet nie będzie możliwości żeby był, ale tak czy siak, mogę zapomnieć, że będzie mnie trzymał za rękę

Madzia, Ty jesteś uprzywilejowana, teściowa lekarz, w rodzinie położnik - nic tylko rodzić!

tak, a jak się nad tesciową wprowadzimy to już w ogóle, opieka medyczna 24 godz na dobę

Kochana moja siostra cioteczna jak rodziła przez cesarkę i mąz ją trzymał za rękę. Wiem, ze niektóre szpitale na to pozwalają.

Stary 2010-06-16, 11:02   #4596
celi25
Rozeznanie

Cytat:
mój powiedział to samo, jak tylko zobaczy dwie kreski to leci i kupuje lustrzankę, on kocha robić zdjęcia, ale mamy teraz zwykłą cyfrówkę. Jednak mimo wszystko jakąś sesję z TZ też będe chciała mieć

Jakim rankingu?? To za Brazylia jesteś?? my z męzem za Hiszpanią a mój tata za Holandią
Naszym domowym rankingu - typujemy sobie wyniki. A ja jestem za nikim - taki ze mnie kibic

celi25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-16, 11:05   #4597
Madzialenka12344321
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez celi25 Pokaż wiadomość
Naszym domowym rankingu - typujemy sobie wyniki. A ja jestem za nikim - taki ze mnie kibic
jak to za nikim, jak to za nikim?? Prosze sie określić hehe

Stary 2010-06-16, 11:10   #4598
martucha84
Zakorzenienie

zzo nie mozesz sobie zazyczyc tzn mozesz ale jest platne - a to ze ze wskazan lekarskich to chodzi o to ze jak wczesniej wiesz ze bedzieszmiala cesarke mozesz miec go albo ogolne... nie ma czegos takiego ze polozna ci zaleci zeby ci go dac i to jest wskazanie..
wiem bo pytalam naszej poloznej o co chodzi z tymi wskazaniami... to wlasnie o to ze mozesz miec juz wskazanie do cesarki duzo wczesniej i wybrac czy chcesz ogolne czy zzo...

wiec idac na zwykly porod nie mozesz miec karteczki ze masz miec podane zzo - bo mozesz go dostac tak naprawde tylk ow kilku przypadkach - gdy rozwarcie jest miedzy 4 a 9 cm gdy wytrzymasz w pozycji "kociego grzbietu" 20 minut - jak skurcze sa czestrze a rozwarcia brak albo za duzo moze byc klopot..

no i na bant jest ono platne nawet jak polozna powie podczas porodu ze masz zielone swiatlo bo widzi ze sie meczysz a akcja jeszcze dlugooo potrwa...
tak czy inaczej za niego placisz bo go nierefunduja

Edytowane przez martucha84
Czas edycji: 2010-06-16 o 11:13
martucha84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-16, 11:12   #4599
Madzialenka12344321
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez martucha84 Pokaż wiadomość
zzo nie mozesz sobie zazyczyc tzn mozesz ale jest platne - a to ze ze wskazan lekarskich to chodzi o to ze jak wczesniej wiesz ze bedzieszmiala cesarke mozesz miec go albo ogolne... nie ma czegos takiego ze polozna ci zaleci zeby ci go dac i to jest wskazanie..
wiem bo pytalam naszej poloznej o co chodzi z tymi wskazaniami... to wlasnie o to ze mozesz miec juz wskazanie do cesarki duzo wczesniej i wybrac czy chcesz ogolne czy zzo...
No to może u was tak jest. Poza tym po znajomści wszystko można U nas jest nieodpłatnie przy zaleceniach ale moze bez zalecen a na zyczenie tez jest ale już płatnie (nie wiem, bo w ciązy nie jestem wiec sie nie pytałam).

Stary 2010-06-16, 11:13   #4600
Corii
👸🏼 Barbie 💜 M.A.C

Cytat:
Napisane przez Gucia0987 Pokaż wiadomość
Guciu u mnie tak samo

Live long and prosper
🖖🏻
Corii jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-16, 11:13   #4601
kliwia
Zakorzenienie

gucia czasami przy cesarce moze byc maz. zalezy od szpitala

madzia tak porody rodzinne sa za darmo. i sprzet do pomocy w rodzeniu typu pilki drabinki wanna tez jest
kliwia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-16, 11:15   #4602
Madzialenka12344321
Zakorzenienie

Cytat:
wiec idac na zwykly porod nie mozesz miec karteczki ze masz miec podane zzo - bo mozesz go dostac tak naprawde tylk ow kilku przypadkach - gdy rozwarcie jest miedzy 4 a 9 cm gdy wytrzymasz w pozycji "kociego grzbietu" 20 minut - jak skurcze sa czestrze a rozwarcia brak albo za duzo moze byc klopot..

no i na bant jest ono platne nawet jak polozna powie podczas porodu ze masz zielone swiatlo bo widzi ze sie meczysz a akcja jeszcze dlugooo potrwa...
tak czy inaczej za niego placisz bo go nierefunduja
NO i wtedy w tych kilku przypadkach połozna może z powodów medycznych zalecic zzo.
Ale skoro na stronie szpitala jest czarne na białym napisane ,z e z zalecienia medycznego jest bezpłatne, to chyba tak jest, prawda??

Stary 2010-06-16, 11:15   #4603
Corii
👸🏼 Barbie 💜 M.A.C

Cytat:
Napisane przez celi25 Pokaż wiadomość
Też jestem za nikim mam piłke nożną głeboko gdzieś

Live long and prosper
🖖🏻
Stary 2010-06-16, 11:18   #4604
Scio
Zakorzenienie

GG do Scio

Cytat:
Dziewczyny ostatnio oglądałam debatę jakąś kandydatów na prezydenta, była mowa o in vitro. Co wy o tym sądzicie?? Powinno być refundowane czy nie?? Ja jestem za, przeciez to szansa dla wielu par. Na szczęscie tylko Kaczynski jest przeciw
Jestem za. Ale tylko Napieralski wprost powiedział, ze jest za. Komorowski owinął w bawełne i jestem pewna, ze złamie się pod naciskiem kleru.

Cytat:
Napisane przez kolanka Pokaż wiadomość
Jest jedna sprawa w invitro, która nie daje mi spokoju i ze względu an to nie potarfie definitywnie odpowiedzieć, ze tak, ze jestem za refundacją. Jako materiał genetyczny pobieranych jest kilka komórek jajowych i one wszystkie sa zapładniane. Jesli np. pierwszy zarodek się przyjmie i bedzie z niego dzidzius, to co dzieje się z pozostałymi załodnionymi komórkami"dzidziusiami" - sa zabijane?
Są zamrażane. Stymulacja jaką przechodzi kobieta przed in vitro jest bardzo obciążająca organizm.Dostaje się tony leków hormonalnych, aby wychodować jak najwięcej jajeczek - jest to zbyt cenny materiał, zeby go wyrzucić. Dlatego się je mrozi. Po to, aby w przyszłości para mogła się zdecydować na drugie dziecko objając całe te obciążające przygotowania. Poza tym każda para podpisuje dokumenty co w komórkami np. w razie ich śmierci. Często jest tak, ze pary decydują się oddać komuś te komórki (adopcja zarodków). Nie niszczy się czegoś co jest tak trudne do osiągnięcia.
Ja akurat jestem bardzo liberalna - uważam, ze skoro żyjemy w wolnym kraju to każdy sam podejmuje decyzje w zgodzie z własnym sumieniem - tym bardziej, ze in vitro nikt nie robi dla kaprysu. Przed nim jst duga, męcząca (psychicznie) droga.

---------- Dopisano o 11:18 ---------- Poprzedni post napisano o 11:16 ----------

A propo znieczulenia zzo jest ono bezpłatne ze wskazań medycznych - z tym ze jak lekarz podejmie decyzje to z reguły na znieczulenie jest za późno.
Porody rodzinne - u nas są bezpłatne - o takie muszą być - pobierają jedynie opłaty za sale do takich porodów

ze szkołami rodzenia różnie w jednym szpitalu jak zrobisz (300 zł) to masz poród rodzinny za darmo

W Gagatkowym świecie Mamo, połamigłówkujemy? - Logico primo
Agatka jest już z nami
Scio jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-16, 11:19   #4605
Madzialenka12344321
Zakorzenienie

Scio no własnie, tylko Napieralski powiedział to wprost. Swoja droga podoba mi się jak ten człowiek mówi, jak sie wypowiada . Choc nie chcąc aby wygrał Kaczynski, będe głosowała na Komorowskiego

Stary 2010-06-16, 11:20   #4606
Maja102
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Corii Pokaż wiadomość
Też jestem za nikim mam piłke nożną głeboko gdzieś

Stary 2010-06-16, 11:21   #4607
Madzialenka12344321
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Scio Pokaż wiadomość
A propo znieczulenia zzo jest ono bezpłatne ze wskazań medycznych - z tym ze jak lekarz podejmie decyzje to z reguły na znieczulenie jest za późno.
Porody rodzinne - u nas są bezpłatne - o takie muszą być - pobierają jedynie opłaty za sale do takich porodów

ze szkołami rodzenia różnie w jednym szpitalu jak zrobisz (300 zł) to masz poród rodzinny za darmo
No własnie i tak jest tez zapisane na stronie mojego szpitala. Z praktyki wiem, że przy znajomościach mozna to "wskazanie medyczne" przyspieszyc

Stary 2010-06-16, 11:22   #4608
martucha84
Zakorzenienie

porod u nas tez jest za darmo - rodzinny takze - i basen pilki materace krzeselka drabinki prysznic tez...

a jak oni moga ci zalecic przed porodem zzo? przeciez to jest niewykonalne..

P.s. doczytalam - zalecenie WYDANE PRZED PORPDEM to moze byc tylko od psychologa lub psychiatry ze zle znosisz bol a nie od zwyklegolekarza czy pozloznej itd...

a w trakcie porodu moze go zalecic polozna - bezplatnie - jesli porod przedluza sie ponad 12 godzin a skurcze niepostepuja - dostaje sie je poto zeby "odpoczac" i zebrac sily i po jakims czasie walczyc dalej...

innej mozliwosc BEZPLATNEGO nie ma

wiec jak porod trwa ci mniej niz 10-12 godzin niedostaniesz go za darmo...
Stary 2010-06-16, 11:23   #4609
Corii
👸🏼 Barbie 💜 M.A.C

Cytat:
Napisane przez Maja102 Pokaż wiadomość

allle heery w vaku

Live long and prosper
🖖🏻
Stary 2010-06-16, 11:24   #4610
Madzialenka12344321
Zakorzenienie

Cytat:
porod u nas tez jest za darmo - rodzinny takze - i basen pilki materace krzeselka drabinki prysznic tez...

a jak oni moga ci zalecic przed porodem zzo? przeciez to jest niewykonalne..

P.s. doczytalam - zalecenie WYDANE PRZED PORPDEM to moze byc tylko od psychologa lub psychiatry ze zle znosisz bol a nie od zwyklegolekarza czy pozloznej itd...

a w trakcie porodu moze go zalecic polozna - bezplatnie - jesli porod przedluza sie ponad 12 godzin a skurcze niepostepuja - dostaje sie je poto zeby "odpoczac" i zebrac sily i po jakims czasie walczyc dalej...

innej mozliwosc BEZPLATNEGO nie ma

wiec jak porod trwa ci mniej niz 10-12 godzin niedostaniesz go za darmo...
Marta, ale ja nigdzie nie pisałam, że zalecenie ma byc wydane przed porodem??
Przecież to by było bez sensu.

edit:

w praktyce, mamy bratowa dała go tej znajomej po kilku godz porodu. napewno nie czekała do 10-12 godz

Edytowane przez Madzialenka12344321
Czas edycji: 2010-06-16 o 11:25
Stary 2010-06-16, 11:24   #4611
Scio
Zakorzenienie

GG do Scio

Cytat:
Scio no własnie, tylko Napieralski powiedział to wprost. Swoja droga podoba mi się jak ten człowiek mówi, jak sie wypowiada . Choc nie chcąc aby wygrał Kaczynski, będe głosowała na Komorowskiego
Ja bedę na Napieralskiego. Bo nie wierzę w sondaże. Dla mnie coś takiego powinno byc zabronione, bo to ludziom sugeruje na kogo ają głosować. Bez sensu. A wiadomo, ze sondaze to se do kosza można wyrzcić, bo ile oni osób zapytają?
Do mnie jakoś nikt nigdy nie dzwonił

Dla mnie Komorowski to tak beznadziejny kandydat jak i Kaczyński. Ciągle patrzący w przeszłość : bo ja tworzyłem solidarność

Ale w końcu demokracje mamy niech se każdy głosuje na kogo chce - bo prezydent to tyle może co...

Agatka jest już z nami
Stary 2010-06-16, 11:27   #4612
Madzialenka12344321
Zakorzenienie

Cytat:
Ja bedę na Napieralskiego. Bo nie wierzę w sondaże. Dla mnie coś takiego powinno byc zabronione, bo to ludziom sugeruje na kogo ają głosować. Bez sensu. A wiadomo, ze sondaze to se do kosza można wyrzcić, bo ile oni osób zapytają?

Dla mnie Komorowski to tak beznadziejny kandydat jak i Kaczyński. Ciągle patrzący w przeszłość : bo ja tworzyłem solidarność

Ale w końcu demokracje mamy niech se każdy głosuje na kogo chce - bo prezydent to tyle może co...
Tez bym zagłosowała na Napieralskiego, bo moim zdaniem on taki najbardziej życiowy jest , otwarty, potrafi sie wypowiedzieć. Tylko jednak te sondaże kurcze... boje się aby Kaczynski nie wygrał.

Stary 2010-06-16, 11:28   #4613
martucha84
Zakorzenienie

Cytat:
w praktyce, mamy bratowa dała go tej znajomej po kilku godz porodu. napewno nie czekała do 10-12 godz
to zrobila to nielegalnie - a ze kazda polozna robi dokumentacje przez caly porod co sie dzieje jak sie dzieje ile trwa to jakby mieli kontrole to by wpadla...

niestety u nas wszystko trzeba pokatnie robic.. bo jak kogos nie stac to sie meczy...
powinno byc refundowane i tyle... zeby rodzic w ludzkich warunkach...

Cytat:

z tego samego powodu zaglosuje na napieralskiego kaczynski wywoluje odruch wymiotny a komorowski jest jakis dziwny...
Stary 2010-06-16, 11:33   #4614
SAMBAdiJANEIRO
Zakorzenienie

ale moj tzcik ma pecha... wlasnie dzwonil do mnie spod wroclawia ze zapomnial sobie dokumentow wszystkich... od auta tez a jest samochodem ehhh... mam nadzieje ze go wpuszcza na ta rozmowe w ogole... i ze go policajce nie zatrzymaja ;/ bo bedzie lipa....

a ja musze sie wreszcie isc myc bo sie nie wyrobie do roboty... ehhh nie lubie tam chodzic cala zestresowana od rana jestem bo nie wiem co mnie znow tam czeka hehe
SAMBAdiJANEIRO jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-16, 11:34   #4615
Madzialenka12344321
Zakorzenienie

Cytat:
to zrobila to nielegalnie - a ze kazda polozna robi dokumentacje przez caly porod co sie dzieje jak sie dzieje ile trwa to jakby mieli kontrole to by wpadla...

niestety u nas wszystko trzeba pokatnie robic.. bo jak kogos nie stac to sie meczy...
powinno byc refundowane i tyle... zeby rodzic w ludzkich warunkach...
Dlaczego nielegalnie?? Sama napisałaś , ze kilka powodów dla których moze byc dane zzo.

Cytat:

Wiec w dokumentacji można wiele napisac

Marta a w twoim szpitalu w którym będziesz rodziła, jest zzo bezpłatne przy wskazaniu medycznym, czy tak jak u kliwi w ogóle go brak, nawet za dopłatą??

Stary 2010-06-16, 11:35   #4616
anika222
Zakorzenienie

GG do anika222

no własnei o napieralskim mowią ze to straszny karierowicz, po trupach do celu

ale tak naprawde to nei wiemna kogo glosować kaczynski nie bo pis, komorwski nie bo mnie nei przekonuje ciagle powtarza utarte slogany, lepper nie bo nie reszta sie nei liczy tak naprawdę....

"tylko spokój nas uratuje..piiiiip...
anika222 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-16, 11:36   #4617
martucha84
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez SAMBAdiJANEIRO Pokaż wiadomość
ale moj tzcik ma pecha... wlasnie dzwonil do mnie spod wroclawia ze zapomnial sobie dokumentow wszystkich... od auta tez a jest samochodem ehhh... mam nadzieje ze go wpuszcza na ta rozmowe w ogole... i ze go policajce nie zatrzymaja ;/ bo bedzie lipa....
bedzie musial je doslac ale troche lipnie... bardzo nawet... mam nadzieje ze mu sie uda...
Stary 2010-06-16, 11:37   #4618
Madzialenka12344321
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez anika222 Pokaż wiadomość
no własnei o napieralskim mowią ze to straszny karierowicz, po trupach do celu

ale tak naprawde to nei wiemna kogo glosować kaczynski nie bo pis, komorwski nie bo mnie nei przekonuje ciagle powtarza utarte slogany, lepper nie bo nie reszta sie nei liczy tak naprawdę....
ciężki wybór

No własnie aby ten Napieralski nie okazał się takim karierowiczem co to po wyborach zmieni sie o 180 stopni ale jesli by miał zostac taki jaki jest teraz to by było super

Stary 2010-06-16, 11:40   #4619
martucha84
Zakorzenienie

Cytat:
Dlaczego nielegalnie?? Sama napisałaś , ze kilka powodów dla których moze byc dane zzo.

Wiec w dokumentacji można wiele napisac

Marta a w twoim szpitalu w którym będziesz rodziła, jest zzo bezpłatne przy wskazaniu medycznym, czy tak jak u kliwi w ogóle go brak, nawet za dopłatą??
bo przed 10-12 godzina podanie nie jest wskazaniem... wskazaniem jest PRZEDLUZAJACY SIE porod ponad 12 godzin.. a skoro podala go wczesniej to nie z jedynego refundowanego powodu... wiec nielegalnie chyba ze nasciemniala w papierach ze podala go pozniej... no ale jesli laska urodzila w niecale 12 gozini to za wiele sciemniac nie mogla..

nfz zwraca tylko wtedy gdy podane jest z powodu przedluzajacego sie..

zzo u mnie jest na zyczenie - platne, polozna nam powiedziala ze bezplatne ze wskazania do cc ,
a teraz wyczytalam ze wlasnie bezplatne jest ze wskazania przez psychologa lub przy ponad 12 godzinnym porodzie... wczesniejsze podanie zawsze jest platne przez pacjenta..

Edytowane przez martucha84
Czas edycji: 2010-06-16 o 11:41
martucha84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-16, 11:43   #4620
Scio
Zakorzenienie

GG do Scio

Przecież oni wszyscy karierowicze

Ja oglądnęłam debatę i wg najlepiej wypadł Napiealski - dodatkowy atut, ze jest młody, nie podlega lustracji i nie odwołuje się do Solidarności

Agatka jest już z nami
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum ślubne

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości