|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1471 |
|
Przyczajenie
|
Dot.: Uroki ciąży czujemy, a jesienią się rozpakujemy :) WRZESIEŃ-PAŹDZIERNIK 2010 cz
[QUOTE=gabisun;20026627]Właśnie przestudiowałam informacje o becikowym i się okazuje ,że dostane po urodzeniu maluszka aż 4
2 becikowe i 2 razy z pzu Gabisun, widzę, że bardzo zorientowana jesteś w kwestiach finansowo-prawnych związanych z ciążą... Czy mogłabyś mi podać jakieś streszczenie co mi się po porodzie należy od pracodawcy tudzież innych instytucji i jakie dokumenty powinnam poskładać idąc na macierzyński. Ja jestem zwykle nieszczęśliwa musząc się zajmować takimi sprawami w związku z czym mój poziom orientacji w temacie jest- wstyd się przyznać- prawie ujemny ![]() Dziewczyny, widzę, że prawie wszystkie przynajmniej rozpoczęłyście zakupy wyprawkowe. Ja w związku z tym, że ostatnio raczej skupiam się na problemach z szyjką i skurczami, nie bardzo się orientowałam co i w jakich ilościach powinnam kupić mojemu maluszkowi. Nie wiem ile mi będzie trzeba śpioszków, pajacyków, kaftaników... czy kupić becik czy po prostu kocyk bawełniany... Poradźcie proszę |
|
|
|
#1472 | |||
|
Raczkowanie
|
Dot.: Uroki ciąży czujemy, a jesienią się rozpakujemy :) WRZESIEŃ-PAŹDZIERNIK 2010 cz
Cytat:
a co do sytuacji rodzinnej to fajnie,że macie mieszkanko i nie musiscie czynszu płacić,zawsze tą kaskę można na coś innego przeznaczyć,a w tych czasach jest na co ![]() a jak bedziecie z mamą od rana razem w domku a po pracy z Ttem to myślę,ze nie będzie najgorzej i jakoś się dogadają Cytat:
a co do wyprawki to planuje podobnie tak jak TY a potem leżeć i pachnieć-uwielbiam to stwierdzenie![]() Cytat:
![]() a co do kredytu to masz super podejscie i pewnie,że będzie dobrze i damy radę!! też spłacamy,wprawdzie zostało tylko 10 lat ale rata jest konkretna.No cóż,uważam,że w naszym kraju młodzi ludzie nie mają szans sie dorobić uczciwą pracą na dom czy mieszkanie bez pomocy rodziców albo otrzymania czegoś w spadku,no bo niby jak?? ale trzeba sie cieszyc z tego co mamy,tak jak piszesz,kochanego człowieka u swego boku,za chwile maluszka i pełna rodzinka a kredyt spłaci się i po krzyku,wiadomo raz bedzie lepiej raz gorzej ale jak to torunianie mawiają ALLELUJA I DO PRZODU
|
|
#1473 | ||
|
BAN stały
|
Cytat:
Cytat:
ladne imie![]() dzieki dziewczyny gorzej jak syneczek wyjdzie po raz 2....hehewiesz co co dom imienia to miala byc Ala a wyszedl Stas i ta Ala jakos juz mi sie malo podoba wiec teraz jest imie Dobrusiaa ja byl by synek to byl by....Jacek A u nas jakos czas leci..brzucholek rosnie rosnie....hehe dobrze ze nie ma az takich upalow |
||
|
|
|
#1474 |
|
Raczkowanie
|
fem, gabisun, angelikaw, SHINee, dziękuję Wam za odpowiedzi, już chciałam zacząć się martwić, dzięki Wam już nie będę
To świetnie, bo to bardzo dobre mydełko i wyjątkowo tanie. |
|
|
|
#1475 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
#1476 |
|
Przyczajenie
|
Wilczku witaj
nie martw się, będzie dobrze Na niektóre z nas los zsyła większe męczarnie, niz na inne. Ale juz za jakiś czas... będziemy się widywać z wózkami w Poznaniu ![]() Gdzie rodzisz? Witaj kochana dzięki za ciepłe słowa - zaklinam rzeczywistość i też myślę,że będzie dobrze, musi być ![]() Zanim zaczęły mi się problemy myślałam,żeby rodzić w Raszei albo na Lutyckiej... teraz biorę pod uwagę również Polną, ale to dlatego,że zmieniłam ostatnio lekarza (to w sumie mój "stary" lekarz, który wrócił z Anglii) , no a on pracuje na Polnej właśnie... Generalnie gdyby nie moje problemy nie zastanawialabym się nad Polną... jakoś mi się nie widzi rodzenie w tłoku i ze zirytowaną z przepracowania załogą... Aczkolwiek muszę przyznać,żę ostatnio byłam miło zaskoczona przyjazością lekarzy z Izby Przyjęć na Polnej... A Ty jakie masz plany co do porodu? |
|
|
|
#1477 |
|
BAN stały
|
ja bede rodzic tam gdzie Stasia
|
|
|
|
#1478 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny właśnie przed chwilą przyszedł karton ze śpioszkami dla Pascalka. Normalnie się wzruszyłam, jakie to słodziusie jest
Już zrobiłam fotki moich dotychczasowych zbiorów. Jeszcze kilka ciuszków przyjdzie pocztą. Ale to co mam to już pokazuję Wychodzi na to, że na dzień dzisiejszy mam na rozmiar 56 i 62: -12 śpioszków welurowych -2 pajacyki welurowe -4 śpioszki/pajacyki/piżamki z bawełny -7 body z długim rękawem -8 body z krótkim rękawem -5 bluzeczek welurowych -2 bluzeczki bawełniane + 2 w drodze Śpiochów mam dość. Już nic nie kupuję. Body też mam dość. Dokupię jeszcze parę bluzeczek. |
|
|
|
#1479 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zrobiłam ją dla dziewczyn z innego wątku, bo mnie prosiły. Może Tobie się też przyda. Zaznaczam, że to są tylko moje sugestie, oparte na doświadczeniu w wychowaniu córki i synka. Teraz spodziewam się trzeciego dziecka, więc już mniej więcej wiem co jest potrzebne, a co mi się wcale nie przyda. I według tego zrobiłam taką oto listę. Może i tobie się przyda.
|
|
|
|
|
#1480 |
|
Zakorzenienie
|
witajcie
w końcu wracam jestem już na zwolnieniu i będę już na bieżąco,mam nadzieje,że ktoś mnie tu jeszcze pamięta ![]() wy tak o pracy ah w dzisiejszych czasach ciężko jak nie wiem ja sama tylko na stażu,tż prace na umowę stracił,ale pracuje ale tzw"na czarno" na kredyty czy raty nie stac,na dom tez nie,mieszkamy u moich rodziców fakt tu mam pokój,kuchnie,łazienkę,al e nie ma jak to na swoim,ale no po prostu nie każdego stać,ważne,że jest dach nad głową-w sumie jest 2 pokój,ale w życiu go nie dostane,bo to siory,sama wyprowadziła się do Poznania tu nie wróci,ale mimo to nie odda i koniec,bo jak przyjeżdza w odwiedziny to gdzie by była-ale wiadomo by przyjechala nie ma problemu ze spaniem,ale nie uparcie nie i koniec,a spokojnie bym tez duży pokój przedzieliła i bym miała 2 mniejsze,ale nie jak piszecie o relacji z rodzinką to wam zazdroszę aż u mnie nie ma i nie będzie kolorowo,w sumie rodzice już pogodzili sie,ze zostana dziadkami,ale brakuje mi radości,bo to moje upragnione dzieciatko,ale nie oni uznaja zdarzylo sie trzeba zaopiekowac sie,tak samo tesciowie ,a reszta rodziny mojej wielką przykrość mi zrobili,bo zapowiedzieli,że dziecko ma być wychowane po ich,a nie po mojemu,zanim sie cieszyc,ze nowy członek rodziny to jeszcze się nie urodziło,a już chcą za mnie wychowywać a głównie chodzi o kwestie religijne to jest walka na tym,bo nie wiem czy wiecie,ale ja odeszłam od kościoła i po prostu nie chce chrzcić dziecka,bo oboje nie jesteśmy w tym,a dziecko mam uczyć inaczej niż myśle n ten temat,moim zdaniem rodzice powinni wychowywać takie jakie mają poglądy i iść w tym razem,a nie jedno tak inne tak,religia to nie zabawa i tu walka się zaczyna,że nie pozwolą mi nie ochrzcić,czy iść do komunii ale nie rozumieją o co chodzi,a do koscioła nie wrócę już,jestem wierząca,ale nie ejstem już katoliczką i przykro mi jest,że rodzina mnie nie rozumie i nie chce zrozumieć,tylko ma być tak jak oni chcą...w sumie rodzice mówili na początku zrobisz jak zechcesz,ale już widze nacisk rodziny jaki jest i już inaczej gadają i czuję,że w końcu powiedzą,że albo chrzczę i mogę mieszkać z nimi,albo idz pod most,a tu nawet na mieszkanie nie stać ![]() bo tu się dokładam do opłat,więc jakoś się kręci i dajemy radę,ale nie chce myśleć co pozniej musi być dobrze,ważne aby ja,tż i nasz synio żebyśmy byli szczesliwi-nie żyć w luksusie,ale radzić sobie,bo życie to różnie sie ukąłda jednego dnia się prace ma innego nie,najważmnijesze jest zdrowie i miłość w rodzinie
|
#1481 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Avatar jest akurat z 24 tygodnia, ale od tamtej pory brzusio mało co urósł, a Mała waży 1314g, więc wszystko z nią w porządku rośnie jak trzeba ale i tak się cieszę że jest już zauważalny ![]() A aktualne zdjątko jest w albumie z obrony ![]() [QUOTE=wilczek;20029414] Cytat:
z macierzyńskim i pracodawcą nie pomogę, bo sama nie pracuję, dopiero teraz mężyk mnie zatrudni żebym mogła macierzyńskie dostać wyszperała gdzieś taką informację w necie, podzwoniła po zusach i będzie kaska jeśli chodzi o ilość ciuszków to ja mam tak średnio po 10 sztuk z każdego rodzaju: body, kaftaniki, spiochy, półśpiochy i trochę mniej pajacy. Na razie mam gotowe na rozmiar 56 i 62. Więcej nie kupuję, bo wiadomo, rodzina, znajomi będą odwiedząc więc na pewno coś przyniosą, a maluszek też bardzo szybko wyrośnie, więc lepiej za dużo nie szaleć ![]() Kocyk mam jeden cienki drugi grubszy i 4 rożki ( dostałam) A jak się czujesz? kiedy masz następną wizytę? musisz cały czas leżeć? ---------- Dopisano o 15:59 ---------- Poprzedni post napisano o 15:51 ---------- Weronisia bardzo fajna ta twoja lista
Edytowane przez gabisun Czas edycji: 2010-06-16 o 15:54 |
||
|
|
|
#1482 | |||
|
Zakorzenienie
|
Ja też kupuję Aventu, ale używany, bo będzie mi służył tylko do ściągania pokarmu przy nawale pokarmu. Karmić będę bezpośrednio piersią.
Cytat:
Ja się przytulałam po wypłakaniu się w niedzielę na pożegnanie przed delegacją. Już nie pamiętam kiedy było ostatni raz....Cytat:
Wózek mam, łóżeczko mam. Muszę dokupić wanienkę, fotelik do samochodu, kocyk, butelkę, smoczki, kosmetyki. Dziś chyba jeszcze skoczę po jakiś proszek i płyn do prania dla dzidiusiów i już popiorę i schowam. ---------- Dopisano o 16:04 ---------- Poprzedni post napisano o 16:01 ---------- Cytat:
Masz rację, że trzeba się kierować instynktem i ... rozumem, a nie tylko reklamami, bo wepchną nam wszystko nawet to czego nie potrzebujemy i na co nie mamy miejsca ![]() Ja też już mam 2 koszule do szpitala i 2 piżamy oraz szlafrok. Staników do karmienia jeszcze nie mam, ale już oglądałam, ale jestem dopiero w 21 tc, więc boję się, że jeszcze rozmiar piersi może mi się zmienić, więc się wstrzymuję z kupnem do ostatniej chwili
|
|||
|
|
|
#1483 |
|
Raczkowanie
|
przesliczne ubranka Weronisiu
u nas finansowo jest nieciekawie, bo ja pracuję,ale nie mam za to kasy-pomagam mezowi w firmie, amąz zarobi góra 2500zł, z czego mamy kredyt mieszkaniowy, drugi kredyt,dochodza do tego opłaty,dojazdy do Krk do pracy/szkoły/lekarza i kasy brakuje. Ale tyle lat już dajemy radę, zę i teraz sobie radzimy bo grunt, ze mamy siebie, ze razem jesteśmy, ubrania mają chłopcy jeden po drugim, z ciuchów, ja też ,poza tym ja nosze ubrania baaaaaaardzo długo, wiec takie wydatki odpadają,modą się nie interesuję,chodze w tym, co mam. Najważniejsze, zeby mieć dach nad głową i coś w garnku, a reszta się ułoży ![]() Gabisun - masz prześliczny avatarek
|
|
|
|
#1484 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() i ja z listy też na pewno z korzystam ty jako już doświadczona mamusia dużo wiesz od tych nie doswiadczonych i mi będzie lepiej i zobacze co mam czego brakuje Cytat:
|
|
#1485 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1486 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Czarnaelizabeth, to przykre jak piszesz o swojej sytuacji finansowej, a tu jeszcze kolejne dziecko w drodze. Pewnie sporo rzeczy będziesz miała po swoich dzieciaczkach? Ja nie mam nic po moich, bo już są duże. Kupiłam ciuszki na Ebay, używane, a są jak nowe! I za grosze. ![]() A dziś dostałam miłą niespodziankę, bo na moje konto wpłynęły wreszcie pieniądze na odzież ciążową Jestem na zasiłku i mi się należało. Tak się cieszę. Oczywiście odzież ciążową już dawno kupiłam i noszę, a więcej nie potrzebuję. A więc zwrócił mi się koszt zakupu wózka i ciuszków dla Pascalka. |
|
|
|
|
#1487 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Poza tym trzeba też napisać wniosek o ten dodatkowy 2tyg. urlop macierzyński, bo ten podstawowy 20tyg. przysługuje na podstawie ww. dokumentów. Nie zapomnij też napisać podania o urlop wypoczynkowy. Ponieważ urlop macierzyński zakończy się w 2011 r, to przysługuje nam urlop zaległy za 2010 r. i bieżący za 2011. Potem składasz też podanie o urlop wychowawczy lub o skrócenie wymiaru czasu pracy (np. do 7/8, 1/4, 1/2 itp.), co daje Ci 12-miesięczną ochronę przed zwolnieniem. Nie wiem, jak jest z becikowym, więc nie pomogę. Weronisia - słodkie te ciuszki dzięki za listę![]() ps. koleżanka też uparcie twierdziła, że będzie karmić piersią i innej możliwości nie widziała... Jest 6 tyg. po porodzie, a ona od ponad 4 tygodni karmi butelką, bo pokarm był mało wartościowy i dziecko się nie najadało. Teraz już jej zanika powoli ;/ Gabisun - śliczne zdjęcie w avatarku.. http://www.allegro.pl/item1080793677..._promocja.html Cytat:
Edytowane przez angelikaw Czas edycji: 2010-06-16 o 16:25 |
||
|
|
|
#1488 |
|
Zakorzenienie
|
No wiem, bo urodziłam pierwsze w Polsce i wiem, że na nic nie można było liczyć.
Ja jeszcze dostanę na wyprawkę jakieś 500 euro i na wózek i mebelki ![]() Potem przez rok po 300 euro m-cznie + 180 m-cznie. Po roku tylko 180, a więc będzie skromniej. Tu dbają o matki z dziećmi |
|
|
|
#1489 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
a ile ta prywatna przyjemność kosztuje ?
|
|
|
|
|
#1490 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
my nawet na zasiłek rodzinny (48zł) się nie załapiemy...
|
|
|
#1491 |
|
Zakorzenienie
|
Ja rodzinnego dostaję 184 euro na dziecko m-cznie, bez względu na wysokość zarobków, do ukończenia nauki przez dziecko (max. do 24 lat). A więc na moją trójkę będę dostawać 552 euro m-cznie.
Wychowawczy przez rok po 300 euro m-cznie gdy ktoś jest na zasiłku, albo nigdy nie pracował. Osoby pracujące dostają wg wynagrodzenia, max 1800 euro m-cznie. Ja w tym roku nie pracowałam na umowę, więc dostanę tylko 300 + rodzinne 184.
|
|
|
|
#1492 |
|
Wtajemniczenie
|
Akurat teraz nie jestem dobrze zorientowana, ale to wszystko (+ pare innych luksusow, i dla tatusia i dla mamusi
) jest CHYBA od 500zl do 1500zl. Najdrozszy jest oczywiscie pokoj 1-osobowy. Ale jak juz mowilam, nie jestem zorientowana, na nastepnych zajeciach ze szkoly rodzenia bede sie pytac o szczegoly.Tylko nei wiem czy nam sie oplaca, bo w cene jest wliczone wszystko dla tatusia, a przeciez TZ przez najblizszych kilka miesiecy bedzie w delegacji, wiec mozliwe, ze nie bedzie przy porodzie... |
|
|
|
#1493 |
|
Raczkowanie
|
Weronisia niezła wyprawka
dra witaj po przerwie... nikt cię tu nie zapomniał... a z rodzinką to nie za ciekawie, jak chca za wszelką cenę wychowywać twoje dziecko po swojemu... nie rozumiem takich ludzi przecież to jest wasza sprawa w jakiej wierze wychowacie dziecko... przecież mamy swobodę w wybieraniu religii... nie rozumiem tego zacofania... (przepraszam za sformułowanie)
RAZEM 3.10.09 już prawie 5 lat... http://www.suwaczki.com/tickers/j36regz26lhpn9qe.png KUBUŚ 5.09.10 już prawie 4 latka... http://www.suwaczki.com/tickers/17u9j44jq7vw38gx.png MILENKA 12.08.14 już tydzień za nami... http://www.suwaczki.com/tickers/qdkktv7372ulrj0c.png |
|
|
|
#1494 |
|
Raczkowanie
|
Weronisiu, super ta lista
przyda się jak najbardziej.A ja dzisiaj siedziałam i oglądałam ubranka. Znalazłam cudeńka na All, ale jeszcze poczekam do wtorku (badanie 3d) bo nie chcę później niespodzianek typu "to miała być dziewczynka" Oczywiście, zadne badanie nie daje 100% gwarancji, ale jeżeli potwierdzi to co moja gin mówi, to kilka różowych kreacji pojawi się w moim zbiorze Na szczęście podobają mi się też neutralne kolory.Łażę za mężem i próbuję wypytać czemu nie Alicja, wreszcie wykrztusił, że zna 3 i każda jest *******nięta bądź głupia, w tym jego ex.Ja na to, że znam 2 i każda jest fajna stwierdził,że jak mi tak bardzo zalezy to spoko, przecież nasze dziecko nie może być *******nięte z powodu imienia chyba, że faktycznie wpadnie nam do głowy coś innego. Przy okazji wybiłam mojej mamie z głowy Amelkę... bo chodziła, że to takie ładne. No tak...tylko w medycznym języku to wrodzony brak kończyny górnej lub dolnej. ![]() No i chyba w ciąży zmienia się smak - do tej pory nienawidziłam botwinki, a moja mama uwielbia i co jaki czas serwuje. Dzisiaj pożarłam cały talerz i mam ochotę na więcej... Rozwalają strych... łazienka rodziców się kończy. Przede mną 2 tygodnie planowania i wreszcie będę miała swoje piętro gotowe ![]() A co do pracy - jeżeli mogę Wam cokolwiek poradzić - dotacja z PUP ok 19.000 w tej chwili (dla bezrobotnych), a jeżeli któraś z mam (bo na mamy zawsze patrzy się lepiej) lub jej mąż chce otworzyć działalność gospodarczą to naprawdę - szukajcie firm, które szkolą w ramach PO Kapitał Ludzki działanie 6.2. Trzeba mieć pomysł i zrobić wstępny biznes plan, który jest rozpatrywany przez organizację/urząd/firmę, która zajmuje się tym działaniem. Potem idzie się na szkolenie, gdzie uczą co i jak i znowu pisze kolejny, bardziej profesjonalny Biznes Plan i jest szansa na uzyskanie 40 tys. na rozpoczęcie działalności i akurat tej kasy nie trzeba zwracać. Od razu mówię, że nie jest prosto i czasami trudno się zakwalifikował, procedury troszkę trwają (od 3 miesiecy do pół roku) ale jeżeli się już uda - warto... A ja dzisiaj znowu czytam o porodach w Niemczech i zastanawiam się jak to zrobić Skoro teraz jest znowu legalnie - tzn. po porostu dopłaca się różnicę pomiędzy porodem w Pl i porodem w DE, a mam wtedy znieczulenie w pakiecie (u mnie ordynator jest przeciwna), brak nacinania krocza (non stop się to robi), oksytocyna niekoniecznie (tu mus) a jak się uprę to cesarka na żądanie (tu niemożliwe), opiekę poporodową, rozmowy z lekarzem, śpioszki dla dziecka, i przede wszystkim czyste, pojedyncze sale i grzeczny personel... tylko cholera zobaczę ile to kosztuje
Edytowane przez Astorianka Czas edycji: 2010-06-16 o 16:55 |
|
|
|
#1495 |
|
Raczkowanie
|
Nika chciałąm właśnie wklejać linka, ale zauważyłam, że już mnie wyprzedziła angelikaw
RAZEM 3.10.09 już prawie 5 lat... http://www.suwaczki.com/tickers/j36regz26lhpn9qe.png KUBUŚ 5.09.10 już prawie 4 latka... http://www.suwaczki.com/tickers/17u9j44jq7vw38gx.png MILENKA 12.08.14 już tydzień za nami... http://www.suwaczki.com/tickers/qdkktv7372ulrj0c.png |
|
|
|
#1496 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
oj szkoda,ze siorka nie chce zrozumieć,że Wam przydałoby się więcej miejsca,ale co zrobić.Wkurzają mnie tacy ludzie bo to taki "pies ogrodnika"sorry za porównanie,ale sama nie korzysta ale siostrze z maluszkiem nie da ... a co do relacji rodzinnych to różnie jest i to u każdego,niema cudów kochana,w każdej rodzinie raz lepiej raz gorzej i nie uwierzę jak mi ktoś mówi,że u nich zawsze sielanka-nie ma takiej opcji.Każdy ma gorszy,lepszy dzień,humor,nastrój,pozat ym choroby też zmieniają ludzi a nie każdy chce czy może o tym mówić.Oj już też troszkę w życiu widziałam i przeszłam(broń boze nie narzekam)ale wiem,że to bywa bardzo różnie.Naprawdę. A Wy się kochacie i macie największe szczeście pod Twoim serduchem i widzę z tego co piszesz,ze wiesz co jest w zyciu najwazniejsze i powiem Ci,ze ja juz milion razy przekonałam się,ze wlasnie ludzie jak ja to nazywam po przejściach(nie zawsze mieli kolorowo)są najfajniejsii życzliwi i w takim gronie wlasnie ostatnio odnalazłam przyjaciółke-dziewczyna dostała od zycia troszke po dupie i niewazne dla niej czym jeżdżę,jak sie ubieram i czy mam nowy TV Sony(bo często takimi kategoriami oceniamy ludzi)bo lubi mnie taką jaką jestem i uwielbiamy spędzać razem czas,plotkowac o pierdołach lub o waznych rzeczach-nazywa mnie siostrą a jej rodzice ostatnio zadzwonili do mnie i pytali jak sie czuje bo dowiedzieli sie o ciaży i nie moge do nich mówic pan,pani tylko dziadek Feliks i babcia Halka aż sie człowiekowi ciepło na sercu robi...przypominam ,ze spotykamy sie z nią od jakiegos pół roku...szok,naprawde są jeszcze dobrzy ludzie na świecie i jak macie swoje wartości w życiu,czyli poprostu jesteście dobrymi ludzmi to dla mnie nie wazne czy katolik,ewangelik,jehowa czy ateista.Ja to zawsze mówię,niech se ma zielone włosy i chodzi na rękach-dopóki mi krzywdy nie robi czemu mam go źle oceniać??Więc podziwiam Cię,że mimo wszystko cenisz uczucie jakie jest miedzy Wami,że jestes szczesliwa z tego co masz-bo tak własnie nalezy isc przez zycie ---------- Dopisano o 17:09 ---------- Poprzedni post napisano o 17:06 ---------- Cytat:
takie podejscie do zycia lubie-pewnie ,że sie ułozy.
|
|
#1497 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
na razie myślę,z e na pierwszy rzut mi starczy, i tak piorę codziennie, czesto dwa razy dziennie, w razie czego mam suszarkę i mogę wrzucić ubrania,żeby dosuszyć, wiec się nie martwie przy chłopcach też nie miałam wielu rzeczy i dąłamradę, to co teraz mam nie dać? pewnie,z ę dam mamy małe meiszkanko, ale mamy, nikt nas z niego nie wyrzuci mam zdrowe fajne dzieci jestem w miarę zdrowa, maż zdrowy,obydwoje ciezko pracowaliśmy i pracujemy na to, co mamy nigdy nie miałam luksusów,dlatego nawet nie wiem, jak to jest je mieć powoli do wsytzskiego dochodzimy i oby tlyko było lepiej, jak sobie przypomnę nasz start 11 lat temu ... albo jak było 7,6,5 lat temu, nawet 4 lata temu, to teraz naprawde jest dobrze i jaka taka stabilizacja starsznie bolą mnie pachwiny, tak mocno, zę ledwo jestem w stanie chodzić, dzisiaj apogeum dosłownie, nawet nie doszłam do sklepu po chleb i chłopcy dopychają siepłątkami kukurydzianymi :/ |
|
|
|
|
#1498 |
|
Zadomowienie
|
Weronisia, ciuszki prześliczne. I naprawdę dużo ich
Lista zakupów - cacuszko, przyda się na pewno. Ja już swoją listę mam, ale Twoja bardziej szczegółowa ![]() A pomocy od państwa tylko pozazdrościć. Super wyjście, bo kobieta może się spokojnie dzieckiem zająć i nie martwić specjalnie o finanse. Ciekawe czy kiedykolwiek w Polsce się czegoś takiego doczekamy... dra, pamiętamy, pamiętamy Col do sytuacji w rodzinie - nie masz ciekawie. Nie ma to jak wtrącanie się rodzinki w sprawy wychowania dziecka, a już tym bardziej religię Nikt Was nie może zmusić do ochrzczenia dziecka, ale też nie wiem, czy byście znaleźli księdza, który ochrzci dziecko niekatolików bez ślubu kościelnego (bo rozumiem, że takowego nie macie?).czarnaelizabeth, dobrze wiedzieć, że dajecie radę z tyloma dziećmi i kolenym w drodze. A podejście do finansów też masz super wilczek, po becikowe idziesz do MOPRu/MOPSu. Musisz przynieść: 1) skrócony odpis aktu urodzenia dziecka, 2) kserokopia dowodów osobistych rodziców, 3) pisemne oświadczenie drugiego rodzica o nieubieganiu się o w/w świadczenie w innej instytucji, 4) zaświadczenie lekarskie lub zaświadczenie wystawione przez położną potwierdzające co najmniej jedno badanie kobiety w okresie ciąży przez lekarza ginekologa lub położną 5) w przypadku gdy jedno z rodziców ma inny adres zameldowania należy dołączyć stosowne zaświadczenie z odpowiedniej instytucji z miejsca zameldowania. Wysokość jednorazowej zapomogi z tytułu urodzenia się dziecka - 1000,00 zł To do becikowego należnego każdemu. Jak dochody rodziny są poniżej 504zł, to składasz wniosek o jednorazowy dodatek do zasiłku rodzinnego z tytułu urodzenia się dziecka (również 1000zł). Z tym, że razem z tym wnioskiem składasz wniosek o przyznanie zasiłku rodzinnego - te same wymagania. I dostajesz potem co miesiąc kwotę ...UWAGA... 68,00zł Poszukaj też, czy nie macie w mieście becikowego samorzadkowego, bo gdzieniegdzie są i to już w każdym mieście inaczej i w innej wysokości. U mnie na przykład , w Kielcach, nie ma |
|
|
|
#1499 |
|
Rozeznanie
|
jakie smoczki?? mam przed sobą książke ..ZAKUPY DLA DZIECKA..
lateksowe są ,silikonowe,ortodontyczne które na początek,to moje pierwsze dziecko i prosze mamuśki o porade |
|
|
|
#1500 |
|
Zakorzenienie
|
No dziewczyny cieszę się, ze moja lista wyprawkowa się wam przyda
No i cieszę się, że ciuszki się wam podobają, bo ja też jestem zachwycona. Na prawdę nie spodziewałam się, że będą aż tak piękne. Nawet wahalam się czy je licytować, bo na zdjęciach kiepsko było widać. A tu takie miłe zaskoczenie. Teraz będę kupować na rozm. 68, bo tych mniejszych mam dość. Malwinka ja będę kupować smoczek z Aventu silikonowy ortodontyczny. Dla młodego miałam wcześniej z firmy NUK, takie normalne. Jak mu zmieniłam na silikonowe, to nie chciał, bo są twardsze. Co prawda ja chcę jak najdłużej karmić tylko piersią, ale smoczki-uspokajacze będę używać od początku. A do picia będę dawać herbatki dopiero jak zaistnieje taka potrzeba i wtedy będę również używać smoczków Aventu silikonowych ortodontycznych. Edytowane przez Weronisia Czas edycji: 2010-06-16 o 17:31 |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:09.

2 becikowe i 2 razy z pzu 

heeheh
nie jestem w stanie nawet sobie wyobrazić jaki to straszny ból 

gorzej jak syneczek wyjdzie po raz 2....hehe
wiec teraz jest imie Dobrusia

a głównie chodzi o kwestie religijne to jest walka na tym,bo nie wiem czy wiecie,ale ja odeszłam od kościoła i po prostu nie chce chrzcić dziecka,bo oboje nie jesteśmy w tym,a dziecko mam uczyć inaczej niż myśle n ten temat,moim zdaniem rodzice powinni wychowywać takie jakie mają poglądy i iść w tym razem,a nie jedno tak inne tak,religia to nie zabawa i tu walka się zaczyna,że nie pozwolą mi nie ochrzcić,czy iść do komunii ale nie rozumieją o co chodzi,a do koscioła nie wrócę już,jestem wierząca,ale nie ejstem już katoliczką i przykro mi jest,że rodzina mnie nie rozumie i nie chce zrozumieć,tylko ma być tak jak oni chcą...

?
przecież to jest wasza sprawa w jakiej wierze wychowacie dziecko... przecież mamy swobodę w wybieraniu religii... nie rozumiem tego zacofania... (przepraszam za sformułowanie)
takie podejscie do zycia lubie-pewnie ,że sie ułozy.