Uroki ciąży czujemy, a jesienią się rozpakujemy :) WRZESIEŃ-PAŹDZIERNIK 2010 cz.III - Strona 50 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-06-16, 15:25   #1471
wilczek
Przyczajenie

Dot.: Uroki ciąży czujemy, a jesienią się rozpakujemy :) WRZESIEŃ-PAŹDZIERNIK 2010 cz

[QUOTE=gabisun;20026627]Właśnie przestudiowałam informacje o becikowym i się okazuje ,że dostane po urodzeniu maluszka aż 4 2 becikowe i 2 razy z pzu

Gabisun, widzę, że bardzo zorientowana jesteś w kwestiach finansowo-prawnych związanych z ciążą... Czy mogłabyś mi podać jakieś streszczenie co mi się po porodzie należy od pracodawcy tudzież innych instytucji i jakie dokumenty powinnam poskładać idąc na macierzyński. Ja jestem zwykle nieszczęśliwa musząc się zajmować takimi sprawami w związku z czym mój poziom orientacji w temacie jest- wstyd się przyznać- prawie ujemny

Dziewczyny, widzę, że prawie wszystkie przynajmniej rozpoczęłyście zakupy wyprawkowe. Ja w związku z tym, że ostatnio raczej skupiam się na problemach z szyjką i skurczami, nie bardzo się orientowałam co i w jakich ilościach powinnam kupić mojemu maluszkowi. Nie wiem ile mi będzie trzeba śpioszków, pajacyków, kaftaników... czy kupić becik czy po prostu kocyk bawełniany... Poradźcie proszę
wilczek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-16, 15:25   #1472
Eveliouses
Raczkowanie

Dot.: Uroki ciąży czujemy, a jesienią się rozpakujemy :) WRZESIEŃ-PAŹDZIERNIK 2010 cz

Cytat:
Napisane przez Mpik82 Pokaż wiadomość
Witam z rana
Ja dzis na 17.00 lece na dogranie buzi na usg 4D, ciekawe czy coś sie uda zobaczyć. Łożysko jest na przedniej ścianie,na buzi i zakrywa duza część.. nio ale to nic.
SKrobanie ścian dziś ciąg dalszy... MAsakra, jeszcze troszke sufitu zostało, a potem gruntowanie nio i coś trzeba wymyślić na ściany, gładż, albo cos, co nie wymaga dużych nakładów siły, czy kasy,, potem malowanko i zabranie się za pokój dla maleństwa...
Uroki starych zabudowań...
Nio, ale to mieszkanko mamci, ktora jest w Grecji i przynajmniej nie musimy za wynajem placić i dajemy rade odkladac na wlasne mieszkanko
Eveliouses - rozumiem CIe jak się czujesz.. Mój tata odszedł 9 lat temu... bardzo nagle, byłam z nim związana mocno...
Najbardziej mi przykro, że nie poznał mojego męża i nie pozna wnusi.. ale nadejdzie na to czas, kiedyś po drugiej stronie tęczy
Moja mamcia od prawie 5 lat jest w grecji, od tylu tez lat jestem z moim mężem. Pozanłam go 25wrzesnia a mamcia wyjechala 6pażdziernika 2005, wiec też mało się znają, bo mama przyjezdza raz w roku albo rzadziej.... przez to jak mama przyjechala w tamtym roku na nasz slub, było duzo kłotni, bo kazde było zazdrosne o siebie., Mama miala zal, ze za mało z nią spedzam czas, a wtedy jescze -przyszły -mąż był zły, że z mama czas spedzam a on musi sam w domku siedziec,, nio i miło nie było.. ale bylismy teraz na swieta bozego narodzenia u niej i chyba się polubili w koncu hhheeh, zobaczymy jak przyjedzie mamcia teraz, bo bedziemy musieli razem w trojke mieszkac od 15sierpnia do 20 wrzesnia,, mam nadzieje ze mi sie nie pozabijaja- bo oboje mają charakterki heeheh
Nio to się wygadałam....
co do spotkania z naszymi najbliższymi po drugiej stronie tęczy to masz 100% racji
a co do sytuacji rodzinnej to fajnie,że macie mieszkanko i nie musiscie czynszu płacić,zawsze tą kaskę można na coś innego przeznaczyć,a w tych czasach jest na co a co do zazdrośników Twoich to wcale się nie dziwię,bo jedno i drugie chciało Cię miec tylko dla siebie-wariaty kochane
a jak bedziecie z mamą od rana razem w domku a po pracy z Ttem to myślę,ze nie będzie najgorzej i jakoś się dogadają

Cytat:
Napisane przez gabisun Pokaż wiadomość
ja mam taki sam plan czyli powinnam się wyrobić do końca lipca z zakupami bo potem to może być ciężko, gorąco, a przecież od 37 tyg. to już wszystko może się wydarzyć, więc wolę mieć pewność że jestem już gotowa, czyli od 36 tyg. leżę i pachnę
Evelious, Elenka straszne tragedie nie jestem w stanie nawet sobie wyobrazić jaki to straszny ból
no cięzko,ale trzeba jakoś żyć dalej,tym bardziej,że ma sie dla kogo
a co do wyprawki to planuje podobnie tak jak TYa potem leżeć i pachnieć-uwielbiam to stwierdzenie

Cytat:
Napisane przez Pomidora Pokaż wiadomość
Dzień dobry

Eveliouses, mój młody też na meczach kopie jak zawodowy piłkarz P. cieszy się niebotycznie, bo obok naszego bloku wybudowali Orlika, to będzie chodził z Tymkiem pograć

No i patrzcie, ile osób ma problemy z pracą dzisiaj - ech, w tym naszym kraju to jakoś powoli lepiej się robi... ale dziewczyny, damy jakoś radę! Przetrwamy ten podły finansowo czas i w końcu będzie lepiej! Dla nas ważne, ze możemy spłacać kredyt mieszkaniowy i jeszcze nas na to stać. A w przyszłość patrzymy jednak z uśmiechem, bo bardzo się kochamy, będziemy mieć małego szkraba i mamy wspaniałą rodzinę, która w razie potrzeby nam pomoże. Mam nadzieję, ze wy też tak macie. Będzie dobrze!
kopacze zawodowe z tych naszych pociech-z tym,ze ja podejrzewam dziewczynkę i niewiem co mam o tym myśleć
a co do kredytu to masz super podejscie i pewnie,że będzie dobrze i damy radę!!
też spłacamy,wprawdzie zostało tylko 10 lat ale rata jest konkretna.No cóż,uważam,że w naszym kraju młodzi ludzie nie mają szans sie dorobić uczciwą pracą na dom czy mieszkanie bez pomocy rodziców albo otrzymania czegoś w spadku,no bo niby jak??
ale trzeba sie cieszyc z tego co mamy,tak jak piszesz,kochanego człowieka u swego boku,za chwile maluszka i pełna rodzinkaa kredyt spłaci się i po krzyku,wiadomo raz bedzie lepiej raz gorzej ale jak to torunianie mawiają ALLELUJA I DO PRZODU

: jupi::j upi:
http://www.suwaczki.com/tickers/qq87i09k53acoskv.png

PROSZĘ ZOBACZ I PODPISZ SIĘ
http://uniteddogs.com/stopkillingdogs
Eveliouses jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-16, 15:27   #1473
Rozaliontka
BAN stały

GG do Rozaliontka

Cytat:
Napisane przez MisQa Pokaż wiadomość
no to gratuluję

heh... ja dziś tsrasznie się znów czułam... mam już dość tych zawrotów głowy....
tu moje foteczki 22 tydz 5 dzien
http://img715.imageshack.us/gal.php?g=14062010.jpg
slodki brzuszek

Cytat:
Napisane przez Weronisia Pokaż wiadomość
Fem nic się nie stresuj. Większość z nas tak przeżywa każdą wizytę
Śpij dobrze.
Ja jeszcze oglądam mecz i potem też idę spać.
gratuluje Synka ladne imie

dzieki dziewczyny gorzej jak syneczek wyjdzie po raz 2....hehe

wiesz co co dom imienia to miala byc Ala a wyszedl Stas i ta Ala jakos juz mi sie malo podoba wiec teraz jest imie Dobrusia na uwadze....Dobromila

a ja byl by synek to byl by....Jacek

A u nas jakos czas leci..brzucholek rosnie rosnie....hehe dobrze ze nie ma az takich upalow
Rozaliontka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-16, 15:30   #1474
alicia4
Raczkowanie

fem, gabisun, angelikaw, SHINee, dziękuję Wam za odpowiedzi, już chciałam zacząć się martwić, dzięki Wam już nie będę

Cytat:
Napisane przez kasienka1701 Pokaż wiadomość
dzidziusia mozna kąpać w białym jeleniu,na pewno mu nie zaszkodzi,bo nie ma w nim żadnej chemii.Moi znajomi myli nim synka i miał super ciałko i żadnych wysypek.
To świetnie, bo to bardzo dobre mydełko i wyjątkowo tanie.

maleństwo
alicia4 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-16, 15:33   #1475
Eveliouses
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez falbala Pokaż wiadomość
a myslałycie moze o tym zeby rodzic w prywatnej klinice która ma podpisany kontrakt z NFZ. Wiem, że np. w Bielsku-Białej jest taka, nazywa sie eskulap, porody luxus.. i wszystko refunduje NFZ. Może sa takie tez w innych miastach? .. musze poszukac koło Warszawy, bo z checia bym sie skusiła
no z tymi klinikami to różnie jest ...bo wiesz jak jest wszystko ok z Tobą i maleństwem to spoko ale jak nie daj boże coś nie tak to potem karetkę wzywają i do normalnego szpitala bo oni tam nie mają takich aparatur ratujących życie jak w szpitalu a tam jak wiadomo już troszkę inaczej potem patrzą na Ciebie bo skoro"wypięłaś się na nich"i zapłaciłaś w prywatnej klinice to się ratuj u nich...no przykre ale tak niestety to wygląda.A jak zawiozą do jakiegoś oddalonego szpitala i maluszek musi np.zostać a ty se potem radź i dojeżdżaj karmic taki bidok obalały po porodzie..no niewiem ale też się interesowałam tym trochę i kilka osób podpytałam co rodziły i w prywatnych i w szpitalach.Trudny wybór ale chyba stawiam na "normalny"szpital.Oby tylko był normalny

Stary 2010-06-16, 15:36   #1476
wilczek
Przyczajenie

Wilczku witaj nie martw się, będzie dobrze Na niektóre z nas los zsyła większe męczarnie, niz na inne. Ale juz za jakiś czas... będziemy się widywać z wózkami w Poznaniu
Gdzie rodzisz?

Witaj kochana dzięki za ciepłe słowa - zaklinam rzeczywistość i też myślę,że będzie dobrze, musi być

Zanim zaczęły mi się problemy myślałam,żeby rodzić w Raszei albo na Lutyckiej... teraz biorę pod uwagę również Polną, ale to dlatego,że zmieniłam ostatnio lekarza (to w sumie mój "stary" lekarz, który wrócił z Anglii) , no a on pracuje na Polnej właśnie... Generalnie gdyby nie moje problemy nie zastanawialabym się nad Polną... jakoś mi się nie widzi rodzenie w tłoku i ze zirytowaną z przepracowania załogą... Aczkolwiek muszę przyznać,żę ostatnio byłam miło zaskoczona przyjazością lekarzy z Izby Przyjęć na Polnej...

A Ty jakie masz plany co do porodu?
wilczek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-16, 15:37   #1477
Rozaliontka
BAN stały

GG do Rozaliontka

ja bede rodzic tam gdzie Stasia
Rozaliontka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-16, 15:45   #1478
Weronisia
Zakorzenienie

Dziewczyny właśnie przed chwilą przyszedł karton ze śpioszkami dla Pascalka. Normalnie się wzruszyłam, jakie to słodziusie jest Ja i córka aż piszczałyśmy przeglądając te maleństwa.

Już zrobiłam fotki moich dotychczasowych zbiorów. Jeszcze kilka ciuszków przyjdzie pocztą. Ale to co mam to już pokazuję

Wychodzi na to, że na dzień dzisiejszy mam na rozmiar 56 i 62:
-12 śpioszków welurowych
-2 pajacyki welurowe
-4 śpioszki/pajacyki/piżamki z bawełny
-7 body z długim rękawem
-8 body z krótkim rękawem
-5 bluzeczek welurowych
-2 bluzeczki bawełniane + 2 w drodze

Śpiochów mam dość. Już nic nie kupuję.
Body też mam dość.
Dokupię jeszcze parę bluzeczek.
Weronisia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-16, 15:49   #1479
Weronisia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez wilczek Pokaż wiadomość

Dziewczyny, widzę, że prawie wszystkie przynajmniej rozpoczęłyście zakupy wyprawkowe. Ja w związku z tym, że ostatnio raczej skupiam się na problemach z szyjką i skurczami, nie bardzo się orientowałam co i w jakich ilościach powinnam kupić mojemu maluszkowi. Nie wiem ile mi będzie trzeba śpioszków, pajacyków, kaftaników... czy kupić becik czy po prostu kocyk bawełniany... Poradźcie proszę
Wilczku specjalnie dla Ciebie wklejam moją listę zakupów.
Zrobiłam ją dla dziewczyn z innego wątku, bo mnie prosiły. Może Tobie się też przyda. Zaznaczam, że to są tylko moje sugestie, oparte na doświadczeniu w wychowaniu córki i synka. Teraz spodziewam się trzeciego dziecka, więc już mniej więcej wiem co jest potrzebne, a co mi się wcale nie przyda. I według tego zrobiłam taką oto listę. Może i tobie się przyda.
Stary 2010-06-16, 15:49   #1480
dra
Zakorzenienie

witajcie
w końcu wracam jestem już na zwolnieniu i będę już na bieżąco,mam nadzieje,że ktoś mnie tu jeszcze pamięta

wy tak o pracy ah w dzisiejszych czasach ciężko jak nie wiem
ja sama tylko na stażu,tż prace na umowę stracił,ale pracuje ale tzw"na czarno" na kredyty czy raty nie stac,na dom tez nie,mieszkamy u moich rodziców fakt tu mam pokój,kuchnie,łazienkę,al e nie ma jak to na swoim,ale no po prostu nie każdego stać,ważne,że jest dach nad głową-w sumie jest 2 pokój,ale w życiu go nie dostane,bo to siory,sama wyprowadziła się do Poznania tu nie wróci,ale mimo to nie odda i koniec,bo jak przyjeżdza w odwiedziny to gdzie by była-ale wiadomo by przyjechala nie ma problemu ze spaniem,ale nie uparcie nie i koniec,a spokojnie bym tez duży pokój przedzieliła i bym miała 2 mniejsze,ale nie

jak piszecie o relacji z rodzinką to wam zazdroszę aż u mnie nie ma i nie będzie kolorowo,w sumie rodzice już pogodzili sie,ze zostana dziadkami,ale brakuje mi radości,bo to moje upragnione dzieciatko,ale nie oni uznaja zdarzylo sie trzeba zaopiekowac sie,tak samo tesciowie ,a reszta rodziny mojej wielką przykrość mi zrobili,bo zapowiedzieli,że dziecko ma być wychowane po ich,a nie po mojemu,zanim sie cieszyc,ze nowy członek rodziny to jeszcze się nie urodziło,a już chcą za mnie wychowywać a głównie chodzi o kwestie religijne to jest walka na tym,bo nie wiem czy wiecie,ale ja odeszłam od kościoła i po prostu nie chce chrzcić dziecka,bo oboje nie jesteśmy w tym,a dziecko mam uczyć inaczej niż myśle n ten temat,moim zdaniem rodzice powinni wychowywać takie jakie mają poglądy i iść w tym razem,a nie jedno tak inne tak,religia to nie zabawa i tu walka się zaczyna,że nie pozwolą mi nie ochrzcić,czy iść do komunii ale nie rozumieją o co chodzi,a do koscioła nie wrócę już,jestem wierząca,ale nie ejstem już katoliczką i przykro mi jest,że rodzina mnie nie rozumie i nie chce zrozumieć,tylko ma być tak jak oni chcą...
w sumie rodzice mówili na początku zrobisz jak zechcesz,ale już widze nacisk rodziny jaki jest i już inaczej gadają i czuję,że w końcu powiedzą,że albo chrzczę i mogę mieszkać z nimi,albo idz pod most,a tu nawet na mieszkanie nie stać
bo tu się dokładam do opłat,więc jakoś się kręci i dajemy radę,ale nie chce myśleć co pozniej musi być dobrze,ważne aby ja,tż i nasz synio żebyśmy byli szczesliwi-nie żyć w luksusie,ale radzić sobie,bo życie to różnie sie ukąłda jednego dnia się prace ma innego nie,najważmnijesze jest zdrowie i miłość w rodzinie
Stary 2010-06-16, 15:59   #1481
gabisun
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mszu Pokaż wiadomość
Gabisun, gdzies Ty tą Kinge upchneła? patrze na Twoj avatar i uwierzyc nie moge ze to 29 tydzien :P cos nas tu sciemniasz... przyznaj sie lepiej ze rodzisz w grudniu? :P
u mnie to chyba rodzinne, mama jak mnie rodziła ( poszła ze skurczami na porodówkę) to nie chcieli jej wpuścic, bo wstep mają tylko ciężarne Avatar jest akurat z 24 tygodnia, ale od tamtej pory brzusio mało co urósł, a Mała waży 1314g, więc wszystko z nią w porządku rośnie jak trzeba ale i tak się cieszę że jest już zauważalny

A aktualne zdjątko jest w albumie z obrony

[QUOTE=wilczek;20029414]
Cytat:
Właśnie przestudiowałam informacje o becikowym i się okazuje ,że dostane po urodzeniu maluszka aż 4 2 becikowe i 2 razy z pzu

Gabisun, widzę, że bardzo zorientowana jesteś w kwestiach finansowo-prawnych związanych z ciążą... Czy mogłabyś mi podać jakieś streszczenie co mi się po porodzie należy od pracodawcy tudzież innych instytucji i jakie dokumenty powinnam poskładać idąc na macierzyński. Ja jestem zwykle nieszczęśliwa musząc się zajmować takimi sprawami w związku z czym mój poziom orientacji w temacie jest- wstyd się przyznać- prawie ujemny

Nio taka zorientowana to ja do końca nie jestem z macierzyńskim i pracodawcą nie pomogę, bo sama nie pracuję, dopiero teraz mężyk mnie zatrudni żebym mogła macierzyńskie dostać a to już zasługa mojej mamy która jest w "papierkach" dobra wyszperała gdzieś taką informację w necie, podzwoniła po zusach i będzie kaska a o becikowym można poczytać troche tu: http://www.becikowe.com/

jeśli chodzi o ilość ciuszków to ja mam tak średnio po 10 sztuk z każdego rodzaju: body, kaftaniki, spiochy, półśpiochy i trochę mniej pajacy. Na razie mam gotowe na rozmiar 56 i 62. Więcej nie kupuję, bo wiadomo, rodzina, znajomi będą odwiedząc więc na pewno coś przyniosą, a maluszek też bardzo szybko wyrośnie, więc lepiej za dużo nie szaleć
Kocyk mam jeden cienki drugi grubszy i 4 rożki ( dostałam)

A jak się czujesz? kiedy masz następną wizytę? musisz cały czas leżeć?

---------- Dopisano o 15:59 ---------- Poprzedni post napisano o 15:51 ----------

Weronisia bardzo fajna ta twoja lista ja też nie będę kupować sterylizatora ani podgrzewacza, staniki kupiłam 3, a koszule do szpitala 4, czyli instynkt i szperanie w necie mnie nie zawiodło

Edytowane przez gabisun
Czas edycji: 2010-06-16 o 15:54
gabisun jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-16, 16:04   #1482
Weronisia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Pomidora Pokaż wiadomość
ja kupuję laktator ręczny z Aventu za 140zł
Ja też kupuję Aventu, ale używany, bo będzie mi służył tylko do ściągania pokarmu przy nawale pokarmu. Karmić będę bezpośrednio piersią.

Cytat:
Napisane przez MisQa Pokaż wiadomość
no i dziś pierwszy raz, od ok 2 miesięcy przytuliłam się w nocy do TZ-ta....
Hihi widzę, że jedziemy na jednym wózku Ja się przytulałam po wypłakaniu się w niedzielę na pożegnanie przed delegacją. Już nie pamiętam kiedy było ostatni raz....

Cytat:
Napisane przez kaska1980 Pokaż wiadomość
Jeśli chodzi o ciuszki dla maleństwa to również trochę już ich mam, ale nadal brakuje mi reszty rzeczy czyli butelki, smoczki, kosmetyki, łożeczko, wanienka i wogóle wszystkiego oprócz ciuszków. Ale jak jutro otwierdzi się SYN to zabieram się porządnie za pokój dla niego i za resztę zakupów.
No ja mam podobnie. Ciuszki praktycznie mam na 56 i 62 w wystarczającej ilości.
Wózek mam, łóżeczko mam.
Muszę dokupić wanienkę, fotelik do samochodu, kocyk, butelkę, smoczki, kosmetyki.

Dziś chyba jeszcze skoczę po jakiś proszek i płyn do prania dla dzidiusiów i już popiorę i schowam.

---------- Dopisano o 16:04 ---------- Poprzedni post napisano o 16:01 ----------

Cytat:
Weronisia bardzo fajna ta twoja lista ja też nie będę kupować sterylizatora ani podgrzewacza, staniki kupiłam 3, a koszule do szpitala 4, czyli instynkt i szperanie w necie mnie nie zawiodło
No cieszę się, że lista się podoba.
Masz rację, że trzeba się kierować instynktem i ... rozumem, a nie tylko reklamami, bo wepchną nam wszystko nawet to czego nie potrzebujemy i na co nie mamy miejsca

Ja też już mam 2 koszule do szpitala i 2 piżamy oraz szlafrok.
Staników do karmienia jeszcze nie mam, ale już oglądałam, ale jestem dopiero w 21 tc, więc boję się, że jeszcze rozmiar piersi może mi się zmienić, więc się wstrzymuję z kupnem do ostatniej chwili
Stary 2010-06-16, 16:09   #1483
czarnaelizabeth
Raczkowanie

przesliczne ubranka Weronisiu

u nas finansowo jest nieciekawie, bo ja pracuję,ale nie mam za to kasy-pomagam mezowi w firmie, amąz zarobi góra 2500zł, z czego mamy kredyt mieszkaniowy, drugi kredyt,dochodza do tego opłaty,dojazdy do Krk do pracy/szkoły/lekarza i kasy brakuje. Ale tyle lat już dajemy radę, zę i teraz sobie radzimy bo grunt, ze mamy siebie, ze razem jesteśmy, ubrania mają chłopcy jeden po drugim, z ciuchów, ja też ,poza tym ja nosze ubrania baaaaaaardzo długo, wiec takie wydatki odpadają,modą się nie interesuję,chodze w tym, co mam. Najważniejsze, zeby mieć dach nad głową i coś w garnku, a reszta się ułoży

Gabisun - masz prześliczny avatarek
Stary 2010-06-16, 16:16   #1484
dra
Zakorzenienie

Cytat:

Wychodzi na to, że na dzień dzisiejszy mam na rozmiar 56 i 62:
-12 śpioszków welurowych
-2 pajacyki welurowe
-4 śpioszki/pajacyki/piżamki z bawełny
-7 body z długim rękawem
-8 body z krótkim rękawem
-5 bluzeczek welurowych
-2 bluzeczki bawełniane + 2 w drodze

Śpiochów mam dość. Już nic nie kupuję.
Body też mam dość.
Dokupię jeszcze parę bluzeczek.
Cytat:
Wilczku specjalnie dla Ciebie wklejam moją listę zakupów.
Zrobiłam ją dla dziewczyn z innego wątku, bo mnie prosiły. Może Tobie się też przyda. Zaznaczam, że to są tylko moje sugestie, oparte na doświadczeniu w wychowaniu córki i synka. Teraz spodziewam się trzeciego dziecka, więc już mniej więcej wiem co jest potrzebne, a co mi się wcale nie przyda. I według tego zrobiłam taką oto listę. Może i tobie się przyda.
ale śliczne ciuszki
i ja z listy też na pewno z korzystam ty jako już doświadczona mamusia dużo wiesz od tych nie doswiadczonych
i mi będzie lepiej i zobacze co mam czego brakuje

Cytat:
Napisane przez czarnaelizabeth Pokaż wiadomość
u nas finansowo jest nieciekawie, bo ja pracuję,ale nie mam za to kasy-pomagam mezowi w firmie, amąz zarobi góra 2500zł, z czego mamy kredyt mieszkaniowy, drugi kredyt,dochodza do tego opłaty,dojazdy do Krk do pracy/szkoły/lekarza i kasy brakuje. Ale tyle lat już dajemy radę, zę i teraz sobie radzimy bo grunt, ze mamy siebie, ze razem jesteśmy, ubrania mają chłopcy jeden po drugim, z ciuchów, ja też ,poza tym ja nosze ubrania baaaaaaardzo długo, wiec takie wydatki odpadają,modą się nie interesuję,chodze w tym, co mam. Najważniejsze, zeby mieć dach nad głową i coś w garnku, a reszta się ułoży

dokładnie tak jak piszesz zdrowie,dach nad głową i włorzyć coś do garnka i miec siebie nawzajem
Stary 2010-06-16, 16:18   #1485
NIKaP-n
BAN stały

Cytat:
Napisane przez fem Pokaż wiadomość
właśnie przyszedł kurierem komplet pościeli z wypełnieniem i pieluszki flanelowe... jak mi się podoba jeszcze niedawno marudziłam, że nie zdąże z zakupami a tu proszę...hm...
(niżej zdięcia)

kasieńko wiesz wcześniej kosztowały 12,99zł i to mnie bardziej zwaliło
poproszę linka na te pościelki
NIKaP-n jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-16, 16:22   #1486
Weronisia
Zakorzenienie

Cytat:

dra i czarnaelizabethCieszę się, że ubranka się podobają, bo ja się w nich zakochałam

Czarnaelizabeth
, to przykre jak piszesz o swojej sytuacji finansowej, a tu jeszcze kolejne dziecko w drodze. Pewnie sporo rzeczy będziesz miała po swoich dzieciaczkach?

Ja nie mam nic po moich, bo już są duże.

Kupiłam ciuszki na Ebay, używane, a są jak nowe! I za grosze. Inaczej, też by mnie nie było stać. Kupiłam tylko kilka nowych, którym nie umiałam się oprzeć.

A dziś dostałam miłą niespodziankę, bo na moje konto wpłynęły wreszcie pieniądze na odzież ciążową Dostałam 380 Euro, to na polskie jakieś 1400 zł.
Jestem na zasiłku i mi się należało. Tak się cieszę. Oczywiście odzież ciążową już dawno kupiłam i noszę, a więcej nie potrzebuję. A więc zwrócił mi się koszt zakupu wózka i ciuszków dla Pascalka.
Stary 2010-06-16, 16:23   #1487
angelikaw
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez wilczek Pokaż wiadomość
Wilczek - do porodzie do pracodawcy trzeba dostarczyć niezwłocznie zaświadczenie o urodzeniu dziecka (wydają po porodzie w szpitalu), a następnie (po ok.7 dniach, czasem wcześniej, czasem nawet 14 dni po) odpis aktu urodzenia w oryginale - nie może być ksero! (będzie potrzebny dla ZUSu celem wypłaty zasiłku macierzyńskiego). Urlop i zasiłek macierzyński przysługują Ci od dnia urodzenia dziecka.
Poza tym trzeba też napisać wniosek o ten dodatkowy 2tyg. urlop macierzyński, bo ten podstawowy 20tyg. przysługuje na podstawie ww. dokumentów.
Nie zapomnij też napisać podania o urlop wypoczynkowy. Ponieważ urlop macierzyński zakończy się w 2011 r, to przysługuje nam urlop zaległy za 2010 r. i bieżący za 2011.

Potem składasz też podanie o urlop wychowawczy lub o skrócenie wymiaru czasu pracy (np. do 7/8, 1/4, 1/2 itp.), co daje Ci 12-miesięczną ochronę przed zwolnieniem.

Nie wiem, jak jest z becikowym, więc nie pomogę.

Weronisia - słodkie te ciuszki dzięki za listę

ps. koleżanka też uparcie twierdziła, że będzie karmić piersią i innej możliwości nie widziała... Jest 6 tyg. po porodzie, a ona od ponad 4 tygodni karmi butelką, bo pokarm był mało wartościowy i dziecko się nie najadało. Teraz już jej zanika powoli ;/

Gabisun - śliczne zdjęcie w avatarku..
Cytat:
Napisane przez NIKaP-n Pokaż wiadomość
poproszę linka na te pościelki
http://www.allegro.pl/item1080793677..._promocja.html

Cytat:
A dziś dostałam miłą niespodziankę, bo na moje konto wpłynęły wreszcie pieniądze na odzież ciążową Dostałam 380 Euro, to na polskie jakieś 1400 zł.
Jestem na zasiłku i mi się należało. Tak się cieszę. Oczywiście odzież ciążową już dawno kupiłam i noszę, a więcej nie potrzebuję. A więc zwrócił mi się koszt zakupu wózka i ciuszków dla Pascalka.
ale super... w PL można tylko pomarzyć o takich 'dodatkach'

Edytowane przez angelikaw
Czas edycji: 2010-06-16 o 16:25
angelikaw jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-16, 16:29   #1488
Weronisia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez angelikaw Pokaż wiadomość
ale super... w PL można tylko pomarzyć o takich 'dodatkach'
No wiem, bo urodziłam pierwsze w Polsce i wiem, że na nic nie można było liczyć.

Ja jeszcze dostanę na wyprawkę jakieś 500 euro i na wózek i mebelki
Potem przez rok po 300 euro m-cznie + 180 m-cznie. Po roku tylko 180, a więc będzie skromniej.

Tu dbają o matki z dziećmi
Stary 2010-06-16, 16:35   #1489
NIKaP-n
BAN stały

Cytat:
Napisane przez xxSHINeexx Pokaż wiadomość
Co do szpitala, to ja tez sie zastanawiam nad tym gdzie rodzic.
W szpitalu jest zakaz odwiedzin, kiepska pomoc, nic nie robia, zostawiaja pacjentki same sobie, w czasie skurczy nie mozna sobie szukac wygodnej pozycji, bo krzycza.
A wczoraj ogladalam prywatna klinike.
Kolorowe posciele, meble w pokoju wygladajace jak w domu, lozka zwykle (nie szpitalne), dla dziecka zapas ciuszkow jednorazowych na czas pobytu w szpitalu, i calutki zapas pampersow i pieluch tetrowych (nie polecaja podcierania dzieci chusteczkami nawilazajacymi, tylko wlasnie tetrowymi namoczonymi w cieplej wodzie), na zawolanie sa polozne, pielegniarki i piediatrzy gdyby cos sie dzialo, w kazdym pokoju lazienka z roznymi wygodami.
Sala, w ktorej sie rodzi:
Fotel dla tatusia, lazienka dla mamy, z duza wanna itp. Lozko, na ktorym sie rodzi, z regulowana wysokoscia na plecy (w czasie porodu oni to beda tak ustawiac, zeby bylo jak najwygodniej rodzic), pilka itp. Jak to polozna powiedziala "mozna ustawic caly tor przeszkod, bo jest caly zapas roznych rzeczy dla ciezarnych", mozna przy muzyce potanczyc, bo dzieki ruchom bioder, powinno pojsc sprawniej. Jesli kobieta za dlugo sie meczy to robia cesarke (chyba ze ona woli dalej probowac silami natury), ale mowila, ze nie mecza np. 12 godzin, bo lepiej zeby mamusia nie byla zbyt zmeczona.
Ogolnie same wygody... Strasznie mnie kusi zeby wlasnie tam pojsc.

a ile ta prywatna przyjemność kosztuje ?
NIKaP-n jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-16, 16:39   #1490
angelikaw
Zakorzenienie

Cytat:
No wiem, bo urodziłam pierwsze w Polsce i wiem, że na nic nie można było liczyć.

Ja jeszcze dostanę na wyprawkę jakieś 500 euro i na wózek i mebelki
Potem przez rok po 300 euro m-cznie + 180 m-cznie. Po roku tylko 180, a więc będzie skromniej.

Tu dbają o matki z dziećmi
LOL
my nawet na zasiłek rodzinny (48zł) się nie załapiemy...
angelikaw jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-16, 16:42   #1491
Weronisia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez angelikaw Pokaż wiadomość
LOL
my nawet na zasiłek rodzinny (48zł) się nie załapiemy...
Ja rodzinnego dostaję 184 euro na dziecko m-cznie, bez względu na wysokość zarobków, do ukończenia nauki przez dziecko (max. do 24 lat). A więc na moją trójkę będę dostawać 552 euro m-cznie.
Wychowawczy przez rok po 300 euro m-cznie gdy ktoś jest na zasiłku, albo nigdy nie pracował. Osoby pracujące dostają wg wynagrodzenia, max 1800 euro m-cznie.
Ja w tym roku nie pracowałam na umowę, więc dostanę tylko 300 + rodzinne 184.
Stary 2010-06-16, 16:44   #1492
xxSHINeexx
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez NIKaP-n Pokaż wiadomość
a ile ta prywatna przyjemność kosztuje ?
Akurat teraz nie jestem dobrze zorientowana, ale to wszystko (+ pare innych luksusow, i dla tatusia i dla mamusi ) jest CHYBA od 500zl do 1500zl. Najdrozszy jest oczywiscie pokoj 1-osobowy. Ale jak juz mowilam, nie jestem zorientowana, na nastepnych zajeciach ze szkoly rodzenia bede sie pytac o szczegoly.
Tylko nei wiem czy nam sie oplaca, bo w cene jest wliczone wszystko dla tatusia, a przeciez TZ przez najblizszych kilka miesiecy bedzie w delegacji, wiec mozliwe, ze nie bedzie przy porodzie...
xxSHINeexx jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-16, 16:50   #1493
fem
Raczkowanie

Weronisia niezła wyprawka

dra witaj po przerwie... nikt cię tu nie zapomniał...
a z rodzinką to nie za ciekawie, jak chca za wszelką cenę wychowywać twoje dziecko po swojemu... nie rozumiem takich ludzi przecież to jest wasza sprawa w jakiej wierze wychowacie dziecko... przecież mamy swobodę w wybieraniu religii... nie rozumiem tego zacofania... (przepraszam za sformułowanie)

KUBUŚ 5.09.10
już prawie 4 latka...
http://www.suwaczki.com/tickers/17u9j44jq7vw38gx.png

MILENKA 12.08.14
już tydzień za nami...
http://www.suwaczki.com/tickers/qdkktv7372ulrj0c.png
fem jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-16, 16:51   #1494
Astorianka
Raczkowanie

Weronisiu, super ta lista przyda się jak najbardziej.

A ja dzisiaj siedziałam i oglądałam ubranka. Znalazłam cudeńka na All, ale jeszcze poczekam do wtorku (badanie 3d) bo nie chcę później niespodzianek typu "to miała być dziewczynka" Oczywiście, zadne badanie nie daje 100% gwarancji, ale jeżeli potwierdzi to co moja gin mówi, to kilka różowych kreacji pojawi się w moim zbiorze Na szczęście podobają mi się też neutralne kolory.

Łażę za mężem i próbuję wypytać czemu nie Alicja, wreszcie wykrztusił, że zna 3 i każda jest *******nięta bądź głupia, w tym jego ex.Ja na to, że znam 2 i każda jest fajna stwierdził,że jak mi tak bardzo zalezy to spoko, przecież nasze dziecko nie może być *******nięte z powodu imienia chyba, że faktycznie wpadnie nam do głowy coś innego. Przy okazji wybiłam mojej mamie z głowy Amelkę... bo chodziła, że to takie ładne. No tak...tylko w medycznym języku to wrodzony brak kończyny górnej lub dolnej.

No i chyba w ciąży zmienia się smak - do tej pory nienawidziłam botwinki, a moja mama uwielbia i co jaki czas serwuje. Dzisiaj pożarłam cały talerz i mam ochotę na więcej...

Rozwalają strych... łazienka rodziców się kończy. Przede mną 2 tygodnie planowania i wreszcie będę miała swoje piętro gotowe

A co do pracy - jeżeli mogę Wam cokolwiek poradzić - dotacja z PUP ok 19.000 w tej chwili (dla bezrobotnych), a jeżeli któraś z mam (bo na mamy zawsze patrzy się lepiej) lub jej mąż chce otworzyć działalność gospodarczą to naprawdę - szukajcie firm, które szkolą w ramach PO Kapitał Ludzki działanie 6.2. Trzeba mieć pomysł i zrobić wstępny biznes plan, który jest rozpatrywany przez organizację/urząd/firmę, która zajmuje się tym działaniem. Potem idzie się na szkolenie, gdzie uczą co i jak i znowu pisze kolejny, bardziej profesjonalny Biznes Plan i jest szansa na uzyskanie 40 tys. na rozpoczęcie działalności i akurat tej kasy nie trzeba zwracać.

Od razu mówię, że nie jest prosto i czasami trudno się zakwalifikował, procedury troszkę trwają (od 3 miesiecy do pół roku) ale jeżeli się już uda - warto...

A ja dzisiaj znowu czytam o porodach w Niemczech i zastanawiam się jak to zrobić Skoro teraz jest znowu legalnie - tzn. po porostu dopłaca się różnicę pomiędzy porodem w Pl i porodem w DE, a mam wtedy znieczulenie w pakiecie (u mnie ordynator jest przeciwna), brak nacinania krocza (non stop się to robi), oksytocyna niekoniecznie (tu mus) a jak się uprę to cesarka na żądanie (tu niemożliwe), opiekę poporodową, rozmowy z lekarzem, śpioszki dla dziecka, i przede wszystkim czyste, pojedyncze sale i grzeczny personel... tylko cholera zobaczę ile to kosztuje

Edytowane przez Astorianka
Czas edycji: 2010-06-16 o 16:55
Astorianka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-16, 17:06   #1495
fem
Raczkowanie

Nika chciałąm właśnie wklejać linka, ale zauważyłam, że już mnie wyprzedziła angelikaw

KUBUŚ 5.09.10
już prawie 4 latka...
http://www.suwaczki.com/tickers/17u9j44jq7vw38gx.png

MILENKA 12.08.14
już tydzień za nami...
http://www.suwaczki.com/tickers/qdkktv7372ulrj0c.png
fem jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-16, 17:09   #1496
Eveliouses
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez dra Pokaż wiadomość
witajcie
w końcu wracam jestem już na zwolnieniu i będę już na bieżąco,mam nadzieje,że ktoś mnie tu jeszcze pamięta

wy tak o pracy ah w dzisiejszych czasach ciężko jak nie wiem
ja sama tylko na stażu,tż prace na umowę stracił,ale pracuje ale tzw"na czarno" na kredyty czy raty nie stac,na dom tez nie,mieszkamy u moich rodziców fakt tu mam pokój,kuchnie,łazienkę,al e nie ma jak to ...

...jak piszecie o relacji z rodzinką to wam zazdroszę aż u mnie nie ma i nie będzie kolorowo..
WITAJ pewnie,że pamiętamy
oj szkoda,ze siorka nie chce zrozumieć,że Wam przydałoby się więcej miejsca,ale co zrobić.Wkurzają mnie tacy ludzie bo to taki "pies ogrodnika"sorry za porównanie,ale sama nie korzysta ale siostrze z maluszkiem nie da ...bebook
a co do relacji rodzinnych to różnie jest i to u każdego,niema cudów kochana,w każdej rodzinie raz lepiej raz gorzej i nie uwierzę jak mi ktoś mówi,że u nich zawsze sielanka-nie ma takiej opcji.Każdy ma gorszy,lepszy dzień,humor,nastrój,pozat ym choroby też zmieniają ludzi a nie każdy chce czy może o tym mówić.Oj już też troszkę w życiu widziałam i przeszłam(broń boze nie narzekam)ale wiem,że to bywa bardzo różnie.Naprawdę.
A Wy się kochacie i macie największe szczeście pod Twoim serduchem i widzę z tego co piszesz,ze wiesz co jest w zyciu najwazniejsze i powiem Ci,ze ja juz milion razy przekonałam się,ze wlasnie ludzie jak ja to nazywam po przejściach(nie zawsze mieli kolorowo)są najfajniejsii życzliwi i w takim gronie wlasnie ostatnio odnalazłam przyjaciółke-dziewczyna dostała od zycia troszke po dupie i niewazne dla niej czym jeżdżę,jak sie ubieram i czy mam nowy TV Sony(bo często takimi kategoriami oceniamy ludzi)bo lubi mnie taką jaką jestem i uwielbiamy spędzać razem czas,plotkowac o pierdołach lub o waznych rzeczach-nazywa mnie siostrą a jej rodzice ostatnio zadzwonili do mnie i pytali jak sie czuje bo dowiedzieli sie o ciaży i nie moge do nich mówic pan,pani tylko dziadek Feliks i babcia Halka aż sie człowiekowi ciepło na sercu robi...przypominam ,ze spotykamy sie z nią od jakiegos pół roku...szok,naprawde są jeszcze dobrzy ludzie na świecie i jak macie swoje wartości w życiu,czyli poprostu jesteście dobrymi ludzmi to dla mnie nie wazne czy katolik,ewangelik,jehowa czy ateista.Ja to zawsze mówię,niech se ma zielone włosy i chodzi na rękach-dopóki mi krzywdy nie robi czemu mam go źle oceniać??
Więc podziwiam Cię,że mimo wszystko cenisz uczucie jakie jest miedzy Wami,że jestes szczesliwa z tego co masz-bo tak własnie nalezy isc przez zycie

---------- Dopisano o 17:09 ---------- Poprzedni post napisano o 17:06 ----------

Cytat:

takie podejscie do zycia lubie-pewnie ,że sie ułozy.

Stary 2010-06-16, 17:20   #1497
czarnaelizabeth
Raczkowanie

Cytat:
Czarnaelizabeth, to przykre jak piszesz o swojej sytuacji finansowej, a tu jeszcze kolejne dziecko w drodze. Pewnie sporo rzeczy będziesz miała po swoich dzieciaczkach?
mam dosłownie kilka ciuszków, bo większosc wydałam, a to, to zostało, trzymałam w piwnicy, gdzie grzyb zeżarł i uratowałam kilka ciuszków, ale są ciucholandy i jak będe potrzebowac, to będę szukać na razie myślę,z e na pierwszy rzut mi starczy, i tak piorę codziennie, czesto dwa razy dziennie, w razie czego mam suszarkę i mogę wrzucić ubrania,żeby dosuszyć, wiec się nie martwie przy chłopcach też nie miałam wielu rzeczy i dąłamradę, to co teraz mam nie dać? pewnie,z ę dam i tak jest o niebo lepiej, niż było zawsze
mamy małe meiszkanko, ale mamy, nikt nas z niego nie wyrzuci jeszcze 28 lat będziemy je spłacać, ale zawsze mamy gdzie mieszkac
mam zdrowe fajne dzieci
jestem w miarę zdrowa, maż zdrowy,obydwoje ciezko pracowaliśmy i pracujemy na to, co mamy
nigdy nie miałam luksusów,dlatego nawet nie wiem, jak to jest je mieć powoli do wsytzskiego dochodzimy i oby tlyko było lepiej, jak sobie przypomnę nasz start 11 lat temu ... albo jak było 7,6,5 lat temu, nawet 4 lata temu, to teraz naprawde jest dobrze i jaka taka stabilizacja

starsznie bolą mnie pachwiny, tak mocno, zę ledwo jestem w stanie chodzić, dzisiaj apogeum dosłownie, nawet nie doszłam do sklepu po chleb i chłopcy dopychają siepłątkami kukurydzianymi :/
Stary 2010-06-16, 17:21   #1498
ycnan
Zadomowienie

Weronisia, ciuszki prześliczne. I naprawdę dużo ich
Lista zakupów - cacuszko, przyda się na pewno. Ja już swoją listę mam, ale Twoja bardziej szczegółowa Zaraz skoryguje swoją listę na jej podstawie
A pomocy od państwa tylko pozazdrościć. Super wyjście, bo kobieta może się spokojnie dzieckiem zająć i nie martwić specjalnie o finanse.
Ciekawe czy kiedykolwiek w Polsce się czegoś takiego doczekamy...

dra, pamiętamy, pamiętamy Fajnie, że już na zwolnieniu. Odpoczniesz.
Col do sytuacji w rodzinie - nie masz ciekawie. Nie ma to jak wtrącanie się rodzinki w sprawy wychowania dziecka, a już tym bardziej religię Nikt Was nie może zmusić do ochrzczenia dziecka, ale też nie wiem, czy byście znaleźli księdza, który ochrzci dziecko niekatolików bez ślubu kościelnego (bo rozumiem, że takowego nie macie?).

czarnaelizabeth, dobrze wiedzieć, że dajecie radę z tyloma dziećmi i kolenym w drodze. A podejście do finansów też masz super

wilczek, po becikowe idziesz do MOPRu/MOPSu. Musisz przynieść:
1) skrócony odpis aktu urodzenia dziecka,
2) kserokopia dowodów osobistych rodziców,
3) pisemne oświadczenie drugiego rodzica o nieubieganiu się o w/w świadczenie w innej instytucji,
4) zaświadczenie lekarskie lub zaświadczenie wystawione przez położną potwierdzające co najmniej jedno badanie kobiety w okresie ciąży przez lekarza ginekologa lub położną
5) w przypadku gdy jedno z rodziców ma inny adres zameldowania należy dołączyć stosowne zaświadczenie z odpowiedniej instytucji z miejsca zameldowania.
Wysokość jednorazowej zapomogi z tytułu urodzenia się dziecka - 1000,00 zł

To do becikowego należnego każdemu. Jak dochody rodziny są poniżej 504zł, to składasz wniosek o jednorazowy dodatek do zasiłku rodzinnego z tytułu urodzenia się dziecka (również 1000zł). Z tym, że razem z tym wnioskiem składasz wniosek o przyznanie zasiłku rodzinnego - te same wymagania. I dostajesz potem co miesiąc kwotę ...UWAGA... 68,00zł Ale zawsze to coś, no i ten tysiąvczek na początku się liczy

Poszukaj też, czy nie macie w mieście becikowego samorzadkowego, bo gdzieniegdzie są i to już w każdym mieście inaczej i w innej wysokości. U mnie na przykład , w Kielcach, nie ma
ycnan jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-16, 17:25   #1499
malwina1204
Rozeznanie

jakie smoczki?? mam przed sobą książke ..ZAKUPY DLA DZIECKA..
lateksowe są ,silikonowe,ortodontyczne które na początek,to moje pierwsze dziecko i prosze mamuśki o porade

Amelia 2.11.2010-53cm,2900g
malwina1204 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-16, 17:30   #1500
Weronisia
Zakorzenienie

No dziewczyny cieszę się, ze moja lista wyprawkowa się wam przyda
No i cieszę się, że ciuszki się wam podobają, bo ja też jestem zachwycona.
Na prawdę nie spodziewałam się, że będą aż tak piękne. Nawet wahalam się czy je licytować, bo na zdjęciach kiepsko było widać. A tu takie miłe zaskoczenie.
Teraz będę kupować na rozm. 68, bo tych mniejszych mam dość.

Malwinka ja będę kupować smoczek z Aventu silikonowy ortodontyczny.
Dla młodego miałam wcześniej z firmy NUK, takie normalne. Jak mu zmieniłam na silikonowe, to nie chciał, bo są twardsze.

Co prawda ja chcę jak najdłużej karmić tylko piersią, ale smoczki-uspokajacze będę używać od początku.
A do picia będę dawać herbatki dopiero jak zaistnieje taka potrzeba i wtedy będę również używać smoczków Aventu silikonowych ortodontycznych.

Edytowane przez Weronisia
Czas edycji: 2010-06-16 o 17:31
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości