|
|
#211 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Twój ortodonta-opinie Kraków
To faktycznie dziwnie Paulka... mam nadzieję, że na następnej wizycie dowiesz się więcej. Ja byłam też w ortomanii ale u dr Moszyńskiego i było super - wszystko dokładnie mi wyjaśnił, co, jak i kiedy, od początku do końca, nawet z przewidywanymi cenami za poszczególne etapy itd. Wycisk tez od razu zrobiłam, nie miałam zdjęcia panoramicznego, a o tej porze było już nieczynne rtg, więc przyjechałam zrobić to w inny dzień, ale w taki, kiedy pracował pan dr, zrobiłam zdjęcie i potem przyjął mnie "między" umówionymi pacjentami i skonsultowaliśmy się raz jeszcze, zupełnie bezpłatnie. Owszem, miałam trochę mieszane uczucia, ale z zupełnie innych względów. Zdałam sobie bowiem sprawę, ile to wszystko będzie trwać (i kosztować :P) i zastanawiałam się, czy faktycznie jest sens się w to pakować... No ale póki co jestem zdecydowana.
Teraz umówiłam się do indexmedica na przeleczenie tych nieszczęsnych kanałów. Gdyby nie to, zakładałabym aparat już w lipcu, a tak to muszę trochę poczekać. A właśnie - czy ktoś tam leczył zęby, konkretnie u dr Gończowskiego? Wydaje się być świetnym specjalistą i mam nadzieję, że faktycznie tak jest...
|
|
|
|
|
#212 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 20:50 ---------- Poprzedni post napisano o 20:46 ---------- Cytat:
A ja po przeczytaniu forum o aparatach ortodontycznych przyszłam na pierwszą wizytę przygotowana od stóp do głów. Tzn. miałam już wszystkie potrzebne zdjęcia,więc na następnej wizycie miałam już zakładaną separację, a tydzień później aparat. Ale gdyby nie forum, to też nie wiedziałabym jak się przygotować. [ |
||
|
|
|
|
#213 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Natomiast po wyjściu z gabinetu, gdy mówię panu z recepcji, że aparat był półceramiczny ten do mnie "to będzie 2.300" i dopiero musiałam mu przekazać co mi powiedziała orto. Myślę, że to uczciwe, że obecni pacjenci mają stare ceny, bo przecież w chwili ustalaniu planu leczeniu przygotowaliśmy się na konkretne i określone wydatki i nie było informacji o tym, że ceny mogą się zmienić. Anulia, a ile płaciłaś za półkryształowy? |
|
|
|
|
|
#214 |
|
Raczkowanie
|
Wychodzi na to, że się spóźniłam kilka tygodni z tą decyzją
|
|
|
|
|
#215 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Jak na razie mam cały kryształ, kosztował 2 500, ale miałam zniżkę dla studentów 10% i zapłaciłam 2 250. Teraz widzę, że studenci mają już tylko 5% - tak pisze na stronce. Jeśli chodzi o dół to wezmę już pół-kryształ, bo myślę, że nie warto dopłacać do całego, bo i tak tych metalowych zamków nie powinno być z boku jakoś bardzo widać...Swoją drogą to myślałam, że w miarę upływu czasu aparaty trochę potanieją, a nie jeszcze pójdą w górę... Edytowane przez Anulia Czas edycji: 2010-06-16 o 22:57 |
|
|
|
|
|
#216 |
|
Przyczajenie
|
Madzieek - Ja gorąco polecma Indexmedice i doktora Gończowskiego. Jestem stałą klientką i zawsze wychodzę zadowolona. Miałam robione kanałowe u niego i wszystko ok. A jak chcesz aparat to oni chyba współpracują z Ortomanią, ale tam nie była, chociaż znajoma mówiła, że też są dobrzy.
|
|
|
|
|
#217 | ||||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Co do "oberwania" doczytaj tego posta do PS1. Zaś co się tyczy wyrazu "wrażliwego" - ja doskonale rozumiem, że godzina o której pisałaś tego posta była późna i że chciałaś napisać przewrażliwionego, ale zgubiłaś literki; nie ma sprawy ![]() Cytat:
Cytat:
Jak pójdę do o OrtoVeny to powiem dr, że musi zmienić sposób wypowiedzi (tzn. niech sobie używa specjalistycznego słownictwa, ale niech od razu wyjaśnia o co chodzi) - wierzcie mi, że tak zrobię. Zresztą powoli przygotowuję psychicznie Panią dr , że będę dużo pytań zadawał, a jak będzie mi zakładać aparat (trochę to trwa, nie?), to będzie musiała mi to i owo poopowiadać z zakresu ortodoncji (i nie tylko ). Jak już wszedłem w "zębologię" to brnę naprzód - z obszaru stomatologii zachowawczej i oczywiście endodoncji (moja ulubiona działka ) dowiedziałem się od swojej dentystki całkiem sporo ciekawych rzeczy (i wielu innych niezwiązanych ze stomatologią )Cytat:
PS1. Raz oberwałem w mordę od takiej jednej wrażliwej..... kierownicy rowerowej. Skutek - cześć zęba 21 uległa ukruszeniu - tak po skosie: koło zęba 11 prawie nic, a koło zęba 22 dość sporo (dobrze, że ukruszenie nie doszło do miazgi). PS2. Rozmawiałem z dr dość długo o swoim problematycznym zębie 46, więc już (przynajmniej częściowo) jest przygotowana psychicznie na mnie . Powiedziałem jej wprost, że jestem upartym osłem (ona się upiera żeby go usunąć, ale diastema na 1/3 szerokości zęba 46 mi niespecjalnie "leży").PS3. Nim założę aparat, pstryknę sobie fotkę. Po założeniu łuku dolnego też (niestety nie mogę dwóch łuków naraz) i wstawię zdjęcia swojej szpetnej mordy na forum w wątku o aparatach ortodontycznych cz. IX (pewnie dlatego już IX, że tam "wplatacie" swoje włosy- jedna strona to była tylko o włosach- czy Wy nie możecie sobie poplotkować gdzie indziej )PS4. Dobra wiem - to babskie forum i będę musiał przywyknąć do takich "dygresji". PS5. Musiałem edytowałem bo okazało się, że to nie trzeci, a już normalnie mój czwarty post na tym forum .
Edytowane przez 0270e14ff9a0aac76369a68684a50d4637b02277_5d51ef85a4c86 Czas edycji: 2010-06-20 o 11:08 |
||||
|
|
|
|
#218 |
|
Zakorzenienie
|
[1=0270e14ff9a0aac76369a68 684a50d4637b02277_5d51ef8 5a4c86;20087830]Zabrzmiało, jakby moje wypowiedzi (to już aż 4 post) non stop zawierały stwierdzenie "jakbyś przeczytał(a)" - nie żebym się czepiał.... bardzo
[/quote]"Doczytaj" sobie PW ![]() [1=0270e14ff9a0aac76369a68 684a50d4637b02277_5d51ef8 5a4c86;20087830]Co do "oberwania" doczytaj tego posta do PS1. [/quote] Ups
|
|
#219 |
|
Przyczajenie
|
Witam,
Mam ogromna prośbę o radę... przeczytałam już tyle wątków w przeróżnych forach na temat ortodoncji, że już mi się w głowie namieszało.. Po pierwsze na pewno muszę poleczyć swoje zęby zanim udam się do orto, jaką klinikę polecacie? widziałam, że ktoś pisał o indexmedica.. czy długo tam trzeba czekac na wizytę ? i jakie są koszty leczenia ? wiecie nie chcę trafić gdzieś gdzie cennik jest z kosmosu rodem ;( Teraz drugie pytanie, którą klinikę orto polecacie? Czytałam dużo o galerii uśmiechu, czy ktoś tam sie leczy i mógłby mi opisać ???? Może ktoś tak jak ja chce założyć w najbliższym czasie aparat ??? Razem by było raźniej ))Piszcie błagam ))) Każda rada będzie dla mnie niezwykle cenna )))
|
|
|
|
|
#220 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
MajaKrk może podzielisz się z nami informacją odnośnie cen w Indexmedica? gosiunia6 zawsze możesz do Indexmedica zadzwonić i zapytać - tak też będzie najlepiej. Jeszcze jedno: zazwyczaj jest tak, że pierwsza wizyta - przegląd zębów + plan leczenia (i orientacyjne koszty) jest bezpłatna (ale wcześniej upewnij się). Cytat:
Co do założenia aparatu - to ja będę zakładał, jeśli tylko ząb 46 nie pokrzyżuje mi nazbyt planów (założenie separacji i tak już się odwlokło o połowę miesiąca) Ale Ty pamiętliwa jesteś, no . Mój ograniczony umysł też nie załapał od razu o co Ci chodzi; jakbyś użyła sformułowania " odśwież sobie pamięć" to bym od razu sobie przypomniał o tym. Natomiast słowo "doczytaj" sugerowało mi informację zapisaną między wierszami.Poza tym tamto nie było pisane na forum, a tak w ogóle to dopiero 2 raz użyłem tego sformułowania, a nie że robię to notorycznie. PS. papryka85 zna kilku stomatologów to Ci pewnie na PW coś doradzi....albo też się mylę. Edytowane przez 0270e14ff9a0aac76369a68684a50d4637b02277_5d51ef85a4c86 Czas edycji: 2010-06-19 o 22:58 |
||
|
|
|
|
#221 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Co do cen - jak to klinika - nie jest szczególnie tanio i teraz chyba nawet ceny trochę poszły w górę ![]() ---------- Dopisano o 09:20 ---------- Poprzedni post napisano o 09:18 ---------- [1=0270e14ff9a0aac76369a68 684a50d4637b02277_5d51ef8 5a4c86;20109650] Ale Ty pamiętliwa jesteś, no . Mój ograniczony umysł też nie załapał od razu o co Ci chodzi; jakbyś użyła sformułowania " odśwież sobie pamięć" to bym od razu sobie przypomniał o tym. Natomiast słowo "doczytaj" sugerowało mi informację zapisaną między wierszami.Poza tym tamto nie było pisane na forum, a tak w ogóle to dopiero 2 raz użyłem tego sformułowania, a nie że robię to notorycznie. [/quote] No przecież nie będziemy się spierać o takie pierdoły ![]() [1=0270e14ff9a0aac76369a68 684a50d4637b02277_5d51ef8 5a4c86;20109650]PS. papryka85 zna kilku stomatologów to Ci pewnie na PW coś doradzi....albo też się mylę.[/QUOTE] Nie znam zbyt wiele stomatologów, bo chodzę tylko do jednego
|
|
|
#222 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#223 |
|
Raczkowanie
|
madziek uwierz mi jak sie przeleczysz u gończowskiego to zabraknie ci na leczenie ortodntyczne...wiem co mówięc.....
|
|
|
|
|
#224 |
|
Konto usunięte
|
Byłem dzisiaj na konsultacji u dr Motyl - już w OrtoVenie. No pogadaliśmy trochę i nic za to nie zapłaciłem
. Rozpisze się w wątku aparatowym co mnie czeka ("skoro jest pan takim perfekcjonistą, to...." i musicie poczekać na ciąg dalszy; sprawa obraca się wokół zęba 46 naturlanie). Jak poprzednio Wam obiecałem - zwróciłem uwagę Pani dr, że musi Pacjentom od razu tłumaczyć niezrozumiałe dla laika określenia ortodontyczne , ponieważ pacjenci to nie studenci ortodoncji (stwierdziła jednak, że ja wiem całkiem sporo). Nie wiem jakie dr ma podejście do płci pięknej, ale ja nie mam do niej zastrzeżeń. Było miło ![]() paulka12 teraz możesz pytać bez obaw o co chcesz ![]() Swoją drogą dr Motyl od razu mnie zapytała, czy może wiem jak wyglądasz , bo by naprawiła swój błąd z pierwszej wizyty (od razu zaczęła mnie wypytywać co tam ludzie o niej piszą hehe). Pytała też gdzie byłaś na wizycie, ale ja niestety tego nie pamiętałem. Powiedziałem jej za to, że była u niej też Twoja siostra i wchodziłyście jedna po drugiej. Tak że jakbyś przypadkiem jechała raz jeszcze na konsultację, to koniecznie przypomnij się . No i pytaj bo to konsultacja jest, nie? Może też nic za nią nie zapłacisz, kto wie.
Edytowane przez 0270e14ff9a0aac76369a68684a50d4637b02277_5d51ef85a4c86 Czas edycji: 2010-06-25 o 21:20 |
|
|
|
|
#225 |
|
Zakorzenienie
|
[1=0270e14ff9a0aac76369a68 684a50d4637b02277_5d51ef8 5a4c86;20267545]Byłem dzisiaj na konsultacji u dr Motyl - już w OrtoVenie. No pogadaliśmy trochę i nic za to nie zapłaciłem
. Rozpisze się w wątku aparatowym co mnie czeka ("skoro jest pan takim perfekcjonistą, to...." i musicie poczekać na ciąg dalszy; sprawa obraca się wokół zęba 46 naturlanie). Jak poprzednio Wam obiecałem - zwróciłem uwagę Pani dr, że musi Pacjentom od razu tłumaczyć niezrozumiałe dla laika określenia ortodontyczne , ponieważ pacjenci to nie studenci ortodoncji (stwierdziła jednak, że ja wiem całkiem sporo). Nie wiem jakie dr ma podejście do płci pięknej, ale ja nie mam do niej zastrzeżeń. Było miło ![]() paulka12 teraz możesz pytać bez obaw o co chcesz ![]() Swoją drogą dr Motyl od razu mnie zapytała, czy może wiem jak wyglądasz , bo by naprawiła swój błąd z pierwszej wizyty (od razu zaczęła mnie wypytywać co tam ludzie o niej piszą hehe). Pytała też gdzie byłaś na wizycie, ale ja niestety tego nie pamiętałem. Powiedziałem jej za to, że była u niej też Twoja siostra i wchodziłyście jedna po drugiej. Tak że jakbyś przypadkiem jechała raz jeszcze na konsultację, to koniecznie przypomnij się . No i pytaj bo to konsultacja jest, nie? Może też nic za nią nie zapłacisz, kto wie.[/QUOTE]Fajnie, że Pani dr przypadła Ci do gustu ![]() Jeśli chodzi o opinie w internecie, to mnie też o to pytała, tylko, że jak mnie leczyła, to nie była jeszcze tak znana. Stała się popularna, jak zaczęłam ją polecać na wizażu
|
|
#226 |
|
Wtajemniczenie
|
Dokładnie
to już chyba trzeci albo czwarty wątek, w którym pani dr jest "opisywana"
|
|
#227 |
|
Przyczajenie
|
a ja mam duzy problem. po leczeniu ortodontycznym u pani dr Motyl wyskoczyly mi dziury w szkliwie. okazalo sie to jak dr zdjela mi aparat. zobaczylam to po wizycie. zapytalam ja i pani dr stwierdzila ze to przez silne czyszczenie zebow. ratunkiem sa licowki. to po co takie leczenie jak teraz musze pokrywac zeby czyms sztucznym.plakac mi sie chce. czy ktos mial podobny problem?moze faktycznie ja cos zrobilam nie tak w trakcie noszenia apartau???bardzo prosze o jakies slowa otuchy
|
|
|
|
|
#228 |
|
Rozeznanie
|
Witam. Czy ktos z was leczyl sie w ortodonty na os. Moje Eldorado? To jest blisko Muzem Lotnictwa Polskiego (www.twojortodonta.pl), jesli tak, to mozecie mi kogoś polecić? Niestety ortomania jest dla mnie za daleko, ponieważ mieszkam w Hucie, nie mam możliwości dojeżdżania...chyba że znacie jeszcze innych ortodontów w Nowej Hucie?
|
|
|
#229 |
|
Raczkowanie
|
[1=0270e14ff9a0aac76369a68 684a50d4637b02277_5d51ef8 5a4c86;20267545]Byłem dzisiaj na konsultacji u dr Motyl - już w OrtoVenie. No pogadaliśmy trochę i nic za to nie zapłaciłem
. Rozpisze się w wątku aparatowym co mnie czeka ("skoro jest pan takim perfekcjonistą, to...." i musicie poczekać na ciąg dalszy; sprawa obraca się wokół zęba 46 naturlanie). Jak poprzednio Wam obiecałem - zwróciłem uwagę Pani dr, że musi Pacjentom od razu tłumaczyć niezrozumiałe dla laika określenia ortodontyczne , ponieważ pacjenci to nie studenci ortodoncji (stwierdziła jednak, że ja wiem całkiem sporo). Nie wiem jakie dr ma podejście do płci pięknej, ale ja nie mam do niej zastrzeżeń. Było miło ![]() paulka12 teraz możesz pytać bez obaw o co chcesz ![]() Swoją drogą dr Motyl od razu mnie zapytała, czy może wiem jak wyglądasz , bo by naprawiła swój błąd z pierwszej wizyty (od razu zaczęła mnie wypytywać co tam ludzie o niej piszą hehe). Pytała też gdzie byłaś na wizycie, ale ja niestety tego nie pamiętałem. Powiedziałem jej za to, że była u niej też Twoja siostra i wchodziłyście jedna po drugiej. Tak że jakbyś przypadkiem jechała raz jeszcze na konsultację, to koniecznie przypomnij się . No i pytaj bo to konsultacja jest, nie? Może też nic za nią nie zapłacisz, kto wie.[/QUOTE]ło matko, to ja sie chyba tam już nie pokaże! ![]() Jak wyglądam? trzeba było powiedzieć, że mam wadę zgryzu - zwykle mój znak charakterystyczny. Na pewno by to pomogło mnie zidentyfikować A poważnie- Po czasie doszłam do wniosku, że to był faktycznie mój błąd, że nie dopytywałam, ale taką mam reakcję, kiedy ktoś traktuje mnie zbyt obcesowo. Zastanawiam się, czy nie skonultowac sie z ortodontką u siebie w Bochni nazywa się Bobula i wiem tylko, że jest sporo tańsza, ale... Leczyła kuzynkę, która "ma wrażenie" że wada się cofa. Miała delikatnie za wysoko kły- ja nie jestem w stanie zauważyć różnicy przed leczeniem i po Nie wiem czy to możliwe, żeby zęby po leczeniu wracały na poprzednie miejsce, ale faktem jest że kuzynka nie nosiła aparatu retencyjnego, co wydało mi się dziwne. Nie wiem co o tym myślec generalnie. I jeszcze musiałam samochód kupić, bo stary "zdechł". No i pieniądze na aparat się wykruszyły. Brał ktoś w "Ortomanii" aparat na kredyt? |
|
|
|
|
#230 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
po usunięciu kleju początkowo miałam zęby trochę matowe, ale to z czasem wróciło do normy. W których miejscach masz te dziury? Tam, gdzie były zamki?Tak, to jest możliwe, zwłaszcza, gdy nie nosiło się retencji. Nie wiesz, czy orto jej nie dała aparatu retencyjnego, czy nie chciało jej się nosić?
|
|
|
#231 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Czy możesz coś więcej napisac o tych uszkodzeniach szkliwa, albo zamieścic zdjecia? Szczerze mowiąc pierwszy raz slysze o takich uszkodzeniach po sciagnieciu aparatu i aż ciarki mnie przeszly Czy dr Motyl zasugerowala Ci zalozenie tych licowek? Przy sciagniu nie mówila, ze cos jest nie tak?Nie wiem jak bardzo powazny jest problem, ale moze na poczatek kupisz jakas dobra, profesjonalna paste pomagająca odbudowac szkliwo? |
|
|
|
|
|
#232 |
|
Przyczajenie
|
moj dentysta zasugerowal mi licowki. chce szlifowac mi zeby
na poczatku polecil mi toothmus i stosowalam go kilka miesiecy. bylam na kontroli w zeszlym tygodniu i powiedzial, ze szkliwo nie odbudowalo sie wiec albo tak chodzic mam albo licowki zalecil tez miekka szczoteczke---------- Dopisano o 18:45 ---------- Poprzedni post napisano o 18:40 ---------- to takie rowki tam chyba gdzie byly zamki i wkolo.faktycznie mocno szorowalam zeby twarda szczoteczka. czyli u Ciebie znikly? moj dentysta zalecil mi tootmu ale po kilku miesiacach stosowania nie pomoglo i teraz na kontroli zaproponowal licowki. nie wiem jak dlugo taka licowka wystarcza. jestem zalamana |
|
|
|
|
#233 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Kurcze licówki są przecież takie drogie na wszystkich zębach masz takie ubytki w szkliwie?
|
|
|
#234 |
|
Przyczajenie
|
najgorsze sa na jedynkach i lewej dwojce. tak przygladam sie i na pozostalych tez sa ale mniej widoczne. dopiero je widac jak odpowiednio ustawi sie glowe. na jedynkach koszmar. osad mi tam zostaje i musze piaskowac co chwile. wyc mi sie chce jak patrze na moje zeby. no dentysta mi powiedzial, ze licowki okolo 1100z. na pewno trzeba jedynki ale proponowal tez dwojki. zalamka
|
|
|
|
|
#235 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
|
#236 | |||
|
Konto usunięte
|
Bez obaw - nie powiedziałem nic, co mogłoby Ciebie postawić w złym świetle. Zwróciłem natomiast uwagę Pani dr, że dobrze, iż posługuje się fachowym słownictwem, ale pacjenci to nie studenci ortodoncji (tak,tak, ja wiedziałem, że ona uczy na UJ-cie) i dlatego, gdy widzi minę pacjenta
, powinna od razu wyjaśnić co dany termin znaczy. Na to dr ze śmiechem: Wyobraża pan sobie jakby pacjenci reagowali, gdybym im powiedziała, że będziemy "wyciągać zęby" zamiast ekstrudować? (chodzi o wydłużanie) Od razu by uciekli . Ja jednak ciągnę dalej: bo mi się wydaje, że niektórzy pacjenci nie mają tyle śmiałości żeby się dopytać, bulą za konsultację, a nie wynoszą z niej nic (no i w tym miejscu powiedziałem, że była sobie taka dziewczyna i jej siostra, które się zraziły przez to specjalistyczne nazewnictwo do Pani dr, ale że jedna z nich - Ty - da Pani drugą szansę ) . Reakcja : O jejku, a wie pan może jak ona wyglądała?I gdzie była przyjmowana?Cytat:
)Gdybyś się przypadkiem do niej wybierała to zapytaj, czy kojarzy jakiegoś problematycznego gościa z nieproblematycznym zębem 46 (albo na odwrót ), który powiedział, że "pacjenci to nie studenci" i wspominał też coś o jakiejś dziewczynie. Zrób tak, a dobrze na tym wyjdzieszCytat:
, a na trzeciej pogadaliśmy jeszcze dłużej i nie tylko o ortodoncji.Następnym razem muszę jeszcze zwrócić uwagę dr, że musi zastosować łagodniejsze "przejście" pomiędzy naszpikowaniem pacjenta informacjami na temat jego wady i co go czeka a pytaniem odnośnie podjęcia leczenia . Poczytaj na ich stronie, zadzwoń. Informacja z pierwszej ręki jest najlepsza. Szorowanie nasuwa mi na myśl ruchy poziome - bardzo niezdrowe dla dziąseł (można sobie odsłonić szyjki). Jeśli nie masz odsłoniętych szyjek to Twoje szczęście. Jak ja raz kupiłem twardą szczoteczkę, to sobie poraniłem dziąsła i odsłoniłem szyjkę na zębie 44 - eh ten poranny pośpiech i niedostatki w technice (wystarczyły mi 3 tygodnie na to); teraz tylko ruchy wymiatające od dziąsła do korony i z pochyloną szczoteczką. Cały czas używałaś twardych szczoteczek - tzn. pisało na nich hard/twarda? Ja się teraz przerzuciłem na miękkie, bo z osadem problemu nie mam, a że mam żółte zębiska - cóż taki ich kolor. Tutaj znalazłem coś takiego (nie, nie promuję ich). Mam nadzieję, że nie zgrzytasz zębami - bo to jedno z przeciwwskazań. Licówka jest porcelanowa - nie przebarwi się; jest też cienka - ale i tak trzeba oszlifować ząb, co go osłabia zatem trzeba będzie uważać na to co się je i nie walić kubkiem o zęby (parę razy mi się zdarzyło jak szybo porwałem kubek do ust ); to jak długo posiedzi na zębie zależy też od tego, jak dobrze będzie zacementowana. Pogadaj ze swoim stomatologiem, niech Ci uczciwie powie jak sprawa wygląda z tymi licówkami i najlepiej popytaj się dobrego fachowca.Cytat:
) i prędkość szlifowania. Tak w ogóle to uchylę rąbka tajemnicy z tego co mnie czeka: otóż stripping paskiem ściernym mi nie grozi (chyba, że jako ewentualne wygładzenie ścianek), ponieważ ja będę miał robiony PORZĄDNY stripping, a porządny strippng Pani dr zwykła robić wiertłem ![]() I na koniec coś na poprawę Waszego humoru: błędy dentystów kryją plomby, błędy ortodontów usta (przynajmniej jako tako), a błędy chirurgów cmentarze - zatem nie ma się czym przejmować
Edytowane przez 0270e14ff9a0aac76369a68684a50d4637b02277_5d51ef85a4c86 Czas edycji: 2010-07-08 o 22:29 |
|||
|
|
|
|
#237 |
|
Raczkowanie
|
[1=0270e14ff9a0aac76369a68 684a50d4637b02277_5d51ef8 5a4c86;20304346]Bez obaw - nie powiedziałem nic, co mogłoby Ciebie postawić w złym świetle. Zwróciłem natomiast uwagę Pani dr, że dobrze, iż posługuje się fachowym słownictwem, ale pacjenci to nie studenci ortodoncji (tak,tak, ja wiedziałem, że ona uczy na UJ-cie) i dlatego, gdy widzi minę pacjenta
, powinna od razu wyjaśnić co dany termin znaczy. Na to dr ze śmiechem: Wyobraża pan sobie jakby pacjenci reagowali, gdybym im powiedziała, że będziemy "wyciągać zęby" zamiast ekstrudować? (chodzi o wydłużanie) Od razu by uciekli . Ja jednak ciągnę dalej: bo mi się wydaje, że niektórzy pacjenci nie mają tyle śmiałości żeby się dopytać, bulą za konsultację, a nie wynoszą z niej nic (no i w tym miejscu powiedziałem, że była sobie taka dziewczyna i jej siostra, które się zraziły przez to specjalistyczne nazewnictwo do Pani dr, ale że jedna z nich - Ty - da Pani drugą szansę ) . Reakcja : O jejku, a wie pan może jak ona wyglądała?I gdzie była przyjmowana?Powiedziałem, że jesteś raczej młodą dziewczyną (kojarzyłem jakąś małą liczbą w nicku, ale po końcowych zdaniach Twego posta wiedzę, że dobrze, iż nie celowałem w wiek )[/QUOTE] Młodość - pojęcie względne ale mam 30 na karku prawie ![]() No ale, mówią, że lepiej później, niż wcale nie.....? Jeszcze parę lat i mogłabym raczej o protetyku myśleć ![]() Trochę się obawiam, że przez pieniądze wszystko się znów odwlecze....ciągle jednak mam nadzieję, że sie uda. W każdym razie dzięki za interwencję. PS. Swoją droga, jeśli Pani Dr czytuje to forum, to pozdrawiamy
|
|
|
|
|
#238 |
|
Zakorzenienie
|
[1=0270e14ff9a0aac76369a68 684a50d4637b02277_5d51ef8 5a4c86;20304346]
Szlifowanie to usuwanie materiału z dużymi prędkościami skrawania, a przy dużych prędkościach skrawania i bez odpowiedniego chłodzenia materiał się nagrzewa - powstają mikropęknięcia na powierzchni. Ze szkliwem jest tak samo. Ostatnio pytałem o to, skąd dr wie jak daleko może zeszlifować szkliwo żeby się nie dokopać do zębiny; następnym razem zapytam o próchnicę wtórną (powstającą m.in. z powodu przegrzania twardych tkanek zęba; kocham borowanie ) i prędkość szlifowania. Tak w ogóle to uchylę rąbka tajemnicy z tego co mnie czeka: otóż stripping paskiem ściernym mi nie grozi (chyba, że jako ewentualne wygładzenie ścianek), ponieważ ja będę miał robiony PORZĄDNY stripping, a porządny strippng Pani dr zwykła robić wiertłem [/QUOTE]Pasek, czy wiertło - przyjemne to to raczej nie będzie ![]() To ja nie miałam "porządnego", bo używała pasków i nawet nie chcę sobie tego przypominać ![]() ---------- Dopisano o 21:53 ---------- Poprzedni post napisano o 21:52 ---------- No to ewidentne uchybienie pani dr
|
|
#239 |
|
Wtajemniczenie
|
Czy paskiem czy wiertłem - brrrrrr. nie przepadam, ale dzięki strippingowi nie musiałam usuwać ani jednego ząbka
|
|
#240 |
|
Raczkowanie
|
Słuchajcie mam baaaaardzo chyba głupie pytanie.
Czy po konsultacji możliwe jest zabranie swoich zdjęć i wycisków od orto? Zdjęć pewnie tak, ale co z wyciskami? Dostałam namiary na dobrą orto w moim mieście. Chciałabym ją tez odwiedzić ale szkoda mi kasy na robienie tego samego jeszcze raz.... Wie ktoś? Tak szybko.... ![]() Bo wizyta już jutro! |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:58.

, podczas gdy jeszcze we wrześniu liczyli sobie tylko 1800 zł. Na szczęście okazało się, że obowiązują mnie ceny z początku leczenia.
Ale gdyby nie forum, to też nie wiedziałabym jak się przygotować. 
). Jak już wszedłem w "zębologię" to brnę naprzód - z obszaru stomatologii zachowawczej i oczywiście endodoncji (moja ulubiona działka
) dowiedziałem się od swojej dentystki całkiem sporo ciekawych rzeczy (i wielu innych niezwiązanych ze stomatologią